Бәсеке - нарық ортасының бөлінбейтін құрамдас бөлігі




Презентация қосу
ҚОҒАМДЫҚ ТАМАҚТАНДЫРУ
КӘСІПОРЫНДАРЫНЫҢ
ЖІКТЕЛУІ ЖӘНЕ ЕРЕКШЕЛІГІ
Қоғамдық тамақтандырудың дамуы

техниканы, шикізатты, материалдарды рационылды қолдану салдарынан
қоғамдық еңбектің біршама үнемделуін қамтамасыз етеді;
жұмыс күні бойы жұмысшылар мен қызметкерлерге ыстық тағаммен қамтамасыз
етеді, бұл олардың жұмыс қабілетін арттырады, денсаулығын сақтауға ықпал
етеді;
балаларға арналған және оқу орындарында теңгерілген рационалды тамақтануды
ұйымдастыру мүмкіндігін береді.
Тамақтандыру кәсіпорындарының қауіпсіздігі, тиімділігі және
бәсеке қабілеттілігі көп мөлшерде кәсіпорынды басқарумен,
өндірісті рационалды ұйымдастырумен байланыты, сонымен
қатар тамақтандыру саласында жұмыс істейтін жоғары білікті
мамандарды кәсіби дайындау сапасына тікелей байланысты.
Бәсеке – нарық ортасының бөлінбейтін құрамдас
бөлігі. Бәсеке-нарық экономикасының басты
қозғаушысы. Тұтынушыларда таудау мүмкіндігі
пайда болады. Әрбір кәсіпорынның басты мақсаты
өндірілетін өнім мен ұсынатын қызмет сапасын
жоғарылату болып табылады
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының
өндірістік-саудалық әрекетінің ерекшеліктері
Кәсіпорын ұйымдастырудың әр түрлі формасына ие:
толық серіктестік;
аралас серіктестік;
жауапкершілігі шектеулі серіктестік;
жабық типтегі акционерлік қоғамдастық;
ашық типтегі акционерлік қоғамдастық.
Сонымен қатар біріктірілген кәсіпорындар ұйымдастырылады.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының
өндірістік-саудалық әрекетінің ерекшеліктері.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының өндірістік-саудалық әрекетінің
ұйымдастыру-экономикалық ерекшеліктеріне мыналар жатады:
аспаздық өнімдерді өндіру, оны өткізу және тұтынуды ұйыдастыру, ал мысалы
тамақ өнеркәсібі тек өндіру функциясын, ал сауда орындары тек өнімді өткізу
функциясын атқарады;
шектеулі өткізу мерзімі бар өнімдерді даярлау, мысалы, жаппай даярлау кезінде
ыстық тағамдар 2-3 сағатта, ал салқын тағамдар 1 сағатта өткізілу керек. Бұл
өнімдерді тұтынуына қарай партиямен өндіруді талап етеді.
қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары жұмысшыларының санитарлық
гигиеналық талаптарды қатаң қадағалау қажеттілігі;
өңделетін шикізат, дайын тағамдарды даярлау үрдістері мен өткізу сапасын
бақылауды қамтамасыз ету;
Әлеуметтік сипаттағы ерекшеліктерге мыналар жатады:
өндірілетін және өткізілетін өнім ассортиментінің сұраныс сипатына, қызмет көрсетілетін контингент
ерекшеліктеріне, оның кәсіби, жас, ұлттық құрамына, еңбек, оқу жағдайына және басқа факторларға
тәуелділігі;
қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жұмыс тәртібінің қызмет көрсетілетін тұтынушылар
контингентінің, өндірістік кәсіпорындардың, ұйымдардың, оқу орындарының жұмыс тәртібіне тәуелділігі.
Бұл қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының түскі уақытта, үзілістерде ең үлкен ағындары уақытында
қарқынды жұмыс істеуін талап етеді;
жыл мезгілі, апта күндері және тәулік сағаттары бойынша өнімге сұраныстың өзгеруі. Жазғы уақытта
көкөністерден даярланатын тағамдарға, салқын сусындарға, салқын көжелерге сұраныс артады. Маркетинг
көзқарасынан әрбір кәсіпорын өткізу нарығын талдау және зерттеу қажет, одан өндірілетін өні ассортименті
мен қызмет көрсету әдістері тәуелді;
қоғамдық тамақтандыру кәсіпорныны қуатының, типінің және орналасу жерінің қызмет көрсетілетін
контингент сипатына, халық тығыздығына, жақын арада басқа қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының, тамақ
өнеркәсібінің және т.б. болуына тәуелділігі;
қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының тамақтану қызметінен басқа көптеген қызметтерді: салтанатты
мерекелерде, отбасылық түскі астарда қызмет көрсетуді ұйымдастыру, бос уақытты ұйымдастыру,
ыдыстарды жалға бері және т.б. ұсыну.

Ұқсас жұмыстар
Нарық ұғымы, құрылымы, түрлері
Кәсіпкерлік жайында
Нарық механизмі
Монополиялық бәсекелестік жағдайындағы фирманың әрекеті
Кәсіпорын экономикасына қатысты класстар және анықтамалар
Кәсіпкерл
Кәсіпкерліктің жіктелуі
Бәсеке
НАРЫҚ ЖӘНЕ БӘСЕКЕ
МАРКЕТИНГТІҢ ҚОРШАҒАН ОРТАСЫ
Пәндер