Файл қосу

Технологиялық жабдықтардың жіктелуі




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                       |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                                   |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы                                                |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                        |
|СМЖ 3 дәрежелі құжаты       |ПОӘК                  |                            |
|                            |                      |                            |
|                            |                      |ПОӘК 042-18.5.1.79/01-2014  |
|ПОӘК                        |                      |                            |
|Оқытушыға арналған пән «Азық|№ 2 басылым           |                            |
|- түлік  өндірісінің        |11.09.2014 ж.         |                            |
|технологиялық машиналары мен|                      |                            |
|жабдықтары» бойынша         |                      |                            |
|бағдарламасы                |                      |                            |









                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                  «АЗЫҚ  - ТҮЛІК ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ


                         МАШИНАЛАРЫ МЕН ЖАБДЫҚТАРЫ»





       5В072700 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы үшін




                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                              ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ
















                                    Семей
                                    2014
                                  Алғы сөз

    1.  ҚҰРАСТЫРЫЛҒАН
    Құрастырушы:


      ____________  Г.К.Айткалиева   «Тамақ   өндірісінің   машиналары   мен
аппаратттары» кафедрасының аға оқытушысы
                                                       «____» _______2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНҒАН
    2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ
өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды


    «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________  М. Акимов.


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
отырысында қаралды


     «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама


      Төрайымы  ___________  С. Толеубекова.




      3  БЕКІТІЛГЕН
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің  отырысында  талқыланды  және
басылымға рұқсат етілді
      «___» __________ 2014 ж., № ___ хаттама


      ОӘК төрайымы _______________  Г. Искакова



      4  18.09. 2013 ж. № 1 басылымның орнына енгізілген











                                   Мазмұны



    |1   |Қолдану аймағы                                                       |    |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                               |    |
|3   |Жалпы ережелер                                                       |    |
|4   |Оқу пәнінің  (модульдің) мазмұны                                     |    |
|5   |Білім алушылардың өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі       |    |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етудің картасы              |    |
|7   |Әдебиеттер                                                           |    |
|    |                                                                     |    |
   1 ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ



    5В072700 - «Азық-түлік өнімдерінің  технологиясы»   мамандығының  білім
алушыларына арналған оқу-әдістемелік  кешеннің  құрамына  кіретін   «Азық  -
түлік  өндірісінің  технологиялық  жабдықтары»  пәнінің  оқытушыға  арналған
бағдарламасы.


    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      «Азық - түлік  өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінің оқытушыға
арналған  оқу-жұмыс  бағдарламасы  келесі  нормативтік-құқықтық  құжаттардың
талаптары мен ұсыныстарына сәйкес құрастырылды  және  осы  пән  бойынша  оқу
процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді:
      2012 жылдың 23 тамызындағы № 1080 Қазақстан  Республикасы  білім  және
ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген  5В072700  -  «Азық-
түлік   өнімдерінің   технологиясы»   мамандығы   бойынша   білім    берудің
Мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты бойынша құрастырылған.
      - Университет стандарты СТУ  042-ГУ-4-2014  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешенін әзірлеуге  мен рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»;
      - ДП 042-1.01-2014  «Пәннің  оқу-әдістемелік  кешенінің  мазмұны  және
құрылымы» құжаттандырылған процедурасы.


      3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны
       «Азық - түлік  өндірісінің  технологиялық  жабдықтары»  –  техникалық
ғылым. «Азық - түлік  өндірісінің технологиялық жабдықтары» пәнінің  зерттеу
нысаны - тамақ өндірісінің  машиналары  мен  аппараттарындағы  технологиялық
процестердің  өту   барысында   туындайтын   өнімдердің   физико-механикалық
қасиеттері және осы қасиеттердің көмегімен  процестерді  есептеудің  оңтайлы
әдістерін меңгеру болып табылады. «Тамақ өнімдері өндірісінің  технологиялық
жабдықтары» курсы азық-түлік  технологиясы  саласының  мамандарына  арналған
теориялық инженерлік негізі болып табылады.
    Қазіргі замандағы тамақ өндірісі мамандардың технологиялық  процестердің
кинетикасы мен динамикасы аймағындағы терең білімін қажет етеді.
    Инженер – өндірістік процестерді технология  талаптарына  сәйкестендіріп
басқарып қана  қоймай,  сонымен  қатар  ғылымның  соңғы  жетістіктеріне  сай
жоғарғы  техникалық  деңгейде  оңтайлы  өтуін  қамтамасыз  етуі  керек.  Бұл
мақсаттарды  орындау  үшін  маманның  әртүрлі  инженерлік  есептерді  шешуге
қабілеті болуы міндет.
      3.2 Пәннің мақсаты:
    Білім алушылардың «Азық - түлік  өндірісінің технологиялық  жабдықтары»
жөніндегі  білімдерін  қалыптастыру,  осы  алған  білімдерін  болашақ  маман
алдағы еңбек тәжірибесінде қолдана білу.
      3.3 Пәнді оқудың негізгі міндеті:
    Пәнді меңгерудің негізгі мақсаты  студенттерді  азық-түлік  өнімдерінің
жабдықтарын оқыту арқылы келесі қажеттіліктерді орындау:
    - қоспалар қосу, технологиялық өңдеу режимдері мен  тәсілдерін  өзгерту
арқылы өнімнің құрамы мен сапасын басқаруды меңгеру
    - процестер реодинамикасының негізгі заңдарын меңгеру
    - процестер мен аппараттарды есептеу әдістерін меңгеру
    - машиналар мен аппараттардың конструкциясын меңгеру.
    Сонымен   қоса,   пәннің   негізгі   мақсаты   студенттерді    жоғарыда
айтылғандарды (анықтамалар, заңдылықтар, есептерді  шешу  жолдары)  меңгерту
ғана емес, оларды қолдана білуге үйрету.
     3.4 Білім алушылар келесілерді білуі керек:
      - Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық жабдықтары курсының негізгі
(базалық) заңдарын білуі керек;
      - Тамақ өнімдерінің жабдықтарының негіздерін білуі керек;
      -  Теориялық  және  практикалық  мақсаттарға  осы   алған   білімдерін
қолдануға дағдылану;
      -  Тамақ  өнімдерінің  құрылымдық  механикалық  қасиеттерін  зерттеуге
үйрену;
      - Тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін анықтауда алған
білімдерін қолдануға үйрену;
      -   Азық-түлік   өнімдерінің   жабдықтарын   зерттеуде    қолданылатын
тәсілдердің мағынасын түсіну керек;
    -  Басқа  пәндерді  меңгеру  барысында  «Азық  -   түлік    өндірісінің
технологиялық жабдықтары» пәнінен алған білімдерін қолдана білу керек;
    -  Курстық жобаларды талаптарға сай орындай алу керек.
    3.5 Курстың пререквизиттері:
     3.5.1 гидравлика негіздері;
     3.5.2 механика негіздері;
     3.5.3 жылутехникасының негіздері.
    3.6 Курстың постреквизиттері:
    3.6.1 тамақ өндірісінің технологиясы;
    3.6.2 тамақ өндірісінің аппараттары және процесстері



    3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме


                                                                     Кесте 1

|Курс                                                                 |Семестр   |
|1                                                                    |2         |
|Дәріс сабақтар                                                                  |
|1-модуль. Технологиялық жабдықтардың жіктелуі                                   |
|1 Технологиялық жабдықтар турлы жалпы түсінік.                       |1         |
|Пәннің мәні мен маңызы. Технологиялық жабдықтардың жіктелуі.         |          |
|Технологиялық машиналардың өнімділігі мен қуаты.                     |          |
|2 Тамақ өндірісіндегі технологиялық жабдықтардың негізгі             |1         |
|параметрлері.                                                        |          |
|Технологиялық машиналардың өнімділігі мен қуаты.                     |          |
|2. Модуль. Механикалық өңдеуге арналған жабдықтар                               |
|3 Сұрыптау және іріктеу жабдықтары.                                  |1         |
|Сусымалы шикізаттарды жіктеу. Көкөністерді іріктеу және сұрыптау     |          |
|машиналары. Ұн елеуге арналған машиналар. Електерді есептеу.         |          |
|4 Өнімдерді ұсақтауға арналған машиналар.                            |1         |
|Қатты тамақ өнімдерін ұсақтауға арналған машиналар. Жұмсақ тамақ     |          |
|өнімдерін ұсақтауға арналған машиналар. Ірі, орташа, майда ұсақтауға |          |
|арналған машиналар. Еттартқыштар, куттерлер, диірмендер, көкөніс және|          |
|жеміс кесінділейтін машиналар. Кесу машиналарын есептеу.             |          |
|3. Модуль. Гидромеханикалық өңдеуге арналған жабдықтар                          |
|5 Өнімдерді илеу және араластыру машиналары. Азтұтқыр сұйық өнімдерді|1         |
|араластыруға арналған құрылғылар. Ет, көкөніс турамалырын араластыру |          |
|жабдықтары.  Қалақшалы, шнекті, винтті араластырғыштар. Қамыр        |          |
|араластыру машиналары. Бұлғау машиналары.                            |          |
|6 Жуу машиналары мен қондырғылары.                                   |1         |
|Көкөністерді жууға арналған машиналар. Ыдыстарды жууға арналған      |          |
|машиналар. Мерзімді әрекетті ыдыс жуу машиналары.                    |          |
|7 Әртекті орталарды ажыратуға арналған машиналар. Тұндырғыштар, сүзу |1         |
|машиналары және центрифугалар.                                       |          |
|8  Өнімдерді қысыммен өңдеуге арналған машиналар                     |          |
|Сүйектен етті, шыжықтан майды бөлір алуға арналған пресстер. Макорон |          |
|шығаратын престер. Қалыптау және мөлшерлеу машиналары. Толтырғыштар  |          |
|құрылғылар және шприцтер.                                            |          |
|9 Тамақ өндірісінде қолданылатын сүзгілер.                           |1         |
|Сүтті тазалауға арналған, балмұздақ ерітінділерін, қант шырындарын   |          |
|сүзуге арналған сүзгілер. Мембраналы сүзгіш аппараттар және          |          |
|құрылғылар, олардың құрылымдық ерекшеліктері және пайдаланылуы.      |          |
|4. Модуль. Сүт өндірісіндегі технологиялық жабдықтар.                           |
|10. Эмульсорлар, гомогенизаторлар және пластификаторлар              |1         |
|Эмульсорлардың конструкциясы және олардың негізгі есептеулері.       |          |
|Клапанды, ортадан тепкіш, ультродыбысты гомогенизаторлар және олардың|          |
|есептеулері мен пайдаланылуы. Пластификаторлар   құрылғысы және      |          |
|олардың жұмыс істеуі..                                               |          |
|11. Сепараторлар                                                     |1         |
|Сепараторлыр құрылғысымен олардың жұмыс істеу принциптері. Ажырату   |          |
|процесінің негізгі теориялары. Ашық, жыбық, жартылайгерметикалық және|          |
|герметикалық типті сепараторлар.  Сүт тазалағыш-сепараторлар,        |          |
|қалыптағыш-сепараторлар және сепаратор гомогенизаторлар. Тұнбаны     |          |
|өздігінен, үздіксіз және циклды түрде түсіретін сепараторлар.        |          |
|12. Май өндірісіндегі жабдықтар.                                     |1         |
|Май өндірісіндегі жабдықтарға қысқаша сипаттама және негізгі         |          |
|есептеулері. Цилиндрлі май жасағыш. Толасты түрде жұмыс істейтңн май |          |
|жасағыш. Үздіксіз жұмыс істейтін май дайындағыш. Негізгі есептеулері.|          |
|13. Ірімшік және сыр өндірісіндегі жабдықтар. Ірімшік ұйытқысын      |1         |
|алатын және өңдейтін жабдықтар. Жабық ірімшік жасағыштар. Ірімшікті  |          |
|өндіретін және сүтті ұйытуға арналған жабдықтардың негізгі           |          |
|есептеулері. Сыр  жасауға арналған аппараттардың құрылысы,           |          |
|технологиялық артықшылығы, жұмысы  және пайдалану туралы түсінік. Сыр|          |
|жасайтын ваннанвң негізгі технологиялық есебі.                       |          |
|14. Тамақ өнімдерін құйып жабатын және буып-түйетін машиналар мен    |1         |
|автоматтар.                                                          |          |
|Ыдыстарға құюға арналған автоматтардың конструкциясы мен негізгі     |          |
|есептеулері. Қоймалжың тамақ өнімдерін мөлшерлеп құйып жабатын       |          |
|машиналар.                                                           |          |
|14. Салмағы мен көлемі бойынша тамақ өнімдерін өлшейтін жабдықтар.   |1         |
|Таразылар,  бақылау-кассалық машиналар, сусымалы азық-түліктерді     |          |
|өлшеу автоматтары.                                                   |          |
|Зертханалық  сабақтар                                                           |
|Тақырып 1. Аспалы жолдар мен конвейерлер                             |1         |
|Тақырып 2. Еттартқыштар                                              |1         |
|Тақырып 3. Куттерлер                                                 |1         |
|Тақырып 4. Жұқа ұсақтауға арналған машиналар                         |1         |
|Тақырып 5. Куттерлер                                                 |1         |
|Тақырып 6. Коллоидты диірмендер                                      |1         |
|Тақырып 7. Шприцтер                                                  |1         |
|Тақырып 8. Шпик кесу машиналары                                      |1         |
|Тақырып 9. Өнімдерді илеу және араластыру машиналары                 |1         |
|Тақырып 10.  Престер                                                 |1         |
|Тақырып 11.  Котлет қалыптау автоматы                                |1         |
|Тақырып 12. Тұшпара  қалыптау автоматы                               |1         |
|Тақырып 13. Сепараторлар                                             |1         |
|Тақырып 14. Эмульсорлар, гомогенизаторлар және пластификаторлар      |1         |
|Тақырып 15. Май өндірісіндегі жабдықтар.                             |1         |
|Тақырып 1. Аспалы жолдар мен конвейерлер                             |1         |



      5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ  ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН


          ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ


|5.1 Технологиялық жабдықтардың жіктелуі.                                        |
|5.2 Технологиялық машиналардың өнімділігі мен қуаты.                            |
|5.3 Сұрыптау және іріктеу жабдықтары.                                           |
|5.4 Өнімдерді ұсақтауға арналған машиналар.                                     |
|5.5 Еттартқыштар.                                                               |
|5.6 Куттерлер                                                                   |
|5.7 Диірмендер                                                                  |
|5.8 Көкөніс және жеміс кесінділейтін машиналар                                  |
|5.9 Өнімдерді илеу және араластыру машиналары.                                  |
|5.10 Қамыр араластыру машиналары.                                               |
|5.11 Бұлғау машиналары.                                                         |
|5.12 Көкөністерді жууға арналған машиналар.                                     |
|5.13 Ыдыстарды жууға арналған машиналар.                                        |
|5.14 Әртекті орталарды ажыратуға арналған машиналар.                            |
|5.15 Центрифугалар.                                                             |
|5.16 Аршу жабдықтары мен машиналары.                                            |
|5.17 Картоп ашу толасты машиналар.                                              |
|5.18 Өнімдерді қысыммен өңдеуге арналған машиналар                              |
|5.19 Сүйектен етті, шыжықтан майды бөлір алуға арналған пресстер.               |
|5.20 Толтырғыштар құрылғылар және шприцтер.                                     |
|5.21 Макорон шығаратын престер.                                                 |
|5.22 Қалыптау және мөлшерлеу машиналары.                                        |
|5.23 Тамақ өндірісінде қолданылатын сүзгілер.                                   |
|5.24 Эмульсорлар, гомогенизаторлар және пластификаторлар                        |
|5.25 Сепараторлар                                                               |
|5.26 Май өндірісіндегі жабдықтар.                                               |
|5.27 Цилиндрлі май жасағыш. Толасты түрде жұмыс істейтңн май жасағыш.           |
|5.28 Үздіксіз жұмыс істейтін май дайындағыш.                                    |
|5.29 Ірімшік және сыр өндірісіндегі жабдықтар. Ірімшік ұйытқысын алатын және    |
|өңдейтін жабдықтар.                                                             |
|5.30 Сыр  жасауға арналған аппараттардың құрылысы, технологиялық артықшылығы,   |
|жұмысы  және пайдалану туралы түсінік.                                          |
|5.31 Тамақ өнімдерін құйып жабатын және буып-түйетін машиналар мен автоматтар.  |
|5.32 Технологиялық жабдықтардың жіктелуі.                                       |



      6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтардың, оқу-әдістемелік           |Даналар    |Студенттер  |Қамтамасыз    |
|құралдардың атауы                       |саны       |саны        |етілу пайызы  |
|1                                       |2          |3           |4             |
|Еренғалиев А.Е., Қасенов Ә.Л., Орынбеков|10         |2           |100 %         |
|Д.Р. Ет өнеркәсібінің технологиялық     |           |            |              |
|жабдықтары.  Шәкәрім атындағы Семей     |           |            |              |
|мемлекеттік университеті – Семей: 2010  |           |            |              |
|Ет өнеркәсібінің технологиялық          |10         |2           |100%          |
|жабдықтары бойынша лабораториялық       |           |            |              |
|практикум. Шәкәрім атындағы Семей       |           |            |              |
|мемлекеттік университеті – Семей: 2012  |           |            |              |
|Ивашов В.И. «Технологическое            |20         |2           |100%          |
|оборудование мясной промышленности»     |           |            |              |
|Часть 1. М. Колос 2001 – 552 с.         |           |            |              |
|Касенов А.Л. «Сүт өнеркәсібіндегі       |10         |2           |100%          |
|технологиялық жабдықтар», Семей, 2002   |           |            |              |
|ж., - 152 бет                           |           |            |              |




    7 ӘДЕБИЕТТЕР


    7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1  Еренғалиев  А.Е.,  Қасенов  Ә.Л.,  Орынбеков  Д.Р.  Ет  өнеркәсібінің
технологиялық жабдықтары.  Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университеті
– Семей: 2010. – Б. 212.
7.1.2  Еренғалиев  А.Е.,  Қасенов  Ә.Л.,  Орынбеков  Д.Р.  Ет  өнеркәсібінің
технологиялық жабдықтары бойынша лабораториялық практикум. Шәкәрім  атындағы
Семей мемлекеттік университеті – Семей: 2012. – Б. 208.
7.1.3  Ивашов  В.И.  «Технологическое  оборудование  мясной  промышленности»
Часть 1. М. Колос 2001 – 552 с.
7.1.4 Касенов А.Л. «Сүт  өнеркәсібіндегі  технологиялық  жабдықтар»,  Семей,
2002 ж., - 152 бет

 7.2. Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Кабулов Б.Б. Ет өнімдері өндірісінің  механикалық  өңдеу  жабдықтары.-
Семей Шәкәрім атындағы СМУ, 2009.-186 бет.
  7.2.2 Золин В.П. Технологическое  оборудование  предприятий  общественного
питания.». М.: 2006-245с
Пәндер