Сабақ жоспары :: Технология
Файл қосу
Дастархан мәзірін жасаудың ережесі. 9 сынып
Дастархан мәзірін жасаудың
ережесі
Гүлбахрам Тыныштықбайқызы Алиева
№ 116 орта мектеп мұғалімі Қызылорда облысы Жалағаш ауданы
Сабақтың мақсаты: (1-слайд)
Дастархан мәзірін жасау ережесімен танысу.
Артық салмақтан арылу , өз салмақтарын күте білу.
Күнделікті тамақ режимін сақтау
Сабақтың типі: жаңа сабақ (2-слайд)
Сабақтың түрі: сұрақ - жауап
Әдісі: түсіндіру
Көрнекілігі: суреттер,тех. Карта
Сабақтың жоспары:
1. Ұйымдастыру кезеңі
2. Үй тапсырмасын тексеру
3. Үй тапсырмасы мен жаңа сабақ байланысы
4. Жаңа сабақ түсіндіру
5. Сабақты бекіту
6. Бағалау
Сабақ барысы.
1. Оқушылырды түгендеу
2. Қайнатылған қамыр дайындау (3-сдайд сурет)
Қайнатылған қамыр дайындаудың технологиялық картасын сызу (4-слайд )
Қамырды қалыпқы салу (4-слайд сурет)
Тоқаш пісіру (5-слайд сурет)
Крем дайындау (6-слайд сурет)
3. Өтілген сабақ (7-слайд)
Жаңа сабақ
Бефстроган
Дұрыс тамақтану үшін не істеуіміз керек ?
Етті қырыққабат орамасы
Артық тамақ жеу бізге пайдалы ма ?
Торт
Тамақтану ережеміз бар ма ?
Пирожный
Тоқаш
Бүйрекше нан
4.Дастархан мәзіріне (8-слайд)
➢ Тағамдардың аталуы
➢ Негізгі азық түлік салмағы
➢ Тағам құнының тізімі
1- Ұстаным (9-слайд)
Тамақтану орынды болу керек. Тағам арқылы берілетін қуаттың саны
жұмсалатын қуаттың санымен шамамен сәйкес болуы тиіс.Тағамдағы артық қуат
майдың пайда болуына себепкер болады, ол өз кезегінде организмде көптеген
қиыншылықтар тудыруы мүмкін
2- ұстаным (10-слайд)
Тамақтың құрамы әр түрлі болуы керек. Адамның күндізгі рационында
белоктың, майдың және көмірсудың, минералды заттар мен витаминдердің
қажетті саны мен өзара қатынасы қатаң сақталғаны дұрыс.
55 % белок
Ересек адамда 31 % май
14 % мин зат
3-ұстаным (11-слайд)
Адам күніне 3-4 рет тамақтану керек, оған ертеңгілік, түскі және кешкі
тамақтар кіреді.әрбір тамақтану кезінде азықтың құрамындағы негізгі
заттар – белоктардың, майдың және көмірсудың үйлесімді қатынасы сақталу
тиіс
Дастархан мәзірін жасау (12-
слайд)
Тағамдағы азықтық
Дүкенде қажетті
заттардың жалпы
заттардың болуы
көлемі
Азық түліктердің бағалары Маусым- дылығын
Жұмыстың сипатын Климаттық
жағдайы
Брок формуласы (13-слайд)
ҚС = Б – 100 (бойы 165 см дейінгілер)
ҚС = Б – 105 (бойы 166 – 175 см дегілерге)
ҚС = Б – 110 (бойы 175 см –ден биіктерге)
ҚС – қалыпты салмақ
Б – бойы
Егер нақты салмақ пен қалыпты салмақ жақын болса, онда сенің май мен
көмірсуға қатысты тамақтану режімің үйлесімді (14-слайд)
Егер нақты салмақ қалыпты салмақтан төмен болса, онда сенің май, көмірсу
және белокқа қатысты тамақтану режімің жеткіліксіз (15-слайд)
Егер нақты салмақ қалыпты салмақтан жоғары болса, онда бұл майдың,
көмірсудың артық екендігін және қимыл белсенділігінің төмен екендігін
білдіреді.(16-слайд)
Тәуліктік азық түлік жиынтығы (17-
слайд)
Нан 30 гр Жарма 25 гр Картоп265 гр Көкөніс 450 гр Жеміс-жидек 220гр
Өсімдік майы 36 гр
Ет ,одан жас.Өнім 192гр Қант 50-100гр Қант 50-100гр Жұмыртқа 3күнге 2д
Бұршақ5 гр Макарон 25 гр
Ертеңгі ас (18-слайд)
Көкөніс гарнирімен бір кесек ет
Балық 50-100гр
Қаймақ қосылған ірімшік
Қуырылған
2 жұмыртқа
Түскі ас (19-слайд)
150 гр нан Басытқыға күнбағыс майы араласқан салат Бірінші тағам -көже
борщ, Екінші тағамға
көкөністі катопты гарнирлі ет Үшіншіге 1 стакан шырын 1алма
Кешкі ас (20-слайд)
салатІрімшік салыппісірілген нан 50 гр нан Шай н/е 1ст сүт
Сабақты бекіту (21-слайд)
Графикалық диктант
□ дастархан мәзіріне дәрумендер кіреді.
□ Тамақтың құрамы бір түрлі болу керек
□ Тамақтанудың 3 ұстанымы бар
□ Тағам арқылы берілетін қуат саны дұмсалатын қуаттың санына сәйкес
болу керек
□ Ересек адамның тәуліктік рационында белок 90%
□ Дастархан мәзірін жасауда маусымдылығын, климаттық жағдайын есепке
алған жөн
□ Брок формуласы ҚС=б- 100 (бойы 165см дейінгілер)
□ Ертеңгі ас : борщ, 2 жұмыртқа, 1стакан сүт , 100 гр нан
□ Түскі ас : қаймақ, 200 гр нан, 2 жұмыртқа
□ Кешкі ас : салат, ірімшік салып пісірілген нан, шай н/е сүт 50гр нан
Үй жұмысы (22-слайд)
Өз салмақтарына қарай
дастархан мәзірін жасап келу
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz