Файл қосу

Топырақ микробиологиясы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ
                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|  3 деңгейлі СМЖ      |ПОӘК                   |ПОӘК                          |
|құжаты                |                       |042-14-4-03.01.20.25/02-2013  |
|«Микробиология»       |№ 1 басылым            |                              |
|пәнінің студенттерге  |« __ » _________ 2013  |                              |
|арналған оқу          |ж.                     |                              |
|әдістемелік кешені    |                       |                              |











                           «Микробиология» пәнінің
                     5В080100 – «Агрономия» мамандығына
                        бойынша күндізгі және сырттай
                    оқу бөлімінің студенттеріне арналған


                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

















                                Семей-2013 ж.


                                  Алғы сөз


   1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ:
   Құрастырушылар: ______________ Байгазанов А. Н. ғ.в.к.,  доцент;  Шәкәрім
   атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Ветеринариялық  санитария»
   кафедрасы « ___ » ___________ 2013ж.




   2.Талқыланды:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   №  ____ хаттама « ___ »  ___________  2013 ж.
   Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   №  1  хаттама « ___ » ___________ 2013 ж.
   Төрайымы _____________ А.В.Тлебаева




   3.  БЕКІТІЛДІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды
   №  1  хаттама « ___ » ___________ 2013 ж.


    ғаОӘК төрайымы____________  Г.Искакова



     4.  ЕКІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ























                                   Мазмұны

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   3. Курстың саясаты мен форматы
   4. Білімді бағалау саясаты
   5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   6.  Студенттердің  оқытушының  қатысуымен  атқаратын  өздік  жұмыстарының
      (ОСӨЖ) мазмұны және студенттердің өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны
   7. Пәннің оқу процессінің күнтізбелік кестесі


































                               1.Жалпы жағдай
1.1 Оқытушы және пән жайында жалпы мағлұматтар
- Байгазанов Абдрахман Нурмухамбетович - ғ.в.к., доцент
- Мусатаева Бибигуль Тулегеновна – аға оқытушы
-«Ветеринариялық санитария»-кафедрасы
-Байланыс ақпараты-ұялы телефоны- 8-777-331-59-71; 8 777-511-88-69, № 5 оқу
ғимараты, № 307, 308 кабинет.
-Оқу өткізілетін орны № 303, 304 аудитория.
- Пән аты – «Микробиология».
- Кредит саны – 2
- Семестр – 3

1.2 Оқу – жұмыс жоспарының көшірмесі (кесте 1)

                 (Кесте 1) Оқу – жұмыс жоспарының көшірмесі.

|Курс            |Семестр           |Кредиттер    |ДС (сағ)            |
|А               |4,0               |95-100       |өте жақсы           |
|А -             |3,67              |90-94        |өте жақсы           |
|В+              |3,33              |85-89        |Жақсы               |
|В               |3,0               |80-84        |Жақсы               |
|В-              |2,67              |75-79        |Жақсы               |
|С+              |2,33              |70-74        |Қанағаттанарлық     |
|С               |2,0               |65-69        |Қанағаттанарлық     |
|С-              |1,67              |60-64        |Қанағаттанарлық     |
|Д+              |1,33              |55-59        |Қанағаттанарлық     |
|Д               |1,0               |50-54        |Қанағаттанарлық     |
|F               |0                 |-49          |қанағаттанарлықсыз  |
|I               |NA                |-            |Бітпеген            |
|P               |-                 |-            |Пәнді өтті          |















      5.  САҒАТ  ТҮРІНЕ  БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ


            2 кесте -  Пәннің мазмұны. Сабақ  түріне  байланысты  сағаттарды
бөлу

|Тақырып|Дәріс тақырыптары                   |Сағат саны                  |
|       |                                    |                            |
|№      |                                    |                            |
|       |                                    |ЛК   |ЛБ   |ОСӨЖ     |СӨЖ    |
|1      |2                                   |3    |4    |5        |6      |
|1      |Микробиология пәні және мақсаты     |1    |1    |2        |2      |
|2      |Микроорганизмдер систематикасы      |1    |1    |2        |2      |
|3      |Микроскопиялық саңырауқұлақтар және |1    |1    |2        |2      |
|       |оның классификациясы                |     |     |         |       |
|4      |Микроорганизм физиологиясы          |1    |1    |2        |2      |
|5      |Микроорганизм физиологиясы          |1    |1    |2        |2      |
|6      |Микроорганизм экологиясы            |1    |1    |2        |2      |
|7      |Микроорганизм генетикасы            |1    |1    |2        |2      |
|8      |Микроорганизм және қоршаған орта    |1    |1    |2        |2      |
|9      |Микрорганизм мен өсімдік арасындағы |1    |1    |2        |2      |
|       |өзара қарым-қатынас                 |     |     |         |       |
|10     |Көмірқышқыл ,азот және басқа        |1    |1    |2        |2      |
|       |элементтің микрооганизм өзгерісінен |     |     |         |       |
|       |бірігуі                             |     |     |         |       |
|11     |Инфекция негізі                     |1    |1    |2        |2      |
|12     |Иммунитет негізі                    |1    |1    |2        |2      |
|13     |Топырақ микробиологиясы             |1    |1    |2        |2      |
|14     |Топырақ микробиологиясы             |1    |1    |2        |2      |
|15     |Дәрістерді шолу                     |1    |1    |2        |2      |
|       |Қорытындысы                         |15   |15   |30       |30     |


                           6.ОСӨЖ ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ
                         3 Кесте           ОСӨЖ және СӨЖ жоспары

|№   |ОСӨЖ                                          |СӨЖ                  |
|    |аудиториялық         |аудиториядан тыс        |                     |
|1   |2                    |3                       |4                    |
|1   |Биологиялық          |Микробиология даму      |Прокариоттардың      |
|    |микроскоптың         |тарихы.                 |эукариоттардан айқын |
|    |құрылысы.Имерсионды  |                        |ерекшеліктері.       |
|    |жүйемен жұмыс істеу  |                        |                     |
|    |тәртібі.             |                        |                     |
|2   |Бактерияның негізгі  |Микроорганизм           |Эпифитті және        |
|    |формалары.           |классификациясы.        |ризосфералы          |
|    |                     |                        |микрофлора.          |
|3   |Актиномицеттердің,   |Микроорганизмдердің     |Дезинфекция.         |
|    |зең                  |химиялық құрамы.        |Дезинфекциялайтын    |
|    |саңырауқұлақтардың   |                        |заттардың негізгі    |
|    |дайын препараттарын  |                        |топтарының           |
|    |әзірлеу, микроскопия.|                        |мінездемесі.         |
|4   |Бактериялық препарат |Риккетсиялар,микоплазмал|Микроорганизмерге    |
|    |әзірлеу және бояу    |ар,хламидилер қысқаша   |биологиялық          |
|    |тәсілдері.           |сипаттамасы.            |факторлардың әсері.  |
|5   |Грам әдісі бойынша   |Микроорганизмдерге      |Силостау әдістері.   |
|    |бояу тәсілі.         |химиялық факторлардың   |                     |
|    |                     |әсері.                  |                     |
|6   |Виртц әдісі бойынша  |Генетикалық             |Картоп ауруының      |
|    |спораны бояу. Дайын  |өзгерістердің           |қоздырғыштары.       |
|    |препараттан капсуланы|классификациясы.        |                     |
|    |анықтау. «Аспа       |                        |                     |
|    |тамшы»әдісі бойынша  |                        |                     |
|    |препарат             |                        |                     |
|    |микроскопиясын       |                        |                     |
|    |әзірлеу.             |                        |                     |
|7   |Дезинфекция,пастериза|Қоздырғыш,токсикоз және |Консервіленген       |
|    |ция,асептика және    |токсикоинфекцияның      |көкөністер           |
|    |антисептика.         |мәдени құрамы.          |микрофлорасы.        |
|8   |МПА және МПБ әзірлеу.|Қоздырғыш,токсикоз және |Консервіленген жеміс |
|    |                     |токсикоинфекцияның      |микрофлорасы.        |
|    |                     |биохимиялық құрамы.     |                     |
|9   |Микробтан таза       |Микроорганизмдерге      |Топырақ түзуші       |
|    |культураны бөліп алу.|биологиялық факторлардың|процесс және         |
|    |                     |әсері.                  |топырақтың микробты  |
|    |                     |                        |цианоздарын          |
|    |                     |                        |түрлендіру.          |
|10  |ЕПА микробтарының    |Инфекция түрлері        |Топырақ              |
|    |таза культурасының   |                        |микроқоныстанушыларын|
|    |өсуін анықтау        |                        |а топырақ өңдеуі мен |
|    |                     |                        |мелиорациясы әсері.  |
|11  |Микробтың            |Қорғанудың спецификалық |Органикалық          |
|    |протеолитикалық,     |емес факторлары.        |тыңайтқыштармен      |
|    |сахаралитикалық      |                        |өңделген топырақ     |
|    |қасиеттерін анықтау. |                        |микрофлорасы.        |
|12  |Микроб тұқымдарын    |Топырақтың тұқымдандыру |Пестицидтердің       |
|    |анықтау колититр,    |жолы мен  таралу        |микроорганизмдерге   |
|    |коли-индекс.         |көздері.                |әсері.               |
|13  |Ауылшаруашылық       |Антибиотиктердің        |Көң микрофлорасы.    |
|    |культурасын          |мінездемесі.            |                     |
|    |тұқымдандыру жолы мен|                        |                     |
|    |таралу көздері.      |                        |                     |
|14  |Нан және ұн өнімдерін|Жем-шөпті тұқымдандыру  |Топырақты            |
|    |санитарлы-микробиолог|жолы мен таралу көздері.|зиянсыздандырудың    |
|    |иялық бағалау.       |                        |химиялық және        |
|    |                     |                        |термиялық әдістері.  |
|15  |Қорытынды сабақ.     |Микроорганизмдердің     |Жануар организмінің  |
|    |                     |санитрлық көрсеткіштері.|микрофлорасы.        |

      3 а кестесі
|Тақырып № |Дәріс тақырыптарының      |ОСӨЖ тақырыптары(аудиториядан тыс)|
|          |аттары                    |                                  |
|1         |Микробиология пәні және   |Биологиялық микроскоп құрылысы.   |
|          |оның  мақсаты.            |Имерсионды жүйесімен жұмыс істеу  |
|          |                          |тәртібі.                          |
|2         |Микроорганизм             |Бактерияның негізгі формалары.    |
|          |систематикасы.            |                                  |
|3         |Микроскопиялық            |Зең саңырауқұлақтар,              |
|          |саңырауқұлақтар және оның |актиномицеттерден дайын препарат  |
|          |классификациясы.          |әзірлеу, микроскопия.             |
|4         |Микроорганизм             |Бактериялық препарат әзірлеу және |
|          |физиологиясы.             |бояу тәсілдері.                   |
|5         |Микроорганизм             |Грам әдісі бойынша бояу тәсілі.   |
|          |физиологиясы.             |                                  |
|6         |Микроорганизм экологиясы. |Виртц әдісі бойынша спораларды    |
|          |                          |бояу тәсілі. Дайын препаратта     |
|          |                          |капсуланы анықтау «Аспа тамшы»    |
|          |                          |әдісі бойынша микроскопиялық      |
|          |                          |препарат әзірлеу.                 |
|7         |Микроорганизм генетикасы. |Дезинфекция, пастеризация,        |
|          |                          |асептика және антисептика.        |
|8         |Микроорганизм мен қоршаған|ЕПА және ЕПС әзірлеу.             |
|          |орта.                     |                                  |
|9         |Микроорганизм мен өсімдік |Микрооганизмдердің таза           |
|          |арасындағы өзара          |культурасын бөліп алу.            |
|          |қарым-қатынас.            |                                  |
|10        |Көмірқышқыл, азот және    |ЕПА микроорганизмдердің таза      |
|          |т.б. химиялық             |культурасының өсуін анықтау       |
|          |элементтердің             |                                  |
|          |микроорганизм өзгеруінен  |                                  |
|          |бірігуі.                  |                                  |
|11        |Инфекция негізі.          |Микробтың протеолитикалық,        |
|          |                          |сахаралитикалық құрамын анықтау.  |
|12        |Иммунитет негізі.         |Микроб тұқымдарын анықтау,        |
|          |                          |колититр, коли-индекс             |
|13        |Топырақ микробиологиясы.  |Ауыл шаруашылық культурасын       |
|          |                          |тұқымдастыру жолы мен таралу      |
|          |                          |көздері.                          |
|14        |Топырақ микробиологиясы.  |Нан және ұн өнімдерін             |
|          |                          |санитарлы-микробиолгиялық бақылау.|
|15        |Шолу дәрісі               |Сабақты қорытындылау              |


      3 б кестесі
|№    |Жоспар                                                              |
|     |Зертханалық сабақ                    |ОСӨЖ (аудиториялық) (АКР)     |
|1    |2                                    |3                             |
|1    |Микробиологиялық  зертхана, оның     |Микробиологияның  даму тарихы.|
|     |міндеттері. Иммерсионды  жүйе.       |                              |
|2    |Микроорганизмдердің негізгі          |Микроорганизм классификациясы.|
|     |формалары.                           |                              |
|3    |Ашытқы  саңырауқұлақтарының, дрожжы  |Микроорганизмдердің химиялық  |
|     |және  актиномицеттердің              |қасиеті.                      |
|     |морфологиясы.                        |                              |
|4    |Бояулар,бояу ерітінділері.           |Риккетсиялар,микоплазмалар,хла|
|     |Бактериялық препарат дайындау        |мидилердің қысқаша            |
|     |техникасы. Бояудың қарапайым тәсілі. |мінездемесі.                  |
|5    |Бояудың күрделі тәсілі. Грам және    |Микроорганизмдерге химиялық   |
|     |Циль-Нильсен әдісі бойынша бояу.     |факторлардың әсері.           |
|6    |Спора және капсуланы анықтау тәсілі. |Генетикалық өзерістің         |
|     |Бактерияның қоздырғышын анықтау.     |классификациясы.              |
|7    |Коллоквиум.                          |Қоздырғыштардың, токсикоз және|
|     |                                     |токсикоинфекцияның мәдени     |
|     |                                     |культуральдық қасиеттері.     |
|8    |Зертханалық  аппаратура.             |Қоздырғыштардың, токсикоз және|
|     |Залалсыздандыру  әдістері.           |токсикоинфекцияның мәдени     |
|     |Қоректік ортаны дайындау.            |биохимиялық қасиеттері.       |
|9    |Микробтардың таза өсіндісі. Анықтау  |Микроорганиздерге биологиялық |
|     |әдістері. Аэроб және анаэробты       |факторлардың әсері.           |
|     |қалпына келтіру.                     |                              |
|10   |Микроорганизмдердің культуральді     |Инфекция түрлері              |
|     |қасиеттері.                          |                              |
|11   |Микроорганизмдердің ферментативтік   |Өзгеше емес факторларды       |
|     |қасиеті. Микроорганизм түрін анықтау |қорғау.                       |
|12   |Топырақ, су, ауа микрофлорасы.       |Топырақ тұқымдануы жолы мен   |
|     |                                     |таралу көздері.               |
|13   |Жем-шөп микрофлорасы                 |Антибиотиктер мінездемесі.    |
|14   |Нан және ұнға өнімдерін              |Жем-шөп тұқымдандыру жолдары  |
|     |санитарлы-микробиологиялық бағалау.  |мен таралу көздері.           |
|15   |Коллоквиум.                          |Санитарлық-көрсеткіштері      |
|     |                                     |микроорганизмдер.             |


          3 в кестесі Студенттердің өздік жұмысының жоспары ( СӨЖ)


   |№    |Тақырыптың аталуы                                      |Сағат       |
|1    |Прокариоттардың эукариоттардан айқын ерекшеліктері.    |2           |
|2    |Эпифитті және ризосфералы микрофлора.                  |2           |
|3    |Дезинфекция. Дезинфекциялайтын заттардың негізгі       |2           |
|     |топтарының мінездемесі.                                |            |
|4    |Микроорганизмерге биологиялық факторлардың әсері.      |2           |
|5    |Силостау әдістері.                                     |2           |
|6    |Картоп ауруының қоздырғыштары.                         |2           |
|7    |Консервіленген көкөністер микрофлорасы.                |2           |
|8    |Консервіленген жеміс микрофлорасы.                     |2           |
|9    |Топырақ түзуші процесс және топырақтың микробты        |2           |
|     |цианоздарын түрлендіру.                                |            |
|10   |Топырақ микроқоныстанушыларына топырақ өңдеуі мен      |2           |
|     |мелиорациясы әсері.                                    |            |
|11   |Органикалық тыңайтқыштармен өңделген топырақ           |2           |
|     |микрофлорасы.                                          |            |
|12   |Пестицидтердің микроорганизмдерге әсері.               |2           |
|13   |Көң микрофлорасы.                                      |2           |
|14   |Топырақты зиянсыздандырудың химиялық және термиялық    |2           |
|     |әдістері.                                              |            |
|15   |Жануар организмінің микрофлорасы.                      |2           |
|     |Барлығы                                                |30          |

                      Оқу процесінің күнтізбелік графигі
                               «Микробиология»
Кесте 4                       Оқу процесінің күнтізбелік графигі
                               «Микробиология»

№Апталар1234567891011121314151Бақылау түріКККККККРК1ККККККККРК22Дәріс сабағына қатынасу(ОСӨЖауд.тыс)1111111/711111111/83Дәріске дайындық2222222/1422222222/164Аудиториялық ОСӨЖ1111111/711111111/85Зертханалық сабаққа дайындық3333333/2133333333/246СӨЖ3333333/2133333333/247Баллдары10101010101010/701010101010101010/80
К-конспект, студент өздік жұмысы бойынша конспект дайындап, ауызша жауап беруі керек. Өте жақсы жауап – 3 балл, жақсы жауап – 2 балл, жауап бермесе –1 балл.
Пәндер