ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПАСЫНА САРАПТАМА




Презентация қосу
ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПАСЫНА
САРАПТАМА. НОРМАТИВТІК ҚҰЖАТТАР.
ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІ.
ӨСІМДІК МАЙЫН САРАПТАУДЫҢ РЕТІ МЕН
ӘДІСТЕРІ.
ЖОСПАРЫ:
Өсімдік майының сапасына сараптама.
Нормативті құжаттар.
Өсімдік майының сапа көрсеткіштері.
Өсімдік майын сараптаудың реті мен әдістері.
Өсімдік майы – түрлі өсімдік
дәні мен шырынынан
алынатын табиғи өнім.

Өсімдік майына қыша,
күнжіт, жүгері,
күнбағыс, какао, мақта,
жүзім, қауын, қарбыз, т.б.
майлары жатады.
Өсімдіктердің дәні мен
шырынында сімдік майының
мөлшері 2 – 3-тен – 70%-ға дейін
болады. Өсімдік майының
қасиеттері ондағы
триглицеридтер түзетін май
қышқылдарының құрамына
байланысты: сұйық, май тәрізді,
кейде қатты, бояулы, кейбірі улы
заттар болып келеді. Өсімдік
майында холестерин болмайды.
Өсімдік майы негізінен тамаққа,
сондай-ақ олифа, сыр, жағармай,
сабын өндірістерінде, т.б. кеңінен
қолданылады.
Май өнімдерінің ең маңызды
сәйкестендіру сипаттамаларының
бірі майдың триглицеридтерінің
май қышқылдарының жалпы
санына жеке май қышқылдарының
массалық үлесінің қатынасы болып
табылады.
Тамақ өнеркәсібі өнімдерін, оның ішінде өсімдік майын сараптау
және сертификаттау мынадай нормативтік құжаттар
негізінде жүргізіледі:
1. Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығының гигиеналық
талаптары.
2. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заң.
3. Азық — түлік өнімдері мен азық-түлік шикізаттарын сертификаттауды
жүргізу ережесі.
4. 2.01.2000 ж. №29-ФЗ «тамақ өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігі туралы»
ФЗ;
5. «Міндетті сертификаттауға жататын тауарлардың тізбесін және міндетті
сертификаттауға жататын жұмыстар мен қызметтердің тізбесін бекіту
туралы» РФ Үкіметінің 1997 жылғы 13 тамыздағы № 1013 Қаулысы;
6. «Сертификаттау жөніндегі ережені бекіту туралы» РФ Мемстандартының
17.03.1998 ж. №12 қаулысы;
7. Ұлттық стандарт РФ ГОСТ Р 51074-2003 «азық-түлік өнімдері.
Тұтынушыларға арналған ақпарат. Жалпы талаптар » 29.12.2003 ж. № 401-
ст;
8. ГОСТ Р 52465-2005 күнбағыс майы. Техникалық шарттар.
Сараптама – бұл дәлелді
қорытындыны ұсына отырып,
шешімі арнайы білімді талап
ететін қандай да бір мәселелерді,
сараптама мәнін (тауарды)
зерттеу. Сараптама жүргізу
сарапшыларға тапсырылады.
Сарапшылар тауарларды
сәйкестендіру мен бұрмалауға
байланысты мәселелерді шешу
үшін қажетті арнайы кәсіби
білімі бар тәжірибелі мамандар,
ғалымдар бола алады.
Сарапшылар зерттелетін
тауарлар тобын жақсы білуі,
олардың сапасын бағалау
бойынша жұмыс тәжірибесі
болуы тиіс.
Күнбағыстың ең жақсы
сорттары егін орағы кезінде
1 га-дан 35-37 центнерге
дейін өнім беріп,
майлылығы 52-54%-ға дейін
жоғарылайды.Майлы дақыл
ретінде күнбағыстың негізгі
артықшылығы, құрамында
сапасы жоғары май
мөлшерінің болуы мен
суармасы өте нашар
егістікте өздігінен өсе беруі.
Мақтаның 20 түрі бар. Оның
екі түрі біздің елімізде кең
тараған, олар – орташатүкті
(американдық сорт) және
жіңішке түкті (мысырлық
сорт). Сапасына, мақтаны
жинау кезіне, пісуіне қарай
4 кәсіптік сортқа бөледі; 1,
2, 3 және 4. Толық піскен
дәндерді 1 сортқа, піспеген
және әлжуаз дәндерді 4
сортқа жатқызады.
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
МАЙ ЖӘНЕ МАЙ ӨНІМДЕРІ
Өсімдік майларына қойылатын талаптар
Өсімдік майлары
Тағамдық өсімдік майлары
Азық-түлік өнімдерінің (ет, сүт, бал және т.б.) Жалғандылығын анықтау
Медициналық қызметтер көрсету сапасына ішкі сараптаманы ұйымдастыру және жүргізу
Ауыл шаруашылық кәсіпкерлік қызметінің жекелеген түрлерін құқықтық реттеу
ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ МЕН ЖАЛПЫ МАЙЛАРДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
МАЙ ЖӘНЕ СПРЕД ӨНДІРУДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ФИЗИКО-ХИМИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕР
Сары майдың органолептикалық көрсеткіштері
Пәндер