Тамақтану режимі, оның жас ерекшелігі



Тамақтану режимі, оның жас ерекшелігі

Егер тамақтану дұрыс ұйымдастырылмаса, тиімсіз, яғни жеткіліксіз болса, организмде метаболизм, зат алмасу бұзылып, оның айналадағы ортаның зиянды әсеріне және әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы тұрарлық қабілеті төмендейді.
Дұрыс тамақтану не үшін керек?
Балалар мен жасөспірімдердің дұрыс тамақтану жүйесін ұйымдастыру олардың денсаулығын нығайтып, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік береді, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін артырады.
Тамақтану тәртібі дегеніміз -
ас қабылдауда белгілі бір уақытқа бағыну, сондай-ақ тамақтану кезінде астың мөлшерін және мәзірін сақтау.
Тамақтану режимі дегеніміз - жақсылап реттелген ас жасайтын уақыт, олардың саны және олардың арасындағы уақыт.

Мектеп жасындағы балалардың тамақтану режимі
Жоқ Иә
5-7 сынып оқушыларының ақзасы қалыпты қызмет атқаруы үшін күніне 2500-2800 калл энергия қажет.
Егер осы межеден асып кетсе, артық салмақ пайда болады.
Ал қажетті энергия жетіспесе, өзіндегі майдың қорын пайдаланып, салмағы төмен түсіп кетеді.

Күнделікті жейтін тағамымызда майдың, көміртегінің және нәруыздың мөлшері үйлестірілген сәйкестікте болуы керек.
Сәйкестік формуласы 1:4:1
100

11-13 жастағы балалардың ақуыз, май, көмірсу мен энергияны тәуліктік қажетсінуі
11-13 жас
Ақуыз (г)
Майлар (г)
Көмірсулар (г)
Энергиялық құндылығы (калл)
Қыздар
85
85
340
2500
Ұлдар
93
93
370
2800

Тамақ ішу интервалы
4 сағаттан аспауы тиіс.
Соңғы асты ұйықтар алдында 2-2, 5 сағат бұрын қабылдау қажет.
Тамақты күніне кемінде 4-5 рет қабылдаған жөн, оның ішінде кемінде 3 рет (таңертеңгі ас, түскі ас, кешкі ас)
ыстық тамақты пайдалану керек.
Тамақтану
Уақыты
Тағам атауы
Жалпы калориясы
Таңғы ас
7:30-8:00
-Тосап не ірімшік
-Бірі тілім нан
-Ботқа
Таңғы аста көмірсу мен ақуызға толы тағамдарды жеген жөн. тосап жағып не ірімшік кесегін қосып бір тілім нан жеген жөн. Одан басқа, кез келген ботқа түрі мен қуырылған жұмыртқа денсаулығыңызға пайдалы
Жалпы калориялыға:
600 калория.

Тамақтану
Уақыты
Тағам атауы
Жалпы калориясы
Түскі ас
12:00-13:00
Түскі уақытта аса ауыр емес, ұйқы шақырмайтын, жеңіл тағам түрлерін таңдау.
-Сұлы ботқасы
-Көкөніс салаты
-Тауық еті
-Жеміс-жидек
1. Сұлы не қарақұмық ботқасы
2. Қайнатылған картоптың құрамында ақуыз,
С дәрумені мен аминоқышқылдар бар.
3. Жұмыртқаның құрамында ақуыз бен Д дәрумені бар.
4. Қайнатылған жұмыртқамен қоса көкөністен жасалған салат алуыңызға болады.
5. Айран ағзадағы токсин, қоқысты шығаруға көмектеседі. Сонымен қатар зат алмасуды жақсартып, жүрек тамыр жүйесіне, бауыр мен бүйрек қызметіне көмектеседі. Құрамында В, А, С дәрумендері мен микроэлементтер мол.
6. Тауық, сиыр еті ақуызға бай
Қызыл балық қан тамырларына пайдалы омега-3 майлы қышқылдарына, фосфор мен ақуызға бай.
7. Жеміс-жидек, жаңғақтар мен кептірілген жемістер
Жалпы калориялығы: 830 калория

Тамақтану
Уақыты
Тағам атауы
Жалпы калориясы
Бесіндік ас
16:00-16:30
-1 стакан айран
- Піскен жұмыртқаның ақ уызы
-1 алма
Ақуыз және ашымал сүт өнімі. Жұмыртқаның ақуызын бесіндік асқа жесеңіз пайдалы;
2 мандарин және 1 алма.
Жалпы калориялығы: 440 калория
Кешкі ас
19:30-20:00
-Балық
-Брокколи мен орамжапырақ салаты
Құрамында міндетті түрде ақуыз бен жасұнық бар ас болсын. Пеште піскен тауық еті мен көкөніс. Брокколи мен орамжапырақ салаты Көкөністермен бірге бұқтырылған балық.
Жалпы калориялығы: 630 калория
Жалпы калория: 2500 калл

Өнімдер калориясы

Пайдалы жемістер

Жемістер мен фастфудтың калориясы

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz