Температураға байланысты саңырауқұлақтардың өсу коэффициенттері




Презентация қосу
Білім және ғылым министрлігі Қазақстан Республикасының
«Дарын» білім беретін орта мектебі

«Саңырауқұлақ субстраттарын дайындаудың
технологиялық режимі мен әдістерінің
саңырауқұлақтардың селективтілігі мен өнімділігіне
әсері»
Бағыты: биология
Секция: экология

Орындаған: 10 сынып оқушысы Сейтмұратов Мадияр
Жетекшісі: Тусупова Г.С. биология мұғалімі
Қазіргі уақытта саңырауқұлақ өсіру саласының дамуы Қазақстанда өзекті болып
табылады. Өңірлерде саңырауқұлақ өсіруді дамытуға кедергі болатын негізгі
проблемалардың бірі - өсіру кезінде тауарлы сапалы саңырауқұлақтардан жоғары өнім
алуға мүмкіндік беретін жоғары сапалы субстрат дайындаудың қол жетімді
технологиясының болмауы.
Саңырауқұлақтарға деген қажеттілік үнемі өсіп келеді. Осыған байланысты жеуге
болатын саңырауқұлақтарды жасанды өсіруді өнеркәсіптік негізге көшіру қажеттілігі
туындады. Қарқынды технология мен жабдықтары бар заманауи саңырауқұлақ өсіру
кешендері жағдайында саңырауқұлақтардың өнімі жылына 2,5 мың тоннаға жетуі мүмкін.
Белсенді өсірілетін саңырауқұлақтардың ішінде, әрине, шиитаке (Lentinula edodes
сияқты базидиомицеттердің дәрілік түрлері ең перспективалы болып табылады.) Pegler)
(әлемдік өндіріс жылына 700 мың) және майтаке (Grifola frondosa) (жылына 125 мың
тонна), жоғары өсу жылдамдығын, биологиялық белсенділікті және токсиканттардың
болмауын үйлестіре отырып, дәрілік препараттарды алуға арналған шикізат болып
табылады.

1- сурет. Саңырақұлақтарды өсіру әдістері

Жұмыстың мақсаты - саңырауқұлақтардың сапасы
мен өнімділігі үшін субстрат дайындаудың технологиялық
әдістерін жасау (устрица саңырауқұлақтарының
мысалында).

Міндеттері:
1. Температураның мицелий мен жеміс денелерінің
өсуіне әсерін зерттеу.
2. Пастерлеу әдісімен субстратты өңдеу технологиясын
оңтайландыру.
3. Аралас субстраттағы аспа саңырауқұлағының
өнімділігі мен сапасын анықтау.

Саңырауқұлақтар мен олардың өнімдерінің биомассасын алу сызбасы:

Саңырауқұлақтарды табиғи
мекенінен жемісті денелерін
таңдап алу

Саңырауқұлақтардың
таза культурасын
бөліпалу

Экстенсивті Интенсивті Ферментерде
технология бойынша технология бойынша тереңдету
саңырауқұлақтарды саңырауқұлақтарды әдісімен өсіру
өсіру өсіру

Дайын өнімді алу
Зерттеу нысаны ретінде:
Алтай өлкесінің табиғи
жерлерінде мекендейтін
салпыншақ қайың (Betula
pendula) түбінен жиналған
жеміс денелерінен бөлінген. Күзгі бал агарикасы (лат. Armillaria
mellea)
A. mellea d-13 штаммдары
және тауарлық мицелийден
бөлінген L. edodes
саңырауқұлағының F-1000
штамы мен G. frondosa
саңырауқұлағының 2639
штаммдары қолданды.
Жапондық орман саңырауқұлағы
(лат. Lentinula edodes )
Температураға байланысты саңырауқұлақтар мицелийінің
орташа тәуліктік өсу қарқыны
Температураға байланысты саңырауқұлақтардың өсу коэффициенттері

Орташа
Өсу
Саңырауқұлақ Температура, тәуліктік өсу
коэффициенті,
мәдениеті °С жылдамдығы,
балмен
ММ / тәул.

A. melleaD-13 27,0±1,0 11,8±0,2 1,3±0,2

L. edodesF-1000 26,0±1,0 45,0±0,2 5,1±0,2

G. frondosa 2639 28,0±1,0 51,4±0,2 5,7±0,2
Саңырауқұлақтар мицелийі колонияларының диаметрінің рН-ға
тәуелділігі
Сұйық фазалық өсіру жағдайларына байланысты
саңырауқұлақ мицелийінің биомассасы

Саңырауқұ Өсіру Уақыт РВ, % Құрғақ
лақ мәдениеті шарттар ы биомассаның
ы өсіру, шығымы, г / л
тәулік

A. mellea D- I 14 0,00 5,10±0,18
13 II 28 0,00 16,48±0,19
L.edodes F- I 12 0,00 8,00±0,16
1000 II 10 0,00 6,50±0,19
G. frondosa I 10 0,00 14,80±0,18
2639 II 10 0,00 7,28±0,17
Ескерту: өсіру шарттары I-тереңдік, II-жер үсті
GP ортасында саңырауқұлақтар мицелийінің биомассасының жинақталу
динамикасы көрсетілген
Құрғақ биомасса мицелия саңырауқұлақтарының сарысуы бар ортада
шығуы

Саңырауқұлақ Өсіру уақыты, РВ, % Құрғақ биомасса
мәдениеті тәулігіне өнімділігі,
г/л

A. mellea D-13 14 0,00 8,20±0,20

L. edodes F-1000 12 0,00 10,00±0,21

G. frondosa 2639 12 0,00 14,50±0,23
Құрғақ мицелий биомассасының меласса ортасында
шығуы

Саңырауқұлақ Өсіру РВ, % Құрғақ
мәдениеті уақыты, биомассаның
тәулігіне шығымы, г / л

A. mellea D-13 14 0,00 14,60±0,16

L.edodes F-1000 12 0,00 16,80±0,19

G. frondosa 2639 10 0,00 19,40±0,18
Қорытынды

1) Устрица саңырауқұлақтарының өсуі үшін ең
қолайлы температура аралығы 26 °C-ден 30 °C-қа дейін
болды.
2) Субстратты зиянкестерден қорғаудың ең жоғары
деңгейі оны 70 °С температурада пастерлеу жолымен
және ұзақтығы кемінде 3 сағат өңдеуді қамтамасыз
етеді.
3) Термикалық камерада пастерлеу-ферменттеу
әдісімен дайындалған бидай сабанынан (45%),
қарақұмық қауызынан (45%) және жапырақты
ағаштардан (10%) жасалған аралас субстраттағы
кәдімгі устрица саңырауқұлақтарының өнімділігі
жемістердің екі толқыны үшін субстраттың шикі
массасының 29,4% - ын құрады. Биологиялық тиімділік
85,7% құрады.
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Құмайдың биологиялық ерекшеліктері
Cаң ырауқұ лақ тар
Микроорганизмдерге физико - химиялық факторлардың әсері
Картоп қатерлі ісігі
Қалпақты саңырауқұлақтар
Жанама өлшеулер
Анаэробты организмдер
ҚОРЕКТІК ОРТАЛАР
Адамға патогенді саңырауқұлақтардың морфофункционалды ерекшеліктері және микоздардың лабороториялық диагностикасының негіздері
Саңырауқұлақ гифасы
Пәндер