Аспаздық өңдеу әдістері
Презентация қосу
Аспаздық өңдеу
әдістері
Аспаздық өңдеу әдістері азық-түлікті дайындаудың маңызды
бөлігі болып табылады. Әрбір әдіс азық-түліктің дәмін,
құрылымын және қоректік құндылығын өзгертеді. Термиялық
өңдеу азық-түліктің қауіпсіздігін арттырады және сіңімділігін
жақсартады.
Термиялық аспаздық өңдеу әдістері
1 Қайнату 2 Қуыру
Суда қайнату азық-түлікті жұмсартады және дәмін Майда қуыру азық-түлікті қытырлақ және алтын
ашады. Көкөністер мен ет сияқты өнімдерді түске бояйды. Жаңғақтар, картоп, ет және балық
дайындау үшін қолданылады. сияқты өнімдерді дайындау үшін қолданылады.
3 Пісіру 4 Буға пісіру
Пеште пісіру азық-түлікті жұмсартады және дәмін Буға пісіру азық-түліктің дәмін және қоректік
ашады. Ет, балық, көкөністер, нан және тәттілерді құндылығын сақтайды. Көкөністер, балық, ет және
дайындау үшін қолданылады. тәттілерді дайындау үшін қолданылады.
Термиялық өңдеу кезіндегі қоректік
заттардың өзгерісі
Витаминдер Минералдар Ақуыз
Кейбір витаминдер, мысалы, С Минералдар жоғары Ақуыз жоғары температурада
витамині, жоғары температура температураға төзімді, бірақ дентурацияға ұшырайды, бұл
әсерінен бұзылады. кейбір минералдардың оның құрылымының өзгеруіне
сіңімділігі төмендеуі мүмкін. әкеледі.
Термиялық өңдеудің негізгі
түрлері
1 Қуыру
Майда қуыру азық-түлікті қытырлақ және алтын түске бояйды.
2 Пісіру
Пеште пісіру азық-түлікті жұмсартады және дәмін ашады.
3 Буға пісіру
Буға пісіру азық-түліктің дәмін және қоректік құндылығын
сақтайды.
4 Қайнату
Суда қайнату азық-түлікті жұмсартады және дәмін ашады.
Термиялық өңдеудің
артықшылықтары мен
кемшіліктері
Артықшылықтары Кемшіліктері
Азық-түліктің қауіпсіздігін Кейбір қоректік заттардың
арттырады жоғалуы
Азық-түліктің сіңімділігін Азық-түліктің дәмі мен
жақсартады құрылымының өзгеруі
Жаңа дәмдер мен Кейбір тағамдардың
құрылымдарды қоректік құндылығының
қалыптастыруға мүмкіндік төмендеуі
береді
Термиялық өңдеу кезінде қоректік
заттардың сақталуы
Витаминдерді сақтау Минералдарды сақтау Ақуызды сақтау
Көкөністерді буға пісіру, қысқа Минералдар жоғары Ақуызды сақтау үшін азық-түлікті
уақытта қайнату және қуыру температураға төзімді, бірақ жоғары температурада көп
витаминдерді сақтауға азық-түлікті көп уақыт қайнату уақыт пісіруден аулақ болу
көмектеседі. минералдардың жоғалуына керек.
әкелуі мүмкін.
Термиялық өңдеу әдістерін таңдау критерийлер
Азық-түліктің түрі Дәм мен құрылым Уақыт
Көкөністерді буға пісіру, етті қуыру, Қажетті дәм мен құрылымды Уақытты үнемдеу үшін жылдам
балықты пісіру сияқты әдістерді қалыптастыру үшін әртүрлі пісетін әдістерді таңдауға болады.
таңдауға болады. әдістерді қолдануға болады.
Қорытынды
Термиялық өңдеу азық-түлікті дайындаудың маңызды бөлігі болып табылады. Әрбір әдістің өз
артықшылықтары мен кемшіліктері бар. Дұрыс әдісті таңдау азық-түліктің қауіпсіздігін, дәмін, құрылымын
және қоректік құндылығын сақтауға көмектеседі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz