Файл қосу
Өздігінен қызу
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ОӘК |ОӘК 042-18-7.1.ХХ/01-2013| |ПОӘК |№1 басылым | | |«Өндеу өндірістерінің технологиясы |18.09.2013 | | |мамандығына кіріспе» пәнінің | | | |оқытушыларға арналған бағдарламасы | | | «Мамандыққа кіріспе» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800 «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған. ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші________________ «02» қыркүйек 2013 ж. А.О. Утегенова «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушы. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде № 1 хаттама, «11» қыркүйек 2013 ж. Кафедра менгерушісі: ________________________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама, «12» қыркүйек 2013 ж. Төрайымы _______________________ С.С. Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университетінің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қолдау алып, басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама, «18» қыркүйек 2013 ж. ОӘК төрағасы _______________________Г.Ж. Искакова Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны (модуль) |6 | |5 |Студентердің өздік жұмысының тізімі |7 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |7 | |7 |Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен қамтамасыздандыру |8 | |8 |Әдебиеттер |9 | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Мамандыққа кіріспе» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығының студенттерге.Студентердің курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Мамандыққа кіріспе» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Мамандыққа кіріспе» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді. 5В072800 – «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.354-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің №779 2006 жылдың 23 желтоқсанында бекітілген. - 5В072800 – «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-5-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенің жасау бойынша жалпы талаптары» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттамалық шара. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны: Бұл пән тамақ өнеркәсібінің құралжабдықтары пәнін оқып-үйренуге негіз болады және азық-түлік өнімдерінің технологиясына қосымша болып табылады. Курс жалпы инженерлік цикл пәні болып табылады және азық-түлік өнімдерінің биохимиясына, микробиологиясына, ет және балық өнімдерінің технологиясына, аралас ет және балық өнімдерінің биотехнология және т.б. курстарға сүйенеді. «Мамандыққа кіріспе» пәні астық түйір өнімдерін сақтау негіздерін, сақтау кезінде өтетін процестерді оқып үйренуге негізделген. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: Аталған курстың мақсаты –студенттерге тамақ өнімдерін консервілеу мен сақтаудың казіргі заманғы технологиясы жайлы білім беру болып табылады. Тамақ өнімдерін сақтау үшін өңдеудің әртүрлі тәсілдерін қолданудың практикалық және теориялық аспектылары қарастырылады. Сақтау мен өңдеудің әртүрлі тәсілдері кезінде астық түйір көрсеткіштерінің өзгеруі оқытылады. Сонымен катар, тамақ өнімдерін сақтау кезінде өтетін физика – химиялық, биохимиялық өзгерістер, ұзақ уақыт сақтау кезінде сапалық көрсеткіштердің өзгеруі қарастырылады. 3.3. Пәннің оқып-үйренудің негізгі міндеттері: - өнімнің сапасы мен сақтау мерзімін ұзартуда негізгі болып табылатын, өңдеудің әртүрлі стадияларында тамақ өтетін физика-химиялық өзгерістер мен шикізат қасиетін оқып-үйрену; - суықпен өңдеу, кептіру негізгі өндірістік тәсілдерімен және тамақ өнімдерін басқа да қазіргі заманғы сақтау тәсілдерімен таныстыру; - астық түйірді сақтау, кептіру, өндеу негізгі тәсілдерін оқып-үйрену суықпен өңдеу, тұздау, кептіру және т.б. олардың артықшылықтары мен кемшіліктері; - өндеу өндірістерінің технологиясы. Аралас тамақ өнімдерін сақтау техникасы мен техникалық жабдықтары, сақтау тәртібі; - әртүрлі тәсілдермен сақтау және кептіру, өндеу кезінде тамақ өнімдерін технологиялық қасиеттерінің өзгерісін оқып-үйрену; - астық түйір сапасының негізгі көрсеткіштерін анықтауды үйрену 3.4.Пәнді оқып-үйрену нәтижесінде студент білуі қажет: - астық түйірді сақтау кезінде өтетін процестерді, оларды сақтау және консервілеу технологиясын білу; - астық түйірді сақтау мен кептіру, өндеу технологиясы бойынша практикалық және теориялық тәжірибелерді меңгеруі; - астық түйірді сақтау мен кептіру, өндеу технологиясы бойынша теориялық материалдарды меңгеру; - тамақ өнімдерінің физика-химиялық көрсеткіштерін анықтай білу; - тамақ өнімдерін сақтау мен консервілеу кезінде өтетін физико-химиялық және биологиялық процессінің маңыздылығын түсіну; - тамақ өндірісінде ары қарай колдану тәжірибесі мен тәжірибе практикалық жинау - білім: өңдеу өндірісінің инновациялық технологиясының негізгі түсініктерін білу, технологияны оқуға жаңа әдістер. - іскерлік: қолданылатын қайта өңдейтiн өндiрiстердегi инновациялық технологияларының қолдануының негiзiнде өз қабiлеттiлiктерi бағалау. - Әр түрлi инновациялық технологиялардың талдауы өткiзу. - дағды: инновациялық технологиялардың практикалық қолдануы ысылу. - құзіреттілігі: жаңа инновациялық технологиялардың өңдеуiнiң жанында болу. 3.5. Курс пререквизиттері: - жоқ 3.6. Курс постреквизиттері: - өндеу өндірістерінің жалпы технологиясы - қазіргі заманғы астық түйірді сақтау технологиясы, өндеу өндірістерінің теориялық негіздері; 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан жазба: 1-кесте |Кур|Семестр |Кредит |Дәріс (сағ.) | |с | |саны | | | | | |Дәр|Практ. | | | | |іс |жұмыс | |Модуль 1 Кіріспе және астық түйірдің жалпы сипаттамасы | |1 |Кіріспе. Астық |1. Өнімдерді салмағынан шығынсыз | | | | |түйірді сақтау және|немесе аз мөлшерде шығындалудан | | | | |одан алынған |сақтау; | | | | |өнімдерді өңдеу |2. Астық өнімдердің сапасын |2 |1 | | |төңірегіндегі |төмендетпей сақтау; | | | | |міндеттері. |3. Сақтау кезінде астық өнімдердің | | | | | |сапасын жоғарылату; | | | | | |4. Астық өнімдердің мөлшерін және | | | | | |сапасын жақсарту мақсатында сақтау | | | | | |кезінде сақталатын өнімдердің еңбек | | | | | |шығынын азайту. | | | |2 |Сақтау қоймасына |1. Астық түйірдің жалпы сипаттамасы.|1 |1 | | |келіп түсетін астық| | | | | |түйірдің күйі. | | | | |3 |Сақтау қоймасына |1. Астық түйірді іріктеу ерекшелігі;|2 |1 | | |келіп түсетін астық|2. Өсімдіктің гүлдену және дәннің | | | | |түйірдің құрамына |жетілу шарттары; | | | | |және қасиетіне әсер|3. Астықты жинау шарттары; | | | | |ететін факторлар. |4. Астықты жинағаннан кейін бірінші | | | | | |кезеңде дәннің сақталу және | | | | | |наубайханаларға тасымалдау шарттары.| | | |4 |Астық және астық |1. Себулік. |1 |1 | | |өнімдерінің | | | | | |физикалық | | | | | |қасиеттері | | | | | | |2. Өздігінен іріктелу |1 |1 | | | |3. Қуыстылық |1 | | | | |4. Сорбциялық қасиеттері |2 |1 | | | |5. Жылуфизикалық және масса алмасу |3 | | | | |қасиеттері | | | |5 |Жармның және ұнның |Себулік. | | | | |физикалық |Қуыстылық |4 |1 | | |қасиеттері |Сорбциялық қасиеттері | | | | | |жылу физикалық қасиеттері | | | |6 |Сақтау кезінде |1. Өздігінен қызу құбылысының мәні. |1 |1 | | |дәндік массаның |2. Сақтау қоймасындағы ауа | | | | |өздігінен қызуы |температурасы, сыртқы ауа, күн | | | | | |радиациясы | | | |7 |Жылу түзілу кезінде|1. Дәндік массаның өздігінен қызу |2 |1 | | |дәндік массаның |кезіндегі микроорганизмдердің ролі. | | | | |бөлек |2. Дәндік массаның өздігінен қызу | | | | |компоненттерінің |кезіндегі қоспаның мәні. | | | | |мәні |3. Дәндік массаның өздігінен қызу | | | | | |кезіндегі жәндіктердің және | | | | | |кенелердің, яғни нан қорының | | | | | |зиянкестерінің ролі. | | | |8 |Өздігінен қызу |1.Ұялы өздігінен қызу |2 |1 | | |түрлері |2. Пласталы өздігінен қызу | | | | | |3. Біртектес өздігінен қызу | | | |Модуль 2 Астық түйірді сақтау кезінде өтетін процестер | |9 |Өздігінен қызу |1. Дәндік массаның күйі |2 |1 | | |үрдісінің |2.Сақтау қоймаларының күйі және | | | | |(процесін) дамуын |олардың конструкциялары | | | | |және пайда болуын | | | | | |қамтамасыз ететін | | | | | |шарттар | | | | |10 |Өздігінен қызу |1. Өздігінен қызудың алғашқы кезеңі | | | | |кезінде масса |2. Өздігінен қызу үрдісінің дамуы |2 |1 | | |дәнінің сапасының | | | | | |және шығынының | | | | | |өзгеруі | | | | |11 |Жана орылған дәннің|1. Төмен немесе қалыпты | | | | |өздігінен қызуы |ылғалдылықтағы дәндік массаның |1 |1 | | | |өздігінен қызуы | | | | | |2. Жоғарғы немесе өте жоғарғы | | | | | |ылғалдылықтағы дәндік массаның | | | | | |өздігінен қызуы | | | |12 |Ұзақ мерзімде |1. Жоғарғы қабаттағы құрғақ дәндік | | | | |сақталатын төменгі |массаның өздігінен қызуы |1 |1 | | |ылғалдылықтағы |2. Ұзақ мерзімде сақталатын дәндік | | | | |дәндік массаның |массаның өздігінен қызу үрдісінің | | | | |өздігінен қызуы |пайда болуы | | | |13 |Дәндік массаның |1. Қойманың қабырғасына жақын жатқан| | | | |жатып қалуы |астыңғы қабаттағы және участкедегі | | | | |(слеживание). |астық түйірдің қысымы. |2 |1 | | | |2. Артық мөлшерде суыту кезінде | | | | | |ылғал және сулы астық түйірдің | | | | | |мұздауы. | | | | | |3. Өздігінен қызу | | | | | |4. Бөлек физиологиялық процесстер. | | | | |Жиыны: | |30 |15 | 5. Студенттердің өздік жұмысының тізімі |5.1 |Астық түйірдің және дәнді дақылдардың жалпы сипаттамасы | |5.2 |Астық түйірдің және дәнді дақылдардың химиялық құрамы | |5.3 |Астық түйірдің және дәнді дақылдардың қасиеті | |5.4 |Астық түйірді сақтау кезіндегі күйі | |5.5 |Астық түйірдегі зиянды қоспалар | |5.6 |Астық түйір тұқымының тiршiлiкке бейiмдiлігі | |5.7 |Астық түйір тұқымының өсіп-өну күші | |5.8 |Астық түйірдің тығыздығын оқып үйрену | |5.9 |Астық түйірдегі ұсақ дәндердің болуын оқып-үйрену | |5.1 |Астық және астық өнімдерінің жылуфизикалық және масса алмасу | | |қасиеттері | 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырыптар |Оқу |Өздік жұмыстың |Бақылау | | |құралдары,|тақырыптары |түрі | | |плакаттар,| | | | |стенд | | | |Дәрістер тақырыбы |Практикалық | | | | | |тақырыптар | | | | |Кіріспе. Астық |Астық түйірдің иісін|оқу-әдісте|Астық түйірдің |Жазбаша | |түйірді сақтау және |анықтау. |мелік |және дәнді |және | |одан алынған |(органолептикалық |материалда|дақылдардың |ауызша | |өнімдерді өңдеу |жолмен) |ры |түрлері |қорғау | |төңірегіндегі | | | | | |міндеттері. | | | | | |Сақтау қоймасына |Астық түйірдің түсін| |Белоктар, майлар,| | |келіп түсетін астық |анықтау. | |көмірсулар, | | |түйірдің күйі. |(органолептикалық | |витаминдер, | | | |жолмен) | |минералды заттар | | |Сақтау қоймасына |Астық түйірдің дәмін| |Астық түйірдің | | |келіп түсетін астық |анықтау. | |физикалық | | |түйірдің құрамына |(органолептикалық | |қасиеттері | | |және қасиетіне әсер |жолмен) | | | | |ететін факторлар. | | | | | |Астық және астық |Астық түйірдің | |Астық түйірді | | |өнімдерінің |ылғалдылығын анықтау| |сақтау кезіндегі | | |физикалық қасиеттері| | |температура | | | | | |шарттары | | |Жармның және ұнның |Астық түйірдің | |Астық түйірдегі |Жазбаша | |физикалық қасиеттері|көлемін елеуіштің | |зиянды қоспаларды|және | | |көмегімен анықтау | |теориялық тұрғыда|ауызша | | | | |оқып-үйрену |қорғау | |Сақтау кезінде |Градуирлі ыдыстың | |Астық түйір |Жазбаша | |дәндік массаның |көмегімен астық | |тұқымының |және | |өздігінен қызуы |түйірдің тығыздығын | |тiршiлiкке |ауызша | | |анықтау | |бейiмдiлігі |қорғау | | | | |теориялық тұрғыда| | | | | |оқып-үйрену | | |Жылу түзілу кезінде |Бір астық түйірдің | |Дәндік массаның | | |дәндік массаның |көлемін анықтау. | |өздігінен қызуы | | |бөлек |1000 астық түйірдің | | | | |компоненттерінің |салмағын анықтау | | | | |мәні | | | | | |Өздігінен қызу |Ұсақ астық | |Дәндік массаның | | |түрлері |түйірлердің құрамын | |күйі | | | |анықтау | | | | |Өздігінен қызу |Астық түйірдің | |Өздігінен қызу | | |үрдісінің (процесін)|тегістігін елеуіште | |құбылысының мәні.| | |дамуын және пайда |елеу арқылы анықтау | | | | |болуын қамтамасыз | | | | | |ететін шарттар | | | | | |Өздігінен қызу |Орташа көлемдегі | |Астық және астық |Жазбаша | |кезінде масса |салмағы 1000 астық | |өнімдерінің |және | |дәнінің сапасының |түйірді ірі 1000 | |сорбциялық |ауызша | |және шығынының |астық түйірмен | |қасиеттері |қорғау | |өзгеруі |салыстыру арқылы | | | | | |анықтау | | | | |Жана орылған дәннің |Астық түйірдегі | |Астық түйірді |Жазбаша | |өздігінен қызуы |зиянды қоспаларды | |сақтау кезіндегі |және | | |анықтау | |қоймалардағы |ауызша | | | | |температура мен |қорғау | | | | |қысым | | |Ұзақ мерзімде |Тұқымның тiршiлiкке | |Астық түйірді | | |сақталатын төменгі |бейiмдiлігін анықтау| |және астық | | |ылғалдылықтағы | | |дақылдарды сақтау| | |дәндік массаның | | | | | |өздігінен қызуы | | | | | |Дәндік массаның |Тұқымның өсіп-өну | |Өнімдерді | | |жатып қалуы |күшін анықтау | |салмағынан | | |(слеживание). | | |шығынсыз немесе | | | | | |аз мөлшерде | | | | | |шығындалудан | | | | | |сақтау | | | |Астық түйірдің | |Астық өнімдердің | | | |күлділігін анықтау | |сапасын | | | | | |төмендетпей | | | | | |сақтау | | | |Коллоквиум | |Дәндік массаның | | | | | |өздігінен қызу | | | | | |кезіндегі | | | | | |микроорганизмдерд| | | | | |ің ролі. | | 7 Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен қамтамасыздандыру |Оқу-әдістемелік |Саны |Студенттер саны |Пайыз | |оқулықтардың аталуы | | | | |1 |2 |3 |4 | |Технология приема, |3 |3 |100 | |обработки, хранения | | | | |зерна и зерновых | | | | |продуктов его | | | | |переработки. Тривятский | | | | |Л.А., Мельник Б.Е. – М.:| | | | |Колос | | | | |Технология |3 | |100 | |послеуборочной обработки| | | | |и хранения зерна. Карпов| | | | |Б.А. – М.: ВО | | | | |«Агропромиздат», | | | | |Товароведение |1 | |33 | |продовольственных | | | | |товаров. КругляковГ.Н., | | | | |Круглякова Г.В: Учебник | | | | |– Ростов н/Д: изд. Центр| | | | |«МарТ», 1999 | | | | |Технологические свойства|3 | |100 | |зерна. Егоров Г.А. – М.:| | | | |Агропромиздат | | | | |Технология переработки |3 | |100 | |зерна. Учебное пособие | | | | |для вузов. Под ред. Г.А.| | | | |Егорова. М.: Колос, | | | | |Технология обработки |3 | |100 | |зерна на элеваторах. М.:| | | | |Колос | | | | 8 әдебиеттер 8.1 Основная литература и ресурсы 8.1.1. Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология зерносушения – Учебник. - Алматы, 2000. - 400 с. 8.1.2. Вобликова Е.М. Технология хранения зерна - М. - 2003 г -448с. 8.1.3. Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и хранение зерна - М.-2001 г . - 240 с. 8.1.4. Вобликова Е.М. Технология элеваторной промышленности –М. – 2003г. 8.1.5. Хосни К. Зерно и зернопродукты – М. - 2003 г. 8.1.6. Филин В.М. Оценка качества зерна крупяных культур на малых предприятиях, 2003 г. 8.1.7. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневмотранспортные установки зерноперерабатывающих предприятий, 2000 - 95 с. 8.1.8. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, 2004 г-239 с. 8.1.9. Демский А.Б. Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности, 2004 – 263 с. 8.1.10 Карпов А.Ф. Послеуборочная обработка зерна. 8.1.11. Назарова Н.И. «Общая технология пищевых производств», М. «Легкая пищевая промышленность», 2000г, стр.360. 8.1.12. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства./ СПб: Профессия, 2005, 416 с. 8.1.13. Ковальский Л.П. «Общая технология пищевых производств» М.Колос. 1997г. стр. 320. 8.2 Дополнительная литература и ресурсы 8.2.1. Егоров Г.А. Технология переработки зерна. Учеб.пособие для вузов. - М.: Колос, 1977 – 376 с. 8.2.2. Баум А.Е., Резчиков В.А. Сушка зерна. - М.: Колос, 1983. – 223 с. 8.2.3. Ким Л.В., Пащенко Л.П. Зерносушение и зерносушилки: Учеб. Пособие. - Воронеж, 1999. – 152 с. 8.2.4. Трисвятский Л.А., Мельник Б.Е. Технология приема, обработки, хранения зерна и зерновых продуктов его переработки.– М.: Колос, 1983. – 351 с. 8.2.5. Карпов Б.А. Технология послеуборочной обработки и хранения зерна.– М.: ВО «Агропромиздат», 1987. – 288 с. 8.2.6. Мясникова А.В., Ралль Ю.С., Трисвятский Л.А., Шатилов И.С. Товароведение зерна и продуктов его переработки. М, 1992г.-431 стр. 8.2.7. Жидко. В.И., Резчиков В.А., Уколов В.С. Зерносушение и зерносушилки: учеб. пособие для ВУЗов. М, КОЛОС, 1982. - 239 стр. 8.2.8. Воронцов О.С. Элеваторная промышленность, зерносушение и зерноочистке. - Учебное пособие, 1974 – 432с. 8.2.9. Малин Н.И. Справочник по сушке зерна – М.: 1986-159с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz