ЗАТ АЛМАСУДЫ РЕТТЕУ ЖӘНЕ ПАРЕНТЕРАЛЬДЫ
Презентация қосу
ЗАТ АЛМАСУДЫ РЕТТЕУ ЖӘНЕ
ПАРЕНТЕРАЛЬДЫ
АЗЫҚТАНДЫРУ
Кенжебаева Арайлым
Диханбай Абай
Вм -503
көрсеткіштері. Азықтандыру нормасы
мал тіршілігін сақтап, өнім өндіруге
(жұмыс атқаруға) қажет энергия мен
қоректік заттардың организм
мұқтаждығына сәйкес қажеттігін
белгілейді. Азықтандыру нормасы негізгі
көрсеткіштеріне азық өлшемі,
қорытылатын протеин, ас тұзы, кальций,
фосфор, каротин жатады.
Толықтырылып, тетіктелінген
азықтандыру нормасы көрсеткіштері
бұған қоса жалпы протеин мен
ауыспайтын аминқышқылдары, макро-
және микроэлементтер мен негізгі
витаминдер (А, Д, Е) қажеттілігімен
толықтырылып, мал мен құс
организмінің мұқтаждық көрсеткіштерін
қамтиды
• Парентеральды тамақтандыру - бұл ауру
жануарды асқазан-ішек жолдарын айналып өтіп,
қоректік заттармен қамтамасыз ету тәсілі, ал арнайы
инфузиялық ерітінділер организмдегі метаболикалық
процестерге белсенді қатыса алады. Парентеральді
тамақтану режимдерін тағайындау кезінде
көзделетін негізгі мақсат - аминқышқылдарының,
көмірсулардың және майлардың инфузиясы арқылы
қажетті калория мөлшерін қамтамасыз ету және
ағзаның өз белоктарын сақтау. Амин қышқылдары
(инфезол, аминостерил, аминоплазмалық) ең
алдымен белок синтезіне, ал көмірсулар (глюкоза 10-
40%) және майлар (липофундин, липовеноз) ағзаны
қажетті мөлшерде энергиямен қамтамасыз ету үшін
қолданылады.
ҚАРСЫ КӨРСЕТКІШТЕР
• Парентеральды тамақтануды қолдануға көрсеткіштер:
кахексия, энтеральды тамақтанудың ұзақ уақыт болмауы,
гиперметаболизммен, катаболизммен жүретін аурулар мен
жарақаттар, бірқатар хирургиялық аурулар кезінде табиғи
тамақтанудың мүмкін еместігі (ішектің қабыну аурулары,
панкреатит, ішек фистулалары, жағдайлар). асқазан-ішек
жолында операциядан кейін, перитонит , сепсис және
т.б.), бауыр мен бүйрек патологиясы.
• Мақсаттар
• • Физиологиялық
тамақтану қажеттіліктерін қамтамасыз ету • Дене
салмағының, әсіресе бұлшықет массасының
жоғалуын болдырмау
ПАРЕНТЕРАЛЬДІ ЕНГІЗУ ЖОЛДАРЫ
Тері астына – 5-15мин. кейін әсері болады. Су
ерітінділері жиі қолданылады. Май ерітінділері
аз қолданылады. Жылыту керек. Суспензияны,
тітіркендіргіш және гипертоникалық заттарды
енгізуге болмайды . Көк тамырға
Бұлшық етке - әсер етуі тез,
енуі толық, су ерітінділерді енгізу:Енгізген арада
енгізуге болады. Майлы әсері басталады. Енгізу
және сусперзияны уақыты ұзақ, себебі
енгізгенде инені тамырға тамшылатып енгіземіз.
енгізуге болмайды. Себебі Дәрілік зат бірден қанға
эмболия болуы мүмкін. енеді. Гипертоникалық
Тамыр бітелуі . және тітіркендіргіш
заттарды енгізуге
болады
Субарахноидалды енгізу. Бас және жұлын миларына
енгізіледі. Бұл ағзалар геметоэнцефалды кедергімен қан
системасынан бөлінеді. Бұл кедергіден кез келген дәрілік
заттар өте бермейді. Соднықтан, мидың инфекциялық
дертінде – менингит препараттар осы әдіспен енгізіледі.
(sub arachnoidea – ми қабықшасының сүңгілік бетіне
Мысықтың парентеральды көректенуі: алдығы аяқтың венасына катетер
енгізіледі, диаметрі 0,6 – 0,8 мм.енгізілетін көректі заттың температурасы 35
- 40°С болуы қажет.
Парентеральды көректену бағдарламасы:
•Қуат - 80 кКал или 335 кДж из них
•Көмірсуілар – 6 г – 24,6 кКал
•Майлар – 6 г – 55,8 кКал
•Аминқышқылдары – 2,1 г
•Көмірсуілардың қуаты глюкоза ерітіндісімен қамтамасыз етіледі - 40 % - 15
мл
•Майлардың қуаты липофундин ерітіндісімен қамтамасыз етіледі - 20 % - 30
мл
•Аминқышқылдар – аминостерил ерітіндісі енгізіледі - 10 % - 20 мл.
Жалпы көректі заттардың мөлшері - 65 мл құрайды. Қосымша 45 мл
Хартман ерітіндісін енгізуге болады.
Анаболикалық препараттар – Лауроболин, Ретаболил 0,2 мл мөлшерінде
бұлшық етке егіледі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz