Соя майын өндіру технологиясы




Презентация қосу
Соя майын өндіру
технологиясы

Орындаған: Шанжарханова Лаура
Жоспар
• Кіріспе.
• Соя өндірісі
• Соя май
• Соя майының құрамы мен пайдалы қасиеттері
• Соя майын тамақ өнеркәсібінде қолдану
Қорытынды
Соя
• Қазіргі уақыттағы дүние жүзі бойынша саны артып келе
жатқан халықтардың ең басты проблемаларының бірі бұл –
тағамдық белоктың жетіспеушілігі. Шикізаттың азаюы және
етті тағамдардың бағасының қымбаттауы, қосымша
ресурстарды іздеуді қажет екендігін анықтап берді. Болашағы
бар жолдардың ең негізгісі бұл – соя және соя өнімдерін
өндіруді арттыру.
Соя майы
• СОЯ МАЙЫ, соя бұршақтарын өңдеу нәтижесінде алынады – бұл
энергиямен байтылған қосарланған жем дайындау үшін жоғары
сұранысқа ие өнім.
• Соя майы – дәрумендермен, фосфолипидтермен және басқа да
пайдалы заттармен байытылған. Оның құрамында қанық емес май
қышқылдары, әсіресе линол және линолен қышқылдары өте көп.
Соя майының өндірісі
Соя Бұршақтарды Бұршақтарды Бұрашақтарды
бұршақтары тазалау кептіру Сақтау тазалау

Жарамсыз
дәндер
Тура Бұршақтарды Дәнді
экстракциялау ұсақтау қабығынан
бөлу

Мисцелланы
өңдеу Гидротермиялық
өңдеу

Май
Форпресстеу Прессті май

Рафинацияға
Экстракционды Мисцелланы Жымыхты
экстракция жіберіледі
май өңдеу өңдеу
Соя майын өндіру соя өсіруден бастап дайын өнімді алуға
дейінгі бірнеше кезеңдерді қамтиды. Соя майын өндіру
технологиясының негізгі қадамдары:

Сортты таңдау және себу: Климаттық жағдайлар мен топырақ
түрін ескере отырып, сояның дұрыс түрін таңдау. Содан кейін
соя тұқымдары алдын ала дайындалған алқаптарға себіледі.
• Мәдениет күтімі: Оңтайлы өсу жағдайларын қамтамасыз ету үшін
үнемі суару, топырақты өңдеу және тыңайтқыш. Өсімдіктердің
денсаулығын қамтамасыз ету үшін зиянкестермен күресу және
аурулармен күресу.
• Егін жинау: Егін соя толығымен піскен кезде жиналады. Бұл аймаққа
байланысты жылдың әртүрлі уақыттарында болуы мүмкін.
• Шикізатты дайындау: Шикі соя бұршақтары қоспалар мен
қоқыстардан тазартылады. Сақтауды жақсартатын және
кейінгі экстракция кезінде майдың жақсы алынуын
қамтамасыз ететін термиялық өңдеуден (қуырудан) өтеді.

• Май алу: Май еріткіштерді, әдетте гександы қолдана
отырып, өңделген соядан алынады. Қалған торт (май
алынғаннан кейінгі қалдық) жемшөп мақсатында немесе
басқа өнімдерді өндіру үшін пайдаланылуы мүмкін.
• Қайта өңдеу: Алынған соя майы өнімнің сапасын жақсарту
үшін деслинизация, дегуммизация және десодорация
сияқты қосымша өңдеуден өтуі мүмкін.
• Соя өнімдерін өндіру: Соя бұршақтарын соя протеині, соя
сүті, тофу және соя ұны сияқты басқа өнімдерді өндіру үшін
де пайдалануға болады.
• Орау және тарату: Дайын өнімдер буып-түйіліп, нарыққа
таратуға дайындалады.
• Соя өндірісі аймаққа, технологияға және дақыл
қолданылатын мақсаттарға байланысты өзгеруі мүмкін
екенін ескеру маңызды.
Соя майының құрамы мен пайдалы қасиеттері

Соя майы қандағы холестеринді төмендетуге көмектеседі,
метаболизмді жақсартады, иммундық жүйені нығайтады.
Ол микроэлементтер саны бойынша басқа Өсімдік
майларының арасында рекордшы болып саналады, құрамында
өмірлік маңызды май қышқылдары бар, олардың арасында рак
клеткаларының өсуін тежейтін линолен қышқылы өте көп. Соя
майындағы май қышқылдарының орташа мөлшері (%): 51-57
линол; 23-29 олеин; 4,5—7,3 стеарин; 3-6 линолен; 2,5—6,0
пальмитин; 0,9—2,5 арахин; 0,1 гексадеценге дейін; 0,1—0,4
миристин.
Соя майын тамақ өнеркәсібінде қолдану

• Соя майы тамақ өнеркәсібінде кеңінен қолданылады. Оны
өнеркәсіптік ауқымда қолдана отырып, салаттар, маргарин, нан,
майонез, сүтсіз кофе кремі және жеңіл тағамдар (калоризатор)
сияқты көптеген түрлі тағамдар шығарылады. Соя майының
түтіннің басталуының жоғары температурасы оны қуыру үшін
пайдалануға мүмкіндік береді. Соя тұқымынан майлы маймен бірге
алынатын құнды компонент-бұл лецитин, ол кондитерлік және
фармацевтикалық өнеркәсіпте пайдалану үшін бөлінеді.
Қорытынды
• Қорыта келер болсақ, соя – құнарлы мал азығы, шөбінің құрамында 36,4%
шикі протеин, 6,5% май, 32,4% азотсыз заттар, 5,2% клетчатка, ал 100 кг
шөбінде 51% мал азықтық өлшем болады. Соядан пішен, жарма, сүрлем,
күнжара, т.б. дайындалады. Картоп, жүгері, жаздық бидай, т.б. дақылдар үшін
жақсы алғы дақыл.. Республикада Аврора, Гибридная-670, Волгоградка-1,
Қазақстандық-200, Эврика-357, т.б. сорттары аудандастырылған. Негізінен,
Алматы облысының суармалы егіншілігінде өсіріледі. Қазақстандағы соя
егісінің жалпы көлемі 25,6 мың га, әр га-дан орта есеппен 14,5 ц өнім
алынады

Ұқсас жұмыстар
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология
Химия өнеркәсібіндегі биотехнология
Соя өндірісі
Соя май
МАЙ ЖӘНЕ МАЙ ӨНІМДЕРІ
ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ МЕН ЖАЛПЫ МАЙЛАРДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Өсімдік майлары
Тағамдық өсімдік майлары
Сұйық май түрлері
Пәндер