Дәрумендер тағамдық заттардың құрамында болатын ерекше ағзалық қосылыстар
Презентация қосу
АДАМ АҒЗАСЫНДАҒЫ
ВИТАМИНДЕРДІҢ
МАҢЫЗЫ
Орындаған:
Затыбек А.
Иман Б.
Витаминдер жайлы түсінік
• 1880ж. Н.И. Лунин табиғи сүтте
жасанды сүтке қарағанда ағзаның
қалыпты қызметін ұстап жүру үшін
қажетті компо-ненттер бар екендігін
ашты. Бұл заттар 1942ж. поляк ғалымы
К.Функпен витаминдер деген атқа ие
болды. К. Функ олардың құрамында
амин топтары бар және олардың
табиғаты белок екендігі анықталды.
Бірақ кейбір витаминдерде амин
топтары жоқ болып шықты, бірақ
олардың қазіргі күнге дейін
витаминдер деген аты сақталды.
• Тағамның ауыстырылмайтын
минорлы компоненттеріне
витаминдер жатады. Витаминдер
дегеніміз – адам ағзасында
синтезделмейтін төменмолекулярлы
органикалық заттар, бірақ кейбір
тағаммен аздаған мөлшерде ағзаға
түскенде қалыпты метаболизм мен
клеткалардың сәйкес физиологиялық
қызметтерін атқаруын қамтамасыз
етеді.
Ретинол
А
Сүйектердің өсуі мен
қатаюы, шаш,тырнақ,
тістердің қатаюы
D
Кальциферол
D дәрумені (кальциферол) адамның
терісінде күннің ультра-күлгін
сәулелерінің әсерінен түзіледі. Ол
кальций мен фосфордың ішектен
бөлінуін жылдамдатып, сүйек
ұлпасының мықтылығына әсер
етеді
Аскорбин қышқылы
С
Ағзаның жұқпалы ауруларға
қарсы тұра алу әрекетін
арттырады. Сүйекке және
тіске беріктік қасиет береді. С
дәрумені биологиялық тотығу
кезінде зиянды заттардың
түзілуін тежейді. Ол қарсы
денелерді түзетін
ферменттердің құрамына
кіреді. Терідегі
қантамырлардың
қабырғасының бүлінуіне де
кедергі жасайды.
Тиамин
В1
Ми жұмысын күшейтеді,ағза
өсуіне септігін тигізеді. Ас
қорытуды жақсартады,
жүрек бұлшықеттерінің
жұмысын реттейді.
РР
Ниацин
Көмірсулар алмасуын
жақсартады, тамырларды
кеңетеді, қан ағымын
жақсартады, бауыр жұмысын
жақсартады, жара мен терең
жаралардың жазылуына әсер
етеді
Қорытынды
• Дәрумендер тағамдық заттардың құрамында болатын ерекше ағзалық
қосылыстар. Олар ағзада ферменттердің түзілуіне қатысады. дәрумендер тағам
құрамында аз мөлшерде болғанымен, ағза үшін өте қажетті заттар. дәруменсіз
ағзаның өсуі, дамуы мен тіршілік жалғастыруы мүмкін емес. Сондықтан
витамин сөзінің латынша тіршілік үшін қажетті зат деп аталуы маңызы зор.
дәрумендер ағзадағы зат алмасу үдерісінде қарқынды әсер етеді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz