Сабақ жоспары :: Әртүрлі
Файл қосу
Ас қорыту жүйесі
Тақырыбы: Ас қорыту жүйесі
а) Білімділік: Оқушыларға ас қорыту жүйесінің құрылысы, атқаратын
қызметтері және өзіндік ерекшеліктері жөнінде түсінік қалыптастыру.
Ә) Дамытушылық: Оқушылырадың сабаққа ынтасын арттыра отырып, ойлау,
қабылдау, зейінін шоғырландыру, шығармашылық қабілетін дамыту.
б) Тәрбиелік: Адамгершілік,ғылыми көзқарас, дүниетанымын қалыптастыру.
Типі: Пысықтау, тереңдету, біліктілікті арттыру
Түрі: Бағыттау,зейін аудару,белсендіру
Әдістері: Сатылай кешенді талдау.
Пайдаланатын құралдар:кеспе қағаздар,мақал-мәтелдер,газет материалдары,
клипчатты қолдану.
Сабақ барысы:
Байлық байлық емес, денсаулық- байлық
Денсаулық- зор байлық.
Денсаулық кепілі- тазалық.
Жаның сау болса, сорлымын деме,
Тәнің сау болса , жарлымын деме.
Тазалық – денсуалық негізі,
Денсаулық – байлық негізі.
Тәні саудың - жаны сау
Ауру батпандап кіреді, мысқылдап шығады.
Ауру қалса да әдет қалмайды.
Ауырып ем іздегенше
Ауырмаудың жолын ізде.
Ас – адамның арқауы.
Денсуалық ауадан аумайды,
Барында кім оны ойлайды.
Денсаулықты қорғайықшы,қорғайық
Әдептен біз озбайықшы,озбайық!
Табиғатты қорғап жүріп бәріміз,
2030-ға Сыйлық етіп жолдайық
Талдау
Қоректік заттар дегеніміз не? Оны қайдан аламыз?
Неліктен нанды ұзақ шайнағанда тәтті дәм сезіледі?
Дәлелдеу
Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.
Жинақтау
Кестені толтыр
| |Ас қорыту жүйесі |
| |Ауыз |
Қасиеттері
Төмендегі ұғымдардың анықтамасын жазыңдар.
1.Асқорыту мүшелерінің қабырғасын 1. Тағамының механикалық өңделуі –
құрайтын қабаттар -
2. Тағамның химиялық өңделуі – 2. Ұлтабар (он екі елі ішек) –
3. Бүрлер – 3. Соқыр ішек –
4. Аппендикс өскіні – 4. Тік ішек –
5. Тұрақты тістер – 5. Ит тістер –
6.Ақыл тістер – 6. Сүт тістер –
Салыстыру
Рефлекс
Сөл
Шартты шартсыз
Сілекей асқазан
Қорытынды
Оқушылардың үй тапсырмасы бойынша дайындаған материалдары көрсетіледі.
1.Тамақтану гигиенасы.
2.Асқазан – ішек аурулары,алдын алу.
3. Денім сау болсын десеңіз.
Көп Жасағыңыз келсе
Қазір ғалымдар жануарларға тәжірибе жасаудың нәтижесінде адамның ғұмыр
жасын ұзарта алатындай ондыған тамақтық заттарды анықтап отыр. Бұлардың
арасында кәдімгі қызыл бұрышта бар. Ол липидтік алмасуды қалыпқа келтіріп
дұрыстайды, актериялық қысымды төмендетеді, ішек жолдарының микрофлорасын
сауықтырады, жастың ұлғаюына байланысты болатын өзгерістерді тежейді.
Ұзақ жасағысы келетіндерге бірер кеңес.
Ең алдымен ішетін тамағыңыздың түрі – түрін көбейту керек. Холестерині көп
майы қышқылдары мол деп кейбір тамақтарды мүлдем жемей қоюға болмайды,
олардың мөлшерін ғана азайтыңыз. Әдетте, іс жүзінде ке келген тамақта
организмге қарама- қарсы әсер ететін тамақтық заттар болады.Өсімдік
өнімдері мен мал өнімдерінен, әсіресе сүт өнімдерінен мөлшерлестіріп
жасалған құрама тамақ түрлері пайдалы. Кешкі тамақты кейін айран ішуге
дағдыланып,күніне төрт рет тамақтану керек. Өйткені егде тартқан организм
тамақпен келген нәр – қуаттың шағын мөлшерін ғана қажетке жаратып,қалғаны
қорға жинала беретін болады.
Маңызды түйін
Әр топтың өз ойлары айтылады.
Бағалау
Әр топ өздерін бағалайды.
Бағалау парағы
Оқушының аты – жөні |Бағыттау , зейінін аудару |Тал-дау |Дәлелдеу |Жина-
қтау |Қасие-ттері |Салыстыру |Қорытынды |Түйін |Жиынтық балы | | | | | | |
| | | | | |
Үйге тапсырма : § 44 - 49
а) Білімділік: Оқушыларға ас қорыту жүйесінің құрылысы, атқаратын
қызметтері және өзіндік ерекшеліктері жөнінде түсінік қалыптастыру.
Ә) Дамытушылық: Оқушылырадың сабаққа ынтасын арттыра отырып, ойлау,
қабылдау, зейінін шоғырландыру, шығармашылық қабілетін дамыту.
б) Тәрбиелік: Адамгершілік,ғылыми көзқарас, дүниетанымын қалыптастыру.
Типі: Пысықтау, тереңдету, біліктілікті арттыру
Түрі: Бағыттау,зейін аудару,белсендіру
Әдістері: Сатылай кешенді талдау.
Пайдаланатын құралдар:кеспе қағаздар,мақал-мәтелдер,газет материалдары,
клипчатты қолдану.
Сабақ барысы:
Байлық байлық емес, денсаулық- байлық
Денсаулық- зор байлық.
Денсаулық кепілі- тазалық.
Жаның сау болса, сорлымын деме,
Тәнің сау болса , жарлымын деме.
Тазалық – денсуалық негізі,
Денсаулық – байлық негізі.
Тәні саудың - жаны сау
Ауру батпандап кіреді, мысқылдап шығады.
Ауру қалса да әдет қалмайды.
Ауырып ем іздегенше
Ауырмаудың жолын ізде.
Ас – адамның арқауы.
Денсуалық ауадан аумайды,
Барында кім оны ойлайды.
Денсаулықты қорғайықшы,қорғайық
Әдептен біз озбайықшы,озбайық!
Табиғатты қорғап жүріп бәріміз,
2030-ға Сыйлық етіп жолдайық
Талдау
Қоректік заттар дегеніміз не? Оны қайдан аламыз?
Неліктен нанды ұзақ шайнағанда тәтті дәм сезіледі?
Дәлелдеу
Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.
Жинақтау
Кестені толтыр
| |Ас қорыту жүйесі |
| |Ауыз |
Қасиеттері
Төмендегі ұғымдардың анықтамасын жазыңдар.
1.Асқорыту мүшелерінің қабырғасын 1. Тағамының механикалық өңделуі –
құрайтын қабаттар -
2. Тағамның химиялық өңделуі – 2. Ұлтабар (он екі елі ішек) –
3. Бүрлер – 3. Соқыр ішек –
4. Аппендикс өскіні – 4. Тік ішек –
5. Тұрақты тістер – 5. Ит тістер –
6.Ақыл тістер – 6. Сүт тістер –
Салыстыру
Рефлекс
Сөл
Шартты шартсыз
Сілекей асқазан
Қорытынды
Оқушылардың үй тапсырмасы бойынша дайындаған материалдары көрсетіледі.
1.Тамақтану гигиенасы.
2.Асқазан – ішек аурулары,алдын алу.
3. Денім сау болсын десеңіз.
Көп Жасағыңыз келсе
Қазір ғалымдар жануарларға тәжірибе жасаудың нәтижесінде адамның ғұмыр
жасын ұзарта алатындай ондыған тамақтық заттарды анықтап отыр. Бұлардың
арасында кәдімгі қызыл бұрышта бар. Ол липидтік алмасуды қалыпқа келтіріп
дұрыстайды, актериялық қысымды төмендетеді, ішек жолдарының микрофлорасын
сауықтырады, жастың ұлғаюына байланысты болатын өзгерістерді тежейді.
Ұзақ жасағысы келетіндерге бірер кеңес.
Ең алдымен ішетін тамағыңыздың түрі – түрін көбейту керек. Холестерині көп
майы қышқылдары мол деп кейбір тамақтарды мүлдем жемей қоюға болмайды,
олардың мөлшерін ғана азайтыңыз. Әдетте, іс жүзінде ке келген тамақта
организмге қарама- қарсы әсер ететін тамақтық заттар болады.Өсімдік
өнімдері мен мал өнімдерінен, әсіресе сүт өнімдерінен мөлшерлестіріп
жасалған құрама тамақ түрлері пайдалы. Кешкі тамақты кейін айран ішуге
дағдыланып,күніне төрт рет тамақтану керек. Өйткені егде тартқан организм
тамақпен келген нәр – қуаттың шағын мөлшерін ғана қажетке жаратып,қалғаны
қорға жинала беретін болады.
Маңызды түйін
Әр топтың өз ойлары айтылады.
Бағалау
Әр топ өздерін бағалайды.
Бағалау парағы
Оқушының аты – жөні |Бағыттау , зейінін аудару |Тал-дау |Дәлелдеу |Жина-
қтау |Қасие-ттері |Салыстыру |Қорытынды |Түйін |Жиынтық балы | | | | | | |
| | | | | |
Үйге тапсырма : § 44 - 49
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz