Асқорыту жүйесінің қызметі




Презентация қосу
і бұ з ы л ға н
н ің қ ы зм е т
ту ж ү й е с і қ ат у.
Асқ ор ы роц е с с. І ш
йі рг е р л ік п
кезд е гі м е
Жоспар:
Кіріспе.
Негізгі бөлім.
1. Асқорыту жүйесінің қызметі.
2. асқорыту жүйесінің қызметі бұзылғандағы
патологиялық жағдай.
3. Асқорыту жүйесінің аурулары.
4. Ішқатпасы туралы түсінік.
5. Емі.
6. Алдын алу шаралары.
Қорытынды.
Кіріспе. Ас қорыту жүйесі -қабылдау, өндеу, қорыту,
сіңіру және жын қалдығын сыртқы ортаға шығару
қызметтерін атқаратын мүшелердің жүйесі. Асқорыту
жүйесі түтік тәрізді мүшелерден және ас қорыту
бездерінен тұрады. Филогенездік және онтогенездік
тұрғыдан асқорыту жүйесін төрт бөлімге бөледі: бас
бөлімді — ауызжұтқыншақ (аран), алдыңғы бөлімді -
өңеш пен қарын (асқазан), ортаңғы бөлімді — ащы
ішектер (он екі елі ішек, аш ішек, мықын ішек) мен ірі
асқорыту бездері (ұйқы безі, бауыр), артқы бөлімді -
жуан ішектер (бүйен, тоқ ішек, тік ішек) құрайды.
Асқорыту жүйесінің диаграммасы.
Ас қорыту жүйесі шартты түрде алдыңғы, ортаңғы және соңғы
бөлімдерге бөлінеді. Алдыңғы бөлімге ауыз қуысы мен оның қосалқы
мүшелері, жұтқыншақ, өңеш; ортаңғы бөлімге – қарын мен ащы ішек,
ал соңғы бөлікке – тоқ ішек жатады. Ас қорыту жүйесіне сонымен
қатар сілекей бездері, ұйқы безі, бауыр да қосылады.
Тамақтың құрамындағы алдын-ала өңделмейінше ас қорыту
мүшелерінен қанға өте алмайтын заттар болады. Тамақ физикалық
(ұсақтану, үгілу, сілекеймен шылану, еру) және химиялық қорытулар
өзгеруге ұшырайды. Тамақ өтетін жол ас қорыту жолы да. Адамдарда
өңеш ұзындығы 6-8 м. Ас қорыту жолының негізінен біріңғай сапалы
еттерден тұратын қабырғасын ішкі жағынан кілегейлі қабық астарлап
жатады. Оның клеткалары кілегей жасап шығарады. Тамақ ауызда
қорытыла бастайды: мұнда ол сілекеймен шыланып, тіспен
ұсақталады.
Ас қорыту жүйесі ұзын түтік тәрізді олар организммен сыртқы орта
арасындағы зат алмасу жұмысын атқарады.
Асқорыту сөлдері Тәуліктік бөлінетін рН Құрамы
мәлшері
1. Сілекей 50-2 000 мл 5,6-7,6 Су және амилаза
Тұз қышқылы, су,
2. Қарын сөлі 2,0-3,0 л 1,49-1,8 липаза, лизоңим,
пепсин
Су, амилаза,
липаза, фосфотаза,
3. Панкреатин сөлі 600-700 мл 8,6-9,0 трипсин,
химотрипсин және
т. б. ферменттер
Су, билирубин,
холестерин, май,
4. Өт 500-1200 мл 5,6-8,5 май кышкылы,
лецитин, холин
және т. б.

Су, сахараза,
лактаза, жуық
5. Аш ішек сөлі 1 000 мл 5,05-7,07 энтерокиназа,
липаза,
рибонуклеаза және
т.б.
6. Тоқ ішек сөлі 270-1 550 мл 6,1-7,31 Су
Тәуліктік бөлінетін
Асқорыту сөлдері рН Құрамы
мәлшері
1. Сілекей 50-2 000 мл 5,6-7,6 Су және амилаза
Тұз қышқылы, су,
2. Қарын сөлі 2,0-3,0 л 1,49-1,8 липаза, лизоңим,
пепсин
Су, амилаза, липаза,
фосфотаза, трипсин,
3. Панкреатин сөлі 600-700 мл 8,6-9,0
химотрипсин және
т. б. ферменттер
Су, билирубин,
холестерин, май,
4. Өт 500-1200 мл 5,6-8,5 май кышкылы,
лецитин, холин
және т. б.
Су, сахараза,
лактаза, жуық
энтерокиназа,
5. Аш ішек сөлі 1 000 мл 5,05-7,07
липаза,
рибонуклеаза және
т.б.
6. Тоқ ішек сөлі 270-1 550 мл 6,1-7,31 Су
Асқорыту бұзылыстарының себептері

Қоректенудің бұзылыстары.Қоректенудің белгілі тәртібі бұзылуы,ұзақ
уақыт аш жүру, сапасыз қоректену,құрғақ тамақ немесе тым ашты тамақ
қабылдау ж.б.;

Ас қорыту жолдарына жұқпалы аурулардың қоздырғыштары(іш сүзегінің,
дизентерияның, тырысқақтың,тағамдық уытты жұқпалардың ж.б.)
түсуі.Асқазанның созылмалы қабынуларын қарын қақпашысының шырышты
қабықтарындағы эпителий жасушыларында өсіп-өнетін He licobacter pylori
туындататыны бүгінгі күні белгілі;

Химиялық заттардың(ауыр
металлдардың.салицилаттардың,алкогөлдің,никотиннің ж.б.),өсімдік
уаларының(саңырауқұлақ ж.б.) ас қорыту жолдарына түсуі;

.Иондағыш сәулелердің әсерлері(сәулелік ауру);
Адам ағзасы тұрақты түрде микроэлементтер мен
дәрумендерді және басқа да пайдалы заттарды қажет етеді.
Бұған асқазан – ішек жолы жауапты болады. Олардың
қызметінен ағзамыздың қалған жүйелерінің жағдайы
байланысты. Кішкене ғана бұзылыстың өзі ішкі ағзада
қауіпті кесел зардабын тудыруы мүмкін. Сондықтан
асқазан – ішек жолдарының бұзылысы уақытылы, әрі
сапалы емделуі керек. Соңғы жылдары асқорыту
мүшелерінің аурулары кең таралып келеді.
Кең таралған ауру түрлері
Асқазан – ішек жолдары мүшелерінің біреуінің қызметі
бұзылса, асқорыту жүйесі бірден толыққанды қызмет істеу
мүмкіндігін жояды. Гастриттің түрлері, дисбактериоз,
асқазан жарасы, гастродуоденит пен тоқ ішектің қабынуы,
ішек өтімсіздігі, рефлюкс-эзофагит, іш өту, холецистит
және т. б. ауру түрлері қазіргі заманауи адамдардың өмірін
көңілсіз ететін басты мәселелердің біріне жатады.
Асқазан – ішек жолдарының қызметінің бұзылуы келесі себептермен
анықталады. Мамандар аурудың даму факторын ішкі және сыртқы деп
топтастырады.
Сыртқы себептердің ішінде ең қауіптісі:
тамақтануға қолданатын өнімдердің сапасыздығы,спирттік
ішімдіктерді қолдану,
шылым шегуге әуестік,
сондай-ақ жиі және тұрақты түрде күйзеліске түсу;
Дәрілік препараттарды да ұзақ уақыт қабылдау кем қауіп
төндірмейді.
Асқазан – ішек жолдары бұзылысының ішкі факторларын
айтатын болсақ, онда көбіне:
туа біткен жағдайлар,
тұқымқуалайтын факторлар,
ішкі мүшелердің кеселдерінің дамуы сияқты мәлелелер туындайды.
Кей жағдайда асқазан – ішек жолдарының бұзылысы тасымалданатын
аурулармен қатар жүретін асқынулар салдарынан жүреді.

Ұқсас жұмыстар
Жергілікті иммунитет. Сілемейлі қабықпен, өкпемен ,терімен ассоциацияланған лимфоидты тіндер
Аналь ішек
АУЫЗ ҚУЫСЫ
Асқорыту бездерінің гормондары
Асқорыту бездерінен бөлінетін сұйықтық
Аңдардың асқорыту жүйесі
Асқорытудың маңызы. Тістің құрылысы
Асқорытуды реттеу
Қарын - іші қуыс қалың бұлшықетті мүше
Жануарлардың Ас қорыту жүйесі
Пәндер