Файл қосу

Шаң өндірістік



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                  |
|ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қ. ШӘКӘРІМ атындағы                                                  |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                   |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты   |ПОӘК               |Е ПОӘК                        |
|                        |                   |042-18-25.1.38/02- 2013 ж     |
|ПOӘК                    |«_1_» _09_ 2013 ж. |                              |
|«Өндірістік санитария»  |№ 1 басылым        |                              |
|пәннінің студенттерге   |                   |                              |
|арналған оқу жұмыс      |                   |                              |
|бағдарламасы            |                   |                              |





                           «Өндірістік санитария»



                       ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КЕШЕНІ


  5В073100 – Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау»
                            мамандығына арналған




             СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ












                                    Семей
                                    2013


                                  Алғы  сөз


      1. ҚҰРАСТЫРҒАН
      Құрастырушы: техника ғылымдарының кандидаты, доцент, Шәкәрім  атындағы
Семей мемлекеттік университетінің «Экология  және  қоршаған  ортаны  қоргау»
кафедрасының профессор м.а.
        Сарсембенова О.Ж.                             ____________  «  28
»  08      2013 ж.


      2  ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1. Шәкәрім атындағы Семей Мемлекеттік Университеті   «Экология  және
қоршаған ортаны қорғау» кафедра отырысында


      «  4   »       09                2013  ж.           №     1    хаттама



Кафедра меңгерушісі, доцент м.а.             ____________  Кабышева Ж.К.


      2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында

      «  09   »       09              2013  ж.           №    1      хаттама



АФ ОӘБ төрағасы, доцент м.а.                  _____________ Тлеубаева А.В.


      3  БЕКІТІЛДІ

Университеттің Оқу-әдістемелік  кеңесі мақұлдап басып шығаруға ұсынады


Хаттама №  1  «_18__» __09___ 2013 ж.

Оқу- әдістемелік кеңестің төрағасы,
оқу-әдістемелік жұмысы бойынша
проректор,     профессор                                      ______________
Искакова Г.К.








      4 БІРІНШІ РЕТ ЕҢГІЗІЛДІ










                                   Мазмұны


      |1 |Жалпы                                                               |   |
|  |ережелер............................................................|   |
|  |....................................                                |   |
|2 |Пәнді оқып-білу жөніндегі әдістемелік                               |   |
|  |ұсынымдар......................................                     |   |
|3 |Курс форматы және                                                   |   |
|  |саясаты.............................................................|   |
|  |...............                                                     |   |
|4 |Баға қоюдың саясаты                                                 |   |
|  |....................................................................|   |
|  |...................                                                 |   |
|5 |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды                |   |
|  |бөлу.................                                               |   |
|6 |ОСӨЖ және СӨЖ                                                       |   |
|  |мазмұны.............................................................|   |
|  |................                                                    |   |
|7 |«Өндірістік санитария» пәні бойынша оқу үрдісінің күнтізбелік       |   |
|  |кестесі.............................................................|   |
|  |....................................................                |   |


|1 |Жалпы ережелер                                                       |   |
|  |4                                                                    |   |
|2 |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу      4     |   |
|3 |Пәнді оқып-білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар                      |   |
|  |6                                                                    |   |
|4 |Курс форматы                                                         |   |
|  |8                                                                    |   |
|5 |Курс саясаты                                                         |   |
|  |9                                                                    |   |
|6 |Баға қоюдың саясаты                                                  |   |
|  |11                                                                   |   |
|7 |Әдебиет                                                              |   |
|  |13                                                                   |   |
|  |                                                                     |   |
|  |                                                                     |   |
|  |                                                                     |   |


















      1  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер
Оқытушының аты-жөні – Сарсембенова Орынжамал Жунусбековна, техника
ғылымдарының кандидаты, доцент;
«Экология және қоршаған ортаны қоргау» кафедрасы
Байланыс ақпараты - № 8 оқу ғимараты, № 320 кабинет
Сабақ өткізетін аудиториялар № 301
Пәнің аталуы – «Өндірістік санитария»
Кредит саны – 2


    Жұмыс оқу жоспарынан көшірме (кесте 1)
                                                                     Кесте 1



    |Курс                                      |Семестр                 |Кредите|
|                                          |                        |р      |
|                                          |ДС  |ПС   |ОСӨЖ  |СӨЖ   |       |
|1                                         |2   |3    |4     |5     |6      |
|Дәрістік сабақтар.                                                          |
|1 Модуль. Кіріспе. Негізгі түсініктер мен жалпы сурақтары                   |
|Блок 1.                                   |2   |     |      |      |Нег.   |
|1 тақырып. Кіріспе. Өндірістік санитария  |    |     |      |      |7.1.1, |
|курсының мәні және мазмұны. Курс мақсаты  |    |     |      |      |7.1.2, |
|мен тапсырмалары. ҚР негізгі құқықтық     |    |     |      |      |7.1.5, |
|актілері.                                 |    |     |      |      |7.1.6  |
|ОСӨЖ:  Өндірістік санитария курсының мәні |    |     |      |      |Қос.   |
|және мазмұны. Курс мақсаты мен            |    |     |2     |      |7.2.5, |
|тапсырмалары. МЕСТ 2.0.001-82 танысу      |    |     |      |      |7.2.6, |
|СӨЖ: ҚР негізгі құқықтық актілері.        |    |     |      |6     |7.2.8, |
|Блок  2.                                  |4   |     |      |      |Нег.   |
|2 тақырып. Өндірістік санитариядағы       |    |     |      |      |7.1.1, |
|негiзiгi ұғымдар мен мен анықтамалар.     |    |     |      |      |7.1.2, |
|ОСӨЖ: Өндірістік санитариядағы негiзiгi   |    |     |      |      |7.1.4, |
|ұғымдар мен мен анықтамалар               |    |     |2     |      |7.1.5  |
|СӨЖ: Өндірістік санитариядағы негiзiгi    |    |     |      |      |Қос.   |
|түсiнiктемелер мен анықтамалар.           |    |     |      |6     |7.2.3, |
|Еңбек физилогиясының негіздері            |    |     |      |      |7.2.4, |
|                                          |    |     |      |      |7.2.5, |
|                                          |    |     |      |      |7.2.6  |
|Блок 3                                    |4   |     |      |      |Нег.   |
|3 тақырып. Өнеркәсіптік кәсіпорындардың   |    |     |      |      |7.1.1, |
|аумағын таңдауға және жоспарлауға,        |    |     |      |      |7.1.2, |
|өндірістік үймереттердің, ғимараттардың,  |    |     |      |      |7.1.6  |
|жайлардың және қоршаған аумақтың          |    |     |      |      |Қос.   |
|орналасуына қойылатын санитарлық талаптар |    |     |      |      |7.2.6, |
|ОСӨЖ: Өнеркәсіптік кәсіпорындардың аумағын|    |     |      |      |7.2.7, |
|таңдауға және жоспарлауға, өндірістік     |    |     |2     |      |7.2.9, |
|үймереттердің, ғимараттардың, жайлардың   |    |     |      |      |7.2.11,|
|және қоршаған аумақтың орналасуына        |    |     |      |      |7.2.14 |
|қойылатын санитарлық талаптар.            |    |     |      |      |       |
|СӨЖ: Өнеркәсіптік кәсіпорындарды          |    |     |      |      |       |
|жобалаудың санитарлық нормалары.          |    |     |      |      |       |
|Өндірістік кәсіпорындардың санитарлық     |    |     |      |      |       |
|нормалары: санитарлы-техникалық және      |    |     |      |6     |       |
|санитарлы-гигиеналық талаптар. Жылытулар, |    |     |      |      |       |
|желдетулер және кондиционерлік ауалар,    |    |     |      |      |       |
|сумен қамтамасыз етулер және өндірістік   |    |     |      |      |       |
|кәсіпорындардың канализациялары.          |    |     |      |      |       |
|Модуль 2. .Жұмыс орындары микроклиматының параметрлері, олардың организмге  |
|әсер етуі, қолайлы метеожағдайлар жасау әдістері                            |
|Блок  1.                                  |4   |     |      |      |Нег.   |
|4 тақырып. Жұмыс орындары микроклиматының |    |     |      |      |7.1.1, |
|параметрлері, олардың организмге әсер     |    |     |      |      |7.1.2, |
|етуі, қолайлы метеожағдайлар жасау        |    |     |      |      |7.1.4, |
|әдістері. (1бөлім)                        |    |     |      |      |7.1.5, |
|ПС: Өндірістік жайлардың микроклимат      |    |2    |      |      |7.1.6  |
|анықтау әдістемесі (жұмыс орындағы        |    |     |      |      |Қос.   |
|метеожағдайды зерттеу)                    |    |     |      |      |7.2.3, |
|ОСӨЖ: Жұмыс орындары микроклиматының      |    |     |2     |      |7.2.4, |
|параметрлері, олардың организмге әсер     |    |     |      |      |7.2.24 |
|етуі, қолайлы метеожағдайлар жасау        |    |     |      |      |       |
|әдістері                                  |    |     |      |      |       |
|СӨЖ:  Өндірістік санитариядағы негiзiгi   |    |     |      |6     |       |
|түсiнiктемелер мен анықтамалар            |    |     |      |      |       |
|(метеорологиялық жағдайлар, жұмыс орны    |    |     |      |      |       |
|және т.б.).                               |    |     |      |      |       |
|Блок  2.                                  |4   |     |      |      |Нег.   |
|5 тақырып. Жұмыс орындары микроклиматының |    |     |      |      |7.1.1, |
|параметрлері, олардың организмге әсер     |    |     |      |      |7.1.2, |
|етуі, қолайлы метеожағдайлар жасау        |    |     |      |      |Қос.   |
|әдістері. (2 бөлім )                      |    |     |      |      |7.2.4, |
|ПС: Өндірістік жайлардың микроклимат      |    |3    |      |      |7.2.5, |
|анықтау әдістемесі (жұмыс орындағы        |    |     |      |      |7.2.24 |
|метеожағдайды зерттеу)                    |    |     |      |      |       |
|ОСӨЖ:  Өндірістік микроклимат. Микроклимат|    |     |2     |      |       |
|параметрлері:ауа температурасы, сәуле     |    |     |      |      |       |
|жылу. Ауа ылғалдылығы, ауа қозғалысы.     |    |     |      |      |       |
|Организмнің жылуды реттеуі және жұмыс     |    |     |      |      |       |
|істеген кезде оның бұзылуы. Жылу өнімі,   |    |     |      |      |       |
|конвенция, булану                         |    |     |      |      |       |
|СӨЖ: Ауаның жоғары температурасы әсер     |    |     |      |      |       |
|еткенде организмге болатын, физиологиялық |    |     |      |6     |       |
|ығыссулардың сипаттамасы:қызыл кету,жылу  |    |     |      |      |       |
|соққысы,есінен тану,күн тию,кәсіптік      |    |     |      |      |       |
|катаракта.                                |    |     |      |      |       |
|Модуль 3. Зиянды факторлардан қорғау                                        |
|Блок 1.                                   |4   |     |      |      |Нег.   |
|6 тақырып. тақырып. Ауадағы зиянды        |    |     |      |      |7.1.1, |
|заттардан қорғау                          |    |     |      |      |7.1.2, |
|ПС: Жұмыс аймағының ауасындағы улы        |    |5    |      |      |7.1.5, |
|заттарды анықтау (Жұмыс орындарында ауа   |    |     |      |      |7.1.6  |
|құрамындағы улы газдар мен буларды жедел  |    |     |      |      |Қос.   |
|анықтау жолдары).                         |    |     |      |      |7.2.3, |
|ОСӨЖ:  Өндірістік шаң. Шаң өндірістік     |    |     |      |      |7.2.4, |
|зияндылық ретінде. Шаңдардың              |    |     |4     |      |7.2.5, |
|физика-химиялық қасиеттері. Гигиеналық    |    |     |      |6     |       |
|нормалау ҰШШШ,ШН,КПНҚ, гигиеналық         |    |     |      |      |       |
|критерийлер және жұмыс аймағының ауасында |    |     |      |      |       |
|аэрозольдардың болуына байланысты еңбек   |    |     |      |      |       |
|жағдайларының жіктелуі                    |    |     |      |      |       |
|СӨЖ: Өндірістік шаң. Шаң өндірістік       |    |     |      |6     |       |
|зияндылық ретінде. Шаңдардың              |    |     |      |      |       |
|физика-химиялық қасиеттері. Гигиеналық    |    |     |      |      |       |
|нормалау ҰШШШ,ШН,КПНҚ, гигиеналық         |    |     |      |      |       |
|критерийлер және жұмыс аймағының ауасында |    |     |      |      |       |
|аэрозольдардың болуына байланысты еңбек   |    |     |      |      |       |
|жағдайларының жіктелуі                    |    |     |      |      |       |
|СӨЖ: Шаң аурулардың алдынөалу шаралары.   |    |     |      |      |       |
|Өндірістік желдету. Өнеркәсіптік          |    |     |      |      |       |
|ғимараттар аэрациясы. Механикалық желдету |    |     |      |      |       |
|Блок 2.                                   |    |     |      |      |Нег.   |
|7 тақырып. тақырып. Шудан, дірілден және  |4   |     |      |      |7.1.1, |
|ультрадыбыстан қорғау                     |    |     |      |      |7.1.2, |
|ПС: Ауа сынамаларын таңдау әдістері.      |    |5    |      |      |Қос.   |
|Өндіріс орындарында ауаның шаң-тозаның    |    |     |      |      |7.2.3, |
|анықтау                                   |    |     |      |      |7.2.4  |
|ОСӨЖ:  Шудан, дірілден және ультрадыбыстан|    |     |2     |      |       |
|қорғау                                    |    |     |      |      |       |
|СӨЖ: Шудың физика-гигиеналық сипаттамасы. |    |     |      |6     |       |
|Шудың өлшем бірліктері. Шу өндірістік     |    |     |      |      |       |
|зияндылық ретінде. Әсер етуі. Гигиеналық  |    |     |      |      |       |
|бағалау және зерттеу әдістері. Дірілдің   |    |     |      |      |       |
|физика-гигиеналық сипаттамасы. Жалпы және |    |     |      |      |       |
|жергілікті діріл. Дірілдің  өндірістік    |    |     |      |      |       |
|зияндылық ретінде. Әсер етуі. Гигиеналық  |    |     |      |      |       |
|бағалау және зерттеу әдістері.алдын алу   |    |     |      |      |       |
|шаралары.                                 |    |     |      |      |       |
|Блок 3                                    |4   |     |      |      |Нег.   |
|8 тақырып. тақырып. Өндірістік            |    |     |      |      |7.1.1, |
|жарықтандыру – нормалау, есептеу, жарық   |    |     |      |      |7.1.2, |
|беру аспаптары, жұмыс орындарының         |    |     |      |      |7.1.3  |
|жарықтанғандығын бақылау.                 |    |     |      |      |Қос.   |
|ОСӨЖ:  Өндірістік жарықтандыру – нормалау,|    |     |2     |      |7.2.3, |
|есептеу, жарық беру аспаптары, жұмыс      |    |     |      |      |7.2.11,|
|орындарының жарықтанғандығын бақылау      |    |     |      |      |7.2.13 |
|СӨЖ: Өндірістік жарықтандыру – жарық беру |    |     |      |      |       |
|аспаптары                                 |    |     |      |6     |       |
|Блок 4                                    |    |     |      |      |Нег.   |
|8 тақырып. тақырып. Өндірістік улар және  |    |     |      |      |7.1.1, |
|уланулар.                                 |    |     |      |      |7.1.2, |
|ОСӨЖ:  Өндірістік улар және уланулар.     |    |     |2     |      |7.1.4, |
|СӨЖ: Өндірістік улар сипаттамасы          |    |     |      |6     |7.1.5  |
|                                          |    |     |      |      |Қос.   |
|                                          |    |     |      |      |7.2.3, |
|                                          |    |     |      |      |7.2.4, |
|                                          |    |     |      |      |7.2.5  |
|Блок 5                                    |    |     |      |      |Нег.   |
|8 тақырып. тақырып. Иондаушы емес         |    |     |      |      |7.1.1, |
|электромагниттік өрістер және сәуле       |    |     |      |      |7.1.2, |
|шығару.                                   |    |     |      |      |7.1.5, |
|ОСӨЖ: Иондаушы емес электромагниттік      |    |     |2,5   |      |7.1.6  |
|өрістер және сәуле шығару.                |    |     |      |      |Қос.   |
|СӨЖ: Иондаушы емес электромагниттік       |    |     |      |7,5   |7.2.3, |
|өрістер және сәуле шығару.                |    |     |      |      |7.2.4, |
|                                          |    |     |      |      |7.2.5  |
|Барлығы                                   |30  |15   |22,5  |67,5  |       |












    3 ПӘНДІ ОҚЫП-БІЛУ ЖӨНІНДЕГІ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫМДАР


    «Өндірістік санитария» курсын  көрсетiлген  бағдарлама  бойынша  меңгеру
қажет. Негiзгi ұғымдар мен анықтамаларды, бағдарламаларды меңгеру қажет.
    «Өндірістік санитария» курсын  берілген  бағдарлама  бойынша  реттелген
түрде оқу керек. Нәтижелердің логикалық  жолдарын  ұғынып,  анықтамалар  мен
негізгі  түсініктерді  ажырата  білу  қажет.  Теориялық  материалдарды   оқу
кезінде  және  есептерді  шешуде  міндетті  түрде  төтенше   жағдайдың   өту
кезіндегі физикалық құбылыстардың мағынасына көңіл аудару қажет.  Студенттер
пәнді оқып-үйренуге арналған әдістемелік нұсқаулармен  танысып  пәнді  толық
меңгерулері   керек.   Әдістемелік   нұсқау   пәннің    кейбір    бөлімдерін
студенттермен үздік жұмыс жасау ретінде жүргізіледі.



              4  КУРС ФОРМАТЫ

    Әдістемелік нұсқаулар құрамына:
1. Пәнді оқуда қажетті жоспарлау, уақытты ұйымдастыру (орындау уақыты);
2. Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы;
3. Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу;
4. Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді.
       Пәнді оқыту барысында дәрістерде студенттерге «Өндірістік  санитария»
курсының негізгі әдістерін,  негізгі  терминдар  мен  түсініктерді,  зерттеу
жұмыстары бойынша жоспар құруды, биологиялық бойынша  қорытынды  жасап,  оны
арнайы  мекемелерде  қолдана   білуді    оқытады,   бағытталған   шаралардың
ұйымдастырылуын, жоспарлануын және орындалуы жан- жақты оқытылады.
      Студенттер аудиторлық тәжірбие  сабақтары  мен  СОӨЖ  кезінде  тақырып
бойынша  ғылыми ақпараттарды іздеу, жинау, өңдеу,  ғылыми  эксперимент  және
оның ерекшеліктерін, теориялық  және  эмпирикалық  зерттеулердің  әдістерін,
ғылыми зерттеулерді пайдалану және қолдануды оқып талдайды.
     СӨЖ  биологиялық экология бойынша  тақырыптар берілген.
     Студенттер  осы  тақырыптарға  берілген   әдебиеттерді   және   қосымша
әдебиеттер іздестіріп  рефераттар  жазып  өткізуге  тиіс.  Әрбір  рефераттың
жоспары  болуы  және  қолданылған  әдебиеттердің  тізімі  берілуі  міндетті.
Көлемі 5-10 бет. Оны компьютерде теруге немесе  қолмен  жазуға  рефераттарға
арналған дәптерге жазуға болады. Тексеріліп бағасы қойылған  реферат  иесіне
қайтарылады.
            Теориялық сабақты өтіп болған  соң  есептерді  шешу  әдістемесін
үйрену керек. Берілген материалды жақсы  меңгеру  үшін  әр  тақырып  бойынша
конспект құру керек.


    5. КУРС САЯСАТЫ


   Университетте қабылданған ішкі тәртіп талаптарын сақтау:
    • Сабаққа қатысу: Дәріске, зертханалық сабақтарға қатысу міндетті.  Егер
      қандай да бір себеппен сабаққа қатыса алмасаңыз,  тақырып  және  тарау
      бойынша өзіндік жұмыс жазып  мезгілінде  тапсыру  керек,  ал  дәрістен
      өткен тақырып және зертханалық жұмыс бойынша  бақылау  жұмысын  немесе
      тест бойынша жауап жазуыңыз керек.
    • Тәртіп: Сабақ кезінде  тәртіпті  жүйені  бұзу  аудиториядан  шығарумен
      және/немесе  барлық  курс  үшін  «қанағаттанарлықсыз»  деген   бағамен
      жазаланады.
    • Бақылау жұмыстары: Оларды орындау  міндетті  және  белгіленген  мерзім
      ішінде  тапсыру  керек.  Мерзімнен  кейін  орындалған  жұмыстар  төмен
      бағаланады.
    • Межелік аттестация: межелік аттестация қорытындысы  сабаққа  қатысуды,
      берілген уақытта өзіндік жұмыстарды орындауды, сабақта  ауызша  немесе
      жазбаша жауап беруді, межелік бақылаудың өзінің нәтижесін ескереді.
    •  Көшіру:  Кез-келген  көшіру   (дайын   тапсырмаларды   немесе   басқа
      студенттердің  есептерін  көшіру,  пайдалану)  аудиториядан  шығарумен
      және/немесе курс үшін «қанағаттанарлықсыз» деген бағамен жазаланады.
    • Ұялы телефондар: Сабақты өткізу уақытында өшіру керек.
    • Емтихан: Нәтижесінде барлық студенттерге тестік емтихан  болады,  яғни
      пәннен  максималды  балл  санынан  50  %  жинаған  студент   емтиханға
      жіберіледі. Емтиханда студент барлық курста өткен  материал  мазмұнына
      берілетін сұрақтар.


















      6 БАҒА ҚОЮДЫҢ САЯСАТЫ


       Апта бойынша баллдарды бөлу және бақылау түрлері кестеде келтірілген
      «Өндірістік санитария» пәнінен баллдарды  бөлу.
                                                                    Кесте  2
|Апта   |Бақылау түрі                                |Барлық  |Ескерту      |
|       |                                            |баллдар |             |
|1      |2                                           |3       |4            |
|1 - 7  |1 – 7 апталар аралығындағы дәріс сабақтарына|30      |             |
|       |қатысу және дайындалу                       |        |             |
|1 - 7  |Практика (тәжірибе) жұмыстарының білімін    |75-105  |             |
|       |тексеру - орындау,қорғау.                   |        |             |
|1 - 7  |Оқушының оқытушымен орындаған өздік жұмысы  |30-45   |             |
|       |(ОООЖ)                                      |        |             |
|1 - 7  |Оқушының өздік жұмысы (ОӨЖ)                 |60-75   |             |
|7      |Бірінші межелік бақылау- 1 – 7 апталар      |70      |Кесте бойынша|
|       |аралығындағы дәріс материалдары бойынша     |        |             |
|       |комплексті тестілеу                         |        |             |
|1 – 7 апталар аралығындағы оқыту қорытындысы бойынша|300     |             |
|баллдардың жиынтығы                                 |        |             |
|8 - 15 |8 – 15 апталар аралығындағы дәріс           |30      |             |
|       |сабақтарына  қатысу және дайындалу          |        |             |
|8 - 15 |Практика (тәжірибе) жұмыстарының білімін    |75-105  |             |
|       |тексеру - орындау,қорғау.                   |        |             |
|8 - 15 |Оқушының оқытушымен орындаған өздік жұмысы  |30-45   |             |
|       |(ОООЖ)                                      |        |             |
|8- 15  |Оқушының өздік жұмысы (ОӨЖ)                 |60-75   |             |
|15     |Бірінші межелік бақылау- 1 – 7 апталар      |70      |Кесте бойынша|
|       |аралығындағы дәріс материалдары бойынша     |        |             |
|       |комплексті тестілеу                         |        |             |
|8 – 15 апталар аралығындағы оқыту қорытындысы       |300     |             |
|бойынша баллдардың жиынтығы (қорытындысы)           |        |             |
|Емтихан бойынша балдардың қорытындысы               |400     |             |
|Академиялық период бойынша балдардың қорытындысы    |1000    |             |
|Академиялық кезең бойынша баллдарың жиынтығы        |        |             |
|(қорытындысы)                                       |        |             |






      Студенттердің үлгеруі ағымды, аралық және қорытынды бақылау формасында
жүргізіледі:  баға  арнайы  стандарт  бойынша  қойылады.  Қорытынды  бақылау
емтихан ретінде жүргізіледі: олар ауызша немесе тестілеу  арқылы  жүргізілуі
мүмкін. Қорытынды  баға  әр  сабақтың  нәтижесінен,  рефератты  қорғау  және
емтихан  бағасынан  тұрады.  Аралық   және   қорытынды   бақылау   балдардың
қорытындысы - курсқа берілген баға болып саналады.
      Егер студенттің семестр бойынша рейтинг баллдарының сомасы 50 %-ға тең
немесе одан көп болса, ол жиынтық бақылауға жіберіледі.
         Барлық тапсырмалар уақытында өткізілуі қажет.  Кешігіп  тапсырылған
тапсырмалар  автоматты  түрде  төмен  бағаланады   (10   пайызға).   Сабаққа
кешіккені үшін 0.5 балл төмендетіледі.  Қалған  сабақтар,  сесепті  босатқан
сабақтар график бойынша өтеледі.




















































      7  ӘДЕБИЕТ


      7.1  Негізгі

7.1.1. ҚР Еңбек Кодексі,  Алматы, 2007 ж.
7.1.2  А.Әбдіров,   Ғ.Сейфуллина.   Қауіпсіздік   техникасы.   Оқу   құралы.
2–басылым. Астана: «Фолиант» баспасы,  2010 – 120 бет.
7.1.3 Қ.Т.Жантасов,М.  Қ.Жантасов,Е.Н.Кочеров,А.С.Наукенова.  «Еңбек  қорғау
және тіршілік қауіпсіздігі» Алматы.2012 ж.
7.1.4 Т.А.Хван, П.А.Хван. Безопасность жизнедеятельности.  Практикум.  Р-на-
Дону; Феникс, 2007.-316 с.
7.1.5 В.И.Скала. «Охрана труда и техника безопасности».Алматы. 2002 г.
7.1.6  Ш.Т.Бейсебаев.  «Еңбек  қорғау   және   тіршілік   қауіпсіздігі»,Оқу-
әдістемелік құрал, Шәкәрім атындағы СМУ. Семей.2011 ж.

      7.2 Қосымша әдебиеттер

7.2.1 ҚР Еңбек Кодексі,  Алматы, 2007 ж.
7.2.2 В.В.Беляев. Охрана труда  на  предприятиях  ММП.-М.:Легкая  промыш-ть,
1982.-287с.
7.2.3. ГОСТ 12.0.001-82 ССБТ. Основные положения
7.2.4. ГОСТ 12.0.003-74 ССБТ. Опасные и  вредные  производственные  факторы.
Классификация
7.2.5. ГОСТ  12.0.004-90  ССБТ.  Организация  обучения  безопасности  труда.
Общие положения
7.2.6. ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ.  Общие  санитарно-гигиенические  требования  к
воздуху рабочей зоны
7.2.7. ГОСТ  12.1.007-76  ССБТ.  Вредные  вещества.  Классификация  и  общие
требования безопасности
7.2.8. ГОСТ 27409-87 Шум. Нормирование шумовых  характеристик  стационарного
оборудования. Основные положения.
7.2.9. ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ. Шум. Общие требования безопасности.
7.2.10.  ГОСТ  12.1.029-80  ССБТ.  Средства  и  методы   защиты   от   шума.
Классификация.
7.2.11.  ГОСТ  ССБТ  12.1.012-90  (1996)  Вибрационная  безопасность.  Общие
требования.
7.2.12. ГОСТ ССБТ 12.1.047-85 (1988) Вибрация.  Метод  контроля  на  рабочих
местах.
7.2.13.  ГОСТ  ССБТ  12.4.012-83  (1986)  Вибрация.  Средства  измерения   и
контроля вибрации на рабочих местах. Технические требования.
7.2.14.ГОСТ ССБТ12.2.007-88 Лампы электрические. Требования безопасности.
7.2.15. Охрана труда и  техника  безопасности  в  практической  деятельности
субъектов РК/ сост. В.И.Скала. –Алматы: «LEM», 2002, 274 с.
7.2.16. СНиП 11-89-80  «Генеральные планы промышленных предприятий».
7.2.17.СН 245-71 «Санитарные нормы проектирования промышленных предприятий»
7.2.18. ГОСТ  12.1.006-84  «Электромагнитные  поля  радиочастот.  Допустимые
уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля».
7.2.19.СанПиН     2.2.4/2     1.8.055-96     «Электромагнитные     излучения
радиочастотного диапазона (ЭМИ РЧ)».
7.2.20. «Единые санитарные правила при работе с  источниками  излучений  ЭМП
радиочастот», (№848-70).
7.2.21. ГОСТ 12.1.040-83 «Лазерная безопасность. Общие положения».
7.2.22.СНиП 2392-81 «Санитарные нормы и правила устройствав  и  эксплуатации
лазеров».
8.2.23.Нормы радиационной безопасности НРБ-76/87.
8.2.24 Безопасность жизнедеятельности: Учебное пособие  для  вузов/П.П.Кукин
и др.-М., ВШ, 1999 – 318 с.
8.2.25 Приходько Н.Г. Безопасность жизнедеятельности. Высшая школа,  Алматы,
2000 – 458 с.
8.2.26 Арустамов Э.А. Безопасность жизнедеятельности. Высшая школа,  Москва,
1999-304 с.









































Пәндер