Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Ысты тәтті тағамдар. Қамырдағы қуырылған алма

Өндірістік оқу бойынша сабақ жоспары.

Өтетін күні:___________201___ж. Топ №___

Сабақтын тақырыбы :Ысты тәтті тағамдар. Қамырдағы қуырылған алма
Сабақтын мақсаты:
а) Білімділік: Теория сабағында алған білімдеріңді пысықтап жетілдіру. Оқушыларды тәтті тағамдар дайындауға үйрету.
ә) Дамытушылық: Жеке тапсырмаларды орындау барысында технологиялық ретін, талаптарын орындауға үйрету. Оқушының шығармашылығын дамыту, іскерліктерін шындап дамыту.
б) Тәрбиелік: Жаңашылдыққа, әдемілікке, дастарқан әзірлеуге, ұқыптылыққа, тазалыққа жауапкершілікпен қарауға, эстетикалық талғамға баулу, жеке басының әдебін сақтауға, топпен ынтымақтаса бірігіп жұмыс жасауға, өз бетінше еңбектенуге, танымдық қабілеттерін қалыптастыруға тәрбиелеу.
Сабақтын өтетін орны: Аспаздық зертханасы
Сабақтын әдісі: Түсіндірмелі, сарамандық.
Сабақтын түрі: Аралас, әңгіме, бинарлы.
Пәнаралық байланыс: Еңбекті қорғау, тауартану, жабдықтау, калькуляция
Қолданылатын әдебиеттер: Интернет, <<Еңбекті қорғау>>, <<Кәсіп орнынын жабдықтары>>, <<Аспазшы>> Б.Бисембаев
Көрнекілік құралдар: Нұсқау картасы, суреттер, слайдтар.
Құрал жабдықтар: ыдыс- аяқтар, маркіленген пышақтар, тоназытқыш, маркіленген тақтайша, тостер.
Шикізат: Технологиялық-нұсқау картасы бойынша.

Сабақтың барысы:
І.Ұйымдастыру кезеңі: 5 минут
1. Оқушыларды тізім бойынша тексеру.
2. Оқушылардың техника қауіпсіздік талаптарына сәйкес киінулеріне назар аудару.

Ө.о шебері:
- Саламатсызба құрметті көрермендер. Қош келдіңіз біздің <<Ас болсын>> бағдарламамызға. Сіздермен бүгін біздің студиямызда Римма Бериковна!(слайд № 1)
А. пән оқытушысы:
- Және Бақыт Тулегеновна мен біздің қонақтарымыз! Бүгін біз сіздерді тәтті тағамдар және сусындар түрлерімен таныстырып кетеміз. (слайд № 2)

Ө.о шебері:
- және <<Қамырдағы қуырылған алма>> ыстық тәтті тағамын дайындауға үйренеміз. Біздің бағдарлама тікелей эфирде өтіп жатқаның естеріңізден шығармай экрандағы телефон арқылы хабарласуыңыз болады. (телефон нөмірі беріледі)(слайд № 3)

ІІ.Кіріспе нұсқау: 40-45 минут

А. пән оқытушысы:(Тақырыбын түсіндіреді). Ө.о шебері көмектеседі ().(слайд № 4, 5)

<<Тәтті салқын тағамдарды дайындау үшін, қолданылатын тағамдар>> (№ 6 ) слайдтан кейін студияға бір көрермен хабарласады:

Көрермен:
- Алло, бұл <<Ас болсын>> бағдарламасыма?

Ө.о шебері:
- Ия, бұл <<Ас болсын бағдарламасы>>. Сіз тікелей эфирдесіңіз. Өзіңізді таныстырып кетсеңіз.

Көрермен:
- Мен Ахметов Серікпін, Орал қаласынан хабарласып тұрған едім. Менің білгім келгені, тәтті тағамдарды қайда дайындайды (қай жерде)?

А. пән оқытушысы:
- салқын тәтті тағамдарды - салқын және ыссы цехта дайындайды. Хабарласып тұрғаныңызға рахмет.(слайд № 7)

<<Тәтті салқын тағамдарды ұсынады>> (слайд № 8 )слайдтан кейн Бакыт Тулегеновна Римма Бериковнаға сұрақ қояды
- Римма Бериковна, қалай ойлайсыңыз көрермендердің барлығыда біледімекен компот желе, мусс, кисель дегендер қандай болады мекен?

А. пән оқытушысы:(слайд № 9 дан № 15 слайдқа дейін)
-компот, желе т.б қандай екенің көрсетіп, және мінездеме беріп кетеді дайын сусындар мен тәтті тағамдармен таныстырады.

Ө.о шебері тақырып бойынша дайындауға кіріседі:(слайд № 16- 17)
- Бүгін біз <<Ысты тәтті тағамдар. Қамырдағы қуырылған алма>> дайындаймыз. Римма Бериковна, бұл жерде маған сіздің көмегіңіз керек болады.
Бұл тағамды дайындауға бізге келесі ингредиенттер қажет: алма, қант, бидай ұны, жұмыртқа, пастерленген сүт, қаймақ, тұз, асханалық май, рафинад ұнтағы және өрік тұздығы немесе алма тұздығы.(слайд № 18)

1. Алманы жуады, ортасындағы дәндерән алып тастайды. (слайд № 19)
2. Алманы қалындығы 0,5 см дөңгелекшелерге турайды да үстінен қант сеуіп қояды.(слайд № 20)
Сұйық қамырды дайындау:
3. Жұмыртқаның сарысы мен ақуызынан бөледі. (слайд № 21)
4. Жұмыртқаның сарысына қант, тұз, қаймақ, бидай ұнын салады да жақсылап араластырады. (слайд № 22)
5. Жылытылған сүтпен араластырады.(слайд № 22)
6. Жұмыртқаның ақуызын тоназытқышта салқындатады да қою көпіршік пайда болғанша миксермен шайқайды.(слайд № 23)
7. Шайқалып көпіртілген ақуызды қамырдын ішіне салады да абайлап араластырады.
8. Сұйық қамырдың консистенциясы қою болуы керек.(слайд № 24)
9. Алма дөңгелекшелерін шаңышқымен түйреп дайын қамырға салып алып, t =180°С қыздырылған майға салады да алтын түсті қабық пайда болғанша қуырады. Тордың үстіне қойып артық майын ағызады да суытады.(слайд № 25)
10. Қуырылған алманы десерттік тәрелкеге салады да үстінен рафинад ұнтағын себеді. Алма және өрік тұздығын бөлек ұсынады.(слайд № 26)

ІІІ.Оқушылардың өз бетімен жұмысы: 240 минут.
Ө.о шебері:
- Құрметті көрермендер! Өздеріңіз көз жеткізіп көргендей, бұл тағам оңай істелінеді. Сондықтан мына біздің студиямыздың қонақтары сіздер үшін қайталап істеп көрсетеді. Құрметті қонақтар сіздердің алдыңызда осы тақырып бойынша технологиялық - нұсқау карталары жатыр. Сол карталар мен өз бетіңізбен танысып жұмыс істеуге кірісуге болады.
Құрметті көрермендер біздер сіздермен жармадан кейін сағат 1300- де кездесеміз. Сол кезде сіздер студиямыздың қонақтарының әзірлеген тағамын көресіңіз.
1. Нұсқау карталарын көрермендерге таратып беру.
2. Көрермендер азық-түліктерді қабылдайды.
3. Көрермендер ыдыстырды, аспаптарды, жабдықтарды және жұмыс орындарын дайындайды.
4. Көрермендер өндірістік шеберінің берген нұсқау карталарын өз бетімен толтырып есептейді және толтырып жұмыстанады.
Ағымды нұсқау:
1-ші айналым: Оқушылардын жұмыс орнын дұрыс ұйымдастыруын, техникалық қауіпсіздігін сақтауын қадағалау.
2-ші айналым: Оқушылардын құрал-саймандарының түгелдігін, жұмыс үрдісінің дұрыстығын қадағалау. Әр оқушыға ерекше көңіл аудару.
3-ші айналым: Оқушылардың қатесі болса түзетіп, жекелей нұсқау беріп көрсету. Әр оқушыға ерекше көңіл аудару.
4-ші айналым: Жіберілген қателіктерді топтың көмегімен табу, оны түзеу. Әр оқушыларға ерекше көңіл аудару.

ІV.Қорытынды нұсқау: 10 минут
Ө.о шебері:
-Біздің қонақтардың дайындаған тағамын бағалап кетейік. (дайындау кезінде қандай қиыншылықпен кездесті, қалай дайындады, тағыда қандай тәтті тағамдар біледі, құрамына қандай витаминдер кіреді- деген сұрақтар қойылады)
Осымен біздің бағдарлама аяқталды. Келесі бағдарламамыздың тақырыбы: <<Ыссы сусындар. Шай, кофе>>. Құрметті көрермендер осы тақырып бойынша хабарласуыңызға болады.(слайд № 27)

Өндірістік оқу шебері: Б.Т.Латиева

Ұқсас жұмыстар
ПАЙДАЛЫ ЖӘНЕ ЗИЯНДЫ ТАҒАМДАР
Көкөністен тағамдар дайындау
Ашытқылы қамыр, қамырды ашытқымен және ашытқысыз дайындау тәсілі, бауырсақ, бәліш, кулебяка. өндіріс
Фарфор ыдыстардың пайдалануы
Денсаулық – біздің болашағымыз
Асханада. етістіктің келер шағы
Дұрыс тамақтану денсаулық кепілі жайлы ақпарат
Зиянды заттар
Менің сүйікті тағамым. Табыс септігі
Ұлттық тағамдар жайлы ақпарат
Пәндер