Жаппай уланудан айқындылығы қоздырғыштары немесе олардың тіршілік аздау
Презентация қосу
ТАҚЫРЫП:ВИТАМИНДЕР
ОЛАРДЫҢ ФИЗИЛОГИЯЛЫҚ
МАҢЫЗЫ
ОРЫНДАҒАН:МУСТАФИНА ЗАЙТУНА
Тамақтан улану 2 топқа бөлінеді: микробты және микробсыз.
• Микробты улануға токсикоинфекция, • Микробсыз: өсімдік текті азықтар, жануар ,улы
токсикоздар, этиологиясы аралас (микс) химиялық заттар.
жатса, ал микробсызға табиғатынан улы • Ерекшелігі: маусымдылығы айқын, жасырын
және белгілі жағдайда улылық қасиетке ие кезеңі ұзағырақ. Дене қызуы көтеріледі. Ағымы
өнімдермен болатын улану жатады. тек қана жедел болады. Бір аспен 2-ші ас
Табиғаты микробты және микробсыз байланысты жаппай улану айқынырақ.
тамақтан уланулар санитариялық- Летальдылығы төмен.
гигиеналық және санитарлық эпидемияға • Микробсыз тамақтан уланудың
қарсы норма мен ережелер ерекшелігі:Маусымдылығы жоқ. Жасырын
қадағаланбауының нәтижесінде туындауы кезеңі қысқа (2 сағатқа дейін). Дене қызуы
мүмкін. көтерілмейді. Ағымы жедел және созылмалы
• Табиғаты бактериалды тамақтан улану - болуы ықтимал. Жиі 1-ші және 2-ші аспен
белгілі микроорганизмдердің тірі байланысты. Жаппай уланудан айқындылығы
қоздырғыштары немесе олардың тіршілік аздау. Токсикоинфекциялар - микроорганизммен
өнімдерімен (токсиндері) зараланған асты көп дәрежеде тұқымданған (1 мл немесе 1г
тұтынғаннан кейін туындап, организмнің азықта 10,6-10,7) тағам мен азықтардың
әлсіз не айқын улану белгілерімен өтетін тұтынудан туындайтын жаппай кездесетін ауру.
ауру.
• Микробсыз тамақтан улану
түрлері. Улы өсімдік текті өнімдермен,
саңырауқұлақтармен, дәнді дақылдың
арам шөптерінің улы тұқымдарымен
улану (арамшөптік токсикоздар). Белгілі
жағдайда улылық қасиетке ие жануар
текті азық-түліктермен улану. Тамақтан
улану профилактикасының негізгі
ұстанымдары. Инфекция көзін оңашалау,
тамақтан улануды шақыратын
қоздырғыштардың азық-түліктерде
тұқымдану жолдарын үзу.
Эпидемиологиялық жағынан қауіптілік
туғызатын азықтарды заласыздандыру,
микроорганизмдердің көбеюі мен токсин
түзудің алдын алу.
Тамақтан уланудың алдын алу
1.Қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдаңыз.
2.Тамақты дайындау технологиясын сақтаңыз.
3.Пісірілген тамақты бірден пайдаланыңыз.
4.Азық-түліктерді мұқият сақтаңыз.
5.Алдын ала дайындалған тамақты мұқият қыздыру
керек.
6.Шикі және піскен тамақ өнімдерін қатар сақтамаңыз.
7.Қолыңызды жиі жуып тұрыңыз.
8.Ас үйді таза ұстаңыз.
9.Таза суды пайдаланыңыз.
10.Тамақты жәндіктер мен кеміргіштерден аулақ
сақтаңыз.
Ас ішу арқылы өзімізге керекті витамин, белок секілді
органикалық заттарды тұтынамыз. Бірақ
тағамдарымызды пайдаланбас бұрын оның сапасына,
құрамына, пайдалану мерзіміне қараған жөн.
НАЗАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz