Ауыз қуысының микрофлорасы, түрлері
Презентация қосу
Ауыз қуысының
Микроэкологиясы
Орындаған: Рапилбек Нурдана
Тексерген: Гүлзинат Серібекқызы
Курс: 205 Б
Жоспары:
Ауыз қуысының микрофлорасы, түрлері
Ауыз қуысының микрофлорасының жастық
ерекшеліктері
Спирохеталар және бактериодтар
Протезді стоматит
Созылмалы қабыну
Сублингвиальді және супралингвиальді
таңдақтардың пайда болуы
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
микрофлорасы
Ауыз қуысы – әртүрлі микроорганизмдердің тіршілік
етуіне, көбеюіне ең қолайлы биотоп, өйткені ол жерде
тағамдық заттектер үнемі түсіп отырады, температуралық
/370С/, ылғалдылық және рН /әлсіз сілтілі 6,7-7,0/
жағдайы микроорганизмдердің көбеюіне өте қолайлы.
Ауыз қуысында 500-ден астам бактериялар, вирустар,
саңырауқұлақтар және қарапайымдылар мекендейді.
Микроорганизмдер үнемі көп мөлшерде ұрттың ішкі
бетіндегі шырышты қабығында, қызыл иектерде, қызыл
иек қалталарында, тілдің бетінде, сонымен қатар тістер
үстінде де кездеседі.
Ауыз қуысының микрофлорасы
Аутохтонды Аллохтонды
• Аутохтонды /қалыпты, • Аллохтонды /кездейсоқ/
индигенді/ микрофлора – микрофлора – аэрогенді
симбиоз және антагонизм немесе алиментарлы жолмен
қарым-қатынасы арқылы ауыз қуысы арқылы ағзаға түскен,
құрылады және адам ауыз қуысына көршілес
организміне түскен орналасқан биотоптардың
микроорганизмдерге шырышты қабығында
макроорганизмнің қорғаныштық
/мұрынжұтқыншақ, асқазан-ішек
факторлардың әсері
жолдары/ және теріде тіршілік
нәтижесінде қалыптасады. Ауыз
қуысының аутохтонды ететін комменсалдар, қоршаған
микрофлорасы негізінде ортадағы сапрофиттер,
комменсалдар /лат. com–бірге, науқастардан немесе
mensa-ас, тағам/ құрайды, олар бактериятасымалдаушылардан
иесі арқылы қоректенеді, бірақ жұққан әртүрлі патогенді
көзге көрінетін зиян келтірмейді. микроорганизмдер.
Қазіргі таңда тіс жабындының бактериялық микрофлорасы кариесті,
гингивит және пародонтит кезіндегі пародонттың зақымдалуын,
стоматит, актиномикоз, фузоспирохетоз кезіндегі ауыз қуысының
шырышты қабықтарының зақымдалуын тудыратын біріншілік фактор
болып қарастырылады. Иммундық тапшылық, дисбиоз болған
жағдайларда ауыз қуысының шырышты қабықтарының
микрофлорасы
кандидоз қоздыруға себепкер болатыны белгілі.
Сонымен қатар, ауыз қуысы аэрогенді, алиментарлық, жанасу
жолдарымен жұғатын көптеген инфекция қоздырғыштарының кіру
қақпасы болып есептел
еді (туберкулез, алапес, күл, кокжөтел,
жедел респираторлық вирустық инфекция, ұшық, вирустық гепатит
ж.т.б.).
Ауыз қуысындағы
микрофлораның адам жасына
байланысты ерекшеліктері
Ауыз қуысының бактериялармен алғашқы ластануы перзент туылып
жатқанда туу жолдарында болады. Біріншілік микрофлора: лактобациллалар,
энтеробактериялар, коринебактериялар, стафилококтар және микрококктар.
Туғаннан 2-7 тәуліктен кейін бұл микрофлораға анасының ауыз қуысындағы
тіршілік ететін және перзентхана бөлімшесінің қызметкерлерінің
бактериялары қосыла бастайды.
Нәресте өмірінің алғашқы айларында ауыз
қуысынан аэробты және факультативті анаэробты бактериялар
табылады. Ал
қатаң анаэробтардың болмауы нәрестелерде тіс қатарының
жоқтығымен
байланысты, онсыз анаэробтарға тіршілік ету жағдай тумайды.
Нәрестенің
осы тіршілік ету кезеңінде ауыз қуысынан стрептококктарды, әсіресе S.
salivarius, лактобактерияларды, нейссерияларды, гемофилдерді,
ашытқы
тәріздес кандида саңырауқулақтарын табуға болады, олардың саны 4-ші
айлық кезінде шегіне жетеді. Ауыз қуысының шырышты қабығының
қатпарлы бөлігінде бірен - саран анаэробтар (вейлонеллалар,
фузобактериялар) кездесуі мүмкін.
Спирохеталар және бактериодтар ауыз қуысында 14 жаста
ғана пайда болады, ол жас ерекшелігіне байланысты
ағзадағы гормоналды
Спирохеталар Бактериод
–жіңішке,ұзын,иректелген –өт қышқылдарының
бактериялар, ақуызының кәдеге
спириллалардан жаратылуының
жасушасының және
иілгіштігінен биотрасформаци
қазғалғыштығыме я көмірсуларының
н ерекшеленеді. қорытылуы
процестеріне
қатысады
Ересектерде ауыз қуысы микрофлорасының
өзгеруі
стомотологиялық
аурулармен
байланысты, немесе тістің түсуімен және
алмалы протездердің қойылуымен, немесе
дисбактериозбен
жүретін
оргонизмнің
жүйелік ауруларымен байланысты. Алмалы
протездер қойылған кезде микрофлора
құрамы мүлдем өзгереді. Протездің астында
шырышты қабығының созылмалы қабынуы
пайда болады - протезді стоматит.
Созылмалы қабыну барлық
аймақтарда және протез
тұрған жерде жүреді. Бұл
сілекей бөлу қызметінің
бұзылысынан, сілекейдің рН
және ионды құрамының
өзгеруінен, шырышты
қабығының беткейінде
температурасының 1-2 С
жоғарылауынан ж.б. болады.
Алмалы протезді көбінесе
иммундыбиологиялық
реаквілігі төмен және
қосымша аурулары
(гипертония, қант диабеті
ж.т.б.) бар қарт адамдар жиі
пайдаланатындықтан, ауыз
қуысының микрофлорасы
құрамының өзгеруі заңды
жағдай десекте болады.
Протездін, астында әртүрлі факторлардың әсерінен
(органикалық матриксте микроорганиздердің жиналуы,
сонымен қатар қышқылдың жиналуы, ортаның рН
межелік деңгейіне дейің /5,0/ төмендеуі)
сублингвиальді
және супралингвиальді таңдақтардың пайда болуына
мүмкіндік туады. Бұл протезді стоматит
этиологиясында
маңызды рол атқаратын ашытқы тәріздес Candida
саңырауқұлақтарының аса көбеюіне алып келеді.
Олар 98% жағдайда
протездің айналасында
табылады. Протез
қолданатын 68-94 %
адамдарда кандидоз
байқалады. Ауыздың
шырышты қабығында
ашытқы тәріздес
саңырауқұлақтардың
көбеюі ауыздың
бұрыштарын зақымдалуына
әкеліп соғуына мүмкін.
Протез қолданатын
адамдардан
саңырауқұлақтардан басқа
да бактериялар: (ішек
таяқшалары,
стафилококктар,
энтерококктар ж.т.б.
Ауыз қуысының негізгі зақымдануларды (тіс жиегі,
пульпит, перодонтит, периодонт аурулары, жұмсақ
тіндердің қабынуы) стрептококктармен,
пептострептококтар, актиномициттер,
лактобациллалар, коринебактериялар ж.т.б. қоздыра
алады. Олардан басқа сиректеу жағдайда кездесетін
анаэробты инфекцияларды (мысалы, БерезовскийВенсан-
Плаут ауруы) бактериодтар, превотеллалар,
актиномицеттер, вейлонеллалар, лактобацилалар,
нокардиялар, спирохеталар ж.т.б. бірігіп туғызады
Қорытынды
Тістің жарып шығуы микроорганиздердің сапалық
құрамының күрт өзгеруіне алып келеді, ол қатаң
анаэробтардың тез арада көбейіп кетуі мен
сипатталады. Сол кезде белгілі биотоптардың
анатомиялық
ерекшеліктеріне
байланысты
микроорганизмдердің ауыз қуысында тарауы және
«еніп, орнығуы» жүредіАуыз қуысында тіршілік
ететін микроорганизмдер патогенді потенциалға ие
болғандықтан олар тіндердің жергілікті қабынуын
туғызуы мүмкіндігі бар. Жергілікті зақымдалу
патогенезінде
микроорганизмдер
көмірсуларды
ферменттеу кезінде пайда болатын органикалық
қышқылдарының және олардың метаболиттерінің
маңызы зор.
Пайдаланылған
әдебиеттер
О.Д.Дайырбеков, Б.Е.Алтынбеков, Б.К.Торғауытов, У.И.Кенесариев,
Т.С.Хайдарова Аурудың алдын алу және сақтандыру бойынша орысша-қазақша
терминологиялық сөздік. Шымкент. “Ғасыр-Ш”, 2005 жыл. ISBN 9965-752-06-0
Ордабасы": Энциклопедия.- Шымкент:"Ордабасы".2008.•Қазақ Энциклопедиясы
Назарларыңызға рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz