Мал шаруашылығындағы малдың тез жетілуінің маңызы




Презентация қосу
ТЕЗЖЕТІЛГІШТІГ
І ЖӘНЕ ОНЫҢ
ЗООТЕХНОЛОГИ
ЯДАҒЫ МАҢЫЗЫ
Жоспар

■ 1 . Мал шаруашылығындағы малдың тез жетілуінің маңызы .
■ 2. Негізгі аспектілері .
■ 3. Жылдам жетілу үшін маңызды факторлар
■Мал шаруашылығында
малдың тез жетілуі үлкен
маңызға ие, өйткені ол мал
шаруашылығының
өнімділігін және
экономикалық тиімділігін
арттыруға мүмкіндік береді.
■Уақыт пен ресурстарды үнемдеу:
Жылдам жетілу жануарлардың
тезірек жетілуін және сүт, ет немесе
жұмыртқа мейлі өнім бере бастауын
білдіреді. Бұл жануарларды
азықтандыру мен күту шығындарын
азайтуға мүмкіндік береді.
• Өнімділіктің жоғарылауы: тезірек
жетілген жас жануарлар көбеюді
және ұрпақ беруді ертерек
бастайды. Бұл мал басының
көбеюіне, тиісінше өнім көлемінің
артуына ықпал етеді.
• Өнім сапасының жақсаруы: Пісіп-
жетілу кезеңінен тезірек өтетін
жас жануарлардың еті майсыз
және жоғары сапалы өнімдер
(сүт, жұмыртқа) болады.
• Ауру мен күйзеліс қаупінің
төмендеуі: ертерек жетілген жас
жануарлардың иммундық жүйесі
күшті болуы және стрессті жақсы
жеңуі мүмкін, бұл ауру қаупін
азайтады.
• Жылдам жетілуге ​жету үшін маңызды
факторлар генетикалық іріктеу,
сапалы тамақтану, жануарлардың
күтімі және салауатты өмір салты
болып табылады.
Биологиялық үдерістерді зерттеу .
Ауылшаруашылығы жануарларының
тіршілігіндегі қарапайым
факторларды зерттеу . Бұған
жататындар, мысалы: рациондағы
протеин менвитаминдер мөлшері,
әртүрлі мал
топтарыныңәртүрліаминқышқылдары
на, макро- және микроэлементтерге
тәуелділігі.
Зооклиматология, зоогигиена саласында:
малға ауа, қора-жай ішінің
температурасының, ылғалдылығын, күн
сәулесі түсуінің, барометрлік қысымның
т.с.с. әсерін зерттеулер жатады. Мал
өсіру саласындағы қарапайым зерттеу
ретінде олардың жекелеген белгілерінің
(экстерьерлік мүшелерінің өсу
қарқындылығы, салмақ қосуы және оған
қажетті азық шыгыны т.б.) және олардың
әртурлі мал өсіру, сұрыптау , жұптаңдау
нәтижелеріндегі өзгергіштігінзерттеулер
қолданылады.
Зерттеулер тек биологиялық
үдерістерді, факторларды ғана
емес, сонымен қатар, өндірістік
үдерістерді, факторларды:
малдың қора-жайларына,
конституциясына, тіршілік
ерекшеліктеріне байланысты
1) мал топтарын құруға кететін;
2) мал азығына кететін;
3) өндіріске технологиялық жуйені
кіргізуге кететін;
4) технологиялық үдерісті жүргізуге
жұмсалатын қосымшашығын -
жұмысшыларға төлейтін жалақы;
5) өндірістік үйлер салуға кететін
шырын.Осы шығындардың
қосындысы мен малдан алынған
өнімдердіңқатынасы арқылы жүйенің
экономикалық тиімділігі анықталады.
Зат жене энергия алмасуы - малдыңорганизміндегі тіршілік үрдісінің,
өмнімділіктің және өсіп-өнудің негізі.Азықтандырудың әсерінен мал
денесіндегі материалдық өзгерістердізерттеу. Малдарға ғылыми-
шаруашылық тәжірибелер жүргізу.Денедегі азот пен көміртегі тепе-
тендігін анықтау .
Қазіргі кезде мал азығының қоректілігінолы азық өлшемімен және
алмасу энергиясын бағалау әдістері.Табиғи азық алқаптарының
және азықдақылдарының түсімділігін арттыру -мал шаруашылыгың
азықпен қамтамасызетупроблемаларын шешудін негізгі жолы.
Азық құрамындағы қоректік заттар- рөлі мен маңызы. Малдардың
қоректікзатарға мұктаждығын және құнарлы азықтандыруды
анықтайтын факторлармалды нәрлі де құнарлы ақзат (протеин), қант
тектес заттар (көмірсу), май, минералды затар және витаминдермен
камтамасыз ететін негізгіфакторлар, сол заттардың
азықтағы,рациондағы мөлшері, сіңімділігі, мал денесіндегі қоры.
Зерттеудің қорытындысы - жиналған жана ғылыми
зерттеулердің нәтижелері арқылы өнім өндіру
технологиясныңжетілдірілген обаларын жасау, оларды өндіріс
жағдайында аппробациядан (сынақтан) өткізу болып табылады.

Ұқсас жұмыстар
Малдың өсіп жетілуі
Ауыл шаруашылығындағы биотехнология
Қойдың дене бітімі, сыртқы пішіні, ішкі құрылысы, биологиялық және өнімдік ерекшеліктері туралы
Биотехнология және ауылшаруашылығы
Малшаруашылығында қолданылатын биотехнологиялық әдістер
Қара мендуана
Биологиялық препарат түрлері
Ауыл шаруашылық малдарын асылдандыру кезіндегі сұрыптау жұмыстары
Індетке қарсы шараларды жоспарлау және карантин мен шектеу шараларын ұйымдастыру
Сүтінің майлығы
Пәндер