Қазақ халқының ұлттық тағамдарының жіктелуі мен дәстүрлері


Slide 1

Қазақ халқының ұлттық тағамдары

Ешенова Айзере

Slide 2

Қазақ халқының ұлттық тағамдары мынадай түрлерге

бөлінеді:

1. Сүт тағамдары.

2. Ет тағамдары.

3. Сорпа тағамдары.

4. Ұн тағамдары.

5. Дән тағамдары.

6. Балық тағамдары.

7. Жеміс тағамдары

PAGE 01

Slide 3

Сүт тағамдары

Қазақ халқы сүт тағамдарын төрт түлік малдың сүтінен жасаған. Төрт түлік малдың сүтін және одан жасалған айран, қымыз, шұбат сияқты сусындарды халқымыз ағарған, ақ деп атаған.

Сүт тағамдарының мынадай түрлері бар:

Сүт, Қаймақ, Айран, қатық, Сары май, Сүзбе, Құрт, Ірімшік, Қымыз, Шұбат, қымыран.

Айранды кейде қатық деп атаса, шұбатты қымыран дейді. Қатық - ұйытылған, бірақ араластырылмаған айран.

Slide 4

ЕТ ТАҒАМДАРЫ

ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ӨМІРІНДЕ ЕТ ТАҒАМДАРЫ ЕҢ БАСТЫ ОРЫНДЫ ИЕЛЕНЕДІ. ОЛАРДЫҢ МЫНАДАЙ ТҮРЛЕРІ БАР:

ЕТ, ЖАУБҮЙРЕК, ЖӨРГЕМ,

ЖҰМЫР, ҚУЫРДАҚ, МИПАЛАУ, НАРЫН,

ТҮЙМЕШ, ҮЛПЕРШЕК,

ШҰЖЫҚ, БҰҚТЫРМА.

ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ТАБАҚ ТАРТУ ДӘСТҮРІ:

БАС ТАБАҚ - БАС, ЖАМБАС САЛЫНЫП, ҚОНАҚТЫҢ ЕҢ ЖАСЫ ҮЛКЕНІНЕ ҚОЙЫЛАДЫ.

СЫЙ ТАБАҚ - ЖАМБАС САЛЫНЫП, СЫЙЛЫ ҚОНАҚТЫҢ АЛДЫНА ҚОЙЫЛАДЫ.

ОРТА ТАБАҚ - АСЫҚТЫ ЖІЛІК САЛЫНАДЫ.

КҮЙЕУ ТАБАҚ - БІР САН ЖІЛІК ПЕН ТӨС САЛЫНАДЫ.

КЕЛІН ТАБАҚ - ҰЛТАБАР ЖӘНЕ ЖҮРЕК САЛЫНАДЫ.

ҚҰДАҒИЛАР ТАБАҒЫ - ЖАМБАС НЕМЕСЕ АСЫҚТЫ ЖІЛІК САЛЫНАДЫ.

Slide 5

Ұн тағамдары

Нан, Бауырсақ (тоқаш),

Бөкпен, Салма, Атала,

Быламақ, Жайма.

Нанның түрлері:

Бәтер, Жаппа нан, Зағара нан, Көмбе нан,

Кісе нан, Қазанжаппа,

Таба нан, Тандыр нан.

СОРПА ТАҒАМДАРЫ

ЖАС СОРПА - ЖАҢА СОЙЫЛҒАН МАЛ ЕТІНІҢ СОРПАСЫ.

КЕСПЕ - ҚАМЫР КЕСІНДІЛЕРІН САЛЫП ПІСІРГЕН СҰЙЫҚ ТАМАҚ.

ТҰЗДЫҚ - ТУРАЛҒАН ЕТКЕ ҚҰЙЫЛАТЫН МАЙЛЫ СОРПА.

Slide 6

Балық тағамдары

Балық тағамдарына қарыма, қуырылған балық, балық сорпа және т. б. жатады.

Жеміс тағамдары

Жеміс тағамдарына әр түрлі кептірілген жемістер, қауынқақ, қауын-құрт, қауыншек, т. б. жатады.

ДӘН ТАҒАМДАРЫ

ДӘН ТАҒАМДАРЫНА БИДАЙДАН, ТАРЫДАН, ЖҮГЕРІДЕН, КҮРІШТЕН ЖАСАЛАТЫН ТАҒАМДАР ЖАТАДЫ.

БИДАЙДАН - БИДАЙ КӨЖЕ, ТАЛҚАН; ТАРЫДАН - ТАРЫ КӨЖЕ, ТАЛҚАН, МАЙСӨК, ЖЕНТ ;

ЖҮГЕРІДЕН - ЖҮГЕРІ КӨЖЕ, БАДЫРАҚ;

КҮРІШТЕН - КҮРІШ КӨЖЕ, ПАЛАУ, СҮРКҮРІШ СИЯҚТЫ ТАҒАМДАР ЖАСАЛАДЫ.

Slide 7

Тіскебасар тағамдар:Ши бауырсақ, Құрт, Сүр ет.

Қазақ тәттілері:

Тәтті ірімшік, Балқаймақ, Жент

ТӘТТІ-ДӘМДІЛЕР

Slide 8

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАҚМЕТ

Ешенова Айзере


Ұқсас жұмыстар
9-сынып: Қазақ халқының салт-дәстүрлері мен дәстүрлі той-жоралғылары
XV-XVIII ғасырлардағы қазақ халқының әдет-ғұрыптары мен салт-дәстүрлері
Қазақ халқының салт-дәстүрлері: тарихи-әлеуметтік және отбасылық нормалар
Тағамтанудың химиялық негіздері және қазақ ұлттық тағамдарының аминқышқылдық құндылығы
Қазақ халқының ұлттық рухани және мәдени құндылықтары
Қазақ ұлттық салт-дәстүрлері: ерекшеліктері мен тәрбиелік мәні
Қазақ халқының салт-дәстүрлері (Қара шаңырақ) және себеп-салдар салалас құрмалас сөйлем
Қазақ халқының ұлттық киімі: түрлері мен бас киімдері
5-6 сыныптарға арналған орыс сыныптарындағы қазақ тілі сабағы Ғажайып алаң: қазақ халқының салт-дәстүрлері
Қазақ ұлттық тағамдарының түрлері және фольклордағы мәдени-дәстүрлік маңызы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz