Сілекей мен асқазан сөлінің ферменттері


Презентация қосу
Қазақстан-Ресей медициналық университеті
Сілекей мен асқазан сөлінің
ферменттері
Тексеруші: Тулеева Г.Т.
Орындаған: Бектемирова Сабира
Топ: 208-б
Мамандық : жалпы медицина
Жоспар:
• I. Кіріспе
• II. Негізгі бөлім:
• Ас қорыту жолының қызметі
• Сілекей оның құрамы және маңызы
• Қарындағы астың қорытылуы
• III. Қорытынды
• IV. Қолданылған әдебиеттер
Ас қорыту, оның маңызы
Тағам арқылы организмге
энергиялық және
пластикалық материалдар
түседі. Қоректік заттар ас
қорыту жолында
механикалық және химиялық
өңдеуге ұшырайды.
Ас қорыту барысында ірі
молекулалы органикалық
заттар жай заттар –
мономерлерге айналып, олар
қан мен лифаға сіңіп,
организмде пайдаланылады.
Ас қорыту жолының қызметі
1. Ас қорыту.
• Сөл шығару (секреция) – ас қорыту сөлдерін бөлі.
Ферменттердің 3 тобын ажыратады:
1) протеазалар, белоктарды ыдыратады;
2) липазалар, майларды глицеридтер мен май қышқылдарына дейін ыдыратады;
3) карбогидразалар, көмірмуларды полисахарид, ди- және моносахаридтерге
дейін қорытады.
• Қимыл (моторлық).
• Сіңіру.
• Сыртқа шығару.
2. Эндокриндік функция. Ішек-қарынның кілегей қабатында
гастроинтестиналдық гормондардың түзілуі.энтреин жүйесінің гормондары
қанға сіңіп:
1) ас қортыу сөлдерінің бөлінуін реттейді.
2) ассимиляцияға, организмнің өсуі мен дамуына әсер етеді.
3) түрлі ағзалардағы қан айналысын реттейді, биологиялық мембраналардың
өткізгіштік дәрежесін реттейді.
Сілекей, оның құрамы және маңызы
Сілекей – сілекей өзектері арқылы келіп құйылатын
үш жұп сілекей безінің (шықшыт, жақ асты, тіл асты)
және ауыздың шырышты қабығында орналасқан ұсақ
бездердің аралас сөлі. Адамда тәулігіне 600-1500 мл,
орташа 1,0-1,2 л сөл бөлінеді.
Сілекейдің құрамы
Сілекей – қоймалжың, түссіз, сұйық зат. Меншікті салмағы – 1,001-1,002.
рН = 5,8-7,4.
Су – 99,4-99,5%.
Құрғақ зат – 0,5-0,6%
Органикалық заттар Бейорганикалық заттар
1. Ферменттер:
1. Калий, натрий, кальций,
-амилаза – полисахаридтерді – декстран – магний иондары.
дисахахридтерге дейін ыдыратады.
2. Фосфаттар, хлоридтер,
• Мальтаза – ұзақ шайнағанда активтеліп, сульфаттар,
дисахаридтарді – моносахаридтерге дейін бикарбонаттар.
ыдыратады.
3. Родондық қосылыстар.
2. Муцин
3. Лизоцим 4. Йодид, бромид, фторид,
Аз мөлшерде: микроэлементтер: темір,
• Белоктар глобулиндер, амин қышқылдары. никель, литий
• Несеп қышқылы, мочевина, креатинин
• Ферменттер – протеазалар, пептидер,
липаза,нуклеаза, сілтілік және қышқылдық
фосфотазалар және т.б.
Сілекейдің маңызы
• Ас кесегінің сілекеймен шылануы
• Астың дәмі, физикалық қасиеттері
туралы мағлұмат алуға қатысады
• Көмірсулы затар ыдырай бастайды
• Ас түйірінің қалыптасуына қатысады
(муцин)
• Қорғаныс қызметі (лизоцим,
экзотоксиндермен байланысуы)
• Минерал заттардың алмасуына қатысу
Қарындағы астың қорытылуы
Қарында сілекеймен
шыланған ас 3-10 сағат
кідіріп, механикалық
және химиялық
өңдеуге ұшырайды.
Қарында 3 түрлі без жасушалары –
гландулоциттер бар. Негізгі
гландулоциттер пепсиноген, айнала
қоршаған – тұз қышқылын, қосымша
гландулоциттер – шырышты зат – муцин
шығарады. Осы заттар қарын сөлінің
құрамына кіреді.
Адамда тәулігіне 2,0-2,5 л қарын сөлі бөлінеді.
Ол түссіз сұйықтық.
Меншікті салмағы – 1,002-1,007.
Осмостық қысымы – 300 мосм/л (7,5 атм).
рН – 0,9 – 1,5; тұз қышқылы көп – 0,3-0,5%
Қарын сөлінің құрамы
Н2О – 99,0-99,5% Құрғақ қалдық – 1,0-0,5%
Органикалық заттар Бейорганика-
лық заттар
1. Ферменттер: әрекеті Хлоридтер,
- пепсин А рН 1,5-2 ортада белок сульфаттар,
гидролизі фосфаттар,
бикарбонаттар:
- гастриксин (пепсин Оптимум әсері рН 3,2-3,5 натридің,
С) ортады калидің,
- пепсин В (парапепсин Дәнекер ұлпа белоктарын кальцидің,
немесе желатиназа) ыдыратады магнидің.
- реннин (пепсин Д Са++ иондарының қатысымен
немесе химозин) сүт казеиногенін казеинге
айналдырады
- қарын липазасы Эмульсияланған майларды
(сүт май) глицерин мен май
қышқлдарына ыдыратады
Органикалық заттар
Әрекеті
2. Лизоцим (мурамидаза) Антибактериалық әсер
3. Кастла факторы– 1. Қарынның кілегей қабатын
гастромукопротеид (муцин) механикалық және химиялық
(HCl әсері) әсерлерден қорғайды.
2. В12 витамині сіңу үшін қажет.
Қарын сөліндегі тұз қышқылының
маңызы.
Тұз қышқылы:
1.Пепсиногенді пепсинге айналдырады
2.Айналасын қышқылдандырып пепсиннің әсерін
күшейтеді
3.Белоктарды қопсытып жұмсартып, олардың ішіне
фермент енуін жеңілдетеді
4.Микробтарды жояды( бактерицидтік әсер)
5.Қарынның моторикасын күшейтеді
6.Қарындағы астың 12 елі ішеке өтуіне септігін тигізеді
7.Сүтті ірітеді
8.Қарынмен ұйқы бездерінің сөл бөлінуін ретейді, гастрин
мен секретин гормондардың бөлінуін күшейтеді
9.Энтерокиназа ферментінің әсерін күшейтеді
Қарын сөлі бөліну кезеңдері
I. Күрделі рефлекстік – ми кезеңі
Шартты рефлекстік Шартсыз рефлекстік
II. Қарын (нейрогуморалдық) кезең
Механикалық Гуморалдық
(гастрин, гистамин, бомбезин)
III. Ішек кезеңі – ас ішекке өткенде.
Қарын секрециясын ынталандырушылар: энтерогастрин,
бомбезин, белок гидролизі өнімдері, экстрактивті заттар.
Қарынның сөл шығаруын күшейтеді:
1. Гастрин.
2. Гистамин.
3. Бомбезин.
4. Мотилин және басқа ГИГ.
5. Белоктар ыдырауының өнімдері және т.б.
Қарынның сөл шығаруын тежейді:
1. Гастрон, энтерогастрон.
2. Соматостатин.
3. ВИП – вазоактивті ішек пептиді.
4. Холецистокинин-панкреозимин.
5. ЖИП – қарын-ішек пептид.
6. Глюкагон.
7. Май алмасу өнімдері.
Қорытынды:
Ас қорыту ферменттері - қоректік заттарды химиялық
қосылыстарға ыдырататын биологиялық катализаторлар. Оның
маңыздылығы ас қорыту ферменттері химиялық құрылысы
жағынан белок, ал физикалық күйі жағынан коллоидтық зат. Олар
ас қорыту бездерінің клеткаларынан шығады. Әрбір фермент бір
реакцияға қатысады.
Назарларыңызға рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz