Файл қосу

Жылқының сүт өнімділігі



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.22.66/01 -2013        |
|ПОӘК                        |Басылым №1        |                             |
|Оқытушыға арналған  «Жылқы  |«___»_____20_____ |                             |
|шаруашылығы жылқының етімен |                  |                             |
|сүтін өндіру технологиясы»  |                  |                             |
|пәнінің оқу жұмыс           |                  |                             |
|бағдарламасы                |                  |                             |














                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

        «Жылқы шаруашылығы жылқының етімен сүтін өндіру технологиясы»
          5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы»

                   ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘННІҢ ОҚУ- ЖҰМЫС ЖОСПАРЫ























                                СЕМЕЙ – 2013




Алғы сөз





I. Құрастырған

   Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал шаруашылығы  және
аңшылықтану  морфология   негіздерімен»   кафедрасының    доценті   қызметін
атқарушы Габдуллин П. Р.

      «____ »___________2013 жыл

2. Талқыланды:
2.1. Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Мал  шарушылығы
және аңщылықтану морфология негіздерімен» кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «    »      2013 жыл, №



      Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

      Төраға _________________ А.Тлеубаева


3. БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды

      Хаттама «      »        2013 жыл, №



      ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4.  АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН











































                                   МАЗМҰНЫ







1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер




































      1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


           «Жылқы  шаруашылығы»  пәнінің  оқытушыларға  арналған  оқу  жұмыс
бағдарламасы  5В080200  «Мал  шаруашылығы  өнімдерін  өндіру   технологиясы»
мамандығының  студенттеріне  арналған  оқу-  әдістемелік  кешеннің  құрамына
кіреді. Осы құжат мал азығы түрлерін, ауыл шаруашылығы малдарын  азықтандыру
жолдарын және тағы басқа технологияларын оқу  процесін  ұйымдастыру  негізгі
орындау  тәртібін  жүйеге  келтіреді  және  регламентациялайды   және   «Мал
шарушылығы және аң өсіру технологиясы» кафедрасында пайдалануға арналған.


   2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Жылқы  шаруащылығы»   пәнінің   оқытушыларға   арналған   оқу   жұмыс
бағдарламасы   келесі   құжаттардың   талаптарына   сәйкес   оқу    процесін
ұйымдастыруда тәртіп орнатады:
- 5В080200  Мал  шаруашылығы  өнімдерін  өндіру  технологиясы»  мамандығының
Қазақстан Республикасы   мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,   ҚР  МЖМБС
23.12.-2005  Қазақстан  Республикасының  білім  және  ғылым   министрлігінің
26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
-  УСТ  042-  СМУ-4-2013  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
-  ҚП  042-1.01-2013   Құжаттандыру  процедурасы  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


      3 .   ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      «Жылқы шаруашылығы жылқының етімен сүтін өндіру технологиясы»  пәнінің
мазмұны:  ауыл  шаруашылығындағы  салалардың  бірі.  Жылқының  еті,  қымызы,
сондай- ақ қазы-қартасы, жал-жаясы  халықтың  сүйікті  тағамы.  Бұл  саладан
өндірілетін  бағалы  тағамдармен  қатар,  жылқы  терісі  жеңіл  өнеркәсіптік
былғары  бұйымдарына,  қаны   вакцина   және   сыворотка   жасауға   кеңінен
пайдалынады. Халықаралық көрмелерде де жылқыға деген талап-артып отыр.
      3.2. Курстың мақсаты:
      «Жылқы шаруашылығы жылқының етімен сүтін  өндіру  технологиясы»  пәнін
оқытудың  мақсаты:  Қазақстанның  негізгі  жылқы  тұмдарын,  сол  тұқымдарды
өсіретін үлкен фермалармен және азықтандыру түрлерін үйрету.

    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Пәнді  оқытудың  негізгі  міндеті  –  жылқы   шаруашылық   өндірісінің
теориясымен, түрлерімен, өсіру технологиясымен, азықтық  қасиеттерін  ескере
отырып,  жылқы  шаруашылық  малдарының  өнімдерін  көтеру   мақсатында   мал
азықтандыру ерекшеліктерін  жетік білулері қажет.

      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      - Жылқы өсіру әдістерін білу;
      - Жылқы асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру және жоспарлау;
      - Дене өлшемдерін және салмағын бағалау;
      - норма және рацион туралы ұғымды;
      - азықты малға әзірлеп беруді ұйымдастыру;


       5. Курс пререквизиттері:

       Жануарлар морфологиясы

       Жануарлар биохимиясы
       Мал шаруашылығы негіздері
       3.6. Курс постреквизиттері:
      Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
        Қой шаруашылығы,етін,жүнін,елтірісін өндіру технологиясы
        Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
        Жылқы шаруашылығы, жылқы сүтін және етін өндіру технологиясы






   -   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                         |Семестр    |
|Дәріс тақырыптары                                            |           |
|1                                                            |2          |
|Кіріспе. Пәнің даму тарихы                                   |1          |
|Жылқының дене мүшелері, түр-түсі, ен-таңбасы және басқа      |1          |
|белгілері.                                                   |           |
|Жылқының жасын анықтау.                                      |1          |
|Жылқыны таразыға тарту, өлшемдерін өңдеу және индекстерін    |1          |
|есептеу.                                                     |           |
|Аттың жегі саймандары, арбалар жегу, ер тоқым және атты      |1          |
|ерттеу                                                       |           |
|Жұмысшы жылқыларын  күту, тазалау, тағалау, азықтандыру,     |1          |
|суару және пайдалну.                                         |           |
|Жылқының сүт өнімділігі.                                     |1          |
|Жылқыларды үйрету, жарату және сынау.                        |1          |
|Жылқы тұқымдары.                                             |1          |
|Жылқы шаруашылығындағы мал тұқымын асылдандыру жұмыстары.    |1          |
|Түйенің тістері және оған қарап жасын айыру.                 |1          |
|Түйенің дене мүшелері мен салмағын өлшеу және сапасын        |1          |
|бағалау.                                                     |           |
|Түйенің түрлері, тұқымдары және тұқымаралық будандары.       |1          |
|Түйені азықтандыру және күту                                 |1          |
|Түйенің сүт өнімділігі                                       |1          |
|Тәжірибелік сабақтар                                         |           |
|Жылқының түрлері, дене мүшелері, дене бітімі, сыртқы         |1          |
|тұлғасының кемшіліктері мен ақаулары.                        |           |
|Жылқыны қарау, суреттеу, бағалау және суретке түсіру әдістері|1          |
|Жылқының жұмыс өнімділігі                                    |2          |
|Жылқы шаруашылығының ет және басқа өнімдері                  |2          |
|Жылқыны ұрықтандыру тәсілдері.                               |2          |
|Төлдің өсіп-жетілуі, дамуы және бағып-күтілуі                |2          |
|Жергілікті жылқы тұқымдарын бағалау.                         |2          |
|Жылқы аурулары                                               |2          |
|Түйенің дене құрылысы мен экстерьері (сыртқы тұрқы).         |1          |
|Түйелерді сыртқы пішініне қарап сипаттау, баға беру, суретке |           |
|түсіру                                                       |           |
|Түйенің төлдеуі және боталарды күту.                         |2          |
|түйеден алынатын өнімдерімен таныстыру.                      |2          |
|Түйенің сапасын бағалау                                      |2          |
|Түйені асылдандыру.                                          |2          |
|                                                             |           |
|                                                             |           |
|                                                             |           |
|                                                             |           |






                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1. Жылқыны өлшеу түрлері
5.2. Жұмысшы жылқыларын  күту жолдары
5.3. Жылқыларды азықтандыру
5.4. Қазақстандағы жылқы тұқымдары
5.5. Түйенің түрлері және тұқымдары
5.6. Түйе жүннің сапасы










                      6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының|Тәжірибелік     |Көрнекті   |Өз бетімен|Бақылау     |
|   |тақырыбтары    |(семинарлық)    |құралдар,  |оқып білу |формасы     |
|   |               |сабағының       |ТЖО,       |сұрақтары |            |
|   |               |тақырыптары     |плакаттар, |          |            |
|   |               |                |зертханалық|          |            |
|   |               |                |стенд      |          |            |
|1  |2              |3               |5          |6         |7           |
|1  |Кіріспе. Пәнің |Жылқының        |Слайд      |Таза тұқым|Ауызша      |
|   |даму тарихы    |түрлері,дене    |лекция     |өсіру     |сұрау,      |
|   |               |мүшелері        |           |          |зертхана    |
|   |               |                |           |          |нәтижесі    |
|2  |Жылқының дене  |Жылқыны қарау,  |схемы,     |Будандасты|Ауызша      |
|   |мүшелері,      |суреттеу,       |таблицы,   |ру        |сұрау,      |
|   |түр-түсі,      |бағалау және    |           |          |зертхана    |
|   |ен-таңбасы және|суретке түсіру  |           |          |нәтижесі    |
|   |басқа          |әдістері        |           |          |            |
|   |белгілері.     |                |           |          |            |
|3  |Жылқының жасын |Жылқының жұмыс  |таблицы,   |Ата-типін |Ауызша      |
|   |анықтау.       |өнімділігі      |графики    |бағалау   |сұрау,      |
|   |               |                |           |          |зертхана    |
|   |               |                |           |          |нәтижесі    |
|4  |Жылқыны        |Жылқы           |Слайды,    |Биенің    |Ауызша      |
|   |таразыға тарту,|шаруашылығының  |схемы,     |сүттілігін|сұрау,      |
|   |өлшемдерін     |ет және басқа   |таблицы,   |бағалау   |зертхана    |
|   |өңдеу және     |өнімдері        |графики    |          |нәтижесі    |
|   |индекстерін    |                |           |          |            |
|   |есептеу.       |                |           |          |            |
|5  |Аттың жегі     |Жылқыны         |схемы,     |Ұрпағының |Ауызша      |
|   |саймандары,    |ұрықтандыру     |таблицы,   |сапасына  |сұрау,      |
|   |арбалар жегу,  |тәсілдері.      |           |қарай     |зертхана    |
|   |ер тоқым және  |                |           |бағалау   |нәтижесі    |
|   |атты ерттеу    |                |           |          |            |
|6  |Жұмысшы        |Төлдің          |Слайды,    |Мемлекетті|Ауызша      |
|   |жылқыларын     |өсіп-жетілуі,   |схемы,     |к асыл    |сұрау,      |
|   |күту, тазалау, |дамуы және      |таблицы,   |тұқымды   |зертхана    |
|   |тағалау,       |бағып-күтілуі   |графики    |жылқы     |нәтижесі    |
|   |азықтандыру,   |                |           |станциясы |            |
|   |суару және     |                |           |          |            |
|   |пайдалну.      |                |           |          |            |
|7  |Жылқының сүт   |Жергілікті жылқы|Слайды,    |Жылқыны   |Ауызша      |
|   |өнімділігі.    |тұқымдарын      |схемы,     |ұдайы     |сұрау,      |
|   |               |бағалау.        |таблицы,   |өсіру     |зертхана    |
|   |               |                |графики    |          |нәтижесі    |
|8  |Жылқыларды     |Жылқы аурулары  |таблицы,   |Асыл      |Ауызша      |
|   |үйрету, жарату |                |графики    |тұқымды   |сұрау,      |
|   |және сынау     |                |           |жылқыларды|зертхана    |
|   |               |                |           |тіркеу    |нәтижесі    |
|   |               |                |           |кітабы    |            |
|9  |Жылқы          |Түйенің дене    |таблицы    |Биенің    |Ауызша      |
|   |тұқымдары.     |құрылысы мен    |           |биологиялы|сұрау,      |
|   |               |экстерьері      |           |қ         |бақылау     |
|   |               |(сыртқы тұрқы). |           |ерекшелігі|жұмысы      |
|10 |Жылқы          |Түйелерді сыртқы|Слайды     |Асыл      |Ауызша      |
|   |шаруашылығындағ|пішініне қарап  |           |тұқымды   |сұрау,      |
|   |ы мал тұқымын  |сипаттау, баға  |           |айғырларды|зертхана    |
|   |асылдандыру    |беру, суретке   |           |бағу      |нәтижесі    |
|   |жұмыстары.     |түсіру          |           |          |            |
|11 |Түйенің тістері|Түйенің төлдеуі |Слайд      |Қолдан    |Ауызша      |
|   |және оған қарап|және боталарды  |лекция     |ұрықтандыр|сұрау,      |
|   |жасын айыру.   |күту            |           |у         |зертхана    |
|   |               |                |           |          |нәтижесі    |
|12 |Түйенің дене   |түйеден алынатын|Слайды,    |Қазақы    |Ауызша      |
|   |мүшелері мен   |өнімдерімен     |схемы      |жылқы     |сұрау,      |
|   |салмағын өлшеу |таныстыру.      |           |          |зертхана    |
|   |және сапасын   |                |           |          |нәтижесі    |
|   |бағалау.       |                |           |          |            |
|13 |Түйенің        |Түйенің сапасын |Слайды,    |Жылқы     |Ауызша      |
|   |түрлері,       |бағалау         |схемы      |төлін     |сұрау,      |
|   |тұқымдары және |                |           |азықтандыр|бақылау     |
|   |тұқымаралық    |                |           |у         |жұмысы      |
|   |будандары.     |                |           |ерекшелікт|            |
|   |               |                |           |ері       |            |
|14 |Түйені         |Түйені          |Слайд      |Жылқы     |Ауызша      |
|   |азықтандыру    |асылдандыру.    |лекция     |үйірлерін |сұрау,      |
|   |және күту      |                |           |құру      |зертхана    |
|   |               |                |           |          |нәтижесі    |
|15 |Түйенің сүт    |                |таблицалар |Дене      |Ауызша      |
|   |өнімділігі     |                |           |өлшемдерін|сұрау,      |
|   |               |                |           |алу       |зертхана    |
|   |               |                |           |          |нәтижесі    |




















           7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Әкімбеков Б. Етті-сүтті жылқы  |5     |5             |100           |
|   |шаруашылығы. – Алматы, 1984    |      |              |              |
|2  |Омарқожаев Н. Мал азықтандыру  |10    |5             |100           |
|   |пәнінің практикумы. – А., 2004 |      |              |              |
|3  |Абанова, М.Н. Мал азықтандыру  |31    |5             |100           |
|   |практикумы.- Алматы, 2007      |      |              |              |



                                8. ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1.1 Әкімбеков Б. Етті-сүтті жылқы шаруашылығы. – Алматы, 1984
8.1.2 Омарқожаев Н. Мал азықтандыру пәнінің практикумы. – А., 2004.
8.1.3 Абанова, М.Н. Мал азықтандыру практикумы.- Алматы, 2007

8.2. Қосымша әдебиеттер
8.2.1  Ю.Н. Барминцев «Мясное и молочное коневодство» М., 1963г.
8.2.2   Ю.Н.  Барминцев.  Проблема  мясного  коневодства.   «Животноводство»
№8,1961.
8.2.3 С.М. Буденный. Книга о лошади т. 2-3 М, 1959.
8.2.4 Борисов  М.Н.,  Дзюбенко  A.M.,  Федотов  П.А.  Табунное  коневодство.
Казгосиздат, Алма-Ата, 195 8.


Пәндер