ВИРУСТЫ АУРУЛАР
Презентация қосу
ВИРУСТЫ
АУРУЛАР
Жоспар
• Кіріспе;
• Вирустардың өсімдікте таралуы мен орнығуы;
• Вирусты инфекцияның таралуы;
• Қорытынды.
Вирустар
• Вирустар барлық тірі организмдер (адам, жануар,
насеком, өсімдік, саңырауқұлак, бактерия, т.б)
клеткаларының ішінде паразитті өмір сүріп, онда өзіне
ұқсас бөліктерді өндіретін, клеткалык кұрылысы жок
ерекше топ. Ол белок өндіру (синтездеу), ферменттер
мен энергия бөлу жүйесінен мүлдем айырылған
облигатты паразит.Вирустарда алғаш орыс ғалымы Д.
И. Ивановский (1892) темекінің мозанкалы ауруын
зерттеу нәтижесінде ашқан. Бактерия сүзгісінен
өткізілген ауру темекінің шырынымен сау
жапырақтарды механикалық әдіспен өңдегенде, оларда
тура алдыңғыдай мозаика белгілері пайда
болған.Ғалым өзі ашкан қоздырғыш бактериялардан да
ұсақ бөліктерден тұратынын, сонымен қатар ол
кристаллдар түзетінін сол кездегі микроскоп арқылы
көріп дәлелдеді.
• Вирустар ауыл шаруашылығына көп зиян келтіреді. Өсімдік өнімінің шығымы мен
сапасын едәуір азайтады. Мысалы, қант қызылшасының тамыржемісінің қанты 1-
2%-ға, картоптың крахмалы 1,5-2%-ға дейін кемиді. Бау-бақшадағы жемістер
жетілмей түсіп қалады. Күздіктердің суыққа шыдамдылығы төмендеп үсіп кетуі
мүмкін. Сонымен қатар вируспен залалдаған өсімдіктер әлсіреп, басқа ауруларға
қарсы тұра алмайды.Фитопатогенді вирустардың нуклеин қышқылы (РНҚ) вирус
бөлігінің ортасында орналасып, оны айнала белок молекуласы қоршап тұрады.
Фитопатогенді вирустардың пішіні негізінен таяқша, домалақ, цилиндр, ұзынша
болып келеді. Вирус құрамы 5-40%-ға дейін нуклеин қышқылынан, ал қалғаны
протеиннен (белоктан) тұрады. Ұзынша вирустарда нуклеин қышқылы аз, протеин
мөлшері көп болады, ал домалақтау вирустарда нуклеин қышқылы көп, ал протеин
аз болады.Вирустардың жетілген бөліктері вириондар деп аталып, нуклеин
қышқылының (РНҚ немесе ДНҚ) біреуінен тұрады. Олардың пішіні вирустарға
сәйкес болады. Кейбір вириондарда липидтер де болуы мүмкін.
Вирустардың пішіні
Вирустардың өсімдікте таралуы мен
орнығуы
• Өсімдіктізалалдаған вирустар бір клеткада көбейіп, екіншісіне
оларды қосатын плазмодесма арқылы өтіп, өсімдікке түгел иемесе
көпшілік бөлігіне таралады. Күніне 1 мм-дей жылжиды, бірак
паренхима арқылы өте алмайды. Вирустар флоэма, торлы түтік
арқылы тез таралып, көбінесе 3-5 күнде залалданған жапырақтан
шығып, әрі қарай флоэма арқылы өсімдіктін мүшелеріне жылжиды,
мысалы, картоп вирусы жас өсімдіктің жапырағына енсе, әрі карай
флоэма арқылы сабақ бойымен жоғары жылжиды.Егер залалданған
өсімдік түйнек құра бастаса, вирус жоғары емес төмен қарай
жылжып түйнекке барады. Флоэмаға түскен вирус өсімдік
клеткаларының бәріне тарайды. Вирустын өсімдікте таралуы вирус
пен өсімдікке байланысты. Кейбір жағдайда вирус залалдаған
жерден қашыққа ұзамай, сол жерде ғана белгі береді. ал кейде
залалданған аймақ ұлғайып, вирустың ары карай тарауын
көрсетеді.Флоэма түтіктерімен таралатын вирустар осы флоэмамен
көршілес клеткаларда ғана тарайды (дәнді дақылдардың ергежейлі
сары ауруы, картоп жапырағының солуы).
Вирусты инфекцияның
таралуы
Вирозға шалдыққан өсімдікпен қоректеніп одан кеткен соң да
инфекцияның тасымалдаушыда сақталуын персистенттілік дейді.
Жартылай
Персистентті емес персистенттілерде
вирустың инфекциялылық 10-100
сағат аралығында
инфекциялылығы 4
сағатка дейін
Персистент сақталады,
сақталад
Персистентті
тасымалдаушыларда вирустың
инфекциялылығы 100 сағаттан
аса немесе өмір бойы
жойылмайды.
• Нематодалармен таралатын вирустар саны 20-ға жуық. Олар вирустарды ауру
өсімдіктің тамырынан сау өсімдік тамырына жеткізеді. Нематода дернәсілі де
ауру таратушы болып табылады. Мысалы, Longidorus және Xiphinema
түрлеріне жататын нематодалар темекі, қызанақ, таңқурайдың сақина дағын,
шиенің жапырақ бұйрасын, жүзімнің буынаралық қысқару ауруын қоздыратын
вирустарды таратады. Trichodorus және Paratrichodorus нематода түрлері
асбұршақтың ерте қоңырлану ауруын қоздырады.
• Вирустарсаңырауқұлақтармен де таралады. Olpidium туысына жататын
саңырауқұлақтар өсімдік тамырында дамып, темекі мен қияр некрозының
вирусын, темекінің ергежейлі вирус ауруын таратады. Polymуха туысына
жататын саңырауқұлақтар бидай мозаикасының, қызылшаның сары ауруының
вирустарын таратады.
түрлі
өсімдіктің
органдар
өсуінің
түсінің саябырлауы:
өзгеруі
Вирус ауруларының
белгілері
репродуктивті
қызметінің
бұзылуы
органдар
деформаци
ясы
некрозд
ар;
• Вирустар клетка ішінде оның жағдайына байланысты өзгеріп тұрады. Мысалы,
теңбілді мозаиканың вирусы әдетте жасыл, ал температура көтерілсе (32-35°С)
ақ немесе сары түсті болады, ал картоптың сары ергежейлі ауруының белгілері
16°С температурада білінбейді, егер температура 20°С асса бұл белгілер анық
көрінеді.
• Жылыжайларда температура мен жарықтың қалыпты тәртібі бұзылса, онда
қызанақта стрик ауруының белгісі байқалып, ал қалыпты жағдайда мозаика
түрінде білінеді.
• Кейбір абиотикалық факторлар (температура, жарық, пестицид, қоректік
заттар) жетіспесе немесе артық болса, өсімдік вируспен ауырғандай белгі
береді, сондықтан ауру себебін білу үшін зертханалық (лабораториялық) талдау
(анализ) жасау керек.
Вирус ауруларын анықтаудың бірнеше тәсілі
бар.
Көзбен шолып байқау (макроскопиялык) әдісі - ең тез әдіс. Бірақ вирус ауруларының белгілері
түрлі жағдайда ауысып отыратын болғандықтан бұл анықтауды алғашқы анықтау деуге болады.
Инфекциялығын анықтау әдісі - ол үшін залалданған өсімдіктен ауруды сау өсімдікке егіп, сондай
белгі алу керек. Вирустың таралу, залалдау ерекшеліктеріне байланысты инокуляция әдісін
қолданады
Телу әдісімен барлық вирустар таралады. Зерттейтін өсімдіктерді телінуші немесе телітуші
ретінде пайдаланады.
Серологиялық әдіс - өсімдік вирустарын анықтауда кен қолданылады. Бұл әдістің негізі мынада:
жануар организіміне бөтен белок енгізгенде, оның организмінде ерекше белокты денелер
(антидене) пайда болады
Индикатор - өсімдіктер әдісі. Вирус залалдағанда анық белгі беретін өсімдікті қолданады.
Электронды микроскоппен ви-риондардың пішіні мен көлемін табу арқылы оларды анықтайды.
Клетка ішіндегі түзілімдер әдісі. Кейбір вирустар клетка ішінде өзіне тән түзілімдер (кристалдар)
құрады.
Қорытынды
•Қорытындылай келе, өсімдіктерде кездесетін
вирустық аурулар жиі кездеседі. Оларды алдын
алу агротехникалық шаралар және химиялық
препараттарды қолдану.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz