Сүзбе массасы




Презентация қосу
САБАҚТЫҢ ТАҚЫРЫБЫ :

СҮЗБЕДЕН ДАЙЫНДАЛҒАН САЛҚЫН ТАҒАМДАР.

СҮЗБЕДЕН ДАЙЫНДАЛҒАН ЫСТЫҚ ТАҒАМДАР
СҮЗБЕ ТАҒАМДАРЫН ДАЙЫНДАУ ҮШІН
СҮЗБЕНІ ҮГЕДІ ЖӘНЕ РЕЦЕПТУРАДА
ҚАРАСТЫРЫЛҒАН БАСҚА ӨНІМДЕРМЕН
ҚОСАДЫ: ҚАНТПЕН, ҰНМЕН,
ЖҰМЫРТҚАМЕН, ХОШ ИІСТЕНДІРГІШТЕРМЕН
ЖӘНЕ .Б.
МАЙЛЫ СҮЗБЕНІ ҚЫЗДЫРУ КЕЗІНДЕ ОНЫҢ
ТЫҒЫЗДЫҒЫ БІРДЕН АЗАЯДЫ, 40 С ТАН
ЖОҒАРЫ ТЕМПЕРАТУРАДА МАССА АҚҚЫШ
БОЛАДЫ, БҰЛ БҰЙЫМНЫҢ ДЕФОРМАЦИЯҒА
ҰШЫРУЫНА ӘКЕЛЕДІ. СОЛ ҮШІН СҮЗБЕ
ТАҒАМДАРЫНА ҰН, ЖҰМЫРТҚА, ДАЙЫН
МАНКА БОТҚАСЫН ҚОСАДЫ. ОСЫ
БҰЙЫМДАРДЫ ЖЫЛУЛЫҚ ӨҢДЕГЕНДЕ
ҰННЫҢ КРАХМАЛЫ КЛЕЙСТЕРЛЕНЕДІ,
ЖҰМЫРТҚАНЫҢ АҚУЫЗЫ ҰЙИДЫ ДА,
Сүзбе массасы

Өнеркәсіптен шыққан сүзбе массасынан
әртүрлі өнімдерді араластыра отырып
салқын тағамдар дайындайды . Тәтті
массаны мейізбен және ванильмен ,
какао ұнтағын, жаңғақ т.б. Заттарды
қосып дайындайды.
Тұздалған массаны тұзбен немесе көк
пиязбен араластырамыз.
СҮЗБЕДЕН ЖАСАЛҒАН ТАҒАМДАРДЫҢ
БӨЛІНУІ
• СҮЗБЕДЕН ЖАСАЛҒАН ТАҒАМДАР 2-ГЕ БӨЛІНЕДІ :1- СҮЗБЕДЕН
ЖАСАЛҒАН ЫСТЫҚ ТАҒАМДАР ; 2- СҮЗБЕДЕН ЖАСАЛҒАН САЛҚЫН
ТАҒАМДАР.
Сүзбеден салқын тағамдар.
Табиғи сүзбені ұсынарда
қайнатылған ыстық сүт , кілегей
құяды немесе оларды жеке береді.
Егер сүзбені қаймақпен берсе , онда
оны порциялы ыдысқа төбе етіп
салады , үстінен шұңқыр жасайды
және оған қаймақ құяды. Бұл
тағамды қантпен береді.Үгілген
сүзбені қаймақпен немесе көк
пиязбен қафмақпен немесе үгілген
ірімшікпен араластырады
Сүзбеден ыстық тағамдар-
жалқау варениктер; сырниктер;
қыздырмалар; пудингтер .
Жалқау варениктер- Сүзбені
үккіштен өткізіп жұмыртқа, қант ,
ұн , тұз қосып барлығын мұқият
араластырады. Алынған қамырды
10мм қалыңдыққа дейін жайып,
.
формасын тікбұрышты және
үшбұрышты етіп кеседі. Дайын
варениктерді тұздалған суға
салып , отын басып қайнатады .
Содан кейін сүзіп алып , ерітілген
сары май, маргарин немесе
қаймақ құйып , қант сеуіп береді.
Тәтті сырниктер- үккіштен
өткізілген сүзбеге жұмыртқа ,қант
және бидай ұнын қосып , мұқият
араластырып, сырник жасап (1-
порцияға 2-3 данадан) , қалған
ұнға аунатып , қызыл қабық пайда
болғанша екі жағын бірдей
қуырадыда , қаймақ қосып береді.
Сәбіз қосылған Картоп қосылған сырниктер-
сырниктер- бұқтырылған пісіріліп, аршылған картопты
сәбіздің үккіштен өткізіп, еттартқыштан өткізіп, сүзбе және
алынған пюрені 90 С-қа басқа өнімдерді қосып,
дейін қыздырып, манка араластырады (екі қайтара), сарник
жармасын қосады, жасайды, ұнға аунатып , қызыл
салқындатып сүзбемен, қабық пайда болғанша екі жағын
шикі жұмыртқамен бірдей қуырадыда , қаймақ қосып
араластырып, тұз, қант береді.
Сүзбеден пудинг. Үккіштен өткізілген
сүзбеге, қант қосылған жұмыртқаның
сарысын, мейіз, майдаланған цукат,
ванилин қосып араластырады,
көпіршітілген жұмыртқаның ақуызын
құяды. Май жағылған арнайы
формаларға салып, бетін тегістеп,
льезон жағып, қыздырып пісіреді. Май,
қаймақ, жұмыртқа қосылған тәтті
сүзбемен береді.

Сүзбеден пісірме. Қыздырманы
майсыз, жоғары ылғалдылықты
сүзбеден жасайды. Суыған қою манка
ботқасын үккіштен өткізілген сүзбеге
қосып, тұз, қант, жұмыртқа салып,
жақсылып араластырады. Формаға
салып, жұмыртқа қосылған қаймақ
ІРІІМШІК ӨНІМДЕРІ
ІРІМШІК
• БҰЛ ПАСТЕРЛЕНГЕН
СҮТТЕН АЛЫНҒАН
МАЙЛЫ, ЖАРТЫЛАЙ
МАЙЛЫ ЖӘНЕ МАЙСЫЗ
СҮЗБЕДЕН ҚАНТ, САРЫ
МАЙ, КІЛЕГЕЙ, ТҰЗ,
ДӘМДІК ЖӘНЕ
АРОМАТТЫ ЗАТТАР
ҚОСЫЛЫП ЖАСАЛАДЫ.
ТАМАҚҚА ҚОЛДАНАР
АЛДЫНДА ЖЫЛУЛЫҚ
ӨҢДЕУДІ ҚАЖЕТ
ЕТПЕЙДІ.
СЫРОКТАР МЕН ІРІМШІК МАССАЛАРЫ
• ІРІМШІКТІ ҰНТАҚТАП ДӘМДІК
ЖӘНЕ АРОМАТТЫ
ТОЛТЫРҒЫШТАР ҚОСЫП
ЖАСАЙДЫ. ЕМДӘМДІК СЫРОКТАР
ӨНДІРІЛЕДІ.
• СЫРОКТАР ТӘТТІ ЖӘНЕ ТҰЗДЫ,
МАЙЛЫЛЫҒЫ ЖОҒАРЫ 20-40%,
МАЙЛЫ 13-17%, ЖАРТЫЛАЙ
МАЙЛЫ 5-9% ЖӘНЕ МАЙСЫЗ
БОЛАДЫ.
КРЕМДЕР

• БАСҚА ІРІМШІК
МАССАЛАРЫНА
ҚАРАҒАНДА НӘЗІК
КОНСИСТЕНЦИЯЛЫ,
ҚҰРАМЫНДА ДӘМДІК
ЖӘНЕ АРОМАТТЫ
ЗАТТАР, 5-18% МАЙ
БАР.
ІРІМШІК ТОРТТАРЫ
• САРЫ МАЙ, АРОМАТТЫ ЗАТТАР ҚОСЫЛЫП, ЫЛҒАЛДЫЛЫҒЫ 36%
БОЛҒАНША ПРЕСТЕЛГЕН ІРІМШІКТЕН АЛЫНАДЫ. ТОРТ БЕТІН
КРЕММЕН, ЦУКАТТАРМЕН, ШОКОЛАД ГЛАЗУРІМЕН БЕЗЕНДІРЕДІ.
ІРІМШІК ПАСТАЛАРЫ
• ТӘТТІ ЖӘНЕ ТҰЗДЫ ЕТІП ӨНДІРЕДІ. ТӘТТІЛЕРІНЕ БАЛ ЖӘНЕ БАСҚАДА
ТОЛТЫРҒЫШТАР ҚОСАДЫ. ОЛАРДА 25% ДЕЙІН МАЙ БАР.
ІРІМШІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫНА
ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР
• ӨНІМ ПІШІНІ ӘРТҮРЛІ БОЛАДЫ.
КОНСИСТЕНЦИЯСЫ БІРТЕКТІ,
НӘЗІК, ШЕКТІ ТЫҒЫЗ, ӘР ӨНІМГЕ
ТӘН. ДӘМІ МЕН ИІСІ ТАЗА, СҮТ
ҚЫШҚЫЛДЫ, ТОЛТЫРҒЫШТАРДЫҢ
ДӘМІ, АРОМАТЫ АЙҚЫН БІЛІНЕТІН,
БӨТЕН ДӘМ МЕН ИІССІЗ БОЛУ
КЕРЕК. ӨНІМ ТҮСІ АҚ КРЕМ РЕҢДІ
БОЛУ КЕРЕК.
ІРІМШІК ӨНІМДЕРІН БУЫП ТҮЮ ЖӘНЕ
САҚТАУ
• ІРІМШІК МАССАСЫ САУДАҒА ӨЛШЕНІП
САТЫЛАТЫН ЖӘНЕ ОРАЛҒАН КҮЙІНДЕ
КЕЛІП ТҮСЕДІ. ӨЛШЕНІП САТЫЛАТЫН
ІРІМШІКТІ ТАЗА АҒАШ БӨШКЕЛЕРГЕ 50КГ
ДЕЙІН, МЕТАЛЛ ФЛЯГТАРҒА 35КГ ,
АЛЮМИНИЙ БИДОНДАРҒА 10КГ ДЕЙІН
САЛАДЫ. ЫДЫСТЫ ІРІМШІК МАССАСЫМЕН
ТОЛТЫРЫП, БЕТІН ПЕРГАМЕНТПЕН
ЖАУЫП, ТЫҒЫЗДАП ҚАҚПАҚПЕН
ЖАБАДЫ. ДҮКЕНДЕ ІРІМШІК МАССАЛАРЫН
8С ТЕМПЕРАТУРАДА 36САҒАТ САҚТАЙДЫ.
ТАТЫМДЫҚТАР МЕН ДӘМДЕУІШТЕР
• ТАТЫМДЫҚТАР ӨЗІНДІК ДӘМІ МЕН АРОМАТЫМЕН ЕРЕКШЕЛЕНЕТІН
ӨСІМДІКТЕР ӨНІМІ. ӨСІМДІКТЕРДІҢ ҚАЙ БӨЛІГІН ТАМАҚҚА
ҚОЛДАНЫЛАТЫНЫНА БАЙЛАНЫСТЫ КЕЛЕСІ ТОПТАРҒА ЖІКТЕЛЕДІ:
ТҰҚЫМДЫ: ҚЫША, МУСКАТ ЖАҢҒАҒЫ;
• ЖЕМІСТІ: АНИС, БАДЬЯН, ТМИН, КОРИАНДР, КАРДАМОН, БҰРЫШ,
ВАНИЛЬ; ГҮЛДІ: ҚАЛАМПЫР, ШАФРАН;
• ЖАПЫРАҚТЫ: ЛАВР ЖАПЫРАҒЫ;
• ҚАБЫҚТЫ: КОРИЦА;
• ТАМЫРЛЫ: ИМБИРЬ
ҚЫША

• ҮШ ТҮРЛІ БОЛАДЫ: ҚАРА, АҚ,
СҰР. ҚЫША ТҮҰЫМДАРЫНА
МАЙ КӨП БОЛАДЫ.
МУСКАТ ЖАҢҒАҒЫ
• МУСКАТ АҒАШЫНЫҢ ЖЕМІСТЕРІН ҚАБЫҒЫНАН ТАЗАРТЫП, КЕПТІРІП,
АЛЫНҒАН ТҰҚЫМДАР. КОНДИТЕР ӨНІМДЕРІНЕ, ШҰЖЫҚ ДАЙЫНДАУДА,
СПИРТТІК БҰЙЫМДАРҒА ҚОЛДАНАДЫ.
АНИС
• БІРЖЫЛДЫҚ ШӨПТЕСІН ӨСІМДІКТЕН ПІСКЕН ЖЕМІСТЕР. ЖҰМЫРТҚА
ТӘРІЗДІ НЕ ОВАЛ ПІШІНДІ САРҒЫШ СҰР ТҮСТІ. НАН ПІСІРУДЕ, АШЫТУДА,
КОНДИТЕР ӨНІМДЕРІНДЕ ҚОЛДАНАДЫ.
ТМИН
• ЕКІ ЖЫЛДЫҚ ТАТЫМДЫ ӨСІМДІКТЕРДЕН ПІСКЕН КЕПКЕН ЖЕМІСТЕРІ,
ЖАСЫЛ РЕҢДІ ҚОҢЫР ТҮСТІ. КОНСЕРВІЛЕУДЕ, КӨКӨНІСТЕРДІ АШЫТУДА,
ТҰЗДАУДА, НАН ПІСІРУДЕ, СЫР, КОНДИТЕР ӨНДІРІСНДЕ ҚОЛДАНАДЫ.
КОРИАНДР

• ШАТЫРГҮЛДІЛЕР ТҰҚЫМДАСЫ. НАН, КОДИТЕР, ШҰЖЫҚ, СЫРА,
МАРИНАДТАР, СОУСТАР ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНАДЫ.

Ұқсас жұмыстар
Сүт консервілері
Сүзбе сапасына қойылатын талаптар
Оқушылар арасында қолданыста жүрген фаст - фуд өнімдері
Түйе сүті Сиыр сүті
Жобаның сауалнамасы
Қаймақ - сүзбе технологиясы
Бизнес-жоспар. Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу
Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу
Сүт және сүт өнімдерін бұрмалау
Түйе сүті
Пәндер