Пребиотиктер әсері



«Ветеринария» факультет
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ ЗЕРТТЕУ УНИВЕРСИТЕТІ
«Н. О. Базанова атындағы физиология морфология және биохимия» кафедрасы
Пребиотиктер
Орындаған :Төлешова Гүлназ. ТПРП 21-11к
Тексерген :Ережепова М.

Жоспар
I. Пребиотиктер
II. Пребиотиктер әсері
III. Пайдасы зияны
IV. Қорытынды

Пребиотиктер мен тағам ингредиенттерінің анықтамасы 1995 жылы алғашқы анықтамасынан бері дамыды. Ең алғашқы анықтамасында пребиотиктер термині тоқ ішекте белгілі бір бактерияларды селективті ынталандыру арқылы иесіне пайдалы болатын сіңірілмейтін тағам ингредиенттеріне сілтеме жасау үшін қолданылған. Кейінгі зерттеулер селективті ынталандырудың ғылыми дәлелденбегенін көрсетті. Пребиотиктердің тоқ ішектен тыс микроорганизмдерге әсер етуі мүмкін екендігін көрсететін зерттеулер нәтижесінде 2016 жылы Пробиотиктер мен пребиотиктердің халықаралық ғылыми қауымдастығы (ISAPP) пребиотиктердің келесі анықтамасын шығарды: денсаулыққа пайдасы үшін қабылдаушы микроорганизм таңдап алатын субстрат. 2021 жылы Жаһандық пребиотиктер қауымдастығы (GPA) пребиотикті денсаулыққа немесе өнімділікке пайдасын қамтамасыз ету үшін микробтарда қолданылатын өнім немесе ингредиент ретінде анықталады.

ребиотиктер дегеніміз - асқазан-ішек жолының жоғары бөліктерінде қорытылмайтын және сіңірілмейтін, бірақ адамның тоқ ішегінің пайдалы микрофлорасымен ферменттеліп, оның өсуін және өмір сүруін ынталандыратын тағам компоненттері.
Пребиотиктер - микрофлора жүйесін қалыпқа келтіретін микроағзалар. Олар пайдалы бактерияларға қоректі субстрат болу арқылы зиянды бактериялардың тарауына жол бермейді. Пребиотиктер бар жерде ауру тудыратын бактериялар мен грибоктар көбеймейді. Терінің pH көлемі жақсарып, қорғаныс механизмі мінсіз жұмыс істей бастайды.
П

Пребиотикалық тағам деп санауға сәйкес келетін негізгі сипаттама:
Асқазанның қышқылдығына, сүтқоректілер ферментінің гидролизіне және асқазан-ішек жолдарының сіңуіне төзімділік.
Ішек микробиотасымен ашыту мүмкіндігі.
Денсаулық пен әл-ауқатқа ықпал ететін осы ішек бактерияларының (немесе басқа микроорганизмдердің) өсуін және / немесе белсенділігін таңдамалы ынталандыру. Денсаулық пен әл-ауқатқа ықпал ететін бұл ішек микроорганизмдері пробиотиктер деп аталады.
Осылайша, пребиотиктер пробиотиктерді ынталандырады және бұл иесіне денсаулыққа пайдалы.
Жалпы алғанда, пребиотиктер - бұл көмірсулар, дегенмен, жақында белгілі бір полифенолдардың антибиотикке дейінгі сипаттамалары болуы мүмкін екендігі туралы мәліметтер бар. Зерттелген ең жақсы «сіңімді емес» көмірсулардың бірі - лактулоза (бұл фруктоза мен галактозаның табиғи қанттарынан тұратын қант) . Лактулозаның өзі пребиотикалық зат. Пребиотикалық тағамдардың осы санатына диеталық талшықтар, фруктоолигосахаридтер және инулин жатады.

Пробиотиктер токсиндерсіз тіршілік ету үшін қажет ішектің пайдалы бактериялары болып саналса, пребиотиктер - бұл пробиотикалық микроорганизмдерді қоректендіретін және олардың әл-ауқатын арттыратын қорытылмайтын тағамдық материалдар. Кейбір дәнді дақылдар мен көкөністерде бар, диетадағы пребиотиктер ас қорыту жолында ашытуға ықпал етеді. Бұл ішек флорасының жақсы тепе-теңдігін тудырады, бұл зерттеулер көрсеткендей, иммунитетті жақсартады, ас қорыту жүйесінің бұзылуын жеңілдетеді, холестеринді төмендетеді және ішектің қатерлі ісігін алу мүмкіндігін төмендетеді.
Пребиотиктер болмаса, пробиотикалық колониялар микроорганизмдердің әскеріне айналуы мүмкін емес, оның ішінде лактобацилла мен бифидобактерия сияқты бірнеше ондаған ас қорыту түрлері бар. Диетадағы пребиотиктер пробиотикалық белсенділікті белсендіруге және оңтайландыруға қызмет етеді. Олигосахаридтер, фруктоолигосахаридтер (FOS), (GOS), инулин және олигофруктоза сияқты атаулары бар бұл организмдерді адам ағзасы қорыта алмайды.

Шамамен айтқанда, ішектегі бифидобактериялар санының артуы әлеуетті патогендерді залалсыздандыратын компоненттерді, сондай-ақ, дәрумендер мен ас қорыту ферменттерін өндіру есебінен адам денсаулығына оң әсер тигізеді. Яғни, бейнелеп айтқанда пребиотиктер пайдалы бактериялар үшін «негіз» болып табылады. Пребиотиктер немесе пробиотиктерді қолданудағы мақсат - миллиардтаған микробтар тіршілік ететін ішек ортасына әсер етіп, әлсіреуге жол бермеу арқылы адамның денсаулығын сақтау.

Пребиотиктердің негізгі әсерлері:
Тоқ ішектегі бифидобактериялар санының артуы;
Кальций сіңірілуінің күшеюі;
Асқазан-ішек жолы бойымен тасымалдау уақытының азаюы;
Қандағы липидтер деңгейінің азаю мүмкіншілігі

Пребиотиктер қызметтері өте ауқымды келеді:
Жергілікті макрофагтарды күшейтеді, жергілікті және жүйелі түрде секрециялық иммуноглобулин А өндірілуін арттырады (IgA) ;
Тағам антигендеріне төзімділік туғызады;
Ас қорытуға ықпал етеді;
Патогендер үшін жағымсыз орта жасау үшін жергілікті pH өзгертеді;
Патогендерді жою үшін бактериоциндер жасап шығарады;
Супертотықты радикалдарды жояды;
Ішектің тосқауылдық қызметін күшейтеді;
Патогенді токсиндерді қайта өзгертеді

Пребиотиктер
Сүт тағамдарында
Жүгері
Нанда
Пиязда
Сарымсақ
Бұршақ
Банан
Фасоль

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz