Ерітінділердің түзілуі
Презентация қосу
Ерітінділер. Ерітінділердің
түзілуі.
Жоспары:
Қатты заттар , сұйық және газ тәрізді заттар еріген
кездегі жылу эффектілері.
Сұйылтылған ерітінділердің коллигативті қасиеттері.
Оствальд, Рауль және Вант Гофф заңдары.
Ерітінділер деп екі немесе одан да көп компоненттерден тұратын, құрамы
белгілі аралықта үздіксіз өзгеруі мүмкін гомогенді жүйелерді айтады; демек
ерітінділер құрамы ауыспалы фазалар. Ерітінділердің химиялық
қосылыстардан айырмашықтары құрамының тұрақсыздығы және еселі
қатынастар заңының орындалмауы. Ерітінділердің химиялық қосылыстарға
ұқсастығы біркелкілігі, түзілгенде энергетикалық және көлемдік
эффектілердің болуы, түрлі-түсті болуы.
Ерітіндінің жағдайын анықтайтын негізгі қасиеттері температура, қысым және
концентрация, яғни ерітіндідегі компоненттің салыстырмалық мөлшері.
Концентрация әртүрлі әдістермен және әртүрлі өлшем бірліктері арқылы беріледі.
Концентрацияның өлшем бірліктері екі түрлі болады. Біріншісіне еріген заттың
мөлшерінің ерітіндінің белгілі мөлшеріне қатнасы арқылы берілгендері жатады:
- массалық үлес ω - ерітіндінің массасының бірлігіндегі еріген заттың массасы:
ω= немесе ω=
- көлемдік үлес φ – ерітіндінің көлемінінің бірлігіндегі еріген заттың көлемі:
φ = немесе φ=
- мольдік үлес х - ерітіндінің бір моліндегі еріген заттың моль саны:
х = немесе х=
Мольдік үлес термодинамикалық зерттеулер кезінде ерітінділердің
құрамын бейнелеудің ең ыңғайлы әдісі.
- мольдік с - ерітіндінің көлемінің бірлігіндегі еріген заттың моль саны:
с=
Идеалды ерітінділер
Кезінде сұйық ерітіндімен тепе-теңдіктегі бу тәрізді ерітіндіні идеалды
газдардың қоспасы ретінде қарастыруға болатындықтан Рауль тәжірибе
нәтижесінде ұшқыш емес заттардың ұшқыш еріткіштердегі сұйытылған
ерітінділері үшін келесі заңдылықты анықтады: ерітіндінің үстіндегі
еріткіштің қаныққан буының қысымы таза еріткіштің үстіндегі будың
қысымының шамасын ерітіндідегі еріткіштің мольдік үлесіне
көбейткенге тең:
р = р0 (1 - N2) = p0· N1
мұнда N1 немесе (1 - N2) - ерітіндідегі еріткіштің мольдік үлесі, р0 - таза
еріткіштің қаныққан буының қысымы; р - ерітіндінің үстіндегі еріткіштің
қаныққан буының қысымы.
Раульдің 1 заңы
Ерітіндініңүстіндегі еріткіштің буының қысымы мен еріген заттың
концентрациясының арасындағы байланысты тауып Рауль оны былай деп
тұжырымдады: ерітіндінің үстіндегі еріткіштің қаныққан буының
қысымының салыстырмалы төмендеуі ерітіндідегі еріген заттың
мольдік үлесіне тең. Раульдің бірінші заңының жоғарыда берілгеннен
басқаша анықтамасы математика тілінде былай өрнектеледі:
= N2
мұнда N2-ерітіндідегі еріген заттың мольдік үлесі; р 0-р - ерітіндінің
үстіндегі еріткіштің қаныққан буының қысымының абсолюттік төмендеуі.
Раульдің 2 заңы
Ерітіндінің қайнау температурасының жоғарлауын және қату
температурасының төмендеуін еріген заттың концентрациясымен
байланыстыратын заңдылықтар Раульдің екінші заңы (кейде бірінші
заңының салдары) деп аталады: ерітіндінің қайнау
температурасының жоғарлауы және қату температурасының
төмендеуі еріген заттың мольдік концентрациясына тура
пропорцонал: ΔТқайн. = Е · Сm
ΔТқату = К · Сm
Мұнда Е - эбулиоскопиялық тұрақты (константа), К -
криоскопиялық тұрақты.
Массалық үлесі FeSO4 2% және тығыздығы 1,029 г/м3 болатын
көлемі 2 л ерітінді берілген. Осы ерітіндінің молярлық, нормальдық,
моляльдық және титрін анықтаңыз.
Шешуі:
1.Ерітіндінің массасын табамыз m = V* ρ = 2000* 1,029 = 2,06 кг=2060г
2. Ерітіндідегі таза заттың массасы: mзат (х) = ω(х)* mерітінді
mзат(FeSO4) = ω(FeSO4)* ерітінді(FeSO4) = 0,02·2,06 = 0,0412 кг = 41,2 г
3.Молярлық концентрациясын есептейміз: См(x)= n(x)/V
3.Молярлық концентрациясын есептейміз: См(x)= n(x)/V=
= 41.2/152V
л
3.Нормальдық концентрациясын есептейміз: Сн(x)= nэ/V
Мэ(FeSO4)= 152/2=76г/моль; л
Немесе Сн(x)= z*См(x) =л
4.Моляльдық концентрациясын есептейміз: Сm(x)= n(x)/m
Еріткіш су болғандықтан судың массасын табамыз:
mсу = mерітінді - mзат(FeSO4) = 2060-41,2=2018.8г=2.02кг
Сm(FeSO4)= n(FeSO4)/m.
5.Ерітіндінің титрін есептейміз: T(FeSO4) = m(FeSO4)/V,
T(FeSO4) = 41,2/2000=0.0021г/мл,
Жауабы: л; л; ; 0.0021г/мл
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz