Қышқыл және сілті ферменттер



Қышқыл және сілті
ферменттер
1. ФЕРМЕНТТЕРДІҢ ЖАЛПЫ
СИПАТТАМАСЫ
Ферменттер – клеткаларда синтезделіп, биохимиялық реакцияларға
қатысатын ақуыздық табиғаттағы биокатализаторлар. Фермент немесе
энзим (лат. fermentum – ашу; грек. en – ішінде, zim – ашытқы; 19 ғ.
Ван Гельмонт ұсынған) алғашқыда ашыту үдерістерінде анықталған
зат. Энзимология, ферментология – ферменттерді зерттейтін ғылым
саласы. Ол басқа ғылымдармен: биология, генетика, фармакология,
химиямен тығыз байланысты. Ферменттердің қызметі туралы
алғашқы ғылыми еңбекті Кирхгофф (1814) жариялады. Кейін ашу
үдерісі ашытқы клеткаларында ғана өтеді деген ұйғарым жасаған Л.
Пастерге (1871), Либих ферменттер клеткалардың өмір сүруіндегі
пайда болған өнім, ол клеткада да, олардан бөлек те қызмет атқарады
деген қарсы пікір білдірді. Либихтің ғылыми көзқарасы М.
Манассейна (1871), Бухнер (1897) зерттеулерінде эксперимент
жүзінде дәлелденді. Клеткаларда синтезделген ферменттер өзіне тән
арнайы қызметтерін организмнің барлық мүшелерінде атқарады.
Ферменттік қасиет, негізінен глобулалық құрылымдағы ақуыздарға
тән екені белгілі. Бірақ, қазіргі кезде кейбір фибриллалық ақуыздар да
(актин, миозин) катализдік белсенділік көрсететіні анықталды.
ФЕРМЕНТТЕР — БАРЛЫҚ ТІРІ ОРГАНИЗМДЕР ҚҰРАМЫНА
КІРЕТІН АРНАЙЫ АҚУЫЗДАР. ХИМИЯЛЫҚ
РЕАКЦИЯЛАРДЬІ ЖЕДЕЛДЕТЕДІ. РЕАКЦИЯ ТҮРЛЕРІНЕ САЙ
ФЕРМЕНТТЕР 6 ТОПҚА БОЛІНЕДІ:

оксидоредуктазала
р,
трансферазалар,

гидролазалар,

лиазалар,

изомеразалар,

лигазалар.
• 1-класс – Оксидоредуктазалар – тотығу – тотықсыздану реакцияларына жауапты

• 2–класс–Трансферазалар-химиялық топтардың бір субстраттан екіншісіне тасмалдауын катализдейді
(мысалы, моносахариттерді, амин қышқылдарын, фосфор қышқылдарын және т.б ). Бұл класқа
протеинкиназа, ацетилтрансфераза, фосфотрансфераза және т.б жатады.

• 3–класс–Гидролазалар субстраттың химиялық қосылыстарын судың қатысуымен гидролиздейді,
ыдыратады. Бұл реакциялар теңдеуі:

• RR1 + HOH → R – OH + R1 – H1; ( Амилазалар, протиназалар, лиазалар) субстратқа химиялық топтардың
ажыратуын немесе қосылуын катализдейді ( аспартаза, фемираза және т.б).

• 4–класс–Лиазалар–2 байланыс түзу арқылы субстраттан белгілі бір топттарды гидролитикалық емес
ажырату реакциясын катализдейтін ферменттер немесе 2 байланыс үзілген жерден топтарды біріктіру
реакцияларын (мысалы, H2O , NH3, және т.б) ажыратады.

• 5–класс–Изоимеразалар–субстраттың бір молекуласы ішінде құрылымдық өзгерістерді атқарады немесе
изомерациялайды (глюкозоизомераза, триозофосфатимомераза және т.б )

• 6–класс–Лигазалар (синтетаза)–энергия жұмсап қарапайым қосылыстардан күрделі қосылыстарды
синтездейді ( ДНҚ-геназа, аспарагин синтетаза, пируваткиназа және т.б ).

• б) әрбір ферментке жүйелік атау беріледі, онда субстрат атауы, катализденетін реакция түрі, және «аза»
жалғауы жалғанады. Сондықтан ферменттер атауының екі жүйесі қалыптасты.

• в) әрбір ферментке төрт мәнді цифр беріледі. Бірінші сан ферменттер класын, екіншісі класс тармағын,
үшінші – клас тармағының тармақшасын, төртіншісі – тармақшадағы ферменттің реттік нөмерін білдіреді.
ФЕРМЕНТТЕРДІҢ ҚАСИЕТТЕРІ

Ферменттер өз әсерін өте аз мөлшерде катализаторға ұқсас жүргізеді. Фермент
өзінің әсер етуші заты – субстратпен (S) ферменттік реакция жүргенде фермент-
субстраттық кешен (аралық зат) түзеді. Бұл кешеннің қызметі өте күрделі, ол
субстрат пен фермент молекулалары конформациясы мен энергиясын және
химиялық байланыстарын өзгертеді. Реакция өткен соң фермент-субстраттық
кешен жаңа қалыпқа ауысып, фермент-реакция өнімі кешеніне айналады. Содан
кейін ол фермент және реакция өніміне (Р) жекеленіп бөлінеді: S + E → S·E → EP
→E+P

Ферменттердің катализдік ерекшелігіне келесі қасиеттері жатқызылады: а)
Фермент өздігінен жаңа реакция жүргізбейді. Ол тек термодинамикалық мүмкін
реакцияны ғана жүргізеді. Реакция барысында активтендіру энергиясы төмендейді.
2-суретте көрсетілгендей, реакцияның үлкен кедергі энергиясын сатылап бөліп,
төмендету және активтендіру энергиясын жоғарлату арқылы реакция
жылдамдығын жоғарлатады. б) Фермент басталған реакцияның бағытын өз бетінше
өзгерте алмайды. Ол бір ғана реакция өнімі түзілуі бағытында жұмыс істейді.
Мысалы, глюкокиназа глюкозадан тек глюкоза-6-фосфат түзілуін жүргізеді. в)
Фермент қатысатын реакция қайтымды болса, ол реакцияны екі бағытта да жүргізе
алады. Мысалы, көмірсулардың гликолиздік ыдырауына қатысатын фосфогексо-
изомераза, альдолаза, фосфоглицерат-киназа, фосфоглицератлидаза және т.б.
Ферменттер химиялық құрамы жөнінен
нәруызтектес ағзалық заттарға жатады. Ферменттер
тірі жасушалардың барлығында кездеседі. Олар
жасушада жүретін реакциялардың белсенділігін
арттырады. Сондықтан да ферменттерді кейде
биологиялық өршіткі-катализаторлар деп те атайды.
Ферменттердің белсенді әсер етуіне қолайлы
температура +37, 38°С.

Ферменттердің өздеріне тән қасиеттері бар.
Біріншіден, әрбір фермент белгілі бір ағзалык затты
ғана ыдырата алады. Екіншіден, әрбір фермент
белгілі бір химиялық ортада белсенді әсер етеді.
Мысалы, қарын сөлінің құрамьшдағы ферменті
қышқылды, ұйқыбездің сөліндегі фермент - сілтілі
ортада әсер етеді.
Ферменттер немесе энзимдер — тірі Жасушалардың
барлық әрекеттеріне қатысатын, органикалық заттарды
өзтеріске үшырататын, зат алмасу процесін реттейтін
биологиялық катализаторлар, айырықша белоктар.
Ферменттердің қатысуының нәтижесінде химиялық
реакциялардың жүруіне қажет қуат шығыны азаяды.
Тірі организмде жүретін барлық лроцестер
ферменттердің қатысуымен атқарылады. Олардың
әсерімен қорек құрамындан күрделі заттар қарапайым
қосылыстарға ыдырап, соңынан олардан осы
организмге тән макромолекулалар түзіледі.
Ферменттерге өте зор талғамдылық қасиет тән. Әр
фермент тек белгілі бір затқа, белгілі бір байланыс
түріне әсер етеді. Мысалы, мальтоза қантын
ыдырататын мальтаза ферменті басқа қанттарға эсер
етпейді.
Ферменттердің қазіргі кезде қолданылып жүрген жіктеуі
биохимиктердің 1961 жылы Мәскеуде өткен Халықаралық съезінде
қабылданған. Бұл жіктеудің негізіне фермент жүргізетін реакцияның
түрі алынған. Ал фермент аты өзі ыдырататын субстрататына -аза —
деген жалғау қосудан шығарылады. Мысалы, целлюлозаға (клетчатка)
әсер ететін фермент целлюлаза, мальтозаға әсер ететін фермент —
мальтаза т.с.с. аталады. Осы принциппен барлық ферменттер алты
топқа бөлінген. Ас қорыту ферменттері үшінші — гидролазалар
тобына жатқызылған. Олар органикалық қосылыстарды су қосу
арқылы ыдыратады, сондықтан мұндай реакция гидролиз деп аталады.

Гидролазалар тигізетін әсерлеріне қарай үш топқа бөлінеді.
Гликолиздік ферменттер — (амилаза, декстриназа, глюкозидаза
(мальтаза), галактозидаза (лактаза), фруктофуронидаза — сахараза т.б.)
-гликозидтік қосылыстарға, протеолиздік ферменттер (пепсин,
катепсин, реннин (химозин), трипсин, химотрипсин, эластаза,
энтерокиназа, коллагеназа, карбоксипептидаза, карбоксипептидаза А,
аминопептидаза т.б.) — пептидті байланыстарға, липолиздік
ферменттер (липаза, фосфолипаза А, сілтілік фосфотаза т.б.) — эфирлі
байланыстарға әсер етеді.
Көптеген ферменттер бұйығы (профермент) түрде
бөлінеді. Олар не басқа гидролиздік ферменттердің, не
электролиттердің, не жеке иондардың (кальций,
магний, цинк) әсерімен белсенді түрге айналады.
Әрекеттерінің мағынасына қарай ферменттер экзо-
және эндоферменттер болып бөлінеді. Экзоферменттер
мономерді субстраттың шеткей тізбектерінен бөлсе,
эндоферменттер полимер тізбегінің ішкі
байланыстарына әсер етеді. Ас қорыту ферменттерінің
әсері бір-біріне тәуелді және субстрат қасиеттерімен
тығыз байланысты, сондықтан олар ферменттік жүйе
құрады. Ферменттік жуйе деп қоректік заттардың
полимерлі молекулаларын белгілі ретпен ыдырататын
ферменттер тобын атайды. Осы жүйенің құрамындағы
бір ферменттің қызметі бүлінсе бүкіл ас қорыту
процесі бұзылады.
ФЕРМЕНТ ӘРЕКЕТІНЕ РН ӘСЕРІ

Орта реакциясының өзгеруіне ферменттердің
сезімталдығы маңызды қасиеті болып
табылады. Рн-шамасына байланысты
ферменттердің активтілігі бірден өзгереді. Әр
түрлі ферменттердің әрекеті үшін рН
көрсеткіші әртүрлі. Кейбір ферменттер қышқыл
ортада әсіресе активті келеді, ал екіншілері
сілтілі ортада активті келеді.
Бір ғана қызмет атқаратын, бірақ әртүрлі тканьнен бөлініп алынған
ферменттер үшін Рн-оптимумы әр түрлі болуы мүмкін. Мысалы: қуық безінен
бөлініп алынған фосфотаза(5,0) мен бауырдағы фосфотаза(9,0) рн-ы әр түрлі.
ФЕРМЕНТ ҮШІН ҚАЖЕТ РН-
ОПТИМУМЫНЫҢ БОЛУЫ МЫНАҒАН
БАЙЛАНЫСТЫ:

Ферменттер белок сияқты электр заряды
бар зат болып табылады, сондықтан
олардың кеңістік құрылымы рн-
шамасына тәуелді.
Ферменттің әсер етуі қоршаған ортаның – pH-на тәуелді
екенін алғаш Серенсен анықтады. Бөлек ферменттер
өздерінің оптималды рН-на байланысты бөлінеді. Мысалы:
асқазан сөлінің құрамындағы пепсин қатты қышқыл ортада
белсенділік танытады (pH 1 – 2). Қарынасты безі бөлетін
трипсин әлсіз сілтілі ортада оптималды әсер етеді (pH 8 –
9); шығу тегі өсімді папаин ферменті әлсіз қышқыл
ортада оптималды әсер етеді (pH 5 – 6).

Содан (РН оптимум) көлемі берілген фермент үшін өте
сезімтал белгі болып келеді. Ол субстрат табиғатына,
буфер қоспасының құрамына тәуелді, сондықтан дәл
константа бола алмайды. Ферменттердің қасиеттерін белок
денелері ретінде қышқыл- сілтілі денатурацияға қабілетті
екенін еске салу керек. Қышқыл –сілтілі денатурация
фермент құрылысының қайтымсыз өзгеруіне әкелуі
мүмкін, яғни каталитикалық қасиеттерін жоғалтады.
ОПТИМАЛЬНЫЕ ЗНАЧЕНИЯ РН ДЛЯ
НЕКОТОРЫХ ФЕРМЕНТОВ ФЕРМЕНТ
ОПТИМАЛЬНОЕ ЗНАЧЕНИЕ РН
Пепсин 1,5-2
Пируват-карбоксилаза 4,8
Каталаза 6,8-7
Фумараза 6,5
Уреаза 6,8-7,2
Кабоксипептидаза 7,5
Трипсин 6,5-7,5
Аргиназа 9,5-9,9
РН ҚҰРАМЫ

1. Сілекей 50-2 000 мл 5,6-7,6 Су және амилаза
2. Қарын сөлі 2,0-3,0 л 1,49-1,8 Тұз қышқылы, су,
липаза, лизоңим, пепсин
3. Панкреатин сөлі 600-700 мл 8,6-9,0 Су, амилаза,
липаза, фосфотаза, трипсин, химотрипсин және т. б.
ферменттер
4. Өт 500-1200 мл 5,6-8,5 Су, билирубин, холестерин,
май, май кышкылы, лецитин, холин және т. б.
5. Аш ішек сөлі 1 000 мл 5,05-7,07 Су, сахараза, лактаза,
жуық энтерокиназа, липаза, рибонуклеаза және т.б.
6. Тоқ ішек сөлі 270-1 550 мл6,1-7,31 Су
СҰРАҚТАР:
Ферменттер дегеніміз
не?
Ферменттер жайлы
алғашқы деректер
кімдердің
есімдерімен
байланысты?
Ферменттерді неше
топқа бөліп
қарастырамыз?
Ферменттердің өзіндік қасиеттері
Ферменттердің рН-қа тәуелділігі қандай?
Қарын сөлі, өт, панкреатин, аш ішек , тоқ
ішек сөліндегі рН деңгейі қандай?
Фермент әрекетіне рН әсері қандай?
Ферменттердің катализдік ерекшеліктері
қандай?
Ферменттік жүйе дегеніміз не?
Ферменттердің әсер етуіне қолайлы
температура ?
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР:
Сеитов З.С. Алматы,2007
Интернет желісі
НАЗАР АУДАРҒАНДАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Сүттің кұрамы мен қасиеттері
Май қышқылдарының алмасуы
Микробиология
ТІРІ АҒЗАДАҒЫ ЕРІТІНДІЛЕРДІҢ МАҢЫЗЫ. БУФЕРЛІ ЕРІТІНДІЛЕР
Ферменттер. Коферменттер
Буферлі ерітіндінің қызметін атқаратын қоспалар
Қанның сілтілік қорын, қышқылдық сыйымдылығын және қан сарысуындағы катинды анықтау
Негіздік оксидтер Тұз оксидтер
Оксидтердің жіктелуі
Ашығу патологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz