14-17 жастағы жасөспірімдердің дұрыс тамақтану негіздері, қауіптері және алдын алу

Фото0640_001 Балқаш қаласы

«Жалпы білім беретін типтік мектеп - интернат»КММ

Келисбаева Балжан Усербаевна тәрбиеші

Санаты:II

Өтілімі:25 жыл

Тақырыбы: Жасөспірімдердің дұрыс тамақтану негіздері

Мақсаты:

1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы, денсаулыққа зиян тағамдар және арттық салмақтың зияндылығы туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту.

2. Дүниетанымын, ой-өрісін, қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай білуге тәрбиелеу.

14-17 жастағы жасөспірімдердің тамақтану рационыңда 93г ақуыздар болуы керек, соның ішіңде май өнімдері ақуызы 56г, майлар 93г, малдың майы 20 г, көмір суттегі 267г.

Көптеген жасөспірімдер құнарсыз тамақтанады, ас мәзірінде мүлдем жеміс -жидектер, ет өнімдері, балық, сүт өнімдері жоқ. Бұл жасөспірімдердің өңі жүдеу, тез шаршайды, жұқпалы инфекция ауруларымен жылына 3-4рет аурады.

Асты уақтылы ішіп, күнделікті ас мәзіріне жеміс-жидектерді, жұмыртқа, сүзбе, піскен ет, балық, сүт өнімдерін молынан пайдаланып, таза ауада көбірек серуендеп, дене шынықтырумен айналысулары қажет.

Сұрақ: Дұрыс тамақтанбауға байланысты жастар арасында кездесетін қандай аурулар бар?

1. Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар - 16%

2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%

3. Жүрек-тамыр аурулары

4. Рактың кейбір түрлері

5. Диабеттің пайда болуы.

Сұрақ ? Жасөспірім жастағы балалардың тамақтану рационынан алынып тасталуы керек қандай тағамдар?

Сұрақ: Дұрыс тамақтанудың қандай ережелері бар?

Сұрақ: Денсаулықтың Достары кім?

Сұрақ: Денсаулықтың қастары кім?

Дұрыс тамақтанбау

Зиянды әдеттер

Күн тәртібін сақтамау; т. б.

Сұрақ :

Денсаулық дегенді қалай түсінесіңдер?

-Дені сау адам қандай болады?

-Өз денсаулықтарыңды қалай күтесіңдер?

-Қандай спорттың түрлерімен шұғылданасыңдар?

-Дұрыс тамақтану туралы өз ойларын?

Қорытынды тест сұрақтары.

1. Неге тамақтану кезінде сөйлеуге болмайды? А. шашалып қаласын В. қалқанша өңешті жауып қалады С. ас дұрыс қорытылмайды. 2. Диабет ауруы тамақ құрамындағы қандай компоненттің жоғары болуымен байланысты? а) қант б) тұз в) май г) көкөніс.

3. Тамақ құрамында қандай компоненттің жоғары болуы жүрекпен байланысты? а) қант б) тұз в) май г) көкөніс. 4. . Етте негізгі қоректік заттар бар? а) ақуыз б) май в) витамин г) минералды тұэдар.

5. Сүт құрамындағы қандай зат адам ағзасы үшін өте пайдалы? а) ақуыз б) калций в) май г) көмірсу.

5. 6. Жеміс-жидек мен көкөністе қандай заттар көп кездеседі? а) ақуыз б) май в) витамин г) көмірсу.

6. 7. Қара бидай наны мен жармасын тамаққа қалдану? а) сүйек ұлпасын нығайтады б) ас қорылу жүйесі қызметің жақсартады в) жүйке жүйесін нығайтады г) газ алмасуды жақсартады. Естеріңде болсын!

Тамақты үнемі көп жеу сенің организміңе зиян.

Тамақты жаңа дайындалған күйінде жеуге дағдылану керек

Балалар бір-біріне деген ыстық лебіздерін тілек айту арқылы білдірейік


Ұқсас жұмыстар
Тамақтану гигиенасы және асқазан-ішек ауруларының алдын алу
СПИДтің қауіптері мен алдын алу: жастарды оқыту және қоғамдық жауапкершілік
Тамақтану гигиенасы: сабақ жоспары және ішек-қарын ауруларының алдын алу
Жасөспірімдердің өзіне-өзі қол жұмсауы: себептері мен алдын алу шаралары
Жасөспірімдердің құқық бұзушылығы: себептері, құқықтық тәрбие және алдын алу
Жеткіншектер қылмысының психологиялық негіздері және алдын алу жолдары
СПИД: қауіптері мен алдын алу - жастарға тәрбиелік-танымдық сабақ
Дұрыс тамақтану және дәрумендердің маңызы: сабақ жоспары
Жасөспірімдерге арналған дұрыс тамақтану және денсаулықты сақтау
Дұрыс тамақтану және балалардың денсаулығы: тағамдық қоспалардың зияндылығы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz