Жаппай уланудан айқындылығы қоздырғыштары немесе олардың тіршілік аздау




Презентация қосу
ТАҚЫРЫП:ВИТАМИНДЕР
ОЛАРДЫҢ ФИЗИЛОГИЯЛЫҚ
МАҢЫЗЫ

ОРЫНДАҒАН:МУСТАФИНА ЗАЙТУНА
Тамақтан улану 2 топқа бөлінеді: микробты және микробсыз.
• Микробты улануға токсикоинфекция, • Микробсыз: өсімдік текті азықтар, жануар ,улы
токсикоздар, этиологиясы аралас (микс) химиялық заттар.
жатса, ал микробсызға табиғатынан улы • Ерекшелігі: маусымдылығы айқын, жасырын
және белгілі жағдайда улылық қасиетке ие кезеңі ұзағырақ. Дене қызуы көтеріледі. Ағымы
өнімдермен болатын улану жатады. тек қана жедел болады. Бір аспен 2-ші ас
Табиғаты микробты және микробсыз байланысты жаппай улану айқынырақ.
тамақтан уланулар санитариялық- Летальдылығы төмен.
гигиеналық және санитарлық эпидемияға • Микробсыз тамақтан уланудың
қарсы норма мен ережелер ерекшелігі:Маусымдылығы жоқ. Жасырын
қадағаланбауының нәтижесінде туындауы кезеңі қысқа (2 сағатқа дейін). Дене қызуы
мүмкін. көтерілмейді. Ағымы жедел және созылмалы
• Табиғаты бактериалды тамақтан улану - болуы ықтимал. Жиі 1-ші және 2-ші аспен
белгілі микроорганизмдердің тірі байланысты. Жаппай уланудан айқындылығы
қоздырғыштары немесе олардың тіршілік аздау. Токсикоинфекциялар - микроорганизммен
өнімдерімен (токсиндері) зараланған асты көп дәрежеде тұқымданған (1 мл немесе 1г
тұтынғаннан кейін туындап, организмнің азықта 10,6-10,7) тағам мен азықтардың
әлсіз не айқын улану белгілерімен өтетін тұтынудан туындайтын жаппай кездесетін ауру.
ауру.
• Микробсыз тамақтан улану
түрлері. Улы өсімдік текті өнімдермен,
саңырауқұлақтармен, дәнді дақылдың
арам шөптерінің улы тұқымдарымен
улану (арамшөптік токсикоздар). Белгілі
жағдайда улылық қасиетке ие жануар
текті азық-түліктермен улану. Тамақтан
улану профилактикасының негізгі
ұстанымдары. Инфекция көзін оңашалау,
тамақтан улануды шақыратын
қоздырғыштардың азық-түліктерде
тұқымдану жолдарын үзу.
Эпидемиологиялық жағынан қауіптілік
туғызатын азықтарды заласыздандыру,
микроорганизмдердің көбеюі мен токсин
түзудің алдын алу.
Тамақтан уланудың алдын алу
1.Қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдаңыз.
2.Тамақты дайындау технологиясын сақтаңыз.
3.Пісірілген тамақты бірден пайдаланыңыз.
4.Азық-түліктерді мұқият сақтаңыз.
5.Алдын ала дайындалған тамақты мұқият қыздыру
керек.
6.Шикі және піскен тамақ өнімдерін қатар сақтамаңыз.
7.Қолыңызды жиі жуып тұрыңыз.
8.Ас үйді таза ұстаңыз.
9.Таза суды пайдаланыңыз.
10.Тамақты жәндіктер мен кеміргіштерден аулақ
сақтаңыз.
Ас ішу арқылы өзімізге керекті витамин, белок секілді
органикалық заттарды тұтынамыз. Бірақ
тағамдарымызды пайдаланбас бұрын оның сапасына,
құрамына, пайдалану мерзіміне қараған жөн.
НАЗАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
ТАМАҚТАН УЛАНУ ОСӨЖ
Тамақтан уланудың белгілері
Биогеоценоз құрылымы
Жұқпалы аурулардың диагностикасы
Өсімдік ауруларының жаппай дамуын айқындайтын жағдайлар
Лейкопоэзді қуатандыратың заттар. Препараттары- әсер ету механизмі, қолдану
Ондай құрттардың ұзындығы бірнеше метрге жетеді, сколексі қарусыз
Жалпы және биологиялық химия кафе
КАН ЖӘНЕ ҚАН ТҮЗІЛУДІҢ ПАТОФИЗИОЛОГИЯСЫ
Улану кезінде және химиялық препараттармен өңдеу кезінде ұша мен ағзаларды ветеринариялық - санитариялық сараптау
Пәндер