Тамақтану режимі, оның жас ерекшелігі
Презентация қосу
Тамақтану режимі,
оның жас ерекшелігі
Тамақтану тәртібі дегеніміз – Тамақтану режимі дегеніміз -
ас қабылдауда белгілі бір уақытқа жақсылап реттелген ас
бағыну, сондай-ақ тамақтану жасайтын уақыт, олардың саны
кезінде астың мөлшерін және және олардың арасындағы
мәзірін сақтау. уақыт.
Дұрыс тамақтану не үшін керек?
Балалар мен жасөспірімдердің Егер тамақтану дұрыс
дұрыс тамақтану жүйесін ұйымдастырылмаса, тиімсіз,
яғни жеткіліксіз болса,
ұйымдастыру олардың организмде метаболизм, зат
денсаулығын нығайтып, дене алмасу бұзылып, оның
және ой қабілетінің дамуына айналадағы ортаның зиянды
мүмкіндік береді, еңбек ету мен әсеріне және әртүрлі жұқпалы
сабақ үлгеру қабілетін ауруларға қарсы тұрарлық
қабілеті төмендейді.
артырады.
Мектеп жасындағы балалардың
тамақтану режимі
5-7 сынып оқушыларының ақзасы қалыпты қызмет
атқаруы үшін күніне 2500-2800 калл энергия қажет.
Ал қажетті энергия жетіспесе,
Егер осы межеден
өзіндегі майдың қорын
асып кетсе, артық пайдаланып, салмағы төмен
салмақ пайда болады. түсіп кетеді.
Жоқ Иә
Күнделікті жейтін тағамымызда майдың, көміртегінің және нәруыздың
мөлшері үйлестірілген сәйкестікте болуы керек.
Сәйкестік формуласы 1:4:1
100
11-13 жастағы балалардың ақуыз, май,
көмірсу мен энергияны тәуліктік қажетсінуі
11-13 жас Ақуыз (г) Майлар (г) Көмірсулар (г) Энергиялық
құндылығы
(калл)
Қыздар 85 85 340 2500
Ұлдар 93 93 370 2800
Тамақ ішу интервалы Соңғы асты ұйықтар алдында 2-2,5
4 сағаттан аспауы тиіс. сағат бұрын қабылдау қажет.
Тамақты күніне кемінде 4-5 рет қабылдаған жөн, оның ішінде
кемінде 3 рет (таңертеңгі ас, түскі ас, кешкі ас)
ыстық тамақты пайдалану керек.
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы
Таңғы ас 7:30-
8:00
-Тосап не ірімшік Таңғы аста көмірсу мен ақуызға
толы тағамдарды жеген жөн.
-Бірі тілім нан тосап жағып не ірімшік кесегін
-Ботқа қосып бір тілім нан жеген жөн.
Одан басқа, кез келген ботқа түрі
мен қуырылған жұмыртқа
денсаулығыңызға пайдалы
Жалпы калориялыға:
600 калория.
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы
Түскі ас 12:00- Түскі уақытта 1. Сұлы не қарақұмық ботқасы
13:00 аса ауыр емес, 2. Қайнатылған картоптың құрамында ақуыз,
ұйқы С дәрумені мен аминоқышқылдар бар.
шақырмайтын, 3.Жұмыртқаның құрамында ақуыз бен Д
дәрумені бар.
жеңіл тағам 4.Қайнатылған жұмыртқамен қоса көкөністен
түрлерін таңдау. жасалған салат алуыңызға болады.
5.Айран ағзадағы токсин, қоқысты шығаруға
-Сұлы ботқасы көмектеседі. Сонымен қатар зат алмасуды
-Көкөніс жақсартып, жүрек тамыр жүйесіне, бауыр мен
салаты бүйрек қызметіне көмектеседі. Құрамында В,
-Тауық еті А, С дәрумендері мен микроэлементтер мол.
-Жеміс-жидек 6. Тауық, сиыр еті ақуызға бай
Қызыл балық қан тамырларына пайдалы
омега-3 майлы қышқылдарына, фосфор мен
ақуызға бай.
7. Жеміс-жидек, жаңғақтар мен кептірілген
жемістер
Жалпы калориялығы: 830 калория
Тамақтану Уақыты Тағам атауы Жалпы калориясы
Бесіндік 16:00-
ас 16:30
-1 стакан Ақуыз және ашымал сүт өнімі.
айран Жұмыртқаның ақуызын бесіндік
- Піскен асқа жесеңіз пайдалы;
жұмыртқан 2 мандарин және 1 алма.
ың ақ уызы Жалпы калориялығы: 440
-1 алма калория
Кешкі ас 19:30- -Балық Құрамында міндетті түрде ақуыз бен
20:00
-Брокколи жасұнық бар ас болсын. Пеште
мен піскен тауық еті мен көкөніс.
орамжапыр Брокколи мен орамжапырақ салаты
ақ салаты Көкөністермен бірге бұқтырылған
балық.
Жалпы калориялығы: 630 калория
Жалпы калория: 2500 калл
Өнімдер калориясы
Пайдалы жемістер
Жемістер мен фастфудтың калориясы
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz