Қазақ халқының ұлттық тағамдары
Презентация қосу
Қазақ халқының ұлттық
тағамдары
Ешенова
Айзере
PAGE 0 1
Қазақ халқының ұлттық тағамдары мынадай түрлерге
бөлінеді:
1. Сүт тағамдары.
2. Ет тағамдары.
3. Сорпа тағамдары.
4. Ұн тағамдары.
5. Дән тағамдары.
6. Балық тағамдары.
7. Жеміс тағамдары
Сүт тағамдары
Қазақ халқы сүт тағамдарын төрт түлік малдың
сүтінен жасаған. Төрт түлік малдың сүтін және
одан жасалған айран, қымыз, шұбат сияқты
сусындарды халқымыз ағарған, ақ деп атаған.
Сүт тағамдарының мынадай түрлері бар:
Сүт, Қаймақ, Айран, қатық,Сары май, Сүзбе, Құрт,
Ірімшік, Қымыз, Шұбат, қымыран.
Айранды кейде қатық деп атаса, шұбатты қымыран
дейді. Қатық – ұйытылған, бірақ араластырылмаған
айран.
ЕТ ТАҒАМДАРЫ
ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ӨМІРІНДЕ ЕТ ТАҒАМДАРЫ ЕҢ БАСТЫ ОРЫНДЫ
ИЕЛЕНЕДІ. ОЛАРДЫҢ МЫНАДАЙ ТҮРЛЕРІ БАР:
ЕТ, ЖАУБҮЙРЕК, ЖӨРГЕМ,
ЖҰМЫР, ҚУЫРДАҚ, МИПАЛАУ, НАРЫН,
ТҮЙМЕШ, ҮЛПЕРШЕК,
ШҰЖЫҚ, БҰҚТЫРМА.
ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ТАБАҚ ТАРТУ ДӘСТҮРІ:
БАС ТАБАҚ – БАС, ЖАМБАС САЛЫНЫП, ҚОНАҚТЫҢ ЕҢ ЖАСЫ ҮЛКЕНІНЕ
ҚОЙЫЛАДЫ.
СЫЙ ТАБАҚ – ЖАМБАС САЛЫНЫП, СЫЙЛЫ ҚОНАҚТЫҢ АЛДЫНА
ҚОЙЫЛАДЫ.
ОРТА ТАБАҚ – АСЫҚТЫ ЖІЛІК САЛЫНАДЫ.
КҮЙЕУ ТАБАҚ – БІР САН ЖІЛІК ПЕН ТӨС САЛЫНАДЫ.
КЕЛІН ТАБАҚ – ҰЛТАБАР ЖӘНЕ ЖҮРЕК САЛЫНАДЫ.
ҚҰДАҒИЛАР ТАБАҒЫ – ЖАМБАС НЕМЕСЕ АСЫҚТЫ ЖІЛІК САЛЫНАДЫ.
СОРПА ТАҒАМДАРЫ Ұн тағамдары
ЖАС СОРПА – ЖАҢА Нан, Бауырсақ (тоқаш),
СОЙЫЛҒАН МАЛ ЕТІНІҢ Бөкпен, Салма, Атала,
СОРПАСЫ. Быламақ, Жайма.
КЕСПЕ – ҚАМЫР
КЕСІНДІЛЕРІН САЛЫП Нанның түрлері:
ПІСІРГЕН СҰЙЫҚ ТАМАҚ. Бәтер, Жаппа нан, Зағара
ТҰЗДЫҚ – ТУРАЛҒАН нан,Көмбе нан,
ЕТКЕ ҚҰЙЫЛАТЫН Кісе нан, Қазанжаппа,
МАЙЛЫ СОРПА. Таба нан, Тандыр нан.
ДӘН ТАҒАМДАРЫ Балық тағамдары
ДӘН ТАҒАМДАРЫНА БИДАЙДАН, Балық тағамдарына қарыма,
ТАРЫДАН, ЖҮГЕРІДЕН, қуырылған балық, балық сорпа
КҮРІШТЕН ЖАСАЛАТЫН
және т.б. жатады.
ТАҒАМДАР ЖАТАДЫ.
БИДАЙДАН – БИДАЙ КӨЖЕ,
Жеміс тағамдары
ТАЛҚАН; ТАРЫДАН – ТАРЫ
КӨЖЕ, ТАЛҚАН, МАЙСӨК, ЖЕНТ
; Жеміс тағамдарына әр түрлі
ЖҮГЕРІДЕН – ЖҮГЕРІ КӨЖЕ, кептірілген жемістер, қауынқақ,
БАДЫРАҚ; қауын–құрт, қауыншек , т.б.
КҮРІШТЕН – КҮРІШ КӨЖЕ, жатады.
ПАЛАУ, СҮРКҮРІШ СИЯҚТЫ
ТАҒАМДАР ЖАСАЛАДЫ.
ТӘТТІ-ДӘМДІЛЕР
Қазақ Тіскебасар
тәттілері:
тағамдар:Ш
Тәтті
ірімшік, и бауырсақ,
Балқаймақ, Құрт, Сүр
Жент ет.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАҚМЕТ
Ешенова
Айзере
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz