Сабақ жоспары :: Әртүрлі
Файл қосу
Бұйым етегін өндеу
Технология 7 сынып, аптасына - 1 сағат, оқу жылына - 34 сағат
№
Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат
Мерзімі
Ескерту
I
Тағам дайындау технологиясы
4
1
1
Қазақстан халықтарының дәстүрлі тағамдары.
1
2
2
Балықты алғашқы өндеу. Жаңа ауланған және тұздалған балықты бөлшектеу. Балықты жылу тәсілмен өндеу.
Пәнге кіріспе.
1
3
3
Балықты еріту жіне бөлу, тұзды балықты бөлу, күріш және көкөніс қосылып, қуырылған теңіз балығы.
1
4
4
Өрік қосылған құймақ, балық фаршы қосылған құймақ, қаймақ немесе тосаппен құймақ.
Бұрынғы оқыған материалды қайталау
1
II
Мата түрлерімен танысу. Киімді күту
2
5
1
Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері, химиялық талшықтарды өндіру технологиясы.
1
6
2
Химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарға күтім жасау белгілерін үйрену, бұйымдарды жуу үшін кір жуатын ұнтақты таңдау.
Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе?
1
III
Тігін машинасымен жұмыс жасау
2
7
1
Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері.
1
8
2
Жөрмеу тігісін, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін, қосарлы тігісті орындау.
Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер
1
IV
Киімді жобалау және дайындау
12
9
1
Иық бұйымдарын конструкциялау және модельдеу (түнгі жейде, камзол).
1
10
2
Камзол, түнгі жейде конструкциясын есептеу үшін қажетті формулалар.
Қоршаған ортаны қорғау
1
11
3
Түнгі жейде негізінде иық бұйымының пішімін дайындау.
1
12
4
Бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу, пішім жайылмасын матаға орналастыру, бұйымды пішу
Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес.
1
13
5
Бұйымды өлшемге дайындау, өлшеу жұмысын жүргізу, ақауларды жөндеу.
1
14
6
Түнгі жейде тігу реттілігі технологиясы.
Халықаралық сауданың пайда болуының себептері.
1
топсеруен
15
7
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу
1
16
8
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу
Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық.
1
17
9
Жең қиындысын өндеу
1
18
10
Жең қиындысын өндеу
Экспорт және импорт
1
19
11
Жейде бөлшектерін қосарлы тігіспен біріктіру
1
20
12
Бұйым етегін өндеу
Сауда еркіндігі және халықаралық сауда.
1
V
Тұрғын үй интерьері
2
21
1
Пәтер ішкөрінісіндегібөлме өсімдіктері, бөлме гүлдерінің орналасуы, бөлме өсімдіктерінің түрлері, көбеюі және күтім
1
22
2
Табиғи материалдардан жасалған бұйымдар
Халықаралық саудаға ақшалар қатысады?
1
VI
Қолөнер
6
23
1
Қолөнер тарихынан қысқаша мәлеметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау
1
24
2
Тоқу тәсілдері, қолды дұрыс ұстау. Шалудың негізгі түрлері
Ұлттық валюта
1
25
3
Жіп және ілмек жіптің санын анықтау, шартты белгілерді үйрену
1
26
4
Шеңберлеп тоқу, селдір тоқыма, түрлі ілмекті орындау технологиясы
Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш.
1
27
5
Ілмекті бізбен іліп алу (шалмасыз бағанша, бір шалмалы бағанша, екі және көбірек шалмалы бағанша, жартылай бағанша)
1
28
6
Бір шалмалы бағанша техникасымен тоқу, төсеніш <<Шаршы>>, <<Шеңбер>>
Мемлекеттік төлем балансы.
1
VII
Жоба
6
29
1
Жоба тақырыбын таңдау, экономикалық және экологиялық талаптарды ескере отырып жобаны орындау идеясын жасау
1
30
2
<<Өз қолыңмен жасалған сыйлық, кепкен гүлдерден дайындалған пайдалы заттар
Экономикалық өсу және әлемдік экономика
1
31
3
Қобдиша - құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар
1
32
4
Қобдиша - құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар
Әлемдік экономика туралы
1
33
5
Бисермен әшекейленген жұмыртқа (панно, шырша ойыншықтары)
1
34
6
Жобаны қорғау
Қорытынды сабақ. Қайталау.
1
Барлығы
34
7 сыныптың соңында оқушылар
1) азық - түліктерді өңдеудің температуралық режімі мен тағамды өңдейдің ұзақтығын сақтаудың санитарлық маңызын;
2) ыстық тағамдармен жұмыс істеу ережелерін;
3) балық пен қамырдан тағамдар әзірлеу технологиясын, олардың адамның тамақтануындағы маңызын, сақтау мерзімдерін;
4) түскі асқа дастарқанды жабдықтау ережесін;
5) химиялық талшықтар (негізгі және бейматалар) өндірісінің ерекшеліктерін;
6) өндіріс жағдайында жіп алу жолдарын;
7) химиялық талшықтардың (жасанды және синтетикалық) қасиеттерін;
8) химиялық талшықтардан тігілген киідерді күту ерекшеліктерін;
9) маталардың түрлерін, олардың қолданылуын;
10) аралыққа және жылылыққа салынатын материалдарың айырмашылығын;
11) химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарды күту бойынша белгілерді, кір жуужың және ылғалды-жылумен өңдеу режимдерін;
12) тігін машинасының құрылғыларын;
13) машина тігістердін, оның түрлерін (біріктіру, шет тігісі, әрлеу);
15) жеңіл ақауларды жою тәсілдерін;
16) жұмыс орнындағы жабдықтарға қойылатын талаптарды;
17) иық бұйымдарының сызбасын құру үшін өлшем алу ережесін және олардың шартты белгілерін жазуды;
18) өз өлшемдері бойынша дайын пішімді өзгерту тәсілдерін;
19) бұйым дайындау кезінде қолданылатын маталар мен әшекейлерді;
20) бұйымды өңдеудің технологиялық реттілігін;
21) дайын бұйымның сапасына қойылатын талаптарды;
22) адам өмірінде пәтер интерьердегі бөлме өсімдіктерінің маңызын;
23) пәтерде бөлме өсімдіктерін тиімді орналастыру тәсілдерін;
24) гүл шоғын құрастыруға қойылатын эстетикалық талаптарды;
25) қолөнер тарихын;
26) ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдарды;
27) ілгек бізбен жұмыс істеу тәсілдерін;
28) тоқу кезінде қолды дұрыс ұстауды;
29) түрлі іліп тоқу (шалу) технологиясын;
30) жайманы шеңберлеп тоқуды;
31) өрнек раппортын және оны жазуды;
32) ілген бізбен тоқудың шартты белгілерін;
33) жобаның мақсаты мен міндеттерін;
34) жобаны жоспарлау және жүзеге асыруды;
35) бұйым дайындау технологиясын;
36) өздік құнын;
37) білімдері мен іскерлігіне өзіндік баға беруді
Білу/түсіну тиіс.
1) балықтың сапалылығын анықтауды;
2) консервілердің жарамдылық мерзімдерін анықтауды;
3) ас үй жабдықтары, құралдар және құрылгылармен жұмыс істеуді;
4) балықтан тағамдар әзірлеуді;
5) ұн өнімдерін пісіруді;
6) химиялық талшықтардан жасалған маталарды тануды;
7) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталардың салыстырмалы талдауды;
8) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталдың қасиеттерін анықтауды;
9) жасанды және синтетикалық маталардың қасиеттерін анықтауды;
10) бұйымның қасиеттерін біле отырып, бұйым дайындау кезінде материалды дұрыс пайдалануды;
11) бұйымдарды жуу үшін үнтақтарды таңдауды;
12) жіптің тартылуын және тігс жиілігін реттеуді;
13) тігін машинасының кері жүрісімен тігісті бекітуді;
14) тігін машинаысн тазалау және майлауды;
15)тігін машинаның инесің материалдардың қалыңдығына сәйкес дұрыс таңдау және оны орнатуды;
16) жөрмелген және шеттіктеу тігістерін орындауды;
17) киімді жобалауды, конструкциялауды және модельдеуді;
18) өлшем алуды және жазуды;
19) пішім және матаны пішуге дайындауды;
20) мата жайылмасына пішімді тиімді орналастыруды;
21) бұйым өлшемін алуға жайындау, өлшемін жүргізуді;
22) ақауды анықтауды және түзетуді;
23) жапсырманы жапсыруды;
24) мата жиегі мен түймелікті торлауды;
25) жекелеген шет тігістерін орындауды;
26) пәтердің ішкі көрінісіне арналған бөлме есімдіктерін таңдауды;
27) гүлдерден композиция құрауды;
28) өсімдіктер күтімін;
29) гүлдерге жарық түсуін ескере отырып талаптарға сәйкес олардың пәтерге орналасуын анықтауды;
30) ілгек бізбен дұрыс жұмыс істеуді;
31) түрлі іліп (шалу) тоқуды;
32) бұйымдарға арналған жайма тоқуды;
33) шеңберлеп тоқуды;
34) тоқу кезінде сызбаны пайдалануды;
35) сән журналымен жұмыс жасауды;
36) масштабы немесе нақты өлшемде жеңіл бұйымдарды тоқұды;
37) бұйым тоқуға арналған жіптер мен ілгек бізді таңдауды;
38) бұйымның үлгісін әзірлеуді;
39) жобаның тақырыбын таңдау критерийлерңн анықтауды;
40) негізгі және қосымша ақпараттарды дұрыс таңдау мен қолдануды;
41) жұмысты жоспарлау мен бұйымды дайындауды;
42) бұйымға кететеін шығындарды анықтауды;
43) кіріс түсіру мақсатымен дайындалған бұйымды өткізуді;
44) экологиялық жағдайды ескере отырып, бұйымның сапасын бағалауды;
45) кемшіліктерде талдауды және қиыншылықты анықтауды;
46) жобаны қорғау барасында өз көзқарасын білдіруді меңгеруі тиіс
№
Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат
Мерзімі
Ескерту
I
Тағам дайындау технологиясы
4
1
1
Қазақстан халықтарының дәстүрлі тағамдары.
1
2
2
Балықты алғашқы өндеу. Жаңа ауланған және тұздалған балықты бөлшектеу. Балықты жылу тәсілмен өндеу.
Пәнге кіріспе.
1
3
3
Балықты еріту жіне бөлу, тұзды балықты бөлу, күріш және көкөніс қосылып, қуырылған теңіз балығы.
1
4
4
Өрік қосылған құймақ, балық фаршы қосылған құймақ, қаймақ немесе тосаппен құймақ.
Бұрынғы оқыған материалды қайталау
1
II
Мата түрлерімен танысу. Киімді күту
2
5
1
Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері, химиялық талшықтарды өндіру технологиясы.
1
6
2
Химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарға күтім жасау белгілерін үйрену, бұйымдарды жуу үшін кір жуатын ұнтақты таңдау.
Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе?
1
III
Тігін машинасымен жұмыс жасау
2
7
1
Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері.
1
8
2
Жөрмеу тігісін, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін, қосарлы тігісті орындау.
Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер
1
IV
Киімді жобалау және дайындау
12
9
1
Иық бұйымдарын конструкциялау және модельдеу (түнгі жейде, камзол).
1
10
2
Камзол, түнгі жейде конструкциясын есептеу үшін қажетті формулалар.
Қоршаған ортаны қорғау
1
11
3
Түнгі жейде негізінде иық бұйымының пішімін дайындау.
1
12
4
Бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу, пішім жайылмасын матаға орналастыру, бұйымды пішу
Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес.
1
13
5
Бұйымды өлшемге дайындау, өлшеу жұмысын жүргізу, ақауларды жөндеу.
1
14
6
Түнгі жейде тігу реттілігі технологиясы.
Халықаралық сауданың пайда болуының себептері.
1
топсеруен
15
7
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу
1
16
8
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу
Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық.
1
17
9
Жең қиындысын өндеу
1
18
10
Жең қиындысын өндеу
Экспорт және импорт
1
19
11
Жейде бөлшектерін қосарлы тігіспен біріктіру
1
20
12
Бұйым етегін өндеу
Сауда еркіндігі және халықаралық сауда.
1
V
Тұрғын үй интерьері
2
21
1
Пәтер ішкөрінісіндегібөлме өсімдіктері, бөлме гүлдерінің орналасуы, бөлме өсімдіктерінің түрлері, көбеюі және күтім
1
22
2
Табиғи материалдардан жасалған бұйымдар
Халықаралық саудаға ақшалар қатысады?
1
VI
Қолөнер
6
23
1
Қолөнер тарихынан қысқаша мәлеметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау
1
24
2
Тоқу тәсілдері, қолды дұрыс ұстау. Шалудың негізгі түрлері
Ұлттық валюта
1
25
3
Жіп және ілмек жіптің санын анықтау, шартты белгілерді үйрену
1
26
4
Шеңберлеп тоқу, селдір тоқыма, түрлі ілмекті орындау технологиясы
Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш.
1
27
5
Ілмекті бізбен іліп алу (шалмасыз бағанша, бір шалмалы бағанша, екі және көбірек шалмалы бағанша, жартылай бағанша)
1
28
6
Бір шалмалы бағанша техникасымен тоқу, төсеніш <<Шаршы>>, <<Шеңбер>>
Мемлекеттік төлем балансы.
1
VII
Жоба
6
29
1
Жоба тақырыбын таңдау, экономикалық және экологиялық талаптарды ескере отырып жобаны орындау идеясын жасау
1
30
2
<<Өз қолыңмен жасалған сыйлық, кепкен гүлдерден дайындалған пайдалы заттар
Экономикалық өсу және әлемдік экономика
1
31
3
Қобдиша - құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар
1
32
4
Қобдиша - құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар
Әлемдік экономика туралы
1
33
5
Бисермен әшекейленген жұмыртқа (панно, шырша ойыншықтары)
1
34
6
Жобаны қорғау
Қорытынды сабақ. Қайталау.
1
Барлығы
34
7 сыныптың соңында оқушылар
1) азық - түліктерді өңдеудің температуралық режімі мен тағамды өңдейдің ұзақтығын сақтаудың санитарлық маңызын;
2) ыстық тағамдармен жұмыс істеу ережелерін;
3) балық пен қамырдан тағамдар әзірлеу технологиясын, олардың адамның тамақтануындағы маңызын, сақтау мерзімдерін;
4) түскі асқа дастарқанды жабдықтау ережесін;
5) химиялық талшықтар (негізгі және бейматалар) өндірісінің ерекшеліктерін;
6) өндіріс жағдайында жіп алу жолдарын;
7) химиялық талшықтардың (жасанды және синтетикалық) қасиеттерін;
8) химиялық талшықтардан тігілген киідерді күту ерекшеліктерін;
9) маталардың түрлерін, олардың қолданылуын;
10) аралыққа және жылылыққа салынатын материалдарың айырмашылығын;
11) химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарды күту бойынша белгілерді, кір жуужың және ылғалды-жылумен өңдеу режимдерін;
12) тігін машинасының құрылғыларын;
13) машина тігістердін, оның түрлерін (біріктіру, шет тігісі, әрлеу);
15) жеңіл ақауларды жою тәсілдерін;
16) жұмыс орнындағы жабдықтарға қойылатын талаптарды;
17) иық бұйымдарының сызбасын құру үшін өлшем алу ережесін және олардың шартты белгілерін жазуды;
18) өз өлшемдері бойынша дайын пішімді өзгерту тәсілдерін;
19) бұйым дайындау кезінде қолданылатын маталар мен әшекейлерді;
20) бұйымды өңдеудің технологиялық реттілігін;
21) дайын бұйымның сапасына қойылатын талаптарды;
22) адам өмірінде пәтер интерьердегі бөлме өсімдіктерінің маңызын;
23) пәтерде бөлме өсімдіктерін тиімді орналастыру тәсілдерін;
24) гүл шоғын құрастыруға қойылатын эстетикалық талаптарды;
25) қолөнер тарихын;
26) ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдарды;
27) ілгек бізбен жұмыс істеу тәсілдерін;
28) тоқу кезінде қолды дұрыс ұстауды;
29) түрлі іліп тоқу (шалу) технологиясын;
30) жайманы шеңберлеп тоқуды;
31) өрнек раппортын және оны жазуды;
32) ілген бізбен тоқудың шартты белгілерін;
33) жобаның мақсаты мен міндеттерін;
34) жобаны жоспарлау және жүзеге асыруды;
35) бұйым дайындау технологиясын;
36) өздік құнын;
37) білімдері мен іскерлігіне өзіндік баға беруді
Білу/түсіну тиіс.
1) балықтың сапалылығын анықтауды;
2) консервілердің жарамдылық мерзімдерін анықтауды;
3) ас үй жабдықтары, құралдар және құрылгылармен жұмыс істеуді;
4) балықтан тағамдар әзірлеуді;
5) ұн өнімдерін пісіруді;
6) химиялық талшықтардан жасалған маталарды тануды;
7) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталардың салыстырмалы талдауды;
8) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталдың қасиеттерін анықтауды;
9) жасанды және синтетикалық маталардың қасиеттерін анықтауды;
10) бұйымның қасиеттерін біле отырып, бұйым дайындау кезінде материалды дұрыс пайдалануды;
11) бұйымдарды жуу үшін үнтақтарды таңдауды;
12) жіптің тартылуын және тігс жиілігін реттеуді;
13) тігін машинасының кері жүрісімен тігісті бекітуді;
14) тігін машинаысн тазалау және майлауды;
15)тігін машинаның инесің материалдардың қалыңдығына сәйкес дұрыс таңдау және оны орнатуды;
16) жөрмелген және шеттіктеу тігістерін орындауды;
17) киімді жобалауды, конструкциялауды және модельдеуді;
18) өлшем алуды және жазуды;
19) пішім және матаны пішуге дайындауды;
20) мата жайылмасына пішімді тиімді орналастыруды;
21) бұйым өлшемін алуға жайындау, өлшемін жүргізуді;
22) ақауды анықтауды және түзетуді;
23) жапсырманы жапсыруды;
24) мата жиегі мен түймелікті торлауды;
25) жекелеген шет тігістерін орындауды;
26) пәтердің ішкі көрінісіне арналған бөлме есімдіктерін таңдауды;
27) гүлдерден композиция құрауды;
28) өсімдіктер күтімін;
29) гүлдерге жарық түсуін ескере отырып талаптарға сәйкес олардың пәтерге орналасуын анықтауды;
30) ілгек бізбен дұрыс жұмыс істеуді;
31) түрлі іліп (шалу) тоқуды;
32) бұйымдарға арналған жайма тоқуды;
33) шеңберлеп тоқуды;
34) тоқу кезінде сызбаны пайдалануды;
35) сән журналымен жұмыс жасауды;
36) масштабы немесе нақты өлшемде жеңіл бұйымдарды тоқұды;
37) бұйым тоқуға арналған жіптер мен ілгек бізді таңдауды;
38) бұйымның үлгісін әзірлеуді;
39) жобаның тақырыбын таңдау критерийлерңн анықтауды;
40) негізгі және қосымша ақпараттарды дұрыс таңдау мен қолдануды;
41) жұмысты жоспарлау мен бұйымды дайындауды;
42) бұйымға кететеін шығындарды анықтауды;
43) кіріс түсіру мақсатымен дайындалған бұйымды өткізуді;
44) экологиялық жағдайды ескере отырып, бұйымның сапасын бағалауды;
45) кемшіліктерде талдауды және қиыншылықты анықтауды;
46) жобаны қорғау барасында өз көзқарасын білдіруді меңгеруі тиіс
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz