Тамақ пісіретін ас қазандар және тағам дайындау барысындағы үрдістер

АСТАНА ҚАЛАСЫНЫҢ БІЛІМ БАСҚАРМАСЫ

ҚОҒАМДЫҚ ТАМАҚТАНДЫРУ ЖӘНЕ СЕРВИС КОЛЛЕДЖІ

«Бекітілді»

ОӘЖ директордың орынбасары

Кстаубаева У. А .

«___»2014ж

Ашық сабақтың

әдістемелік жұмысы

Тақырыбы:

«ТАМАҚ ПІСІРЕТІН АС ҚАЗАНДАР ЖӘНЕ ТАҒАМ ДАЙЫНДАУ БАРЫСЫНДАҒЫ ХИМИЯЛЫҚ ҮРДІСТЕР»

Құрастырғандар: арнайы пән оқытушысы Казыбаева Г. А.

химия пәні оқытушысы Есенгулова Ш. К.

Астана 2014ж

Сабақтың тақырыбы :

ТАМАҚ ПІСІРЕТІН АС ҚАЗАНДАР ЖӘНЕ ТАҒАМ ДАЙЫНДАУ БАРЫСЫНДАҒЫ ХИМИЯЛЫҚ ҮРДІСТЕР

Сабақты өткізу формасы : Оқушылардың коллективті ойлау қабілеті технологиясы бойынша, топпен жұмыс істеу.
Сабақтың мақсаттары:
1. Білімділік:
а) Алдыңғы алған білімдердің негізінде ары қарай білімді үйлестіруді қалыптастыру, химия, физика және арнайы пәндерден білімдерін қолдана білу.
б) Өтетін бөлім бойынша білімді қорыту, бекіту және тереңдету.
в) Ойындағы негізгі мәліметтерді реттеу.
2. Дамытушылық:
а) Аналитикалық қабілеттерін, логикалық ойлауды, өз ойын жеткізуді дамыту.
б) Өз таңдаған мамандығының маңызын түсіне білуге және сабаққа деген ынтасын дамыту.
в) Альтернативті көзқарасты дамыту.
3. Тәрбиелілігі:
а) Коллективте жұмыс істеуге тәрбиелеу, бір-біріне жаны ашып, көмек көрсетуге дайындығын, «бір-біріне қол ұшын беруге» тәрбиелеу.
б) Өз білім деңгейін көтеруге талпынысын, іскерлікке, өз-өзіне және өз күшіне сенімділікке тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: Интерактивті. Өткен материалдарды жүйелеу және қорытындылау.
Әдістемелік мақсаты :
1. Оқушылардың коллективті ойлау қаблеті технологиясын қорытынды сабақтарда қолдану.
2. Пәнаралық және өндірістік оқу байланыстарын қолдану.
Пәнаралық байланыс: «Тағам дайындау технологиясы», «Өндірістік оқу», «Химия», «Физика».

Сабақта пайдаланылған көрнекіліктер : «Электрлі тамақ пісіру ас қазандары», «Электрлі төңкермелі тамақ пісіру ас қазандары», «Газды ас қазандары», «Бумен тамақ пісіретін ас қазандары», оқу - плакаттары, слайдтар, компьютер, мультимедиялық проектор, экран, тірексызбалар, тестер.
Сабақтың логикалық құралма сызбасы және сабақтық хроникалық картасы.

I . Сабақ барысы .
а) Ұйымдастыру кезеңі.
б) жаңа сабаққа кіріспе - оның тақырыбы, мақсаты және маңыздылығы хабарланады.
в) оқушыларды кіші топтарға бөлу.
II. Топтарда өткізілетін жұмыстар.
1саты тақырып бойынша хабарламалар

  1. Жылумен өңдеу негіздері (дәрумендер, минералды заттар, ақуыз)
  2. Жылумен өңдеу кезіндегі өзгерістер (шаян)

  1. Ыдыстар жасауға арналған метал қосындылары (презентация)

Заманауи техникада темір құймалары ең көп қолданысқа ие. Қолданылатын металл құймаларының 90% машина жасауға жұмсалады.

Темірдің маңызды құймалары шойын мен болат, ол темірдің көміртекпен құймасы.

Шойын өндірісінің шикізаты - темір кені. Бұл құймаларды домна пештерінде алады . Домна пешінде жүретін процестерді мына реакция теңдеулерімен өрнектеуге болады:

3 F e 2 O 3 + C O 450 500 C 2 F e 3 O 4 + C O 2 {3Fe}_{2}O_{3} + \ CO\ \overset{450 - 500{^\circ}C}{\rightarrow}{2Fe}_{3}O_{4} + \ {CO}_{2} \uparrow 3 F e 2 O 3 + C O 450 500 C 2 F e 3 O 4 + C O 2 {3Fe}_{2}O_{3} + \ CO\ \overset{450 - 500{^\circ}C}{\rightarrow}{2Fe}_{3}O_{4} + \ {CO}_{2} \uparrow

F e 3 O 4 + C O 600 C 3 F e O + C O 2 {Fe}_{3}O_{4} + \ CO\ \overset{600{^\circ}C}{\rightarrow}\ 3FeO + \ {CO}_{2} \uparrow F e 3 O 4 + C O 600 C 3 F e O + C O 2 {Fe}_{3}O_{4} + \ CO\ \overset{600{^\circ}C}{\rightarrow}\ 3FeO + \ {CO}_{2} \uparrow F e O + C O 700 C F e + C O 2 FeO + CO\ \overset{700{^\circ}C}{\rightarrow}\ Fe + \ {CO}_{2} \uparrow F e O + C O 700 C F e + C O 2 FeO + CO\ \overset{700{^\circ}C}{\rightarrow}\ Fe + \ {CO}_{2} \uparrow F e O + C t F e + C O FeO + C\ \overset{t}{\Rightarrow}\ Fe + CO \uparrow F e O + C t F e + C O FeO + C\ \overset{t}{\Rightarrow}\ Fe + CO \uparrow

Шойын құрамында темірден басқа 3-4% көміртек және кремний, күкірт, фосфордың, марганецтің және т. б. қоспасы болады. Шойын морт сынғыш, таптауға, прокаттауға көнбейді. Шойын ақ (темір карбиді F e 3 C {Fe}_{3}C F e 3 C {Fe}_{3}C бар) және сұр деп бөлінеді. Сұр шойынды құюға, ал ақ шойынды болат алуға қолданады.

Шойынды болатқа айналдыру процесі көміртектің, күкірттің, фосфордың, кремнийдің, марганецтің және басқа да элементтердің артық мөлшерін азайту процестерін қамтиды. Болаттағы көміртектің массалық үлесі 2% аспайды. Болатты таптауға, штамптауға және прокаттауға болады.

Болатты балқытқанда оған легірлеуші қоспалар қосады. Легірлеуші қоспалар болаттың қасиетін жақсартады. Мысалы хром болаттың қаттылығын, беріктігін және қышқыл әсеріне тұрақтылығын арттырады, никель - механикалық беріктік пен тұтқырлық, титан - термиялық тұрақтылық, молибден механикалық қасиеттерін жақсартады.

2саты Тамақ пісіретін ас қазандарының жаңа маркалары туралы мәліметтер.

Қазандардың негізгі бөлшектері және жұмыс істеу ерекшеліктері

КЭ-160, КПЭ-100, КПЭСМ-60, УЭВ -40, (жарнама) п резентациялық материалдар мен оқулық

бейнефильмдерді ұсыну

Техникалық мінездеме
КПЭ-100
КПЭ-160
КПЭ-250
Техникалық мінездеме: Сыйымдылығы, л
КПЭ-100: 100
КПЭ-160: 160
КПЭ-250: 250
Техникалық мінездеме: Жылыту уақыты, сағ
КПЭ-100: 0, 8
КПЭ-160: 0, 91
КПЭ-250: 0, 91
Техникалық мінездеме: Қуаты, жылыту/пісіру, квт
КПЭ-100: 15/205
КПЭ-160: 21/3, 5
КПЭ-250: 20/6
Техникалық мінездеме: Тэн саны
КПЭ-100: 6
КПЭ-160: 6
КПЭ-250: 6
Техникалық мінездеме: өлшемі
КПЭ-100: 1100*1100*1100
КПЭ-160: 1200*1150*1100
КПЭ-250: 1300*1150*1100
Техникалық мінездеме: салмағы
КПЭ-100: 230
КПЭ-160: 350
КПЭ-250: 400

Техникалық мінездеме
КПЭСМ-60
КПЭСМ-60М
Техникалық мінездеме: сыйымдылығы
КПЭСМ-60: 60
КПЭСМ-60М: 60
Техникалық мінездеме: Қуаттылығы жылыту/пісіру
КПЭСМ-60: 8, 0/1, 0
КПЭСМ-60М: 9, 45/1, 05
Техникалық мінездеме: Жылыту уақыты, мин
КПЭСМ-60: 60
КПЭСМ-60М: 45
Техникалық мінездеме: Өлшемі
КПЭСМ-60: 1050*840*1160
КПЭСМ-60М: 1050*910*1250
Техникалық мінездеме: салмағы
КПЭСМ-60: 180
КПЭСМ-60М: 170

Техническалық мінездеме
УЭВ-40
УЭВ-60
Техническалық мінездеме: Қазан сыйымдылығы
УЭВ-40: 40
УЭВ-60: 60
Техническалық мінездеме: Қолдану қуаттылығы
УЭВ-40: 9, 45
УЭВ-60: 9, 45
Техническалық мінездеме: Қайнау уақыты
УЭВ-40: 30
УЭВ-60: 45
Техническалық мінездеме: өлшемі
УЭВ-40: 600*800*850
УЭВ-60: 600*800*850
Техническалық мінездеме: салмағы
УЭВ-40: 160
УЭВ-60: 160


Ас қазандарының 3 жұмыс істеу режимі

Режим «1» - пісіру, қазанды толық қуатқа қосады. Қысымы жоғарғы дәрежеге жеткенде, қазан автоматты түрде 1/6 қуатқа көшеді. Қысым төмен түскенде, қазан қайтадан қатты қуатқа қосылады.

Режим «2» - жылыту. Қазан толық қуатқа қосылады, қысым жоғарғы дәрежеге жеткенде қазан автоматты түрде сөндіріледі.

Режим «3» - будаа пісіру. Қазан толық қуатқа қосылады. Қазан қысымы жоғарғы дәрежеге жеткенде 1/6, қазан қысымы түсіп 1/3 қуатпен жұмыс істейді.

Қазандарды қолдану ережесі

Жұмыс алдында қазанның санитарлық тазалығын, жер қатынасын, бугенераторында су деңгейін тексеріп алады. Су деңгейін тексеру үшін тексеру бұрандасын ашады, егер су ақпаса су қүұю шанағы арқылы қайнаған немесе тазартылған су құйылады, бұрандадан су аққанша.

Сосын клапа-турбинканың жұмысын тексереді: ол турбинканы дөңгелек сырғасы арқылы көтереді, және қорғау клапанын рычагына 1-2 рет басып көреді.

Арнайы кілтпен манометрдің жоғарғы және итөменгі қысым деңгейін белгілеп қояды.

Содан кейін қақпақтың тығыздалып жабылатын резеңкесін, алмалы-салмалы болтты тексереді.

Қазанға тағамдарды салып, су құйып, жоғарғы шетіне 8-10см дейін. Басқару пультінде керек режимді қалап алып, қазанды "Пуск" нүктесімен қосады.

Тағамды дайындау процесі автоматты түрде жүреді. Қажет болса манометрдің жоғарғы немесе төменгі деңгейін өзгертуге болады.

Жұмыс кезінде клапана - турбинканың, қорғау клапанының, манометр, белгі беру шамының жұмысын қадағалап отырады.

Жұмыс біткен соң қазанды қызыл нүкте "Стоп" арқылы сөндіреді.

Қақпағын ашпастан бұрын клапан-турбинканы жоғары көтеріп қазан ішіндегі буды шығарып алады, сосын алаалы-салмалы болтты босатып алып жаймен қақпақты ашады.

Тағамды түсіргенннен кейін, қайнату ыдысын суытып алып ыстық сумен жуып, таза майлықпен сүртеді.

Есте сақтайтын зат: таза емес қазанды, тазартылмаған клапан-турбинканы қолдану апат ұшыратады. Жұмысшы күйіп қалып немесе жарақатқа ұшырауы мүмкін.

Таақ істейтін қазандармен жұмыс істегенде техникалық қауіпсіздік және еңбек қорғау ережесін қатаң сақтау қажет.

3 саты

Қосымшалар мен тесттер (ЦОР)
Топтарға бірдей тапсырма беріледі: «ЦОР арқылы тестерге жауап»

4саты . Тәжірибелер» (ақуыз денатурациясы, балдың тазалығын анықтау, құрамында крахмал бар ма?)

Ақуыздардың екінші және үшінші реттік құрылымдарына жауапты байланыстар (сутектік, дисульфид көпіршесі, т. б. ) әлсіз болғандықтан, оңай үзіліп, ақуыздардың кеңістік құрылымдарының қайтымсыз бұзылуы ақуыздың денатурациясы деп аталады. Денатурацияға ұшыраған ақуыз өзінің биологиялық функциясын атқара алмайды (denatuze - табиғи қасиетінен айырылуы) . Қыздыру, радиация, ортаның өзгеруі, кейбір химиялық әсерлерден, шайқап сілкуден ақуыз денатурацияланады. Жұмыртқаны пісіргенде альбумин ақуызының, сүт ашығанда казеиннің ұюынан, олардың кеңістік құрылымдары бұзылады. Шашты химиялық бұйралаудың, теріні илеудің негізінде де ақуыздардың денатурадиялануы жатады .

Ара балы , бал - жоғары калориялы диеталық тағам. Бал -қуаты жоғары тамақтық азық. Балдың химиялық құрамы шырын жинаған өсімдіктердің түріне, топырағына, ауа райының жағдайына және балдың түрлеріне байланысты болып келеді. Ара балының сапасын негізінен хош иісі, дәмі, түсі, тығыздығы, ылғалдылығы, қоректік және жабысқақтық қасиеттері арқылы ажыратылады. Крахмал - өсімдіктердің басты қосалқы көмір суы; глюкоза қалдықтарынан түзілетін екі полисахаридтен (амилоза мен амилопектин) тұрады. Үн тәрізді ақ ұнтақ; көптеген өсімдіктерден алынады. Кулинария мен кондитер фабрикаларында көбінесе картоп, бидай және жүгері крахмалын пайдаланады. Кисель, жеміс ботқаларын қоюлатуға, сондай-ақ кондитер бұйымдарына қосылады

5 саты : Сұлбамен жұмыс (сәйкес бөлшек табу слайд)


Ұқсас жұмыстар
Көкөністерден жасалған тағамдар
<<сән мен сымбат әлемі>> сайысы
Дастархан мәзірін жасаудың ережесі. 9 сынып
Тамақ дайындау технологиясы
Ашытқылы қамыр, қамырды ашытқымен және ашытқысыз дайындау тәсілі, бауырсақ, бәліш, кулебяка. өндіріс
Әдебиеттік оқу. наурыз көже. 3 сынып
Тағам даярлаудың негізгі әдістері
Қамыр қопсытқыштары
Қақталған балық
Бауырсақпен қоштасу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz