Эпидемиялық процестің сипаттамасы




Презентация қосу
АИТВ инфекциясы курсы бар Эпидемиология кафедрасы

Дизентерия
Дизентерия
Бактериялық дизентерия (disenteria) немесе
шигеллездер – Shigella туыстастығына
жататын, көптеген сероварлары бар (48), 4
түрлі (S.disenteriea, S.boydii, S.flexneri, S.
Sonnei) бактериялармен қоздырылатын
антропоноздық жедел ішек
инфекцияларының үлкен тобы.
Аталған қоздырғыштар тұрмыстық, сулық,
тағамдық жолдармен іске асып, тек бір ғана
нәжістік-ауыздық механизммен таралады.
Ауру әсіресе тоқ ішектің шеткері бөлігінің
сілемейлі қабатының зақымдалуымен,
асқазан ішек жолдары қызметінің
бұзылуымен және ұзақ мерзімде өтуге
бейімділігімен (1-5%), әр түрлі клиникалық
белгілердің көрінуімен сипатталады.
Эпидемиялық процестің сипаттамасы
Жұқпа көздері Беріліс жолдары Беріліс факторлары
Манифесті түрімен Григорьев-Шига Шигеллалармен зарарланған
науқастанғандар; дизентериясында тұрмыстық заттар.
Жеңіл немесе айқын емес тұрмыстық . Зарарланған су (ауыз су,
түрлерімен Флекснер дизентериясында - ашық су қоймаларының
науқастанғандар (S.sonnei сулық. сулары).
кезінде 80%). Зонне дизентериясында - Шигеллалармен зарарланған
Созылмалы түрлерімен тағамдық (көбінесе), сүт тамақ өнімдері (әсіресе сүт
науқастанғандар; арқылы (жиірек). тағамдары).
Бактерия тасушылар (1-5%) Боид дизентериясында – Шыбындар микробты
S.flexneri кезінде, S.sonnei- сулық, жанасу. тағамдық өнімдерге
ге қарағанда сирек. залалданған объектілерден
механикалық тасымалдаушы
фактор ретінде.
Этиологиясы

Қоздырғышы Shigella туысына жатады. Shigella 4 тобы (А,В,С,Д) және
4 түрі ажыратылады:
- Sh. dysenteria
- Sh.flexneri
- Sh.boydi
- Sh.sonnei
Sh.sonnei-ден басқа түрлері бірнеше сероварианттардан құралады.
Шигеллада О және К антигендері бар. Олар эндотоксионнен тұрады, ал
Sh. dysenteria, Sh.flexneri, Sh.sonnei экзотоксин өндіреді. Энтеро-нейро
және цитотоксикалық белсенділігін иеленеді. Антибактериальді
препараттарға полирезистенті және сыртқы ортаға төзімді.
Қауіп-қатер топтары және факторлары

Балалар ұйымдастырылған ұжымдарда болу (МДБМ,
мектептер, балалар стационарлары) топтаса орналасу және
жеке бас гигиенасын сақтамау.

Коммуналдық шаруашылықтарды, сумен қамтамасыздау және
тағам объектілеріндегі санитарлық талаптардың орындалмауы.

Тағамдық өнімдердің ретсіз, бақылаусыз сатылуы.

Миграциялық процестер т.б.
Патогенезі Симптомдары Клиникасы
Дизентериялық микробтар Сулы немесе қанды диарея; Инкубациялық кезеңі 6 сағаттан 7 күнге
негізінен тоқ ішекте дейін.
Жоғары температура;
орналасады, қабыну
Басталуы жедел, дене t жоғары сандарға
шақырып, беткей эрозиялар Жүрек айнуын және құсуды
дейін жоғарлауымен, интоксикациядан,
және жаралар дамытады. қамтуы мүмкін. Бұл белгілер
іштің төменгі аймағындағы ауру сезімінен
басқа да асқынуларға әкелуі
Бірінші кезекте орталық басталады. Ауру сезімі әсіресе сол жақ іш
мүмкін.
жүйке жүйесі және аймағынан орналасады, әсіресе
перифериялық жүйке жүйесі, дефекация алдында күшейіп, тенезмдар
және жүрек қантамыр пайда болады.
жүйесі, бүйрекүсті безі және
Кіші дәрет жиі, нәжіс сипаты бастапқы
асқорыту жүйелері
кезде қалыпты болады, кейіннен шырыш
зақымдалады.
және қан аралас сипаттағы нәжіс пайда
болады. Ал соңына қарай тек аз көлемде
шырыш, қан қалдықтарымен бөлінеді.
Дизентерия оқиғасының стандарттық анықтамасы
Дизентерия эпидемиясына қарсы шаралар жүргізудің
алгоритмі
Сырқаттану оқиғасы туралы шұғыл хабарлама (науқас анықталған соң 12 сағат ішінде) жіберу.
Ошақты эпидемиологиялық тексеру* жұқпаның ары қарай таралуын болдырмау мақсатында
эпидемиялық процестің келесі детерминанттарын анықтау:
ошақтың шекарасын анықтау;
жұқпаның қоздырғыш көзін белсенді анықтау, қоздырғыш көзі - жіті және созылмалы түрлермен
ауыратын науқас немесе бактерия тасымалдаушы болуы мүмкін;
науқастанғандар мен ауырмағандарға (бақылау тобы) «факторлық сауалнама» жүргізу.
зақымдалудың нақты жағдайлары анықталады: тығыз жанасу, әсіресе жас балалар арасында,
сапасыз тағамды (сүт тағамдары), суды, көкөністерді, жемістерді және т.б. қолдану; тұрғылықты
орындардың, өндірістерін әсіресе тағам өндіруші объектілердің санитарлық гигиеналық
жағдайының қанағаттанғысыз болуы; т.б.;
санитарлық көрсеткіш микрофлораны және энтеропатогенді ішек таяқшасын (шигеллаларды
қосқанда) анықтау үшін қоршаған орта объектілерінен шайынды және тағамдық өнімдер мен
судан сынамалар алу;
Клиникалық және эпидемиологиялық көрсеткіштерге байланысты науқасты ауруханаға
жатқызу.
Әлем бойынша эпид көрсеткіштер:
Қазақстандaғы жағдай:
Көршілес Ресейде:
Қолданылған әдебиеттер:

Жұқпалы аурулардың стандартты анықтамалары және іс-шаралар алгоритмдері //
Практикалық нұсқаулық. 1 том. // С. Әміреев, Т.Ә. Момынов
, Б.Л. Черкасский, К.С. Оспанов.
Эпидемиология (Н. Д. Ющук, Ю. В. Мартынов, 2003.

Ұқсас жұмыстар
ЭПИДЕМИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТІҢ АЙМАҚТЫҚ МЕРЗІМДІК ЖӘНЕ ХАЛЫҚТЫҚ ӘР ТҮРЛІ ТОПТАРЫНДА КӨРІНІС БЕРУІНІҢ КАЗІРГІ КЕЗДЕГІ СИПАТТАМАСЫ
Эпидемиялық процестің аймақ және уақыт бойынша көрінуінің сипаттамасы
Эпидемиялық процестің аймақ және уақыт бойынша көрінуінің қазіргі кездегі сипаттамасы
Эпидемиялық процесс
Эпидемиологиялық зерттеулер, эпидемиологиялық әдіс түсінігі, эпидзерттеулер типтері
Эпидемиология ғылым ретінде. Эпидемиология пәні, міндеттері және мақсатары
Инфекциялық ауруларға профилактика
Байланыс механизмі бар аурулар
Микробтардың микроорганизмге енуі
Инфекциялық аурулардың классификациясы
Пәндер