Қазақ әдебиет пәніне тест сұрақтары

1. Махамбет Өтемісұлының туған жылын белгілеңіз.
A) 1846 ж.
B) 1835 ж.
C) 1904 ж.
D) 1865 ж.
E) 1804 ж.
2. «Қырық мысал», «Маса» жинақтарының авторын белгілеңіз.
A) А.Байтұрсынұлы.
B) Ш.Құдайбердіұлы.
C) М.Жұмабаев.
D) Ж.Аймауытов.
E) М.Дулатов.
3. «Өткен күндер» жинағының авторын анықтаңыз.
A) С.Сейфуллин.
B) Ж.Жабаев.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Б.Майлин.
E) І.Жансүгіров.
4. «Құлагер» поэмасының кейіпкерін көрсетіңіз.
A) Ақан сері.
B) Күйші.
C) Мардан.
D) Қарашаш.
E) Мәмбет.
        
        Қазақ әдебиет пәніне тест сұрақтары.
Сұрақ - кітабына 35 нұсқа.
1 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының туған жылын белгілеңіз.
A) 1846 ж.
B) 1835 ... 1904 ... 1865 ... 1804 ... «Қырық мысал», «Маса» жинақтарының авторын белгілеңіз.
A) А.Байтұрсынұлы.
B) Ш.Құдайбердіұлы.
C) ... ... ... ... ... ... ... анықтаңыз.
A) С.Сейфуллин.
B) Ж.Жабаев.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Б.Майлин.
E) І.Жансүгіров.
4. «Құлагер» поэмасының кейіпкерін көрсетіңіз.
A) Ақан ... ... ... ... ... М. Мақатаевтың қызмет еткен қаласын табыңыз.
A) Атырау қаласы.
B) Алматы қаласы.
C) Ақтау қаласы.
D) Павлодар қаласы.
E) Орал ... Аңыз ... ... жырауды табыңыз.
A) Доспамбет.
B) Жиренше.
C) Жиембет.
D) Қазтуған.
E) Асан қайғы.
7. Асанның:
’’Ердің құны болса ... ... ... соң,
Қол қусырып барған соң,
Аса кеш те, қоя бер,’’- деген өлеңінде не туралы айтылғанын анықтаңыз.
A) Дәстүр, салт мәселесі.
B) Жер ... ... ... Қамқорлық.
8. 19-ғасырда Орыс жағрафиялық қоғамының толық мүшесі болған қазақты
анықтаңыз.
A) Ы. ... А. ... М. ... Ш. ... Х. ... Ы. ... ... тұңғыш мектеп қай жылы, қай қалада
ашылғанын белгілеңіз.
A) 1865 ж. Қостанайда.
B) 1864 ж. ... 1865 ж. ... 1863 ж. ... 1866 ж. ... ... бес асыл іс пен бес дұшпанды саралаған өлеңін табыңыз.
A) «Интернатта оқып жүр».
B) «Қалың ... ... ... ... ... ... ғылым бар деп...»
E) «Ғылым таппай мақтанба».
11. Шәкәрім шығармасын табыңыз.
A) "Ақбілек".
B) "Батыр Баян".
C) ... ... ... "Абай жолы".
12. «Шоқпыттың шаруасы» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Б.Майлин.
B) С.Сейфуллин.
C) І.Жансүгіров.
D) Ж.Жабаев.
E) С.Мұқанов.
13. Ғ. Мүсіреповтің «Ер ана» ... ... ... ... ... ... ... Наталья.
14. Қарақалпақ жерінде туған қазақ ақынын табыңыз.
A) Т.Айбергенов.
B) ... ... ... ... ... ... көне дастандарды табыңыз.
A) ’’Диуани лұғат ат-түрік’’.
B) ’’Құдатғу біліг’’.
C) ”Күлтегін”, ’’Тоныкөк’’.
D) ’’Мұхаббат-наме’’.
E) Қорқыт ата.
16. Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты ... ... ... ... ... кілем".
B) "Адам жеңбес Айыртөс батыр".
C) "Ер Төстік".
D) "Керқұла атты Кендебай".
E) "Аяз би".
17. Айтысқа ... ... ... бастырмалатып, қарсыласының апшысын
қуыра, сескендіре сөйлейтінінің себебін көрсетіңіз.
A) Елдің көңілін аудару амалы.
B) Айтыстың бір шарты.
C) Шабыт шақыру мақсаты.
D) ... ... ... ... ... ақын ... ... жолы.
18. Жиембет жырау қай ханның тұсында өмір сүргенін белгілеңіз.
A) Абылай хан.
B) Жәңгір хан.
C) Қасым хан.
D) Тәуке хан.
E) Есім хан.
19. ... ... ... дүмбірлеген,
Байеке, елің бар ма бүлдірмеген’’, - деп Баймағамбет төренің озбырлығын
бетке айтатын ақынды анықтаңыз.
A) Махамбет.
B) ... ... ... ... ... ... мес ... түксиген қалың қабақты, жалпақ мұрын, қарсы
келген адам қаймыққандай, елге зәбірлі, ... ... ... ... деген сипаттама «Қалың малдағы» (С.Көбеев) қай кейіпкерге лайық
екенін көрсетіңіз.
A) Байғазы.
B) Құрымбай.
C) Итбай.
D) Тұрлығұл.
E) Амантай.
21. М.Әуезовтің «Көксерек» әңгімесін ... ... ... ... ... хикаясы себеп болған.
B) Жазушы қиялынан туған.
C) Өз басынан өткен.
D) Жұбайы Валентина Әуезова сатып әкелген күнтізбе әсер еткен.
E) Қысқы ауыл ... әсер ... ... ... не ... анықтаңыз.
A) Қалыпты жағдайдан әсірелеп суреттеу.
B) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
C) Әдеби шығармадағы оқиға желісі.
D) Бір адамның ұзақ ... ... ... ... ... ... ... ұғымға сәйкес келетін жауапты көрсетіңіз.
A) Оқиғалардың мазмұндық байланысы.
B) Жазушының көркем шығармасына негіз, арқау еткен өмір
құбылыстарының түйіні.
C) Жазушының үндейтін ... бір ... ... келетін
ойы.
D) Оқиға өтетін орынмен таныстыру.
E) Қаламгердің өмір құбылысына берген бағасы.
24. О.Бөкейдің «Тортай мінер ақ боз ат…» шығармасы ... қай ... ... ... Әңгіме.
C) Повесть.
D) Эссе.
E) Роман.
25. ’’Мұхаббат-наме’’ дастаны қай кезең әдебиетіне жататынын анықтаңыз.
A) Оғыз дәуіріндегі әдебиет.
B) Ислам дәуіріндегі әдебиет.
C) Түркі қағанаты дәуіріне.
D) ... Орда ... ... ... ... ... Ай ... аспанға
Құрды бақан қақтырып,
Алтын теңге аттырып,
Теңгені атып түсірген ... – батыр қай ... ... ... ... сұлу сол алар
B) Назымды сұлу сол алар
C) Гүлбаршынды сұлу сол алар
D) Баянды сұлу сол алар
E) Ақжүністі сұлу сол ... «Қыз ... ... жастардың арман, тілегіне қарсы топты атаңыз.
A) Қалмақтар тобы.
B) Базарбай тобы.
C) Қарабай тобы.
D) Сарыбай тобы.
E) Қодар тобы.
28. «Сөз – жібек жіп, жыр – ... ... ... ... ... табыңыз.
A) Дулат.
B) Шортанбай.
C) Бұқар.
D) Асан қайғы.
E) Шернияз.
29. Самаурын мен шайдың өзін қазақтың дәстүрлі салтын ... ... ... ... ... Абай ... жалғастырушылар.
B) Ондайлар болған емес.
C) Зар заман ақындары.
D) Демократтық бағыттағы ақындар.
E) Романтик ақындар.
30. Ш.Айтматовтың «Боранды бекет» ... ... ... ... Жаңа ... ... Жерұйық.
D) Ош.
E) Тарбағатай.
2 нұсқа
1. Мақалдың екінші жартысын көрсетіңіз.
Батыр туса – ел ырысы, ... ... ... – жер ырысы.
B) Ел үмітін ер ақтар.
C) Айласыз батыр алдырар.
D) Ел – ырыстың кілті.
E) Батыр елдің сәулеті.
2. ... ... ... атын ... Зұлқарнайын.
B) Жәңгір.
C) Өтеміс.
D) Исатай.
E) Бекмағамбет.
3. Ыбырай Алтынсариннің «Қазақ хрестоматиясы» кімге арналѓандыѓын табыңыз.
A) Ақындарѓа.
B) Балаларѓа.
C) Билерге.
D) Тіл ... ... ... ... ... көрсетіңіз.
A) «Шолпан».
B) «Маса».
C) «Асау тұлпар».
D) «Өткен күндер».
E) «Домбыра».
5. «Өтеген батыр» дастанының авторын табыңыз.
A) С.Сейфуллин.
B) ... ... ... ... ... ... қай ғасырда өмір сүргенін белгілеңіз.
A) X ғ.
B) VІІІ ғ.
C) ІX ғ.
D) XІІ ғ.
E) XІ ғ.
7. ... ... ... ... мен ... «Күн ... ... қыз».
C) «Қырық өтірік».
D) «Аяз би».
E) «Толағай».
8. Асан атына ... ... ... ... ... ... Жай қоя ... Мұңды адам.
C) Халық қайғысын, мұң-зарын ойлаумен өткен адам.
D) Айналасына наразылықтан.
E) Өз басында қайғысы бар адам.
9. ’’Өкпеңменен қабынба,
Өтіңменен жарылма,
Орыспенен ... ... ... ... сағынба’’, - деген өлең жолдары кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Шалкиіз жырау.
B) Ақтамберді жырау.
C) Жиембет жырау.
D) Бұқар жырау.
E) Доспамбет жырау.
10. Абайдың өнер-білім ... ... ... ... ... ... ... бар жұрттар”.
C) “Өзен”.
D) “Ғылым таппай мақтанба”.
E) “Жазғытұрым”.
11. Мына сөйлемдегі салт-дәстүрге байланысты керек сөзді белгілеңіз.
...Алшынбай Ұлжан отырған үйдің есігін ... ... ... асау құнан
тайды көлденең ұстап тұрып, қонақтардан не күткенін анықтаңыз.
A) Сый дәметті.
B) Рұқсат күтті.
C) Көрімдік сұратты.
D) Алғыс күтті.
E) Бата ... ... ... ... ... қатысушының мінезін, дүниеге көзқарасын
сипаттау.
B) Оқиғаның болған жерін көрсету.
C) Табиғат көркін ... ... ... ... ... ... әңгімелеу.
E) Екі адамның өзара кезектесе сөйлеуі.
13. Ш.Айтматов қай ұлттың перзенті екенін анықтаңыз.
A) Өзбек.
B) Ұйғыр.
C) Қазақ.
D) Қырғыз.
E) Түрік.
14. Д.Исабековтің ... ... ... келіпті».
B) «Неке қияр».
C) «Әпке».
D) «Мансапқорлар».
E) «Көктөбедегі кездесу».
15. ’’Жар-жар’’ өнердің қай түріне жататынын табыңыз.
A) Жыраулық.
B) Шешендік өнер.
C) Күйшілік.
D) ... ... ... ... ауыз ... ... қай батыр жазушы екенін
белгілеңіз.
A) Бауыржан Момышұлы.
B) Рахымжан Қошқарбаев.
C) ... ... ... ... ... Бигелдинов.
17. «Балаларыма өсиет» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Шернияз.
B) Шалкиіз.
C) Ақтамберді.
D) Жиембет.
E) Қазтуған.
18. Баймағамбет сұлтанмен қақтығысқан ақынды табыңыз.
A) Шернияз.
B) Бекболат.
C) Мұрат.
D) ... ... ... ... ... мұғалімдер дайындайтын семинариясын қай жылы
бітіргенін көрсетіңіз.
A) 1918 ж.
B) 1916 ж.
C) 1914 ... 1915 ... 1912 ... Еркебұлан қай шығарманың кейіпкері екенін табыңыз.
A) "Азамат Азаматыч".
B) "Шұғаның белгісі".
C) "Кездеспей кеткен бір бейне".
D) "Әсия".
E) "Ақбөпенің сыры".
21. ...Бұрынғы ... ... ... елге, анам.
Көргеніңді бүгінгі
Жаз, жаз, қалам, тер қалам...
Үзінді қай поэмадан алынғанын белгілеңіз.
A) ’’Альбатрос’’.
B) ’’Күй’’.
C) ’’Күйші’’.
D) ’’Дала’’.
E) ... ... ... ... ... М.Әуезов.
B) С.Мұқанов.
C) Ғ.Мұстафин.
D) Ж.Аймауытов.
E) С.Сейфуллин.
23. Ағасының қалыңдығын алып ... ... ... бала ... жазылған
Ғ.Мүсірепов шығармасын табыңыз.
A) «Кездеспей кеткен бір бейне».
B) «Боранда».
C) «Ананың анасы».
D) «Этнографиялық әңгіме.»
E) «Боранды түнде».
24. Оқиғаның ... ... ... ... ... ... Эпилог.
B) Шешім.
C) Экспозиция.
D) Кульминация.
E) Пролог.
25. Әбу Насыр Әл-Фараби туындылары ежелгі дәуір әдебиетінің қай ... ... ... дәуіріндегі әдебиет.
B) Хандық дәуіріндегі әдебиет.
C) Оғыз дәуіріндегі әдебиет.
D) Түркі қағанаты ... ... ... Орда дәуіріндегі әдебиет.
26. Тарбағатай тауынан
Тоқсан сала қосылып,
Тоғыз өзен түйісіп,
Ақтың төмен жосылып ... – деген ... қай ... ... ... ... «Арқалық аясында»
C) «Тарланым»
D) «Жетісу суреттері»
E) «Аягөз , қайда барасың?!»
27. Алтын, күміс тас болар.
Арпа, бидай ас болар,
Бірігіп жан тусаң да,
Қарап та ... қас ... ... ... ... ... қай ... көрсетіңіз.
A) «Насихат».
B) «Замана».
C) «Алдаушы жалған».
D) «Бала зары».
E) «Зар заман».
28. Шоқан Уәлиханов Құлжа ... ... ... ... ... ... ... Қызметке ауысады.
C) Орыс ғалымдарымен танысады.
D) Халық ауыз әдебиетін жинайды.
E) Оқуын жалғастырады.
29. Шәкәрімнің қай жылы толық ... ... 1988 ... 1953 ... 1989 ... 1985 ... 1960 ... Әлділер әулеті мен Қияқ, Тұяқ батырлар тұқымдарының арасындағы ... қай ... ... ... «Айша».
B) «Алтын құс».
C) «Қатерлі өткел».
D) «Сұлтан».
E) «Көшпенділер».
3 нұсқа
1. Мақалдың тақырыбын анықтаңыз.
Ер жігіт ел үшін ... үшін ... ... тақырыбы.
B) Батырлық, ерлік тақырыбы.
C) Өнер - білім тақырыбы.
D) Ынтымақ, бірлік тақырыбы.
E) Достық тақырыбы.
2. Махамбет қай ханның тұсында өмір ... ... ... хан
B) Тәуке хан
C) Жәңгір хан
D) Әбілқайыр хан
E) Жолбарыс хан
3. Ы. Алтынсариннің отырықшылыққа, егіншілікке ... ... ... пайдасы».
B) «Қыпшақ Сейітқұл».
C) «Атымтай Жомарт».
D) «Бай баласы мен кедей баласы»
E) «Әке мен бала»
4. «Тіл ... ... ... ... ... белгілеңіз.
A) Ғ.Тоғжанов.
B) М.Әуезов.
C) М.Дулатов.
D) А.Байтұрсынұлы.
E) С.Сейфуллин.
5. С. Мұқановтың әйгілі ... ... ... ... «Есею жылдары».
C) «Сұлушаш».
D) «Ботагөз».
E) «Сырдария».
6. VІІІ ғасырда Сыр бойында өмір ... ... ... аңыз кейіпкерін
табыңыз.
A) А.Яссауи.
B) М.Қашқари.
C) Қорқыт.
D) С.Сараи.
E) Ж.Баласағұн.
7. ’’Алтын сақа’’ ертегісіндегі қай ... сөзі ... ... ... жердегі бәйтеректің басында бала тұр, бәйтеректің түбін
жалмауыз кемпір қазып жатқандықтан, енді құлауға таяу тұр.
A) Төбет.
B) ... ... ... Бай баласы.
8. Аңыз кейіпкеріне айналған жырауды табыңыз.
A) Жиембет.
B) Жиренше.
C) Қазтуған.
D) Доспамбет.
E) Асан қайғы.
9. XVІІІ ғасырда өмір ... ... ... хандарға кеңесші болған қай
жырау екенін белгілеңіз.
A) Доспамбет.
B) Ақтамберді.
C) Бұқар.
D) Қазтуған.
E) Шалкиіз.
10. Дулат ақынның әкесін табыңыз.
A) Шортанбай.
B) Еспенбет.
C) Сағынай.
D) Жиембет.
E) Бабатай.
11. ... ... ... жан ... білдіретін өлеңін табыңыз.
A) “Сап-сап көңілім”.
B) “Бойы бұлғаң”.
C) “Жарқ ... қара ... ... ... “Көзімнің қарасы”.
12. Шығарманың кейіпкері деген ұғымға лайық анықтаманы белгілеңіз.
A) Жансыз ... ... тірі ... ... ... ... мінез-құлқы, сырт пішіні.
C) Міндетті түрде өмірде болған адамдар.
D) ... ... ... ... мүлде кездеспейтін
образдар.
E) Шығармадағы адамдардың көркем бейнесі.
13. XІX ғасырдың ІІ жартысында және ХХ ғасырдың басында қазақ халқымен
тығыз ... ... ... туысқан халықтарды белгілеңіз.
A) Татар, қырғыз, өзбек.
B) Ұйғыр, тәжік, чуваш.
C) Түрік, құмық.
D) Қарақалпақ, араб.
E) Орыс, қарашай.
14. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар ... ... ... ... шалдың туған
жерге не үшін оралғысы келгенін табыңыз.
A) Қайтадан жаңа өмір ... ... ... ... үшін.
C) Жаулардан құтылу үшін.
D) Туған жерге жетіп өлу үшін.
E) Туысқандарына жолығу үшін.
15. Сыпыра ... қай ... ... белгілеңіз.
A) «Алпамыс батыр».
B) «Ер Тарғын».
C) «Ер Мамай».
D) «Ер Қосай».
E) ... ... ... ... ... ... ... намысын қорғау үшін кім
шығатынын белгілеңіз.
A) Танаш.
B) Көтібар.
C) Тайлақ.
D) Тазша.
E) Айбас.
17. «Мен едім Исатайдың Шерниязы» деп, өзін Шернияз ақын кімге
таныстыратынын ... ... ... ... ... ... Ел-жұртқа.
E) Жәңгір ханға.
18. Граждан деген есімнің Мағжан Жұмабаев өміріне ... ... ... ... ... ... Ешқандай қатысы жоқ.
E) Лақап аты.
19. Қару-жарақ аттары, теңізшілік терминдері және түрлі неологизмдерді
шығармаларында көп пайдаланған ақынды белгілеңіз.
A) ... ... ... ... ... ... көркемдігі, сөз образдарының байлығы жағынан І.Жансүгіров
қазақ әдебиетінде айрықша орын алады²,- деген пікірдің авторын көрсетіңіз.
A) Т.Кәкішев.
B) Қ.Жұмалиев.
C) С.Қирабаев.
D) З.Қабдолов.
E) З.Ахметов.
21. ’’Жүз жыл өмір ... ... неше жүз ... өнері мен шеберлігі
түйіскен’’, - деген пікірді кім айтқанын белгілеңіз.
A) Р.Бердібаев.
B) М.Әуезов.
C) Б.Кенжебаев.
D) Ж.Дәдебаев.
E) Х.Сүйіншіәлиев.
22. М. Әуезовтің ... ... ... ... табыңыз.
A) 1931ж.
B) 1930ж.
C) 1925ж.
D) 1926ж.
E) 1928ж.
23. Ғ.Мүсірепов «Шұғыла» әңгімесінде шұғыла деп нені айтқанын табыңыз.
A) Аспан әлемін суреттейді.
B) Сібір шұғыласын ... ... ... Қардан қаланған «аққаланы»айтады.
E) Күн сәулесін бейнелейді.
24. Литота ойды қалай ... ... ... құлдырата, кішірейте суреттеу.
B) Әсірелеу, ұлғайту.
C) Сөздердің мағынасын бұрып айту.
D) Салыстыра суреттеу.
E) Сөздерді ... ... ... ... ... ... бейнесі ретінде кім алынғанын анықтаңыз.
A) Қорқыт.
B) Одгүрміш.
C) Айтолды.
D) Күнтуды.
E) Ұғділміш.
26. Шалкиіз жыраудың өлеңін табыңыз.
A) “Көлде ... ... ... “Бұл заманда не ғаріп?”
C) “Шағырмақ бұлт жай тастар”
D) “Күн қайда”.
E) “Мұнар күн”.
27. ... ... ... ... орыс ... ... амал жоқ, ... сенің торыңа…
Байлар ұрлық қылады,- деген тармақтар Шортанбай Қанайұлының қай
шығармасынан алынғандығын табыңыз.
A) «Насихат».
B) «Алдаушы жалған».
C) «Зар заман».
D) «Бала зары».
E) «Замана».
28. ... ... ... табыңыз.
A) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
B) Сәкен Сейфуллин.
C) Міржақып Дулатов.
D) Ілияс Жансүгіров.
E) Абай Құнанбаев.
29. ... ... ... ... ме еді ... құр ... олқы көрген бұл да дара,
Имеген иттерге бас сері, дарқан,’’- деп, Ақан сері туралы айтқан ақынды
белгілеңіз.
A) Ілияс Жансүгіров.
B) Абай Құнанбаев.
C) Мағжан ... ... ... ... ... "Ақ Жайық" романының авторын табыңыз.
A) Х.Есенжанов.
B) Ғ.Қайырбеков.
C) Т.Ахтанов.
D) І.Есенберлин.
E) Ә.Сәрсенбаев.
4 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының туған жылын ... 1835 ... 1804 ... 1865 ж.
D) 1904 ж.
E) 1846 ж.
2. Ы.Алтынсариннің «Қазақ хрестоматиясына» енген ауыз әдебиеті ... ... ... ... ... хакім».
C) «Әке мен бала».
D) «Бақша аѓаштары».
E) «Өрмекші, құмырсқа, қарлыѓаш».
3. Абай өмір сүрген ғасырды белгілеңіз.
A) ХХ ғ.
B) XVIII-XIX ғ.
C) XIX ғ. аяғы мен ХХ ... XV-XVII ... XVI-XVII ... ... тілі ... ... грамматиканың, әдебиет теориясының
негізін салушы кім екенін белгілеңіз.
A) І.Жансүгіров.
B) С.Сейфуллин.
C) А.Байтұрсынұлы.
D) Б.Майлин.
E) М.Жұмабаев.
5. «Мен таңқы мұрын, ... көз, ... ... ... кірпі шаш,
қарыс маңдай, қара сұр жігітпін. Жасым - отыз бесте»
Кімнің портреті екенін көрсетіңіз.
A) Балташ.
B) ... ... ... Мұқаш.
6. Қожа Ахмет Яссауидің кітабы қалай аталатынын анықтаңыз.
A) ’’Кодекс-Куманикус’’.
B) ’’Мұхаббат-наме’’.
C) ’’Оғыз-нама’’.
D) ’’Диуани хикмет’’.
E) ’’Құдатғу біліг’’.
7. ’’Аяз би’’ ертегісінің кейіпкерін ... ... ... ... Шойынқұлақ.
E) Бапы.
8. «Ақ жүрген азбас» мақаланың тақырыбын белгілеңіз.
A) Отан, туған жер, халық туралы
B) Үнемшілдік жайында
C) Адамгершілік, жақсы- ... ... ... Төрт ... мал, ... егіншілік туралы
E) Оқу, білім, өнер туралы
9. Шәкәрімнің музыка зерттеушісі ... ... ... алған әнін
табыңыз.
A) «Ақындарға».
B) «Дүние мен өмір».
C) «Бостандық туы ... «Бұл ән ... ... ... ... Ақан ... өлеңін көрсетіңіз.
A) «Ақ сиса».
B) «Сырымбет».
C) «Жанбота».
D) «Тау ... ... ... ... Түркістан республикасының «Ақ жол» газетіне қай
жылдары қызметте болғанын белгілеңіз.
A) 1930 ж.
B) 1926 ... 1925 ... 1927 ... 1920 ж.
12. Қалқам, мен Лермонтов, Пушкин де емен,
Есенинмін демедім ешкімге ... қара ...... бір ... сыр бар ... - деген үзінді Мұқағалидың қай
өлеңінен екенін белгілеңіз.
A) «Фантазия».
B) «Мен таулықпын».
C) «Анау – аспан, ...... ... ... ... Аяқталған біртұтас ойды білдіретін өлең өлшемінің атауын белгілеңіз.
A) Бунақ.
B) Ұйқас.
C) Тармақ.
D) ... ... ... ... бас ... табыңыз.
A) Ермек.
B) Еңсеп.
C) Ахмет.
D) Омар.
E) Байсал.
15. Алдар көсе аңызында: - ... ... ... ... деп ... ... Кемпір.
B) Алдар.
C) Хан.
D) Бай.
E) Бізбикеш.
16. Қазақтың көшпелі өмірі, әдет-ғұрпы, мінез-құлқы, киім киісі, жүріс-
тұрысы, қыздарының бірінен-бірі асқан сұлулығы суреттелетін ... ... ... ... ... мен ... ... «Қыз Жібек».
E) «Қозы Көрпеш-Баян сұлу».
17. "Сен алтынсың, мен пұлмын, Сен ... мен ... ... ... Шалкиіз жырау кімге арнап айтқанын белгілеңіз.
A) Мұса биге.
B) Батырға.
C) Жолдасына.
D) Ханға.
E) Би Темірге.
18. Бұқар жыраудың ... ... ... ... кісінетіп”
B) “Мұнар күн”
C) “Қамыстың басы майда, түбі сайда”
D) “Асқар, асқар, асқар тау”
E) “Жиырма деген жасыңыз”
19. «Егер Ғайшажанды айттыра ... ... он ... бие ... ба ... таза мың ... ақша сұрасам ба екен » деген үзінді қай ... ... ... ... «Кім жазықты».
C) «Қамар сұлу».
D) «Көкшетау».
E) «Дала».
20. С.Мұқановтың «Балуан Шолақ» туындысында Нұрмағанбетке Балуан Шолақ
деген атауды кім қойғанын табыңыз.
A) Халық.
B) Баймырза.
C) ... ... ... Түйе ... ... ... ... ’’Отелло’’, ’’Асауға тұсау’’
пьесаларын аударған жазушыны белгілеңіз.
A) Ә.Кекілбаев.
B) Ғ.Мүсірепов.
C) Ж.Аймауытов.
D) Ә.Әбішев.
E) М.Әуезов.
22. Ғ. ... ... ... ... ... ашып ... бірін белгілеңіз.
A) ’’Алғашқы адымдар’’.
B) ’’Қазақ солдаты’’.
C) ’’Жат қолында’’.
D) ’’Ақан сері- Ақтоқты’’.
E) ’’Қос Шалқар’’.
23. Монолог дегеніміздің не ... ... ... жағдайдан әсірелеп суреттеу.
B) Табиғат көркін суреттеу.
C) Бір ... ұзақ ... ... шығармадағы оқиға желісі.
E) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
24. Ш.Айтматовтың «Кездесу» әңгімесінде ... ... ... ... ... табыңыз.
A) Ана.
B) Бейтаныс шал.
C) Жолаушы.
D) Керуенші.
E) Досы.
25. Ежелгі түркі жеріндегі әйел тәңірі кім болғанын жазыңыз.
A) Ұмай ана.
B) ... ... ... Елбілге.
E) Томирис.
26. ’’Бұл заманда не ғаріп?’’ өлеңі алғаш қайда жарияланғанын белгілеңіз.
A) ’’Алдаспан’’.
B) ’’Қазақ ... ... ... ... ... жинағы.
27. Шернияз:
Ар жақта Арынғазы дүмбірлеген,
Байеке, елің бар ма бүлдірмеген? – деп ... ... ... ... ... ... ... Арынғазыға.
28. Дулат ақынның дүниеге келген жылын көрсетіңіз.
A) 1728 ж.
B) 1683 ж.
C) 1802 ... 1847 ... 1810 ... ... ... жеңі ... бар да, белі жоқ...
Ел биледі бір сымпыс
Екі бұты таралған»
Кімнің өлеңінен алынған үзінді екенін белгілеңіз.
A) Міржақып Дулатов.
B) Мұрат Мөңкеұлы.
C) Әбубәкір ... Абай ... ... ... ... ... ... барады» әңгімесінде Байтас шалдың
шекарадан жалғыз өту себебін белгілеңіз.
A) Балаларын ұстап алып, түрмеге қамап тастаған.
B) Балалары туған жерге кетіп қалған.
C) ... ... ... ... боп ... ... жоқ ... Балалары туған жерге қайтқысы келмеген.
5 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының ағасы, Жәңгір ханның 12 биінің ... ... ... ... ... Бекмағамбет.
E) Баймағамбет.
2. Абайдың Семей кітапханасында танысқан орыс досының атын белгілеңіз.
A) Михаэлис.
B) Некрасов.
C) Герцен.
D) Байрон.
E) ... ... ... бірлікке шақыратын мысал өлеңін
көрсетіңіз.
A) «Пайғамбар».
B) «Аққу, шортан һәм ... ... ... ... ... ... ең жақын жеңгесінің есімін белгілеңіз.
A) Бозінген.
B) Күмісай.
C) Өрік.
D) Ұрқия.
E) Кәмила.
5. М. ... өмір ... ... ... 1931 – 1976 ... 1845 – 1904 ... 1835 – 1865 ... 1804 – 1846 ж.ж.
E) 1894 – 1938 ж.ж.
6. Қазақ ауыз әдебиетіндегі жаңа әйел, саналы қыз образын белгілеңіз.
A) Сұлушаш
B) ... ... ... Баян ... ... ... құны ... да,
Алдыңа келіп қалған соң,
Қол қусырып барған соң,
Аса кеш те, қоя бер,’’- деген өлеңінде не ... ... ... ... ... ... ... салт мәселесі.
E) Жер мәселесі.
8. Ы.Алтынсарин құрастырған «Қазақ хрестоматиясының» алғашқы беті қандай
өлеңмен ашылғанын табыңыз.
A) ... ... ... ... ... бар жұрттар»
D) «Интернатта оқып жүр»
E) «Шәкірт ойы»
9. Шәкәрім шығармасын табыңыз.
A) "Қалқаман-Мамыр".
B) "Батыр Баян".
C) "Абай жолы".
D) ... ... ... ... ... романында: ’’Байдың қатыны өлсе,- төсегі жаңғырар,
кедейдің қатыны өлсе,- басы қаңғырар’’ дегендей, басы ... ... ... мал ... қызын біреу өзі-ақ әкеп тастар,’’- деп жұбату
айтушы кім екенін белгілеңіз.
A) Ауыл ақсақалдары.
B) ... ... ... ... ... ... ... тақырыбын анықтаңыз.
A) Табиғат.
B) Жер,ел.
C) Әйел азаттығы.
D) Өнер.
E) Білім.
12. Парижде болғанда дағыстандық суретшіні көргенін, қартайған суретшінің
суреттерінде туған елге деген ... ... ... әсерлі жазған
қаламгерді табыңыз.
A) Ш.Айтматов.
B) Р.Ғамзатов.
C) Ғ.Гулям.
D) Ғ.Мүсірепов.
E) М.Әуезов.
13. «Қызыл жебе», ... қыз» ... ... ... ... О.Бөкей.
C) Ә.Нүрпейісов.
D) М.Шаханов.
E) Ш.Мұртаза.
14. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» туындысында жалғыз ... ... ... тау асып келе ... ... Түрмеден қашып келеді.
B) Адасып келеді.
C) Жаулардан қашып келеді.
D) Туған жеріне келеді.
E) Мал ұрлау үшін келеді.
15. ’’Жамиғат-тауарих’’ кімнің еңбегі екенін табыңыз.
A) ... ... ... ... Жалайри.
D) М.Х.Дулати.
E) Мұхаммед Салих.
16. Өзі іздеген сұлу қызды құмырсқаның ... ... ... ... ... «Ер ... «Аяз би».
C) «Алтын сақа».
D) «Құмырсқалар, аралар-қиыспас дос құдалар».
E) «Күн астындағы Күнікей қыз».
17. Жәнібектің:
- Інісі өлген ... ... - ... ... ... ... ... Оң қанатың қайырылғаны.
B) Асқар тауың құлағаны.
C) Ағар бұлағың суалғаны.
D) Бауыр еті күйгені.
E) Сол қанатың қайырылғаны.
18. Асан қайғының елді ... не ... ... ... ... ... ... жер іздеу.
C) Игі жақсыларды жинау.
D) Өзінің кәсібі.
E) Саяхат жасау.
19. ’’Шағырмақ бұлт жай ... қай ... ... ... ... ... Асан ... Жиембет.
D) Шалкиіз.
E) Қазтуған.
20. С.Мұқановтың ’’Ботагөз’’ романының 2-бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) ’’Тарауда’’.
B) ’’Жолда’’.
C) ’’Таң атарда’’.
D) ’’Тұңғиықта ’’.
E) ’’Күн күлімдегенде’’.
21. Орта Азия ... ... ... ... ... қаламгерді табыңыз.
A) М.Жұмабаев.
B) М.Әуезов.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Ж.Аймауытов.
E) І.Жансүгіров.
22. Ғ.Мүсіреповтің 1950-70 жылдары аралығында жазған шығармасын белгілеңіз.
A) «Ақан сері-Ақтоқты».
B) ... ... ... ... ... жорығы».
23. Параллелизм деген ұғымның мәнін табыңыз.
A) Басқа біреудің әдеби шығармасын иемдену.
B) Керексіз, орынсыз, басы ... ... ... айту ... ... ... ... ұғымдарды жақындату.
E) Екі нәрсені қатарластыра алып бейнелеу тәсілі.
24. Новелланың ... ... ... ... тек суреттеуге құрылатын
әңгіме.
B) Оқиғасы қызу, ширақ дамып, күтпеген жерден кілт, тосын
шешіммен аяқталатын әңгіме.
C) Тек махаббат ... ... ... ... ... ... ... Әңгіменің бір түрі, бірақ көлемі өте қысқа.
25. ... ... ... атты ... қай ... ... көргенін
белгілеңіз.
A) XVІ ғ.
B) XX ғ.
C) XVІІІ ғ.
D) XІ ғ.
E) XІV ... ... адам ...» нені ... табыңыз
A) Жауды жеңеді
B) Дұшпанын жеңеді
C) Өз-өзін жеңеді
D) Өлімді жеңеді
E) Жаманды жеңеді
27. Қас итсің, қасыңа да адам ... ... жұрт ... ... ... ... қас қатынсың мұндар қу бас, - деген ... ... ... ... ... Жиембеттікі.
D) Исатайдікі.
E) Махамбеттікі.
28. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Ақжайлау мен Сандықтас».
B) «Жаздыгүні шілде ... ... ... ... Шортанбай Қанайұлының төмендегі өлең тармақтарында не айтылғанын
анықтаңыз:
Бай кедейді көрмейді,
Кедей байға ермейді.
Қызметін бір күн қылмаса,
Майлы сорпа бермейді.
A) Бостандықтың ... ... оқу, ... Қазақ аулындағы тап жігінің ашылғандығы.
D) Табиғаттың тамаша ... ... ... ’’Жақсының өзі өлсе де, сөзі өлмейді,
Жаманнан үлгі болар сөз қалмайды’’. Кімнің сөзі екенін белгілеңіз.
A) Мұсабек.
B) Мағжан.
C) Ақан сері.
D) Жамбыл.
E) ... ... Кісі ... ... ... салт ... ... Жар - жар.
B) Жоқтау.
C) Сыңсу.
D) Той бастар.
E) Беташар.
2. Махамбет Өтемісұлының жауынгер де ... ... ... басшысын
табыңыз.
A) Исатай
B) Жәңгір
C) Шернияз
D) Есет батыр
E) ... ... ... ... атты ... ... ... Абай.
D) Телғара.
E) Ибраһим.
4. Шәкәрім поэмасын табыңыз.
A) «Масғұт».
B) «Медғат-Қасым».
C) «Батыр Баян».
D) «Еңлік-Кебек».
E) «Ескендір».
5. Сәбит Мұқановтың ... ... ... ... ... облысы, Мақтарал ауданы.
B) Алматы қаласы.
C) Солтүстік Қазақстан облысы, Преснов ауданы.
D) Шығыс ... ... ... ... ... Орда ... Аяз бидің бұрынғы есімін табыңыз.
A) Уәлі.
B) Мадан.
C) Ұлы.
D) Жаман.
E) Жақсы.
7. Дулат Бабатайұлының өмір сүрген жылдарын табыңыз
A) 1857 – 1931 ... 1846 – 1945 ... 1802 – 1874 ... 1803 – 1846 ... 1818 – 1881 ... ... Орыс жағрафиялық қоғамының толық мүшесі болған қазақты
анықтаңыз.
A) Х. Досмұхамедов.
B) М. Тынышбаев.
C) Ы. Алтынсарин.
D) А. Байтұрсынов.
E) Ш. Уәлиханов.
9. М. ... 1909 жылы Уфа ... ... ... ... ... ... құралы”.
B) “Терме”.
C) “Азамат”.
D) “Қирағат”.
E) “Оян, қазақ”.
10. М.Әуезовтің жарты ғасырлық оқиғаны қамтитын шығармасын табыңыз.
A) «Қараш-қараш оқиғасы».
B) «Өскен өркен».
C) «Қилы ... ... ... «Абай жолы».
11. Алматы облысының Райымбек ауданында дүниеге келген ақынды табыңыз.
A) М.Мақатаев.
B) ... ... ... ... ... ... ... 1920 жылдардағы атын көрсетіңіз.
A) ²Орда².
B) ²Еңбекші қазақ².
C) ²Тіршілік².
D) ²Кедей сөзі².
E) ²Әдебиет майданы².
13. «Менің ... ... ... ... ... ... Ш.Айтматов.
D) Б.Кербабаев.
E) П.Тычина.
14. «Әпке» деп аталатын, Қамажай, Омар, Темірбек, Нәзила, Кама атты
кейіпкерлері бар ... ... ... ... ... ... ... И.Сапарбай.
15. Орхон-Енисей өзендері аңғарынан табылған тастағы дастандарды
белгілеңіз.
A) «Диуани лұғат ат-түрік».
B) «Күлтегін», «Тоныкөк».
C) «Диуани хикмет».
D) «Құдатғу ... ... ... батырдың әкесінің атын табыңыз.
A) Тоқтарбай.
B) Байбөрі.
C) Тұяқбай.
D) Қарасай.
E) Сарыбай.
17. Айтысқа түсетін ақынның бірден бастырмалатып, қарсыласының апшысын
қуыра, сескендіре ... ... ... Қарсыласын жеңіп кетудің амалы.
B) Асқақ ақын екенін дәріптеу жолы.
C) Айтыстың бір ... ... ... ... ... ... аудару амалы.
18. Алғаным Әли ағаның қызы еді,
Қас арудың өзі еді.
Маңдайы күнге тимеген,
Желге шашын ... ... ... қай ... ... алынғанын
анықтаңыз.
A) Доспамбет.
B) Асан қайғы.
C) Шалкиіз.
D) Қазтуған.
E) Бұқар.
19. Шернияз Жарылғасұлы өмір сүрген жылдарды көрсетіңіз.
A) ... ... ... ... ... жж.
D) 1675-1769 жж.
E) 1465-1560 жж.
20. Ы.Алтынсариннің орыс досын көрсетіңіз.
A) Долгополов.
B) Веселовский.
C) Михаэлис.
D) Потанин.
E) Ильминский.
21. Ахмет Байтұрсыновтың туған жерін ... ... ... ... ... ... ... «Кім жазықты» романындағы жаңашыл қыздардың аттарын
табыңыз.
A) Зылиха, Рысты.
B) Қамар, Жамал.
C) Жаңыл, ... ... ... Аппақай, Күлтай.
23. С.Сейфуллиннің «Өткен күндер» атты өлеңдер ... қай жылы ... ... ... ... ... 1915ж.
24. Ғ.Мүсіреповтің ’’Қазақ солдаты’’ романы 1945 жылы алғаш қандай ... ... ... ... ... ... ’’Жұмбақ жалау’’.
E) ’’Қазақ батыры’’.
25. Ежелгі дәуір әдебиеті неше кезеңге бөлінетінін ... ... ... ... ... ... Бұлт ... айды ашқан,
Мұнар болған күнді ашқан,-... деген үзіндіде Қазтуған кім туралы айтып
отырғанын белгілеңіз.
A) Шаңқұтты.
B) Би.
C) Өзі.
D) ... ... ... ... бер де батыр жый,
Басыңа қыстау іс түссе.
Дұспанның қолы жете алмас! – деп Шалкиіз жырау ... ... ... ... ... ... Сөз ... Бірлік-ынтымақ.
E) Табиғат.
28. «Зар заман», «Бала зары», «Насихат» шығармаларының авторын табыңыз.
A) Мағауия Абайұлы.
B) Шортанбай Қанайұлы.
C) Әбубәкір ... ... ... Мұрат Мөңкеұлы.
29. "Жеті жаста садақ тартты,
Атқан оғы ... ... ... ... ... де ... ... жеткізеді."
Осы өлеңде көркемдегіш сөздің қай түрі кездесетінін табыңыз.
A) Теңеу.
B) Метафора.
C) Гипербола.
D) Аллегория.
E) ... ... ... бас ... ... Халық.
B) Әйелдер.
C) Ерлер.
D) Ана.
E) Әке.
7 нұсқа
1. Үзінді авторын белгілеңіз.
Туғанда дүние есігін ашады өлең,
Өлеңмен жер қойнына кірер ... ... ... Aқан ... ... A.Құнанбаев.
2. Махамбет Өтемісұлының өлеңін табыңыз.
A) «Мен – қазақ».
B) «Шәкірт ойы».
C) «Айналайын, Ақ ... «Ей, ... ... ... атқа ер ... Ы. ... «Қазақ хрестоматиясына» енген өлеңдерінің негізгі
тақырыбын белгілеңіз.
A) Өлім.
B) Оқу, білім.
C) Махаббат.
D) Тіл.
E) Әдет-ѓұрып.
4. ... ... ... ... ... ... болма әрнеге»
C) «Жастарға»
D) «Ғылым таппай мақтанба»
E) «Мен - ... ... ... ... ... анықтаңыз.
A) Б.Майлин.
B) Ж.Жабаев.
C) І.Жансүгіров.
D) С.Сейфуллин.
E) Ғ.Мүсірепов.
6. Хайуанаттар туралы ... ... ... ... ... «Ер Төстік»
D) «Түлкі, аю, қойшы»
E) «Керқұла атты Кендебай»
7. Мақалдардың ең ... ... неде ... ... ... ... ... Аз сөзбен көп мағына беруінде.
E) Ырғақтығында.
8. С.Бегалиннің Ш.Уәлихановқа арналған туындысының атын ... ... ... ... саяхат».
C) «Ариадна жібі».
D) «Аққан жұлдыз».
E) «Ш.Уәлиханов».
9. Абайдың баласы Әбдірахманға арнаған ... ... ... ... ... ... Әзіл ... Жоқтау өлең.
D) Арнау өлең.
E) Эпиграмма.
10. «Сөз бен сөйлем», «Сөз бен буындар» бөлімдері А.Байтұрсыновтың қай
еңбегіне тән екендігін анықтаңыз.
A) ... ... «Ер ... «Тіл ... «Сынау».
E) «23 жоқтау».
11. Абайдың ең жақын досын табыңыз. (М.Әуезовтің «Абай жолы» романы)
A) Жиренше.
B) ... ... ... ... Ғ. ... ... ... (рабфакқа) оқуға қай қалада түскенін
белгілеңіз.
A) Ақтөбе.
B) Орынбор.
C) Қызылжар.
D) Алматы.
E) ... ... ... ... ... ... ... түрін сипаттау.
B) Бір адамның портретін беру.
C) Оқиға болған жерді көрсету.
D) Оқиғаны ... ... ... ... ... туған қазақ ақынын табыңыз.
A) Қ.Мырзалиев.
B) А.Бақтыгереева.
C) М.Шаханов.
D) Т.Айбергенов.
E) Т.Молдағалиев.
15. Біржан салдың өлеңін табыңыз.
A) “Жанбота”.
B) “Ақ сиса”.
C) ... ... ... Асан қайғы әкесінің кәсібі не болғанын белгілеңіз.
A) Педагог.
B) Әнші.
C) Ақын.
D) Саятшы.
E) Малшы.
17. Жыраулар ... көп ... өлең ... ... ... ... жырлары.
B) Қара өлең.
C) Бейне өлең.
D) Баллада.
E) Ән өлең.
18. Алмажанның дастанын табыңыз.
A) ... ... ... ... “Еспембет”
D) “Бірінші тілек тілеңіз”
E) “Баймағамбет сұлтанға айтқаны”
19. Шортанбай Қанайұлы өмірінің соңғы кезінде қай бидің қолында болғандығын
анықтаңыз.
A) Төле би.
B) Жанғұтты би.
C) ... ... ... ... ... ... «Ұзын бойлы, мес қарын, түксиген қалың қабақты, жалпақ мұрын, қарсы
келген адам қаймыққандай, елге ... ... ... ... ... ... сипаттама «Қалың малдағы» (С.Көбеев) қай кейіпкерге лайық
екенін ... ... ... Байғазы.
D) Итбай.
E) Құрымбай.
21. «Кім жазықты» романының авторын табыңыз.
A) Ж.Аймауытов.
B) ... ... ... ... ... шығармасын табыңыз.
A) ²Өмір мектебі².
B) ²Менің қысқаша өмірбаяным².
C) ²Өсиет².
D) ²Өмір, қымбатсың маған².
E) ²Менің мектебім².
23. ... ... не ... табыңыз.
A) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
B) Кейіпкердің мінезін, дүниеге көзқарасын суреттеу.
C) Әдеби шығарманың оқиғасын желілі ... ... ... Сөздерді қарама-қарсы мағынада, кекесін мағынасында қолдану.
E) Табиғат көркін суреттеу.
24. ... ... ... ... ... С.Құдаш.
C) М.Жәлел.
D) Р.Ғамзатов.
E) Н.Фазылов.
25. ’’Құтты білік’’ дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланғанын
белгілеңіз.
A) Күнтолды.
B) ... ... ... ... ’’Дерсеханұлы Бұқаш туралы жыр’’ қай кітаптағы әңгіме екенін табыңыз.
A) ’’Қорқыт ата’’ кітабы.
B) ’’Жамиғат ... ... ... наме’’.
E) ’’Диуани лұғат ат-түрік’’.
27. Аңыз жырларда Асан қайғымен және оның баласы Абатпен пікірлес болған
жырау кім екенін анықтаңыз.
A) Шерқұтты.
B) Қазтуған.
C) Доспамбет.
D) ... ... «Сөз – ... жіп, жыр – ... ... ... кімдікі екендігін табыңыз.
A) Бұқар.
B) Асан қайғы.
C) Шернияз.
D) Шортанбай.
E) Дулат.
29. Баубек Бұлқышевтың ... ... ... ... ... ... жаста екенін табыңыз.
A) Жиырма екіде.
B) Жиырма үште.
C) Жиырмада.
D) Он тоғызда.
E) Жиырма бірде.
30. «Қырағының өзі де,көзі де батыр» ... ... ... ... ... Ғ.Орманов.
B) Ә.Тәжібаев.
C) М.Хакімжанова.
D) Б.Бұлқышев.
E) Б.Момышұлы.
8 нұсқа
1. Мақалдағы көркемдік әдісті табыңыз
Біреу тойып секіреді, біреу тоңып секіреді.
A) ... ... ... ... ... ... Өтемісұлының туған жерін табыңыз.
A) Батыс Қазақстан облысы
B) Атырау облысы
C) ... ... ... ... Ақмола облысы
3. Ы.Алтынсарин өлеңін табыңыз.
A) «Өлең – ... ... «Әке мен ... ... ... мақтанба»
D) «Қыпшақ Сейітқұл»
E) «Өнер – білім бар жұрттар»
4. Абайдың ән құдіретін жырлаған өлеңін көрсетіңіз.
A) ... ... ... ... қара ... ... ... мақтанба».
D) «Құлақтан кіріп бойды алар».
E) «Кейде есер көңіл құрғырың».
5. «Қырық мысал», «Маса» жинақтарының авторын ... ... ... ... ... ... ... Қаған’’жырындағы Оғыздың ақылшысы кім екенін белгілеңіз.
A) Тоныкөк.
B) Ұлық ... ... ... ... «Ер ... ертегісіндегі Кенжекейді жар басындағы лашыққа шақырған
қызды табыңыз.
A) Күнікей қыз.
B) Ай астындағы Айсұлу.
C) Перінің қызы ... ... ... ... ... сұлу.
8. «Біржан мен Сара» айтысы айтыстың қай түріне ... ... ... ... Жар-жар айтысы.
C) Ақындар айтысы.
D) Жануарлар мен адам айтысы.
E) Бәдік айтысы.
9. ХVІІ ғасырда өмір сүрген жырауды табыңыз.
A) Жиембет.
B) Доспамбет.
C) Шалкиіз.
D) Махамбет.
E) Асан ... ... ... ... табыңыз.
A) «Өлеңнің аққан көзі едім»
B) «Әр нәрсенің парқы бар»
C) «Ақжайлау мен Сандықтас»
D) «Жас дәурен»
E) «Адамдық іс»
11. С.Сейфуллиннің туған ... ... ... ... ... уезі, Дамбар болысы.
B) Ақмола облысы, Ақмола уезі, Нілді болысының 1-аулы.
C) Павлодар облыс, Баянауыл ауданы, ... ... ... ауданы, Жаңажол аулы.
E) Қапал уезі, Ақсу болысы.
12. "Қодар-Қарабайдың қара шоқпары, қараңғы күші ... ... ... ... екенін белгілеңіз.
A) М.Мағауин.
B) М.Әуезов.
C) Б.Соқпақбаев.
D) Б.Майлин.
E) Ә.Әбішев.
13. Ш.Айтматовтың «Ерте қайтқан тырналар» хикаятында: «Тырнаның ... ... ... биыл егін ... ... екен!» деген жолдарды кімнің
айтқанын табыңыз.
A) Анатай.
B) Төреаға.
C) Еркінбек.
D) Сұлтанмұрат.
E) Ергеш.
14. М.Шахановтың «Арман» өлеңінде бала Әбу өзінің мақсатын дана ... ... ... ... ... ... мен ... шамын жағу.
C) Саяхатшы болу.
D) Саудагер болу үшін мол білім игеру.
E) Саудагер болу үшін көп елдің тілін білу.
15. ... ... баса ... ... ... ... ... "Қамбар батыр".
D) "Қобыланды батыр".
E) "Ер Тарғын".
16. Мына ... қай ... ... ... баласы
Арыған сайын тың жортар
Арқа мен қосым қалар деп...’’
A) ’’Мадақ’’.
B) ’’Белгілі биік көк сеңгір’’.
C) ... да ... ... анау үш өзен’’.
E) ’’Еділ’’.
17. ’’Ар жақта Арғынғазы дүмбірлеген,
Байеке, елің бар ма бүлдірмеген’’, - деп Баймағамбет төренің озбырлығын
бетке айтатын ақынды ... ... ... ... ... Махамбет.
18. М.Жұмабаевтың оқиғасы мысықтар мен тышқандар арасындағы жанжал соғысты
көрсетуге ... ... ... «Қойлыбайдың қобызы».
B) «Тоқсанның тобы».
C) «Ертегі».
D) «Бала мен құс».
E) «Орман патшасы».
19. Қазақ поэмасына психологиялық талдау нақтылығын әкелген, ... ... ... ... ... асырған І.Жансүгіровтің
шығармасының атын табыңыз.
A) ’’Көкшетау’’
B) ’’Егінші’’.
C) ’’Тоғысу’’.
D) ’’Қырманда’’.
E) ’’Күйші’’.
20. ... ... қай ... өлең ... ... Т.Шевченко.
B) П.Тычина.
C) О.Туманян.
D) Сковородова.
E) Ш.Айтматов.
21. С.Мұқановтың поэмасын табыңыз.
A) ’’Сұлушаш’’.
B) ’’Мөлдір махаббат’’.
C) ’’Ботакөз’’.
D) ... ... ... ... ... ... - Баян сұлу’’, ’’Болашаққа аманат’’
пьесаларының авторы кім, дұрысын табыңыз.
A) Ә.Тәжібаев.
B) Б.Майлин.
C) М.Әуезов.
D) Ғ.Мүсірепов.
E) Ж.Аймауытов.
23. Қазақ прозасының профессионалдық биік ... ... ... XVІІІ ... ... XІX ... жартысы.
C) Әлі әлемдік деңгейге жеткен жоқ.
D) XX ғ.
E) XІX ғ.екінші жартысы.
24. Шығарманың тақырыбы деген ұғымға сәйкес келетін жауапты көрсетіңіз.
A) ... өмір ... ... ... ... мазмұндық байланысы.
C) Жазушының үндейтін белгілі бір пікірі, айтқысы ... ... ... шығармасына негіз, арқау еткен өмір
құбылыстарының түйіні.
E) Оқиға өтетін орынмен таныстыру.
25. Сайф Сараидың «Гүлстан бит-туркі» неше тараудан тұратынын белгілеңіз.
A) ... Он ... ... ... Сегіз.
26. Қазақ хандығы құрылмай тұрғанда Асан қайғы қайда болғанын ... ... ... Қыпшақ хандығы.
C) Ақ Орда.
D) Алтын Орда.
E) Орыс хандығы.
27. "Зар заман" өкілдері кімдер екенін анықтаңыз.
A) Ыбырай, Абай, Шоқан.
B) Қалижан, Ғафу, ... ... ... ... ... Ілияс, Бейімбет.
E) Шортанбай, Дулат, Мұрат.
28. Ыстықкөл сапарына, Құлжаға бірге барған Шоқанның досын табыңыз.
A) Семенов-Тян-Шанский.
B) Дуров.
C) Гонсевский.
D) ... ... ... адам озар немен артып,
Бұл сөзді ақылға сал, кірге ... …» - ... ... ... табыңыз.
A) Ш.Бөкеев.
B) А.Құнанбаев.
C) Ш.Құдайбердиев.
D) Ғ.Қараш.
E) А.Қорамсаұлы.
30. «Сен жаудан қашсаң, өмір сенен қашады» деген ... ... ... ... ... Д.Исабеков.
D) О.Сүлейменов.
E) Б.Бұлқышев.
9 нұсқа
1. «Өтемістен туған он едік,
Онымыз атқа мінгенде,
Жер қайысқан қол ... ,- ... ... ... қай өлеңінен
алынған, белгілеңіз.
A) «Әй, Махамбат жолдасым»
B) «Ереуіл атқа ер салмай»
C) «Қызғыш құс»
D) ... ... ... ... ... ... ... «Сот реформасы туралы жазбалар», «Жоңғария очерктері» еңбектерінің
авторын көрсетіңіз.
A) Ш.Уәлиханов.
B) Ә.Бөкейханов.
C) Ы.Алтынсарин.
D) М.Дулатов.
E) А.Байтұрсынов.
3. Баянның бауырының ... ... ... ... Бөгенбай.
D) Ноян.
E) Абылай.
4. С. Мұқановтың қазақ ауылы кедейлерінің типтік бейнесін танытқан өлеңін
табыңыз.
A) «Балқаш».
B) «Сүт ... ... ... ... ... ... ... Ғ. Мүсіреповтің ана тақырыбына жазған әңгімесін табыңыз.
A) «Оянған өлке».
B) «¦лпан».
C) «Тулаған толқында».
D) «Қазақ солдаты».
E) «Ақлима».
6. Алпамыс еліне қайтқанда ... ... ... кім ... ... ... ... Жәдігер.
D) Алпамыс.
E) Тортай.
7. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Жетісу суреттері»
B) «Өлсе, өлер табиғат адам өлмес»
C) «О, Ақтан жас, ... ... ... ... «Сөз ... өлең ... Абайдың өлеңін көрсетіңіз.
A) ’’Жазғытұры’’.
B) ’’Өзен’’.
C) ’’Әкеме’’.
D) ’’Өнер-білім бар ... ... оқ ... ... ... көрсетіңіз.
A) “Батыр Баян”.
B) “Адасқан өмір”.
C) “Масғұт”.
D) “Медғат-Қасым”.
E) “Қалқаман-Мамыр”.
10. «23 жоқтау», «Тіл ... «Оқу ... ... ... ... Ш.Құдайбердіұлы.
B) А.Байтұрсынұлы.
C) М.Жұмабайұлы.
D) Ж.Аймауытов.
E) М.Дулатов.
11. С.Сейфуллиннің Қазан қаласындағы «Матбуғат Кәримия» баспасында басылған
жинағын табыңыз.
A) «Экспресс».
B) «Өткен күндер».
C) «Қызыл ат».
D) «Асау ... ... ... ... қай ... ... ... Ағылшын.
B) Латын.
C) Француз.
D) Түркі.
E) Грек.
13. Рубаилары әлем поэзиясының өшпес жұлдыздарының бірінен саналатын ақынды
табыңыз.
A) Низами.
B) О.Хайям.
C) Фирдоуси.
D) Рудаки.
E) ... ... ... қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас шалдың
шекарадан өтіп, атамекендегі ескі қыстауға кіргенде не істегенін табыңыз.
A) Алаңсыз ... ... ... ... үстіне жантая кетті.
C) Бойтұмарын алып, сөгіп, ішіндегі бір уыс ... ... Су ішіп есін ... ... ... ... бастады.
15. Аяз би қандай бейне екендігін анықтаңыз.
A) Қиялдан туған.
B) Сиқырлы бейне.
C) ... ... ... ... Аңыздан туған.
16. ″Алдар Көсенің шайтанды алдауы″ деген аңыздағы шайтандардың атын
көрсетіңіз.
A) Әңкір, Мүңкір.
B) Зор-теке, Сор-теке.
C) Шойынқұлақ, Көкеман.
D) Құлан, Түлен.
E) Мүкен, Түкен.
17. ... ... ... ... қай ... кездесетіндігін анықтаңыз.
A) “Қамбар батыр”.
B) “Қыз Жібек”.
C) “Ер Тарғын”.
D) “Айман-Шолпан”.
E) “Қозы Көрпеш-Баян ... ... қай ... ... ... анықтаңыз.
A) Белгісіз.
B) Еділ бойында.
C) Көкше өңірінде.
D) Ерейментау ауданында.
E) Жайық бойында.
19. Сағынам, ауызға ... ... ... ел жағынан ондай жайлы, - деп жырлаған ақынды атаңыз.
A) Шернияз.
B) Махамбет.
C) Шалкиіз.
D) Байтоқ.
E) Жанұзақ.
20. Ы.Алтынсариннің жастарға бата ретінде ... ... ... ... Сейітқұл»
B) «Өнер-білім бар жұрттар»
C) «Таза бұлақ»
D) «Асыл шөп»
E) «Кел, балалар, оқылық!»
21. «Күйші» поэмасындағы ... ... ... ... Қарашаш.
D) Лағыл.
E) Сұлушаш.
22. Жамбылдың ’’Ленинградтық өренім’’ деп аталатын, соғыс кезіндегі
шығармаларының ... ... ... қай жылы ... 1945 ... 1942 ... 1941 ... 1943 ж.
E) 1947 ж.
23. М.Әуезовтің «Көксерек» әңгімесін жазуға себеп болған оқиғаны
көрсетіңіз.
A) Жазушы ... ... ... ... ... сатып әкелген күнтізбе әсер еткен.
C) Өз басынан өткен.
D) Қысқы ауыл суреті әсер еткен.
E) Естіген хикаясы себеп болған.
24. Қара ... қар ... көр де, етім көр! ... ... қай ... ... анықтаңыз.
A) Антитеза.
B) Ирония.
C) Метонимия.
D) Метафора.
E) Кейіптеу.
25. VІ-VІІ ғасырдағы туындыны табыңыз.
A) ... ... ... ... ... «Қорқыт ата» кітабы.
E) «Жамиғат тауарих».
26. Кім айтқанын белгілеңіз.
’’Көп сөйлеме - азбен ... ... ... шеш, ... сөздің түйінін’’.
A) Ахмет Яссауи.
B) А.Иүгінеки.
C) М.Қашғари.
D) Әбу Нәсір Әл-Фараби.
E) Ж.Баласағұн.
27. Асан қайғы 120 жасқа келгенде ел бастауды 2 ... ... ... ... ... ... ... Қазтуған.
B) Доспамбет, Үмбетей.
C) Шерқұтты.
D) Бөкей хан, Жәңгір.
E) Ақтамберді, Жиембет.
28. Ғадыл төре ел бастар,
Батыр жігіт жау ... ... қол ... адам сөз ... - ... өлең шумағы кімдікі екендігін табыңыз.
A) Шалкиіздікі.
B) Махамбеттікі.
C) Шернияздікі.
D) Ақтамбердінікі.
E) Төле ... ... мен ... өзін ... ... салтын бұзатын жағымсыз
құбылыс көрген ақындарды табыңыз.
A) Абай дәстүрін жалғастырушылар.
B) Романтик ақындар.
C) Ондайлар болған емес.
D) Демократтық ... ... Зар ... ... ... ... ... бірігіп пьеса жазғанын табыңыз.
A) М.Әуезов.
B) О.Сүлейменов.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Ш.Айтматов.
E) Ә.Әбішев.
10 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының «Әй, Махамбет жолдасым» өлеңі кімге ... ... ... Исатайға
D) Туған жеріне
E) Жәңгір ханға
2. Шоқан Уәлиханов қай жылдары өмір сүргенін табыңыз.
A) 1830-1860 жж.
B) 1840-1870 жж.
C) 1835-1865 жж.
D) 1833-1863 жж.
E) ... ... ... ... ... ... Мардан.
B) Ақан сері.
C) Мәмбет.
D) Қарашаш.
E) Күйші.
4. «Кедей күйі» өлеңінің тақырыбын ... ... ... ... ... ... ... халі.
D) Достық.
E) Білім, өнер.
5. «Оянған өлке» романының авторын табыңыз.
A) Ә. Сәрсенбаев.
B) С. ... Ж. ... М. ... Ғ. Мүсірепов.
6. Ер Төстіктің қалыңдығының атын табыңыз.
A) ... ... ... Кенжекей.
E) Назым.
7. Ас бергенге бас берсін,
Өмірі ұзақ жас берсін.
Кетпес дәулет, кең пейіл,
Қайырымды дос берсін,- ... ... ... ... Жол ... Ас қайыру батасы.
C) Теріс бата.
D) Наурыз батасы.
E) Рамазан батасы.
8. ’’Ата жұрты бұқара,
Өз қолында болмаса
Қанша жақсы болса да,
Қайратты туған ер ... Асан ... қай ... ... ... ... не ... ’’Айналасын жер тұтқан’’.
C) ’’Көлде жүрген қоңыр қаз’’.
D) ’’Қырында киік жайлаған’’.
E) ’’Еділ бол да, Жайық бол’’.
9. Дулат Бабатайұлының ... ... ... асыл бар ... ... бол да, Жайық бол»
C) «Артықша туған азамат»
D) «Аягөз, қайда барасың?!»
E) ... ... Ы. ... ... ... ... қай жылы, қай қалада
ашылғанын белгілеңіз.
A) 1866 ж. Омбыда.
B) 1864 ж. Торғайда.
C) 1865 ж. ... 1863 ж. ... 1865 ж. ... ... ... өз ... аз ... көршілерге көз алартуына
төмендегі мінездемелердің қайсысы сәйкес келетінін көрсетіңіз.
A) Тойымсыз, дүниеқоңыз.
B) Қара басының қамын ойлаушы.
C) Даңққұмар, ... ... ... ... ... ²Абай жолы² романындағы Абай жақсы көрген ойын атын белгілеңіз.
A) Қыз ... ... Асық ... ... ... ... ... сәйкес қатарды белгілеңіз.
A) Бірыңғай дауыссыз дыбыстарды қайталау.
B) Бір затты басқа затпен салыстыра суреттеу.
C) Заттың айрықша сипатын анықтау.
D) Бірыңғай ... ... ... ... ... ... ... Сырдарияны жырға қосқан ақынды табыңыз.
A) Қ.Аманжолов.
B) Қ.Бекхожин.
C) Ә.Тәжібаев.
D) Қ.Мырзалиев.
E) І.Жансүгіров.
15. Алдар Көсенің шайтанды алдауына арналған аңыздарды сюжеті мен құрылысы
жағынан әңгіменің ... ... ... ... ... ... әңгіме.
B) Қайғылы әңгіме.
C) Діни әңгіме.
D) Қорқынышты әңгіме.
E) Шытырман оқиғалы.
16. Сарыбай мен Қарабайдың бір-бірімен кездескен ... ... Сыр ... ... ... ... ... жерінде.
E) Арқада.
17. ’’Кенелемін деген жігіттің
Жылқы ішінде екі арғымағы тел өсер,’’- қай шығарманың үзіндісі екенін
анықтаңыз.
A) ’’Шағырмақ бұлт жай ... ... ... қом ... ... күні көп жүрме’’.
D) ’’Ор, ор қоян, ор қоян’’.
E) ’’Жел, жел есер, жел есер’’.
18. Шернияз Жарылғасұлы өмір сүрген ғасырды табыңыз.
A) XIV ... XVI ... XVIII ... XVII ғ.
E) XIX ғ.
19. Шортанбай Қанайұлының шығармаларында кімдердің қатты сынға түскендігін
анықтаңыз.
A) Жас ... ... ... ... ... ... ... Аналар.
E) Орыс патшасы, жандарал, майырлар.
20. "Оқ тиіп он үшімде, ой түсіріп,
Бітпеген жүрегімде бар бір жарам".
А.Байтұрсынов осы жолдарды жазуға ... ... ... ... Ел ... ... Оқуға еріксіздігі.
D) Әкесінің ұсталуы.
E) Кедейлік.
21. «Гүлсімге», «Махаббат не?», «Жас келін», «Жәмила» өлеңдерінің авторын
табыңыз.
A) М.Жұмабаев.
B) ... ... ... ... ... ... еңбектері қай салада жазылғанын анықтаңыз.
A) Қазақ тілі.
B) Психология.
C) Әдебиет теориясы.
D) Педагогика.
E) Қазақ фольклоры.
23. 1931 жылы ... ... ... ... ... ... ... мектебі”.
C) “Адасқандар”.
D) “Теміртас”.
E) “Ботагөз”.
24. «Жарқ-жұрқ етіп екеуі айқасады,
Жеке батыр шыққандай қан ... - ... ... өлең ... ... табыңыз.
A) Кейіптеу.
B) Қайталау.
C) Теңеу.
D) Ауыстыру.
E) Егіздеу.
25. Қорқыттың кім ... ... Тек қана ... VІІІ ғ. Сыр ... өмір ... ... атақты ақын, күйші, аңыз
кейіпкері.
C) Жырау болған адам.
D) Абыз, бақсы.
E) Өмірде болмаған, ол тек аңыз кейіпкері.
26. ... ... ... дастанындағы уәзірдің атын табыңыз.
A) Айтолды.
B) Ұғділміш.
C) Оғдұрмыш.
D) Дана-дәруіш.
E) Күнтуды.
27. Мына өлең жолдары Үмбетейдің қай өлеңінен алынғанын белгілеңіз.
’’Уа, ... ... ... ... ’’Бәкеге’’.
B) ’’Бөгембай өліміне’’.
C) ’’Бекболат биге’’.
D) ’’Бөгембай өлімін Абылай ханға естірту’’.
E) ’’Жауқашарға’’.
28. Шәкәрім қай шығарманы аударғанын ... ... ... ... ... ... "Евгений Онегин".
29. Ш.Айтматовтың «Боранды бекет» романындағы мазар орналасқан жерді
атаңыз.
A) Тарбағатай.
B) Сарыөзек.
C) Ош.
D) Жаңа өзен.
E) Жерұйық.
30. Т.Әлімқұлұлы «Қараойға ертеде ат ... деп, ... қай ... атын ... ... ... Қамбар.
C) Арқалық.
D) Ер Тарғын.
E) Қобыланды.
11 нұсқа
1. Мақалдағы көркемдік өрнекті табыңыз.
Терін төксе жеріне, жер ... ... ... ... ел тілеуін береді.
A) Метафора.
B) Эпитет.
C) Метонимия.
D) Синтаксистік параллелизм.
E) Теңеу.
2. Абайдың өз әнімен тараған өлеңін ... ... ... ... ... оқып ... «Мен ... өлеңді ермек үшін».
D) «Болыс болдым, мінеки».
E) «Ғылым таппай мақтанба».
3. Шәкәрімнің Абайға жақындығын ... ... ... ... ... ... ... Ағасы.
4. Бес арыстың бірін белгілеңіз.
A) Қасым Аманжолұлы.
B) Сәбит Дөнентаев.
C) Мағауия Абайұлы.
D) Ғабиден Мұстафин.
E) Ахмет Байтұсынұлы.
5. Мына жолдарды ... қай ... ... екенін табыңыз.
«Өз көңілімді барласам, дүниенің бәр дос. Жарқыраған күн де дос, тұнжыраған
түн де дос…Сауық құрам - ән ... саят ... – сән ... ... ұрам – ... ... - Кебек.
B) «Қыз Жібек» - Төлеген.
C) «Айман-Шолпан» - Арыстан.
D) «Ақан сері - Ақтоты» - Ақан.
E) «Қарагөз» - Сырым.
6. Өтірік болса, ... ... ... ... де ... ... ... асшы ұрламай, – деген жолдарды кім айтқандығын табыңыз.
A) Асан қайғы.
B) Ер Төстік.
C) Қожанасыр.
D) Жиренше.
E) Алдар Көсе.
7. ’’Ер Тарғын’’ ... ... ... ... атын ... ... Ханзада.
C) Қартқожақ.
D) Сыпыра жырау.
E) Бұлалай.
8. Баласын мақтар бас жаман,
Қатынын мақтар қас жаман
Алыстағы дұшпаннан,
Аңдып жүрген дос жаман, - ... ... ... авторды белгілеңіз.
A) Төле.
B) Үмбетей.
C) Абай.
D) Қазыбек.
E) Сырым.
9. Жаманды байқап қарасаң,
Күндердің күні болғанда
Өз ... өзі жау, - ... өлең ... ... ... мәселесін
анықтаңыз.
A) Жақсыдан шарапат.
B) Адамгершілік.
C) Жаманнан кесапат.
D) Жастарға өнеге іс.
E) Батырға тән мінез.
10. Дулат ... ... ... ... 1802 ... 1835 ... 1892 ж.
D) 1874 ж.
E) 1904 ж.
11. С.Сейфуллиннің азан шақырып қойған есімін табыңыз.
A) Сарыпбек.
B) Сейфқожа.
C) ... ... ... Жас ... ... ... қару-жарағы… деген тармақтар І.Жансүгіровтің қай
шығармасынан алынғандығын анықтаңыз.
A) «Жастар».
B) ... ... ... ... «Ала ... Ғ. ... әйел-ана атымен аталатын әңгімесін табыңыз.
A) Ұлпан.
B) Ақлима.
C) Ақбілек.
D) Ботагөз.
E) Сұлушаш.
14. Жоқтау қандай өлең екенін көрсетіңіз.
A) Жазба ... ғана ... ауыз ... жоқ.
B) Міндетті түрде музыканы қажет етеді.
C) Ауыз әдебиетінің бір түрі.
D) Тек төрт тармақтан тұратын өлең.
E) Ауыр ... ... ... ... ... ... ... өлең.
15. ’’Қаңбақ шал’’ ертегісіндегі қай кейіпкердің сөзі екенін табыңыз.
- Кел, жердің ішек- қарынын шығарайық.
A) Кемпір.
B) 2- дәу.
C) Түлкі.
D) Шал.
E) 1- ... ... ... қай ханның тұсында өмір сүргенін белгілеңіз.
A) Қасым хан.
B) Есім хан.
C) ... ... ... ... ... хан.
17. Бұқар жыраудың өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1675-1768 жж.
B) 1706-1778 ... ... ... 1465-1560 жж.
E) 1670-1730 жж.
18. Исатай-Махамбет бастаған көтеріліс жыршысының бірі, күрескер ақынды
табыңыз.
A) Шернияз ... ... ... ... ... Алмажан Азаматқызы.
E) Балқы Базар жырау Оңдасұлы.
19. Шоқан өзі жинаған қазақтың ауыз әдебиеті нұсқаларын, ’’Қозы Көрпеш-Баян
сұлу’’ жырын қай профессорға ... ... ... ... ... ... ... Ыбырай Алтынсарин «Қазақ хрестоматиясына» кірген біраз материалдарды
қайдан алғандығын табыңыз.
A) Жыраулар поэзиясынан.
B) Мағжан Жұмабаевтың «Педагогика» кітабынан.
C) К.Д.Ушинскийдің «Детский мир», «Родное слово» ... Асан ... ... ... ... ... ... шағы өткен жерді табыңыз.
A) Көкшетау.
B) Өскемен.
C) Ақтөбе.
D) Атырау.
E) Павлодар.
22. Ғ.Мұстафиннің’’Қарағанды’’ романында қандай мәселе әңгімеленетінін
табыңыз.
A) ... ... ... ... ... Жұмысшы табы мен ұлттық интеллигенцияның қалыптасу жолы.
D) Қазан төңкерісі.
E) Білімдендіру, сауаттандыру мәселесі.
23. Өлеңдегі жаңа жолдың басқы бірінші ... ... ... ... айтылуын анықтайтын терминді табыңыз.
A) Бастапқы қайталау.
B) Ассонанс.
C) Аллитерация.
D) Синекдоха.
E) Басқы ұйқас.
24. О.Бөкейдің туған жерін есіңізге түсіріңіз.
A) Ақтөбе. Ырғыз ауданы.
B) Павлодар. ... ... ... Абай ауданы.
D) Қызылорда. Қазалы ауданы.
E) Шығыс Қазақстан Қатонқарағай ауданы.
25. «Руна жазуы» деген ұғым қай халықтың сөзі екенін табыңыз.
A) Орыс ... ... ... ... Түрік сөзі.
D) Үнді елінің сөзі.
E) Ағылшын сөзі.
26. Құтбтың Низамиден аударған дастаны қалай аталатынын табыңыз.
A) ’’Кодекс куманикус’’.
B) ’’Хисса-сул әнбия’’.
C) ’’Ақиқат сыйы’’.
D) ... ... ... ... ... ... өмірден өткен жылдарын көрсетіңіз.
A) 1843-1906 жж.
B) 1858-1931 жж.
C) 1858-1912 жж.
D) 1870-1904 жж.
E) 1818-1881 жж.
28. Бір ... ... бір ... ... қасқыр секілді кекті болды…-өлең жолындағы кейіпкерді атаңыз.
A) “Сұлушаштағы” Алтай.
B) “Медғат-Қасымдағы” Қасым.
C) “Кім жазықтыдағы” ... ... ... ... ... ... ... өкілдерін белгілеңіз.
A) А.Ахматова, В.Распутин.
B) А.Беляев, И.Бунин.
C) М.Жәлел, ... ... ... ... ... ... пен Қ.Шаңғытбаевтың комедиясын табыңыз.
A) «Той боларда».
B) «Тойдан қайтқан ... ... ... «Құдағи келіпті».
E) «Беу, қыздар-ай».
12 нұсқа
1. Махамбет ақынның өлеңін табыңыз.
A) «Ғылым таппай, мақтанба».
B) «Жал – ... қаба ... ... ... ... ... ... құс».
2. Абай өмір сүрген ғасырды белгілеңіз.
A) XIX ғ. аяғы мен ХХ ... ХХ ... ... ғ.
D) XVI-XVII ғ.
E) XV-XVII ғ.
3. А.Байтұрсынұлының өлеңдер ... ... ... ... ... ... тұлпар».
D) «Маса».
E) «Шолпан».
4. «Өтеген батыр» дастанының авторын табыңыз.
A) І.Жансүгіров.
B) С.Сейфуллин.
C) М.Жұмабаев.
D) Ж.Жабаев.
E) ... С. ... ... ... (рабфак) қай қалада бітіргенін табыңыз.
A) Қызылорда.
B) Шымкент.
C) Орск.
D) Алматы.
E) Орынбор.
6. ... ... қай ... өмір ... ... ІX ғ.
B) X ғ.
C) VІІІ ғ.
D) XІІ ...... ... ... ... табыңыз.
A) «Түлкі, аю, қойшы»
B) «Аққудың күйі»
C) «Ер Төстік»
D) «Тұлпар»
E) «Керқұла атты Кендебай»
8. Таза мінсіз асыл тас,
’’Су түбінде жатады.
Таза мінсіз асыл ... ... ... ... ... белгілеңіз.
A) Қазтуған.
B) Шалкиіз.
C) Асан қайғы.
D) Доспамбет.
E) Ақтамберді.
9. Дулат ақынның әкесін табыңыз.
A) Бабатай.
B) Сағынай.
C) Жиембет.
D) Еспенбет.
E) ... ... ... ... А.В.Затаевич нотаға түсіріп алған әнін
табыңыз.
A) «Жастарға».
B) «Бұл ән ... ... ... ... мен ... «Ақындарға».
E) «Бостандық туы жарқырап».
11. Міржақып Дулатов Түркістан республикасының «Ақ жол» газетіне қай
жылдары қызметте болғанын белгілеңіз.
A) 1930 ... 1927 ... 1926 ... 1925 ж.
E) 1920 ж.
12. Сюжеттің анықтамасын белгілеңіз.
A) Оқиғаның мезгілін, орнын көрсету.
B) Адамның сырт бітімін суреттеу.
C) ... ... ... Бір ... ұзақ ... Оқиға не оқиғалар жиынтығы.
13. «Көшпенділер» атты тарихи трилогияның екінші бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) «Қаһар».
B) «Алмас қылыш».
C) «Ғашықтар».
D) «Жанталас».
E) ... ... ... ... ... ... ... «Әпке».
C) «Көктөбедегі кездесу».
D) «Мансапқорлар».
E) «Неке қияр».
15. ’’Алдар Көсе’’ аңызында майдың ... ... зат ... ... ... ... ... Сүйек.
E) Құрт.
16. Қазақ халқының ауыз әдебиетін зерттеген қай батыр жазушы екенін
белгілеңіз.
A) Талғат Бигелдинов.
B) ... ... ... ... ... ... ... Ғабдуллин.
17. Алғаным Әли ағаның қызы еді,
Қас арудың өзі еді.
Маңдайы күнге тимеген,
Желге шашын үрмеген,- деген жолдар қай ... ... ... Бұқар.
B) Доспамбет.
C) Қазтуған.
D) Асан қайғы.
E) Шалкиіз.
18. «Балаларыма өсиет» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Шалкиіз.
B) Қазтуған.
C) Ақтамберді.
D) Жиембет.
E) Шернияз.
19. Баймағамбет сұлтанмен ... ... ... ... ... Шәңгерей.
D) Шернияз.
E) Алмажан.
20. Ы.Алтынсариннің жастарға бата ретінде жазған шығармасын белгілеңіз.
A) «Асыл шөп»
B) «Өнер-білім бар жұрттар»
C) «Қыпшақ Сейітқұл»
D) «Таза ... ... ... оқылық!»
21. ’’Жас жүрек’’ (1917 ж.) кімнің өлеңі екенін белгілеңіз.
A) М.Әуезов.
B) М.Сералин.
C) С.Торайғыров.
D) С.Дөнентаев.
E) С.Көбеев.
22. ...Бұрынғы өткен күніңді,
Берейін ... ... ... ... жаз, ... тер ... қай поэмадан алынғанын белгілеңіз.
A) ’’Дала’’.
B) ’’Күйші’’.
C) ’’Альбатрос’’.
D) ’’Гималай’’.
E) ’’Күй’’.
23. Ағасының қалыңдығын алып қашып әкеліп ... бала ... ... ... табыңыз.
A) «Кездеспей кеткен бір бейне».
B) «Этнографиялық әңгіме.»
C) «Боранды ... ... ... ... Мақал-мәтелдерде көп қолданылатын көркем өрнектің атауын табыңыз.
A) Ырғақ.
B) Теңеу.
C) Саз.
D) ... ... ... Көне ... ... алғаш оқыған ғалымды белгілеңіз.
A) Н.Видзен.
B) В.Радлов.
C) В.Томсен.
D) Н.Ядринцев.
E) С.Ремезов.
26. Астына мінген атына «Айналайын» деп үн қататын батырды табыңыз.
A) Ер ... ... Ер ... ... Толағай.
27. Мұрат Мөңкеұлының өлеңдерін көрсетіңіз.
A) «Сырым», «Елім-ай».
B) «Әсемпаз болма әрнеге», «Жаз».
C) «Үш қиян», «Өлім».
D) «Замана», «Насихат».
E) «Анама хат», «Қазақ қалпы».
28. ... 1857 жылы ... ... орыс ... қоғамының
толық мүшесі болғанын белгілеңіз.
A) Семенов-Тян-Шанский.
B) И.Н.Березин.
C) С.Ф.Дуров.
D) Ф.М.Достоевский.
E) Г.Н.Потанин.
29. Баубек Бұлқышевтың «Өмір ... ... ... ... жазғанда
неше жаста екенін табыңыз.
A) Жиырма екіде.
B) Жиырмада.
C) Жиырма бірде.
D) Он тоғызда.
E) Жиырма үште.
30. Ш.Айтматовтың «Боранды бекет» романындағы мазар ... ... ... Жерұйық.
C) Жаңа өзен.
D) Сарыөзек.
E) Ош.
13 нұсқа
1. Махамбет ақынның әкесінің атын ... ... ... Исатай.
D) Жәңгір.
E) Өтеміс.
2. Ы. Алтынсариннің отырықшылыққа, егіншілікке үгіттеген әңгімесін
табыңыз.
A) «Бай баласы мен кедей баласы»
B) «Талаптың пайдасы».
C) «Қыпшақ ... «Әке мен ... ... ... ... ... ... танысқан орыс досының атын белгілеңіз.
A) Некрасов.
B) Герцен.
C) Байрон.
D) ... ... «Тіл ... ... ... еңбектерінің авторын белгілеңіз.
A) А.Байтұрсынұлы.
B) М.Әуезов.
C) С.Сейфуллин.
D) М.Дулатов.
E) Ғ.Тоғжанов.
5. «Кедей күйі» өлеңінің тақырыбын көрсетіңіз.
A) Кедейлердің аянышты халі.
B) Білім, ... ... ... ... жер.
E) Достық.
6. VІІІ ғасырда Сыр бойында өмір сүрген ақын, күйші, аңыз ... ... ... ... ... ... ... сақа» ертегісінде жанынан қорыққан байдың жалмауызға бермек
болған нәрсесін атаңыз.
A) Жылқысын.
B) Алтын ... ... ... Жалғыз баласын.
8. Алпамыс еліне қайтқанда жылқыны бағып ... кім ... ... ... ... ... ... Байбөрі.
9. «Біржан мен Сара» айтысы айтыстың қай түріне жататындығын ... ... ... Жар-жар айтысы.
C) Ақындар айтысы.
D) Жануарлар мен адам айтысы.
E) Бәдік айтысы.
10. Асан атына ’’қайғы’’ деген сөздің тіркесе айтылуының себебін
белгілеңіз.
A) ... ... Өз ... ... бар ... ... қайғысын, мұң-зарын ойлаумен өткен адам.
D) Айналасына наразылықтан.
E) Жай қоя ... ... ... өмір сүрген жылдарын табыңыз
A) 1818 – 1881 ж.ж.
B) 1802 – 1874 ... 1846 – 1945 ... 1803 – 1846 ... 1857 – 1931 ... ... мен ... ... де емен,
Есенинмін демедім ешкімге мен.
Қазақтың қара өлеңі – құдіретім,
Онда бір ... сыр бар ... - ... ... Мұқағалидың қай
өлеңінен екенін белгілеңіз.
A) «Поэзия».
B) «Мен таулықпын».
C) «Фантазия».
D) «Қара ... ...... ... – бақ».
13. Мінездеменің ерекшелігін анықтаңыз.
A) Шығарманың оқиғасын желілі ... ... ... ... ... ... Шығармаға қатысушының мінезін, дүниеге көзқарасын
сипаттау.
D) Оқиғаның болған жерін көрсету.
E) Екі адамның өзара кезектесе сөйлеуі.
14. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас ... ... не үшін ... ... табыңыз.
A) Ашаршылықтан құтылу үшін.
B) Жаулардан құтылу үшін.
C) Туысқандарына жолығу үшін.
D) Қайтадан жаңа өмір ... ... ... ... жетіп өлу үшін.
15. Алдар көсе аңызында: - Естіген өтірік, көрген шындық,- деп ... ... ... ... Бізбикеш.
D) Хан.
E) Алдар.
16. ’’Шағырмақ бұлт жай тастар’’ қай жыраудың шығармасы ... ... ... ... ... Асан ... ... Бұқар жыраудың шығармасын табыңыз.
A) “Қамыстың басы майда, түбі сайда”
B) “Күмбір, күмбір кісінетіп”
C) ... ... ... ... асқар тау”
E) “Жиырма деген жасыңыз”
18. «Егер Ғайшажанды айттыра келген болса, он ... бие ... ба ... таза мың ... ақша ... ба екен » ... ... қай шығармадан
алынғандығын табыңыз.
A) «Кім жазықты».
B) «Көкшетау».
C) «Қамар сұлу».
D) «Қалың ... ... ... «Кім ... ... ... қыздардың аттарын
табыңыз.
A) Аппақай, Күлтай.
B) Зылиха, Рысты.
C) Жаңыл, Жәмила.
D) Раушан, Күлтай.
E) ... ... ... поэмасына психологиялық талдау нақтылығын әкелген, оқиғалар
тізбегіне баяндауды суреттеумен үйлестіруді жүзеге ... ... атын ... ... ... ’’Көкшетау’’
D) ’’Тоғысу’’.
E) ’’Егінші’’.
21. С.Мұқановтың «Сұлушаш» поэмасы жазылған жылды табыңыз.
A) 1930 ж.
B) 1928 ж.
C) 1932 ж.
D) 1921 ж.
E) 1920 ж.
22. ... ... ... ... деп нені айтқанын табыңыз.
A) Кемпірқосақты айтады.
B) Күн сәулесін бейнелейді.
C) ... ... ... ... ... ... ... шұғыласын айтады.
23. Оқиғаның болатын орны, мерзімі қалай аталатынын анықтаңыз.
A) Пролог.
B) Кульминация.
C) Экспозиция.
D) Эпилог.
E) ... ... ... ... қай ... ... табыңыз.
A) «Жан пида».
B) «Ерте қайтқан тырналар».
C) «Ақ кеме».
D) «Қош бол, Гүлсары».
E) ... ... Әбу ... Әл-Фараби туындылары ежелгі дәуір әдебиетінің қай кезеңіне
жататынын белгілеңіз.
A) Түркі қағанаты ... ... ... ... әдебиет.
C) Хандық дәуіріндегі әдебиет.
D) Оғыз дәуіріндегі әдебиет.
E) Алтын Орда дәуіріндегі әдебиет.
26. ... ... ... ... елің бар ма ... – деп кімге айтқандығын анықтаңыз.
A) Жәнібекке.
B) Жәңгірге.
C) Арынғазыға.
D) ... ... ... күміс тас болар.
Арпа, бидай ас болар,
Бірігіп жан тусаң да,
Қарап та жүріп қас ... ... ... Шортанбай Қанайұлының қай өлеңінен
алынғандығын көрсетіңіз.
A) «Бала зары».
B) «Насихат».
C) «Зар заман».
D) «Замана».
E) «Алдаушы жалған».
28. Шоқан Уәлиханов қай жылы ... елін ... ... қатысқанын
көрсетіңіз.
A) 1851 ж.
B) 1850 ж.
C) 1856 ж.
D) 1853 ж.
E) 1855 ж.
29. «Ойым – у, өмірім – су, үмітім – бу» ... ... ... ... қолданғанын белгілеңіз.
A) Гипербола.
B) Метафора.
C) Эпитетті метонимия.
D) Теңеу.
E) Антитеза.
30. Т.Әлімқұлұлы ... ... ат ... деп, ... қай ... атын ... табыңыз.
A) Алпамыс.
B) Қамбар.
C) Арқалық.
D) Ер Тарғын.
E) Қобыланды.
14 нұсқа
1. Махамбет қай ханның ... өмір ... ... ... ... ... хан
C) Тәуке хан
D) Абылай хан
E) Жәңгір хан
2. Абайға жеңгелері қойған атты белгілеңіз.
A) Телғара.
B) Әбіш
C) Әбеке.
D) Абай.
E) Ибраһим.
3. Қазақ тілі емлесінің ... ... ... ... салушы кім екенін белгілеңіз.
A) А.Байтұрсынұлы.
B) Б.Майлин.
C) І.Жансүгіров.
D) М.Жұмабаев.
E) С.Сейфуллин.
4. «Құлагер» поэмасының кейіпкерін көрсетіңіз.
A) Ақан сері.
B) Күйші.
C) Қарашаш.
D) Мардан.
E) Мәмбет.
5. ... ... ... ... табыңыз.
A) Солтүстік Қазақстан облысы, Преснов ауданы.
B) Батыс Қазақстан облысы, Орда ауданы.
C) Шығыс ... ... ... ... облысы, Мақтарал ауданы.
E) Алматы қаласы.
6. Кенжекей қай ертегінің кейіпкері екенін атаңыз.
A) «Ұшқыш кілем».
B) «Ер Төстік».
C) «Кер құла атты ... ... ... «Аяз ... «Ақ жүрген азбас» мақаланың тақырыбын белгілеңіз.
A) Төрт түлік мал, кәсіп, егіншілік туралы
B) Отан, туған жер, халық туралы
C) Оқу, ... өнер ... ... жайында
E) Адамгершілік, жақсы- жаман мінез туралы
8. Аңыз ... ... ... табыңыз.
A) Доспамбет.
B) Асан қайғы.
C) Жиренше.
D) Жиембет.
E) Қазтуған.
9. Асанның:
’’Ердің құны ... ... ... ... соң,
Қол қусырып барған соң,
Аса кеш те, қоя бер,’’- деген өлеңінде не ... ... ... ... ... ... салт ... Қамқорлық.
E) Жер мәселесі.
10. XVІІІ ғасырда өмір сүріп, Тәуке, Абылай ... ... ... ... ... ... ... Доспамбет.
C) Бұқар.
D) Шалкиіз.
E) Қазтуған.
11. Ы.Алтынсарин құрастырған «Қазақ хрестоматиясының» алғашқы беті қандай
өлеңмен ашылғанын табыңыз.
A) «Интернатта оқып ... ... ... ... ... «Шәкірт ойы»
E) «Өнер-білім бар жұрттар»
12. XІX ғасырдың ІІ жартысында және ХХ ғасырдың басында қазақ халқымен
тығыз әдеби байланыста болған туысқан ... ... ... ... ... ... ... тәжік, чуваш.
D) Татар, қырғыз, өзбек.
E) Орыс, қарашай.
13. «Қызыл жебе», «Жетім қыз» шығармаларының авторын табыңыз.
A) М.Шаханов.
B) Ш.Мұртаза.
C) Ә.Нүрпейісов.
D) І.Есенберлин.
E) О.Бөкей.
14. ... ... ... барады» туындысында жалғыз шалдың неге
шегара бұзып, тау асып келе жатқанын табыңыз.
A) Жаулардан қашып келеді.
B) Туған ... ... ... келеді.
D) Түрмеден қашып келеді.
E) Мал ұрлау үшін келеді.
15. XV-XVІІІ ғасырлардағы жыраулар мұрасы бір жүйеге ... ... ... ... ... еңбекте жарияланғанын
анықтаңыз.
A) ’’Жырау поэзиясы’’.
B) ’’Бес ғасыр жырлайды’’.
C) ’’Алдаспан’’ антологиясы.
D) ’’Қазақ әдебиеті’’.
E) ’’Әдебиет тарихы’’.
16. ’’Қозы ... ... ... ... ... ... үшін ... белгілеңіз.
A) Танаш.
B) Тайлақ.
C) Көтібар.
D) Айбас.
E) Тазша.
17. Айтысқа түсетін ақынның бірден бастырмалатып, қарсыласының апшысын
қуыра, ... ... ... ... ... ... мақсаты.
B) Елдің көңілін аудару амалы.
C) Қарсыласын жеңіп кетудің ... ... ақын ... ... жолы.
E) Айтыстың бір шарты.
18. «Мен едім Исатайдың Шерниязы» деп, өзін Шернияз ақын ... ... ... ... ... Ел-жұртқа.
D) Бөкей ханға.
E) Баймағамбет сұлтанға.
19. «Ұзын бойлы, мес қарын, түксиген қалың қабақты, жалпақ мұрын, қарсы
келген адам ... елге ... ... ... қатты мінезді
адам»- деген сипаттама «Қалың малдағы» (С.Көбеев) қай кейіпкерге лайық
екенін көрсетіңіз.
A) Құрымбай.
B) Байғазы.
C) Амантай.
D) Итбай.
E) Тұрлығұл.
20. «Кім ... ... ... ... ... Т.Жомартбаев.
C) Ж.Аймауытов.
D) С.Торайғыров.
E) С.Көбеев.
21. М.Әуезовтің «Көксерек» әңгімесін жазуға себеп болған оқиғаны
көрсетіңіз.
A) Қысқы ауыл ... әсер ... ... ... ... ... ... күнтізбе әсер еткен.
C) Жазушы қиялынан туған.
D) Естіген хикаясы себеп болған.
E) Өз басынан өткен.
22. Ғ. Мүсіреповтің колхоз өмірінің бұралаң-бұлтарысын бүкпей, ашып ... ... ... ... ... ... адымдар’’.
C) ’’Қос Шалқар’’.
D) ’’Жат қолында’’.
E) ’’Ақан сері- Ақтоқты’’.
23. Ғ.Мұстафиннің’’Қарағанды’’ романында қандай мәселе әңгімеленетінін
табыңыз.
A) Қазан төңкерісі.
B) Қазақ ... ... ... табы мен ... ... ... ... Білімдендіру, сауаттандыру мәселесі.
E) Колхоздастыру кезеңі.
24. Шығарманың тақырыбы деген ... ... ... ... көрсетіңіз.
A) Жазушының үндейтін белгілі бір пікірі, айтқысы келетін
ойы.
B) Оқиғалардың ... ... ... ... ... таныстыру.
D) Қаламгердің өмір құбылысына берген бағасы.
E) Жазушының көркем шығармасына негіз, арқау еткен өмір
құбылыстарының түйіні.
25. Ежелгі түркі жеріндегі әйел тәңірі кім ... ... ... ... ... Айша-бибі.
D) Ұмай ана.
E) Елбілге.
26. Еркін жатқан қайран ел,
Дәулетің ... ... ... ... ... салған қамалға…- деген өлең шумағының авторын табыңыз.
A) Дулат.
B) Ақтамберді.
C) Бұқар жырау.
D) Шортанбай.
E) Асан ... ... ... ... ... орыс ... ... амал жоқ, қазақтар,
Енді сенің торыңа…
Байлар ұрлық қылады,- деген тармақтар Шортанбай Қанайұлының қай
шығармасынан алынғандығын табыңыз.
A) «Алдаушы ... ... ... «Зар ... ... ... «Ақындарға» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Абай Құнанбаев.
B) Ілияс Жансүгіров.
C) Сәкен Сейфуллин.
D) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
E) Міржақып Дулатов.
29. ’’Лермонтов болмағанмен біздің Ақан,
Кісі ме еді ... құр ... олқы ... бұл да ... ... бас ... ... деп, Ақан сері туралы айтқан ақынды
белгілеңіз.
A) Мағжан Жұмабаев.
B) Абай Құнанбаев.
C) Мұхтар Әуезов.
D) Олжас Сүлейменов.
E) ... ... ... ... садақ тартты,
Атқан оғы тасты уатты.
Жай оғынан кейін емес,
Темірден де өткізеді,
Күндік жерге ... ... ... ... қай түрі ... ... Теңеу.
B) Аллегория.
C) Гипербола.
D) Метафора.
E) Эпитет.
15 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының туған жылын белгілеңіз.
A) 1835 ж.
B) 1846 ж.
C) 1865 ж.
D) 1904 ж.
E) 1804 ... ... ... ... ... ... ... – сөздің патшасы»
C) «Өнер – білім бар жұрттар»
D) «Әке мен бала»
E) «Ғылым таппай мақтанба»
3. Абайдың ән құдіретін жырлаған өлеңін ... ... ... ... ... бұлғаң».
C) «Құлақтан кіріп бойды алар».
D) «Өлсем, орным қара жер».
E) «Кейде есер көңіл құрғырың».
4. С. Мұқановтың қазақ ауылы кедейлерінің типтік ... ... ... ... ... ... «Сүт ... «Шоқпыттың шаруасы».
E) «Кедей баласы».
5. 1926 жылы Қазақ театрының тұңғыш шымылдығы қай пьесамен ашылғанын
көрсетіңіз.
A) «Айман – ... ... ... ...... ... ... «Қарагөз»
6. Ертегі кейіпкерін табыңыз.
A) Баян.
B) Қарашаш.
C) Құртқа.
D) Таңсық.
E) ... ... Орыс ... ... ... ... ... қазақты
анықтаңыз.
A) А. Байтұрсынов.
B) Ш. Уәлиханов.
C) Ы. Алтынсарин.
D) М. Тынышбаев.
E) Х. Досмұхамедов.
8. Шәкәрім шығармасын ... ... ... ... ... "Ақбілек".
D) "Қалқаман-Мамыр".
E) "Батыр Баян".
9. ’’Қалың мал’’ романында: ’’Байдың қатыны өлсе,- төсегі жаңғырар,
кедейдің ... ... басы ... ... басы ... ... ... мал берсең, қызын біреу өзі-ақ әкеп тастар,’’- деп жұбату
айтушы кім екенін белгілеңіз.
A) Ауыл ақсақалдары.
B) Қарағұл.
C) Серғазы.
D) Итбай.
E) Амантай.
10. Ғ. Мүсірепов ... ... ... оқуға қай қалада түскенін
белгілеңіз.
A) Алматы.
B) Қызылжар.
C) Ақтөбе.
D) Орынбор.
E) Семей.
11. ... өзі ... ... деп ... туындысын атаңыз.
A) ’’Құлаған құз’’.
B) ’’Миллионер’’.
C) ’’Дауылдан кейін’’.
D) ’’Шығанақ’’.
E) ’’Күлмеген адам’’.
12. Шығарманың кейіпкері деген ұғымға лайық анықтаманы белгілеңіз.
A) Өмірде ... ... ... ... ... ... ... мінез-құлқы, сырт пішіні.
C) Міндетті түрде өмірде болған ... ... ... ... тірі ... ... Шығармадағы адамдардың көркем бейнесі.
13. М.Әуезов пен Р.Ғамзатов арасындағы байланысты табыңыз.
A) Достық байланыс.
B) Үлкен сыйласым.
C) Туысқандық ... ... ... ... ... ... деп аталатын, Қамажай, Омар, Темірбек, Нәзила, Кама атты
кейіпкерлері бар пьесаның авторын табыңыз.
A) Д.Исабеков.
B) Қ.Мұқаметжанов.
C) Б.Римова.
D) Р.Мұқанова.
E) И.Сапарбай.
15. Әділет, ... ақыл мен ... ... ... ... ғұламаны табыңыз.
A) З.Бабыр.
B) А.Яссауи.
C) М.Қашқари.
D) С.Сараи.
E) Ж.Баласағұн.
16. ″Алдар Көсенің шайтанды алдауы″ деген аңыздағы шайтандардың ... ... ... ... ... Мүкен, Түкен.
D) Зор-теке, Сор-теке.
E) Әңкір, Мүңкір.
17. Қазақтың көшпелі өмірі, ... ... киім ... жүріс-
тұрысы, қыздарының бірінен-бірі асқан сұлулығы суреттелетін лиро-эпос жырын
көрсетіңіз.
A) «Қыз Жібек».
B) «Қозы ... ... ... қыз».
D) «Мақпал мен Сегіз».
E) «Айман-Шолпан».
18. Асан қайғының елді аралауына не себеп болғанын белгілеңіз.
A) ... ... ... тарату.
C) Өзінің кәсібі.
D) Шұрайлы жер іздеу.
E) Игі жақсыларды жинау.
19. ’’Кенелемін деген жігіттің
Жылқы ішінде екі ... тел ... қай ... үзіндісі екенін
анықтаңыз.
A) ’’Ор, ор қоян, ор қоян’’.
B) ’’Жауынды күні көп жүрме’’.
C) ’’Жел, жел есер, жел есер’’.
D) ’’Қоғалы ... қом ... ... бұлт жай ... ... Жарылғасұлы өмір сүрген жылдарды көрсетіңіз.
A) 1465-1560 жж.
B) 1817-1881 жж.
C) 1670-1730 жж.
D) 1706-1778 жж.
E) 1675-1769 жж.
21. Ахмет Байтұрсыновтың туған ... ... ... ... Ақмола.
D) Көкшетау.
E) Қостанай.
22. Қару-жарақ аттары, теңізшілік терминдері және ... ... көп ... ... ... ... А.Байтұрсынұлы.
C) С.Мұқанов.
D) Т.Жароков
E) С.Сейфуллин.
23. «Күйші» поэмасындағы кейіпкерді табыңыз.
A) Қарашаш.
B) Лағыл.
C) Жамал.
D) Айша.
E) Сұлушаш.
24. Монолог дегеніміздің не екенін анықтаңыз.
A) Бір ... ұзақ ... ... ... өзара кезектесе сөйлесуі.
C) Әдеби шығармадағы оқиға желісі.
D) Қалыпты жағдайдан әсірелеп суреттеу.
E) Табиғат ... ... ... ... ... неше ... бөлінетінін табыңыз.
A) Төрт.
B) Бес.
C) Үш.
D) Сегіз.
E) Алты.
26. Мәтелді табыңыз.
A) “Ат – ер қанаты”
B) “Бірлік болмай, тірлік болмас”
C) “Жердің сәні - ... ... ... ұлы ... ... алды - ... Бұлт болған айды ашқан,
Мұнар болған күнді ашқан,-... деген үзіндіде ... кім ... ... ... ... Шаңқұтты.
C) Ақсүйек.
D) Би.
E) Хан.
28. Тауды екіге жарасың,
Тастың қашап арасын.
Кесіп өтіп кезеңді,
Аягөз, қайда барасың?
Кімнің өлеңінен ... ... ... табыңыз.
A) Абай.
B) Дулат.
C) Шернияз.
D) Жамбыл.
E) Шөже.
29. «Киім кисе, жеңі жоқ,
Етегі бар да, белі жоқ...
Ел биледі бір сымпыс
Екі бұты ... ... ... ... ... ... ... Шоқанұлы.
B) Шортанбай Қанайұлы.
C) Мұрат Мөңкеұлы.
D) Міржақып Дулатов.
E) Абай Құнанбаев.
30. Қ.Мұхаметжановтың пьесасын ... ... ... ... мен ... ... дайын’’.
D) ’’Майра’’.
E) ’’Сәуле’’.
16 нұсқа
1. Махамбет Өтемісұлының ағасы, Жәңгір ханның 12 ... ... ... ... Жәңгір.
C) Бекмағамбет.
D) Баймағамбет.
E) Қарауылқожа.
2. Шәкәрім поэмасын табыңыз.
A) «Еңлік-Кебек».
B) «Медғат-Қасым».
C) ... ... ... ... «Қамар сұлу» романында көтерілген мәселені анықтаңыз.
A) Жер ... Әйел ... ... ... Қалың мал.
E) Кедей теңдігі.
4. «Өткен күндер» жинағының авторын анықтаңыз.
A) І.Жансүгіров.
B) С.Сейфуллин.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Ж.Жабаев.
E) Б.Майлин.
5. М. Мақатаевтың қызмет еткен қаласын ... ... ... ... ... ... қаласы.
D) Ақтау қаласы.
E) Орал қаласы.
6. Қожа Ахмет Яссауидің кітабы қалай аталатынын анықтаңыз.
A) ’’Мұхаббат-наме’’.
B) ... ... ... ... ’’Диуани хикмет’’.
7. ’’Ер Тарғын’’ жырындағы дана, батагөй қарияның атын табыңыз.
A) Бұлалай.
B) Ханзада.
C) Сыпыра жырау.
D) Қартқожақ.
E) ... ХVІІ ... өмір ... ... ... Жиембет.
B) Махамбет.
C) Доспамбет.
D) Шалкиіз.
E) Асан қайғы.
9. Дулат Бабатайұлының ... ... «Жас ... ... ... «Әр ... парқы бар»
D) «Өлеңнің аққан көзі едім»
E) «Ақжайлау мен Сандықтас»
10. Ы. Алтынсарин ұйымдастырған тұңғыш мектеп қай ... қай ... ... 1863 ж. ... 1864 ж. ... 1866 ж. ... 1865 ж. ... 1865 ж. Орынборда.
11. Абай: “Талаптың мініп тұлпарын,
Тас қияға өрледің,”- деп кімге айтатынын табыңыз.
A) Оспанға.
B) Мағауияға.
C) ... ... ... Ғ. ... М. Горькийден аударған әңгімесін табыңыз.
A) «Талпақ танау».
B) «Ашынған ана».
C) «Шұғыла».
D) ... ... ... ... ... ... ойды ... өлең өлшемінің атауын белгілеңіз.
A) Тармақ.
B) Шумақ.
C) Буын.
D) Бунақ.
E) Ұйқас.
14. Қарақалпақ жерінде туған ... ... ... ... ... ... М.Шаханов.
E) Т.Молдағалиев.
15. Аяз би қандай бейне екендігін анықтаңыз.
A) Шыншыл бейне.
B) ... ... ... ... ... туған.
E) Қиялдан туған.
16. Алдар Көсенің шайтанды алдауына арналған аңыздарды сюжеті мен құрылысы
жағынан ... ... ... ... ... ... Қайғылы әңгіме.
B) Қорқынышты әңгіме.
C) Күлдіргі әңгіме.
D) Діни әңгіме.
E) Шытырман оқиғалы.
17. Сарыбай мен Қарабайдың бір-бірімен кездескен жерін табыңыз.
A) Сыр елінде.
B) Арқада.
C) ... ... ... ... ... Асан ... әкесінің кәсібі не болғанын белгілеңіз.
A) Саятшы.
B) Малшы.
C) Әнші.
D) Педагог.
E) Ақын.
19. Алмажанның дастанын табыңыз.
A) “Арнау өлеңдері”
B) “Баймағамбет сұлтанға айтқаны”
C) “Бірінші тілек ... ... ... ... "Оқ тиіп он ... ой ... жүрегімде бар бір жарам".
А.Байтұрсынов осы жолдарды жазуға мәжбүр болған себебін анықтаңыз.
A) Әкесінің ұсталуы.
B) Ғашықтық.
C) ... ... Ел ... Кедейлік.
21. Спандияр Көбеев 1887 жылы қайда оқығанын табыңыз.
A) Өз бетінше оқыды.
B) Орыс лицейінде.
C) Жұмыс істеді.
D) Ыбырай мектебінде.
E) Молдадан оқыды.
22. ²Абай ... ... ... мен ... ... үшін сөз болатын
қазақ салтын көрсетіңіз.
A) Қыз алысу.
B) Құда болу.
C) Құн төлеу.
D) Бала ... ... Ас ... ... деген ұғымның мәнін табыңыз.
A) Қайта айту деген мағынаны білдіреді.
B) Керексіз, орынсыз, басы артық ... ... ... ... шығармасын иемдену.
D) Екі нәрсені қатарластыра алып бейнелеу тәсілі.
E) Қарама-қарсы ... ... ²Өз ... өзге елге ... ... өзіммен бірге алып жүрер екі түрлі
ұлттық асылым бар: бірі - ²Манас², бірі - ... ... ... - ... ... ... З.Қабдолов.
B) С.Мұқанов.
C) Ш.Айтматов.
D) Ғ.Мүсірепов.
E) М.Шаханов.
25. ’’Құтты білік’’ дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланғанын
белгілеңіз.
A) Айтуды.
B) Айтолды.
C) ... ... ... ... ... өлеңін табыңыз.
A) “Бұл заманда не ғаріп?”
B) “Шағырмақ бұлт жай тастар”
C) “Көлде жүрген қоңыр ... ... ... ... ... ... ... төмендегі өлең тармақтарында не айтылғанын
анықтаңыз:
Бай кедейді көрмейді,
Кедей байға ермейді.
Қызметін бір күн қылмаса,
Майлы сорпа бермейді.
A) Өнер, оқу, білім.
B) Бостандықтың ... ... ... ... ... тап ... ашылғандығы.
E) Табиғаттың тамаша көрінісі.
28. Ыстықкөл сапарына, Құлжаға бірге барған Шоқанның досын табыңыз.
A) Гонсевский.
B) Костылецкий.
C) Достоевский.
D) Дуров.
E) Семенов-Тян-Шанский.
29. ... ... ... ... ... таңды қарсы алған жерін
табыңыз.
A) Бурабай көлінің ортасындағы ... ... ... ... ... ... ... Сексенкөлдің ортасындағы діңгек таста.
D) Қалың орман ортасында.
E) Шалқар көлінің ортасындағы діңгек таста.
30. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас шал ... ... ... жерге өтісімен не істегенін табыңыз.
A) Шекарашыларға берілді.
B) Отырып тамақ ішті.
C) Ата-бабалар зиратына құран оқыды.
D) Жер ананы құшақтап сүйе ... ... ... ... ... Махамбет Өтемісұлының жауынгер де абзал досын, көтеріліс басшысын
табыңыз.
A) Шернияз
B) Есет ... ... ... ... «Сот реформасы туралы жазбалар», «Жоңғария очерктері» еңбектерінің
авторын көрсетіңіз.
A) Ы.Алтынсарин.
B) А.Байтұрсынов.
C) ... ... ... Ы. Алтынсарин «Қазақ хрестоматиясына» енген әңгіме-мысалды белгілеңіз.
A) «Қайырымды түлкі».
B) «Залым төреге».
C) «Жаз».
D) «Әй, жігіттер».
E) «Өзен».
4. Шәкәрімнің өлеңін табыңыз.
A) «Мен - ... ... ... ... «Ғылым таппай мақтанба»
D) «Шәкірт ойы»
E) «Жастарға»
5. А.Байтұрсынұлының ынтымаққа, бірлікке шақыратын мысал өлеңін
көрсетіңіз.
A) «Аққу, ... һәм ... ... ... ... «Жетісу суреттері».
6. Ас бергенге бас берсін,
Өмірі ұзақ жас ... ... кең ... дос ... ... ... ... ажыратыңыз.
A) Жол батасы.
B) Теріс бата.
C) Наурыз батасы.
D) Ас қайыру батасы.
E) Рамазан батасы.
7. Баласын мақтар бас ... ... қас ... ... ... дос ... - деген жолдарды айтқан авторды белгілеңіз.
A) Қазыбек.
B) Төле.
C) Үмбетей.
D) Сырым.
E) Абай.
8. Бұқар жырау шығармаларының ... ... ... ... ... Ел ... жырлау, Абылай бейнесін сомдау.
C) Ғашықтықты жырлау.
D) Адамзат туралы ой-толғау.
E) Өзін-өзі мадақтау.
9. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Еділ бол да, ... ... ... ... ... ... асыл бар ... «Аягөз, қайда барасың?!»
E) «Абайдың суретіне»
10. Абайдың өлеңін көрсетіңіз.
A) ’’Өнер-білім бар жұрттар’’.
B) ’’Арғымаққа оқ ... ... ... ... М. Дулатовтың 1909 жылы Уфа қаласында басылып шыққан кітабын атаңыз.
A) “Қирағат”.
B) “Есеп құралы”.
C) ... ... ... “Терме”.
12. "Үш бақытымның" авторын табыңыз.
A) Ақұштап Бақтыгереева.
B) Мұқағали Мақатаев.
C) ... ... ... ... ... ... ... Қазақстан² газетінің 1920 жылдардағы атын көрсетіңіз.
A) ²Орда².
B) ²Тіршілік².
C) ²Кедей сөзі².
D) ²Еңбекші қазақ².
E) ²Әдебиет майданы².
14. М.Шахановтың «Арман» ... ... қай ... өтетінін табыңыз.
A) Отырар.
B) Мысыр.
C) Бағдат.
D) Баласағұн.
E) Иассы.
15. Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты кейіпкерлер қандай ертегіде
кездесетінін анықтаңыз.
A) "Адам ... ... ... ... ... ... атты ... "Аяз би".
E) "Ер Төстік".
16. ’’Алпамыс батыр’’ жырындағы қалмақ ... ... ... ... ... ... Қартқожақ.
17. Жыраулар толғауында көп кездесетін өлең үлгісін анықтаңыз.
A) Баллада.
B) Бейне ... ... ... жырлары.
D) Ән өлең.
E) Қара өлең.
18. ’’Ар жақта Арғынғазы ... елің бар ма ... - деп ... ... ... ... ақынды анықтаңыз.
A) Шернияз.
B) Жанкісі.
C) Шортанбай.
D) Мұрат.
E) Махамбет.
19. Сұлтанмахмұттың балалық шағы өткен жерді табыңыз.
A) Ақтөбе.
B) Өскемен.
C) Атырау.
D) Көкшетау.
E) Павлодар.
20. С.Сейфуллиннің ... ... қай ... ... ... ... ... Педагогика.
C) Қазақ фольклоры.
D) Қазақ тілі.
E) Психология.
21. С.Мұқановтың поэмасын табыңыз.
A) ’’Сырдария’’.
B) ’’Теміртас’’.
C) ’’Мөлдір махаббат’’.
D) ’’Сұлушаш’’.
E) ... ... 1950-70 ... ... ... ... ... «Ақан сері-Ақтоқты».
B) «Ақлима».
C) «Өмір жорығы».
D) «Алғашқы адымдар».
E) «Амангелді».
23. Қазақ прозасының профессионалдық биік ... ... ... XІX ... ... XX ... XІX ғ.бірінші жартысы.
D) XVІІІ ғ.екінші жартысы.
E) Әлі әлемдік деңгейге жеткен ... ... ... ертең болса құрымақ,
Мен дайынмын өлуге де бүгін-ақ,” – деген қай ақын екенін атаңыз.
A) Шыңғыс Айтматов.
B) Александр Блок.
C) Расул Ғамзатов.
D) Әбділда ... Мұса ... ... ... туындыны табыңыз.
A) «Күлтегін», «Тоныкөк».
B) «Қисса-сул әнбия».
C) «Қорқыт ата» кітабы.
D) «Мұхаббат-наме».
E) «Жамиғат тауарих».
26. ’’Дерсеханұлы Бұқаш туралы жыр’’ қай ... ... ... ... ... лұғат ат-түрік’’.
B) ’’Жамиғат тауарих’’.
C) ’’Хисса-сұл-әнбия’’.
D) ’’Мұхаббат- наме’’.
E) ’’Қорқыт ата’’ кітабы.
27. «Қыз Жібек» жырындағы жастардың арман, тілегіне ... ... ... Қарабай тобы.
B) Базарбай тобы.
C) Қалмақтар тобы.
D) Қодар тобы.
E) Сарыбай тобы.
28. «Зар заман», ... ... ... ... авторын табыңыз.
A) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
B) Шортанбай Қанайұлы.
C) Әбубәкір Шоқанұлы.
D) Мұрат Мөңкеұлы.
E) Мағауия Абайұлы.
29. Бенжамен Матиптің ²Қазақ - ... ... ... ... ... ... оқығаннан кейін туындағанын көрсетіңіз.
A) Ғ.Мұстафин ²Миллионер².
B) С.Мұқанов ²Ботагөз².
C) М.Әуезов ²Абай ... ... ... ... М.Әуезов ²Қилы заман².
30. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» әңгімесінде Байтас шалдың
шекарадан жалғыз өту себебін белгілеңіз.
A) Балалары болған, бірақ қайтыс боп кеткен.
B) ... ... ... ... ... тастаған.
C) Балалары туған жерге қайтқысы келмеген.
D) Балалары жоқ адам.
E) Балалары туған жерге кетіп қалған.
18 нұсқа
1. Үзіндіні керекті ... ... ... ... «…» ... ... ... деп.
A) «қозым»
B) «құлыным»
C) «бұзауым»
D) «лағым»
E) «боташым»
2. Махамбет Өтемісұлының өлеңін табыңыз.
A) ... атқа ер ... ... Ақ ... «Мен – қазақ».
D) «Шәкірт ойы».
E) «Ей, ... ... ... ... «Маса» жинақтарының авторын белгілеңіз.
A) Ш.Құдайбердіұлы.
B) А.Байтұрсынұлы.
C) Ж.Аймауытов.
D) М.Жұмабаев.
E) М.Дулатов.
4. Бейімбет Майлиннің қоғамдық маңызы үлкен әлеуметтік мәселелерді
қозғайтын поэмасын белгілеңіз.
A) ... ... ... ... ... ... ... қалып»
E) «Ауылда».
5. Поэзия!
Менімен егіз бе едің?
Сен мен сезесің бе?
неге іздедім?.. – деген үзінді Мұқағалидің қай өлеңінен ... ... ... ... «Мен таулықпын».
D) «Барлығы да сендердікі».
E) «Фантазия».
6. Жаманға «Аяз би» деген атты кімнің қойғанын көрсетіңіз.
A) Анасы.
B) ... Уәли ... Бес ... ... ... ... жұрты бұқара,
Өз қолында болмаса
Қанша жақсы болса да,
Қайратты туған ер ғаріп...’’ Асан ... қай ... ... ... бол да, ... ... ... киік жайлаған’’.
C) ’’Көлде жүрген қоңыр қаз’’.
D) ’’Бұл ... не ... ... жер ... ... ... ... жылын табыңыз.
A) 1802 ж.
B) 1892 ж.
C) 1835 ж.
D) 1874 ж.
E) 1904 ж.
9. С.Бегалиннің Ш.Уәлихановқа ... ... атын ... ... ... «Қашқарға саяхат».
C) «Ш.Уәлиханов».
D) «Ариадна жібі».
E) «Аққан жұлдыз».
10. Ескендір патшаның өз жұрты аз көрініп, көршілерге көз алартуына
төмендегі мінездемелердің қайсысы сәйкес келетінін ... ... ... ... ... Қара ... ... ойлаушы.
D) Қанішер, жауыз.
E) Даңққұмар, озбыр.
11. С.Сейфуллиннің Қазан қаласындағы ... ... ... басылған
жинағын табыңыз.
A) «Асау тұлпар».
B) «Экспресс».
C) «Өткен күндер».
D) «Домбыра».
E) «Қызыл ат».
12. ... ... ... ... ... ... ... болған жерді көрсету.
C) Бір адамның портретін беру.
D) Табиғатты суреттеу.
E) ... ... ... ... ... «Ақсақ Темір мен ақын» балладасында Ақсақ Темірдің
бәрінен артық санайтын қаласының атын табыңыз.
A) Бағдат.
B) Самарқан.
C) Шираз.
D) Рим.
E) ... ... ... қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас шалдың
шекарадан өтіп, атамекендегі ескі ... ... не ... ... Өткен өмірін ойлай бастады.
B) Бойтұмарын алып, сөгіп, ішіндегі бір уыс ... ... ... ... ... ... кетті.
D) Су ішіп есін жинады.
E) Алаңсыз ұйқыға кетті.
15. Маман байдың ауылын кім шабатынын анықтаңыз. (’’Айман-Шолпан’’)
A) Қалмақтар.
B) Қырғыздар.
C) Арыстан.
D) Әлібек.
E) Көтібар.
16. ... – сөз ... - деп баға ... зерттеушіні табыңыз.
A) І.Жансүгіров.
B) М.Әуезов.
C) Б.Кенжебаев.
D) С.Мұқанов.
E) С.Сейфуллин.
17. Жиембет жырау қай ханның тұсында өмір ... ... ... хан.
B) Жәңгір хан.
C) Есім хан.
D) Тәуке хан.
E) ... ... Сол ... хан ... ... жан болдың...- деген өлең жолдары Үмбетейдің қай өлеңінен
алынғанын белгілеңіз.
A) ’’Бөгембай өліміне’’.
B) ’’Бекболат биге’’.
C) ’’Бәкеге’’.
D) ’’Бөгембай өлімін Абылай ханға естірту’’.
E) ... ... өмір ... ... ... ... ... 1840-1880 ж.ж.
C) 1843-1891 ж.ж.
D) 1841-1889 ж.ж.
E) 1842-1890 ж.ж.
20. М.Жұмабаевтың оқиғасы ... мен ... ... ... ... ... шығармасын белгілеңіз.
A) «Бала мен құс».
B) «Орман патшасы».
C) «Тоқсанның тобы».
D) «Ертегі».
E) «Қойлыбайдың қобызы».
21. ’’Тыңдағы толқындар’’, ’’Аққан жұлдыз’’ романдарының авторы қай ... ... ... ... С.Мұқанов.
D) М.Иманжанов.
E) Ғ.Сланов.
22. М.Әуезовтің ²Адамдық негізі - әйел² деген тұңғыш ... ... ... 1916 ... 1915 ... 1917 ... 1918 ... 1919 ж.
23. Ғ.Мүсіреповтің «Этнографиялық әңгімесінің» жазылу ерекшелігін табыңыз.
A) Диалогпен жазылған.
B) Баяндау әдісімен.
C) Сюжетсіз әңгіме.
D) Суреттеу әдісімен.
E) Астарлы әзілмен жазылған.
24. 1916 ж. ... ... шығу ... ... ... ... үшін.
B) Жерді қорғау мақсатында.
C) Алым-салыққа қарсы.
D) Екі жақты ... ... ... ... қара жұмысқа алуға қарсы.
25. «Руна жазуы» деген ұғым қай ... сөзі ... ... Үнді елінің сөзі.
B) Түрік сөзі.
C) Ағылшын сөзі.
D) Орыс сөзі.
E) Скандинавия халықтарының ... ... ... қай ... ... ... анықтаңыз.
A) Оғыз дәуіріндегі әдебиет.
B) Алтын Орда дәуіріндегі ... ... ... ... ... дәуіріндегі әдебиет.
E) Ислам дәуіріндегі әдебиет.
27. Қас итсің, қасыңа да адам жуымас,
Ел ұстап жұрт ... ... ... ... қас ... ... қу бас, - деген үзіндінің авторын табыңыз.
A) Махамбеттікі.
B) Жиембеттікі.
C) Исатайдікі.
D) ... ... "Зар ... өкілдері кімдер екенін анықтаңыз.
A) Сәкен, Ілияс, Бейімбет.
B) Сұлтанмахмұт, Міржақып, Мағжан.
C) Ыбырай, Абай, Шоқан.
D) ... ... ... ... ... ... ... адам озар немен артып,
Бұл сөзді ақылға сал, ... ... …» - ... ... ... табыңыз.
A) А.Қорамсаұлы.
B) А.Құнанбаев.
C) Ш.Құдайбердиев.
D) Ш.Бөкеев.
E) Ғ.Қараш.
30. Аллегорияның мағынасын көрсетіңіз.
A) Өте кішірейтіп жеткізу.
B) Мысқыл, кекету.
C) Астарлы меңзеу.
D) Асырып айту.
E) ... ... Әдет - ... ... ... анықтаңыз.
Аққу ұшып көлге кетті.
Сұңқар ұшып шөлге кетті.
Ол адасып кеткен жоқ
Әркім барар жөнге кетті.
A) Естірту.
B) Сыңсу.
C) Той бастар.
D) Беташар.
E) Жар - ... ... ... туған жерін табыңыз.
A) Ақмола облысы
B) Қызылорда облысы
C) Атырау облысы
D) ... ... ... ... ... Абайдың өз әнімен тараған өлеңін белгілеңіз.
A) «Болыс болдым, мінеки».
B) «Интернатта оқып жүр».
C) «Мен ... ... ... ... «Ғылым таппай мақтанба».
E) «Айттым сәлем қаламқас».
4. Мұхтар Әуезовтің ... ... ... ... «Тек ... әдебиеті ғана
емес, бүкіл кеңес әдебиетінің аса үздік жетістіктерінің бірі» - деген
пікірді айтқан адамды табыңыз.
A) Ғабит ... ... ... ... ... ... Сәтбаев.
E) Қалтай Мұхаметжанов.
5. «Оянған өлке» романының авторын табыңыз.
A) Ә. ... Ж. ... Ғ. ... М. ... С. ... Ертегідегі ’’Шалқұйрық’’ атты тұлпар қай кейіпкердің сенімді серігі
ретінде суреттелгенін белгілеңіз.
A) Аламан мен Жоламан.
B) Ер Төстік.
C) Құламерген.
D) Дүмше молда.
E) Аяз ... ... ауыз ... жаңа ... ... қыз образын белгілеңіз.
A) Шолпан
B) Айман
C) Баян сұлу
D) Сұлушаш
E) Қамар сұлу
8. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Жетісу суреттері»
B) «Өлсе, өлер табиғат адам ... «Сөз ... өлең ... «О, ... жас, ... ... ... қыз»
9. Ш.Құдайбердиевтің поэмасын көрсетіңіз.
A) “Адасқан өмір”.
B) “Медғат-Қасым”.
C) “Қалқаман-Мамыр”.
D) “Батыр Баян”.
E) ... ... «Жер ... ... ... ... С.Сейфуллин.
B) Б.Майлин.
C) С.Мұқанов.
D) І.Жансүгіров.
E) Ғ.Мүсірепов.
11. «Шұғаның белгісіндегі» ... ... ... ... Шұғаның өмірмен қоштасуы.
B) Әбдірахманның Есімбек аулына алғаш келгені.
C) Есімбектің Әбдірахманды ... ... ... ... ... ... Әбдірахманның Шұғаны тұңғыш көруі.
12. «Шоқпыттың шаруасы» өлеңінің авторын табыңыз.
A) ... ... ... ... ... ... терминінің қай тілден алынғандығын табыңыз.
A) Латын.
B) Түркі.
C) Грек.
D) Француз.
E) Ағылшын.
14. «Шыңырау» повесінің ... ... ... ... ... ... ... Тасқа жазылған көне дастандарды табыңыз.
A) ’’Құдатғу біліг’’.
B) ”Күлтегін”, ’’Тоныкөк’’.
C) ... ... ... ... ... ’’Мұхаббат-наме’’.
16. ’’Алпамыс батыр’’ жырында әкім болып жұртты жеп ... ... ... ... ... ... Ұлтан құл.
D) Сарыбай.
E) Құлтай.
17. Бұқар жыраудың өмір сүрген ... ... ... ... ... ... 1706-1778 жж.
D) 1465-1560 жж.
E) 1675-1768 жж.
18. Сағынам, ... ... ... ... ел ... ондай жайлы, - деп жырлаған ақынды атаңыз.
A) Байтоқ.
B) Жанұзақ.
C) Шернияз.
D) Махамбет.
E) ... ... ... өлеңдеріндегі сарындарды белгілеңіз.
A) Кедейлерді күреске шақыру.
B) Орысша оқуға шақыру.
C) Оқу-білімге үндеу.
D) Қазақ даласына келген сауданы айыптау, елдің ақшаға құнығуын ... ... ... ... ... ... сай келетін жауапты анықтаңыз.
A) Шығыс үлгісінде дастандар жазған ақын.
B) Талантты драматург.
C) Бірнеше ... ... ... романдардың авторы.
E) Қазақ әдебиетіндегі тұңғыш аудармашы.
21. «Қазақ» ... қай ... ... ... 1930 ... 1913 ... 1920 ж.
D) 1918 ж.
E) 1916 ж.
22. Мағжан ақынның өлең жазбай, көпшілікке белгісіз боп қалған ... ... ... ... ... ... ... 1925-1938 ж.ж.
E) 1924-1938 ж.ж.
23. Ғ.Мұстафиннің тұңғыш кітабын табыңыз.
A) “Қарағанды”.
B) “Өмір не өлім”.
C) “Ер Шойын”.
D) “Шығанақ”.
E) “Қашқын”.
24. Қара жерге қар ... көр де, етім көр! ... ... қай ... ... ... ... Метафора.
C) Ирония.
D) Метонимия.
E) Антитеза.
25. Сарай қаласынан шыққан Құтб ақын қай ... өмір ... ... XІІ ... XV ... X ... XІV ... XІ ғ.
26. Есендікте малыңды бер де батыр жый,
Басыңа қыстау іс түссе.
Дұспанның қолы жете алмас! – деп Шалкиіз жырау қандай мәселені ... Сөз ... ... ... ... Адамгершілік.
E) Бірлік-ынтымақ.
27. Жиембет жырау:
Мен өлсем құнсыз кетер деме сен,
Кешегі өзің ұрып ... ... ... өлең ... ... айтқанын анықтаңыз.
A) Абылай ханға.
B) Жәңгір ханға.
C) Ахметке.
D) Есім ханға.
E) Жолымбетке.
28. ... өзі өлсе де, сөзі ... үлгі ... сөз ... ... сөзі ... белгілеңіз.
A) Абай.
B) Ақан сері.
C) Жамбыл.
D) Мұсабек.
E) Мағжан.
29. Украин әдебиетінің өкілдерін белгілеңіз.
A) А.Ахматова, ... ... ... ... ... Г.Сковорода, О.Туманян.
E) П.Тычина, М.Бажан.
30. Зәресі жер түбіне кетіп, үрейленген кейіпкердің ала-шапқын көңіл-күйі
шыншыл суреттелген шығарманы табыңыз.
A) «Жонарқа».
B) «Жанталас».
C) «Бір ... ... ... ... ... ... «Eр Төстік» ертегісіндегі Төстіктің әкесінің жалмауызға беріп кететін
затын атаңыз.
A) Шақпақ.
B) Садақ.
C) Қауырсын.
D) Егеу.
E) Пышақ.
2. Шоқан Уәлиханов ... ... қай ... неше ... бітіргенін
табыңыз.
A) 1854 жылы, 19 жасында.
B) 1855 жылы, 20 жасында.
C) 1853 жылы, 18 жасында.
D) 1856 жылы, 21 жасында.
E) 1857 ... 22 ... ... «Аяз ата» ... ұқсас Абайдың өлеңін белгілеңіз.
A) «Жаз».
B) «Қараша, желтоқсанмен сол бір-екі ай».
C) «Жазѓытұры».
D) «Күз».
E) «Қыс».
4. Шәкәрім Құдайбердіұлы қай жылы ақталды, табыңыз.
A) 1938 ... 1990 ... 1988 ... 1931 ... 1987 ж.
5. «Қуаныш», «Кедейдің кейістігі» өлеңдерінің авторын белгілеңіз.
A) Бейімбет Майлин.
B) Сәкен Сейфуллин.
C) Жамбыл Жабаев.
D) Ілияс Жансүгіров.
E) Ахмет Байтұрсынов.
6. ’’Оғыз ... ... ... кім ... ... ... ... Ұлық Түрік.
D) Тоныкөк.
E) Күлтегін.
7. Алдар Көсе қай жанрдың кейіпкері екендігін ... Аңыз ... ... Айтыс
D) Ертегі
E) Шешендік сөз
8. Қазтуғанның шешесінің атын ... ... ... Жанбике.
D) Бибі.
E) Қанша.
9. Шалкиіз:
Бір жақсымен дос болсаң,
Азбас-тозбас ... ... ... дос ... ... ... етер, - деп қандай мәселені қозғағандығын анықтаңыз.
A) Тыныштық.
B) Ел қорғау.
C) Ерлік, бірлік.
D) Достық, жолдастық.
E) Сақтық.
10. Жаманды байқап қарасаң,
Күндердің күні ... ... өзі жау, - ... өлең ... Махамбеттің айтқан мәселесін
анықтаңыз.
A) Жастарға өнеге іс.
B) Жаманнан кесапат.
C) Батырға тән мінез.
D) Адамгершілік.
E) Жақсыдан шарапат.
11. А.Байтұрсыновтың ... ... ... ... ... ... ... Шешен сөз.
B) Ақыл сөз.
C) Ділмар сөз.
D) Көсем сөз.
E) Нақыл сөз.
12. «Ассонанс» анықтамасына сәйкес қатарды белгілеңіз.
A) Бірыңғай дауысты дыбыстарды ... ... ... ... ... Бір ... ... затпен салыстыра суреттеу.
D) Бірыңғай дауыссыз дыбыстарды қайталау.
E) ... ... ... ... ... «Боранды бекет» романында Найман-Ананы атқан адамды
атаңыз.
A) Жуан-жуандар.
B) Жолаушы.
C) Қайын сіңлісі.
D) Дөненбай.
E) Мәңгүрт.
14. «Сырдария» ... ... ... ... ... ... ... Қ.Бекхожин.
15. Жылқы жылы жыл санауда нешінші ретте екенін көрсетіңіз.
A) Жетінші.
B) Үшінші.
C) Бірінші.
D) Тоғызыншы.
E) Он екінші.
16. Шернияз Жарылғасұлы өмір сүрген ... ... XVII ... XIV ғ.
C) XVIII ғ.
D) XIX ғ.
E) XVI ... ... бір күн, ... ... бел ... ... алған үзінді екенін табыңыз.
A) Ж.Жабаев.
B) С.Торайғыров.
C) А.Құнанбаев.
D) Д.Бабатайұлы
E) С.Дөнетаев.
18. Шортанбай Қанайұлының туған жерін табыңыз.
A) Торғай облысы, Жангелдин ... ... ... ... Аягөз ауданы.
C) Көкшетау облысы, Айыртау ауданы.
D) Қостанай облысы, Құсмұрын бекеті.
E) ... ... ... ... ... ... ... Ы.Алтынсаринның шығармасын табыңыз.
A) ’’Жәмила қыз’’.
B) ’’Күз ’’.
C) ’’Туған еліме’’.
D) ’’Асыл шөп’’.
E) ’’Анау-мынау’’.
20. С.Көбеевтің адам бойындағы ұнамсыз мінезді көрсететін шығармасын
көрсетіңіз.
A) ... мен ... ... мен ... ... соқа’’.
D) ’’Туған еліме’’.
E) ’’Жетімнің өлеңі’’.
21. С.Сейфуллиннің туған жеріндегі өзендерді табыңыз.
A) Ертіс.
B) Жайық, Еділ.
C) Нұра, Есіл.
D) Іле, Шу.
E) Сырдария, Әмудария.
22. 1941 жылы ... қай ... үшін ... сыйлық берілгенін
анықтаңыз.
A) ’’Алынбас қамал’’.
B) ’’Өтеген батыр’’, ’’Сұраншы батыр’’.
C) ’’Айтыстары үшін’’.
D) ’’Ворошилов туралы поэма’’.
E) ’’Өлеңдері үшін’’.
23. Ғ.Мүсіреповтің Рязанов, ... ... ... қай ... ... «Қазақ солдаты».
B) «Амангелді».
C) «Оянған өлке».
D) «Ұлпан».
E) «Тулаған толқындар».
24. Диалог дегеніміздің не ... ... ... қарама-қарсы мағынада, кекесін мағынасында қолдану.
B) Әдеби шығарманың оқиғасын желілі түрде ... ... ... ... ... Кейіпкердің мінезін, дүниеге көзқарасын суреттеу.
E) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе ... Көне ... тіл ... ... ... бойынша теориялық тұрғыдан
құнды түйіндер жасаған ғылыми еңбекті белгілеңіз.
A) «Қисса-сул әнбия».
B) «Диуани лұғат ... ... ... ... ... ... Ай астына аспанға
Құрды бақан қақтырып,
Алтын теңге аттырып,
Теңгені атып түсірген ... – батыр қай ... ... ... ... сұлу сол ... ... сұлу сол алар
C) Баянды сұлу сол алар
D) Ақжүністі сұлу сол алар
E) Құртқаны сұлу сол алар
27. Мына өлең ... ... қай ... ... ... ... ... тудың, Бөгембай’’
A) ’’Бөгембай өліміне’’.
B) ’’Жауқашарға’’.
C) ’’Бәкеге’’.
D) ’’Бөгембай өлімін Абылай ханға естірту’’.
E) ’’Бекболат биге’’.
28. С.Мұқанов ... ... ... ... ... “Жолдастар”.
E) “Майдан”.
29. «Қараш-Қараш оқиғасы» қай жанрға жататынын көрсетіңіз.
A) Пьеса.
B) Роман.
C) Поэма.
D) Әңгіме.
E) ... ... ... ... ... есіңізге түсіріңіз.
A) “Алтын құс”.
B) “Алмас қылыш”.
C) “Көшпенділер”.
D) “Алтын орда”.
E) “Қаһар”.
21 нұсқа
1. Махамбет ақынның әкесінің атын ... ... ... Бекмағамбет.
D) Өтеміс.
E) Исатай.
2. Ы. Алтынсариннің отырықшылыққа, егіншілікке үгіттеген ... ... ... ... ... «Бай ... мен кедей баласы»
D) «Әке мен бала»
E) «Атымтай Жомарт».
3. Абай өмір сүрген ғасырды белгілеңіз.
A) XIX ғ. аяғы мен ХХ ... ... ... ХХ ... XVI-XVII ... XV-XVII ... ... батыр» дастанының авторын табыңыз.
A) Б.Майлин.
B) І.Жансүгіров.
C) Ж.Жабаев.
D) М.Жұмабаев.
E) С.Сейфуллин.
5. С. Мұқанов жұмысшы факультетін (рабфак) қай қалада бітіргенін табыңыз.
A) Алматы.
B) Орск.
C) ... ... ... ... ... қай ғасырда өмір сүргенін белгілеңіз.
A) XІ ғ.
B) ІX ғ.
C) XІІ ғ.
D) X ғ.
E) VІІІ ... ... ... ... ... ... Ерназар.
B) Кендебай.
C) Бапы.
D) Шойынқұлақ.
E) Жаман.
8. «Ақ жүрген ... ... ... белгілеңіз.
A) Төрт түлік мал, кәсіп, егіншілік туралы
B) Адамгершілік, жақсы- жаман мінез туралы
C) Үнемшілдік жайында
D) Оқу, білім, өнер туралы
E) ... ... жер, ... туралы
9. Таза мінсіз асыл тас,
’’Су түбінде жатады.
Таза мінсіз асыл сөз,
Ой түбінде жатады’’
Үзінді кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Ақтамберді.
B) ... Асан ... ... ... ... Дулатов Түркістан республикасының «Ақ жол» газетіне қай
жылдары қызметте болғанын белгілеңіз.
A) 1920 ж.
B) 1927 ж.
C) 1925 ж.
D) 1926 ... 1930 ... ... ... ... ... ... жылды қамтығандығын
көрсетіңіз.
A) 20 жыл.
B) 10 жыл.
C) 15 жыл.
D) 5 жыл.
E) 25 жыл.
12. ... ... ... ... сырт ... суреттеу.
B) Бір адамның ұзақ сөзі.
C) Оқиғалар арасындағы байланыс.
D) Оқиға не оқиғалар жиынтығы.
E) Оқиғаның мезгілін, ... ... ... ... (Ш.Айтматов) оқиға қай жерде өтетінін табыңыз.
A) Таразда.
B) ... Ош ... ... ауылында.
E) Ыстықкөлде.
14. «Көшпенділер» атты тарихи трилогияның екінші бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) «Алмас қылыш».
B) «Жанталас».
C) «Ғашықтар».
D) «Қаһар».
E) «Қатерлі өткел».
15. ’’Алдар Көсе’’ аңызында ... ... ... зат ... ... Сүйек.
B) Тезек.
C) Тулақ.
D) Ет.
E) Құрт.
16. Қазақ халқының ауыз әдебиетін зерттеген қай батыр жазушы екенін
белгілеңіз.
A) ... ... ... Ғабдуллин.
C) Талғат Бигелдинов.
D) Қасым Қайсенов.
E) Бауыржан Момышұлы.
17. «Балаларыма өсиет» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Шалкиіз.
B) Шернияз.
C) Жиембет.
D) Қазтуған.
E) Ақтамберді.
18. Бұқар ... ... ... ... басы майда, түбі сайда”
B) “Мұнар күн”
C) “Күмбір, күмбір кісінетіп”
D) “Асқар, асқар, асқар тау”
E) “Жиырма деген жасыңыз”
19. ... ... ... ... табыңыз.
A) Мұрат.
B) Алмажан.
C) Бекболат.
D) Шәңгерей.
E) Шернияз.
20. ’’Жас жүрек’’ (1917 ж.) кімнің өлеңі екенін белгілеңіз.
A) М.Әуезов.
B) С.Көбеев.
C) М.Сералин.
D) С.Торайғыров.
E) С.Дөнентаев.
21. Мағжан ... ... ... дайындайтын семинариясын қай жылы
бітіргенін көрсетіңіз.
A) 1916 ж.
B) 1915 ... 1914 ... 1918 ... 1912 ... М. Әуезовтің Ленинград университетін бітірген жылын табыңыз.
A) 1931ж.
B) 1926ж.
C) 1930ж.
D) 1925ж.
E) 1928ж.
23. ²Дүние жүзінде қазақтан ұзақ амандасатын ел ... ... ... ... арасында жүретіндер езіп-созып, тіпті ұзақ
амандасады. Мал-жан, ауру-сырқау, ит-құсқа дейін қалдырмай сұрасады... ² -
деген жолдары бар ... ... ... ... үлгілерін сипаттайтын
Ғ.Мүсіреповтің шығармасын көрсетіңіз.
A) ²Боранды түнде² әңгімесі.
B) ²Этнографиялық әңгіме².
C) ²Жат қолында² романы.
D) ²Оянған өлке² романы.
E) ²Шұғыла² ... ... көп ... ... ... ... ... Синтаксистік параллелизм.
B) Саз.
C) Ырғақ.
D) Теңеу.
E) Интонация.
25. Әбу Насыр Әл-Фараби туындылары ежелгі дәуір әдебиетінің қай кезеңіне
жататынын ... Оғыз ... ... ... ... ... Түркі қағанаты дәуіріндегі әдебиет.
D) Алтын Орда дәуіріндегі әдебиет.
E) Хандық дәуіріндегі ... ... ... мал бітіп,
Малға қарай құт болмақ.
Қонысынан мал тайса,
Құты кетіп жұт болмақ, - деген кім, табыңыз.
A) Шортанбай
B) Мұрат
C) Әйтеке би
D) Дулат
E) Төле ... ... ... ... өлең ... не айтылғанын
анықтаңыз:
Бай кедейді көрмейді,
Кедей байға ермейді.
Қызметін бір күн қылмаса,
Майлы сорпа бермейді.
A) Әйелдер теңсіздігі.
B) Бостандықтың туғандығы.
C) Қазақ аулындағы тап жігінің ашылғандығы.
D) ... ... ... ... оқу, ... ... 1857 жылы кімнің ұсынысымен орыс географиялық қоғамының
толық мүшесі болғанын белгілеңіз.
A) С.Ф.Дуров.
B) И.Н.Березин.
C) ... ... ... ... – у, өмірім – су, үмітім – бу» тіркестерінде Шәкәрім қандай
көркем тәсілді қолданғанын белгілеңіз.
A) Теңеу.
B) Антитеза.
C) ... ... ... ... ... ... ... барады» әңгімесіндегі Байтас шал тау
асып,шекара бұзып, туған жерге өтісімен не істегенін табыңыз.
A) Ата-бабалар зиратына құран оқыды.
B) ... ... ... Жер ... құшақтап сүйе берді.
D) Шекарашыларға берілді.
E) Ауылдағы адамдарға жолықты.
22 нұсқа
1. Махамбет қай ... ... өмір ... ... ... ... ... хан
C) Тәуке хан
D) Әбілқайыр хан
E) Жәңгір хан
2. «Сот реформасы туралы жазбалар», «Жоңғария очерктері» еңбектерінің
авторын көрсетіңіз.
A) Ә.Бөкейханов.
B) Ы.Алтынсарин.
C) ... ... ... ... ... кітапханасында танысқан орыс досының атын белгілеңіз.
A) Байрон.
B) Михаэлис.
C) Гете.
D) Некрасов.
E) ... ... ... ... ... ... Алматы қаласы.
B) Батыс Қазақстан облысы, Орда ауданы.
C) Оңтүстік Қазақстан облысы, Мақтарал ауданы.
D) Солтүстік Қазақстан облысы, ... ... ... ... ... Мына ... ... қай пьесаның кейіпкері екенін табыңыз.
«Өз көңілімді барласам, дүниенің бәр дос. Жарқыраған күн де дос, ... де ... ... - ән сүйем, саят құрам – сән сүйем, жалын ұрам – жар
сүйем.»
A) «Ақан сері - ... - ... ... - Сырым.
C) «Айман-Шолпан» - Арыстан.
D) «Қыз Жібек» - Төлеген.
E) «Еңлік-Кебек» - Кебек.
6. VІІІ ғасырда Сыр бойында өмір сүрген ақын, күйші, аңыз ... ... ... ... ... ... ... болса, сақалым жұлынсын,
Қыз астындағы тырнадай.
Бәрін де осының көріп келдім,
Асыңды асшы ұрламай, – деген ... кім ... ... Асан ... ... Ер ... ... Алдар Көсе.
8. Асан атына ’’қайғы’’ деген сөздің тіркесе айтылуының себебін
белгілеңіз.
A) Мұңды адам.
B) Жай қоя ... Өз ... ... бар ... Халық қайғысын, мұң-зарын ойлаумен өткен адам.
E) Айналасына наразылықтан.
9. ’’Өкпеңменен қабынба,
Өтіңменен жарылма,
Орыспенен соғысып,
Басыңа мұнша көтерген,
Жұртыңа жаулық ... - ... өлең ... кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Ақтамберді жырау.
B) Шалкиіз жырау.
C) Доспамбет жырау.
D) Жиембет жырау.
E) Бұқар жырау.
10. Шәкәрімнің музыка зерттеушісі А.В.Затаевич ... ... ... ... ... ... мен өмір».
C) «Ақындарға».
D) «Бостандық туы жарқырап».
E) «Бұл ән ... ... ... «Сөз бен ... «Сөз бен ... ... ... қай
еңбегіне тән екендігін анықтаңыз.
A) «23 жоқтау».
B) «Әдебиет танытқыш».
C) «Ер Сайын».
D) «Тіл құралы».
E) «Сынау».
12. ... ... ... ... ... ... Әйел ... Табиғат.
D) Білім.
E) Өнер.
13. Ш.Айтматов қай ұлттың перзенті екенін анықтаңыз.
A) Қазақ.
B) Ұйғыр.
C) Түрік.
D) Өзбек.
E) Қырғыз.
14. «Шыңырау» ... бас ... ... ... Ермек.
C) Омар.
D) Еңсеп.
E) Ахмет.
15. Өзі іздеген сұлу қызды ... ... ... ... ... ... «Ер Төстік».
B) «Алтын сақа».
C) «Аяз би».
D) «Күн ... ... ... ... ... дос құдалар».
16. ’’Жар-жар’’ өнердің қай түріне жататынын табыңыз.
A) Айтыс.
B) Шешендік өнер.
C) ... ... ... ... Әли ағаның қызы еді,
Қас арудың өзі еді.
Маңдайы күнге тимеген,
Желге шашын үрмеген,- деген жолдар қай жыраудың өлеңінен алынғанын
анықтаңыз.
A) Бұқар.
B) Доспамбет.
C) Шалкиіз.
D) Асан ... ... ... орыс ... ... ... Михаэлис.
C) Ильминский.
D) Веселовский.
E) Долгополов.
19. Ы.Алтынсарин үлгісімен тәрбиелік ... ... ... ... ... ... С.Дөнентаев.
C) С.Сейфуллин.
D) М.Кәкімжанова.
E) М.Сералин.
20. С.Торайғыровтың «Кім жазықты» романындағы жаңашыл қыздардың ... ... ... ... ... ... Жәмила.
D) Раушан, Күлтай.
E) Зылиха, Рысты.
21. Ағасының қалыңдығын алып қашып әкеліп беретін бала туралы жазылған
Ғ.Мүсірепов ... ... ... ... ... ... «Этнографиялық әңгіме.»
D) «Боранда».
E) «Кездеспей кеткен бір бейне».
22. Ғ.Мұстафиннің’’Қарағанды’’ романында қандай мәселе әңгімеленетінін
табыңыз.
A) Колхоздастыру ... ... ... ... Жұмысшы табы мен ұлттық интеллигенцияның қалыптасу жолы.
D) Білімдендіру, сауаттандыру мәселесі.
E) Қазан төңкерісі.
23. Оқиғаның ... ... ... қалай аталатынын анықтаңыз.
A) Пролог.
B) Эпилог.
C) Экспозиция.
D) Кульминация.
E) Шешім.
24. Шығарманың тақырыбы деген ұғымға сәйкес ... ... ... ... көркем шығармасына негіз, арқау еткен өмір
құбылыстарының түйіні.
B) Қаламгердің өмір ... ... ... ... ... ... бір ... айтқысы келетін
ойы.
D) Оқиғалардың мазмұндық байланысы.
E) Оқиға өтетін орынмен таныстыру.
25. ’’Құдатғу білігте’’ әділдіктің ... ... кім ... ... Одгүрміш.
B) Күнтуды.
C) Айтолды.
D) Қорқыт.
E) Ұғділміш.
26. «Өжет адам ...» нені жеңеді, табыңыз
A) Өз-өзін жеңеді
B) Дұшпанын жеңеді
C) Өлімді жеңеді
D) Жаманды жеңеді
E) Жауды ... ... ... ... ... елің бар ма ... – деп ... айтқандығын анықтаңыз.
A) Жәңгірге.
B) Баймағамбетке.
C) Жәнібекке.
D) Қарауылқожаға.
E) Арынғазыға.
28. Тарбағатай тауынан
Тоқсан сала ... өзен ... ... ... ... – ... үзінді қай өлеңнен алынған, табыңыз.
A) «Жетісу суреттері»
B) «Аягөз , қайда барасың?!»
C) «Толағай»
D) ... ... ... "Зар ... ... кімдер екенін анықтаңыз.
A) Ыбырай, Абай, Шоқан.
B) Сәкен, Ілияс, ... ... ... ... ... ... Мағжан.
E) Қалижан, Ғафу, Мұқағали.
30. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» ... ... ... жалғыз өту себебін белгілеңіз.
A) Балалары болған, бірақ қайтыс боп кеткен.
B) Балалары жоқ адам.
C) Балалары туған ... ... ... Балаларын ұстап алып, түрмеге қамап тастаған.
E) Балалары туған жерге қайтқысы келмеген.
23 нұсқа
1. Кісі қайтыс болғанда ... салт ... ... ... Сыңсу.
C) Жар - жар.
D) Беташар.
E) Той бастар.
2. Махамбет Өтемісұлының ... ... ... 1865 ... 1846 ... 1804 ... 1835 ж.
E) 1904 ж.
3. Абайға жеңгелері қойған атты белгілеңіз.
A) Әбеке.
B) Абай.
C) Әбіш
D) ... ... ... ... ... авторын табыңыз.
A) М. Жұмабаев.
B) С. Мұқанов.
C) Ж. Аймауытов.
D) Ғ. Мүсірепов.
E) Ә. ... М. ... өмір ... ... ... 1804 – 1846 ж.ж.
B) 1835 – 1865 ж.ж.
C) 1894 – 1938 ж.ж.
D) 1845 – 1904 ж.ж.
E) 1931 – 1976 ... ... ... ... ақылшысы кім екенін белгілеңіз.
A) Тоныкөк.
B) Қорқыт.
C) Ұлық Түрік.
D) Білге.
E) Күлтегін.
7. XVІІІ ғасырда өмір ... ... ... ... кеңесші болған қай
жырау екенін белгілеңіз.
A) Шалкиіз.
B) Доспамбет.
C) Ақтамберді.
D) Қазтуған.
E) Бұқар.
8. 19-ғасырда Орыс жағрафиялық қоғамының толық мүшесі болған қазақты
анықтаңыз.
A) А. ... М. ... Х. ... Ш. Уәлиханов.
E) Ы. Алтынсарин.
9. Шәкәрім шығармасын табыңыз.
A) "Қалқаман-Мамыр".
B) "Батыр Баян".
C) "Ақбілек".
D) "Оянған өлке".
E) "Абай ... М. ... 1909 жылы Уфа ... басылып шыққан кітабын атаңыз.
A) “Есеп құралы”.
B) “Азамат”.
C) “Қирағат”.
D) “Оян, қазақ”.
E) “Терме”.
11. С.Сейфуллиннің туған жерін анықтаңыз.
A) Қапал уезі, Ақсу болысы.
B) Жамбыл ... ... ... ... ... ... уезі, Нілді болысының 1-аулы.
D) Павлодар облыс, Баянауыл ауданы, Қызылтау атырабы.
E) Торғай облысы, Қостанай уезі, Дамбар ... ... ... анықтаңыз.
A) Екі адамның өзара кезектесе сөйлеуі.
B) Шығармаға қатысушының мінезін, дүниеге көзқарасын
сипаттау.
C) Табиғат көркін суреттеу.
D) Оқиғаның болған жерін көрсету.
E) Шығарманың оқиғасын ... ... ... ... XІX ... ІІ жартысында және ХХ ғасырдың басында қазақ халқымен
тығыз әдеби байланыста болған туысқан халықтарды белгілеңіз.
A) Қарақалпақ, ... ... ... ... ... чуваш.
D) Орыс, қарашай.
E) Татар, қырғыз, өзбек.
14. Д.Исабековтің пьесасын табыңыз.
A) «Мансапқорлар».
B) «Әпке».
C) «Құдағи келіпті».
D) «Неке қияр».
E) «Көктөбедегі кездесу».
15. Аяз би ... ... ... ... ... туған.
B) Сиқырлы бейне.
C) Қиялдан туған.
D) Типтік бейне.
E) Шыншыл бейне.
16. Алдар көсе аңызында: - ... ... ... ... деп ... ... Хан.
B) Кемпір.
C) Алдар.
D) Бай.
E) Бізбикеш.
17. ’’Қозы Көрпеш-Баян сұлу’’ поэмасында Қозының намысын қорғау үшін кім
шығатынын белгілеңіз.
A) Көтібар.
B) Танаш.
C) ... ... ... ... бұлт жай ... қай ... ... екенін анықтаңыз.
A) Асан қайғы.
B) Жиембет.
C) Доспамбет.
D) Қазтуған.
E) Шалкиіз.
19. «Мен едім Исатайдың Шерниязы» деп, өзін Шернияз ақын кімге
таныстыратынын ... ... ... ... ... Баймағамбет сұлтанға.
D) Ел-жұртқа.
E) Махамбетке.
20. «Егер Ғайшажанды айттыра ... ... он ... бие ... ба екен,
болмаса таза мың теңге ақша сұрасам ба екен » ... ... қай ... ... ... ... мал».
C) «Кім жазықты».
D) «Қамар сұлу».
E) «Көкшетау».
21. ...Бұрынғы өткен күніңді,
Берейін жырлап елге, анам.
Көргеніңді бүгінгі
Жаз, жаз, қалам, тер қалам...
Үзінді қай поэмадан ... ... ... ’’Дала’’.
C) ’’Күйші’’.
D) ’’Альбатрос’’.
E) ’’Гималай’’.
22. С.Мұқановтың «Сұлушаш» поэмасы жазылған жылды табыңыз.
A) 1920 ... 1921 ... 1928 ... 1932 ж.
E) 1930 ж.
23. Гогольдің ’’Ревизор’’, Шекспирдің ’’Отелло’’, ’’Асауға тұсау’’
пьесаларын аударған жазушыны белгілеңіз.
A) Ә.Әбішев.
B) Ж.Аймауытов.
C) М.Әуезов.
D) ... ... ... ... не ... ... ... көркін суреттеу.
B) Бір адамның ұзақ сөзі.
C) Әдеби шығармадағы оқиға желісі.
D) Қалыпты жағдайдан әсірелеп суреттеу.
E) ... ... ... ... ... ’’Диуани лұғат-ат түрік’’ атты жинақ қай ғасырда жарық көргенін
белгілеңіз.
A) XІ ғ.
B) XІV ғ.
C) XX ... XVІІІ ... XVІ ... ... заманда не ғаріп?’’ өлеңі алғаш қайда жарияланғанын белгілеңіз.
A) ’’Алдаспан’’.
B) ’’Шайыр’’ жинағы.
C) ’’Әдебиет тарихы’’.
D) ’’Қазақ әдебиеті’’.
E) ... ... ... дүниеге келген жылын көрсетіңіз.
A) 1728 ж.
B) 1802 ж.
C) 1847 ж.
D) 1683 ж.
E) 1810 ж.
28. Самаурын мен ... өзін ... ... салтын бұзатын жағымсыз
құбылыс көрген ақындарды табыңыз.
A) Зар ... ... ... ... Абай ... ... ... болған емес.
E) Демократтық бағыттағы ақындар.
29. ’’Лермонтов болмағанмен біздің Ақан,
Кісі ме еді ақындықтан құр алақан?
Ортасын олқы көрген бұл да ... ... бас ... дарқан,’’- деп, Ақан сері туралы айтқан ақынды
белгілеңіз.
A) Абай Құнанбаев.
B) Мұхтар Әуезов.
C) Мағжан Жұмабаев.
D) ... ... ... ... ... ... мен ... Тұяқ батырлар тұқымдарының арасындағы араздық
І.Есенберлиннің қай шығармасында баяндалғандығын анықтаңыз.
A) «Көшпенділер».
B) «Қатерлі өткел».
C) «Алтын құс».
D) «Айша».
E) «Сұлтан».
24 ... ... ... ... дүние есігін ашады өлең,
Өлеңмен жер қойнына кірер денең.
A) Aқан сері.
B) A.Құнанбаев.
C) М.Дулатов
D) A.Байтұрсынов.
E) Ы.Aлтынсарин.
2. Махамбет Өтемісұлының ... ... ... 12 ... ... табыңыз.
A) Жәңгір.
B) Исатай.
C) Қарауылқожа.
D) Баймағамбет.
E) Бекмағамбет.
3. Абайдың ән құдіретін жырлаған өлеңін көрсетіңіз.
A) «Ғылым ... ... ... есер көңіл құрғырың».
C) «Құлақтан кіріп бойды алар».
D) «Бойы бұлғаң».
E) «Өлсем, орным қара жер».
4. А.Байтұрсынұлының ынтымаққа, бірлікке шақыратын мысал ... ... ... ... ... һәм шаян».
D) «Пайғамбар».
E) «Жетісу суреттері».
5. М. Мақатаевтың қызмет еткен қаласын табыңыз.
A) Атырау ... Орал ... ... қаласы.
D) Алматы қаласы.
E) Павлодар қаласы.
6. Қожа Ахмет Яссауидің кітабы қалай ... ... ... ... біліг’’.
C) ’’Диуани хикмет’’.
D) ’’Кодекс-Куманикус’’.
E) ’’Мұхаббат-наме’’.
7. Аяз бидің бұрынғы есімін табыңыз.
A) Жақсы.
B) Жаман.
C) Мадан.
D) Уәлі.
E) ... Аңыз ... ... ... ... ... Доспамбет.
C) Қазтуған.
D) Жиембет.
E) Асан қайғы.
9. Асанның:
’’Ердің құны ... ... ... ... ... ... барған соң,
Аса кеш те, қоя бер,’’- деген өлеңінде не туралы айтылғанын анықтаңыз.
A) Кешірімділік.
B) Жер мәселесі.
C) Достық.
D) Қамқорлық.
E) Дәстүр, салт мәселесі.
10. ... ... ... ... Еспенбет.
B) Бабатай.
C) Сағынай.
D) Жиембет.
E) Шортанбай.
11. Ы.Алтынсарин құрастырған «Қазақ хрестоматиясының» алғашқы беті қандай
өлеңмен ... ... ... ... ... ... «Шәкірт ойы»
D) «Интернатта оқып жүр»
E) «Өнер-білім бар жұрттар»
12. С.Сейфуллиннің Қазан қаласындағы «Матбуғат Кәримия» баспасында басылған
жинағын табыңыз.
A) «Экспресс».
B) ... ... ... ... ... ... ... Парижде болғанда дағыстандық суретшіні көргенін, қартайған суретшінің
суреттерінде туған елге ... ... ... ... ... ... ... Ғ.Гулям.
B) М.Әуезов.
C) Р.Ғамзатов.
D) Ш.Айтматов.
E) Ғ.Мүсірепов.
14. «Қызыл жебе», ... қыз» ... ... табыңыз.
A) І.Есенберлин.
B) Ә.Нүрпейісов.
C) М.Шаханов.
D) Ш.Мұртаза.
E) О.Бөкей.
15. ″Алдар Көсенің шайтанды алдауы″ деген аңыздағы шайтандардың ... ... ... ... Түлен.
C) Әңкір, Мүңкір.
D) Зор-теке, Сор-теке.
E) Мүкен, Түкен.
16. ’’Кенелемін деген жігіттің
Жылқы ішінде екі ... тел ... қай ... үзіндісі екенін
анықтаңыз.
A) ’’Жауынды күні көп жүрме’’.
B) ’’Шағырмақ бұлт жай ... ... жел ... жел ... ’’Ор, ор қоян, ор қоян’’.
E) ’’Қоғалы көлдер, қом сулар’’.
17. Исатай-Махамбет бастаған көтеріліс жыршысының бірі, күрескер ақынды
табыңыз.
A) Мұрат ... ... ... ... ... ... ... Шернияз Жарылғасұлы.
E) Үмбетей жырау.
18. Шортанбай Қанайұлының өлеңінен алынған үзіндіде не туралы айтылғанын
анықтаңыз.
Асылық азған заманда,
Алуан- ... жан ... хан ... ішер сүті жоқ,
Мініп көрер күші жоқ,
Ақша деген мал шықты.
A) Адамгершілік қасиет.
B) Әйелдердің теңсіздігі.
C) Оқу, білім, өнер.
D) Жастардың бас бостандығы.
E) Қазақ ... ... ... «Кім ... ... авторын табыңыз.
A) С.Көбеев.
B) С.Торайғыров.
C) М.Сералин.
D) Ж.Аймауытов.
E) Т.Жомартбаев.
20. Қазақ поэмасына психологиялық талдау нақтылығын әкелген, оқиғалар
тізбегіне баяндауды ... ... ... ... ... атын ... ’’Көкшетау’’
B) ’’Қырманда’’.
C) ’’Егінші’’.
D) ’’Күйші’’.
E) ’’Тоғысу’’.
21. С.Мұқановтың «Балуан Шолақ» туындысында Нұрмағанбетке Балуан Шолақ
деген ... кім ... ... ... Түйе ... ... ... келіншек.
E) Баймырза.
22. Орта Азия мемлекеттік университетіндегі Шығыс факультетінің
аспирантурасында оқыған қаламгерді табыңыз.
A) М.Әуезов.
B) І.Жансүгіров.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Ж.Аймауытов.
E) М.Жұмабаев.
23. ... ... ... ... деп нені ... табыңыз.
A) Қардан қаланған «аққаланы»айтады.
B) Күн сәулесін бейнелейді.
C) Сібір шұғыласын айтады.
D) Аспан әлемін суреттейді.
E) Кемпірқосақты айтады.
24. Параллелизм ... ... ... ... ... ... басы артық сөз.
B) Қарама-қарсы ұғымдарды жақындату.
C) Басқа біреудің әдеби шығармасын иемдену.
D) Қайта айту деген мағынаны білдіреді.
E) Екі ... ... алып ... ... ... ... ... неше кезеңге бөлінетінін табыңыз.
A) Алты.
B) Төрт.
C) Үш.
D) Сегіз.
E) Бес.
26. «Қыз ... ... ... ... тілегіне қарсы топты атаңыз.
A) Қарабай тобы.
B) Қодар тобы.
C) Сарыбай тобы.
D) Қалмақтар тобы.
E) Базарбай тобы.
27. Шоқан ... қай жылы ... елін ... ... ... 1856 ... 1855 ж.
C) 1853 ж.
D) 1851 ж.
E) 1850 ж.
28. «Ақындарға» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Сәкен Сейфуллин.
B) Міржақып Дулатов.
C) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
D) Абай ... ... ... ... ... ... ... оғы тасты уатты.
Жай оғынан кейін емес,
Темірден де өткізеді,
Күндік жерге жеткізеді."
Осы өлеңде көркемдегіш сөздің қай түрі кездесетінін табыңыз.
A) Гипербола.
B) Метафора.
C) ... ... ... ... өзі ... де ... ... нақыл сөзді айтқан адамды
көрсетіңіз.
A) Ғ.Орманов.
B) Ә.Тәжібаев.
C) Б.Бұлқышев.
D) Б.Момышұлы.
E) М.Хакімжанова.
25 нұсқа
1. Шоқан Уәлиханов қай жылдары өмір ... ... ... ... 1845-1875 жж.
C) 1833-1863 жж.
D) 1830-1860 жж.
E) 1840-1870 жж.
2. Ы.Алтынсарин өлеңін табыңыз.
A) «Әке мен бала»
B) «Өнер – білім бар ... ... ... ...... патшасы»
E) «Ғылым таппай мақтанба»
3. Шәкәрім поэмасын табыңыз.
A) «Еңлік-Кебек».
B) «Батыр Баян».
C) «Масғұт».
D) «Медғат-Қасым».
E) «Ескендір».
4. «Құлагер» поэмасының кейіпкерін көрсетіңіз.
A) ... ... Ақан ... ... ... С. ... қазақ ауылы кедейлерінің типтік бейнесін танытқан өлеңін
табыңыз.
A) «Шоқпыттың шаруасы».
B) «Сүт ... ... ... ... «Кедей баласы».
6. Қазақ ауыз әдебиетіндегі жаңа әйел, саналы қыз ... ... ... Сұлушаш
C) Баян сұлу
D) Айман
E) Қамар сұлу
7. Ақын Шернияздың ... атын ... ... Жайнақ.
C) Қанай.
D) Баймағанбет.
E) Орынбай.
8. Дулат Бабатайұлының өмір сүрген жылдарын табыңыз
A) 1803 – 1846 ... 1818 – 1881 ... 1802 – 1874 ... 1857 – 1931 ... 1846 – 1945 ж.ж.
9. Абай: “Талаптың мініп ... ... ... деп ... айтатынын табыңыз.
A) Оспанға.
B) Құнанбайға.
C) Ақылбайға.
D) Әбдірахманға.
E) Мағауияға.
10. ... азан ... ... ... ... Сейфқожа.
B) Сейфолла.
C) Сағындық.
D) Сәдуақас.
E) Сарыпбек.
11. Қалқам, мен Лермонтов, Пушкин де емен,
Есенинмін демедім ешкімге мен.
Қазақтың қара өлеңі – құдіретім,
Онда бір ... сыр бар ... - ... ... ... ... ... белгілеңіз.
A) «Мен таулықпын».
B) «Анау – аспан, мынау – ... ... ... ... ... Шығарманың кейіпкері деген ұғымға лайық анықтаманы белгілеңіз.
A) Шығармадағы адамдардың мінез-құлқы, сырт пішіні.
B) Шығармадағы адамдардың көркем ... ... ... ... тірі адамға айналуы.
D) Міндетті түрде өмірде болған адамдар.
E) Өмірде сирек кездесетін, тіпті мүлде кездеспейтін
образдар.
13. Қарақалпақ ... ... ... ... табыңыз.
A) Т.Айбергенов.
B) Қ.Мырзалиев.
C) М.Шаханов.
D) Т.Молдағалиев.
E) А.Бақтыгереева.
14. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар ... ... ... ... ... ... не үшін оралғысы келгенін табыңыз.
A) Ашаршылықтан құтылу үшін.
B) Туысқандарына жолығу үшін.
C) Жаулардан құтылу ... ... жаңа өмір ... үшін.
E) Туған жерге жетіп өлу үшін.
15. Орхон-Енисей өзендері аңғарынан табылған тастағы дастандарды
белгілеңіз.
A) «Оғыз-наме».
B) «Күлтегін», «Тоныкөк».
C) «Диуани хикмет».
D) ... ... ... ... ... ... ... ертегісіндегі қай кейіпкердің сөзі екенін табыңыз.
- Кел, жердің ішек- қарынын шығарайық.
A) Кемпір.
B) 2- ... ... ... 1- ... Алпамыс батырдың әкесінің атын табыңыз.
A) Тоқтарбай.
B) Қарасай.
C) Байбөрі.
D) Сарыбай.
E) Тұяқбай.
18. Айтысқа ... ... ... ... ... ... ... сөйлейтінінің себебін көрсетіңіз.
A) Айтыстың бір шарты.
B) Қарсыласын жеңіп кетудің амалы.
C) Шабыт шақыру мақсаты.
D) Елдің көңілін ... ... ... ақын ... дәріптеу жолы.
19. Асан қайғының елді аралауына не себеп болғанын белгілеңіз.
A) Шұрайлы жер іздеу.
B) Өлеңдерін тарату.
C) Саяхат жасау.
D) Өзінің ... Игі ... ... ... ... қай ханның тұсында өмір сүргенін белгілеңіз.
A) Тәуке хан.
B) Жәңгір хан.
C) Қасым хан.
D) Абылай хан.
E) Есім ... ... ... ... жерін анықтаңыз.
A) Кереку.
B) Қостанай.
C) Семей.
D) Ақмола.
E) Көкшетау.
22. Граждан деген есімнің ... ... ... қатысын табыңыз.
A) Ешқандай қатысы жоқ.
B) Досы.
C) Лақап аты.
D) Өлеңінің аты.
E) Баласы.
23. Ғ. ... ... ... ... ... ашып ... ... белгілеңіз.
A) ’’Жат қолында’’.
B) ’’Ақан сері- Ақтоқты’’.
C) ’’Қазақ солдаты’’.
D) ’’Қос Шалқар’’.
E) ’’Алғашқы адымдар’’.
24. Қазақ прозасының профессионалдық биік ... ... ... Әлі ... ... жеткен жоқ.
B) XVІІІ ғ.екінші жартысы.
C) XІX ғ.екінші жартысы.
D) XX ғ.
E) XІX ғ.бірінші жартысы.
25. Сайф Сараидың ... ... неше ... ... ... ... ... Он екі.
D) Сегіз.
E) Алты.
26. Бұлт болған айды ашқан,
Мұнар болған күнді ашқан,-... деген үзіндіде Қазтуған кім туралы айтып
отырғанын белгілеңіз.
A) Шаңқұтты.
B) Ақсүйек.
C) ... ... ... "Әй, ... ... деген өлеңді шығарған кім екенін анықтаңыз.
A) Исатай.
B) Ығылман.
C) Ақтамберді.
D) Дулат.
E) Махамбет.
28. Мұрат ... ... ... ... ... ... көрсетіңіз.
A) 1818-1881 жж.
B) 1858-1931 жж.
C) 1843-1906 жж.
D) 1870-1904 жж.
E) 1858-1912 жж.
29. Баубек Бұлқышевтың «Өмір сүргім келеді» деген әңгіме-хатты ... ... ... ... Он ... Жиырмада.
C) Жиырма үште.
D) Жиырма екіде.
E) Жиырма бірде.
30. Ш.Айтматовтың «Боранды бекет» ... ... ... жерді
атаңыз.
A) Жаңа өзен.
B) Тарбағатай.
C) Сарыөзек.
D) Жерұйық.
E) Ош.
26 нұсқа
1. ... ... ... ... ... ... «…» деп,
«Жаудыраған көзіңнен тоташым!» деп.
A) «қозым»
B) «боташым»
C) «лағым»
D) «бұзауым»
E) «құлыным»
2. Махамбет Өтемісұлының жауынгер де абзал досын, көтеріліс басшысын
табыңыз.
A) Әбілқайыр
B) Есет ... ... ... ... Бес ... ... белгілеңіз.
A) Ахмет Байтұсынұлы.
B) Қасым Аманжолұлы.
C) Ғабиден Мұстафин.
D) Сәбит Дөнентаев.
E) Мағауия Абайұлы.
4. «Өткен күндер» жинағының авторын анықтаңыз.
A) Ж.Жабаев.
B) Б.Майлин.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) ... ... 1926 жылы ... театрының тұңғыш шымылдығы қай пьесамен ашылғанын
көрсетіңіз.
A) «Айман – Шолпан»
B) «Түнгі сарын»
C) «Еңлік – Кебек»
D) «Қарақыпшақ Қобыланды»
E) «Қарагөз»
6. ... ... ... ... ... жүрген кім екенін белгілеңіз.
A) Жәдігер.
B) Құлтай.
C) Байбөрі.
D) Алпамыс.
E) Тортай.
7. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Ақжайлау мен Сандықтас»
B) «Жас ... «Әр ... ... ... ... ... көзі ... «Адамдық іс»
8. Кердері Әбубәкір Шоқанұлының туған жылын көрсетіңіз.
A) 1841 жыл.
B) 1845 ... 1858 ... 1818 ... 1843 ... ... ... арналған туындысының атын табыңыз.
A) «Ш.Уәлиханов».
B) «Аққан жұлдыз».
C) «Ариадна жібі».
D) «Қашқарға саяхат».
E) «Бала ... Ы. ... ... ... ... қай ... қай ... белгілеңіз.
A) 1866 ж. Омбыда.
B) 1864 ж. Торғайда.
C) 1863 ж. Ырғызда.
D) 1865 ж. Орынборда.
E) 1865 ж. Қостанайда.
11. ... ... ... ... оқ ... ... ’’Жазғытұры’’.
D) ’’Өзен’’.
E) ’’Өнер-білім бар жұрттар’’.
12. Алматы облысының Райымбек ауданында дүниеге ... ... ... ... ... Қ.Баянбаев.
D) Т.Айбергенов.
E) Т.Молдағалиев.
13. ²Егемен Қазақстан² газетінің 1920 жылдардағы атын ... ... ... ... ²Орда².
D) ²Кедей сөзі².
E) ²Еңбекші қазақ².
14. М.Шахановтың «Арман» ... бала Әбу ... ... дана қарияға
қалай түсіндіргенін белгілеңіз.
A) Саудагер болу үшін көп елдің тілін білу.
B) Саудагер болу үшін мол білім игеру.
C) Саяхатшы ... ... мен ... ... жағу.
E) Саудагер болу.
15. Саиф Сараи- қай дәуір әдебиетінің өкілі екенін белгілеңіз.
A) Орта түркі дәуірі.
B) Алтын Орда ... ... ... ... Көне ... ... Хандық дәуірі.
16. Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты кейіпкерлер қандай ертегіде
кездесетінін анықтаңыз.
A) "Ер ... "Аяз ... ... атты ... "Адам жеңбес Айыртөс батыр".
E) "Ұшқыш кілем".
17. Қазақтың көшпелі өмірі, әдет-ғұрпы, мінез-құлқы, киім киісі, жүріс-
тұрысы, қыздарының бірінен-бірі асқан сұлулығы суреттелетін лиро-эпос ... ... ... ... ... ... мен Сегіз».
D) «Қыз Жібек».
E) «Күлше қыз».
18. Асан қайғы әкесінің кәсібі не болғанын белгілеңіз.
A) Саятшы.
B) ... ... ... Ақын.
19. Бұқар жыраудың өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1675-1768 жж.
B) 1706-1778 жж.
C) 1668-1781 жж.
D) 1670-1730 ... ... ... ... ... мес қарын, түксиген қалың қабақты, жалпақ мұрын, қарсы
келген адам қаймыққандай, елге ... ... ... ... мінезді
адам»- деген сипаттама «Қалың малдағы» (С.Көбеев) қай кейіпкерге лайық
екенін көрсетіңіз.
A) Байғазы.
B) Итбай.
C) Амантай.
D) Тұрлығұл.
E) Құрымбай.
21. М.Жұмабаевтың оқиғасы мысықтар мен тышқандар ... ... ... ... ... белгілеңіз.
A) «Қойлыбайдың қобызы».
B) «Ертегі».
C) «Тоқсанның тобы».
D) «Бала мен ... ... ... ... 1950-70 ... ... ... шығармасын белгілеңіз.
A) «Алғашқы адымдар».
B) «Ақлима».
C) «Өмір жорығы».
D) «Амангелді».
E) «Ақан сері-Ақтоқты».
23. Диалог дегеніміздің не екенін табыңыз.
A) Кейіпкердің мінезін, ... ... ... Сөздерді қарама-қарсы мағынада, кекесін мағынасында қолдану.
C) Табиғат көркін суреттеу.
D) Әдеби шығарманың ... ... ... ... әңгімелеу.
E) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
24. Ш.Айтматовтың «Кездесу» әңгімесінде ұрыларды ... ... ... ... табыңыз.
A) Керуенші.
B) Жолаушы.
C) Ана.
D) Досы.
E) Бейтаныс шал.
25. Ж.Баласағұнның «Құтты білік» дастанындағы уәзірдің атын табыңыз.
A) Ұғділміш.
B) Дана-дәруіш.
C) Күнтуды.
D) ... ... ... ... ... ... кетер деме сен,
Кешегі өзің ұрып өлтірген
Тілеуберді құлыңдай... деген өлең шумағын кімге айтқанын анықтаңыз.
A) Ахметке.
B) Жәңгір ханға.
C) Есім ... ... ... ... Қас ... ... да адам ... ұстап жұрт билейтін қылығың жоқ,
Хан емес, қас қатынсың мұндар қу бас, - деген үзіндінің ... ... ... ... ... ... ... «Адамнан адам озар немен артып,
Бұл сөзді ақылға сал, кірге тартып …» - деген тармақтардың авторын табыңыз.
A) Ш.Құдайбердиев.
B) Ш.Бөкеев.
C) ... ... ... ... ... ақырында Ботагөздің атқан таңды қарсы алған жерін
табыңыз.
A) Шалқар көлінің ортасындағы діңгек таста.
B) Шортанды көлінің ортасындағы діңгек таста.
C) Қалың орман ... ... ... ортасындағы діңгек таста.
E) Сексенкөлдің ортасындағы діңгек таста.
30. «Сен жаудан қашсаң, өмір сенен қашады» деген нақыл сөздің иесін
табыңыз.
A) О.Сүлейменов.
B) Б.Момышұлы.
C) Д.Исабеков.
D) ... ... ... Ы. Алтынсариннің отырықшылыққа, егіншілікке үгіттеген әңгімесін
табыңыз.
A) «Қыпшақ Сейітқұл».
B) «Бай баласы мен кедей баласы»
C) «Атымтай Жомарт».
D) «Әке мен бала»
E) ... ... ... ... ... көрсетіңіз.
A) «Шолпан».
B) «Өткен күндер».
C) «Домбыра».
D) «Маса».
E) «Асау ... ... ... ... ... ... С.Сейфуллин.
B) Б.Майлин.
C) І.Жансүгіров.
D) М.Жұмабаев.
E) Ж.Жабаев.
4. С. Мұқанов жұмысшы ... ... қай ... ... табыңыз.
A) Алматы.
B) Орск.
C) Орынбор.
D) Шымкент.
E) Қызылорда.
5. Мына жолдарды айтқан қай ... ... ... ... көңілімді барласам, дүниенің бәр дос. Жарқыраған күн де дос, ... де ... ... - ән сүйем, саят құрам – сән сүйем, жалын ұрам – жар
сүйем.»
A) ... - ... ... сері - ... - ... «Айман-Шолпан» - Арыстан.
D) «Қарагөз» - Сырым.
E) «Қыз Жібек» - Төлеген.
6. Жүсіп Баласағұн қай ... өмір ... ... XІ ғ.
B) ІX ғ.
C) X ғ.
D) XІІ ғ.
E) VІІІ ғ.
7. Хайуанаттар туралы ертегіні табыңыз.
A) «Ер Төстік»
B) «Тұлпар»
C) «Керқұла атты ... ... аю, ... ... ... ... ... қайтқанда жылқыны бағып жүрген кім екенін белгілеңіз.
A) Алпамыс.
B) Байбөрі.
C) Тортай.
D) Жәдігер.
E) Құлтай.
9. «Біржан мен Сара» айтысы ... қай ... ... ... Ақындар айтысы.
B) Бәдік айтысы.
C) Жануарлар мен адам айтысы.
D) Жұмбақ айтысы.
E) Жар-жар айтысы.
10. Таза мінсіз асыл ... ... ... ... асыл сөз,
Ой түбінде жатады’’
Үзінді кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Ақтамберді.
B) ... ... ... Асан ... ... Орыс ... қоғамының толық мүшесі болған қазақты
анықтаңыз.
A) М. Тынышбаев.
B) А. Байтұрсынов.
C) Х. ... Ш. ... Ы. ... ... “Талаптың мініп тұлпарын,
Тас қияға өрледің,”- деп кімге айтатынын табыңыз.
A) Ақылбайға.
B) Оспанға.
C) Құнанбайға.
D) Әбдірахманға.
E) Мағауияға.
13. Міржақып ... ... ... «Ақ жол» ... қай
жылдары қызметте болғанын белгілеңіз.
A) 1927 ж.
B) 1920 ж.
C) 1925 ж.
D) 1926 ж.
E) 1930 ... ... ... ... ... не оқиғалар жиынтығы.
B) Бір адамның ұзақ сөзі.
C) Адамның сырт ... ... ... ... орнын көрсету.
E) Оқиғалар арасындағы байланыс.
15. Қазақ халқының ауыз әдебиетін зерттеген қай батыр жазушы екенін
белгілеңіз.
A) Рахымжан Қошқарбаев.
B) Мәлік Ғабдуллин.
C) Бауыржан ... ... ... ... ... ... бұлт жай ... қай жыраудың шығармасы екенін анықтаңыз.
A) Шалкиіз.
B) Қазтуған.
C) Доспамбет.
D) Жиембет.
E) Асан қайғы.
17. «Балаларыма өсиет» ... ... ... Жиембет.
B) Шалкиіз.
C) Шернияз.
D) Қазтуған.
E) Ақтамберді.
18. Баймағамбет сұлтанмен қақтығысқан ақынды табыңыз.
A) ... ... ... ... Мұрат.
19. «Егер Ғайшажанды айттыра келген болса, он құлынды бие ... ба ... таза мың ... ақша ... ба екен » ... үзінді қай шығармадан
алынғандығын табыңыз.
A) «Көкшетау».
B) «Дала».
C) «Кім жазықты».
D) «Қамар сұлу».
E) «Қалың мал».
20. ’’Жас жүрек’’ (1917 ж.) ... ... ... ... ... ... М.Әуезов.
D) С.Көбеев.
E) М.Сералин.
21. Ағасының қалыңдығын алып қашып әкеліп беретін бала туралы жазылған
Ғ.Мүсірепов шығармасын табыңыз.
A) «Боранда».
B) «Ананың анасы».
C) «Боранды түнде».
D) «Кездеспей ... бір ... ... ... ... көп ... көркем өрнектің атауын табыңыз.
A) Ырғақ.
B) Синтаксистік параллелизм.
C) Саз.
D) Теңеу.
E) ... ... ... ақынын табыңыз.
A) Н.Фазылов.
B) Ғ.Ибрагимов.
C) Р.Ғамзатов.
D) С.Құдаш.
E) М.Жәлел.
24. О.Бөкейдің «Тортай мінер ақ боз ат…» шығармасы прозаның қай түріне
жататынын табыңыз.
A) Эссе.
B) ... ... ... ... ... дәуір әдебиеті неше кезеңге бөлінетінін табыңыз.
A) Сегіз.
B) Алты.
C) Төрт.
D) Үш.
E) Бес.
26. "Әй, ... ... ... ... ... кім екенін анықтаңыз.
A) Исатай.
B) Дулат.
C) Ақтамберді.
D) Махамбет.
E) Ығылман.
27. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Сүйемін».
B) «Елім-ай».
C) «Ақжайлау мен ... ... ... ... ... ... ... өлеңдерін көрсетіңіз.
A) «Әсемпаз болма әрнеге», «Жаз».
B) «Үш қиян», «Өлім».
C) «Замана», «Насихат».
D) ... ... ... ... ... ... «Ойым – у, өмірім – су, үмітім – бу» тіркестерінде Шәкәрім қандай
көркем тәсілді қолданғанын белгілеңіз.
A) Гипербола.
B) ... ... ... ... ... "Ақ ... ... авторын табыңыз.
A) Т.Ахтанов.
B) Ғ.Қайырбеков.
C) Х.Есенжанов.
D) І.Есенберлин.
E) Ә.Сәрсенбаев.
28 нұсқа
1. Мақалдың жалғасын ... бір рет ... ... Қорқақ мың рет өледі.
B) Ерді намыс өлтірер.
C) Ер атағын ел сақтар.
D) Ел үшін өледі.
E) Батыр майданда шынығады.
2. «Тіл ... ... ... ... ... ... ... М.Әуезов.
C) Ғ.Тоғжанов.
D) А.Байтұрсынұлы.
E) М.Дулатов.
3. «Өткен күндер» жинағының ... ... ... ... ... Б.Майлин.
E) Ғ.Мүсірепов.
4. Сәбит Мұқановтың туған жерін табыңыз.
A) Батыс Қазақстан облысы, Орда ауданы.
B) Оңтүстік Қазақстан облысы, Мақтарал ауданы.
C) ... ... ... ... ... ... қаласы.
E) Шығыс Қазақстан облысы.
5. М. Мақатаевтың өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1845 – 1904 ... 1894 – 1938 ... 1931 – 1976 ... 1804 – 1846 ... 1835 – 1865 ж.ж.
6. Асан атына ’’қайғы’’ деген сөздің тіркесе айтылуының ... Жай қоя ... ... ... Өз ... ... бар ... Мұңды адам.
E) Халық қайғысын, мұң-зарын ойлаумен өткен адам.
7. Жаманды байқап қарасаң,
Күндердің күні болғанда
Өз басына өзі жау, - деген өлең ... ... ... ... ... тән ... ... шарапат.
C) Жастарға өнеге іс.
D) Адамгершілік.
E) Жаманнан кесапат.
8. Ы.Алтынсарин құрастырған «Қазақ хрестоматиясының» алғашқы беті қандай
өлеңмен ашылғанын ... ... ... оқып жүр»
C) «Өнер-білім бар жұрттар»
D) «Кел, балалар, оқылық!»
E) «Шәкірт ойы»
9. Абайдың өлеңін көрсетіңіз.
A) ’’Өзен’’.
B) ’’Әкеме’’.
C) ’’Жазғытұры’’.
D) ’’Өнер-білім бар ... ... оқ ... ... ... ... А.В.Затаевич нотаға түсіріп алған әнін
табыңыз.
A) «Бұл ән бұрынғы әннен өзгерек».
B) «Дүние мен өмір».
C) «Жастарға».
D) ... ... туы ... ... ... ... ... оқиғасын желілі түрде көркем әңгімелеу.
B) Шығармаға қатысушының мінезін, дүниеге көзқарасын
сипаттау.
C) Табиғат көркін суреттеу.
D) Екі адамның өзара кезектесе сөйлеуі.
E) ... ... ... ... XІX ... ІІ жартысында және ХХ ғасырдың басында қазақ халқымен
тығыз әдеби ... ... ... ... ... ... қырғыз, өзбек.
B) Қарақалпақ, араб.
C) Ұйғыр, тәжік, чуваш.
D) ... ... ... құмық.
13. «Көшпенділер» атты тарихи трилогияның екінші бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) «Алмас қылыш».
B) «Ғашықтар».
C) «Қаһар».
D) «Қатерлі өткел».
E) ... ... ... ... ... ... ... шалдың неге
шегара бұзып, тау асып келе жатқанын табыңыз.
A) Мал ұрлау үшін келеді.
B) Туған жеріне келеді.
C) Адасып ... ... ... ... Жаулардан қашып келеді.
15. Әділет, дәулет, ақыл мен қанағат жайлы кітап жазған ғұламаны табыңыз.
A) З.Бабыр.
B) Ж.Баласағұн.
C) А.Яссауи.
D) С.Сараи.
E) М.Қашқари.
16. Өзі ... сұлу ... ... көмегімен тапқан кейіпкері бар
ертегіні табыңыз.
A) «Құмырсқалар, аралар-қиыспас дос ... ... ... «Аяз ... «Күн астындағы Күнікей қыз».
E) «Ер Төстік».
17. Айтысқа ... ... ... ... ... апшысын
қуыра, сескендіре сөйлейтінінің себебін көрсетіңіз.
A) Елдің көңілін аудару амалы.
B) Айтыстың бір шарты.
C) Асқақ ақын екенін дәріптеу жолы.
D) ... ... ... ... жеңіп кетудің амалы.
18. Алғаным Әли ағаның қызы еді,
Қас арудың өзі ... ... ... ... ... ... жолдар қай жыраудың өлеңінен алынғанын
анықтаңыз.
A) Шалкиіз.
B) Бұқар.
C) Қазтуған.
D) Доспамбет.
E) Асан қайғы.
19. Бұқар жыраудың ... ... ... ... ... ... ... “Асқар, асқар, асқар тау”
D) “Қамыстың басы майда, түбі сайда”
E) “Күмбір, күмбір кісінетіп”
20. «Мен едім Исатайдың Шерниязы» деп, өзін ... ақын ... ... ... ... ... Жәңгір ханға.
D) Ел-жұртқа.
E) Бөкей ханға.
21. «Ұзын бойлы, мес қарын, түксиген ... ... ... мұрын, қарсы
келген адам қаймыққандай, елге зәбірлі, көршілерге мазақ, ... ... ... сипаттама «Қалың малдағы» (С.Көбеев) қай кейіпкерге лайық
екенін көрсетіңіз.
A) Байғазы.
B) Итбай.
C) Амантай.
D) Тұрлығұл.
E) Құрымбай.
22. С.Торайғыровтың «Кім ... ... ... ... ... ... ... Аппақай, Күлтай.
C) Зылиха, Рысты.
D) Жаңыл, Жәмила.
E) Қамар, Жамал.
23. Ғ.Мүсірепов ... ... ... деп нені ... ... Аспан әлемін суреттейді.
B) Күн сәулесін бейнелейді.
C) Қардан қаланған «аққаланы»айтады.
D) Сібір шұғыласын айтады.
E) Кемпірқосақты айтады.
24. Оқиғаның ... ... ... ... ... анықтаңыз.
A) Эпилог.
B) Экспозиция.
C) Кульминация.
D) Шешім.
E) Пролог.
25. Сарай қаласынан шыққан Құтб ақын қай ... өмір ... ... XІ ғ.
B) XV ғ.
C) X ғ.
D) XІV ғ.
E) XІІ ғ.
26. «Қыз Жібек» жырындағы жастардың арман, ... ... ... ... Қалмақтар тобы.
B) Сарыбай тобы.
C) Базарбай тобы.
D) Қодар тобы.
E) Қарабай тобы.
27. «Сөз – жібек жіп, жыр – кесте…» деген тармақ ... ... ... Асан ... ... Дулат.
D) Шортанбай.
E) Бұқар.
28. Алтын, күміс тас болар.
Арпа, бидай ас болар,
Бірігіп жан ... ... та ... қас ... ... ... Шортанбай Қанайұлының қай өлеңінен
алынғандығын көрсетіңіз.
A) «Замана».
B) «Насихат».
C) «Зар заман».
D) «Алдаушы жалған».
E) «Бала ... ... ... қай жылы Қырғыз елін зерттеу экспедициясына қатысқанын
көрсетіңіз.
A) 1855 ж.
B) 1853 ж.
C) 1851 ж.
D) 1850 ... 1856 ... ... ... ... ... келеді» деген әңгіме-хатты жазғанда
неше жаста екенін табыңыз.
A) Он тоғызда.
B) Жиырма екіде.
C) Жиырма үште.
D) ... ... ... ... ... Өтемісұлының туған жерін табыңыз.
A) Батыс Қазақстан облысы
B) Алматы облысы
C) Ақмола облысы
D) Атырау ... ... ... ... поэмасын табыңыз.
A) «Ескендір».
B) «Медғат-Қасым».
C) «Масғұт».
D) «Батыр Баян».
E) «Еңлік-Кебек».
3. Қазақ тілі емлесінің реформаторы, грамматиканың, әдебиет теориясының
негізін салушы кім ... ... ... І.Жансүгіров.
C) М.Жұмабаев.
D) А.Байтұрсынұлы.
E) Б.Майлин.
4. 1926 жылы Қазақ театрының тұңғыш шымылдығы қай пьесамен ашылғанын
көрсетіңіз.
A) «Түнгі сарын»
B) «Еңлік – ... ... ...... ... Қобыланды»
5. М. Мақатаевтың қызмет еткен қаласын табыңыз.
A) Ақтау қаласы.
B) Павлодар ... Орал ... ... ... Атырау қаласы.
6. «Ақ жүрген азбас» мақаланың тақырыбын белгілеңіз.
A) ... ... жер, ... туралы
B) Төрт түлік мал, кәсіп, егіншілік туралы
C) Оқу, білім, өнер ... ... ... ... ... ... Үнемшілдік жайында
7. Аңыз кейіпкеріне айналған жырауды табыңыз.
A) Қазтуған.
B) Жиренше.
C) Асан қайғы.
D) Жиембет.
E) Доспамбет.
8. XVІІІ ғасырда өмір сүріп, Тәуке, ... ... ... ... қай
жырау екенін белгілеңіз.
A) Доспамбет.
B) Ақтамберді.
C) Бұқар.
D) Қазтуған.
E) Шалкиіз.
9. Дулат Бабатайұлының ... ... ... бол да, ... ... ... асыл бар ... «Аягөз, қайда барасың?!»
D) «Абайдың суретіне»
E) «Артықша туған азамат»
10. Ы. ... ... ... ... қай ... қай қалада
ашылғанын белгілеңіз.
A) 1863 ж. Ырғызда.
B) 1865 ж. Қостанайда.
C) 1865 ж. ... 1866 ж. ... 1864 ж. ... ... ... өз ... аз көрініп, көршілерге көз алартуына
төмендегі мінездемелердің қайсысы сәйкес келетінін көрсетіңіз.
A) Қара басының қамын ойлаушы.
B) Тойымсыз, дүниеқоңыз.
C) Мақтаншақ, ... ... ... ... жауыз.
12. М. Дулатовтың 1909 жылы Уфа қаласында басылып шыққан кітабын атаңыз.
A) “Терме”.
B) “Азамат”.
C) “Қирағат”.
D) “Есеп ... ... ... ... Дағыстаным» кітабының авторын көрсетіңіз.
A) Р.Ғамзатов.
B) П.Тычина.
C) Ш.Айтматов.
D) Б.Кербабаев.
E) С.Айни.
14. «Қызыл жебе», «Жетім қыз» ... ... ... ... ... ... О.Бөкей.
E) Ш.Мұртаза.
15. ’’Жамиғат-тауарих’’ кімнің еңбегі екенін табыңыз.
A) М.Х.Дулати.
B) Қадырғали Жалайри.
C) З.М.Бабыр.
D) Әбілғазы ... ... ... Аяз би ... ... ... ... Шыншыл бейне.
B) Сиқырлы бейне.
C) Қиялдан туған.
D) Типтік бейне.
E) Аңыздан туған.
17. «Айтыс – сөз ... - деп баға ... ... ... ... ... ... С.Сейфуллин.
E) І.Жансүгіров.
18. Шернияз Жарылғасұлы өмір сүрген жылдарды көрсетіңіз.
A) ... ... ... жж.
C) 1675-1769 жж.
D) 1465-1560 жж.
E) 1817-1881 жж.
19. «Кім жазықты» романының авторын табыңыз.
A) С.Торайғыров.
B) Ж.Аймауытов.
C) Т.Жомартбаев.
D) ... ... ... ... ... ... және ... неологизмдерді
шығармаларында көп пайдаланған ақынды белгілеңіз.
A) С.Мұқанов.
B) С.Сейфуллин.
C) А.Байтұрсынұлы.
D) Ә.Сәрсенбаев.
E) Т.Жароков
21. С.Мұқановтың ’’Ботагөз’’ романының 2-бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) ’’Жолда’’.
B) ’’Күн күлімдегенде’’.
C) ... ... ... ... ... Ғ. ... колхоз өмірінің бұралаң-бұлтарысын бүкпей, ашып айтқан
шығармасының бірін белгілеңіз.
A) ’’Жат қолында’’.
B) ’’Қазақ солдаты’’.
C) ’’Алғашқы адымдар’’.
D) ’’Ақан сері- Ақтоқты’’.
E) ’’Қос Шалқар’’.
23. ... ... ... ... ... ... орынсыз, басы артық сөз.
B) Екі нәрсені қатарластыра алып бейнелеу тәсілі.
C) Қайта айту ... ... ... ... біреудің әдеби шығармасын иемдену.
E) Қарама-қарсы ұғымдарды жақындату.
24. Шығарманың тақырыбы деген ұғымға сәйкес келетін жауапты көрсетіңіз.
A) Қаламгердің өмір құбылысына берген бағасы.
B) ... ... ... ... ... ... бір пікірі, айтқысы келетін
ойы.
D) Жазушының көркем шығармасына негіз, арқау еткен өмір
құбылыстарының түйіні.
E) Оқиға өтетін орынмен таныстыру.
25. Көне ... тіл ... ... ... ... ... тұрғыдан
құнды түйіндер жасаған ғылыми еңбекті белгілеңіз.
A) «Диуани хикмат».
B) «Қисса-сул ... ... ... ... «Хибатул-хақайық».
E) «Құтты білік».
26. ’’Айман-Шолпан’’ жыры аяқталар тұста Көтібар кім болатынын анықтаңыз.
A) Өкіл ... ... ... ... Өкіл әке.
27. Бұлт болған айды ашқан,
Мұнар болған күнді ашқан,-... деген үзіндіде Қазтуған кім туралы айтып
отырғанын белгілеңіз.
A) Ақсүйек.
B) Шаңқұтты.
C) Хан.
D) ... ... ... ... ... ... орыс жеткен соң,
Тіпті амал жоқ, қазақтар,
Енді сенің ... ... ... ... тармақтар Шортанбай Қанайұлының қай
шығармасынан алынғандығын табыңыз.
A) «Бала зары».
B) «Насихат».
C) «Замана».
D) «Алдаушы жалған».
E) «Зар заман».
29. Ыстықкөл сапарына, Құлжаға бірге барған Шоқанның ... ... ... ... Достоевский.
D) Костылецкий.
E) Гонсевский.
30. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас шал тау
асып,шекара бұзып, туған жерге өтісімен не ... ... ... ... ... Жер ананы құшақтап сүйе берді.
C) Шекарашыларға берілді.
D) Ата-бабалар зиратына құран оқыды.
E) Отырып тамақ ішті.
30 ... ... ... он ... атқа ... қайысқан қол едік...» ,- деген үзінді Махамбеттің қай өлеңінен
алынған, белгілеңіз.
A) «Әй, Махамбат жолдасым»
B) ... ... ... ... ... айтқаны»
D) «Беркініп садақ асынбай»
E) «Ереуіл атқа ер салмай»
2. Ы.Алтынсарин өлеңін табыңыз.
A) «Қыпшақ Сейітқұл»
B) «Өлең – сөздің ... «Әке мен ... ... таппай мақтанба»
E) «Өнер – білім бар жұрттар»
3. А.Байтұрсынұлының ынтымаққа, бірлікке шақыратын мысал өлеңін
көрсетіңіз.
A) «Сағындым».
B) «Пайғамбар».
C) «Жұртыма».
D) ... ... һәм ... «Жетісу суреттері».
4. «Құлагер» поэмасының кейіпкерін көрсетіңіз.
A) Ақан сері.
B) Мардан.
C) Мәмбет.
D) Қарашаш.
E) Күйші.
5. С. Мұқановтың қазақ ауылы кедейлерінің типтік бейнесін ... ... ... «Сүт ... «Шоқпыттың шаруасы».
D) «Кедей баласы».
E) «Майға сәлем!».
6. VІІІ ғасырда Сыр бойында өмір сүрген ... ... аңыз ... ... ... Ж.Баласағұн.
D) М.Қашқари.
E) С.Сараи.
7. Театр өнерінің үлгісі байқалатын ауыз әдебиетінің түрін белгілеңіз.
A) Мысал.
B) Ертегі.
C) Наурыз жыры.
D) ... ... ... ... құны ... да,
Алдыңа келіп қалған соң,
Қол қусырып барған соң,
Аса кеш те, қоя ... ... ... не ... ... ... ... салт мәселесі.
B) Кешірімділік.
C) Қамқорлық.
D) Достық.
E) Жер мәселесі.
9. А.Құнанбаевтың «Аттың сыны» өлеңінен байқалатын ерекшелікті табыңыз.
A) Қазақ тіршілігін терең білетіні көрінеді.
B) Шыншыл, ... ... ... анық ... ... ... ... Шебер ақындығының үстіне, білгір саятшы, сыншылығы көзге түседі.
10. ’’Қалың мал’’ романында: ’’Байдың ... ... ... жаңғырар,
кедейдің қатыны өлсе,- басы қаңғырар’’ дегендей, басы қаңғырады дейтін
жарлы ... мал ... ... біреу өзі-ақ әкеп тастар,’’- деп жұбату
айтушы кім екенін белгілеңіз.
A) Ауыл ақсақалдары.
B) Амантай.
C) Итбай.
D) Қарағұл.
E) Серғазы.
11. С.Сейфуллиннің Қазан қаласындағы «Матбуғат Кәримия» ... ... ... ... ... «Асау тұлпар».
C) «Қызыл ат».
D) «Домбыра».
E) «Экспресс».
12. Қалқам, мен Лермонтов, Пушкин де емен,
Есенинмін демедім ешкімге мен.
Қазақтың қара ...... бір ... сыр бар ... - деген үзінді Мұқағалидың қай
өлеңінен екенін белгілеңіз.
A) «Фантазия».
B) «Анау – аспан, мынау – бақ».
C) «Поэзия».
D) ... ... «Мен ... ... ... ... ұғымға лайық анықтаманы белгілеңіз.
A) Өмірде сирек кездесетін, тіпті ... ... ... ... ... ... адамдар.
C) Шығармадағы адамдардың мінез-құлқы, сырт пішіні.
D) Жансыз табиғаттың кәдімгі тірі адамға айналуы.
E) Шығармадағы адамдардың көркем бейнесі.
14. Қарақалпақ жерінде туған қазақ ... ... ... ... ... ... Т.Айбергенов.
15. ’’Қаңбақ шал’’ ертегісіндегі қай кейіпкердің сөзі екенін табыңыз.
- Кел, жердің ішек- қарынын шығарайық.
A) 1- дәу.
B) Шал.
C) Кемпір.
D) Түлкі.
E) 2- ... ... ... ... ... ... ... Қараман.
B) Қартқожақ.
C) Кейқуат.
D) Ұлтан.
E) Тайшық.
17. Қазақтың көшпелі өмірі, әдет-ғұрпы, мінез-құлқы, киім киісі, жүріс-
тұрысы, қыздарының бірінен-бірі асқан сұлулығы суреттелетін ... ... ... «Қозы Көрпеш-Баян сұлу».
C) «Мақпал мен Сегіз».
D) «Күлше ... «Қыз ... Асан ... елді ... не ... ... ... Игі жақсыларды жинау.
B) Шұрайлы жер іздеу.
C) Саяхат жасау.
D) Өлеңдерін тарату.
E) Өзінің ... ... ... өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1465-1560 жж.
B) 1668-1781 ... ... ... ... ... 1675-1768 жж.
20. М.Әуезовтің «Көксерек» әңгімесін жазуға себеп болған оқиғаны
көрсетіңіз.
A) Жазушы қиялынан ... ... ... ... ... ... күнтізбе әсер еткен.
C) Өз басынан өткен.
D) Естіген хикаясы себеп болған.
E) Қысқы ауыл суреті әсер еткен.
21. ... 1950-70 ... ... ... ... ... «Ақан сері-Ақтоқты».
B) «Ақлима».
C) «Амангелді».
D) «Өмір жорығы».
E) «Алғашқы адымдар».
22. Монолог дегеніміздің не ... ... ... ... ... желісі.
B) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
C) Табиғат көркін суреттеу.
D) Бір адамның ұзақ ... ... ... ... ... Найман-Ана аңызы Ш.Айтматовтың қай туындысында екенін табыңыз.
A) «Боранды бекет».
B) «Жан пида».
C) «Ерте қайтқан тырналар».
D) «Қош бол, Гүлсары».
E) «Ақ кеме».
24. Тау ... тас ... ... өтіп, атамекеніне келіп жығылған шал
туралы жазған жазушыны табыңыз.
A) Т.Әбдіков.
B) Д.Исабеков.
C) Қ.Жұмаділов.
D) Т.Әлімқұлұлы.
E) ... ... ... қай ... ... ... ... Оғыз дәуіріндегі әдебиет.
B) Алтын Орда дәуіріндегі әдебиет.
C) Түркі қағанаты дәуіріне.
D) Кеңес дәуіріндегі әдебиет.
E) Ислам дәуіріндегі әдебиет.
26. Шернияз:
Ар жақта ... ... елің бар ма ... – деп кімге айтқандығын анықтаңыз.
A) Қарауылқожаға.
B) Жәнібекке.
C) Арынғазыға.
D) Баймағамбетке.
E) Жәңгірге.
27. Еркін жатқан қайран ел,
Дәулетің бейне шалқар көл…
Енді ... ... ... ... ... өлең шумағының авторын табыңыз.
A) Ақтамберді.
B) Шортанбай.
C) Дулат.
D) Бұқар жырау.
E) Асан қайғы.
28. «Киім кисе, жеңі жоқ,
Етегі бар да, белі ... ... бір ... бұты таралған»
Кімнің өлеңінен алынған үзінді екенін белгілеңіз.
A) Әбубәкір Шоқанұлы.
B) Шортанбай Қанайұлы.
C) Мұрат Мөңкеұлы.
D) Абай ... ... ... ... ... авторын табыңыз.
A) Міржақып Дулатов.
B) Сәкен Сейфуллин.
C) Абай Құнанбаев.
D) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
E) Ілияс Жансүгіров.
30. ’’Жақсының өзі өлсе де, сөзі ... үлгі ... сөз ... ... сөзі ... белгілеңіз.
A) Мұсабек.
B) Мағжан.
C) Ақан сері.
D) Жамбыл.
E) Абай.
31 нұсқа
1. Әдет - ғұрып жырының түрін анықтаңыз.
Аққу ұшып ... ... ұшып ... ... адасып кеткен жоқ
Әркім барар жөнге кетті.
A) Той бастар.
B) Сыңсу.
C) Беташар.
D) Естірту.
E) Жар - ... ... ... «Әй, ... жолдасым» өлеңі кімге арналғанын
табыңыз.
A) Туған жеріне
B) Исатайға
C) Қарауылқожаға
D) Баймағамбетке
E) Жәңгір ханға
3. «Сот ... ... ... ... очерктері» еңбектерінің
авторын көрсетіңіз.
A) М.Дулатов.
B) Ә.Бөкейханов.
C) Ы.Алтынсарин.
D) Ш.Уәлиханов.
E) А.Байтұрсынов.
4. Бейімбет Майлиннің қоғамдық маңызы үлкен әлеуметтік мәселелерді
қозғайтын поэмасын белгілеңіз.
A) «Байдың ... ... ... ... ... ... ертегісі».
E) «Ауылда».
5. «Кедей күйі» өлеңінің тақырыбын көрсетіңіз.
A) Адамгершілік қасиет.
B) Табиғат, жер.
C) Білім, өнер.
D) Достық.
E) Кедейлердің ... ... Ер ... қалыңдығының атын табыңыз.
A) Гүлбаршын.
B) Назым.
C) Қаракөзайым.
D) Кенжекей.
E) Құртқа.
7. Қазақ ауыз әдебиетіндегі жаңа әйел, саналы қыз образын белгілеңіз.
A) Қамар сұлу
B) Шолпан
C) ... Баян ... ... ХVІІ ғасырда өмір сүрген жырауды табыңыз.
A) Жиембет.
B) Асан қайғы.
C) Махамбет.
D) Доспамбет.
E) Шалкиіз.
9. Ақын Шернияздың әкесінің атын табыңыз.
A) Жайнақ.
B) Жарылғас.
C) Қанай.
D) ... ... ... ... ... жылын табыңыз.
A) 1802 ж.
B) 1904 ж.
C) 1874 ж.
D) 1835 ж.
E) 1892 ж.
11. Aбайдың қай қара сөзі тек ... ... ... ... Он ... Отыз жетінші.
D) Он бесінші.
E) Үшінші.
12. Шәкәрім шығармасын табыңыз.
A) ... ... ... ... ... Баян".
E) "Абай жолы".
13. ²Егемен Қазақстан² газетінің 1920 жылдардағы атын көрсетіңіз.
A) ²Орда².
B) ... ... ... ... ... ²Әдебиет майданы².
14. Ш.Айтматовтың «Ерте қайтқан тырналар» хикаятында: «Тырнаның ерте
қайтқаны жақсы ырым, биыл егін бітік шығады екен!» деген жолдарды кімнің
айтқанын табыңыз.
A) ... ... ... ... ... Тасқа жазылған көне дастандарды табыңыз.
A) ’’Диуани лұғат ат-түрік’’.
B) ”Күлтегін”, ’’Тоныкөк’’.
C) Қорқыт ата.
D) ’’Құдатғу біліг’’.
E) ’’Мұхаббат-наме’’.
16. Алдар Көсенің шайтанды ... ... ... ... мен ... ... ... түріне жатқызуға болатынын көрсетіңіз.
A) Күлдіргі әңгіме.
B) Шытырман оқиғалы.
C) Қайғылы әңгіме.
D) Діни әңгіме.
E) Қорқынышты әңгіме.
17. Жыраулар толғауында көп ... өлең ... ... ... арнау жырлары.
B) Қара өлең.
C) Бейне өлең.
D) Баллада.
E) Ән өлең.
18. Жиембет жырау қай ханның тұсында өмір ... ... ... ... ... хан.
C) Қасым хан.
D) Абылай хан.
E) Есім хан.
19. Ы.Алтынсариннің жастарға бата ретінде жазған шығармасын белгілеңіз.
A) ... бар ... ... ... ... ... ... бұлақ»
E) «Кел, балалар, оқылық!»
20. "Оқ тиіп он үшімде, ой ... ... бар бір ... осы ... ... ... болған себебін анықтаңыз.
A) Ел мұңы.
B) Әкесінің ұсталуы.
C) Оқуға еріксіздігі.
D) Кедейлік.
E) Ғашықтық.
21. Сұлтанмахмұттың балалық шағы өткен жерді табыңыз.
A) Ақтөбе.
B) Көкшетау.
C) ... ... ... ... ... ... ... Жамал.
B) Сұлушаш.
C) Айша.
D) Қарашаш.
E) Лағыл.
23. Ғ.Мүсіреповтің ’’Қазақ солдаты’’ романы 1945 жылы алғаш қандай ... ... ... ... ... жалау’’.
D) ’’Қазақ батыры’’.
E) ’’Қазақ айнасы’’.
24. Диалог дегеніміздің не екенін табыңыз.
A) Кейіпкердің ... ... ... суреттеу.
B) Сөздерді қарама-қарсы мағынада, кекесін мағынасында қолдану.
C) Шығарма кейіпкерлерінің өзара кезектесе сөйлесуі.
D) Әдеби шығарманың оқиғасын желілі түрде ... ... ... ... ... ... ... аударған дастаны қалай аталатынын табыңыз.
A) ’’Ақиқат сыйы’’.
B) ’’Мухаббат-наме’’.
C) ’’Хұсрау-Шырын’’.
D) ’’Хисса-сул әнбия’’.
E) ’’Кодекс куманикус’’.
26. Шортанбай Қанайұлының төмендегі өлең тармақтарында не ... ... ... ... ... бір күн ... ... бермейді.
A) Қазақ аулындағы тап жігінің ашылғандығы.
B) Табиғаттың ... ... ... ... ... оқу, ... ... теңсіздігі.
27. «Ботагөз» романының ақырында Ботагөздің атқан таңды қарсы алған жерін
табыңыз.
A) Бурабай көлінің ортасындағы діңгек таста.
B) Сексенкөлдің ортасындағы діңгек ... ... ... ... ... ... ... көлінің ортасындағы діңгек таста.
E) Қалың орман ортасында.
28. Бенжамен Матиптің ²Қазақ - неткен ғажайып ... ... ... ... ... ... туындағанын көрсетіңіз.
A) Ғ.Мүсірепов ²Қазақ солдаты².
B) С.Мұқанов ²Ботагөз².
C) М.Әуезов ²Қилы заман².
D) ... ... ... ... жолы².
29. «Көшпенділер» трилогиясының бас қаһарманын анықтаңыз.
A) Әке.
B) ... ... ... ... ... «Қаздар қайтып барады» әңгімесінде Байтас шалдың
шекарадан жалғыз өту себебін белгілеңіз.
A) Балалары ... ... ... қалған.
B) Балаларын ұстап алып, түрмеге қамап тастаған.
C) Балалары жоқ адам.
D) Балалары туған жерге ... ... ... ... ... ... боп ... нұсқа
1. Махамбет ақынның өлеңін табыңыз.
A) «Ғылым таппай, мақтанба».
B) «Қызғыш құс».
C) «Керей ... ... «Жал – ... қаба ... ... ... ... бірлікке шақыратын мысал өлеңін
көрсетіңіз.
A) «Жетісу суреттері».
B) «Жұртыма».
C) «Сағындым».
D) «Аққу, шортан һәм шаян».
E) «Пайғамбар».
3. С. Мұқанов жұмысшы факультетін (рабфак) қай қалада ... ... ... ... ... Қызылорда.
E) Шымкент.
4. Мына жолдарды айтқан қай пьесаның ... ... ... ... ... дүниенің бәр дос. Жарқыраған күн де дос, тұнжыраған
түн де дос…Сауық құрам - ән ... саят ... – сән ... ... ұрам – ... «Қарагөз» - Сырым.
B) «Ақан сері - Ақтоты» - ... «Қыз ... - ... «Айман-Шолпан» - Арыстан.
E) «Еңлік-Кебек» - Кебек.
5. М. Мақатаевтың өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1835 – 1865 ж.ж.
B) 1894 – 1938 ... 1845 – 1904 ... 1804 – 1846 ... 1931 – 1976 ... ... туралы ертегіні табыңыз.
A) «Аққудың күйі»
B) «Түлкі, аю, қойшы»
C) «Ер Төстік»
D) «Керқұла атты Кендебай»
E) ... ... ауыз ... жаңа ... ... қыз образын белгілеңіз.
A) Айман
B) Қамар сұлу
C) Шолпан
D) Баян сұлу
E) ... Таза ... асыл ... ... жатады.
Таза мінсіз асыл сөз,
Ой түбінде жатады’’
Үзінді кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Асан қайғы.
B) Ақтамберді.
C) ... ... ... Ы.Алтынсарин құрастырған «Қазақ хрестоматиясының» алғашқы беті қандай
өлеңмен ашылғанын табыңыз.
A) «Интернатта оқып жүр»
B) «Өзен»
C) «Шәкірт ... ... бар ... ... ... ... ... “Талаптың мініп тұлпарын,
Тас қияға өрледің,”- деп кімге айтатынын ... ... ... ... Оспанға.
E) Ақылбайға.
11. Шәкәрімнің музыка зерттеушісі А.В.Затаевич нотаға ... ... ... ... ... туы жарқырап».
C) «Бұл ән бұрынғы әннен өзгерек».
D) «Ақындарға».
E) «Дүние мен ... ... ... ... ... «Ақ жол» газетіне қай
жылдары қызметте болғанын белгілеңіз.
A) 1925 ж.
B) 1927 ж.
C) 1926 ж.
D) 1930 ... 1920 ... ... ... ... ... ... байланыс.
B) Адамның сырт бітімін суреттеу.
C) Бір адамның ұзақ сөзі.
D) Оқиғаның мезгілін, орнын көрсету.
E) Оқиға не оқиғалар ... XІX ... ІІ ... және ХХ ... ... ... ... әдеби байланыста болған туысқан халықтарды белгілеңіз.
A) Орыс, ... ... ... ... Татар, қырғыз, өзбек.
D) Түрік, құмық.
E) Қарақалпақ, араб.
15. Орхон-Енисей өзендері аңғарынан табылған тастағы дастандарды
белгілеңіз.
A) «Оғыз-наме».
B) «Диуани лұғат ... ... ... «Құдатғу біліг».
E) «Күлтегін», «Тоныкөк».
16. ’’Алдар Көсе’’ аңызында майдың орнына қандай зат салынатынын анықтаңыз.
A) Сүйек.
B) Тулақ.
C) Ет.
D) ... ... ... ... ауыз ... зерттеген қай батыр жазушы екенін
белгілеңіз.
A) Мәлік Ғабдуллин.
B) Қасым Қайсенов.
C) Бауыржан Момышұлы.
D) ... ... ... ... «Балаларыма өсиет» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Шалкиіз.
B) Жиембет.
C) Ақтамберді.
D) Қазтуған.
E) Шернияз.
19. Бұқар ... ... ... ... деген жасыңыз”
B) “Қамыстың басы майда, түбі сайда”
C) “Күмбір, күмбір кісінетіп”
D) “Асқар, асқар, асқар тау”
E) “Мұнар күн”
20. Баймағамбет ... ... ... ... ... Шәңгерей.
C) Алмажан.
D) Мұрат.
E) Бекболат.
21. ’’Жас жүрек’’ (1917 ж.) кімнің өлеңі ... ... ... С.Торайғыров.
C) С.Дөнентаев.
D) М.Әуезов.
E) С.Көбеев.
22. ...Бұрынғы өткен күніңді,
Берейін жырлап елге, анам.
Көргеніңді бүгінгі
Жаз, жаз, ... тер ... қай ... ... ... ... ’’Альбатрос’’.
C) ’’Күйші’’.
D) ’’Дала’’.
E) ’’Күй’’.
23. Ағасының қалыңдығын алып қашып әкеліп беретін бала туралы жазылған
Ғ.Мүсірепов шығармасын табыңыз.
A) «Этнографиялық әңгіме.»
B) «Кездеспей кеткен бір ... ... ... ... ... «Боранда».
24. Мақал-мәтелдерде көп қолданылатын көркем өрнектің атауын табыңыз.
A) Синтаксистік параллелизм.
B) ... ... ... ... ... ... ... неше кезеңге бөлінетінін табыңыз.
A) Үш.
B) Алты.
C) Бес.
D) Төрт.
E) Сегіз.
26. Жерге қарай мал бітіп,
Малға қарай құт ... мал ... ... жұт ... - ... кім, ... ... Мұрат
C) Төле би
D) Дулат
E) Әйтеке би
27. «Зар заман», «Бала зары», «Насихат» шығармаларының авторын табыңыз.
A) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
B) ... ... ... ... Мағауия Абайұлы.
E) Мұрат Мөңкеұлы.
28. Ш.Уәлиханов 1857 жылы кімнің ұсынысымен орыс ... ... ... ... ... ... Ф.М.Достоевский.
C) С.Ф.Дуров.
D) Семенов-Тян-Шанский.
E) И.Н.Березин.
29. Қ.Мұхамеджанов қандай жазушымен бірігіп пьеса жазғанын табыңыз.
A) О.Сүлейменов.
B) Ә.Әбішев.
C) Ғ.Мүсірепов.
D) Ш.Айтматов.
E) М.Әуезов.
30. Қ.Жұмаділовтің ... ... ... ... ... шал ... ... туған жерге өтісімен не істегенін табыңыз.
A) Отырып тамақ ішті.
B) Жер ананы құшақтап сүйе берді.
C) Ата-бабалар зиратына құран оқыды.
D) Ауылдағы адамдарға ... ... ... ... ... ақынның әкесінің атын табыңыз.
A) Зұлқарнайын.
B) Жәңгір.
C) Өтеміс.
D) Исатай.
E) Бекмағамбет.
2. Ы. Алтынсариннің отырықшылыққа, егіншілікке үгіттеген әңгімесін
табыңыз.
A) «Талаптың пайдасы».
B) «Атымтай Жомарт».
C) «Әке мен ... ... ... «Бай ... мен ... ... «Өтеген батыр» дастанының авторын табыңыз.
A) С.Сейфуллин.
B) І.Жансүгіров.
C) Б.Майлин.
D) М.Жұмабаев.
E) Ж.Жабаев.
4. ... ... ... ... ... ... ... облысы, Мақтарал ауданы.
B) Алматы қаласы.
C) Батыс Қазақстан облысы, Орда ауданы.
D) Солтүстік ... ... ... ... ... ... облысы.
5. «Оянған өлке» романының авторын табыңыз.
A) Ж. Аймауытов.
B) М. Жұмабаев.
C) Ә. Сәрсенбаев.
D) С. ... Ғ. ... Қожа ... ... кітабы қалай аталатынын анықтаңыз.
A) ’’Диуани хикмет’’.
B) ’’Оғыз-нама’’.
C) ’’Мұхаббат-наме’’.
D) ’’Құдатғу біліг’’.
E) ’’Кодекс-Куманикус’’.
7. ... «Аяз би» ... атты ... ... ... ... ... Анасы.
D) Бес ханның елі.
E) Уәли бай.
8. Алпамыс еліне қайтқанда жылқыны ... ... кім ... белгілеңіз.
A) Алпамыс.
B) Тортай.
C) Байбөрі.
D) Жәдігер.
E) Құлтай.
9. Абайдың өлеңін көрсетіңіз.
A) ’’Арғымаққа оқ тиді’’.
B) ’’Өнер-білім бар жұрттар’’.
C) ’’Жазғытұры’’.
D) ... ... «23 ... «Тіл ... «Оқу ... еңбектерінің авторын табыңыз.
A) Ш.Құдайбердіұлы.
B) Ж.Аймауытов.
C) М.Дулатов.
D) А.Байтұрсынұлы.
E) М.Жұмабайұлы.
11. ’’Қалың мал’’ романында: ’’Байдың қатыны өлсе,- төсегі жаңғырар,
кедейдің ... ... басы ... ... басы ... ... емессің, мал берсең, қызын біреу өзі-ақ әкеп тастар,’’- деп жұбату
айтушы кім ... ... ... ... Қарағұл.
D) Итбай.
E) Ауыл ақсақалдары.
12. Қалқам, мен Лермонтов, Пушкин де емен,
Есенинмін демедім ... ... қара ... – құдіретім,
Онда бір сұмдық сыр бар естілмеген, - деген үзінді Мұқағалидың қай
өлеңінен екенін белгілеңіз.
A) «Анау – аспан, ...... ... өлең».
C) «Мен таулықпын».
D) «Фантазия».
E) «Поэзия».
13. Мінездеменің ерекшелігін анықтаңыз.
A) Шығармаға қатысушының мінезін, дүниеге көзқарасын
сипаттау.
B) Екі адамның өзара ... ... ... ... жерін көрсету.
D) Табиғат көркін суреттеу.
E) Шығарманың оқиғасын желілі түрде көркем әңгімелеу.
14. «Көшпенділер» атты ... ... ... ... ... ... «Қатерлі өткел».
B) «Жанталас».
C) «Алмас қылыш».
D) «Ғашықтар».
E) «Қаһар».
15. Алдар көсе аңызында: - Естіген өтірік, көрген шындық,- деп айтатын
кейіпкерді табыңыз.
A) Кемпір.
B) ... ... ... ... Асан ... елді аралауына не себеп болғанын белгілеңіз.
A) Шұрайлы жер іздеу.
B) Саяхат жасау.
C) Өлеңдерін тарату.
D) Игі жақсыларды ... ... ... ... Әли ағаның қызы еді,
Қас арудың өзі еді.
Маңдайы күнге тимеген,
Желге шашын үрмеген,- деген жолдар қай жыраудың ... ... ... Асан ... ... Шалкиіз.
E) Бұқар.
18. Бұқар жыраудың өмір сүрген жылдарын табыңыз.
A) 1675-1768 жж.
B) 1670-1730 жж.
C) ... ... ... ... ... жж.
19. «Мен едім Исатайдың Шерниязы» деп, өзін Шернияз ақын кімге
таныстыратынын табыңыз.
A) Махамбетке.
B) Бөкей ханға.
C) Баймағамбет сұлтанға.
D) Ел-жұртқа.
E) Жәңгір ... ... «Кім ... ... ... ... аттарын
табыңыз.
A) Раушан, Күлтай.
B) Аппақай, Күлтай.
C) Зылиха, Рысты.
D) Қамар, Жамал.
E) Жаңыл, Жәмила.
21. Қазақ поэмасына психологиялық талдау нақтылығын әкелген, оқиғалар
тізбегіне баяндауды суреттеумен ... ... ... ... атын ... ’’Қырманда’’.
B) ’’Егінші’’.
C) ’’Көкшетау’’
D) ’’Тоғысу’’.
E) ’’Күйші’’.
22. Оқиғаның болатын орны, мерзімі ... ... ... ... Пролог.
C) Шешім.
D) Кульминация.
E) Эпилог.
23. ²Өз басым өзге елге сапарға шыққанда өзіммен бірге алып жүрер екі түрлі
ұлттық ... бар: бірі - ... бірі - ... ... ... - ... ... көрсетіңіз.
A) З.Қабдолов.
B) Ш.Айтматов.
C) М.Шаханов.
D) Ғ.Мүсірепов.
E) С.Мұқанов.
24. О.Бөкейдің туған жерін есіңізге түсіріңіз.
A) Шығыс Қазақстан Қатонқарағай ауданы.
B) Семей. Абай ауданы.
C) Ақтөбе. Ырғыз ... ... ... ... ... Қазалы ауданы.
25. Сайф Сараидың «Гүлстан бит-туркі» неше тараудан тұратынын белгілеңіз.
A) Он.
B) Жиырма.
C) Сегіз.
D) Он екі.
E) ... ... ... ... ... ... болмас”
B) “Ат – ер қанаты”
C) “Ырыс алды - ынтымақ”
D) “Көппен ... ұлы ... ... сәні - ... ... ... сала ... өзен түйісіп,
Ақтың төмен жосылып ... – деген үзінді қай өлеңнен алынған, табыңыз.
A) ... ... ... суреттері»
C) «Аягөз , қайда барасың?!»
D) «Тарланым»
E) «Толағай»
28. "Зар ... ... ... ... ... ... Ілияс, Бейімбет.
B) Шортанбай, Дулат, Мұрат.
C) Сұлтанмахмұт, Міржақып, Мағжан.
D) Қалижан, Ғафу, Мұқағали.
E) Ыбырай, Абай, Шоқан.
29. Шоқан Уәлиханов қай жылы Қырғыз елін ... ... ... 1851 ж.
B) 1850 ж.
C) 1853 ж.
D) 1855 ж.
E) 1856 ж.
30. «Ойым – у, ... – су, ... – бу» ... Шәкәрім қандай
көркем тәсілді қолданғанын белгілеңіз.
A) Метафора.
B) Антитеза.
C) Гипербола.
D) Эпитетті метонимия.
E) Теңеу.
34 нұсқа
1. Махамбет қай ... ... өмір ... ... ... ... Жолбарыс хан
C) Жәңгір хан
D) Тәуке хан
E) Әбілқайыр хан
2. Ы.Алтынсарин өлеңін табыңыз.
A) «Қыпшақ Сейітқұл»
B) «Өнер – білім бар ... «Әке мен ... ...... патшасы»
E) «Ғылым таппай мақтанба»
3. «Кедей күйі» өлеңінің тақырыбын көрсетіңіз.
A) Достық.
B) ... ... ... ... ... ... ... аянышты халі.
4. С. Мұқановтың қазақ ауылы кедейлерінің типтік бейнесін танытқан өлеңін
табыңыз.
A) «Балқаш».
B) «Сүт заводы».
C) «Шоқпыттың шаруасы».
D) «Майға сәлем!».
E) «Кедей ... Ғ. ... ... ... ... ... Қазақстан облысы.
B) Батыс Қазақстан облысы.
C) Солтүстік Қазақстан облысы.
D) Алматы қаласы.
E) Оңтүстік Қазақстан облысы.
6. ’’Оғыз Қаған’’жырындағы Оғыздың ақылшысы кім ... ... ... ... ... Ұлық ... Тоныкөк.
7. «Ақ жүрген азбас» мақаланың тақырыбын белгілеңіз.
A) Төрт түлік мал, кәсіп, егіншілік туралы
B) Үнемшілдік жайында
C) Адамгершілік, ... ... ... ... ... ... жер, ... туралы
E) Оқу, білім, өнер туралы
8. Асан атына ’’қайғы’’ деген ... ... ... ... Жай қоя ... Айналасына наразылықтан.
C) Өз басында қайғысы бар адам.
D) Мұңды адам.
E) Халық қайғысын, мұң-зарын ойлаумен өткен адам.
9. XVІІІ ғасырда өмір сүріп, Тәуке, ... ... ... ... ... ... ... Бұқар.
B) Шалкиіз.
C) Ақтамберді.
D) Доспамбет.
E) Қазтуған.
10. Ескендір патшаның өз жұрты аз көрініп, көршілерге көз алартуына
төмендегі мінездемелердің ... ... ... ... Мақтаншақ, даңғой.
B) Даңққұмар, озбыр.
C) Тойымсыз, дүниеқоңыз.
D) Қара ... ... ... ... жауыз.
11. М. Дулатовтың 1909 жылы Уфа қаласында басылып шыққан кітабын атаңыз.
A) “Оян, қазақ”.
B) “Азамат”.
C) “Есеп құралы”.
D) “Қирағат”.
E) “Терме”.
12. Шығарманың кейіпкері ... ... ... ... белгілеңіз.
A) Жансыз табиғаттың кәдімгі тірі адамға айналуы.
B) Шығармадағы адамдардың көркем бейнесі.
C) Міндетті түрде өмірде болған адамдар.
D) Шығармадағы адамдардың ... сырт ... ... ... ... тіпті мүлде кездеспейтін
образдар.
13. Рубаилары әлем поэзиясының өшпес жұлдыздарының бірінен саналатын ақынды
табыңыз.
A) О.Хайям.
B) Низами.
C) Айбек.
D) Рудаки.
E) ... ... ... ... қыз» ... ... табыңыз.
A) І.Есенберлин.
B) Ш.Мұртаза.
C) Ә.Нүрпейісов.
D) О.Бөкей.
E) М.Шаханов.
15. Аяз би қандай бейне екендігін анықтаңыз.
A) Аңыздан туған.
B) Қиялдан туған.
C) ... ... ... ... ... ... ″Алдар Көсенің шайтанды алдауы″ деген аңыздағы шайтандардың атын
көрсетіңіз.
A) Зор-теке, Сор-теке.
B) Мүкен, ... ... ... ... ... Шойынқұлақ, Көкеман.
17. ’’Жар-жар’’ өнердің қай түріне жататынын табыңыз.
A) Шешендік өнер.
B) Жыраулық.
C) Күйшілік.
D) Термелік.
E) Айтыс.
18. Жыраулар толғауында көп кездесетін өлең ... ... ... ... ... Қара өлең.
C) Баллада.
D) Ән өлең.
E) Бейне өлең.
19. Алмажанның дастанын табыңыз.
A) “Бірінші тілек тілеңіз”
B) ... ... ... “Баймағамбет сұлтанға айтқаны”
E) “Жетім қыз”
20. Шортанбай Қанайұлының өлеңдеріндегі сарындарды белгілеңіз.
A) Қазақ даласына келген сауданы айыптау, елдің ақшаға құнығуын сынау.
B) ... ... ... ... ... ... ... Орысша оқуға шақыру.
21. Ахмет Байтұрсыновтың туған жерін анықтаңыз.
A) Ақмола.
B) Семей.
C) Көкшетау.
D) Кереку.
E) Қостанай.
22. «Егер Ғайшажанды ... ... ... он ... бие сұрасам ба екен,
болмаса таза мың теңге ақша сұрасам ба екен » деген үзінді қай ... ... ... «Кім жазықты».
C) «Дала».
D) «Қалың мал».
E) «Қамар сұлу».
23. «Кім жазықты» романының авторын табыңыз.
A) Ж.Аймауытов.
B) М.Сералин.
C) Т.Жомартбаев.
D) С.Торайғыров.
E) С.Көбеев.
24. Параллелизм ... ... ... ... Қайта айту деген мағынаны білдіреді.
B) Екі нәрсені қатарластыра алып бейнелеу тәсілі.
C) ... ... басы ... ... ... ... ... Басқа біреудің әдеби шығармасын иемдену.
25. Сарай қаласынан шыққан Құтб ақын қай ... өмір ... ... XV ... XІІ ғ.
C) XІ ғ.
D) XІV ғ.
E) X ғ.
26. ... ... ... келген жылын көрсетіңіз.
A) 1802 ж.
B) 1810 ж.
C) 1683 ж.
D) 1847 ж.
E) 1728 ж.
27. «Ақындарға» өлеңінің авторын табыңыз.
A) Абай Құнанбаев.
B) ... ... ... ... ... Дулатов.
E) Шәкәрім Құдайбердіұлы.
28. ’’Лермонтов болмағанмен біздің Ақан,
Кісі ме еді ақындықтан құр алақан?
Ортасын олқы көрген бұл да дара,
Имеген иттерге бас ... ... деп, Ақан сері ... ... ... ... Сүлейменов.
B) Ілияс Жансүгіров.
C) Абай Құнанбаев.
D) Мұхтар Әуезов.
E) Мағжан Жұмабаев.
29. Баубек Бұлқышевтың «Өмір сүргім келеді» ... ... ... ... ... ... Жиырма бірде.
B) Он тоғызда.
C) Жиырма үште.
D) Жиырмада.
E) Жиырма екіде.
30. Қ.Жұмаділовтің ... ... ... ... Байтас шалдың
шекарадан жалғыз өту себебін белгілеңіз.
A) Балаларын ұстап алып, түрмеге қамап тастаған.
B) Балалары болған, бірақ қайтыс боп ... ... ... ... ... ... ... жоқ адам.
E) Балалары туған жерге қайтқысы келмеген.
35 нұсқа
1. Мақалдағы көркем сөз айшығын ... ... ел ... ... ел ... ... ... Кейіптеу.
D) Әсірелеу.
E) Эпитет.
2. Махамбет ақынның өлеңін табыңыз.
A) «Керей қайда барасың».
B) «Ғылым таппай, мақтанба».
C) «Жал – ... қаба ... ... ... ... Ы. ... «Қазақ хрестоматиясына» енген өлеңдерінің бірін
белгілеңіз.
A) «Интернатта оқып жүр»
B) «Өлең-сөздің патшасы»
C) «Өнер-білім бар ... ... ... ... ініме»
4. Ахмет Байтұрсыновтың аудармасын табыңыз.
A) «Тіл құрал».
B) «Әдебиет танытқыш».
C) «Анама хат».
D) «Ала ... ... С. ... ... ... ... қай қалада бітіргенін табыңыз.
A) Шымкент.
B) Орынбор.
C) Орск.
D) Алматы.
E) Қызылорда.
6. Саққұлақ, Желаяқ, Көлтауысар қай ертегінің кейіпкерлері ... ... «Ер ... «Аяз ... ... «Дүмше молда»
E) «Тоғыз тоқылдақ, бір шіңкілдек»
7. Таза ... асыл ... ... жатады.
Таза мінсіз асыл сөз,
Ой түбінде жатады’’
Үзінді кімдікі екенін белгілеңіз.
A) Ақтамберді.
B) Доспамбет.
C) Асан қайғы.
D) Шалкиіз.
E) Қазтуған.
8. Ақын ... ... атын ... ... ... ... ... Орынбай.
9. Абай: “Талаптың мініп тұлпарын,
Тас қияға өрледің,”- деп ... ... ... ... ... Құнанбайға.
D) Оспанға.
E) Ақылбайға.
10. С.Сейфуллиннің «Жемістер» хикаясының оқиғасы қанша жылды ... 25 ... 15 ... 20 ... 10 ... 5 жыл.
11. М.Әуезовтің «Абай жолы» романының оқиғасы қанша уақытты қамтығанын
табыңыз.
A) Екі ғасырды.
B) Жарты ғасыр.
C) Отыз жылдың оқиғасы.
D) Бір ... Бір ... ... ... ... ... ... сырт бітімін суреттеу.
B) Оқиғаның мезгілін, орнын көрсету.
C) Бір ... ұзақ ... ... не ... жиынтығы.
E) Оқиғалар арасындағы байланыс.
13. Найман-Ана аңызындағы (Ш.Айтматов) оқиға қай жерде өтетінін ... ... ... Ош ... ... ... ... «Көшпенділер» атты тарихи трилогияның екінші бөлімі қалай аталатындығын
табыңыз.
A) «Қатерлі өткел».
B) «Қаһар».
C) ... ... ... ... Саиф Сараи- қай дәуір әдебиетінің өкілі екенін белгілеңіз.
A) Көне түркі ... ... ... ... Алтын Орда дәуірі.
D) Орта түркі дәуірі.
E) Хандық дәуірі.
16. ’’Алдар Көсе’’ аңызында майдың орнына қандай зат ... ... ... ... ... ... Сүйек.
17. Сара Біржанмен айтысқанда кімнің үйінде болғанын анықтаңыз.
A) Жүнісбек.
B) Қаптағай.
C) Тұрысбек.
D) Есімбек.
E) ... ... қай ... ... ... ... ... Досай.
C) Ысмайыл.
D) Темір.
E) Мұса.
19. Сол ерлікпен хан болдың,
Әлем асқан жан болдың...- деген өлең жолдары ... қай ... ... ’’Бөгембай өліміне’’.
B) ’’Бәкеге’’.
C) ’’Бұқарға’’.
D) ’’Бөгембай өлімін Абылай ханға ... ... ... ... ... ... ... қысқа әңгімелер жазған
жазушыны табыңыз.
A) М.Кәкімжанова.
B) М.Сералин.
C) С.Дөнентаев.
D) С.Сейфуллин.
E) С.Көбеев.
21. ’’Жас жүрек’’ (1917 ж.) кімнің өлеңі екенін белгілеңіз.
A) М.Әуезов.
B) С.Дөнентаев.
C) ... ... ... ... бір ... әжуалап жазған сатиралық өлеңін атаңыз.
A) ’’Замана ағымы’’.
B) ’’Мәңке туралы’’.
C) ’’Майданға хат’’.
D) ’’Шағым’’.
E) ... ... ... ... қазақтан ұзақ амандасатын ел кемде-кем-ақ шығар.
Әсіресе, осындай дау-жанжалдың арасында жүретіндер езіп-созып, тіпті ұзақ
амандасады. Мал-жан, ауру-сырқау, ... ... ... ... ² ... жолдары бар халықтық дәстүрдің небір ғибратты үлгілерін сипаттайтын
Ғ.Мүсіреповтің шығармасын көрсетіңіз.
A) ²Боранды ... ... ... ... ²Этнографиялық әңгіме².
D) ²Жат қолында² романы.
E) ²Оянған өлке² романы.
24. Мақал-мәтелдерде көп қолданылатын көркем өрнектің атауын ... ... ... ... ... Теңеу.
E) Интонация.
25. Көне түркі жазуын алғаш оқыған ғалымды белгілеңіз.
A) Н.Ядринцев.
B) ... ... ... ... ... қарай мал бітіп,
Малға қарай құт болмақ.
Қонысынан мал тайса,
Құты кетіп жұт ... - ... кім, ... ... Әйтеке би
C) Төле би
D) Шортанбай
E) Мұрат
27. Мұрат Мөңкеұлының өлеңдерін көрсетіңіз.
A) «Анама хат», «Қазақ қалпы».
B) «Әсемпаз болма әрнеге», «Жаз».
C) «Сырым», ... ... ... «Үш қиян», «Өлім».
28. Ш.Уәлиханов 1857 жылы кімнің ұсынысымен орыс географиялық қоғамының
толық мүшесі болғанын белгілеңіз.
A) И.Н.Березин.
B) С.Ф.Дуров.
C) ... ... ... ... – у, ... – су, ... – бу» ... Шәкәрім қандай
көркем тәсілді қолданғанын белгілеңіз.
A) Метафора.
B) Антитеза.
C) ... ... ... метонимия.
30. Қ.Жұмаділовтің «Қаздар қайтып барады» әңгімесіндегі Байтас шал тау
асып,шекара бұзып, туған жерге өтісімен не істегенін табыңыз.
A) Ата-бабалар зиратына ... ... Жер ... ... сүйе ... ... берілді.
D) Отырып тамақ ішті.
E) Ауылдағы адамдарға жолықты.
Дұрыс жауап кодтары
№ |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 |16 |17 |18 |19 ... |22 |23 |24 |25 |26 |27 |28 |29 |30 | |1 |E |A |A |A |B |E |C |D |B ... |E |E |A |C |C |D |E |C |D |D |D |B |B |D |A |B |A |C |B | |2 |A |C ... |D |E |B |C |D |D |E |A |D |C |E |D |C |A |B |C |D |B |E |C |A |E |B ... |E | |3 |B |C |B |D |D |C |D |E |C |E |E |E |A |D |B |E |C |A |B |B ... |D |A |D |C |C |A |A |A | |4 |B |B |C |C |E |D |A |C |D |B |E |E |D ... |D |E |E |A |A |E |A |C |B |A |A |D |C |B |C | |5 |D |A |B |D |A |E ... |A |A |C |B |E |D |C |E |E |B |D |C |B |E |E |B |D |D |B |A |C |C | ... |A |D |D |C |D |C |E |E |E |A |B |A |C |B |B |A |A |C |E |D |E |D |E ... |D |B |C |A | |7 |E |E |B |C |D |D |D |A |C |C |E |B |E |D |A |D |A ... |A |C |C |A |D |B |A |B |E |C |E | |8 |B |A |E |D |E |B |C |C |A |C ... |D |B |E |B |C |C |E |A |A |D |D |D |E |D |E |A |C |A | |9 |D |A |D ... |E |C |A |E |B |B |B |B |C |C |D |D |D |A |B |C |C |B |A |C |E |A |A ... | |10 |C |C |B |C |E |D |B |A |D |B |A |E |D |C |A |D |E |E |E |D |A ... |C |B |A |B |A |B |D | |11 |D |A |C |E |A |E |D |B |C |A |C |B |B |E ... |C |A |D |C |E |C |B |E |B |D |A |A |D |E | |12 |E |A |D |D |E |E |A ... |B |E |E |D |B |B |E |B |C |D |B |C |A |C |D |C |A |C |A |B |D | |13 ... |E |A |A |A |E |A |C |C |B |D |C |E |A |B |E |D |A |B |B |D |C |E |B ... |C |B |D | |14 |E |A |A |A |A |B |E |B |A |C |C |D |B |B |C |D |C |E ... |B |B |C |E |D |A |D |D |E |C | |15 |E |C |C |D |C |E |B |D |A |D |B ... |A |E |B |A |D |C |B |E |E |A |A |B |D |A |B |C |C | |16 |C |A |B |B ... |C |A |E |B |C |E |B |A |A |C |D |A |E |A |D |D |D |C |C |B |D |E |E |D
| |17 |E |D |A |E |A |D |C |B |D |E |D |B |D |A |E |B |C |A |E |C |D |C ... |A |E |B |B |C |A | |18 |E |A |B |A |B |D |D |A |A |A |C |D |B |B |E ... |D |D |D |C |C |A |E |E |B |E |E |C |C | |19 |A |D |E |D |C |B |B |D ... |C |E |A |B |B |C |A |C |D |E |B |A |C |E |D |E |D |B |E |A | |20 |D ... |C |A |C |A |B |D |B |C |A |E |D |A |D |D |E |D |B |C |B |C |E |B |E ... |E |B | |21 |D |A |A |C |E |A |E |B |C |A |C |D |B |B |B |B |E |E |E ... |E |D |A |B |D |C |C |D |C | |22 |E |C |B |D |E |D |E |D |E |E |D |B ... |D |A |B |C |A |A |A |C |C |A |B |C |B |B |C |A | |23 |A |C |D |D |E ... |D |A |D |C |B |E |B |E |D |D |E |C |B |B |C |C |B |A |A |B |A |E |A ... |B |E |C |C |D |C |B |E |A |B |B |D |C |D |B |C |D |E |B |D |A |A |A ... |E |A |C |A |D | |25 |A |B |A |C |A |D |A |C |D |D |E |B |A |E |B |D ... |A |E |B |E |E |D |D |C |E |C |B |C | |26 |B |D |A |D |C |E |A |C |E ... |B |E |D |B |A |D |A |C |D |B |C |E |E |D |C |E |A |A |B | |27 |A |D ... |A |A |D |C |A |E |D |D |B |A |B |A |E |D |E |B |C |B |C |B |E |D |C ... |C | |28 |A |D |B |C |C |E |E |D |C |A |B |A |E |B |B |D |E |D |A |A ... |C |B |D |C |C |A |E |E | |29 |A |E |D |B |D |D |C |C |C |E |B |E |A ... |A |C |E |A |B |D |C |B |D |C |A |D |E |A |B | |30 |C |E |D |A |C |A ... |E |A |A |D |E |E |B |A |E |B |B |B |D |D |A |C |B |D |C |C |D |C | ... |B |D |D |E |D |E |A |B |A |C |B |B |C |B |A |A |E |A |B |E |D |D |C ... |C |E |C |E | |32 |B |D |B |E |E |B |A |A |E |B |C |E |E |C |E |D |A ... |A |B |D |C |A |C |D |C |D |D |B | |33 |C |D |E |D |E |A |D |B |C |D ... |A |B |E |A |C |D |C |B |E |A |B |A |C |D |C |B |E |A | |34 |C |B |E ... |D |C |E |A |C |A |B |A |B |D |C |E |A |E |A |E |D |D |B |D |A |E |B ... | |35 |B |E |C |D |B |A |C |A |A |B |B |D |C |D |C |A |C |D |D |E |E ... |C |E |A |E |D |A |B | |

Пән: Тілтану, Филология
Жұмыс түрі: Материал
Көлемі: 93 бет
Бұл жұмыстың бағасы: 300 теңге









Ұқсас жұмыстар
Тақырыб Бет саны
Информатикада Adobe Photoshop программалық оқыту құралын үйрету технологиясы66 бет
Маркетингтегі жарнама168 бет
"Қазақ әдебиеті" пәнінен тест сұрақтар3 бет
Жиынтық сұраныс пен жиынтық ұсыныс. AD-AS үлгісі4 бет
Іскерлік жиналыстар мен келіссөздер жүргізу4 бет
Байланыс желілері және коммутация жүйелері29 бет
Информатикадан сыныптан тыс жұмыстар әдістемесі4 бет
Сұрақ кітапшасы 3804 нұсқа 8 сынып12 бет
"Тест" бағдарламасын құру20 бет
"Физика" пәні бойынша тест сұрақтар7 бет


+ тегін презентациялар
Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь