ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПАСЫНА САРАПТАМА


Презентация қосу
ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПАСЫНА
САРАПТАМА. НОРМАТИВТІК ҚҰЖАТТАР.
ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІ.
ӨСІМДІК МАЙЫН САРАПТАУДЫҢ РЕТІ МЕН
ӘДІСТЕРІ.
ЖОСПАРЫ:
Өсімдік майының сапасына сараптама.
Нормативті құжаттар.
Өсімдік майының сапа көрсеткіштері.
Өсімдік майын сараптаудың реті мен әдістері.
Өсімдік майы – түрлі өсімдік
дәні мен шырынынан
алынатын табиғи өнім.
Өсімдік майына қыша,
күнжіт, жүгері,
күнбағыс, какао, мақта,
жүзім, қауын, қарбыз, т.б.
майлары жатады.
Өсімдіктердің дәні мен
шырынында сімдік майының
мөлшері 2 – 3-тен – 70%-ға дейін
болады. Өсімдік майының
қасиеттері ондағы
триглицеридтер түзетін май
қышқылдарының құрамына
байланысты: сұйық, май тәрізді,
кейде қатты, бояулы, кейбірі улы
заттар болып келеді. Өсімдік
майында холестерин болмайды.
Өсімдік майы негізінен тамаққа,
сондай-ақ олифа, сыр, жағармай,
сабын өндірістерінде, т.б. кеңінен
қолданылады.
Май өнімдерінің ең маңызды
сәйкестендіру сипаттамаларының
бірі майдың триглицеридтерінің
май қышқылдарының жалпы
санына жеке май қышқылдарының
массалық үлесінің қатынасы болып
табылады.
Тамақ өнеркәсібі өнімдерін, оның ішінде өсімдік майын сараптау
және сертификаттау мынадай нормативтік құжаттар
негізінде жүргізіледі:
1. Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығының гигиеналық
талаптары.
2. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заң.
3. Азық — түлік өнімдері мен азық-түлік шикізаттарын сертификаттауды
жүргізу ережесі.
4. 2.01.2000 ж. №29-ФЗ «тамақ өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігі туралы»
ФЗ;
5. «Міндетті сертификаттауға жататын тауарлардың тізбесін және міндетті
сертификаттауға жататын жұмыстар мен қызметтердің тізбесін бекіту
туралы» РФ Үкіметінің 1997 жылғы 13 тамыздағы № 1013 Қаулысы;
6. «Сертификаттау жөніндегі ережені бекіту туралы» РФ Мемстандартының
17.03.1998 ж. №12 қаулысы;
7. Ұлттық стандарт РФ ГОСТ Р 51074-2003 «азық-түлік өнімдері.
Тұтынушыларға арналған ақпарат. Жалпы талаптар » 29.12.2003 ж. № 401-
ст;
8. ГОСТ Р 52465-2005 күнбағыс майы. Техникалық шарттар.
Сараптама – бұл дәлелді
қорытындыны ұсына отырып,
шешімі арнайы білімді талап
ететін қандай да бір мәселелерді,
сараптама мәнін (тауарды)
зерттеу. Сараптама жүргізу
сарапшыларға тапсырылады.
Сарапшылар тауарларды
сәйкестендіру мен бұрмалауға
байланысты мәселелерді шешу
үшін қажетті арнайы кәсіби
білімі бар тәжірибелі мамандар,
ғалымдар бола алады.
Сарапшылар зерттелетін
тауарлар тобын жақсы білуі,
олардың сапасын бағалау
бойынша жұмыс тәжірибесі
болуы тиіс.
Күнбағыстың ең жақсы
сорттары егін орағы кезінде
1 га-дан 35-37 центнерге
дейін өнім беріп,
майлылығы 52-54%-ға дейін
жоғарылайды.Майлы дақыл
ретінде күнбағыстың негізгі
артықшылығы, құрамында
сапасы жоғары май
мөлшерінің болуы мен
суармасы өте нашар
егістікте өздігінен өсе беруі.
Мақтаның 20 түрі бар. Оның
екі түрі біздің елімізде кең
тараған, олар – орташатүкті
(американдық сорт) және
жіңішке түкті (мысырлық
сорт). Сапасына, мақтаны
жинау кезіне, пісуіне қарай
4 кәсіптік сортқа бөледі; 1,
2, 3 және 4. Толық піскен
дәндерді 1 сортқа, піспеген
және әлжуаз дәндерді 4
сортқа жатқызады.
Назарларыңызға
рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz