Файл қосу

Бағалы - терілі шикізат





|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                   |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                          |
|Оқу әдістемелік кешенінің  |ПОӘК              |ПОӘК                       |
|құжаты  3 деңгейлі         |                  |УМКД 042-18-22-1.116/02    |
|                           |                  |-2013                      |
|ПОӘК                       |Басылым № __      |                           |
|-  «Тері, мех, бағалы аң   |от «___»______    |                           |
|шикізатының технологиясы   |                  |                           |
|мен тауартануы»            |                  |                           |
|Пәніннің студентке арналған|                  |                           |
|жұмыс оқу бағдарламасы     |                  |                           |






      5В080300 – «Аңшылықтану және аң шаруашылығы" мамандығына арналған


       «Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    СЕМЕЙ
                                    2013


                                  Алғы сөз


1. құрастырылды
Құрастырушы: _______________ «____»___________20____ Туманбаев В.М. «Мал
шаруашылығы және аңшылықтану, морфология негіздерімен» кафедрасының доцент
м.а.


2. талқыланды
«Мал шаруашылығы және аңшылықтану, морфология негіздерімен» кафедрасының
отырысында
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

Кафедра меңгерушісі ___________  С.Тугамбаева

2.2. Аграрлық  факультеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

Төрағасы  __________ А.Тлеубаева

3. бекітілді
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің
отырысында қаралып, баспаға ұсынылды
Хаттама  №__    «__»_____20___ж

ОӘК төрағасы _____________Г.Искакова




   «__»_____20___ж №__ басылым орнына енгізілген



















                                   Мазмұны
   1. Қолдану саласы.


   2. Студентке арналған пәннің жұмыс бағдарламасы


     3.   Жалпы қағидалар

     4.   Студенттің рейтингін есептеп шығару


     5.   Оқу тұрлерінің оқу- әдістемелік мәліметтері, пәнің жұмыс
бағдарламасы

     6.   СӨБЖ және СӨЖ жұмыс бағдарламасы

     7.   Оқу процессінің календарлық кестесі

      8. Әдебиеттер

























1. Жалпы қағидалар
      1.1 Оқытушы және пән туралы мәліметтер
   – Тұманбаев В.М., доцент м.а., Айтқалиев Б. М., биология кафедрасысының
  оқытушы

      -Байланыс ақпараты – телефоны 53-19-70, № 5 оқу ғимараты
      -Сабақ өтетін бөлмелер - № 103
      -Пәннің аты –  «Тері, мех,  бағалы  аң  шикізатының  технологиясы  мен
тауартануы»
      -Несие саны –3






      1.2.Оқу жоспарынан көшірме
      1кесте


                       Жұмыс оқу жоспарының үзіндісі:

|Курс  |Сем                          |Не                                     |
|      |естр                         |сие                                    |
|      |                             |Д            |ЗС       |ОБӨЖ   |СӨЖ   |
|1     |Кіріспе.                     |1            |1        |1      |1     |
|2     |Бағалы-терілі шикізат        |2            |1        |1      |1     |
|      |стандартизациясы мен         |             |         |       |      |
|      |классификациясы.             |             |         |       |      |
|3     |Бағалы-терілі шикізаттың     |2            |1        |1      |1     |
|      |негізгі тауарлық қасиеттері. |             |         |       |      |
|4     |Бағалы-терілі шикізаттың     |2            |2        |1      |1     |
|      |алғашқы өңдеуі мен           |             |         |       |      |
|      |консервациясы.               |             |         |       |      |
|5     |Бағалы-терілі шикізаттың     |1            |1        |1      |1     |
|      |сапасын анықтау.             |             |         |       |      |
|6     |Бөлек тері шикізат түрлеріне |2            |1        |1      |1     |
|      |тауартану ерешеліктері.      |             |         |       |      |
|7     |Бағалы-терілі жартылай       |1            |1        |1      |1     |
|      |фабрикат.                    |             |         |       |      |
|8     |Бағалы-терілі өңдірістің     |2            |2        |1      |1     |
|      |технология негіздері.        |             |         |       |      |
|9     |Терілерді бояу және илеу.    |2            |1        |1      |1     |
|10    |Терілердің тауарлық қасиеті. |2            |1        |1      |1     |
|11    |Терілердің тауарлық қасиеті. |2            |2        |1      |1     |
|12    |Бағалы-терілі жартылай       |2            |1        |1      |1     |
|      |фабрикатты іріктеу және      |             |         |       |      |
|      |классификация.               |             |         |       |      |
|13    |Бағалы-терілі жартылай       |2            |1        |1      |1     |
|      |фабрикат.                    |             |         |       |      |
|14    |Тері жартылай фабрикаты.     |1            |         |       |      |
|15    |Қысқа және ұзын жүнді        |1            |         |       |      |
|      |терілердің жартылай          |             |         |       |      |
|      |фабрикаты.                   |             |         |       |      |
|      |Теңіз аңдарының терісі.      |1            |         |       |      |
|      |Бағалы терілерді биркалау    |1            |         |       |      |
|      |және бағаларын анықтау,      |             |         |       |      |
|      |Бағалы-терілі шикізаттың     |1            |         |       |      |
|      |сапасын жоғарлату.           |             |         |       |      |
|      |Бағалы-терілі шикізатты      |1            |         |       |      |
|      |жеткізудің негізгі ережелері.|             |         |       |      |
|      |Бағалы-терілі шикізат пен    |1            |         |       |      |
|      |бұйымдарды таңбалау,         |             |         |       |      |
|      |тасымалдау және сақтауы.     |             |         |       |      |






   3. Курс форматы


     Қатынасу: дәрiс, зертханалық сабақтарға мiндеттi түрде қатынасу  керек.
Егерде қандайда болмасын себептермен сiз  оларға  қатынаса  алмасаңыз,  онда
барлық меңгере алмаған материалға жауапкер боласыз. Мiнез –  құлық:  Студент
ар  кодексiн:   мiнез-құлық   этикасын   сақтауы   керек.   Сабаққа   кешiгу
кешiрiлмейтiн қылық. Сабақ үстiнде оқу тәртiбiн жиi  бұзушылар  дәрiсханадан
шығарылып  жiберiледi,  немесе  бүкiл  курс   бойынша   «қанағаттанарлықсыз»
бағамен   жазаланады.   Бақылау   тапсырмалары.   Олар   сөзсiз   орындалып,
белгiленген  мерзiмде  тапсырылуы  қажет.  Кешiгiп  орындалған   жұмыстардың
бағасы өзiнен -  өзi  төмен  болады.  Межелiк  бағалау:  Межелiк  бағалаудың
қортындысы сабақ қатысуы мен үлгерiмiне, студенттердiң белгiленген  мерзiмге
өз бетiмен жұмыс орындауына, сабақта  ауызша  немесе  жазбаша  түрде  берген
жауабына, межелiк бақылау  қортындысына  байланысты  қойылады.  Көшiрiп  алу
және  бiреудiң  шығармасын  толық  немесе  жарым-жартылай  өз  атымен  ұрлап
пайдалану: Қандай да болмасын көшiрiп алу немесе бiреудiң шығармасын  толық,
не жарым-жартылай өз  атымен  ұрлап  пайдалану  (басқа  студенттерден  дайын
тапсырма  және  шешiмдер  көшiрмесiн   пайдалану)   дәрiсханадан   шығарумен
тоқтатылады немесе «қанағаттанарлықсыз» бағамен жазаланады.


   4. курс саясаты

Бірігіп жұмыс істеу барысында біз келесідей тәртіпті  ұстанамыз:
    • Оқытушымен студент бір-біріне сыйластықпен қарау керек.
    • Кез келген тәртіп бұзушылықтар жазаланады, ал белсенді жұмыс керісінше
      мадақталады.
    • Сабаққа кешікпеу және сабақты босатпау.
    • Білімді бағалау баллды-рейтингті жүйе бойынша жүргізіледі.

   5.Баға қоюдың саясаты

      «Тері,  мех,  бағалы  аң  шикізатының  технологиясы  мен   тауартануы»
пәнінен балдық көрсеткіш
                                                                     2 кесте
|Апта    |Бақылау түрі                                 |Балл    |Ескерту      |
|        |                                             |жиыны   |             |
|1       |2                                            |3       |4            |
|        |1 ден 7 апта аралығында барлық сабақ         |30      |             |
|        |түрлеріне қатысуы                            |        |             |
|1       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|2       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|3       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|4       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|5       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|6       |Аралық бақылау 16 балл. СРСП 7 балл.         |35      |             |
|        |СРС 12 балл                                  |        |             |
|7       |Межелік бақылау 1                            |60      |             |
| 1 ден 7 апта аралығында оқу қорытындысының балдық    |300     |             |
|жиыны                                                 |        |             |
|        |8 ден 15 апта аралығында барлық сабақ        |30      |             |
|        |түрлеріне қатысуы                            |        |             |
|8       |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|9       |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|10      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|11      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|12      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|13      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|14      |Аралық бақылау  15 балл. СРСП 5 балл. СРС 10 |30      |             |
|        |балл.                                        |        |             |
|15      | Межелік бақылау  2                          |60      |             |
| 8 ден 15 апта аралығында оқу қорытындысының балдық   |300     |             |
|жиыны                                                 |        |             |
|Емтихан балдық жиыны                                  |400     |             |
|Академиялық кезеңдегі балдың жиыны                    |1000    |             |


6. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуінің картасы

                          4  кесте
|Оқулықтардың,           |Экземпляр саны  |Студент саны |Қамтамасыздану %  |
|оқу-әдістемелік         |                |             |                  |
|құралдарының атаулары   |                |             |                  |
|1                       |2               |3            |4                 |
| Любенгарц З.Я.         |                |             |                  |
|Товароведение           |                |             |                  |
|пушно-мехового сырья,   |                |             |                  |
|М., Экономика -1970 г   |                |             |                  |
|Хлудеев А.А. Первичная  |                |             |                  |
|обработка животного     |                |             |                  |
|сырья. - М., Экономика, |                |             |                  |
|1972 г                  |                |             |                  |
|Эткин Я.С. Товароведение|                |             |                  |
|пушно-мехового сырья и  |                |             |                  |
|готовой продукции. М.,  |                |             |                  |
|Легпромбытиздат - 1990 г|                |             |                  |
|Смагулов А.К. и др.     |                |             |                  |
|Технология переработки и|                |             |                  |
|товароведение продукции |                |             |                  |
|охотничьего хозяйства   |                |             |                  |
|Лукашев Н.И. Заготовка  |                |             |                  |
|пушно-мехового сырья    |                |             |                  |
|Церевитинов Б., Беседин |                |             |                  |
|А.И. Товароведение      |                |             |                  |
|пушно-меховых товаров   |                |             |                  |
|М., Экономика - 1977 г  |                |             |                  |
|Беседин А.Н., Ганцов    |                |             |                  |
|Ш.К. Товароведение      |                |             |                  |
|пушно-мехового сырья и  |                |             |                  |
|товаров М.,             |                |             |                  |

7. ОБСӨЖ және СӨЖ жоспары

|№    |ОБСӨЖ                                             |СӨЖ               |
|реті |                                                  |                  |
|     |Аудиториялық             |Аудиториядантыс          |                  |
|1    |Тері топографиясы        |Теріні илеу. Жібіту.     |Жүн және тері     |
|     |                         |                         |шикізаты, тері,   |
|     |                         |                         |талшықты тері     |
|     |                         |                         |жамылғысының      |
|     |                         |                         |құрлысы мен       |
|     |                         |                         |құрамын зерттеу.  |
|2    |Жүнді илеу. Жібіту.      |Жүнсіздендіру және       |Талшықты және тері|
|     |                         |тұздау.                  |жамылғысының      |
|     |                         |                         |өзгергіштігі –    |
|     |                         |                         |жүн, тері         |
|     |                         |                         |шикізаттарының    |
|     |                         |                         |іріктеу негізі.   |
|3    |Жүнді илеу. Тазалау.     |Қылшықсыздандыру және    |Жүн және тері     |
|     |                         |жұмсарту.                |шикізаттарының    |
|     |                         |                         |ақаулары.         |
|4    |Жүнді илеу. Ашытқымен    |Ашытқымен илеу және      | Қысқы            |
|     |илеу.                    |тұздау.                  |бағалы-терілі     |
|     |                         |                         |шикізаттың іріктеу|
|     |                         |                         |ерекшелігі.       |
|5    |Жүнді илеу.  Дубление.   |Майсыздандыру, дублени   |Көктемгі          |
|     |                         |және бейтараптандыру.    |бағалы-терілі     |
|     |                         |                         |шикізаттың іріктеу|
|     |                         |                         |ерекшелігі.       |
|6    |Жүнді илеу. Жирование.   |Қайыс терілерді илеу     |Теңіз аңдарының   |
|     |                         |технологиясы.            |терілерін іріктеу |
|     |                         |                         |ерекшелігі.       |
|7    |Жүнді илеу. Жұмсарту.    |Лайка илеу технологиясы. |Жұп тұяқты        |
|     |                         |                         |жануарлар         |
|     |                         |                         |терілерінің ірітеу|
|     |                         |                         |ерекшелігі.       |
|8    |Қалың теріні өңдеу       |Күдері өңдеу             |Бағалы-терілі және|
|     |ерекшелігі.              |технологиясы.            |терілк шикізаттың |
|     |                         |                         |есептеу әдісі.    |
|9    |Теріні ашытып илеу.      |Юфти өңдеу технологиясы. |Бағалы-терілі және|
|     |                         |                         |терілк шикізатты  |
|     |                         |                         |консервілеуге     |
|     |                         |                         |химиялық          |
|     |                         |                         |реагенттер колемін|
|     |                         |                         |есептеу.          |
|10   |Бояу. Терілерді бояуға   |Шевро өңдеу технологиясы.|Бағалы-терілі     |
|     |дайындық.                |                         |шикізатты         |
|     |                         |                         |таңбалау, орау    |
|     |                         |                         |және сақтау       |
|     |                         |                         |тәртібі.          |
|11   |Минералди бояғыш         |Сафьян өңдеу             |Қысқы             |
|     |заттармен бояу.          |технологиясы.            |бағалы-терілі     |
|     |                         |                         |шикізаттың        |
|     |                         |                         |тауарлық          |
|     |                         |                         |қасиеттерінің     |
|     |                         |                         |бағасы және есебі.|
|12   |Өсімдік бояғыш заттармен |Дат терісін өңдеу        |Көктемгі          |
|     |бояу.                    |технологиясы.            |бағалы-терілі     |
|     |                         |                         |шикізаттың        |
|     |                         |                         |тауарлық          |
|     |                         |                         |қасиеттерінің     |
|     |                         |                         |бағасы және есебі.|
|13   |Органикалық бояулармен   |Теріні күту.             |Қысқы жүнді       |
|     |бояу.                    |                         |шикізаттың        |
|     |                         |                         |тауарлық          |
|     |                         |                         |қасиеттерінің     |
|     |                         |                         |бағасы және есебі.|
|14   |                         |Бағалы-терілі шикізат    |Жұп тұяқты        |
|     |                         |есебі.                   |жануарлар терілері|
|     |                         |                         |шикізаттарының    |
|     |                         |                         |тауарлық          |
|     |                         |                         |қасиеттерінің     |
|     |                         |                         |бағасы және есебі.|
|15   |Бағалы-терілі шикізат    |Бағалы-терілі шикізат    |Теңіз аңдар       |
|     |түрлері.                 |реализациясы.            |терілерінің       |
|     |                         |                         |тауарлық          |
|     |                         |                         |қасиеттерінің     |
|     |                         |                         |бағасы және есебі.|


    «Бағалы  аң  терісі  мен  былғары   шикізаттарының   технологиясы   мен
тауартануы» пәнінің календарлық кестесі

                                                        3

№ ретіАпта1234567891011121314151Бақылау түріреф1ШБрефреф2ШБ2Балдары3103310
8. Әдебиеттер.
1. Кузнецов Б.А. Основы товароведения пушно-мехового сырья. М., Заготиздат. - 1952 г.
2.Переверзева А.Д. Товароведение пушно-мехового сырья. М., Экономика -1982 г.
3.Беседин А.Н., Ганцов Ш.К. Товароведение пушно-мехового сырья и товаров М., Экономика-1983 г.
4. Церевитинов Б., Беседин А.И. Товароведение пушно-меховых товаров М., Экономика - 1977 г.
5.Любенгарц З.Я. Товароведение пушно-мехового сырья, М., Экономика -1970 г.
6.Хлудеев А.А. Первичная обработка животного сырья. - М., Экономика, 1972 г.
7. Сборник ГОСТов на пушно-меховое, кожевенное сырье и шкуры морских животных.
8. Эткин Я.С. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции. М., Легпромбытиздат - 1990 г.
9. Царева В.Н. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции.М., Легкая индустрия-1974 г.
10.Елемесов К.Е., Закиров М.Д. и др. Товароведение каракулево-смушкового,пушно-мехового и овчино-шубного сырья. Алматы, 1993 г.
11.  ГОСТы на пушно-меховое и кожевенное сырье. 
12. Смагулов А.К. и др. Технология переработки и товароведение продукции охотничьего хозяйства.
13. Лукашев Н.И. Заготовка пушно-мехового сырья. 

















 
Пәндер