Сиыр еті өндірісінің техникалық талаптары


Презентация қосу
Сиыр еті
өндірісінің
техникалық
талаптары
Сиыр еті өндірісі - Қазақстан экономикасының маңызды
саласы. Сапалы өнім алу үшін бірқатар техникалық
талаптарды сақтау қажет. Бұл талаптар малды өсіруден
бастап, етті өңдеу мен сақтауға дейінгі барлық кезеңдерді
қамтиды. Осы презентацияда біз сиыр етінің сапасын
қамтамасыз етудің негізгі техникалық аспектілерін
қарастырамыз.
by Aidana Shalkar
Мал шаруашылығындағы
негізгі талаптар
1 Малды тиімді бағу 2 Генетикалық селекция
Сиырларды дұрыс бағу - Жоғары сапалы ет өндіру
сапалы ет өндірудің негізі. үшін генетикалық тұрғыдан
Бұл жайылымдарды дұрыс жақсы малды таңдау
пайдалануды, жем-шөп маңызды. Бұл етті
мөлшерін бақылауды және тұқымдарды өсіруді және
малдың денсаулығын олардың генетикалық
қадағалауды қамтиды. әлеуетін жақсартуды
қамтиды.
3 Ветеринарлық бақылау
Малдың денсаулығын үнемі бақылау және ауруларды алдын алу
шаралары сапалы ет өндірудің маңызды бөлігі болып табылады.
Бұл үнемі ветеринарлық тексерулерді және вакцинацияны
қамтиды.
Малды сою процесіне қойылатын
талаптар
1 Малды дайындау
Сою алдында малды 12-24 сағат бойы аштықта ұстау керек. Бұл ішек-
қарын жүйесін тазартуға және етті ластанудан қорғауға көмектеседі.
2 Гигиеналық талаптар
Сою процесі барысында қатаң санитарлық нормаларды сақтау қажет.
Бұған жабдықты залалсыздандыру және қызметкерлердің жеке
гигиенасын қадағалау кіреді.
3 Сою техникасы
Малды дұрыс және гуманды түрде сою маңызды. Бұл процесс жылдам
және ауырсынусыз болуы керек, бұл еттің сапасына оң әсер етеді.
4 Етті салқындату
Сойылғаннан кейін етті тез арада салқындату керек. Бұл
микроорганизмдердің өсуін тоқтатады және еттің сапасын сақтайды.
Етті сақтау және тасымалдау талаптары
Температуралық режим Ылғалдылық деңгейі Тасымалдау шарттары
Етті сақтау кезінде температура Ет сақталатын бөлмедегі Етті тасымалдау кезінде де
0-4°C аралығында болуы керек. салыстырмалы ылғалдылық 85- температуралық режимді сақтау
Бұл микробтардың өсуін 90% болуы керек. Бұл еттің маңызды. Көлік құралдары
баяулатады және еттің құрғап кетуінен сақтайды және арнайы салқындату жүйелерімен
балғындығын сақтайды. оның сапасын жақсартады. жабдықталуы керек.
Етті өңдеу және бөлшектеу
талаптары
Санитарлық нормалар
Етті өңдеу бөлмелері қатаң санитарлық нормаларға сай
болуы керек. Бұл жабдықтарды үнемі тазалауды және
дезинфекциялауды қамтиды.
Бөлшектеу техникасы
Етті дұрыс бөлшектеу маңызды. Әр бөлік дұрыс кесілуі
керек, бұл еттің сапасы мен құндылығын сақтауға
көмектеседі.
Қаптау және таңбалау
Өңделген ет дұрыс қапталып, таңбалануы керек. Бұл
өнімнің сапасын сақтауға және тұтынушыларға қажетті
ақпаратты беруге мүмкіндік береді.
Сиыр етінің сапасын
бағалау критерийлері
Критерий Сипаттама Маңыздылығы
Түсі Қанық қызыл Жоғары
Мәрмәрлілігі Майдың біркелкі Өте жоғары
таралуы
Консистенциясы Серпімді, тығыз Жоғары
Иісі Таза, сиыр етіне Жоғары
тән
Сиыр етінің құрамына қойылатын талаптар
Ақуыз мөлшері Май мөлшері Дәрумендер мен минералдар
Сапалы сиыр етінде ақуыз мөлшері Май мөлшері 2-20% аралығында Сиыр еті B тобының дәрумендеріне,
18-22% болуы керек. Ақуыз еттің болуы мүмкін, бұл еттің түріне темірге және мырышқа бай болуы
негізгі құндылығы болып табылады байланысты. Май еттің дәмін керек. Бұл элементтер адам
және адам ағзасына қажетті жақсартады және оның денсаулығы үшін өте маңызды.
аминқышқылдарының көзі болып құнарлылығын арттырады.
табылады.
Сертификаттау және сапа
бақылау
ХАССП жүйесі Сертификаттау
Сиыр еті өндірісінде ХАССП Сиыр еті міндетті түрде
(Қауіпті факторларды талдау сертификатталуы керек. Бұл
және критикалық бақылау өнімнің барлық қажетті
нүктелері) жүйесін енгізу міндетті. стандарттарға сай екенін
Бұл жүйе өнімнің қауіпсіздігін растайды.
қамтамасыз етеді.
Зертханалық тексерулер Тұрақты мониторинг
Еттің сапасын бақылау үшін Өндіріс процесінің барлық
жүйелі түрде зертханалық кезеңдерінде тұрақты мониторинг
тексерулер жүргізілуі керек. Бұл жүргізілуі керек. Бұл ықтимал
химиялық құрамын, проблемаларды ерте анықтауға
микробиологиялық көрсеткіштерін және жоюға мүмкіндік береді.
және қалдық заттардың болуын
тексеруді қамтиды.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz