Адам ағзасындағы витаминдердің физиологиялық қызметтері мен тағамдық маңызы


Slide 1

Адам ағзасындағы витаминдердің маңызы

Орындаған: Затыбек А.

Иман Б.

Slide 2

Витаминдер жайлы түсінік

1880 ж. Н. И. Лунин табиғи сүтте жасанды сүтке қарағанда ағзаның қалыпты қызметін ұстап жүру үшін қажетті компо-ненттер бар екендігін ашты. Бұл заттар 1942ж. поляк ғалымы К. Функпен витаминдер деген атқа ие болды. К. Функ олардың құрамында амин топтары бар және олардың табиғаты белок екендігі анықталды. Бірақ кейбір витаминдерде амин топтары жоқ болып шықты, бірақ олардың қазіргі күнге дейін витаминдер деген аты сақталды.

Slide 3

Тағамның ауыстырылмайтын минорлы компоненттеріне витаминдер жатады. Витаминдер дегеніміз - адам ағзасында синтезделмейтін төменмолекулярлы органикалық заттар, бірақ кейбір тағаммен аздаған мөлшерде ағзаға түскенде қалыпты метаболизм мен клеткалардың сәйкес физиологиялық қызметтерін атқаруын қамтамасыз етеді.

Slide 4

Ретинол

А

Сүйектердің өсуі мен қатаюы, шаш, тырнақ, тістердің қатаюы

Slide 5

D

Кальциферол

D дәрумені (кальциферол) адамның терісінде күннің ультра-күлгін сәулелерінің әсерінен түзіледі. Ол кальций мен фосфордың ішектен бөлінуін жылдамдатып, сүйек ұлпасының мықтылығына әсер етеді

Slide 6

С

Аскорбин қышқылы

Ағзаның жұқпалы ауруларға қарсы тұра алу әрекетін арттырады. Сүйекке және тіске беріктік қасиет береді. С дәрумені биологиялық тотығу кезінде зиянды заттардың түзілуін тежейді. Ол қарсы денелерді түзетін ферменттердің құрамына кіреді. Терідегі қантамырлардың қабырғасының бүлінуіне де кедергі жасайды.

Slide 7

В1

Тиамин

Ми жұмысын күшейтеді, ағза өсуіне септігін тигізеді. Ас қорытуды жақсартады, жүрек бұлшықеттерінің жұмысын реттейді.

Slide 8

РР

Ниацин

Көмірсулар алмасуын жақсартады, тамырларды кеңетеді, қан ағымын жақсартады, бауыр жұмысын жақсартады, жара мен терең жаралардың жазылуына әсер етеді

Slide 9

Қорытынды

Дәрумендер тағамдық заттардың құрамында болатын ерекше ағзалық қосылыстар. Олар ағзада ферменттердің түзілуіне қатысады. дәрумендер тағам құрамында аз мөлшерде болғанымен, ағза үшін өте қажетті заттар. дәруменсіз ағзаның өсуі, дамуы мен тіршілік жалғастыруы мүмкін емес. Сондықтан витамин сөзінің латынша тіршілік үшін қажетті зат деп аталуы маңызы зор. дәрумендер ағзадағы зат алмасу үдерісінде қарқынды әсер етеді.

Slide 10

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Адам ағзасындағы су мен минералды тұздардың физиологиялық маңызы
Витаминдердің топтары, тағамдық көздері, физиологиялық маңызы және сақтау әдістері
Витаминдердің физиологиялық маңызы, жетіспеушілік синдромдары және тағамдық көздері
Адам ағзасындағы макро- және микроэлементтер мен витаминдердің зат алмасуға әсері
Адам ағзасындағы химиялық элементтер: макро- және микроэлементтердің таралуы мен физиологиялық маңызы
Адам ағзасындағы буферлік жүйелер және олардың физиологиялық рөлі
Витаминдердің жіктелуі, құрылысы, тағамдық көздері және биологиялық қызметтері
Макроэлементтердің адам ағзасындағы маңызы және олардың жетіспеушілігі мен артық мөлшерінің физиологиялық салдары
Су мен минералдық элементтердің адам ағзасындағы биологиялық маңызы
Органикалық және минералдық компоненттердің тағамдық маңызы мен физиологиялық қызметі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz