Сабақ жоспары :: Мектеп алды білім беру, бастауыш сыныптар

Файл қосу

Арнайы пәндерді ұлттық салт-дәстүрмен байланыстыра отырып оқыту



Арнайы пәндерді ұлттық
салт-дәстүрмен байланыстыра отырып оқыту
Ж. А. Таттигалиева,
Өндірістік оқыту шебері,
Қаратөбе колледжі,
Қаратөбе ауданы

Қазіргі заман- ақпараттардың толассыз ағыны. Сондықтан да біздің
басты міндеттеріміз оқушыға білім беріп қана қоймай, оларды ізденуге, өз
бетінше біліммен қарулануға итермелеу. Оқушының білімді терең түсініп,
меңгеруінде мұғаліммен оқушы арасындағы өзара байланыстың болуы, пәннің
тартымдылық күшінің пайда болуы сабақ әдістерін түрлендіре қолданылуына
байланысты.
Қазіргі таңда оқыту әдістерінің түрлері көп. Солардың ішінде
тәрбиелік мәні, білімді жеткізу жолының ерекшелігі, ұлттық құндылығымызды
дәріптеу бағытындағы этнопедагогикалық әдістің алар орны тым биік.
Этнопедагогикалық әдіс ұлттық бұйымдарымызды, ұлттық тағамдарымызды,
сонымен қатар тарихымызды мәдени тұстарын дәріптеуге мол мүмкіндік береді.
Сонымен қатар ұрпақтарымызды ұлттық рух пен салт-дәстүрімізді қастерлей
отырып тәрбиелейді.

Тақырыбы: Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар
«Әр сабақтан қазақтың қазақи исі мүңкіп тұру керек» Қ. Мырзалиев
Сабақ басталар алдында «Қазақы дастархан» әні орындалады.

Сабақтың мақсаты:
Білімділік міндеті: ет өнімдері түрлеріне тоқтала отырып, олады өңдеу,
дайын өнімдер әзірлеу туралы алған білімдерін ти янақтау.
Дамытушылық міндеті: оқушылардың пәнге деген қызығушылығын арттыру.
Оқығанын есте сақтай отырып, тиімді тәсілдерді таңдай білуге дағдыландыру.
Тәрбиелік міндеті: ұлттық ойын түрлері арқылы оқушыларды ұйымшылдыққа,
шапшаңдыққа, ептілікке, алдарына мақсат қоя білуге тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: Бекіту сабағы
Көрнекілік: слайдтар, видео-аудио техникалар, қанатты сөздер, дидактикалық
материалдар.
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
ІІІ. Ұлттық ойындар
1. «Сақина тастамақ» ойыны
2. «Бәйге» ойыны
3. «Ханталапай» ойыны
4. «Көкпар» ойыны
5. «Арқан тартыс» ойыны
Оқушыларды бағалау тәртібі
|№ |«Шұжық» тобы |«Бұжы» тобы |Балы |
|1 | | |+1 |
|2 | | |+2 |
|3 | | |+4 |
|4 | | |+5 |
|5 | | |+1 |

І. Сақина тастамақ (Оқытушы сақина бейнеленген қима қағазды басқаларына
байқатпай, біреуінің қолына қалдырады. Кез-келген қатысушының бірінен
сақинаның кімде екенін сұрайды. Дұрыс тапса, сақинаны алған оқушы сұраққа
жауап береді, ал дұрыс таба алмаса, сұралған оқушы жауап береді)

Семантикалық карта

|Р/с |Тақырыбы |Пісірілген ет өнімдері |
|Қуырдақ- | | |
|Кәуап- | | |
|Палау- | | |
|Тефтел- | | |
|Орама- | | |
|Зразы- | | |
|Турам ет- | | |

ІІІ. Ханталапай (Ойынды жүргізуші бір уыс асықты ортаға шашып жібереді.
Жапа-тармағай бас салғандардың ішінен қолына қызыл сақа түскені топ атынан
сұрақты таңдайды. Шарт бойынша тағамның дайындалу технологиясын түсіндіру
қажет.)

[pic]

1. Ростбиф ...
2. Бифштекс...
3. Лангет...
4. Котлет...
5. Бефстроганов...
6. Қуырдақ...
7. Кәуап...

ІV. Көкпар (Сәйгүлік мінген жігіттердің көкпар кезіндегі көрнісі
бейнеленген суреті тақтаға ілінеді. Әрбір топтан бір оқушы шығып тоқты
суретіне жасырынған тапсырманы таңдайды. Қай топтың оқушылар сұрақтарға
толық жауап берсе көкпарға тігілген тоқты сол топқа беріледі. Тапсырмаға
қойылатын шарт таңдалған тақырыптарының маңыздылыған, пайдалылығын,
қолданылу ерекшелігін дәлелдеу.)
1-тапсырма: Сорпалықтардан әзірленген тағамдар
2-тапсырма: Котлет массасынан әзірленген тағамдар

V. Арқан тартыс. (Топ мүшелері тақтадағы жіпке ілінген тапсырмаларды кезек-
кезек орындайды. Әр дұрыс жауапқа сәйкес жіпті өз тобы жағына қарай тартып
отырады.)

1. Ет құрамында қандай бағалы заттар бар? (белок, май, минералды және
экстрактивті заттар)
2. Еттің негізгі ұлпалары? (ет, дәнекер, май, сүйек)
3. 1кг етті пісіру үшін қажет су мөлшері? (1-1,5л)
4. Қуырылатын еттер қандай түрде болады? (ірі кесекті, сыбағалы, ұсақ
және шабылған)
5. «Оңтүстік» тұздығымен берілетін кәуап түрі? (кавказша кәуап)
6. Орамжапыраққа тартым салып дайындалатын қақтап пісірілген тағам түрі?
(голубцы)
7. Текшеше түрінде салмағы 20-30г етіп туралған ет қай тағам дайындауға
пайдаланылады? (кеспек ет)
Үйге тапсырма, топты бағалау

-----------------------

7

6

5

4

3

2

1

Мен шебер аспазбын


Ұқсас жұмыстар
Сабақ процесіндегі ұлттық ойын түрлері
Инновациялық технологиялар жағдайында маманның құзыреттілігін қалыптастыру жолдары
Қанның құрамы
Жаз келер
Ақпаратты кодтау. ASCII коды
Наурыз- Ұлыстың ұлы күні туралы
Жапырақтың сабаққа орналасуы
Ақ жаулықты әжелер, салт-дәстүрді үйретер келіндерге
Армысың Әз-Наурыз
Қазақтың салт - дәстүрлеріне тоқталып кету
Пәндер