Файл қосу

Сойыс малдары



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты    |ОӘК              |ПОӘК                          |
|                         |                 |042-18.23-1.22/02-2013        |
|«Мал шаруашылық          |Басылым № 1      |                              |
|өнімдерінің технологиясы |                 |                              |
|және стандартизациясы»   |                 |                              |
|пәнінің студенттерге     |                 |                              |
|арналған жұмыс           |                 |                              |
|бағдарламасы             |                 |                              |






       «Мал шаруашылық өнімдерінің технологиясы және стандартизациясы»
      пәнінің 5В120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған




                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                        ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014







                                  Алғы сөз


1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы                 _____________  Серикова  А.Т.  в.ғ.к,  профессор
м.а.

                                          _____________   Қойгелдинова  А.С.
в.ғ.к., доцент м.а.

«Ветеринариялық санитария»  кафедрасы,  «___»___________ 2014 ж.







   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2014 ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2014 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2014 ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. Алғаш рет енгізілді










                                   МАЗМҰНЫ

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   3. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   4. Курстың форматы
   5. Курстың саясаты
   6. Бағаны қоюдың саясаты
   7. Әдебиеттер























































1 ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

-Серикова А.Т. в.ғ.к, профессор м.а.

-Койгельдинова А.С. в.ғ.к., доцент м.а.

 -«Ветеринариялық санитария»кафедрасы
-Ақпарттық байланыс – т.53- 19 -70, № 7 оқу ғимараты
-Сабақ өткізу орны - № 309, 311, 312  аудитория
-Пәннің аты «Мал шаруашылық өнімдерінің технологиясы және стандартизациясы»
-Кредит саны – 3


1.2 Пәннің қысқаша сипаттамасы – мал және құс шаруашылығы өнімдері  вет  сан
сараптаудың халық шаруашылық маңызы зор себебі  сойыс  өнімдерін  интенсивті
технологиялық өңдеу негізінде қазіргі  заманғы,  алдыңғы  зерттеу  әдістерін
қолдану, бүгінгі күнде жоғары  сапалы  тағамдық  өнімдерді  алуға  мүмкіндік
береді.  Халықты  зоонтропонозды  аурулардан  қорғау,  жануарлардың   жануар
тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау  ветеринариялық
санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан  жануар  және
құс сойыс өнімдерін, ет  өнімдерін,  сүт  және  сүт  өнімдерін  өндіру  және
шығару  салаларында   зерттеушілік   ұйымдастырушылық,   басқарушылық   және
сараптау қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады.
1.3  Мақсаты-   мал   және   құс    шаруашылығы   өнімдерін   ветеринариялық
санитариялық бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу  әдістерін,  сонымен
қатар жануар  тектес  шикізаттарын  және  өнімдерін  стандартизациялық  және
сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру.
1.4 Білу керек:
- Инфекциялық, инвазиялық аурулардың  қоздырғыштарына  термиялық  әсерлердің
режимдерін (төменгі және  жоғарығы  температуpa)  санитарлық  өңдеу  сапасын
микробиологиялық қадағалау  үшін  вет  бақылау  нысандарынан  сынамалар  алу
ережелері;
- Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және  басқа  да
жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында  дайындау
кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
- Мал және құс шаруашылығы өнімдерін  жабайы  аңдар  және  құстар  өнімдерін
жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВСС-ды ұйымдастыруды және  оның
әдістерін санитарлық бағалауды;
-  Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
-  Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Меңгеру:
- Органикалық, биохимиялық, гистологиялық, бактериологиялық, ғылыми  зерттеу
әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды  анықтау  үшін  малдардың
сойыс   өнімдерін   қарап   тексеру    әдістерін    сонымен    қатар    етті
трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек;
- Өнімдер мен шикізаттардың сапалығын  анықтау  үшін  оргенолептикалық  және
арнайы зерттеу әдістерін;
- Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік  мәселелерді
шешу үшін алынған белгілер;
Істей білу:
- Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін,  сүт  және  сүт
өнімдерін, жұмыртқа  және  жұмыртқа  өнімдерін  жануар  тектес  шикізаттарды
ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу;
- Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу;
- Инфекциялық, инвазиялық, жұқпалы емес аурулар уланулар кезіндегі  мал  құс
өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық  сараптауды  жүргізу
және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу;
-  Жануар  тектес  шикізаттар  мен  өнімдерді  зерттеудің  қазіргі   заманғы
әдістерін қолдану;
Түсіну:
- Сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін,  сүт  және
сүт  өнімдерін  ветеринариялық  санитариялық   сараптауды,   ет   және   құс
комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың  құрылысына,
жер таңдауды квалификациялық  жүргізуге  мүмкіндік  беретін  теорияны  жақсы
түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде  қолданылатын  технология  және
стандартизация негіздерін білу.
Ескере білу:
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін  факторлар  туралы  жалпы
түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу;
 Игеру:
- Сойыс малдарын, құстардын қабылдауға және тапсыру  тасымалдау  және  союға
дайындауға:  микробиологиялық,  технологиялық,  биохимиялық   бақылау   үшін
өнімдерден, шикізаттардан сынама алу;
- Ет өнімдерін өндеу кәсіпорындарында, базарлардың ВСС зертханаларында,  сүт
зауыттарында  ВСС жүргізу;
- Етке, сүтке, жұмыртқа  мен  мал  шикізаттарына  органолептикалық,  физика-
химиялық, гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру.
1.5. Пәнге дейінгі реквизиттері:
1.5.1 Жануарлар морфологиясы
1.5.2 Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
1.5.3 Биофизика
1.5.4 Мал шаруашылығы және азықтардың сапасын бағалау
1,5.5 Микробиология,  вирусология
1.6. Пәннен кейінгі реквизиттер:
1.6.1.Індеттану
1.6.2 Жануарлардың инвазиялы аурулары
1.6.3 Жануарлардың инфекциялы аурулары
1.6.4. Патологиялық анатомия


   2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны




                                                                     кесте 2


|Тақыры|Дәріс тақырыптары               |Дәріс |ЗС    |СОӨЖ   |СӨЖ      |
|п     |                                |      |      |       |         |
|1     |2                               |3     |4     |5      |6        |
|1 модуль. Пәннің анықтамасы және сойыс малдарының сипаттмасы..         |
|1.    |Пәннің анықтамасы және оның мал |2     |1     |3      |3        |
|      |дәрігерлерін дайындаудағы       |      |      |       |         |
|      |маңызы.                         |      |      |       |         |
|   2. |Сойыс малдары. Сойыс малдарының |2     |2     |3      |3        |
|      |сипаттмасы.                     |      |      |       |         |
|    3.| Сойыс малдарын тасымалдау.     |2     |2     |3      |3        |
|4-5.  | Сойыс малдары мен құсты өндеу  |4     |1     |6      |6        |
|      |кәсіпорындары.                  |      |      |       |         |
|   6. | Малдарды сояр алдында          |2     |1     |3      |3        |
|      |күтіп-бағу және оның маңызы.    |      |      |       |         |
| 7-8. | Сойыс малын өндеу гигиенасы мен|4     |1     |6      |6        |
|      |технологиясы негіздері.         |      |      |       |         |
|9.    |Қояндарды сою технологиясы мен  |2     |1     |3      |3        |
|      |гигиенасы ерекшеліктері.        |      |      |       |         |
|  10. |Ауыл шаруашылық құстарын өндеу  |2     |1     |3      |3        |
|      |гигиенасы және технологиясы.    |      |      |       |         |
|2 модуль. Еттің морфологиясы және сүт өнімдерін өндеу технологиясы және|
|гигиенасы.                                                             |
|  11. | Еттің морфологиясы, химиясы    |2     |1     |3      |3        |
|      |және тауартануы.                |      |      |       |         |
|  12. |Еттің сапасына байланысты ұшаның|2     |1     |3      |3        |
|      |қондылық категорияларын анықтау.|      |      |       |         |
|  13. |Субөнімдерін өндеу гигиенасы мен|2     |1     |3      |3        |
|      |технологиялық ерекшеліктері.    |      |      |       |         |
|  14. |Тері-үлбір және техникалық      |2     |1     |3      |3        |
|      |шикізаттарды өндеу технологиясы |      |      |       |         |
|      |және гигиенасы.                 |      |      |       |         |
|  15. |Сүт және ашытылған сүт өнімдерін|2     |1     |3      |3        |
|      |өндеу технологиясы және         |      |      |       |         |
|      |гигиенасы.                      |      |      |       |         |
|      |Барлығы                         |30    |15    |45     |45       |







3. ПӘНДІ ОҚУ ЖӨНІНДЕ ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР

     Сабаққа дайындалуда  алдын  ала  ұсынылған  әдебиеттермен,  әдістемелік
нұсқаулармен  таныс  болу  керек.  Сабақтың  мазмұнына,  мақсатына,  негізгі
сұрақтарына  назар  аударыңыз.  Оқу  кезінде  бағдарламада  берілген  барлық
сұрақтар  бойынша  жұмыс  дәптеріне  конспект  жасалуы  керек.   Зертханалық
сабақтарда берілген тапсырманы  талдау  диалог  түрінде  өтеді.  Зертханалық
сабақ  екі  критерий  бойынша  бағаланады:  сабаққа  қатысу  және  тақырыпты
талдаудағы белсенділік  көрсету.  Сабаққа  қатысу  әр  сабақ  үшін  1  балл,
талдауға қатысу 3 балл  болып  есептеледі  (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-
жақсы, 3 балл- өте жақсы) АБЖ  бойынша  жасалған  жұмысқа  байланысты  жұмыс
дәптерінде жазылады. АБЖ барлығы – 30.  Әрбір  АБЖ  үшбалдық  жүйе   бойынша
есептеледі  (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3  балл-  өте   жақсы).
Күнделікті  үйге  берілген  тапсырманы  тиянақты  орындау,   сабақ   кезінде
тақырыпты   талдауға   белсене   араласу    -    сіздің   емтиханды    жақсы
тапсыруыңыздың кепілі екендігін ұмытпаңыз!

         Аудиториялық  СОӨЖ   сабақ  кезінде  аудиториялық  бақылау   жұмысы
ретінде (АКР-АБЖ) өтеді.  Қолдарыңыздағы  СОӨЖ  жоспары  бойынша  істелінген
жұмыстар дәптерде болуы тиіс.  Ағымдағы  семестрде  15  АБЖ.  Әрбір  АБЖ  үш
балдық жүйе  бойынша есептелінеді (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3
балл- өте жақсы). Аудиториядан тыс СОӨЖ-ді студент  сабақтан  бос  уақытында
дәріске дайындалып  жеке   дәптерге  жазып  және  дәріс  кезінде  сұрақтарды
талқылауға қатысып тиісті бағасын алады.

     СӨЖ   жеке  дәптер  арнау  керек.  Жоспарда  көрсетілген  тақырыптардың
сұрақтарына, ұсынылған  әдебиеттерді  пайдалана  отырып,  нақты  жауап  жазу
керек. Ағымдағы семестрде 15  СӨЖ.



4. КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ

   Курстың саясаты – бұл оқытушының пәнді оқыту барысында студентке қоятын
талаптар жүйесі. Төменде ұсынылатын талаптар тізімі көрсетілген:
    ✓      сабақтан       кешігуге       оны       жіберуге       болмайды;


    ✓ сабақ  үстінде  ұялы  телефондарды  өшіру;
    ✓ барлық  тапсырмаларды  өз  уақытында  орындау;
    ✓  сабақ  үстінде  сағыз  шайнамау,оқытушы   ұсынған   сабақ   жоспарын
      мұқият тыңдап,  оған  белсенді  түрде  қатысу;
    ✓ себепті  жағдаймен  қатыспаған   сабағын  (  деканаттың   рұқсатымен)
      қайта  тапсыру;
    ✓ өз  бетінше  кітапханада және үйде  дайындық  жасау;


   5. КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
   Академиялық  этика  ережесі:
    ✓ тәртіп  сақтау;
    ✓ тәрбиелік;
    ✓ адамшергілік;
    ✓ шыншылдық;
    ✓ жауапкершілігінің бар  болуы;
Оқу   топтарындағы  келіспеушілік  жағдайларды  оқытушылар  немесе
тьюторлардың  қатысуымен  ашық  түрде  талқыға  салу керек, шешілмеген
жағдайда  деканат  қызметкерлері  көмегімен  қарастырылады.


          6 БАҒАНЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
                                                                     2 кесте
|Апта |Бақылау түрі                            |Барлық балл  |Ескертулер  |
|1    |2                                       |3            |4           |
|1    |1-7 апталар бойынша барлық сабақтарға   |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|2    |Тәжірибелік сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|3    |Тәжірибелік сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|4    |Тәжірибелік сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|5    |Тәжірибелік сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |24           |            |
|     |балл                                    |             |            |
|6    |Тәжірибелік сабақтарға 18 балл. СОӨЖ 6  |54           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|7    |Аралық  бақылау 1                       |90           |            |
|1-7 апталар бойынша қортынды баллдар          |300          |            |
|     |8-15 апталар бойынша барлық сабақтарға  |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|8    |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|9    |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|10   |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|11   |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|12   |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |17           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|13   |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 5  |47           |            |
|     |балл. СӨЖ 30 балл                       |             |            |
|14   |Тәжірибелік сабақтарға 12 балл. СОӨЖ 6  |18           |            |
|     |балл.                                   |             |            |
|15   |Аралық бақылау 2                        |90           |            |
|8-15 апталар бойынша қортынды                 |300          |            |
|Емтихан бойынша баллдар                       |400          |            |
|Академиялық аралық бойынша баллдар            |1000         |            |



7. ӘДЕБИЕТТЕР
 Негізігі әдебиеттер
7.1. Большаков А. С. и др. «Технология мяса и мясопродуктов». Москва, 1976
г. с. 399.
7.2.Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575.
7.3.Загаевский И.С., Жмурко Т. В. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с
основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1983 г.
с. 224.
7.4. Житенко П. В. «Технология продуктов убоя животных» Москва,  1984 г. с.
230.
7.5.Макаров В. А.   «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с. 463.
7.6. Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного
и растительного происхождения». Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
7.7.«Продукты животноводства и животное сырье» ГОСТ
  8. Қосымша әдебиеттер
8.1 . Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. «Технология переработки мяса и других
продуктов убоя животных». Москва, 1971 г. с. 159.
8.2. Поздняковский В. М. «Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.3. Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов
убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
8.4. Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза
продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335
8.5.Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва,
Агропромиздат, 1998 г. с. 576.

Пәндер