АДАМ ОРГАНИЗМІНДЕГІ ХИМИЯЛЫҚ ЭЛЕМЕНТТЕР




Презентация қосу
«АДАМ ОРГАНИЗМІНДЕГІ ХИМИЯЛЫҚ ЭЛЕМЕНТТЕР»

18. Адам организмінің химиялық құрамы.Макро- және микро
элементтер
«Фри» әдісі

Адам ағзасына тамақтанудың әсері қандай?

Күнделікті тағам өнімдерін пайдаланғанда
нені ескеру керек?

Қоректік заттардың адам ағзасына
жетіспеуінің салдары қандай?

Сүйектің бекем болуы қай
элементке байланысты?
Өкпеде - Lі, Nа

Қанда - Ғе, Nа, Lі, Са, Н.

Қалқанша безінде - I, Zn, Br

Тісте - Ғ, Са, Mg, Р

Гипофизде - Zn, Br, Мn, Cr

Мида - Na, Mg, К

Шашта - Al, Аs, СІ

Жүректе - Са, К

Ұйқы безінде - Mg

Бауырда - Lі , Sе, Мо,
Zn, Са, Мn, К, Сu
Кіріспе

Жер бетіндегі барлық тірі ағза, оның ішінде, адам қоршаған ортамен
тығыз қарым-қатынаста өмір сүреді. Тіршілік заңы ағзада үнемі зат
алмасып тұруын талап етеді. Ал ағзамызға химиялық элементтер жеген
ас пен ішкен суымыздан түседі. Ғалымдардың сараптауынша, ағзаға
түскен химиялық элементтердің әрқайсысы белгілі бір биологиялық
қызметті орындайды. Осы бағыттағы зерттеулер нәтижесінде 30-ға жуық
элементтің биологиялық рөлі анықталды.
Соңғы жылдарда әлемдік жаһандану үрдісінде табиғатта
тепе-теңдік жағдайында сақталып тұрған кейбір химиялық
элементтердің адам ағзасында бірден көбейе түсуі және ағза
үшін маңызы бар элементтер мөлшерінің кеміп кетуі
байқалуда. Химиялық элементтердің барлығы да тиісті
мөлшерден артық болса немесе азайып кетсе адам ағзасына
кері әсер ететіні анықталған.
Макроэлементтер– адам ағзасында көп мөлшерде кездесетін минералды
элементтер. Минералды заттар, тамақтанудың алмастырылмайтын құрам
бөліктеріне жатады. Минералдық элементтер ферменттік жүйенің құрылымына,
организмде жүріп жатқан пластикалық процестерге қатысады. Әсіресе
организмнің қышқыл-сілтілік тұрақтылығын ұстап тұруда, қан құрамына, тұз-су
алмасуын реттеуге, сүйек тіні қалыптасуында маңызы зор.
Макроэлементтер
осморегуляцияға;
қаңның ұюына;
нуклеин қышқылының синтезіне;
гликолиз бен гликогенолизге;
сүйек және тіс ұлпаларының түзілуіне қатысады;
фосфор, фосфолипидтердің құрамында фосфатты топтар құрамында болады;
қан сұйықтығында концентрленеді.
Кальций
Адам ағзасында 1000-1200 грамм кальций
болады, соның 99 пайызы сүйекте, тіс
кіреу-кесінде, ал 1%-ы ішкі жасушада, қан
құрамында маңызды рөл атқарады.
Елімізде жарты миллионға жуық адам
остеопороз ауруының зардабын тартуда.
Ал бұл тікелей осы кальций элементінің
жетіспеуі салдарынан
туындайды.
Фосфор - ағзада көптеген алмасу
үрдістеріне қатысатын әр түрлі
қосылыстардың (АТФ, АДФ, АМФ т.б.),
биологиялық тотығу үрдісінде пайда
болатын, энергияның аккумуляторы.
Фосфор сүйек, ет, жүйке тіндерінің
құрамында көп, ол кальциймен бірге сүйек
тінінің негізін құрайды. Фосфор жүйке
және ет тіндерінде жүретін алмасу
үрдістерінде айрықша роль атқарады.

Құрамында фосфоры ең көп тағамдық
азықтар: сыр, сүзбе, жұмыртқа, уылдырық,
қарақұмық және сұлы жармалары, бұршақ
тұқымдастар, балық. Фосфордың
сіңімділігі, тағамның құрамындағы кальций
мен ақуызға байланысты.
Магний - жүйке қозуының берілуіне және жүйке жүйесінің қозғыштығын
реттеуге қатысады, кальцийдің антогонисі, ағзаға көп түскен кезде кальцийді
қосылыстарынан ығыстырып шығарады, ал магнийдің тағамда жеткіліксіздігі,
кальцийдің артерия қабырғасына, жүрекке, еттерге көбірек жиналуына ықпал
етеді.
Магнийдің тәуліктік қажеттілігі 400 мг, бұл жағдайдағы кальций мен магнийдің
ең қолайлы арақатынастары 1:0,5. Магнийдің негізгі көзі -нан, бұршақ, үрме
бұршақ, әр түрлі жармалар.
Натрий және хлор. Қанда және тін сұйықтарында осмостық қысымды
сақтауға, қышқылдық-сілтілік тепе теңдікті қамтамасыз етуге, жүйке-ет қозуына,
жасуша ішілік және тін аралық алмасу үрдістеріне қатысады. Натрий хлориді,
сондай-ақ, тағамның дәмін жақсартады және тамаққа тәбетті қоздырады.

Тағамда натрий хлориді жетіспеуі кезінде немесе термен, құсу, іш өту, күйік
кездерінде, натрий хлориді көп жоғалған жағдайда, тіндердің сусыздануы жүреді,
белоктардың ыдырауы күшейеді, асқазан сөлінің қышқылдығы төмендейді.
Натрий мен хлор тұздарының көп болуы, ағзада судың ұсталуына ықпал етеді,
сөйтіп, жүрек пен бүйрекке ауырлық түсуіне әкеп соғады.
Топқа бөлу
I топ МАКРОЭЛЕМЕНТТЕР
II топ МИКРОЭЛЕМЕНТТЕР
III топ УЛЬТРАМИКРОЭЛЕМЕНТТЕР

I топ
1 орын
Тілдік мақсаттар
Language objectives
• Пәнге қатысты лексика және терминология: Lexicon and
terminology in the subject
• Terminological dictionary
• Protein-белок-ақуыз
• carbohydrates-углевод-көмірсу
• Lipids-Fats (oils)-майлар
• Vitamin-витамин-дәрумен
• Mineral-минерал-минерал
• Organic matter-органикалық заттар-органические
вещества
• Mineral salts-минеральные соли-минералды тұз
• Water-вода-су
Сәйкестендіру

https://wordwall.net/ru/resource/
31046719/%d1%81%d3%99%d0%b9%d0%ba
%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd
%d0%b4%d1%96%d1%80%d1%83
I ТОП II ТОП
Есеп.Егер адам қанының құрамындағы Есеп.Баспамен ауырғанда тамақты шаю
тұз 1% болса,5,25кг қанда қанша тұз үшін 2%-дық 200г ерітінді дайындау үшін
болғаны? қанша тұзбен су керек?

Организімнің минералды құрамы. Адам организмдегі химиялық
элементтердің жетіспеушілігі.

III ТОП
Есеп.Адам тәулігіне 2л су ішсе,60жасқа
келгенше қанша су ішеді?

Тағамның адам өміндегі маңызы
«Кері байланыс билеті»
Сабақтан алған әсерлерін төмендегі карточкаға жазу арқылы
рефлексия жасалынады:

Ұқсас жұмыстар
Химиялық элементтердің тірі және өлі табиғатта таралуы. Адам организміндегі химиялық элементтердің биологиялық ролі
БЕЙОРГАНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАР
Клетканың химиялық құрамы
Элементтер Құрамы, Тәуліктік қажеттілігі
ПЕРИОДТЫҚ ЗАҢ
Микроэлементтердің адам организміндегі рөлі
Жасуша құрамы
Тағам өнімдеріндегі макро және микроэлементтер
Макро- және микроэлементтер
Фосфор тұздары
Пәндер