Этнопедагогикалық тәсілмен арнайы пәнді оқыту: ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар

Арнайы пәндерді ұлттық

салт-дәстүрмен байланыстыра отырып оқыту

Ж. А. Таттигалиева,

Өндірістік оқыту шебері,

Қаратөбе колледжі,

Қаратөбе ауданы

Қазіргі заман- ақпараттардың толассыз ағыны. Сондықтан да біздің басты міндеттеріміз оқушыға білім беріп қана қоймай, оларды ізденуге, өз бетінше біліммен қарулануға итермелеу. Оқушының білімді терең түсініп, меңгеруінде мұғаліммен оқушы арасындағы өзара байланыстың болуы, пәннің тартымдылық күшінің пайда болуы сабақ әдістерін түрлендіре қолданылуына байланысты.

Қазіргі таңда оқыту әдістерінің түрлері көп. Солардың ішінде тәрбиелік мәні, білімді жеткізу жолының ерекшелігі, ұлттық құндылығымызды дәріптеу бағытындағы этнопедагогикалық әдістің алар орны тым биік. Этнопедагогикалық әдіс ұлттық бұйымдарымызды, ұлттық тағамдарымызды, сонымен қатар тарихымызды мәдени тұстарын дәріптеуге мол мүмкіндік береді. Сонымен қатар ұрпақтарымызды ұлттық рух пен салт-дәстүрімізді қастерлей отырып тәрбиелейді.

Тақырыбы: Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар

« Әр сабақтан қазақтың қазақи исі мүңкіп тұру керек » Қ. Мырзалиев

Сабақ басталар алдында «Қазақы дастархан» әні орындалады.

Сабақтың мақсаты:

Білімділік міндеті: ет өнімдері түрлеріне тоқтала отырып, олады өңдеу, дайын өнімдер әзірлеу туралы алған білімдерін ти янақтау.

Дамытушылық міндеті: оқушылардың пәнге деген қызығушылығын арттыру. Оқығанын есте сақтай отырып, тиімді тәсілдерді таңдай білуге дағдыландыру.

Тәрбиелік міндеті: ұлттық ойын түрлері арқылы оқушыларды ұйымшылдыққа, шапшаңдыққа, ептілікке, алдарына мақсат қоя білуге тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: Бекіту сабағы

Көрнекілік: слайдтар, видео-аудио техникалар, қанатты сөздер, дидактикалық материалдар.

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру

ІІІ. Ұлттық ойындар

  1. «Сақина тастамақ» ойыны
  2. «Бәйге» ойыны
  3. «Ханталапай» ойыны
  4. «Көкпар» ойыны
  5. «Арқан тартыс» ойыны

Оқушыларды бағалау тәртібі

«Шұжық» тобы
«Бұжы» тобы
Балы
№: 1
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +1
№: 2
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +2
№: 3
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +4
№: 4
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +5
№: 5
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +1

І. Сақина тастамақ (Оқытушы сақина бейнеленген қима қағазды басқаларына байқатпай, біреуінің қолына қалдырады. Кез-келген қатысушының бірінен сақинаның кімде екенін сұрайды. Дұрыс тапса, сақинаны алған оқушы сұраққа жауап береді, ал дұрыс таба алмаса, сұралған оқушы жауап береді)

Семантикалық карта

Р/с
Тақырыбы
Пісірілген ет өнімдері
Қуырылған ет өнімдері
Бұқтырылған ет өнімдері
Қақталған ет тағамдары
Шабылған ет тағамдары
Котлет массасынан әзірленген тағамд
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар
Р/с: 1
Тақырыбы: Кеспек ет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 2
Тақырыбы: Страгоновша бауыр
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 3
Тақырыбы: Сардевики
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 4
Тақырыбы: Тефтел
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 5
Тақырыбы: Люля-кебаб
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 6
Тақырыбы: Антрекот
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 7
Тақырыбы: Палау
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 8
Тақырыбы: Лангет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 9
Тақырыбы: Шабылған ет бифштексі
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 10
Тақырыбы: Голубцы
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 11
Тақырыбы: Суда пісірілген ет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 12
Тақырыбы: Ростбиф
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 13
Тақырыбы: Орама
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:

ІІ. Бәйге (Қағаздан жасалған 2 тұлпар суреті екі жіппен бір қатарға байланады. Оқушылар мәреге бекітілген жалаушалардағы сұрақтарды таңдайды. Толық, нақты жауап берген топтың тұлпары бір қадам алға жылжып отырады. )


Ұқсас жұмыстар
Ет тағамдары мен олардың құнарлығы: сүрлеу тәсілдері
Ет түрлері мен бесбармақты әзірлеу технологиясы, ұсыну дәстүрлері және калькуляциялық карта
Информатика және ЕТ пәнінің оқу-әдістемелік тест сұрақтары
1100 қызықты дерек: Бұлшық ет, қаңқа, жүрек және жұлын жөніндегі панельдік дискуссия
8-сынып биологиясы: Тері мен бұлшық ет сезімі, иіс және дәм анализаторлары
Шапқан ет массасын дайындау және шала фабрикаттар әзірлеу: өндірістік оқу ашық сабақ жоспары
7-сыныпқа арналған сабақ жоспарлары: Сүт өнімдерінің пайдасы және ет - негізгі азық
Жарма, бұршақ және макарон өнімдерінен тағам дайындау технологиясы
9-сынып: Ет пен балықтың азықтық құндылығы - АКТ интеграцияланған сабақтың түсініктемесі және талдауы
8-сынып биологиясы: Адамның негізгі ұлпалары - эпителий, дәнекер, бұлшық ет және жүйке
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz