Файл қосу
Коллоидтық химия
| ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-10.1.03/01- | | | |2014 | |ПОӘК | | | |Оқытушыға арналған |_ .09._2014 | | |«Аналитикалық және |№2 басылым | | |физколлоидтық химия» | | | |пәнінің бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Аналитикалық және физколлоидтық химия» 5B072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» (салалар бойынша) және 5В072700 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандықтары үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 1 ӘЗІРЛЕНГЕН ҚҰРАСТЫРУШЫ « 29 » __08___ 2014 ж. К.К.Кабдулкаримова, х.ғ.к. доцент, «Химия» кафедрасы __________ Б.Баяхметова, аға оқытушы, «Химия» кафедрасы 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Химия» кафедрасы отырысында « 29 » 08 2014 ж., №1 хаттама Кафедра меңгерушісі Мусабаева Б.Х. 2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросы отырысында «__ __» 09 2014 ж., № __1_ хаттама Төрайымы Төлеубекова С.С. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басып шығаруға мақұлдаған және ұсынылған «__ __» 09 2014 ж., № 1 хаттама ОӘК төрайымы Г.К.Искакова 4 18.09.2013жылғы №1 басылым орнына енгізілген Мазмұны 1 Қолданылу саласы 2 Нормативтік сілтемелер 3 Жалпы ережелер 4 Оқу пәндерінің (модульдің) мазмұны 5 Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі 6 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта 7 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы 8 Әдебиеттер 1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ Оқытушыға арналған пәндердің жұмыс оқу бағдарламасы 5B072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» және 5В072700 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»–мамандықтары бойынша «Аналитикалық және физколлоидтық химия» пәндерін оқитын білім алушының оқу әдістемелік кешенінің құрамы болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Аналитикалық және физколлоидтық химия» пәндерінің оқытушыға арналған осы пәндердің бағдарламасы келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - Жоғары білімнің мемлекеттік жалпы білім беру стандарты, 23 тамыз 2012 жылғы № 1080 Қазақстан Республикасының Үкіметінің қарарымен бекітілген; - 5B072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» және 5В072700 «Азық- түлік өнімдерінің технологиясы» мамандықтарының типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Аналитикалық және физколлоидтық химия пәні – жалпы білім беру пәндеріне жатады. Бұл бағдарлама кешені технологиялық мамандықтарға керек материалдармен қамтылған. «Аналитикалық химия» пәнінің теориялық бөлімі периодтық заңға негізделген. Периодтық заңға сүйене отырып элементтер мен олардың иондарының химика-аналитикалық қасиеттері көрсетіледі, көптеген аналитикалық реакциялар жүйеленеді, әрекеттесуші массалар заңы химика- аналитикалық және технологиялық практикада қолданылады. Көптеген аналитикалық реакциялар ерітінділерде өтетіндікте, судың диссоциациясы, рН, рОН, буфер ерітінділер оқылады. Аналитикалық анализдерде тұнбалар қолданылатындықтан гетерогенді жүйелердегі динамикалық тепе-теңдік оқылады. Химиялық анализде тотығу-тотықсыздану реакциялары, комплекс қосылыстар және органикалық ерітінділер қолданылады, сондықтан Аналитикалық химияда редокс потенциалдар, тұрақсыздық константасы оқылады. Өндіріс технологияларына мәні бар физикалық және коллоидты химияның негізі берілген. Молекула құрылысын анықтауда рефракция әдісін қолдану қарастырылған. Химиялық процестерге термодинамиканың бірінші заңының қолданылуы берілген. Жылу эффектінің температураға байланыстылығы көрсетіледі. Өздігінен жүретін және жүрмейтін процестер қарастырылған. Термодинамикалық қайтымды және қайтымсыз процестер берілген. Химиялық тепе- теңдік, Клаузиус Клайперон интегралды теңдеуінің шешімі көрсетілген. Дисперсті жүйелер қарастырылған. 3.2 Курстың мақсаты: Химиялық процестердің заңдылықтарын ашу, осы процестердің өту бағытын, жылдамдығын зерттеу. Химиялық процестердің тепе-теңдік қалпын, заттардың реакцияға түсу қабілетін, олардың құрылысы мен құрамына байланыстылығын қарастыру. Бұл фундаментальды пәндердің теориялық негіздерін білу және оларды практикада (ауыл шаруашылығы облыстарында, экологияда, денсаулық сақтау саласында, фармакологияда, тамақ өндірісінде, өңдеу өндірісінде т.б.) қолдана білу болып табылады. 3.3 Пәндерді оқытудағы негізгі міндеттер: - студенттердің дүние танымының дамуына әсер ету; - қоршаған ортаға көзқарастарын қалыптастыру; - химиялық құбылыстар арқылы материалдық философияның заңдарын түсіндіру; - бір заттың екінші затқа айналу механизмін түсіндіру; - өндіріс сұранысына байланысты аналитикалық химия әдістерін зауодтар зертханаларында және ғылыми-зерттеу зертханаларында қолдана алу; - шикізаттар мен дайын өнімдердегі компоненттерді анықтаудың қазіргі тәсілдерін, негізгі тамақ өнімдерінің, өңдеу өндірісінің өнімдерінің талдау схемаларын үйрету. 3.4 Оқып- білудің нәтижесінде студент мыналарды: - химиялық реакциялар теңдеулерін (молекулалық, иондық, ионды-молекулалық, тотығу-тотықсыздану реакцияларының) құрастыра білуі; - негізгі стехиометриялық және фундаментальды заңдарды меңгеруі; - зертханалық құрал-жабдықтарды, аспаптарды игеруі; - зертханалық тәжірибелерді істей алуы; - концентрациялары дәл ерітінділер дайындай білуі; - зертханалық тәжірибелер нәтижелерін өңдей білуі, талдай білуі, графиктер мен диаграммалар сала білуі; - химиялық анализ әдістерінің теориясы мен практикасын біріктіре білуі; - өздігінен ғылыми-зерттеу жұмыстарын қоюды ұйымдастыра білуі тиіс. 3.5. Курстың пререквизиттері: 3.5.1 «Бейорганикалық химия» пәнінің теориялық бөлімі және элементтер химиясы; 3.5.2 «Физика» пәні (спектральды және басқа оптикалық әдістер эмиссионды атомдық спектроскопия, атомды-абсорбционды спектроскопия, электронды-зондық, инфрақызыл спектроскопия, люминесценция, кондуктометрия, потенциометрия, вольтамперометрия, рентген сәулесі); 3.5.3 «Математика» курстары; 3.5.4 «Органикалық химия» пәні (хромофорлы және ауксохромды топтар,таутомерлі өзгерістер, органикалық лигандалар); 3.6. Курстың постреквизиттері: 3.6.1 Биохимия Оқу жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 | 2 | |Модуль 1.Гомогенде жүйедегі тепе-теңдік |1 | |Аналитикалық процестер сатылары: үлгі алу, үлгіні анализге | | |дайындау, өлшеу сатылары, өлшеу нәтижелерін бағалау | | |(кездейсоқ қателер, жүйелік қателер), нәтижелердің дұрыстығы,|1 | |қайталануы. | | |Химиялық термодинамика және тепе-тендік | | |Химиялық термодинамиканың негіздері | | |Физикалық химияның қалыптасуы, мақсаттары, міндеттері. | | |Негізгі бөлімдері. Экстенсивтік және интенсивтік күй | | |параметрлері. | | |Су диссоциациясы, сутектік көрсеткіш және буфер ерітінділер. |1 | |Буферлік сыйымдылық. |2 | |Термодинамиканың бірінші заңы. Термохимия. Энергия сақтау | | |заңдары. Жүйе және сыртқы орта. Энергия және оның түрлері. | | |Термодинамиканың бірінші заңы. Қысым тұрақты болғанда ішкі | | |энергияның өзгеруі. Энтальпия. Термодинамиканың бірінші заңын| | |химияда қолдануы. Химиялық реакциялардың жылу эффектілері. | | |Гесс заңы. | | |Гетерогенді жүйедегі динамикалық тепе-теңдік. Ерігіштік |1 | |көбейтіндісін пайдаланып есептеулер жүргізу. Термодинамиканың|2 | |екінші заңы. Энергия айналуының бағыты. Қайтымды және | | |қайтымсыз процестер. Пайдалы әсер коэффициенті. Энтропия, | | |әр түрлі процесстердегі энтропияның өзгеруі. Химиялық |1 | |реакциядағы бос энергия. Байланыс энергиясы. | | |Химиялық тепе-тендік. Тепе-тендіктің жалпы сипаттамасы. | | |Массалар әрекеттесу заңы. Тепе-тендік константалар. | | |Изобара және изохора тұрақтылар. Қалыпты бірліктер арқылы | | |тепе-тендік константасын есептеу. | | |Модуль 2. Көлемдік анализ. Титриметриялық (көлемдік) анализ. |1 | |Стандартты ерітінділер, титр. Титрлеу әдістері: тура, кері, | | |алмасу әдісі арқылы. Көлемдік анализдегі есептеулер. |1 | |Екі компоненті жүйелер | | |Негізгі анықтамалар. Гиббс, фазалар ережесі. Фаза аралық | | |тепе-тендік, диаграммалар. Қаныққан бу қысымының | | |температураға тәуелдігі. Рауль зандары | | |Қышқыл-негіздік титрлеу. Қышқыл-негіздік индикаторлар |1 | |теориясы. Титрлеу қисықтар. |1 | | | | |Үш компонентті ерітінділердің тепе-тендік ерекшелері. Үш | | |компонетті ерітінділердің құрамын көрсететін графикалық | | |ерекшеліктер. Экстракция. Бөліну коэффициенті. | | |Модуль 3. Оксидиметрия.Тотығу-тотықсыздану әдістері, редокс |2 | |индикаторлар. Перманганатометрия, иодометрия. Редокс | | |потенциалдары. Оксидиметрия қисықтары. |2 | |Химиялық кинетика және электрохимия. | | |Формальды кинетика және катализ. | | |Формальді кинетиканың негізгі ұғымдары. Реакцияның | | |жылдамдығы, реттілігі, молекулалығы және оның түрлері. | | |Жылдамдық константасы. Температураның жылдамдыққа әсері. | | |Вант-Гофф ережесі, Аррениус тендеуі. Активтілік энергия. | | |Катализ. Негізгі ұғымдар. Фотохимиялық реакциялар. | | |Комплексонометрия. Титрлеу қисығы. Комплексондар. Электр|1 | |қозғауыш күші және электродтық потенциалдар. Электроднық |1 | |потенциалдар мен қос электрлік қабат туралы қазіргі | | |кездегі көзғарасы. |1 | |Гальваникалық элементтер. | | |Гальваникалық элементтердің ЭҚК. Даниэль-Якоби гальваникалық | | |элементі. ЭҚК-нің температураға тәуелділігі. Бірінші және | | |екінші текті электродтар. Электролиз | | |Модуль 4. Гравиметриялық анализ. Анализ әдістері |1 | |(бөлу,тұнбаға түсіру, ұшыру), жетістіктері мен кемшіліктері. | | |Кристалдық және аморфты тұнбалар. |1 | |Коллоидтық химия. Дисперсті жүйелер. | | |Коллоидтық химияның негізгі ұғымдары. Дисперсті жүйе, | | |дисперсті фаза. Дисперсті жүйелердің қасиеттері мен жіктелуі| | |Бөлу және концентрлеу әдістерінің негіздері(тұнбаға түсіру, |1 | |қосарлана тұнбаға түсіру әдістері).Экстракция. |1 | |Мицелла құрылысы. Адсорбциялық қабат. Диффузиялық қабат. Әр| | |түрлі заттардың концентрацияларының мицелла құрылысына |1 | |әсер етуі. | | |Беттік құбылыстар.Беттік құбылыстардың жіктелуі. Адсорбция.| | |Фрейндлих тендеуі. Лэнгмюр мономолекулалық теориясы. Беттік| | |активті заттар | | |Модуль 5. Физика-химиялық анализ әдістері. Потенциометрия. |1 | |Потенциометриялық титрлеу | | |Кондуктометрия. Кондуктометриялық титрлеу |1 | |Вольтамперометрия. Амперометриялық титрлеу |1 | |Абсорбционды спектроскопия. Фотометрия. Фотометриялық титрлеу|1 | |Хроматография. Хроматографиялық анализ |1 | |Аналитикалық таразы. Үлгі алу |1 | |Тұздың еру жылуын анықтау |2 | |Өлшегіш ыдыстар.Концентрациясы дәл ерітінді дайындау Химиялық|1 | |ыдыстар.Көлемдерді өлшеу техникасы. Қайтадан |1 | |кристалдандыру. Өлшеу. «Органикалық қосылыстар құрылысын | | |молекулалық рефракция арқылы анықтау» | | |Қышқыл-негіздік титрлеу. HCI концентрациясын бура ерітіндісі |1 | |арқылы анықтау |2 | |«Ерітіндідегі гомогенді реакциясының химиялық тепе - | | |теңдігін зерттеу» | | |NaOH концентрациясын қымыз қышқылы арқылы анықтау «Екі |1 | |ерітінділердің өзара ерігіштігін зерттеу». |1 | |Нанның және сүттің қышқылдығын анықтау. |1 | |«Якоби Даниель элементінің ЭҚҚ анықтау». |2 | |NaOH және Na2CO3 концентрацияларын бір ерітіндіден |1 | |анықтау | | |«Ацетонның иодталу реакциясының жылдамдығын зерттеу». |2 | |Калий перманганатының концентрациясын анықтау. Зерттелетін |1 | |ерітіндідегі темір(ІІ) сульфатының концентрациясын |1 | |перманганатометрия әдісі арқылы анықтау. «Таралу | | |коэффициентін анықтау» | | |Калий бихроматының концентрациясын анықтау.Иодометрия әдісі |1 | |арқылы мыс(ІІ) массасын концентрациясы белгісіз ерітіндіден | | |анықтау |2 | |«Дисперсті жүйелерді алу» | | |Комплексонометрия. Судың кермектігін анықтау. Сүттің |1 | |құрамындағы кальций- және магний- иондарының мөлшерін | | |анықтау; «Активтелген көмірдегі ергіш заттардың адсорбциясын|2 | |зерттеу» | | |Күкірт қышқылының не сульфат-иондарының концентрациясын |1 | |анықтау | | |Потенциометриялық титрлеу арқылы тұз қышықылының |1 | |концентрациясын анықтау | | |Бір негізді қышқылдың концентрациясын кондуктометриялық |1 | |титрлеу арқылы анықтау | | |Ерітіндідегі мыстың(ІІ) концентрациясын амперометриялық |1 | |титрлеу арқылы анықтау | | |Ауыз суындағы темір(ІІІ) концентрациясын фотоколориметриялық |1 | |әдіспен анықтау | | |Тұнбалық хроматография әдісімен никель концентрациясын |1 | |анықтау | | 5 БІЛІМ АЛУШЫНЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН (БӨЖ) ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1Тамақ өнеркәсібіндегі аналитикалық химияның маңызы 5.2Титриметриялық анализ, жіктелуі, әдістің мәні және оның қолданылуы 5.3Индикаторлар (қышқыл-негіздік, редокс-индикаторлар), қолданылуы, индикаторлық қателер 5.4Титриметриялық қисықтар құру 5.5Тұнбаға түсіре титрлеу, әдістің мәні, қолданылуы 5.6Потенциометрия, электродтық потенциалдар, І және ІІ ретті электродтар. Тура потенциометрия және потенциометриялық титрлеу. Потенциометрия әдісінің тамақ өндірісінде қолданылуы 5.7Вольтамперометрия. Полярография. Амперометрия 5.8Кондуктометрия, кондуктометриялық титрлеу. Тамақ өндірісінде қолданылуы 5.9Хроматография, жіктелуі (ион алмасу хроматографиясы, тұнбаға түсіру хроматографиясы). Экстракция 5.10Фотометрия. Спектрофотометрия. Фотометриялық титрлеу 5.11 Энергия және оның түрлері. 5.12 Гиббс энергиясы. Гельмгольц энергиясы. Химиялық реакциялардың бос энергиясы. 5.13 Үш компонентті жүйенің анализі. 5.14 Энтропияның статистикалық интерпритациясы. 5.15 Тұрақты көлем мен қысымдағы жылу процестері. 5.16 Энтропия және ықтималдылық. 5.17 Планк постулаты. 5.18 Тепе теңдік константасы және оның өрнектері 5.19 Химиялық реакциялардың изотермасының теңдеуі 5.20 Екі компонентті жүйенің диаграммасы 5.21 Ерітінділер. 5.22 Иондық күш. Иондық күш ережелері. 5.23 Гальваникалық элемент және ЭҚҚ 5.24 Ингибиторлар. Катализаторлардың өзіне тән қасиеттері 5.25 Беттік құбылыстар. 5.26 Гиббс, Лэнгмюр және Шишковский теңдеулері арасындағы байланыс 5.27 Адгезия түрлері. 5.28 Коллоидты беттік активті заттар. 5.29 Коллоидты жүйелердің электрлік және оптикалық қасиеттері. 5.30 Коллоидты жүйелердің молекулалық-кинетикалық қасиеттері 6 ПӘНДЕРДІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ 3 кесте |Тақырыбы |Көрнекті |Өздік |Бақылау | | |құралдар, |меңгеріле-|нысана-с| | |ТОҚ, |тін |ы | | |зертханалы|сұрақтар | | | |қ тақталар| | | | |(стенд) | | | |Дәрістер |Зертханалық | | | | | |сабақтар | | | | |1 |2 |3 |4 |5 | |Модуль 1.Гомогенде жүйедегі |Аналитикалық |8.3.1., |Өлшеу |Есептер | |тепе-теңдік. |таразы, үлгі |химиялық |нәтижелері|шығару | |Аналитикалық процестер сатылары:|алу Тұздың еру |ыдыстар, |н | | |үлгі алу, үлгіні анализге |жылуын анықтау |реактивтер|бағалауды | | |дайындау, өлшеу сатылары, өлшеу | | |меңгеру | | |нәтижелерін бағалау (кездейсоқ | | | | | |қателер, жүйелік қателер), | | | | | |нәтижелердің дұрыстығы, | | | | | |қайталануы. | | | | | |Химиялық термодинамика және | | | | | |тепе-тендік. Химиялық | | | | | |термодинамиканың негіздері. | | | | | |Физикалық химияның қалыптасуы, | | | | | |мақсаттары, міндеттері. Негізгі | | | | | |бөлімдері. Экстенсивтік және | | | | | |интенсивтік күй параметрлері. | | | | | |Су диссоциациясы, сутектік |Өлшегіш |8.3.1., |Гомогенді |Ауызша | |көрсеткіш және буфер |ыдыстар.Ері-тін|8.3.6. |жүйедегі |сұрау, | |ерітінділер. Буферлік |ділер дайындау.|химиялық |тепе-теңді|тест | |сыйымдылық. |Тұздың еру |ыдыстар, |к |сұрақта-| |Термодинамиканың бірінші заңы. |жылуын анықтау |реактивтер|такырыбына|рына | |Термохимия. Энергия сақтау | | |есептеулер|жауап | |заңдары. Жүйе және сыртқы орта. | | | |беру | |Энергия және оның түрлері. | | | | | |Термодинамиканың бірінші заңы. | | | | | |Қысым тұрақты болғанда ішкі | | | | | |энергияның өзгеруі. Энтальпия. | | | | | |Термодинамиканың бірінші заңын | | | | | |химияда қолдануы. Химиялық | | | | | |реакциялардың жылу эффектілері. | | | | | |Гесс заңы | | | | | |Гетерогенді жүйедегі динамикалық|HCI |8.3.1., |Гетерогенд|Ауызша | |тепе-теңдік. Ерігіштік |концентра-циясы|8.3.3. |і жүйедегі|сұрау, | |көбейтіндісін пайдаланып |н анықтау |8.3.5 |тепе-теңді|тест | |есептеулер жүргізу. |Қайтадан |Химиялық |к |сұрақта-| |Термодинамиканың екінші заңы. |кристалдан-дыру|ыдыстар, |тақырыбына|рына | |Энергия айналуының бағыты. |. Өлшеу. |реактивтер|есептеулер|жауап | |Қайтымды және қайтымсыз |«Органикалық | | |беру | |процестер. Пайдалы әсер |қосылыстар | | | | |коэффициенті. Энтропия, әр түрлі|құрылысын | | | | |процесстердегі энтропияның |молекулалық | | | | |өзгеруі. Химиялық реакциядағы |рефракция | | | | |бос энергия. Байланыс |арқылы | | | | |энергиясы. |анықтау». | | | | |Химиялық тепе-тендік. | | | | | |Тепе-тендіктің жалпы | | | | | |сипаттамасы. Массалар | | | | | |әрекеттесу заңы. Тепе-тендік | | | | | |константалар. Изобара және | | | | | |изохора тұрақтылар. Қалыпты | | | | | |бірліктер арқылы тепе-тендік | | | | | |константасын есептеу | | | | | |Модуль 2. Көлемдік анализ. |NaOH |8.3.1., |Титримет-р|Ауызша | |Титриметриялық (көлемдік) |конц.анықтау. |8.3.7. |иялық |сұрау, | |анализ. Стандартты ерітінділер, |«Ертіндідегі |Химиялық |анализ. |есептер | |титр. Титрлеу әдістері: тура, |гомогенді |ыдыстар, |Стандартты|шығару | |кері, алмасу әдісі арқылы. |реакциясының |реактивтер|ерітінділе| | |Көлемдік анализдегі есептеулер. |химиялық тепе- | |р. | | |Екі компоненті жүйелер |теңдігін | | | | |Негізгі анықтамалар. Гиббс |зерттеу» | | | | |фазалар ережесі. Фазааралық | | | | | |тепе-тендік диаграммалар. | | | | | |Қаныққан бу қысымының | | | | | |температураға тәуелдігі. Рауль | | | | | |зандары | | | | | |Қышқыл-негіздік титрлеу. |Сүттің,нанның |8.3.1., |Қышқыл-нег|Ауызша | |Қышқыл-негіздік индикаторлар |қышқылдығын |8.3.7 |іздік |сұрау, | |теориясы. Титрлеу қисықтар. |анықтау |Химиялық |титрлеу |есептер | | |«Ертіндідегі |ыдыстар, |тақырыбын-|шығару | |Үш компонентті ерітінділердің |гомогенді |реактивтер|дағы | | |тепе-тендік ерекшелері. Үш |реакциясының |, Титрлеу |есептеулер| | |компонетті ерітінділеріінің |химиялық тепе |қисықтары | | | |құрамын көрсететің графикалық |теңдігін | | | | |ерекшеліктер. Экстракция. Бөліну|зерттеу» | | | | |коэффициент. | | | | | |Модуль 3. |Бір ерітіндегі |8.3.8 |Оксидимет-|Есептер | |Оксидиметрия.Тотығу-тотықсыздану|NaOH және |Пермангана|рия |шығару, | |әдістері, редокс индикаторлар. |Na2CO3 |-тометрия |такырыбын |тестерге| |Перманганатометрия, иодометрия. |концентра-цияла| |меңгеру |жауап | |Редокс потенциалдары. |рын анықтау | | |беру | |Оксидиметрия қисықтары. |«Екі | | | | |Химиялық кинетика және |ертінділердің | | | | |электрохимия. |өзара | | | | |Формальды кинетика және катализ.|ерігіштігін | | | | |Формальді кинетиканың негізгі |зерттеу». | | | | |ұғымдары. Реакцияның жылдамдығы,| | | | | |реттілік, молекулалық және оның | | | | | |түрлері. Жылдамдық константасы. | | | | | |Температураның жылдамдыққа | | | | | |әсері. Вант-Гофф ережесі, | | | | | |Аррениус тендеуі. Активтілік | | | | | |энергия. Катализ. Негізгі | | | | | |ұғымдар. Фотохимиялық реакциялар| | | | | |Комплексонометрия. Титрлеу |Пермангана-томе|8.3.4, |Комплексо-|Есептер | |қисығы. Комплексондар. |трия. «Якоби |химиялық |нометрия |шығару | |Электр қозғауыш күші және |Даниель |ыдыстар |тақырыбына| | |электрлік потенциалдар. |элементінің ЭҚҚ| |арналған | | |Электроднық потенциалдар мен |анықтау». | |тестерге | | |екілік электрлік қабаты | | |жауап беру| | |туралы қазіргі кездегі | | | | | |көзғарасы. Сутек шкала бойынша| | | | | |электродтық потенциалдар. | | | | | |Гальваникалық элементтер. | | | | | |Гальваникалық элементтерінің | | | | | |ЭҚК.Даниэль-Якобы гальваникалық | | | | | |элементі. ЭҚК-ның температураға | | | | | |тәуелдігі. Бірінші және екінші | | | | | |текті электродтар. Электролиз| | | | | |Модуль 4. Гравиметриялық анализ.|Иодометрия |8.3.3.; |Гравиметри|Есептер | |Анализ әдістері (бөлу,тұнбаға |«Якоби Даниель |8.3.5 |ялық |шығару | |түсіру, ұшыру), жетістіктері мен|элементінің ЭҚҚ| |анализ | | |кемшіліктері. Кристалдық және |анықтау» | |әдістеріне| | |аморфты тұнбалар. | | |арналған | | |Коллоидтық химия. Дисперсті | | |тестерге | | |жүйелер. | | |жауап беру| | |Коллоидтық химияның негізгі | | |оқу | | |ұғымдары. Дисперсті жүйе, | | | | | |дисперсті фаза. Дисперсті | | | | | |жүйелердің қасиеттері мен | | | | | |жіктелуі | | | | | |Бөлу және концентрлеу |Судың | |Бөлу, |Ауызша | |әдістерінің негіздері(тұнбаға |кермектігін |Химиялық |концентрле|сұрау, | |түсіру, қосарлана тұнбаға түсіру|анықтау. Сүт |ыдыстар, |уәдістерін|есептер | |әдістері).Экстракция. |құрамындағы |реактивтер|игеру |шығару | |Мицелла құрылысы. Адсорбциялық |кальций-магний-| | | | |қабат. Диффузиялық қабат. Әр |иондарын | | | | |түрлі заттардың |анықтау | | | | |концентрацияларының мицела |«Ацетонның | | | | |құрылысына әсеретуі. |иодталу | | | | |Беттік құбылыстар.Беттік |реакциясының | | | | |құбылыстардың жіктелуі. |жылдамдығын | | | | |Адсорбция. Фрейндлих тендеуі. |зерттеу» | | | | |Лэнгмюр мономолекулалық | | | | | |теориясы. Беттік активті заттар | | | | | |Модуль 5. Физика-химиялық анализ|Сульфат-иондары| |Комплексон|Ауызша | |әдістері. Потенциометрия. |ның |Химиялық |дар. |сұрау. | |Потенциометриялық титрлеу |концентрациясын|ыдыстар, |Комплексо-| | | |анықтау |реактивтер|нометрия-л| | | |«Ацетонның | |ық | | | |иодталу | |титрлеу. | | | |реакциясының | |Титрлеу | | | |жылдамдығын | |қисықтары.| | | |зерттеу» | | | | |Кондуктометрия. |НСІ концентра | |Кондукто-м|Ауызша | |Кондуктометриялық титрлеу |-циясын | |етрия. |сұрау. | | |потенциометриял| | |Есептер | | |ық титрлеу | | |шығару | | |арқылы анықтау | | | | | |«Таралу | | | | | |коэффициентін | | | | | |анықтау» | | | | |Вольтамперометрия. |Бір негізді |8.3.3.; |Амперометр| | |Амперометриялық титрлеу |қышқылдың |8.3.5. |иялық |Ауызша | | |концентра |Химиялық |титрлеу |сұрау. | | |-циясын |реактивтер| |Есептер | | |кондуктометриял| | |шығару | | |ық титрлеу | | | | | |арқылы анықтау | | | | | |«Дисперсті | | | | | |жүйелерді алу» | | | | |Фотоколориметрия. |Мыс(ІІ) | |Фотоколори|Ауызша | |Фотоколориметрия- лық титрлеу |концентрациясын| |метрия |сұрау. | | |амперометрия-лы| | |Есептер | | |қ титрлеу | | |шығару | | |арқылы анықтау | | | | | |«Дисперсті | | | | | |жүйелерді алу» | | | | |Хроматография |Ауыз суы |Химиялық |Хроматогра| | | |құрамындағы |ыдыстар, |фия | | | |темір(ІІІ) |реактивтер| | | | |концентра | | | | | |-циясын анықтау| | | | | |«Активтелген | | | | | |көмірдегі ергіш| | | | | |заттардың | | | | | |адсорбциясын | | | | | |зерттеу» | | | | |Хроматография |Тұнбаға түсіру | |Хромато-гр|Ауызша | | |хроматогра- | |афия |сұрау, | | |фиясы арқылы | | |есептер | | |никель | | |шығару | | |конц.анықтау | | | | | |«Активтелген | | | | | |көмірдегі ергіш| | | | | |заттардың | | | | | |адсорбциясын | | | | | |зерттеу» | | | | 7 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы (аналитикалық химия пәнінен) 4 кесте |Оқулықтардың, |Дана (сана) |Студенттердің саны|Қамтамасыз | |оқу-әдістемелік | | |етілу пайызы | |құралдардың атауы | | | | |8.1.1 |50 |3 |100 | |8.1.2 |10 |3 |100 | |8.1.3 |50 |3 |100 | |8.1.4 |20 |3 |100 | |8.1.5 |10 |3 |100 | |8.1.6 |10 |3 |100 | |8.1.7 |20 |3 |100 | |8.1.8 |100 |3 |100 | |8.2.1 |25 |6 |100 | |8.2.2 |6 |3 |100 | |8.2.3 |15 |3 |100 | |8.2.4 |4 |3 |100 | 8. Әдебиеттер(аналитикалық химия) 8.1. Негізгі әдебиеттер: 8.1.1 Коренман, Я.И. Практикум по аналитической химии. Анализ пищевых продуктов. Учеб. пособие для вузов. Кн.4. Хромотографические методы анализа/ Я.И. Коренман.- 2-е изд., перераб.и доп.- М.: КолосС, 2005.- 295 с.- (Учеб.и учеб.пособия для студентов вузов). 8.1.2 Аналитическая химия. Физико- химические методы анализа: Электронный учебник / Гавриленко А.Г., Гавриленко И.В., Кабдулкаримова К.К. и др.- CD- R.- Семей, 2007. 8.1.3 Аналитическая химия и физико- химические методы анализа. В 2-х т. Т.1: учебник / под ред. А.А.Ищенко.- М.: Академия, 2010.- 352 с.- (Высш. проф. образование. Химические технологии)., Т.2 , 2010 – 412c. 8.1.4 Алексеев В.Н. Количественный анализ. М.: Химия, 1972 – 495 б 8.1.5 Посыпайко В.И., Козырева Н.А., Логачева Ю.И. Химические методы анализа. М.: Высш.шк.,1989 – 448 б. 8.1.6 Васильев В.П.Аналитическая химия.Т.1. М.: Высш. шк., 1989.- 384 б. 8.1.7 Васильев В.П.Аналитическая химия.Т.2. М.: Высш. шк., 1989.- 358 б. 8.1.8 Кабдулкаримова К.К., Мусабаева Б.Х., Омарова Н.М. Аналитикалық химиядан зертханалық жұмыстар, 2009 – 80 б. 8.1.9 Кабдулкаримова К.К. Әдістемелік нұсқау. Тест сұрақтары. – 2007ж. 8.1.10 Кристиан Г. Аналитическая химия. Т.1.М.:БИНОМ.Лаборатория знаний,2009 – 622б 8.1.11 Кристиан Г. Аналитическая химия. Т.2.М.:БИНОМ.Лаборатория знаний,2009 – 504б 8.1.12 Құлажанов Қ.С.Аналитикалық химия. Оқулық. – Алматы: Білім, Алматы технологиялық университеті. - 2004- 354б 8.2. Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Крешков А.П. Основы аналитической химии. Т. 1,2. М.: Химия , 1977 8.2.2 Наурызбаев М.К. Аналитикалық химияның метрологиялық аспектілері мен стандарттау мәселелері. Алматы: КазНУ – 2004 -170б. 8.2.3 Каримов А.Н. Аналитикалық химияның негіздері. Алматы: КазНУ, 2002 – 339б. 8.2.4 Нұрахметов Н.Н. Аналитикалық химия. Алматы: Алматы технологиялық университеті. – 2004 – 356б. 8.3. Плакаттар 8.3.1. Д.И.Менделеевтің периодтық жүйесі 8.3.2. Металдардың кернеу қатары 8.3.3. Тұздар мен негіздердің суда ерігіштігі 8.3.4. Комплекс иондардың тұрақсыздық константасы 8.3.5.Аз еритін заттардың ерігіштік көбейтіндісі 8.3.6. Негіздер мен қышқылдардың диссоциация константасы 8.3.7.Қышқыл-негіздік титрлеу қисықтары 8.3.8.Редоксиметрия әдісінің қисықтары 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ(физколлоидты химия пәнінен) 4 кесте |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттердің|Қамтама | |құралдардың атауы |саны |саны |сыз етілу | | | | |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |8.1.1 |3 |3 |100 | |8.1.2 |1 |3 |30 | |8.1.3 |3 |3 |100 | |8.1.4 |11 |3 |100 | |8.1.5 |10 |3 |100 | |8.1.6 |25 |3 |100 | |8.1.7 |23 |3 |100 | |8.1.8 |100 |3 |100 | |8.1.9 |20 |3 |100 | |8.1.10 |8 |3 |100 | |8.1.11 |8 |3 |100 | |8.1.12 |13 |3 |100 | |8.2.1 |4 |3 |100 | |8.2.2 |5 |3 |100 | |8.2.3 |8 |3 |100 | |8.2.4 |8 |3 |100 | 8. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Физическая и коллоидная химия (в общественном питании): учеб.пособие для сред.проф.образования/ [С.В.Горбунцова, Э.А.Муллоярова, Е.С.Оробейко, Е.В.Федоренко].- М.: Альфа-М, 2006.- 269с.- (Сервис). 8.1.2 Зимон, А.Д. Физическая химия: учебник / А.Д. Зимон.- М.: Агар, 2003.- 316с. 8.1.3 Воюцкий, С.С. Краткий курс коллоидной химии: Учебник / С.С. Воюцкий; И.А.Усков.- Киев: Высш.шк., 2001.- 167с. 8.1.4 Жайлaуов С. Физикалық химия – Алматы, Рауан, - 1992 – 255 бет. 8.1.5 Оспанов К.Е.Қамысбаев Д.Қ. Физикалық химия – Алматы, Ғылым, - 1999 – 560 бет. 8.1.6 Стромберг А.Г.и др. Физическая химия – М.: Высш.шк., - 1999 – 527с. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Сокольский Д.В. Гидрирование в растворах. «Наука», 1979 г. 8.2.2 Сокольский Д.В., Друзь И.В. Введение в теорию гетерогенного катализа. М.: Высш.шк., 1981 г. 8.2.3 Панченко Г.М., Лебедев В.П. Химическая кинетитка и катализ. М., «Химия», 1985 г. 8.2.4 Кудряшов И.В., Каретников Г.С. Сборник примеров и задач по физической химии. М.: Высш.шк., 1991г. – 527 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz