Арнайы пәндерді ұлттық салт-дәстүрмен байланыстыра отырып оқыту

Арнайы пәндерді ұлттық

салт-дәстүрмен байланыстыра отырып оқыту

Ж. А. Таттигалиева,

Өндірістік оқыту шебері,

Қаратөбе колледжі,

Қаратөбе ауданы

Қазіргі заман- ақпараттардың толассыз ағыны. Сондықтан да біздің басты міндеттеріміз оқушыға білім беріп қана қоймай, оларды ізденуге, өз бетінше біліммен қарулануға итермелеу. Оқушының білімді терең түсініп, меңгеруінде мұғаліммен оқушы арасындағы өзара байланыстың болуы, пәннің тартымдылық күшінің пайда болуы сабақ әдістерін түрлендіре қолданылуына байланысты.

Қазіргі таңда оқыту әдістерінің түрлері көп. Солардың ішінде тәрбиелік мәні, білімді жеткізу жолының ерекшелігі, ұлттық құндылығымызды дәріптеу бағытындағы этнопедагогикалық әдістің алар орны тым биік. Этнопедагогикалық әдіс ұлттық бұйымдарымызды, ұлттық тағамдарымызды, сонымен қатар тарихымызды мәдени тұстарын дәріптеуге мол мүмкіндік береді. Сонымен қатар ұрпақтарымызды ұлттық рух пен салт-дәстүрімізді қастерлей отырып тәрбиелейді.

Тақырыбы: Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар

« Әр сабақтан қазақтың қазақи исі мүңкіп тұру керек » Қ. Мырзалиев

Сабақ басталар алдында «Қазақы дастархан» әні орындалады.

Сабақтың мақсаты:

Білімділік міндеті: ет өнімдері түрлеріне тоқтала отырып, олады өңдеу, дайын өнімдер әзірлеу туралы алған білімдерін ти янақтау.

Дамытушылық міндеті: оқушылардың пәнге деген қызығушылығын арттыру. Оқығанын есте сақтай отырып, тиімді тәсілдерді таңдай білуге дағдыландыру.

Тәрбиелік міндеті: ұлттық ойын түрлері арқылы оқушыларды ұйымшылдыққа, шапшаңдыққа, ептілікке, алдарына мақсат қоя білуге тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: Бекіту сабағы

Көрнекілік: слайдтар, видео-аудио техникалар, қанатты сөздер, дидактикалық материалдар.

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру

ІІІ. Ұлттық ойындар

  1. «Сақина тастамақ» ойыны
  2. «Бәйге» ойыны
  3. «Ханталапай» ойыны
  4. «Көкпар» ойыны
  5. «Арқан тартыс» ойыны

Оқушыларды бағалау тәртібі

«Шұжық» тобы
«Бұжы» тобы
Балы
№: 1
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +1
№: 2
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +2
№: 3
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +4
№: 4
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +5
№: 5
«Шұжық» тобы:
«Бұжы» тобы:
Балы: +1

І. Сақина тастамақ (Оқытушы сақина бейнеленген қима қағазды басқаларына байқатпай, біреуінің қолына қалдырады. Кез-келген қатысушының бірінен сақинаның кімде екенін сұрайды. Дұрыс тапса, сақинаны алған оқушы сұраққа жауап береді, ал дұрыс таба алмаса, сұралған оқушы жауап береді)

Семантикалық карта

Р/с
Тақырыбы
Пісірілген ет өнімдері
Қуырылған ет өнімдері
Бұқтырылған ет өнімдері
Қақталған ет тағамдары
Шабылған ет тағамдары
Котлет массасынан әзірленген тағамд
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар
Р/с: 1
Тақырыбы: Кеспек ет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 2
Тақырыбы: Страгоновша бауыр
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 3
Тақырыбы: Сардевики
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 4
Тақырыбы: Тефтел
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 5
Тақырыбы: Люля-кебаб
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 6
Тақырыбы: Антрекот
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 7
Тақырыбы: Палау
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 8
Тақырыбы: Лангет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 9
Тақырыбы: Шабылған ет бифштексі
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 10
Тақырыбы: Голубцы
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 11
Тақырыбы: Суда пісірілген ет
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 12
Тақырыбы: Ростбиф
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:
Р/с: 13
Тақырыбы: Орама
Пісірілген ет өнімдері:
Қуырылған ет өнімдері:
Бұқтырылған ет өнімдері:
Қақталған ет тағамдары:
Шабылған ет тағамдары:
Котлет массасынан әзірленген тағамд:
Сорпалықтардан әзірленген тағамдар:

ІІ. Бәйге (Қағаздан жасалған 2 тұлпар суреті екі жіппен бір қатарға байланады. Оқушылар мәреге бекітілген жалаушалардағы сұрақтарды таңдайды. Толық, нақты жауап берген топтың тұлпары бір қадам алға жылжып отырады. )


Ұқсас жұмыстар
Сабақ процесіндегі ұлттық ойын түрлері
Инновациялық технологиялар жағдайында маманның құзыреттілігін қалыптастыру жолдары
Қанның құрамы
Жаз келер
Ақпаратты кодтау. ASCII коды
Наурыз- Ұлыстың ұлы күні туралы
Жапырақтың сабаққа орналасуы
Ақ жаулықты әжелер, салт-дәстүрді үйретер келіндерге
Армысың Әз-Наурыз
Қазақтың салт - дәстүрлеріне тоқталып кету
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz