Файл қосу

Өндеу өндірісінің жалпы технологиясы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ

                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

 ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ   | |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты    |УМКД               |                             |
|                           |                   |УМК                          |
|                           |                   |042-14.-1.-03.1.20.16/01-2012|
|«Физиология, гигиена және  |                   |                             |
|санитария негіздері» пәннің|№2 – басылым       |                             |
|оқу-әдістемелік кешені     |«___»___________   |                             |
|оқытушыға арналған пәннің  |                   |                             |
|оқу жұмыс бағдарламасы     |                   |                             |













               «ФИЗИОЛОГИЯ, ГИГИЕНА ЖӘНЕ САНИТАРИЯ НЕГІЗДЕРІ»
                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




              5В072800 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін


                          Оқытушыға арналған пәннің

                           Оқу жұмыс бағдарламасы






















                                    Семей


                                    2012



                                  Алғы сөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ

Әзірлеуші Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ  өнімдерінің  технологиясы»  кафедрасының  доценті,  т.ғ.к.  Қажыбаева
Ғалия  Төлеуқызы   ____________Бауыржанова   Айгуль   Заманбековна   Шәкәрім
атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және  тамақ  өнімдерінің
технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы_______________





         «___» ____________2012 ж.


    2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет,  сүт  және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
      № ___ хаттама __________ж.
    Кафедра менгерушісі т.ғ.д., проф. _________________ Асенова Б.К.


    2.2.   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік   бюро
мәжілісінде
    №___ хаттама ___________ ж.


    Төрайымы                         ____________  С.С. Төлеубекова


    2.3  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    №__ хаттама  ____________ ж.


Инженерлік-технологиялық факультеттің деканы  __________ Ә.Л. Қасенов




    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    № __ хаттама __________ ж.
|                                       |                  |                    |
|ОӘК төрағасы, ОЖ бойынша проректор     |                  |Рскелдиев Б.А.      |

    №1 баспа орнына енгізілген



























                                   Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                                    |4    |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                          |4    |
|3   |Жалпы ережелер                                                  |4    |
|4   |Оқытушыға арналған пәннің жұмыс бағдарламасы мазмұны            |5    |
|5   |Студенттердің өздік жұмыстарының тізімі                         |7    |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                  |8    |
|7   |Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен қамтамасыздандыру      |10   |
|8   |Әдебиеттер                                                      |12   |



1. Қолдану аясы

«Физиология,  гигиена  және  санитария  негіздері»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені  5В072800  –  «Азық-түлік  өнімдерінің   технологиясы»   мамандығының
студенттеріне арналған. Студенттерді курс мазмұнымен,  оның  өзектілігі  мен
қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.



    2. Нормативтік сілтемелер

    «Физиология, гигиена және санитария негіздері» пәнінің  оқу-әдістемелік
5В072800   –   «Өңдеу   өндірісінің   технологиясы»   мамандығына   арналған
Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған.

    «физиология, гигиена және санитария негіздері » пәнінің оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:

        5В072800  –  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.353-2006,  ҚР  Білім
және ғылым министрлігінің 1 желтоқсандағы 2006 жылғы бекітілген.



      3. Жалпы Ережелер
      3.1.Пәннің қысқаша мазмұны:
      Пән  жалпы  инженерлік-технологиялық  циклға  жатады   және   тіршілік
қауіпсіздігі,  өндіріс  құрылысының  негіздері  және   санитарлы   техникасы
пәндеріне сүйенеді. Бұл пән ет және балық  өнімдерін  өндеу  өнеркәсібіндегі
ет және балық өнімдерінің жалпы технологиясын, үрдістерін толық  және  дұрыс
колдану  мүмкіндіктерін   оқып-үйренуге   негіз   болады   және   азық-түлік
өнімдерінің жалпы технологиясына қосымша пән болып табылады.


    3.2 Пәннің негізгі мақсаты:
    Бидай  өнімін  алу  кезіндегі  ең  маңыздысы  сақтау  мен  дұрыс  өңдеу
болғандықтан, осы үрдістердің дұрыс жүруін, әр үрдістен кейін қай  өзгеріске
ұшырауын және де қасиетін анықтау болып табылады


      3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
      бидай және бидай өнімдерінің сапасын тексеру өте  маңызды  шара  болып
табылады. Бұл халықтың  әлеуметтік  жағдайының  жақсаруына  әсерін  тигізіп,
тұтынушыларға тек сапалы өнімнен жасалған бидай өнімдерін  сатуға  мүмкіндік
береді. Студенттерге білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік  пәндерді
меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорнында   инженер-технолог  ретінде  жұмысына
қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге  көмектесу.








3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент білу қажет:
   3.4.1 Практикалық мақсатта алған білімдерін қолдана білу қажет;
   3.4.2 Негізгі түсініктер мен анықтамларды игеру қажет;
   3.4.3 Физиология, гигиена және санитария негіздері мәнін түсіну қажет;


3.5 Курс пререквизиттері:
   3.5.1 Өндеу өндірісінің жалпы технологиясы
   3.5.2 мамандыққа кіріспе
   3.5.3 Нан, макорон және кондитер өнімдерін өндеудің физикалық тәсілдері


3.6 Курс постреквизиттері:
   3.6.1 астық түйірдің және оның өнімдерінің тауартану
   3.6.2 астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясының ғылыми негіздері
   3. астық түйір және астық түйір өнімдерінің тауартануы


Кесте -1 Жұмыс оқу жоспарынан жазба

                                                                     Кесте 1


|Курс |Семестр                           |Кредит                     |Дәріс    |
|     |                                  |саны                       |тер      |
|     |                                  |                           |(сағ.)   |
|     |                                  |ЛК  |ЛА  |ПС  |ОС    |СӨЖ   |         |
|     |                                  |    |БС  |    |ӨЖ    |      |         |
|1    |2                                 |3   |4   |5   |6     |7     |8        |
|1    |Физиология, гигиена және          |2   |1   |    |4     |      |2-с.3-10 |
|     |санитария- дұрыс тамақтанудың     |    |    |    |      |      |5с.58-64 |
|     |жолдары                           |    |    |    |      |      |         |
|2    |Витаминдердің, минералды заттардың|2   |1   |    |4     |      |2-с.     |
|     |және сулардың тамақтанудағы       |    |    |    |      |      |275-278  |
|     |маңызы                            |    |    |    |      |      |5с.      |
|     |                                  |    |    |    |      |      |74-78.   |
|3    |Тамақ өнімдерімен тағамдық        |2   |1   |    |4     |      |2-с.306-3|
|     |шикізаттардың ластануы            |    |    |    |      |      |38 2с.   |
|     |                                  |    |    |    |      |      |219-243  |
|4    |Балалар мен жасөспірімдер         |2   |1   |    |4     |      |2-с.455-4|
|     |гигиенасы                         |    |    |    |      |      |85       |
|5    |Балалармен жасөспірімдердің       |2   |1   |    |4     |      |2-с.533-5|
|     |тамақтануы                        |    |    |    |      |      |66       |
|6    |Адам ағзасындағы тағамның маңызы  |2   |1   |    |4     |      |2-с.567-5|
|     |                                  |    |    |    |      |      |75       |
|7    |Гигиеналық талаптар. Тамақ        |2   |1   |    |4     |      |2-с.306-3|
|     |компоненттерінің гигиеналық       |    |    |    |      |      |85       |
|     |сипаттамасы                       |    |    |    |      |      |         |
|8    |Тағам – токсикологиялық және      |2   |    |    |4     |      |2-с.361-3|
|     |биологиялық активті заттардың көзі|    |    |    |      |      |82       |
|     |                                  |    |1   |    |      |      |         |
|9    |Тағамдық инфекциялар              |2   |1   |    |4     |      |2-с.385-4|
|     |                                  |    |    |    |      |      |34       |
|10   |Жұмыртқаға қойылатын техникалық   |2   |1   |    |1     |      |2-с.390-4|
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |05       |
|11   |Кілегей және сүт өнімдері         |2   |1   |    |1     |      |2-с.191-2|
|     |                                  |    |    |    |      |      |41,243-27|
|     |                                  |    |    |    |      |      |0        |
|12   |Ұн және ұн шикізатына қойылатын   |2   |1   |    |1     |      |1-с.     |
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |1-14,29-4|
|     |                                  |    |    |    |      |      |9        |
|13   |Мәйекті  ірімшікке қойылатын      |2   |1   |    |1     |      |1-с.1-14.|
|     |талаптар                          |    |    |    |      |      |29-49    |
|14   |Шұжық өнімдеріне қойылатын        |2   |1   |    |      |      |1-с.133-1|
|     |техникалық талаптар               |    |    |    |      |      |98       |
|     |                                  |    |    |    |      |      |3-с.81-10|
|     |                                  |    |    |    |      |      |7        |
|     |                                  |    |    |    |      |      |4-с.163-1|
|     |                                  |    |    |    |      |      |99       |
|15   |Консерві өндірісіндегі термиялық  |2   |1   |    |1     |      |1-с.240-2|
|     |өңдеудің теориялық негіздері      |    |    |    |      |      |62       |
|     |Барлығы                           |30  |15  |    |45    |      |         |





















    5. Студенттердің өздік жұмысының тізімі
    ОСӨЖ тақырыптары 3-ші кестеде көрсетілген.

                            СӨЖ және СӨЖ жоспары
                                                                    3. кесте
|№   |СОӨЖ                                              |СӨЖ (рефераттар        |
|    |                                                  |тақырыбның атауы, 5    |
|    |                                                  |беттен артық емес)     |
|    |аудиториялық (диалог)     |аудиториялықсыз        |                       |
|    |                          |(консультация)         |                       |
|1   |2                         |3                      |4                      |
|1   |Ет консервілері           |Ет консервілері        |Ет консервілері        |
|2   |Пісірілген шұжық          |Пісірілген шұжық       |Пісірілген шұжық       |
|    |өнімдерінің сақтау        |өнімдерінің сақтау     |өнімдерінің сақтану    |
|    |мерзімін ұзарту           |мерзімін ұзарту        |мерзімін ұзарту        |
|3   |Етті жартылай             |Етті жартылай          |Етті жартылай          |
|    |фабрикаттардың сақтау     |фабрикаттардың сақтау  |фабрикаттардың сақтаау |
|    |мерзімін ұзартуға арналған|мерзімін ұзартуға      |мерзімін ұзартуға      |
|    |препараттар               |арналған препараттар   |арналған препараттар   |
|4   |Сүт және сүт өнімдерін    |Сүт және сүт өнімдерін |Сүт және сүт өнімдерін |
|    |сақтау                    |сақтау                 |сақтау                 |
|5   |Қазіргі заманғы ұн        |Қазіргі заманғы ұн     |Қазіргі заманғы ұн     |
|    |өнімдерін сақтау әдістері |өнімдерін сақтау       |өнімдерін сақтау       |
|    |                          |әдістері               |әдістері               |
|6   |Ұн өнімдеріне арналған    |Ұн өнімдерге арналған  |Ұн өнімдерге өнімдерге |
|    |жаңғақтар мен арахистерді |жаңғақтар мен          |арналған жаңғақтар мен |
|    |сақтау                    |арахистерді сақтау     |арахистерді сақтау     |
|7   |Биологиялық нысандарды    |Биологиялық нысандарды |Биологиялық нысандарды |
|    |сақтаудың қазіргі         |сақтаудың қазіргі      |сақтаудың қазіргі      |
|    |тәсілдері                 |тәсілдері              |тәсілдері              |
|8   |Тамақ өнімдерін           |Тамақ өнімдерін        |Тамақ өнімдерін        |
|    |буып-түюдің сақтауға әсері|буып-түюдің сақтауға   |буып-түюдің сақтауға   |
|    |                          |әсері                  |әсері                  |
|9   |Шикізатқа, өндіріске,     |Күріш, жасымық, бидай  |Печенье, пряник, тоқаш |
|    |құрал-жабдықтарға         |ұндарына қойылатын     |өнімдеріне қойылатын   |
|    |қойылатын                 |санитарлық-гигиеналық  |санитарлық-гигиеналық  |
|    |санитарлы-гигиеналық      |талаптар               |талаптар               |
|    |талаптар                  |                       |                       |
|    |Жалпы - 45                |                       |                       |






    6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы


    |Тақырыптар                                       |Оқу       |Өздік     |Бақыла|
|                                                 |құралда   |жұмыс     |у түрі|
|                                                 |ры, плакат|тың       |      |
|                                                 |тар, стенд|тақырып   |      |
|                                                 |          |тары      |      |
|Дәрістер тақырыбы|Практикалық   |Лаб. тақырыптар |          |          |      |
|                 |тақырыптар    |                |          |          |      |
|Физиология,      |              |Ағынды судың    |оқу-әдісте|Оқу       |Жазбаш|
|гигиена және     |              |сапасына        |мелік     |әдістемелі|а және|
|санитария- дұрыс |              |қойылатын       |материал-д|к         |ауызша|
|тамақтанудың     |              |талаптар        |ары       |материалда|қорғау|
|жолдары          |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Витаминдердің,   |              |Тұз бен ағынды  |          |Оқу       |      |
|минералды        |              |судың кейбір    |          |әдістемелі|      |
|заттардың және   |              |сапалық         |          |к         |      |
|сулардың         |              |көрсеткіштерін  |          |материалда|      |
|тамақтанудағы    |              |анықтау         |          |рда       |      |
|маңызы           |              |әдістемесі      |          |берілген  |      |
|Тамақ өнімдерімен|              |Тұздың          |          |Оқу       |      |
|тағамдық         |              |органолептикалық|          |әдістемелі|      |
|шикізаттардың    |              |көрсеткіштерін  |          |к         |      |
|ластануы         |              |анықтау         |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Балалар мен      |              |Тұздағы         |          |Оқу       |      |
|жасөспірімдер    |              |ылғалдылықты    |          |әдістемелі|      |
|гигиенасы        |              |анықтау         |          |к         |      |
|                 |              |                |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Балалармен       |              |Суда ерімейтін  |          |Оқу       |      |
|жасөспірімдердің |              |тұз заттарының  |          |әдістемелі|      |
|тамақтануы       |              |мөлшерін анықтау|          |к         |      |
|                 |              |                |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Адам ағзасындағы |              |Тұзда хлор      |          |Оқу       |      |
|тағамның маңызы  |              |иондарының      |          |әдістемелі|      |
|                 |              |мөлшерін анықтау|          |к         |      |
|                 |              |                |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Гигиеналық       |              |Судың жалпы     |          |Оқу       |      |
|талаптар. Тамақ  |              |қаттылығын      |          |әдістемелі|      |
|компоненттерінің |              |анықтау         |          |к         |      |
|гигиеналық       |              |                |          |материалда|      |
|сипаттамасы      |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Тағам –          |              |Тұз және су     |          |Оқу       |      |
|токсикологиялық  |              |экспертизасы    |          |әдістемелі|      |
|және биологиялық |              |                |          |к         |      |
|активті заттардың|              |                |          |материалда|      |
|көзі             |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Тағамдық         |              |Пероксидтік сан |          |Оқу       |      |
|инфекциялар      |              |бойынша майдың  |          |әдістемелі|      |
|                 |              |қышқылдану      |          |к         |      |
|                 |              |дәрежесін       |          |материалда|      |
|                 |              |анықтау         |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Жұмыртқаға       |              |Бейтарап қызыл  |          |Оқу       |      |
|қойылатын        |              |реакция бойынша |          |әдістемелі|      |
|техникалық       |              |майдың          |          |к         |      |
|талаптар         |              |қышқылдану      |          |материалда|      |
|                 |              |дәрежесін       |          |рда       |      |
|                 |              |анықтау         |          |берілген  |      |
|Кілегей және сүт |              |ығыстырылған    |          |Оқу       |      |
|өнімдері         |              |сұйықтың        |          |әдістемелі|      |
|                 |              |салыстырмалы    |          |к         |      |
|                 |              |тығыздығы       |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Ұн және ұн       |              |Тағамның        |          |Оқу       |      |
|шикізатына       |              |қышқылдылығы мен|          |әдістемелі|      |
|қойылатын        |              |сілтілігін      |          |к         |      |
|талаптар         |              |анықтау         |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Мәйекті          |              |Сүттің сапасын  |          |Оқу       |      |
|ірімшікке        |              |анықтау         |          |әдістемелі|      |
|қойылатын        |              |                |          |к         |      |
|талаптар         |              |                |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Шұжық өнімдеріне |              |Ет және ет      |          |Оқу       |      |
|қойылатын        |              |өнімдерінің     |          |әдістемелі|      |
|техникалық       |              |жалпы химиялық  |          |к         |      |
|талаптар         |              |құрамын анықтау |          |материалда|      |
|                 |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |
|Консерві         |              |Дәнді           |          |Оқу       |      |
|өндірісіндегі    |              |органолептикалық|          |әдістемелі|      |
|термиялық        |              |бағалау         |          |к         |      |
|өңдеудің         |              |                |          |материалда|      |
|теориялық        |              |                |          |рда       |      |
|негіздері        |              |                |          |берілген  |      |
|Физиология,      |              |                |          |Оқу       |      |
|гигиена және     |              |                |          |әдістемелі|      |
|санитария- дұрыс |              |                |          |к         |      |
|тамақтанудың     |              |                |          |материалда|      |
|жолдары          |              |                |          |рда       |      |
|                 |              |                |          |берілген  |      |


















    7. Оқу-әдістемелік картасының әдебиеттермен
қамтамасыздандыру


    |Оқу-әдістемелік         |Саны          |Студент саны      |Пайыз             |
|оқулықтардың аталуы     |              |                  |                  |
|1                       |2             |3                 |4                 |
|Физиология питания,     |19            |19                |                  |
|санитария и гигиена:    |              |                  |                  |
|Мартинчик А.Н., Королев |              |                  |                  |
|А.А., Трофименко        |              |                  |                  |
|Л.С./М.: Изд. Центр     |              |                  |                  |
|«Академия», 2004. -192. |              |                  |                  |
|Общая  гигиена/ по ред. |19            |19                |100               |
|Г.И. Румянцева, М.П.    |              |                  |                  |
|Воронцова. М., 1990     |              |                  |                  |
|Позняковскийй В.М.      |19            |                  |100               |
|Гигиенические основы    |              |                  |                  |
|питания, безопасность и |              |                  |                  |
|экспертиза пищевых      |              |                  |                  |
|продуктов. Новосибирск, |              |                  |                  |
|Сибирское               |              |                  |                  |
|университетское         |              |                  |                  |
|издательство, 2002 г.   |              |                  |                  |
|Г.Н. Красновкий.        |19            |                  |100               |
|Гигиеническая оценка    |              |                  |                  |
|вредных веществ в воде, |              |                  |                  |
|под. Ред.. С.Н. 1975;   |              |                  |                  |
|Г.Н Красновский.        |19            |                  |100               |
|Проблема пороговости в  |              |                  |                  |
|токсикологии, под. ред. |              |                  |                  |
|М.1979                  |              |                  |                  |
|Крупита П.Н. и Петров   |19            |                  |100               |
|В.Н. О методике         |              |                  |                  |
|организации санитарного |              |                  |                  |
|надзора, Воен.-мед.     |              |                  |                  |
|Журнал., №10, с50, 1980;|              |                  |                  |
|Гигиена детей и         |19            |                  |100               |
|подростков, по ред. В.Н |              |                  |                  |
|Кардашенко, М., 1980    |              |                  |                  |
|Шавеллев Ф.А. и Орлов   |19            |                  |100               |
|Г.А Водоснабжение       |              |                  |                  |
|больших городов         |              |                  |                  |
|зарубежных стран, М.,   |              |                  |                  |
|1987                    |              |                  |                  |












 8. әдебиеттер
8.1 Негізгі әдебиеттер:
8.1.1.Физиология питания, санитария и гигиена: Мартинчик А.Н., Королев
А.А., Трофименко Л.С./М.: Изд. Центр «Академия», 2004. -192.
|8.1.2.  Общая  гигиена/ по ред.  Г.И. Румянцева, М.П. Воронцова. М., 1990     |
|8.1.3. Позняковский В.М. Гигиенические основы питания, безопасность и         |
|экспертиза пищевых продуктов. Новосибирск, Сибирское университетское          |
|издательство, 2002 г.                                                         |
|8.1.4. Г.Н. Красновкий. Гигиеническая оценка вредных веществ в воде, под.     |
|Ред.. С.Н. 1975;                                                              |
|8.1.5. Г.Н Красновский. Проблема пороговости в токсикологии, под. ред. М.1979 |


    8.2.Қосымша әдебиеттер:
|8.2.1. Г.Н. Красновкий. Гигиеническая оценка вредных веществ в воде, под.     |
|Ред.. С.Н. 1975;                                                              |
|8.2.2 Г.Н Красновский. Проблема пороговости в токсикологии, под. ред. М.1979  |
|8.2.3 Крупита П.Н. и Петров В.Н. О методике организации санитарного надзора,  |
|Воен.-мед. Журнал., №10, с50, 1980;                                           |
|8.2.4 Гигиена детей и подростков, по ред. В.Н Кардашенко, М., 1980            |
|8.2.5 Шавеллев Ф.А. и Орлов Г.А Водоснабжение больших городов зарубежных      |
|стран, М., 1987                                                               |

Пәндер