Балдың пайдасы




Презентация қосу
«Ақтөбе облысы, Әйтеке би ауданы, Жамбыл орта жалпы білім беру мектебі»
КММ

Ғылыми жоба тақырыбы:
Ғылыми жоба тақырыбы:
Балдың пайдасы
Балдың пайдасы

Орындаған: 3 сынып оқушысы
Өмірғалиева Гүлнұр
МАЗМҰНЫ

I Кіріспе
II Негізгі бөлім
2 Балдың тарихы
2.1 Балдың түрлері
2.2 Қазақстандағы омарта ісі
2.3 Балдың құрамы және емдік қасиеті
III Зерттеу бөлімі
Пандемияда балдың пайдасы

IV Қорытынды
Пандемия кезінде балдың
Зерттеудің мақсаты:
пайдасын анықтау;

Мақсатымызға жету үшін
мынандай міндеттер жүктеледі\
Балдың денсаулығымызды Бал туралы көптеген
сақтаудағы рөлі және мәліметтермен танысу;
қолданылуымен танысу Балдың құрамын анықтау;
Балдың емдік қасиеттерін біле
отырып, қолданылуымен танысу.
Зерттеу нысаны- адам
Зерттеу заты- бал
Зерттеудің болжамы-егер біз бал жайлы көбірек оқып білсек, онда
балдың көптеген сырларын ашар едік.
Гипотеза:
Қанттың орнына бал қолдану арқылы денсаулықты жақсарту;
Ғылыми жобаның практикалық қолдану салалары:
Тақырып негізінде жинақталған материалдар тарих, дүниетану мен
жаратылыстану пәндерінде қосымша ретінде қолдануға болады.
Зерттеудің теориялығы және практикалығы: Зерттейтін бал
жөнінде кітапханадан, мұғалімдерден мен дәрігер,мен
ғаламтордан, сыныптастарымнан мәліметтер жинақтау.
Ғылыми жұмыстың жаңашылығы: Балдың құрамы мен қуаты
жайлы мәлімет ала отырып, пандемияда иммунитетімізді
күшейту.
Зерттеу жұмысы кіріспеден, негізгі бөлімнен, қорытындыдан
тұрады.
• Адамзат балдың керемет дәмін қанттың дәмінен әлдеқайда бұрын білді.
Бұл тас дәуірінде болған. Содан кейін біздің ата-бабаларымыз жабайы
аралар өмір сүрген ескі ағаштардың қуыстарын, тарақтарын
араластырып, олардың құрамын жеп қойды - бұл қуанышпен болса
керек. Сәл кейінірек, ежелгі адам аралардың ұяларын өзінің үйіне
жақындатуды болжады, сондықтан мәдени ара шаруашылығы пайда
бола бастады. Ежелгі Египет пен Грецияда бал өндірісі дами берді.
Бірақ бәрібір бал қол жетімді өнім болған жоқ - ол негізінен жоғарғы
тап өкілдеріне кетті. Тәтті, тұтқыр зат құдайлардың тамағы болып
саналды, ол діни рәсімдерде қолданылған.
Аралар балды әр түрлі өсімдіктерден алады. Өсімдіктің бір
түрінен жиналған бал «бір шырынды», ал бірнеше өсімдік
түрінен жиналған бал «көп шырынды» деп аталады. Оны
өсімдіктің түріне қарай атайды. Қазақстанда әр ұядан орта
есеппен жылына 15 кг-ға дейін, жекелеген тәжірибелі бал ара
өсірушілер 180 кг-ға дейін бал жинайды екен.
• Балдың құрамында адам организміне қажетті заттардың
барлығы бар.
• Гүл балының құрамында 12-13 пайыз су, 0,4 пайыз белок,
0,3 пайыз көмір сутегі, глюкоза, жүзім қанты, сахароза,
мальтоза, т.б. бар. Және де В3, В5, А, С, Н, Е, К дәрумендері,
минералды тұздар, ферменттер, сондай-ақ, химиялық
элементтер (калий, кальций, фосфор, хлор, күкірт, натрий,
темір, марганец, мыс, т.б.) кездеседі. Бұлардан басқа алма,
жүзім, қымыздық тә-різді қышқылдар да болады.
Мамандардың айтуынша, балдың адам денсаулығы үшін
пайдасы көп:

Бал қан құрамын ішкі ағзалардың қызметін
иммунитетті арттырады,
жақсартады; жандандырады;

дененің физиологиялық тыныс алу жолдарын
Мидың жұмысын
қызметін, күш-қуатын артық өңезденуден
жақсартады;
қалпына келтіреді. сақтайды.

Балды құрт ауруына,
Жүрек-қан тамырлары
ұйқысыздыққа, бас
ауруына, бауырға, аллергияға, бактерияға,
ауруына, қан қысымына,
бүйрекке, ішек-қарын қабынуға қарсы да
асқазан жарасына, тіпті
жолына, суық тиюге, құяң қасиеттері анықталған.
күйікке де ем ретінде
мен өтке пайдалы
пайдалануға болады.
Қазіргі карантиндік режимде адамдар өз денсаулығын нығайтуға, иммунитетін көтеруге
бар күш жігерін салуда. Көптеген дәрілік препараттар қолданып, медициналық
масканы үнемі қорғаныс құралы ретінде пайдалануда екені баршамызға белгілі.

Мамандар да егер ересектер және балалар өз денсаулығына жауапкершілікпен қараса,
сақтық шараларын пайдаланса, барынша пайдалы дәрілік өсімдіктер мен дәруменді
өнімдерді қабылдаса бұл аурудан жақсы сақтанады.

Мен осы орайда «Балды » қолдануды ұсынамын. Жоғарыда атап өткенімдей балда –
адам ағзасы үшін керектінің барлығы бар.
Балдың химиялық құрамы шырын жинаған өсімдіктердің түріне, топырағына, ауа райының
жағдайына және балдың түрлеріне байланысты өзгереді. Балдың сапасы негізінен хош
иісі, дәмі, түсі, тығыздығы, ылғалдылығы, қоректік және жабысқақ қасиеттері арқылы
ажыратылады.

Өте құнарлы, тойымды болғанына қарамастан құрамында ауыр қорытылатын элементтер
кездеспейді. Бал құрамы қанға, одан жасушалар мен тіндерге тез сіңіп кететін көмірсулар,
белоктар, протеиндер (аминқышқылдары мен органикалық қышқылдар), минералды
тұздар (калий, кальций, натрий, темір, хлор тұздары және күкірт т.б.), пайдалы
микроэлементтер мен ферменттерге (каталаз, липаз, амилаз) өте бай. Құрамындағы
фруктоза, глюкоза және құрақ қант бұлардың барлығы да адам ағзасына аса қажетті.
Тәжірибе
Сапалы балды ажырату үшін жасалынған тәжірибелер
№1
1. Нағыз бал қасықты тез құйылмайды:
1) Біз бір ас қасық бал алып, айналмалы қозғалыстармен қасықты бірнеше рет араластырдық. Бал
құйылған ыдысты төңкергенде бал ақпады .

2) Біз қасықты бал ыдысына батырдық. Қасықты шығарып, біз балдың құйылу сипатын бағаладық. (3-
қосымша).
Қорытынды: 1. Бал құйылмады, бұл сапалы бал
2. Бал қасықтан тез ақты – бұл сапасыз бал.

№2
Бал құрамындағы суды анықтау
Нағыз балда іс жүзінде су жоқ. Нанның бір бөлігін балға батырыңыз да, 8-10 минуттан кейін
шығарыңыз. Жоғары сапалы балда нан қатады Егер, керісінше, жұмсарған болса, онда бұл қант
шәрбаты.
Қорытынды: балда нан қатайған – сапалы бал.

№3 Балдағы су мен қантты анықтау
Ол үшін ылғалды жақсы сіңіретін төменгі сортты қағаз парағына бал тамызыңыз. Егер ол қағазға
жайылып, дымқыл дақтар түзіп, тіпті ол арқылы өтіп кетсе, бұл жалған бал.
Қорытынды

Қорыта келе, балдың өте керемет қасиеттерге ие екенін жоғарыда
айтылған ақпараттарға жүгіне отырып айта аламыз. Ересек адамдар
күніне 100 гр, ал балалар гр, ал балалар 30-50 гр қолдануы қажет. Бұл
мөлшерді бірден емес, бөліп қабылдаған жөн болады. Оның емдік
қасиеттеріне байланысты кеңінен қолдануға болады және қолдану
керектігін түсіндік. Балдың өте ертеде алғашқы адамдарға дейін пайда
болғанын,ата-бабаларымыз оны тағам ретінде де,ем-дом ретінде де
пайдаланғанын оқып білдік. Біз алдымызға қойған мақсатқа жеттік
деп ойлаймыз.Осы тақырып төңірегінде көптеген мағлұматтар ала
отыра,өз зерттеу жұмысымызды жүргізіп,көзімізбен көріп,дәлелдеуге
тырыстық.Бұл жұмыс бізге қатты ұнады.Осы жұмысымызды
келешекте ары қарай жалғастыру жоспарымызда бар.
Пайдаланылған әдебиеттер
Р.Д. Риб - Ара шаруашылығы;

В.В. Максимов, И.И. Рукавицын - Ара балы;

А. Әлімжанов - Ара балының құндылығы.

Дитрих А., Юрмин Г., Кошурников Р. - "Негеш" балалар энциклопедиясы

"Сұрақтар мен жауаптар" / Е. Куликова, Д. Беленькая, О. Корчагина

"Қазақстандағы жануарлар әлемі" / А.Ф. Ковшарь, В.А. Ковшарь

"Тірі табиғат" / Д.В. Вознякевич, Е.И. угарова, В.Т. Чутнова

"Қызықты география" / А. Әлімжанов

Ұқсас жұмыстар
АРА БАЛЫ
Бал арасы
Ара шаруашылығы өнімдері
БАЛДЫҢ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ - САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАМАСЫ
Балдың сапасын анақтау
Ара балы туралы
Балды бұрмалау және оларды анықтау әдістері
Аралардың гигиенасы
Ара гигенасы
ГЛЮКОЗА ЖӘНЕ ОНЫҢ ҚАСИЕТТЕРІ
Пәндер