ЖОСПА бағытында өсіру




Презентация қосу
бітіміне ,сыртқ
ы пішініне,
өніміне сәйкес
бағалау және
іріктеу
1 даму
2 малды калаган өнім
ЖОСПА бағытында өсіру
3 экстерьер

Р 4Интерьер
5 зоотезнологиядағы
интерьерлік зерттеулер

Presentation Title 2
Организмдегі сапалық өзгеріс процестерін даму деп атайды.
Даму дегеніміз философиялық тұрғыдан алғанда белгілі бір
бағыттағы ілгері қозғалыс, құбылыстың бір күйден екінші
күйге занды ауысуы, қарапайымдылықтан күрделіге, төменгі
сатыдан жоғары сатыға көшу жолдары. Даму дегеніміз оның
күрделенуі, белгілі бір арнайы қызмет атқаратын тканьдердің,
органдарды пайда болуы және олардың арасында жана
қатынасты қалыптасуы, ягни организмдегі сапалық,өзгерістер
жиынтығы.Жеке организмі өсуі мен дамуы туралы сөз
болғанда бұл екеуініңарасындағы айырмашылығы сандық
және сапалық өзгерістер тұрғысынан іздегеннен гөрі олардың
бір тұтастығына, бірлігіне мән берген жөн. Өсу мен даму
процестері бір-бірімен ажырамастайбайланысқан.

Малды қалаған өнім бағытында өсіру.
Қалаған бағытта өсірудің ғылыми
негіздері.Малды жас кезінен бастап
қалаған өнім бағытында, мақсатты бағып-
күтудің маңызы өте үлкен.Қалаған бағытта
өсіру дегеніміз малдың жеке дамуына дер
кезінде әр түрлі факторлармен жер ету
арқылы, оның нәсіліне тән ұнамды
қасиеттері мен өнімін жан-жақты жетілдіру.
Кен тұрғыдан алғанда асыл тұқымдық төлді бағып-күту мәселесі
үш бағытта жүргізіледі:Қалаған бағытқа сәйкес генотип алу. Бұл
ұтымды аталық, жәнеаналық жұп құрумен шешіледі. Жұп кұру
туралы мәселе кейінірек арнаулы тарауда сөз болады.• Организм
генотипіндегі ұнамды гендердің қызметін күшейту. Бұған
мутация туғызатын күшті сәулелер, химиялық заттармен әсер
етужатады.• Модификациялық, өзгергіштікті ұтымды
пайдалану.Бірақ та модификациялық, өзгергіштік шегі генотип
жәнесыртқы орта жағдайының әсерімен анықталады.

Presentation Title 5
• Мал шаруашылығы тәжірибесінде сүтті сауын сиыр өсіріп шығару үшін, бұзауды
бағып-күтудің мына төмендегі бес түрі қалыптасқан:• Алғашқы үш айлығында сәл
баяу өсіріп (тәулігіне орта есеппен 500 г салмақ қосады), кейінгі кездерде (3-12-16
айлықтарында) өсу қарқының күшейтеді (тәулігіне 700—750 г салмақ
қостырады).• Алғашқы үш айлығында өсу қарқынын жоғары жасап (тәулігіне 750
800 г салмақ қосады), кейінгі кезеғдерде бірте-бірте өсу қарқыны бәсендейді.• 18
айлығына дейін баяу өсіріп (тәулігіне қосатын салмағы біршама төмен),
қашқаннан кейін азықтандыруды жақсы дәрежеге жеткізеді.• Өсу қарқынын жыл
мезгіліне қарай жоспарлау. Жайылымда бағылған кезінде интенсивті өсіруді,
қолда баққанда біршама баяу есіруді жоспарлау.• 5. Жыныстық қасиеті
жетілгенге (6 айға) дейін баяу, жетілгеннен кейін қарқынды өсіру.

Presentation Title 6
Малдардың
экстерьері
• Экстерьер деп малдың тұтастай алгандаты сыртқыбейнесі мен
дене бітімі бөліктерінің құрылысы және даму ерекшеліктерін
айтамыз.Экстерьер бойынша белгілі мөлшерде ет және сүт
бағытындағы малдың беретін өнімін және жылқыныңжұмысқа
жарамдылық сапасын, өндірістік технологияға малдың
жарамдылығын айтып беругеболады.

Presentation Title 7
Экстерьерді бағалау және оны зерттеу әдістері•Көз мөлшерімен
бағалау. Бұл тәсілде бөлек бітімдер жәнемал тұтастай алған да
көзбен сырттай байқау арқылы жәнесипал байқау арқылы
бағаланады. Экстерьерді көз мөлшерімен бағалау қиындау
саналады, сол себепті демұнда малдың осы немесе сол туқымға
жатудыңэкстерьерлік ерекшеліктерін және субьективті
жағдайда болатынын үлкен тәжрибелікті қажет етеді.•Үзік
сызықпен (пунктирлі) бағалау. Үлкен объективті тұжырым
бергенде, яғни әр түрлі өнім беретін малдарды көз мөлшерімен
экстерьерлік бағалағанда, сондай-ақ экстерьер бойынша әр түрлі
дараларды өзара салыстырғанда көпелдердің мал шаруашылық
тәжрибелерінде экстерьерлік бағалаудың пунктирлі шкаласы
ойлап шығарылды.

Presentation Title 8
Малдың интерьері•Интерьер деп ағзаның экстерьеріне,
конституциясынажәне өнімділік бағытына байланысты ішкі
физиологиялық,анатомогистологиялық және биохимиялық қасиеттерінің
атайды. Интерьер деген сөз «ішкі» (франц.), яғни малдын ішіне уцілуге
талпынуды білдіреді. Интерьерді зерттеу ағзаның ішкі құрлысын танып
білуге - ондағы мүшелердің, ұлпаның, жүйелердің салыстырмалы дамуын,
онтогенездіңәр түрлі кезеңіндегі ағзаның физиологиялық және
биологиялық қасиетін, оныңконституциялықерекшеліктерін, оларға әсер
ететін ықпалдарды тануға - мүмкіндік береді.•Зоотехниядағы интерьерлік
зерттеулер - тұқымқуалаушылықты және шаруашылықтық
пайдалыселекциялық белгілердің байланысын сипаттайтын мал
ағзасынын ішкі ерекшеліктерін табу және іздеу.•Интерьер туралы оқып
білу малдың немесе оның тұқымының болашақтағы өнімділігін, ягни оның
генотипін ертерек бағалау мүмкіндігін болжауға үлкен рөл бөлінетіндігі
сөзсіз. Title
Presentation 9
Конституция деп - ағзаның өте маңызды
морфология-лық , физиологиялық
ерекшеліктер жиынтығының бір бүтін болуы,
тұқымына беру қасиеті даму жағдай жәнк өнім
беруіне байланысты ағзаның сыртқы орта
жағдайына жауап кайтару қабілеті .Малдың
конституциясы шаруашыльққа пайдалы
селекциялық белгілермен өте тығыз
байланысты.Ол азанын тез жетілуі, өнім беру
бағыты , мықтылықты ,кейбір ауруларға қарсы
тұру қабілеті т.с.с. Сондықтан даселекция
практикасында малдарды конституциясы
бойыншаіріктеу
Presentation Titleертеден қолданылып келеді
Қазіргі кездегі көптеген
конституция түрлерін
топтастырудың ішінде П. Н.
Кулешовтың топтастыруының
зоотехнияда маңызы бар. Ол
топтастыру негізіне
морфологиялық түп негізді
алуды жөне конституция түрін
төрт топқа бөлуді ұсынған:
сөлекет, нәзік, тығыз, болбыр
денелер.

Presentation Title 11
Тығыз түр, малдардың бұл түріне
мықты сүйек, бұлшықеттің және ішкі
мүшелердің жақсы жетілуі, мықты
(берік) тері тән. Малдың бұл түріндегі
зат алмасу қызу жүреді. Бұған ірі қара
тұқымының ет-сүт бағытындағылар,
жегін аттар, ет-жүн бағытындағы
қойлар жатады.
Болбыр түр малдағы тері асты және
май ұлпаларының жақсы жетілуімен
сипатталады. Мал момақан, флегматик
мінезді, жақсы семіртіледі және тез май
басады. Бұл түрге ет бағытындағы ірі
қара, май бағытындағы шошқа, ауыр
жүктаситын жылқылар жатады.
Presentation Title 12
Сөлекет түр терісінің мықты жетілуі және
дөрекі көлемді сүйегімен суреттеледі,
бұларда бұлшык ет мейлінше көлемді, май
қабаты аз жетілген. Бұл топтағы малдар
сүт өндіруге қабілеттілігі төмен және баяу
семіреді, бірақ та бұлардыңшыдамдылығы
және мықтылығы жоғары.

Presentation Title 13
Нәзік түр дене бітімінің
қысыңқылығымен, терісінің
жұқалығымен, суйегінің
жұқалығымен бейнеленеді,
бұл конституция түріндегі
малдың басы шағын, жеңіл,
зат алмасуы жоғары. Бұл
түрге салт мінілетін аттар, сүт
бағытындағы ірі қара, қойдың
биязы жүнді тұқымдары т.с.с.
жатады.һ

Presentation Title 14
Назарларыңызға
рахмет

Presentation Title

Ұқсас жұмыстар
Ауыл шаруашылық малдарын өсіру әдістері
Клетка культурасы
Қуаңшылық жағдайда алма көшеттерін тиімді өндіру технологиясы
Кәсіпкерліктің іскерлік ортасы
Мектептанудың негізгі мәселелері
ТАЗА ҚАЗАҚИ ӨМІР НОРМАҒА АЙНАЛУЫ
Бастауыш сыныптарда дене мәдениетін қалыптастыру жолдары
Өсімдік шаруашылығының салалары
Лейкоциттердің түрлері
Катиондардың аналитикалық топтары және элементтердің периодтық жүйесі
Пәндер