Асқорыту сөлдері

Күні:
Сынып: 8Ә
Тақырыбы : X тарау. Асқорыту жүйесі тарауы бойынша бақылау жұмысы
Сабақтың мақсаты:
- Оқушылардың асқорыту жүйесі таруауы бойынша білімдерін қорытындылау.
- Оқушылардың жеке жұмыс әстеу белсенділігін арттыру, білімін дамыту.
Сабақ типі (түрі) : білімді бекіту сабағы
Сабақ әдісі : нұсқаушы- ойға түсіруші
Көрнекілігі: Суреттер, сызбанұсқалар, слайдтар, интерактивті тақта, тірек - сызба.
Сабақ барысы :
I. Ұйымдастыру кезеңі
II. Бақылау жұмысын орындау
I. Ұйымдастыру кезеңі
Оқушылармен сәлемдесу, түгендеу, сабақта жоқ оқушылардың, сабаққа келмеу себебін аңықтау.
Оқушыларды отырған орнына байланысты 2 нұсқаға бөліп, бақылау жұмыс орындайтын жұмыс параған тарату.
II. Бақылау жұмысын орындау.
Бақылау жұмысы
I нұсқа
Аты-жөні:
- Асқорыту мүшелерін сипатта.
- Ауыз қуысы
- Тоқ ішек
- Тест
- Асқорыту жүйесі дегеніміз
- Асқорыту мүшелері мен асқорыту бездері
- Асқорыту мүшелерінде тамақтың ұсақталуы
- Тағам құрамындағы күрделі органикалық қосылыстардың ыдырап, қан мен лимфаға өтуі
- Асқорыту мүшелері
- Асқорыту бездерінен бөлінетін сөлдің құрамында күрделі органикалық заттарды қарапайым заттарға дейін ыдырататын ерекше заттар
- Асқорыту мүшелеріне жатады:
- Ауыз қуысы, өңеш, өкпе
- Ауыз қуысы, жұтқыншақ, асқазан
- Көмекей, аш ішек, асқазан
- Бронхылар, тоқ ішек, қарын
- Ауыз қуысы, кеңірдек, ұлтабар
- Нәруыздың тәуліктік мөлшері:
- 500 г
- 300-400г
- 100-120 г
- 50-60г
- 240-360г
- Жұтқыншақтың ұзындығы:
- 5 см
- 6-7 см
- 8-10 см
- 11-13 см
- 15 см
- Асқазан -
- Бүрлер болады
- Кіреберіс (ұрт) және нағыз ауыз қуысы деп бөлінеді
- Түтік пішінді қуыс, бұлшықетті мүше
- Тоқ ішектің аш ішектен балталған жері
- Іші қуыс қалың бұлшықетті мүше
- Тілдің ұшы сезеді
- Тәттәні
- Ащыны
- Тұзды
- Тұзщы
- Қышқыл
- Тістің көп бөлігін . . . заты құрайды
- Тіс пульпасы
- Дентин
- Тісжегі (кариес)
- Жүйке талшығы
- Цемент
- Ересек адамдарда . . . тіс болады.
- 16
- 25
- 28-32
- 36-37
- 28-30
- Cілекей бөліну орталығы
- Аралық ми
- Мишық
- Үлкен ми сыңарлары
- Сопақша ми
- Орталық ми
- Сілекей бөлінудің шартсыз рефлексі
- Тамақ ауызға түскеде ондағы жүйке талшықтарының ұштары тітіркенеді де, сілекей бөлінеді
- Асқорыту бездерінен бөлінетін сөлдің құрамында күрделі органикалық заттарды қарапайым заттарға дейін ыдырауы
- Асқорыту мүшелерінде тамақтың ұсақталуы
- Тағам құрамындағы күрделі органикалық қосылыстардың ыдырап, қан мен лимфаға өтуі
- Сілекейдің тамақтың иісіне, көрінісіне, айтылған сөздерге байланысты бөлінуі
3 . Кестені толтыр. Асқорыту сөлдерінің физиологиялық ерекшеліктері
Асқорыту жолының бөлімдері
Асқорыту сөлдері
- Лизоцим
- Амилаза
- Мальтаза
4. Суретті аңықта
2.
4.
6.
8.
10.
12.
14.
Тістің топтары
1.
2.
3.
4.
5. Бауырдың қызметтері:
6. Сәйкестендіру кестесі
- Іш сүзегі
- Тамақтан улану
- Ішек-құрт аурулары
- Дизентеоия (қантышқақ)
- Тырысқақ
- Тез арада байқалады
- Аш ішекті зақымдайды
- Шигелла тобының микробтары
- Қоздырғыштары Salmonella typhi және salmonella parathephi
- Тоқ ішекті зақымдайды
- Қоздырушысы тырысқақ вибрионы
- Адам ағзасы аскарида, қылқұрттар, эхинакоктармен зақымданады
Бақылау жұмысы
II нұсқа
Аты-жөні:
- Асқорыту мүшелерін сипатта.
- Асқазан (қарын)
- Аш ішек
- Тест
- Асқорыту дегеніміз
- Асқорыту мүшелері мен асқорыту бездері
- Асқорыту мүшелерінде тамақтың ұсақталуы
- Тағам құрамындағы күрделі органикалық қосылыстардың ыдырап, қан мен лимфаға өтуі
- Асқорыту мүшелері
- Асқорыту бездерінен бөлінетін сөлдің құрамында күрделі органикалық заттарды қарапайым заттарға дейін ыдырататын ерекше заттар
- Майлар тәуліктік мөлшері:
- 70-100 г
- 300-400г
- 100-120 г
- 50-60г
- 240-360г
- Өңештің ұзындығы:
- 5 см
- 6-7 см
- 8-10 см
- 11-13 см
- 25 см
- Соқыр ішек-
- Бүрлер болады
- Кіреберіс (ұрт) және нағыз ауыз қуысы деп бөлінеді
- Түтік пішінді қуыс, бұлшықетті мүше
- Тоқ ішектің аш ішектен балталған жері
- Іші қуыс қалың бұлшықетті мүше
- Тілдің түбі сезеді:
- Тәттәні
- Ащыны
- Тұзды
- Тұзщы
- Қышқыл
- Тіс сауытының сырты . . . қапталған
- Тіс пульпасы
- Кіреуке
- Тісжегі (кариес)
- Жүйке талшығы
- Цемент
- Сілекей бөлінудің шартты рефлексі
- Тамақ ауызға түскеде ондағы жүйке талшықтарының ұштары тітіркенеді де, сілекей бөлінеді
- Асқорыту бездерінен бөлінетін сөлдің құрамында күрделі органикалық заттарды қарапайым заттарға дейін ыдырауы
- Асқорыту мүшелерінде тамақтың ұсақталуы
- Тағам құрамындағы күрделі органикалық қосылыстардың ыдырап, қан мен лимфаға өтуі
- Сілекейдің тамақтың иісіне, көрінісіне, айтылған сөздерге байланысты бөлінуі
- Ұлтабарда нәруыздар → . . . дейін ыдырайды:
- Амин қышқылдары
- Май қышқылдары
- Глицирин
- Глюкоза
- Крахмал
9) Нәжіс қалыптасады
- Тоқ ішекте
- Аш ішекте
- Соқыр ішекте
- Қарында
- Ұлтабарда
- Тамақты дұрыс пайдалану туралы ғылым
- Диетология
- Гастроэнтрология
- Цитология
- Зоология
- стоматология
3. Кестені толтыр. Асқорыту сөлдерінің физиологиялық ерекшеліктері
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz