Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Оқушыларды топқа бөлу. Сабақты бекіту

Сабақтың жоспары
1. Пәні: қазақ тілі
2. Сыныбы: 7 <<А>>
3. Оқушы саны: 14
4. Мерзімі: 27.11.2015 ж

Сабақтың тақырыбы: <<Қымыз>> Саумалдың емдік қасиеті
Сабақтың мақсаты:
А) білімділік: Оқушылардың ұлттық тағамдар туралы түсініктерін
кеңейте отырып, ұлттық сусынымыз - <<қымыз>> туралы
түсініктерін молайту; Этнолингвистикалық атаулармен
таныстыру. Бейнекөріністерді мұқият қарау арқылы
сөйлем құрылыс дұрыс қолдануға машықтандыру
Ә) тәрбиелік: Ұлттық тағамдардың пайдасын ұғындыра отырып,
дәрумені мол, табиғи таза өнімдерді тұтынуға, дұрыс
тамақтана білуге тәрбиелеу
Б) дамытушылық: Ауызекі сөйлеу әрекеттері мен қисынды ойлау
қабілеттерін дамыту. Лексикалық сөздік қорларын
молайту. Тапсырмалар арқылы сауаттылықтарын
арттыру
Сабақтың типі: жаңа білімді игерту
Сабақтың түрі: жаңа сабақ
Сабақтың әдісі: <<Бір сөзбен>>, <<Денатафты граф>>, <<Жүректен жүрекке>> сұрақ -
жауап, кластер сызбасы, түсіндіру әдістері
Көрнекілігі: суреттер, таратпалар, Интербелсенді тақта, <<Қазақтың дастарқаны>>
атты энциклопедия
Пәнаралық байланыс: орыс тілі және Қазақстан тарихы пәндері

Сабақ барысы
І. Ұйымдастыру бөлімі
1. Амандасу
2. Оқушыларды топқа бөлу
3. Тазалықты тексеру
4. Оқушыларды түгендеу
5. Назарларын сабаққа аудару
Сабақты бастамас бұрын, оқушыларды үш топқа бөліп аламын.
І топ - << Жұлдыз>>
ІІ топ - <<Ай>>
ІІІ топ - <<Нұр>>
ІІ Үй тапсырмасын тексеру
(Үй тапсырмасын <<Бір сөзбен айтқанда>> әдісі арқылы сұраймын)
1. Жігіттерге тапсырма: <<Жілік түрлері>>, <<Құлақ, ми, тіл балаға не үшін беріледі?>>
2. Қыздарға тапсырма: <<Табақ түрлері>>

ІІІ Негізгі бөлім
Жаңа сабақты бастамас бұрын,оқушылар назарына 2 минуттық видео көрсетіледі. Тақтаға бүгінгі күн реті мен тақырып жазылады. Жаңа тақырыпты түсіндіріледі.
1- Тапсырма. Дыбыстық талдау (Кітаптағы сөздіктерді пайладанып дыбыстық талдау жасау, яғни орыс тілінен қазақ тіліне аударады.
Мыс: Кумыс - қымыз, ценный - бағалы, однодневный кумыс - түнемел)
І топқа - <<қымыз>> сөзі (ауызша)
ІІ топқа - <<бағалы>> сөзі (жазбаша)
ІІІ топқа - түнемел сөзі (жазбаша)

2-тапсырма. <<Қызықты бейнекөрініс>> әдісі арқылы постер қорғау
Саумалдың емдік қасиеті
(Үш топ оқушыларына интербелсенді тақтадан видео көрсетіледі және соған сәйкес өз ойларын ортаға салып <<постер>> қорғайды)

3-Тапсырма. Берілген мәтінді сөз құрамына қарай талдау
І топқа - Қымыз - қазақ халқының әрі тамақ, әрі, дәрі, әрі сусын орнына жүретін ең бағалы сусыны.
ІІ топқа - Жаңа сауылған биенің сүтін қордың үстіне құйып, бір сағатқа жақын ашытады.
ІІІ топ - Құнан қымыз үш тәулік бойы ашытылады.

Сергіту сәті: <<Қара жорға билейтін жылқы>>
4- тапсырма. <<Денатафты әдіс>> арқылы оқушыларға видео көрсетіледі. Оқушылар критерий арқылы тапсырмалар орындайды. Уақыт 5 минут
І топ тапсырмасы:
1. Тақырып
2. Етістіктерді табу
3. Сөйлем құрау

ІІ топ тапсырмасы:
1. Тақырып
2. Күрделі сөздер
3. Сөйлем құрау

ІІІ топ тапсырмасы:
1. Тақырып
2. Дара сөздер
3. Сөйлем құрау

5- тапсырма. Тыйым сөздер мен ырымдардың мағынасын түсіндіру.
І топқа
1. Асты жамандамайды.
2. Қол жумай, асты ішпейді.
ІІ топқа
1. Дастарқан басында әдепсіз сөз сөйлемейді.
2. Түнде тамақ бетін жауып қояды.
ІІІ топқа
1. Дастарқанда бата қайырылмай, ешкім орнынан тұрмайды.
2. Тамақ үстінен аттамайды.
ІҮ. Сабақты бекіту
1. Қымыз дегеніміз не?
2. Этнолингвистика дегеніміз не?
3. Қымыздың қандай түрлерімен таныс болдыңыздар?
Ү. Үйге тапсырма
6- тапсырма
ҮІ. Бағалау
<<Жүректен жүрекке>> әдісі арқылы оқушылар қарсы топтағы кез келген оқушының атын жазып соағын баға береді және екінші параққа мұғалімге ұсыныс немесе тілек білдіреді.
Оқушыларға сабақ соңында <<Қымыз құйғыш>> әнін тыңдатып, сабақты аяқтаймын.

Ұқсас жұмыстар
Өсімдіктердің таксономиясы бойынша негізгі терминдер анықтамасы
Информатика пәнінен 2 класқа арналған іі тоқсанның қысқа мерзімді жоспары
Рационал сандар. қайталау. 6-сынып
Санды теңсіздіктердің қасиеттері
Ж. Әлмашев Қауын мен Қарбыз
Стикермен диалог
Информатика пәнінен 4 класқа арналған іі тоқсандық қысқа мерзімді жоспарлары
Бөлшек деген не
Қанағат - қарын тойғызар. 3-сынып
Ұлы жібек жолының пайда болуы, дамуы
Пәндер