Файл қосу

Сүт микробиологиясы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты     |ОӘК           |                            |
|                          |              |                            |
|                          |              |ПОӘК                        |
|                          |              |042-                        |
|                          |              |14-4-03.01.20.48/02-2011    |
|ПОӘК                      |              |                            |
|«Санитариялық             |Басылым №1    |                            |
|микробиология» пәнінің    |«___          |                            |
|студенттерге арналған     |»_____20__ж   |                            |
|жұмыс бағдарламасы        |              |                            |




                       « Санитариялық микробиология »
                                   пәнінің
           051202 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған


                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                        ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ




















                                    Семей
                                    2011





                                  Алғы сөз




1 ДАЙЫНДАЛДЫ

Құрастырушы- Есенгелді Омарбеков   ,  ветеринария   ғылымдарының  кандидаты,
доцент,   «Ветеринариялық санитария »кафедрасы  «__»________20__жыл



2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

2.1 «Ветеринариялық санитария» кафедрасының  мәжілісінде



   Хаттама  «_____» __________20 _ жыл, №____
   Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков


2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің мәжілісінде
   Хаттама  «_____»__________ 20 __жыл, №_____
   Төрайымы ___________________     Г.Нұржанова



3 БЕКІТІЛДІ

    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде
                                                       мақұлданды және
баспаға ұсынылды
   Хаттама  «___» ____________20__ жыл, №_____
   ОӘК  төрағасы__________________Б.Рскелдиев



4 БІРІНШІ БАСЫЛЫМ   «___»_______20    ж


























                                   Мазмұны

 1. Жалпы жағдайлар
 2. Пәнді оқу жөнінде  әдістемелік нұсқаулар
 3. Курстың саясаты мен форматы
 4. Білімді бағалау саясаты
 5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны
 6. Студенттердің оқытушының қатысуымен атқаратын өздік жұмысының ( ОСӨЖ)
    және өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны
 7. Пәннің оқу процесінің күнтізбелік кестесі








































1 ЖАЛПЫ  ЕРЕЖЕЛЕР

1.1   Оқытушы және пән туралы мәліметтер
  Омарбеков  Есенгелді  Омарбекұлы,  ветеринария  ғылымдарының   кандидаты,
  доцент. «Ветеринариялық санитария» кафедрасы

      Ақпарттық байланыс – т.53- 19 -70, № 5 оқу ғимараты
      Сабақ өткізу орны - №304  зертханалық бөлме
      Пәннің аты «Санитариялық микробиология »
      Кредит саны – 3
       «Санитариялық  микробиология»   пәні  бойынша  оқу-әдістемелік  кешен
051202-«Ветеринарлық  санитария»  мамандығының  студенттеріне  арналған.  Ол
студенттерді курстың мазмұнымен, қажеттілігімен, актуальдығымен,  саясатымен
таныстырып,    қажетті  біліммен  қамтамасыз  етеді.  Оқу-әдістемелік  кешен
пәнді оқудағы басшылыққа алатын  негізгі құжат болып саналады.

  1.2 Оқу жұмыс жоспарынан көшірме (кесте 1)


    1- кесте - Оқу жұмыс жоспарынан көшірме

|курс            |семестр          |кредит      |Дәріс (сағ)           |
|А               |4,0              |95-100      |                      |
|                |                 |            |Өте жақсы             |
|А-              |3,67             |90-94       |                      |
| В+             |3,33             |85-89       |                      |
|                |                 |            |Жақсы                 |
|В               |3,0              |80-84       |                      |
|В-              |2,67             |75-79       |                      |
| С+             |2,33             |70-74       |                      |
|                |                 |            |                      |
|                |                 |            |Қанағаттанарлық       |
|С               |2,0              |65-69       |                      |
| С-             |1,67             |60-64       |                      |
| D+             |1,33             |55-59       |                      |
|D               |1,0              |50-54       |                      |
|F               |0                |0-49        |Қанағаттанарлықсызыз  |


        5 Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны




3-кесте  Сабақтың мазмұны. Сағаттардың сабақ түрлеріне байланысты бөлінуі


|№  |Дәрістер тақырыптарының аттары      |Сағат саны                     |
|   |                                    |Дәріс(|СПЗ|ПС |ОСӨЖ   |СӨЖ    |
|   |                                    |ЛК)   |   |   |       |       |
|1  |2                                   |3     |4  |5  |6      |7      |
|1  |Санитариялық микробиологияның       |1     |   |   |3      |3      |
|   |мақсаты                             |      |   |   |       |       |
|2  |Зооантропонозды инфекциялардың      |1     |   |   |3      |3      |
|   |қоздырғыштары                       |      |   |   |       |       |
|3  |Тағамдық токсикоинфекциялар         |1     |   |   |3      |3      |
|4  |Тағамдық токсикоздар                |1     |   |   |3      |3      |
|5  |Ет микробиологиясы                  |1     |   |   |       |3      |
|6  |Шұжық микробиологиясы               |1     |   |   |3      |3      |
|7  |Ет консервілерінің микробиологиясы  |1     |   |   |3      |3      |
|8  |Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерінің  |1     |   |   |3      |3      |
|   |микробиологиясы                     |      |   |   |       |       |
|9  |Сүт микробиологиясы                 |1     |   |   |3      |3      |
|10 |Сүт өнімдерінің микробиологиясы     |1     |   |   |3      |3      |
|11 |Балық және балық өнімдерінің        |1     |   |   |3      |3      |
|   |микробиологиясы                     |      |   |   |       |       |
|12 |Ет-сүт өнімдерін өдіруді санитарлық |1     |   |   |3      |3      |
|   |микробиологиялық бақылау            |      |   |   |       |       |
|13 |Тері-былғары шикізатының және жүннің|1     |   |   |3      |3      |
|   |микробиологиясы                     |      |   |   |       |       |
|14 |Қи микробиологиясы                  |1     |   |   |3      |3      |
|15 |Тамақ өнімдерін бактериологиялық    |1     |   |   |3      |3      |
|   |талдау әдістері(ет, сүт, балық, су, |      |   |   |       |       |
|   |ауа, топырақ-МЕСТ). Шолу дәрісі.    |      |   |   |       |       |
|   |                                    |15    |   |   |45     |45     |
|   |Жиыны                               |      |   |   |       |       |
|№  |                                    |                               |
|   |Практикалық сабақтар тақырыптарының |                               |
|   |аттары                              |                               |
|1  |2                                   |3     |4  |5  |6      |7      |
|1  |Санитарлық-көрсеткіш                |      |   |2  |       |       |
|   |микроорганизмдердің негізгі         |      |   |   |       |       |
|   |қасиеттері                          |      |   |   |       |       |
|2  |Зооантопоноздар қоздырғыштары       |      |   |2  |       |       |
|3  |Тамақ өнімдерінің ақаулықтарын      |      |   |2  |       |       |
|   |тудыратын қоздырғыштардың           |      |   |   |       |       |
|   |қасиеттерін қарастыру               |      |   |   |       |       |
|4  |Тағамдық токсикоздар мен            |      |   |2  |       |       |
|   |токсикоинфекция қоздырғыштарының    |      |   |   |       |       |
|   |қасиеттерін қарастыру               |      |   |   |       |       |
|5  |Еттің балғындығын анықтау. Етті     |      |   |2  |       |       |
|   |бактериологиялық зерттеу.           |      |   |   |       |       |
|6  |Шұжық өнімдерін микробиологиялық    |      |   |2  |       |       |
|   |зерттеу                             |      |   |   |       |       |
|7  |Ет консервілерін микробиологиялық   |      |   |2  |       |       |
|   |зерттеу                             |      |   |   |       |       |
|8  |Аралық бақылау                      |      |   |2  |       |       |
|9  |Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін    |      |   |2  |       |       |
|   |микробиологиялық зерттеу            |      |   |   |       |       |
|10 |Сүтті микробиологиялық зерттеу      |      |   |2  |       |       |
|11 |Сүт өнімдерін микробиологиялық      |      |   |2  |       |       |
|   |зерттеу                             |      |   |   |       |       |
|12 |Балық және балық өнімдерін          |      |   |2  |       |       |
|   |микробиологиялық зерттеу            |      |   |   |       |       |
|13 |Өндірісте қолданылатын              |      |   |2  |       |       |
|   |құрал-жабдықтарды, ыдыстарды және   |      |   |   |       |       |
|   |жұмысшылардың қолын                 |      |   |   |       |       |
|   |санитарлы-микробиологиялық бақылау  |      |   |   |       |       |
|14 |Дезинфекцияның сапасын бақылау      |      |   |2  |       |       |
|15 |Қорытынды бақылау                   |      |   |2  |       |       |
|   |                                    |      |   |30 |       |       |
|   |Барлық сағат саны                   |15    |   |30 |45     |45     |


      6 ОСӨЖ және СӨЖ  мазмұны


4- кесте   ОСӨЖ және СӨЖ  жоспары


|№  |ОСӨЖ                                            |СӨЖ              |
|   |аудиториялық                 |Аудиториядан тыс   |                 |
|1  |Санитарлық-көрсеткіш         |                   |Тамақ өнімдері   |
|   |микроорганизмдердің (ішек    |                   |және малдардың   |
|   |таяқшасы, гемолитикалық      |                   |астық өнімдерінің|
|   |стрептокок, алтын түсті      |                   |микробиологиясы. |
|   |стафилококк)культуральді-биох|                   |                 |
|   |имиялық  қасиеттерін         |                   |                 |
|   |қарастыру.ІТТБ               |                   |                 |
|   |дифференцияциялау әдістері   |                   |                 |
|2  |Зооантропонозды аурулардың   |№1,2 тақырыптардың |Қазақстан        |
|   |қоздырғыштарының             |тестілік бақылауына|Республикасының  |
|   |морфологиялық, культуральдық |дайындық           |мемлекеттік      |
|   |және биохимиялық             |                   |стандарты        |
|   |қасиеттерімен танысу         |                   |МЕСТ ИСО         |
|   |                             |                   |11133-1-2008     |
|3  |Тамақ өнімдерінің            |№3 тақырыптың      |Қазақстан        |
|   |ақаулықтарын туғызатын       |тестілік бақылауына|Республикасының  |
|   |қоздырғыштардың              |дайындық           |мемлекеттік      |
|   |морфологиялық, культуральдық |                   |стандарты        |
|   |және биохимиялық             |                   |МЕСТ ИСО         |
|   |қасиеттерімен танысу         |                   |11133-1-2008     |
|4  |Энтеротоксигендік            |№4 тақырыптың      |Қазақстан        |
|   |стафилококтардың,            |тестілік бақылауына|Республикасының  |
|   |стрептокотардың, ботулизм    |дайындық           |мемлекеттік      |
|   |қоздырғышының,               |                   |стандарты        |
|   |токсикоинфекция              |                   |МЕСТ ИСО         |
|   |қоздырғыштарының             |                   |11133-1-2008     |
|   |(сальмонелла, ІТТБ, протеус  |                   |                 |
|   |туыстарының бактериялары,    |                   |                 |
|   |CL.perfringens, Bac.sereus)  |                   |                 |
|   |морфологиялық, культуральдық |                   |                 |
|   |және биохимиялық             |                   |                 |
|   |қасиеттерімен танысу         |                   |                 |
|5  |Етті микроскопиялық,         |№5 тақырыптың      |Қазақстан        |
|   |бактериологиялық бақылау     |тестілік бақылауына|Республикасының  |
|   |әдістерімен танысу           |дайындық           |мемлекеттік      |
|   |                             |                   |стандарты        |
|   |                             |                   |МЕСТ             |
|   |                             |                   |ИСО11133-1-2008  |
|6  |Шұжық өнімдерін              |№6 тақырыптың      |Етті             |
|   |микроскопиялық,              |тестілік бақылауына|бактериологиялық |
|   |бактериологиялық бақылау     |дайындық           |талдау әдістері  |
|   |әдістерімен танысу           |                   |                 |
|7  |Консервілерді стерилдегенге  |№7 тақырыптың      |Мемлекетаралық   |
|   |дейін және одан кейін        |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |микробиологиялық бақылау     |дайындық           |ГОСТ 21237-75    |
|   |әдістерімен танысу           |                   |                 |
|8  |Өткен тақырыптар бойынша     |1-7 тақырыптарынан |Мемлекетаралық   |
|   |рейтингтік бақылау           |рейтингтік         |стандарт.        |
|   |                             |бақылауға дайындық |ГОСТ 21237-75    |
|9  |Жұмыртқадан және жұмыртқа    |№9 тақырыптың      |Мемлекетаралық   |
|   |өнімдерінен микробиологиялық |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |бақылауға сынама алу         |дайындық           |ГОСТ 21237-75    |
|   |әдістерімен танысу           |                   |                 |
|10 |Сүтті  микробиологиялық      |№10 тақырыптың     |Мемлекетаралық   |
|   |зерттеу әдістерімен танысу   |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |                             |дайындық           |ГОСТ 21237-75    |
|11 |Сүтқышқылы өнімдерді және    |№11 тақырыптың     |Суды             |
|   |олардың ашытқыларын          |тестілік бақылауына|санитарлық-бактер|
|   |микробиологиялық зерттеу     |дайындық           |иологиялық талдау|
|   |әдістерімен танысу           |                   |                 |
|12 |Балықтан және балық          |№12 тақырыптың     |Мемлекетаралық   |
|   |өнімдерінен микробиологиялық |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |бақылауға сынама алу         |дайындық           |ГОСТ 18963-73    |
|   |әдістерімен танысу           |                   |                 |
|13 |Тамақ өндірісінде істейтін   |№13 тақырыптың     |Мемлекетаралық   |
|   |кісілердің қолдарын,         |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |құрал-жабдықтарды, ыдыстарды |дайындық           |ГОСТ 18963-73    |
|   |санитарлық-бактериологиялық  |                   |                 |
|   |бақылау әдістерімен танысу   |                   |                 |
|14 |Дезинфекцияның сапалылығын   |№14 тақырыптың     |Мемлекетаралық   |
|   |тексеру үшін сыныма алуға    |тестілік бақылауына|стандарт.        |
|   |машықтану                    |дайындық           |ГОСТ 18963-73    |
|15 |Өткен тақырыптар бойынша     |9-14 тақырыптарынан|Мемлекетаралық   |
|   |рейтингтік бақылау           |рейтигтік бақылауға|стандарт.        |
|   |                             |дайындық           |ГОСТ 18963-73    |

           Студенттердің өздік жұмыстарының жоспары  және мазмұны
Кесте 5
|№  |Тақырыптың аты         |Тақырыптың мазмұны           |Ұсынылған    |
|   |                       |                             |әдебиеттер   |
|1  |Тамақ өнімдерінің және |1.Қолданылуына байланысты    |Қазақстан    |
|   |мал азықтарының        |қоректік орталардың жіктелуі.|Республикасын|
|   |микробиологиясы.       |2.Қоректік орталардың сапасын|ың           |
|   |                       |бақылау әдістері.            |мемлекеттік  |
|   |                       |3.Лабораторияда қоректік     |стандарты    |
|   |                       |орталарды дайындау.          |МЕСТ ИСО     |
|   |                       |Пайдалануға әзірлеу.         |11133-1-2008 |
|2  |Ет.Етті                |1.Сынама алу әдістері.       |Мемлекетаралы|
|   |бактериологиялық талдау|2.Аппараттар, материалдар,   |қ стандарт.  |
|   |                       |реактивтер және қоректік     |ГОСТ         |
|   |                       |орталар.                     |21237-75.Моск|
|   |                       |3.Зерттеуге дайындау.        |ва.          |
|   |                       |4.Зерттеуді жүргізу          |Стандартинфор|
|   |                       |4.1 Бактериоскопиялық зерттеу|м,           |
|   |                       |4.2 Аэробты бактерияларды    |2005         |
|   |                       |бөлу (топалаң, тілме,        |             |
|   |                       |листериоз, пастереллез       |             |
|   |                       |қоздырғыштары; коккалар тобы,|             |
|   |                       |сальмонелла және ішек        |             |
|   |                       |таяқшасы-эшерихиялар)        |             |
|   |                       |4.3 Флуоресценттік реакция   |             |
|   |                       |көмегімен тілме, листериоз,  |             |
|   |                       |сальмонеллез қоздырғыштарын  |             |
|   |                       |жедел табу.                  |             |
|   |                       |4.4 Анаэроб бактерияларды    |             |
|   |                       |табу әдісі                   |             |
|3  |Ауыз                   |1.Суды алу, сақтау және      |Мемлекетаралы|
|   |су.Санитарлық-бактериол|тасымалдау әдістері          |қ стандарт.  |
|   |огиялық талдау         |2. Аппараттар, материалдар,  |ГОСТ         |
|   |                       |реактивтер және қоректік     |18963-73.Моск|
|   |                       |орталар.                     |ва.          |
|   |                       |3.Зерттеуге дайындау.        |Стандартинфор|
|   |                       |4.Зерттеуді жүргізу          |м,           |
|   |                       |                             |2006         |





      7 «Санитариялық  микробиология»  пәнінің  оқу  процесінің  күнтізбелік
графигі

Апта |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 | |Бақылау түрі  |тк
|тк |тк |тк |тк |тк |тк |РБ1 |тк |тк |тк |тк |тк |тк |РБ2 | | СӨЖ |  |  |  |
|  |пр | | | |пр | | | |пр | | |Практикалық сабақтың  %   |-  |-  |100  |100
|100 |100 |100 |100 |100 |100 |100 |100 |100 |100 |100 | |СӨЖ    % | |  |  |
| | |100 | | |100 | | |100 | | | |
Студент семестр бойында 16 баға алады. Оның 11-і практикалық сабақтарға;
Екеуі –рейтингтік бақылауға; үшеуі –СӨЖ презентациясына. Барлық бағалардың
қосындысын 16-ға бөліп ортақ  санын анықтаймыз.

 АБ-ағымдағы бақылау
 РБ-рейтингтік бақылау
      СӨЖ-презентация









































































































































Пәндер