Файл қосу

Қатыспаған практикалық жұмыстарды орындау



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ

                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

 ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ   | |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты    |ПОӘК                 |                           |
|                           |                     |ПОӘК                       |
|                           |                     |042-14.-1.-03.01.20.16/02-2|
|                           |                     |012                        |
| «Физиология, гигиена және |                     |                           |
|санитария негіздері» пәннің|№2 - Басылым         |                           |
|оқу-әдістемелік кешені     |«___»_____________   |                           |
|студенттерге арналған      |                     |                           |
|пәннің жұмыс бағдарламасы  |                     |                           |










               «ФИЗИОЛОГИЯ, ГИГИЕНА ЖӘНЕ САНИТАРИЯ НЕГІЗДЕРІ»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                 5В072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы»


                               мамандығы үшін




                        Студенттерге арналған пәннің
                             жұмыс бағдарламасы























                                    Семей


                                    2012



                                  Алғы сөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ

Әзірлеуші Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ  өнімдерінің  технологиясы»  кафедрасының  доценті,  т.ғ.к.  Қажыбаева
Ғалия  Төлеуқызы  ____________  Бауыржанова  Айгуль   Заманбековна   Шәкәрім
атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және  тамақ  өнімдерінің
технологиясы» кафедрасының оқытушысы_______________





         «___» ____________2012 ж.


    2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
    № ___ хаттама _______________ж.


    Кафедра менгерушісі т.ғ.д., проф. _________________ Асенова Б.К.


    2.2.   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік   бюро
мәжілісінде
    №___ хаттама ___________ ж.


    Төрайымы                         ____________  С.С. Төлеубекова


    2.3  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    №__ хаттама  ____________ ж.


Инженерлік-технологиялық факультеттің деканы  __________ Ә.Л. Қасенов




    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    № __ хаттама __________ ж.
|                                       |                  |                    |
|ОӘК төрағасы, ОЖ бойынша проректор     |                  |Рскелдиев Б.А.      |

    №1 баспа орнына енгізілген



















                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                  |4    |
|2   |Пәнді оқып-үйретуде берілетін әдістемелік ұсыныстар             |5    |
|3   |курс форматы және саясаты                                       |5    |
|4   |бағалау саясаты                                                 |6    |
|5   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлеріне байланысты сағаттарды |10   |
|    |бөлу                                                            |     |
|6   |ОСӨЖ және СӨЖ тақырыптарының мазмұны                            |11   |
|7   |Пән бойынша оқу үрдісінің күнтізбелік жоспары                   |12   |





1. Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
    Қажыбаева Ғалия Төлеуқызы, техника ғылымдарының кандидаты, доцент;
    Бауыржанова Айгуль Заманбековна, аға оқытушы.
            • Кафедра –  Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы
      • Байланыс ақпараты – тел:35-48-56, № 9 корпус,  2қабат
            • Сабақ өткізу орыны – № 206, 207 аудиториялар;
            • Пән аты – «Физиология, гигиена және санитария негіздері»;
            • Кредит саны  –  3;
            • Жұмыс оқу жоспарынан үзінді (1-кесте):

                                                                     1-кесте


|Кур|Семестр                                                   |Кредит    |
|с  |                                                          |саны      |
|1  |Сабаққа қатысу                                            |5         |
|2  |Қатыспаған дәріс сабақтарын орындау                       |5         |
|3  |Зертханалық жұмысқа қатысу                                |5         |
|4  |Зертханалық жұмысты орындау және оны тапсыру              |5         |
|5  |Қатыспаған зертханалық жұмыстарды орындау                 |5         |
|6  |Практикалық жұмысқа қатысу                                |5         |
|7  |Практикалық жұмысты орындау және оны тапсыру              |5         |
|8  |Қатыспаған практикалық жұмыстарды орындау                 |5         |
|9  |Үй тапсырмасын орындау                                    |5         |
|10 |СӨЖО (реферат) орындау                                    |20        |
|11 |СӨЖ (реферат)                                             |20        |
|12 |Студенттік конференцияға қатысу                           |10        |
|13 |Басқа жұмыс түрлері                                       |5         |
|        Барлығы:                                              |100       |


      4.2 Студенттердің білімін бағалау күнделікті (апта сайын), шектік  (7-
ші және 15 -ші аптада)  және  қорытынды  бақылау  түрінде  жүргізіледі  Курс
бойынша қойылатын баға күнделікті, шектік және қорытынды  бақылауда  алынған
балдардың сомасы болып табылады.
      Пәнді оқыту кезінде  олардың  білімін  тексеру  үшін  әртүрлі  бақылау
әдістері қолданылады:
        • ауызша сұрау;
        • жазбаша тексеру;
        • құрама тексеру;
        • үй тапсырмаларын көрсету және қорғау;
        • дискуссия, тренинг, дөңгелек үстел, т.б.;
        • тест сынағы;
    Пән  бойынша  жалпы  баға  пайызға  шаққанда  100%-тік  шкала   бойынша
қойылады.
    Әр студенттің рейтингісін есептеу үшін  таблица  қолданылады.  Оның  әр
ұяшығында балл бойынша жұмыс түрлері көрсетілген.
    Сабақтан  қалмай  барлық  тапсырмаларды  орындаған   идеал   студенттің
рейтингісі - 100%. Барлық студенттерді осы  идеал студентпен салыстырады..
    Барлық тапсырмаларды бір шектік бақылау ішінде орындаған  студент  100%
балл  алады.
       4.3  Рейтингті есептеу
    Бақылау (рейтинг) 13 кесте бойынша жүргізіліп ол сабақ журналы  бойынша
толтырылады. Журналда көрсетілген баға (балл) бойынша есептеледі 6 кестее.
    Бақылауды есептеу үшін берілетін баға журналда көрсетілген.
    13  кестеде,  әрдайым  жоғары  бал  алатын  студент  ең  үздік  студент
көрсетілген.  Ең  үздік  студенттің  рейтингісі  100  пайызға  тең.   Барлық
студенттерді сол студентпен салыстырады.
6 кестеде барлық жұмыс нәтижелері көрсетіледі:
 - сабаққа қатысу
 - аудиториялық бақылау жұмысын (АБЖ) мерзімінде орындалуы ОСӨЖ (12 кесте)
 - СӨЖ мерзімінде орындалуы
 - Өздік жұмыстың орындалу графигі
 - студенттік конференцияға қатысу
 - курстық жобаны мерзімінде орындау
 - басқа да жұмыстар
Барлық аралық бақылауды толық орындаған студент 100 пайыз алады.
    Егер студент ауырып немесе басқа да себептермен сабаққа келмей,  аралық
бақылау рейтінгісін бергіленген уақытты тапсырмаса, онда ол  ауырған  несесе
келмеген себептерін  көрсететін,  анықтайтын,  дәлелдейтін  арнайы  құжаттар
толтырылып,  жеке  аралық  бақылау  рейтінгісін  тапсыру  уқытын   белгілеп,
емтихан басталар, алдында,  студентке  жеке  рейтингілік  ведомость  береді.
Қорытынды бағалауға  дайындалу  үшін  ОӘК-де  емтихан  сұрақтары  көрсетілуі
керек. Студент қорытынды  бағалауға  тек  семестр  бойынша  рейтинг  балының
қосындысы 50 пайыз не одан жоғары болған кезде  ғана  жіберіледі.  Қорытынды
баға кестеде көрсетілген шкала бойынша есептеледі.








    |Аталуы      |1 н               |2н                |3н                        |
|А           |4,0               |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–          |3,67              |90 – 94           |                          |
|В+          |3,33              |85 – 89           |                          |
|            |                  |                  |Жақсы                     |
|В           |3,0               |80 – 84           |                          |
|В–          |2,67              |75 – 79           |                          |
|С+          |2,33              |70 – 74           |                          |
|            |                  |                  |                          |
|            |                  |                  |Қанағаттанарлық           |
|С           |2,0               |65 – 69           |                          |
|С–          |1,67              |60 – 64           |                          |
|D+          |1.33              |55 – 59           |                          |
|D           |1,0               |50 – 54           |                          |
|F           |0                 |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I           |NA                |-                 |Аяқталмаған               |
|P           |-                 |өтті              |Пәнді өтті                |



























    5. Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу
                                                                     4-кесте
|№    |Тақырып аты                       |Сағат саны                 |Әдебиет  |
|тақыр|                                  |                           |         |
|ып   |                                  |                           |         |
|     |                                  |ЛК  |ЛА  |ПС  |ОСӨЖ  |СӨЖ   |         |
|     |                                  |    |БС  |    |      |      |         |
|1    |2                                 |3   |4   |5   |6     |7     |8        |
|1    |Физиология, гигиена және          |2   |1   |    |1     |      |2-с.3-10 |
|     |санитария- дұрыс тамақтанудың     |    |    |    |      |      |5с.58-64 |
|     |жолдары                           |    |    |    |      |      |         |
|2    |Витаминдердің, минералды заттардың|2   |1   |    |1     |      |2-с.     |
|     |және сулардың тамақтанудағы       |    |    |    |      |      |275-278  |
|     |маңызы                            |    |    |    |      |      |5с.      |
|     |                                  |    |    |    |      |      |74-78.   |
|3    |Тамақ өнімдерімен тағамдық        |2   |1   |    |1     |      |2-с.306-3|
|     |шикізаттардың ластануы            |    |    |    |      |      |38 2с.   |
|     |                                  |    |    |    |      |      |219-243  |
|4    |Балалар мен жасөспірімдер         |2   |1   |    |1     |      |2-с.455-4|
|     |гигиенасы                         |    |    |    |      |      |85       |
|5    |Балалармен жасөспірімдердің       |2   |1   |    |1     |      |2-с.533-5|
|     |тамақтануы                        |    |    |    |      |      |66       |
|6    |Адам ағзасындағы тағамның маңызы  |2   |1   |    |1     |      |2-с.567-5|
|     |                                  |    |    |    |      |      |75       |
|7    |Гигиеналық талаптар. Тамақ        |2   |1   |    |1     |      |2-с.306-3|
|     |компоненттерінің гигиеналық       |    |    |    |      |      |85       |
|     |сипаттамасы                       |    |    |    |      |      |         |
|8    |Тағам – токсикологиялық және      |2   |    |    |2     |      |2-с.361-3|
|     |биологиялық активті заттардың көзі|    |    |    |      |      |82       |
|     |                                  |    |1   |    |      |      |         |
|9    |Тағамдық инфекциялар              |2   |1   |    |2     |      |2-с.385-4|
|     |                                  |    |    |    |      |      |34       |
|10   |Жұмыртқаға қойылатын техникалық   |2   |1   |    |2     |      |2-с.390-4|
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |05       |
|11   |Кілегей және сүт өнімдері         |2   |1   |    |2     |      |2-с.191-2|
|     |                                  |    |    |    |      |      |41       |
|12   |Ұн және ұн шикізатына қойылатын   |2   |1   |    |2     |      |1-с.     |
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |1-14,29-4|
|     |                                  |    |    |    |      |      |9        |
|13   |Мәйекті  ірімшікке қойылатын      |2   |1   |    |2     |      |1-с.1-14.|
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |29-49    |
|14   |Шұжық өнімдеріне қойылатын        |2   |1   |    |1     |      |1-с.133-1|
|     |техникалық талаптар               |    |    |    |      |      |98       |
|15   |Консерві өндірісіндегі термиялық  |2   |1   |    |1,5   |      |1-с.240-2|
|     |өңдеудің теориялық негіздері      |    |    |    |      |      |62       |
|     |Барлығы                           |30  |15  |    |22.5  |      |         |

    6. ОСӨЖ  және СӨЖ тақырыптарының мазмұны
    Пєнді оқу кезінде студенттердің өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары
талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді.
    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    СӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОСӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОСӨЖ диолог түрінде, ал СӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОСӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.
    ОСӨЖ тақырыптары кестеде көрсетілген.


    |№   |СОӨЖ                                              |СӨЖ (рефераттар        |
|    |                                                  |тақырыбның атауы, 5    |
|    |                                                  |беттен артық емес)     |
|    |аудиториялық (диалог)     |аудиториялықсыз        |                       |
|    |                          |(консультация)         |                       |
|1   |2                         |3                      |4                      |
|1   |Ет консервілері           |Ет консервілері        |Ет консервілері        |
|2   |Пісірілген шұжық          |Пісірілген шұжық       |Пісірілген шұжық       |
|    |өнімдерінің сақтану       |өнімдерінің сақтану    |өнімдерінің сақтану    |
|    |мерзімін ұзарту           |мерзімін ұзарту        |мерзімін ұзарту        |
|3   |Етті жартылай             |Етті жартылай          |Етті жартылай          |
|    |фабрикаттардың сақтаау    |фабрикаттардың сақтаау |фабрикаттардың сақтаау |
|    |мерзімін ұзартуға арналған|мерзімін ұзартуға      |мерзімін ұзартуға      |
|    |препараттар               |арналған препараттар   |арналған препараттар   |
|4   |Сүт және сүт өнімдерін    |Сүт және сүт өнімдерін |Сүт және сүт өнімдерін |
|    |сақтау                    |сақтау                 |сақтау                 |
|5   |Қазіргі заманғы ұн        |Қазіргі заманғы ұн     |Қазіргі заманғы ұн     |
|    |өнімдерін сақтау әдістері |өнімдерін сақтау       |өнімдерін сақтау       |
|    |                          |әдістері               |әдістері               |
|6   |Ұн өнімдеріне арналған    |Ұн өнімдерге арналған  |Ұн өнімдерге өнімдерге |
|    |жаңғақтар мен арахистерді |жаңғақтар мен          |арналған жаңғақтар мен |
|    |сақтау                    |арахистерді сақтау     |арахистерді сақтау     |
|7   |Биологиялық нысандарды    |Биологиялық нысандарды |Биологиялық нысандарды |
|    |сақтаудың қазіргі         |сақтаудың қазіргі      |сақтаудың қазіргі      |
|    |тәсілдері                 |тәсілдері              |тәсілдері              |
|8   |Тамақ өнімдерін           |Тамақ өнімдерін        |Тамақ өнімдерін        |
|    |буып-түюдің сақтауға әсері|буып-түюдің сақтауға   |буып-түюдің сақтауға   |
|    |                          |әсері                  |әсері                  |
|9   |Шикізатқа, өндіріске,     |Күріш, жасымық, бидай  |Печенье, пряник,       |
|    |құрал-жабдықтарға         |ұндарына қойылатын     |тоқашқа өнімдеріне     |
|    |қойылатын                 |санитарлық-гигиеналық  |қойылатын              |
|    |санитарлы-гигиеналық      |талаптар               |санитарлық-гигиеналық  |
|    |талаптар                  |                       |талаптар               |
|    |Жалпы - 45                |                       |                       |





7. пәннің оқу үрдісінің күнтізбелік жоспары

    «Тамақ өнімдерін сақтаудың қазіргі кездегі технологиясы»  пәннен оқу
                        үрдісінің күнтізбелік жоспары

 №Апталар  1234567891011121314151 Бақылау түріАуызшаЖазбашаАраласАуызшаЖазбашаАраласМБ1АуызшаЖазбашаАраласАуызшаЖазбашаАраласЖазбашаМБ12 Баллдар 20304050708010020304050607585100
МБ – межелік бақылау
Пәндер