Тамақтану режимі, оның жас ерекшелігі




Презентация қосу
Тамақтану режимі,
оның жас ерекшелігі
Тамақтану тәртібі дегеніміз – Тамақтану режимі дегеніміз -
ас қабылдауда белгілі бір уақытқа жақсылап реттелген ас
бағыну, сондай-ақ тамақтану жасайтын уақыт, олардың саны
кезінде астың мөлшерін және және олардың арасындағы
мәзірін сақтау. уақыт.

Дұрыс тамақтану не үшін керек?

Балалар мен жасөспірімдердің Егер тамақтану дұрыс
дұрыс тамақтану жүйесін ұйымдастырылмаса, тиімсіз,
яғни жеткіліксіз болса,
ұйымдастыру олардың организмде метаболизм, зат
денсаулығын нығайтып, дене алмасу бұзылып, оның
және ой қабілетінің дамуына айналадағы ортаның зиянды
мүмкіндік береді, еңбек ету мен әсеріне және әртүрлі жұқпалы
сабақ үлгеру қабілетін ауруларға қарсы тұрарлық
қабілеті төмендейді.
артырады.
Мектеп жасындағы балалардың
тамақтану режимі
5-7 сынып оқушыларының ақзасы қалыпты қызмет
атқаруы үшін күніне 2500-2800 калл энергия қажет.
Ал қажетті энергия жетіспесе,
Егер осы межеден
өзіндегі майдың қорын
асып кетсе, артық пайдаланып, салмағы төмен
салмақ пайда болады. түсіп кетеді.

Жоқ Иә
Күнделікті жейтін тағамымызда майдың, көміртегінің және нәруыздың
мөлшері үйлестірілген сәйкестікте болуы керек.

Сәйкестік формуласы 1:4:1

100
11-13 жастағы балалардың ақуыз, май,
көмірсу мен энергияны тәуліктік қажетсінуі
11-13 жас Ақуыз (г) Майлар (г) Көмірсулар (г) Энергиялық
құндылығы
(калл)
Қыздар 85 85 340 2500
Ұлдар 93 93 370 2800
Тамақ ішу интервалы Соңғы асты ұйықтар алдында 2-2,5
4 сағаттан аспауы тиіс. сағат бұрын қабылдау қажет.

Тамақты күніне кемінде 4-5 рет қабылдаған жөн, оның ішінде
кемінде 3 рет (таңертеңгі ас, түскі ас, кешкі ас)
ыстық тамақты пайдалану керек.
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы

Таңғы ас 7:30-
8:00
-Тосап не ірімшік Таңғы аста көмірсу мен ақуызға
толы тағамдарды жеген жөн.
-Бірі тілім нан тосап жағып не ірімшік кесегін
-Ботқа қосып бір тілім нан жеген жөн.
Одан басқа, кез келген ботқа түрі
мен қуырылған жұмыртқа
денсаулығыңызға пайдалы
Жалпы калориялыға:
600 калория.
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы

Түскі ас 12:00- Түскі уақытта 1. Сұлы не қарақұмық ботқасы
13:00 аса ауыр емес, 2. Қайнатылған картоптың құрамында ақуыз,
ұйқы С дәрумені мен аминоқышқылдар бар.
шақырмайтын, 3.Жұмыртқаның құрамында ақуыз бен Д
дәрумені бар.
жеңіл тағам 4.Қайнатылған жұмыртқамен қоса көкөністен
түрлерін таңдау. жасалған салат алуыңызға болады.
5.Айран ағзадағы токсин, қоқысты шығаруға
-Сұлы ботқасы көмектеседі. Сонымен қатар зат алмасуды
-Көкөніс жақсартып, жүрек тамыр жүйесіне, бауыр мен
салаты бүйрек қызметіне көмектеседі. Құрамында В,
-Тауық еті А, С дәрумендері мен микроэлементтер мол.
-Жеміс-жидек 6. Тауық, сиыр еті ақуызға бай
Қызыл балық қан тамырларына пайдалы
омега-3 майлы қышқылдарына, фосфор мен
ақуызға бай.
7. Жеміс-жидек, жаңғақтар мен кептірілген
жемістер
Жалпы калориялығы: 830 калория
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы

Бесіндік 16:00-
ас 16:30
-1 стакан Ақуыз және ашымал сүт өнімі.
айран Жұмыртқаның ақуызын бесіндік
- Піскен асқа жесеңіз пайдалы;
жұмыртқан 2 мандарин және 1 алма.
ың ақ уызы Жалпы калориялығы: 440
-1 алма калория
Кешкі ас 19:30- -Балық Құрамында міндетті түрде ақуыз бен
20:00
-Брокколи жасұнық бар ас болсын. Пеште
мен піскен тауық еті мен көкөніс.
орамжапыр Брокколи мен орамжапырақ салаты
ақ салаты Көкөністермен бірге бұқтырылған
балық.
Жалпы калориялығы: 630 калория

Жалпы калория: 2500 калл
Өнімдер калориясы
Пайдалы жемістер
Жемістер мен фастфудтың калориясы

Ұқсас жұмыстар
АДЕКВАТТЫ ТАМАҚТАНУ
БАЛАЛАРДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
Қарт адамдардың тамақтану ерекшеліктері
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Мектептегі тамақтану
Рационалды тамақтану теориясының мінездемесі
Емдік - профилактикалық және диеталық тамақтану
Тропикалық типтегі өзендер
Тамақтану стереотиптері
Пәндер