Файл қосу

ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ТӘСІЛДЕРІ ЖӘНЕ БУЫП - ТҮЮ МАТЕРИАЛДАРЫ




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                          |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                       |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты        |ПОӘК        |                                  |
|                               |            |ПОӘК 042-18-7.1.56/01-2013        |
|Оқытушылар үшін «Тамақ         |№1 басылым  |                                  |
|өнімдерін сақтау тәсілдері және|«18» 09 2013|                                  |
|буып-түю материалдары»  пәнінің|            |                                  |
|жұмыс оқу бағдарламасы         |            |                                  |







                   «ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ТӘСІЛДЕРІ ЖӘНЕ
                           БУЫП-ТҮЮ МАТЕРИАЛДАРЫ»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                               мамандығы үшін





             ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                    Cемей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің  технологиясы»  кафедрасының
т.ғ.к., доцент м.а. Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________28 тамыз 2013 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1   «Ет,  сүт  және  тамақ  өнімдерінің  технологиясы»   кафедрасының
мәжілісінде


    №1 хаттама 28 тамыз 2013ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.Қ. Әсенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ








                                   Мазмұны

|1     |Қолдану аясы                                                |4      |
|2     |Нормативтік сілтемелер                                      |4      |
|3     |Жалпы ережелер                                              |4      |
|4     |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны                        |6      |
|5     |Студенттердің өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі  |7      |
|6     |Пән бойынша оқу-әдістемелік карта                           |8      |
|7     |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы        |10     |
|8     |Әдебиеттер                                                  |11     |
































































     1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ


     «Тамақ өнімдерін сақтау тәсілдері және буып-түю материалдары»  пәнінің
оқу-әдістемелік  кешені  5В072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің   технологиясы»
мамандығы  бойынша  оқытылатын  студенттерге  арналған.  Студенттерді   курс
мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс
саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің   негізі
болып табылады.




    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


     «Тамақ өнімдерін сақтау тәсілдері және буып-түю материалдары»  пәнінің
оқу-әдістемелік  кешені  050728  –   «Өңдеу   өндірістерінің   технологиясы»
мамандығына  арналған  Мемлекеттік  стандартқа  қосымша  элективті   каталог
бойынша жасалынған.
    «Тамақ өнімдерін сақтау тәсілдері және буып-түю  материалдары»  пәнінің
оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін
белгілейді және құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
         - 6М072800 - «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы  бойынша
жалпыға  бірдей  білім   стандарты,   ҚР   МЖБС   3.08.354-2006,   Қазақстан
Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2006 жылғы   9  қаңтардан  №
671 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған.
         - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің  оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар» ;
          - ДП  042-1.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы».




    3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


    3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны
    Студент  бұл  пәнді  оқу  барысында  буып-түю  материалдар  мен   тамақ
өнімдерін буып-түйіп  сақтау  тәсілдерімен,  олардың  сапасымен,  тауарларды
сақтау кезіндегі маркілеудің маңызы және тауарларды  сақтау  мен  тасымалдау
кезіндегі жағдайлар  мен  оларға  әсер  ететін  факторлар  туралы,  буып-түю
материалдарының өнім түрлеріне  байланысты  ерекшеліктерімен  танысу.  Жұмыс
барысында буып-түю кезінде өнім түрлеріне  байланысты  қандай  материалдарды
қолдану  реттілігін  де  оқып  үйренеді.  Студенттер  білімдерін   теориялық
тұрғыда   оқып-үйренумен   қатар,   тәжірибе   жүзінде   кәсіпорында   өңдеу
үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы  толықтырады.   Осы  пәнді  оқыту
нәтижесінде  болашақ  арнаулы  инженерлік  пәнді   таңдауға   және   өндіріс
кәсіпорынында  инженер-технолог  ретінде  жұмысына  қажет   бейімділік   пен
шеберлікті меңгеруге көмектеседі.
      «Тамақ өнімдерін сақтау тәсілдері және  буып-түю  материалдары»  курсы
бір-бірімен  тығыз  байланысты  төрт  түрден  тұрады:   дәріс,   зертханалық
жұмыстар, аудиторияда  оқытушының  бақылауымен  жүретін  студенттің  өзіндік
жұмысы (ОСӨЖ) және студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖ). Дәріс сабағы ең  маңызды
түрі  болып  табылады,  яғни  пәннің   маңызды   және   күрделі   бөлімдерін
меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған  нәтижелерді
әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты  материалдарды оқу-
әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып СӨЖ және СӨЖО түрінде  өңделеді
және оқытушының қадағалауында болады.

    3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
   Тамақ өнімдерін сақтау тәсілдері мен буып-түю материалдары  үшін  білікті
маман дайындау, қазіргі  таңда  ең  маңызды  тапсырма  болып  табылады.  Бұл
халықтың әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп, тұтынушыларға  тек
сапалы  киім   өнімдері   мен   материалдарды   сатуға   мүмкіндік   береді.
Студенттерге білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді  меңгеру
үшін және өндіріс  кәсіпорынында  инженер-технолог  ретінде  жұмысына  қажет
бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.


    3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
      «Тамақ өнімдерін сақтау және буып-түю материалдары» мамандығы  бойынша
болашақ маман ретінде  көптеген  мәселелерді  қарастыра  отырып  ең  алдымен
қолданылатын материалдардың сапасына, олардың дұрыс  таңдалуына,  тасымалдау
кезінде өнімнің сапасының бұзылмауына және тауарарды маркілеуге   байланысты
 мәліметтерді анықтау.

    3.4. Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
- Студент тамақ өнімдерін сақтау түрлерін;
- Студент буып-түю материалдарының түрлерін;
- Студент тауарларды маркілеу туралы;
- Студент өнімдерді сақтауға арналған ыдыстар мен қорап түрлерін;
- Студент буып-түю материалдарының өнім түрлеріне байланысты ерекшеліктерін
айыра алу керек.


    3.5. Курс пререквизиті:
     Тамақ өнімдерін сақтау және буып-түю материадарының әдістері мен
тауарларды сақтау кезіндегі маркілеудің маңызын , сақтау және тасымалдау
кезіндегі жағдайлардың әсері.


    3.6. Курс постреквизиті:
    Тамақ өнімдерін сақтау және  буып-түю  материалдары,  өнімдерді   өңдеу
өндірісіндегі есеп және есеп берушілік болады.

      3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді:
                                                                   Кесте - 1

|Курс|Семестр |Кредит |Дәріс |Арнайы    |Зертх. |ОСӨЖ   |СӨЖ  |Барлығы |Жиынтық  |
|    |        |саны   |тер   |тапсырма  |сабақ  |(сағ.) |(сағ.|(сағ.)  |тексеру  |
|    |        |       |      |          |       |       |)    |        |формасы  |
|2                                                      |4,6               |
|1                                                      |2                 |
|Дәрісханалық сабақ                                                        |
|Модуль 1. Пәнге кіріспе                                                   |
|1. Тамақ өнімдерін сақтау мен буып-түюге арналған жалпы|1                 |
|ұсыныстар.                                             |                  |
|2. Буып-түю материалдарының түрлері.                   |1                 |
|3. Өнім сапасын сақтаудағы буып-түюдің сапасы.         |1                 |
|4. Тауарларды сақтау кезіндегі маркілеу маңызы.        |1                 |
|5. Тауарларды сақтау мен тасымалдау кезіндегі жағдайдың|1                 |
|әсері.                                                 |                  |
|Модуль 2. Астық және астық өнімдерін сақтау әдістері мен буып-түю         |
|материалдары                                                              |
|6. Өнімдерді сақтаудың дәстүрлі және заманауи әдістері.|1                 |
|7. Өнімнің ерекшелігіне байланысты буып-түю.           |1                 |
|8. Өнімді сақтауға арналған ыдыстар мен қораптар.      |1                 |
|9. Сақтау барысында өнімінің сапасына әсер ететін      |1                 |
|факторлар.                                             |                  |
|10. Буып-түю материалдарының өнім түрлеріне байланысты |                  |
|ерекшеліктері.                                         |                  |
|Модуль 3. Ет және тамақ өнімдерін сақтау әдістері мен буып-түю            |
|материалдары                                                              |
|11. Өнімді сақтаудың дәстүрлі және заманауи әдістері.  |1                 |
|12. Өнімнің ерекшелігіне байланысты буып-түю.          |1                 |
|13. Өнімді сақтауға арналған ыдыстар мен қораптар.     |1                 |
|14. Сақтау барысында өнімнің сапасына әсер ететін      |1                 |
|факторлар.                                             |                  |
|15. Буып-түю материалдарының өнім түрлеріне байланысты |1                 |
|ерекшеліктері.                                         |                  |
|Барлығы                                                |15                |
|Зертханалық сабақтар                                   |                  |
|                                                       |                  |
|Практикалық (семинар) сабақтар                         |                  |
|                                                       |                  |



    5 ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ


    5.1 Буып-түю кезіндегі қауіпсіздік ережелері
    5.2 Буып-түю материалдарына қойылатын талаптар
    5.3 Өнім сапасын анықтайтын әдістер
    5.4 Өнімдерді сақтаудың дәстүрлі және заманауи әдістері
    5.5 Астық өнімдерінің өнім түрлеріне байланысты буып-түю
    5.6.Өнімдердің ерекшелігіне байланысты буып-түю
    5.7 Ет және тамақ өнімдерін сақтау түрлері
    5.8 Өнімді сақтауға арналған ыдыстар мен қораптар



    6  ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ

|Оқулықтар,оқу-методикалық   |Көшірме саны    |Студенттер саны|Қамтамасыз ету |
|оқу-құралдарының атаулары   |                |               |пайызы         |
|1                           |2               |3              |4              |
|Смиренный И.Н., Кулаков В.А.|3               |4              |75             |
|Инфраструктура упаковочной  |                |               |               |
|отрасли Российской          |                |               |               |
|Федерации. – М.: УПАКСЕРВИС,|                |               |               |
|2012, - 32 с.               |                |               |               |
|Митрофанов В.П., Бобров В.И.|3               |               |               |
|Технологическое оборудование|                |               |               |
|и оснастка упаковочного     |                |               |               |
|производства: учебное       |                |               |               |
|пособие. Изд. МГУП.  М.:    |                |               |               |
|2005, 204 с.                |                |               |               |
|Медяник Н.Л., Варламова     |3               |               |75             |
|И.А., Калугина Н.Л., Коляда |                |               |               |
|Л.Г. Производство и         |                |               |               |
|утилизация металлической    |                |               |               |
|тары: Учеб. пособие.        |                |               |               |
|Магнитогорск: ГОУ ВПО       |                |               |               |
|«МГТУ», 2009.191 с.         |                |               |               |
|Ильясов С.Г. Процессы и     |3               |               |75             |
|аппараты упаковочного       |                |               |               |
|производства: конспект      |                |               |               |
|лекций/ М.: МГУП, 2005-     |                |               |               |
|180с.                       |                |               |               |


    7 Әдебиеттер
   1. Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Смиренный И.Н., Кулаков В.А. Инфраструктура упаковочной отрасли
Российской Федерации. – М.: УПАКСЕРВИС, 2012, - 32 с.
      2. Ефремов Н. Ф. Тара и ее производство: Учебное пособие.-  М.:  МГУП,
         2001.
      3. Каверин В. А., Феклин К. П. Выбор, изготовление, испытания  тары  и
         упаковки.- М.: МГУП, 2005-260 с.
      4. Ефремов Н.Ф., Корнилов И.К., Лебедев Ю.М.  Надежность  и  испытание
         упаковки: Учеб. пособие/ Моск. гос. ун-т печати. – М.: МГУП,  2004.
         – 112 с.
      5. Ефремов Н.Ф., Гротов А.С. и др.  Автоматизированное  проектирование
         упаковки. Учебное пособие. М., Университетская книга, Логос,  2008,
         - 248с.
    7.1.9   Ефремов  Н.Ф.,   Колесниченко   М.Г.   Технология   упаковочных
процессов. Учеб. пособие/ Моск. гос. ун-т печати. – М.: МГУП, 2011. –350 с.
      7.1.10 Сокольников Ю. УПАКОВКА.  Все  об  упаковке.  ТИГРА,  Магнезия,
 2005, - 156 с.
     11. Пашков А.К., Полярин Ю.Н. Пакетирование и перевозка  тарно-штучных
         грузов. – М., Транспорт, 2000. – 254 с., ил.
     12. Каверин В.А., Феклин К.П. Упаковочные машины, аппараты, материалы.
         Лабораторный  практикум — В.А. Каверин, К.П. Феклин. —  МГУП.  М.,
         2004. 164 с.
     13.  Митрофанов  В.П.,  Бобров  В.И.  Технологическое  оборудование  и
         оснастка упаковочного производства: учебное  пособие.  Изд.  МГУП.
         М.: 2005, 204 с.
     1. Қосымша әдебиеттер
    7.2.1   Ильясов С.Г. Процессы  и  аппараты  упаковочного  производства:
конспект лекций/ М.: МГУП, 2005- 180с.
    7.2.2   Бобров   В.И.   Системы   автоматизированного    проектирования
упаковочного  производства учебное пособие/ М.: МГУП, 2006- 314 с.
    7.2.3 Веселов А.И. Технологическое оборудование и оснастка  упаковочных
производств: Учебное пособие. – М.: Издательский  комплекс  МГУПП,  2008,  -
228 с.
              4.  Веселов А.И., Веселова И.А. Технологическое оборудование,
                 оснастка и основы проектирования упаковочных  производств:
                 Учебное пособие. – М.: ИНФРА-М, 2011. – 262 с.  –  (Высшее
                 образование).
              5.  Климова Е.Д. Упаковочные материалы: учебное пособие/  М.:
                 МГУП, 2010.- 154 с.
6.  Медяник Н.Л., Тарасюк Е.В. Метрология, стандартизация и  сертификация  в
 упаковочном производстве: Учеб. пособие. - Магнитогорск: ГОУ  ВПО  «МГТУ»,
 2009. - 334 с.
              7.  Медяник Н.Л., Варламова И.А., Калугина Н.Л., Коляда  Л.Г.
                 Производство  и  утилизация  металлической   тары:   Учеб.
                 пособие. Магнитогорск: ГОУ ВПО «МГТУ», 2009.191 с.
              8.  Крыжановский В.К., Кербер М.Л., Бурлов. В.В. Производство
                 изделий из полимерных материалов, – СПб: Профессия, 2008.
                 - 464 с.





Пәндер