Файл қосу

Микроорганизм физиологиясы



ҚАЗАҚСТАН   РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ
                       БІЛІМ  ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ  МЕМЛЕКЕТТІК  УНИВЕРСИТЕТІ | |
|МСЖ 3 деңгей құжаты     |ПОӘК                       |ПОӘК                         |
|                        |                           |042-14-4-03.01.20.25/01-2013 |
|«Микробиология»         |                           |                             |
|пәнінің оқытушыға       |№ 1 басылым                |                             |
|арналған оқу әдістемелік|«___» _________ 2013 ж.    |                             |
|кешені                  |                           |                             |









                           «Микробиология» пәнінің
                     5В080100 – «Агрономия» мамандығына
                        бойынша күндізгі және сырттай
                      оқу бөлімінің оқытушыға арналған


                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

















                               Семей – 2013 ж.


                                   Алғы сөз

   1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ:
   Құрастырушылар: ______________ Байгазанов А. Н. ғ.в.к.,  доцент;  Шәкәрім
   атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Ветеринариялық  санитария»
   кафедрасы « ___ » ___________ 2013 ж.




   2.Талқыланды:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   №  ____ хаттама « ___ »  ___________  2013 ж.
   Кафедра меңгерушісі _____________ Е. О. Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   №  1  хаттама « ___ » ___________ 2013 ж.
   Төрайымы _____________ А.В.Тлеубаева




   3.  БЕКІТІЛДІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды
   №  1  хаттама « ___ » ___________ 2013 ж.


    ғаОӘК төрайымы ____________  Г.Искакова



     4 ЕКІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ


















                                                    МАЗМҰНЫ

   1. Пайдалану аймағы
   2. Нормативтік сілтемелер
   3. Жалпы ережелер
     4.   Оқытушыға арналған пәннің  оқу жұмыс жоспарының мазмұны
     5.   Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
    6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
     7.   Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі
   8.   Әдебиеттер


































      1.  ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ


      «Микробиология» пәніне  арналған   оқу-әдістемелік   кешені  мамандығы
5В05080100 – «Агрономия» студенттеріне  арналған.
      Ол   студенттерді   курс    мазмұнымен,   оның   өзектілігімен    және
қажеттілігімен,  курс    талаптарымен   (саясатымен),   студенттердің    оқу
процесі    кезінде    ие    болатын    біліктілік    және    ақылгөйлілікпен
таныстырады.  Оқу-әдістемелік   кешен   пәнді   оқу   барысындағы    негізгі
басшылық  болып  табылады.




    1. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


    «Микробиология» пәнінің  нағыз  жұмыс   оқу   бағдарламасы   дайындалды
және  осы  пән  бойынша  келесі  құжаттардың  талаптары   мен   ұсыныстарына
сәйкес  ұйымның  оқу  процесінің  тәртібін  орнатады:
-   «5В05080100   –   Агрономия»    мамандығының    білімнің     Мемлекеттік
жалпыміндетті  стандарты, ҚР  БМЖС 3.08.359-2006 ж. мақұлданды  және   №779,
2005 жылдың   23  желтоқсанынан   Қазақстан   Республикасының   білім   және
ғылым  министрлігінің  Бұйрығымен  іске  енді;
-  СТУ   042-РГКП-СГУ-8-2007    Университеттің    «Пәннің    оқу-әдістемелік
кешенін   безендіру    және    дайындауға    қойылатын    жалпы    талаптар»
стандарты;
- ДП  042-08.10.10.12-2007  «Пәннің   оқу-әдістемелік   кешенінің    мазмұны
мен  құрылымы»  құжатталған  процедурасы.


















                              3 Жалпы ережелер
            Пән  мазмұнының  қысқаша  сипаттамасы
           3.1.  Пәннің    мақсаты   –   жалпы    өсімдік    микробиологиясы
(сапрофитті  және  патогенді  микроорганизмдердің  түрлі  топтарын   білу  –
ауыл    шаруашылық    өсімдіктерінің    ауруларын    қоздырушылар,   олардың
морфологиясы,  жүйеленуі   және   физиологиясы);  сыртқы    қоршаған    орта
факторларының  микроорганизмдердің  тіршілігіне   әсері   және   табиғаттағы
зат    айналымындағы    микроорганизмдердің     рөлі,    өсімді     жемдерді
консервілеу  және  сақтау  кезіндегі  микроорганизмдерді  қолдану;  микробты
 синтез  өнімін  қолдану (ақуыз, амин  қышқылы,  дәрумендер,  антибиотиктер,
т.б.)   бойынша  студенттерге  білім  және  практикалық  біліктілік  беру.
           3.2.  Пәнді   зерделеудің   негізгі   міндеттері   –   студенттің
микроорганизм  түрлерін   анықтауға   мүмкіндік   беретін   микробиологиялық
зерттеулердің   қазіргі   заманғы   әдістерін    және    микроорганизмдердің
пайдалы  қасиетттерін   өндірістің   түрлі   аумақтарында   қолдануы   білуі
керек.
         3.3. Пәнді  зерделеу  нәтижесінде  студент  міндетті:
-  микроорганизмдердің   функцияларын   және   олардың   табиғаттағы   рөлін
білуі;
-  микроорганизмдердің    тұрақсыз    элементтерін    анықтауға    мүмкіндік
беретін; тинкториальды   қасиеттерімен   анықталатын   препаратты   дайындау
және  бояу  әдістемесімен;  микроорганизмдердің   таза   өсінділерін   бөліп
алу  және  олардың  биохимиялық  қасиеттерін  қолдануды   және   пайдалануды
білуі;
- микроорганизм  идентификациясының  ерекшеліктерін  меңгеруі;
-  жем   дайындауда,  жеміс   және   көкөністі   консервілеуде    білімдерін
қолдана  білуі;
-   микроб   жасушасында   болып    жататын    физиологиялық    факторлардың
маңызын  түсінуі;
-    инфекция     және     иммунитет,    биотехнологиялық      процестердегі
микроорганизмдер  рөлі  және  ауыл  шаруашылық  өсімдіктерінің   инфекциялық
 аурулары  жайлы  түсінік  қалыптастыруы;
- микроорганизмдердің   морфологиясы   және   биологиясы,  болашақ   маманға
ауыл  шаруашылық  өнімдерінің  және  жемнің   сапасын   арттыру   мақсатымен
микробиологиялық  процестерді  бағытты  түрде  реттеуге  мүмкіндік   беретін
 топырақты  және  санитарлы  микробиологияның  негізі  жайлы  білім  алуы.
         3.4.  Курстың   пререквизиті:  органикалық   және    бейорганикалық
химия, физиология, генетика.
        3.5. Курстың  постреквизиті:

                      1 кесте – Оқу жоспардың көшірмесі

|Курс                                            |Семестр    |Кредиттер      |
|                                    1           |          2|             3 |
|                                                   Дәріс  сабақтары         |
|1.Микробиология пәні және оның мақсаты.         |        1  |1.3-12 б.      |
|                                                |           |2. 7-13 б.     |
|                                                |           |4. 3-16 б.     |
|                                                |           |5. 4-7 б.      |
|2.Микроорганизм систематикасы.                  |       1   |1. 3-31,32-53  |
|                                                |           |б.             |
|                                                |           |4. 32-53 б.    |
|                                                |           |5. 7-8, 13-25  |
|                                                |           |б.             |
|3.Микроскопиялық саңырауқұлақтар және оның      |        1  |1. 27-30 б.    |
|классификациясы.                                |           |2. 36-58 б.    |
|4.Микроорганизм физиологиясы.                   |       2   |1. 39-54 б.    |
|                                                |           |2. 59-99 б.    |
|                                                |           |5. 42-49 б.    |
|                                                |           |6. 59-97 б.    |
|5.Микроорганизм физиологиясы.                   |           |7. 207-214 б.  |
|6.Микроорганизм экологиясы.                     |       1   |1. 94-104 б.   |
|                                                |           |2. 125-139 б.  |
|                                                |           |4. 65-76 б.    |
|                                                |           |5. 26-41 б.    |
|                                                |           |6. 125-135 б.  |
|7.Микроорганизм генетикасы.                     |       1   |1. 56-64 б.    |
|                                                |           |4. 76-88 б.    |
|                                                |           |5. 73-77 б.    |
|8.Микроорганизм мен қоршаған орта.              |       1   |4. 307-319 б.  |
|                                                |           |7. 275-288 б.  |
|9.Микроорганизм мен өсімдік арасындағы өзара    |       1   |1. 68-78 б.    |
|қарым-қатынас.                                  |           |4. 129-131 б., |
|                                                |           |155-169 б.,    |
|                                                |           |193-203 б.     |
|                                                |           |2. 175-191 б.  |
|                                                |           |5. 65-73 б.    |
|10.Көмірқышқыл, азот және т.б. химиялық         |       1   |1.104-117 б.   |
|элементтердің микроорганизм өзгеруінен бірігуі. |           |2. 139-146 б.  |
|                                                |           |5.83-96 б.     |
|                                                |           |6. 139 б.      |
|11.Инфекция негізі.                           |         1   |1.118-139 б.    |
|                                              |             |2. 146-156 б.   |
|                                              |             |6.139-146 б.    |
|12.Иммунитет негізі.                          |        2    |1. 54-55 б.     |
|                                              |             |2. 174-175 б.   |
|                                              |             |3. 54-63 б.     |
|                                              |             |4. 203-225 б.   |
|                                              |             |5. 49 б.        |
|                                              |             |7. 183-194 б.   |
|13.Топырақ микробиологиясы.                   |       1     |                |
|14.Топырақ микробиологиясы.                   |      15     |                |
|15.Шолу дәрісі                                                               |
|1.Микробиологиялық  зертхана, оның            |        1    |4. 6-21 б.      |
|міндеттері. Иммерсионды  жүйе.                |             |                |
|Микробиологиялық   зертханадағы  жұмыс        |             |                |
|ережесімен  танысу.                           |             |                |
|Микроскоп  құрылысын  талдау.                 |             |                |
|Микробиологиялық  практикадағы  микроскопияның|             |                |
|ерекшеліктерімен  танысу.                     |             |                |
|2.Микроорганизмдердің  негізгі  формалары.    |        1    |4. 19-20 б.     |
|Прокариотты  жасушалардың    морфологиясымен  |             |6. 13-18 б.     |
|танысу. Дайын  бактериалдық  препаратты       |             |                |
|микроскоп  арқылы  зерттеу. Формасын  анықтау.|             |                |
|Суретін  салу.                                |             |                |
|3.Ашытқы  саңырауқұлақтарының, дрожжы  және   |         1   |4. 58-61 б.     |
|актиномицеттердің  морфологиясы.              |             |6. 36-50 б.     |
|Ашытқы саңырауқұлағы, дрожжы, актиномицетттің |             |                |
|дайын  бактериалдық  препараттарын  зерттеу.  |             |                |
|Суретін салу. Өздігінен үш ашытқы             |             |                |
|саңырауқұлағынан (мукор, аспергил, пеницилл)  |             |                |
|препарат дайындау. Микроскоптау. Суретін салу.|             |                |
|4.Бояулар,бояу ерітінділері. Бактериялық      |        1    |4. 21-29 б.     |
|препарат дайындау техникасы. Бояудың қарапайым|             |                |
|тәсілі.                                       |             |                |
|Бактериялық препаратты дайындау әдістемесін   |             |                |
|игеру – жағу және бояудың қарапайым тәсілі.   |             |                |
|5. Бояудың күрделі тәсілі.  Грам және         |       1     |4. 29-31 б.     |
|Циль-Нильсен әдісі бойынша бояудың маңызы.    |             |5. 15-17 б.     |
|Бактериялық препаратты Грам әдісі бойынша     |             |                |
|бояудың әдістемесін игеру. Бактериялардың грам|             |                |
|оң және грам теріс болып бөлінуінің маңызын   |             |                |
|түсіну. Препарат дайындау, бояу, микроскоп    |             |                |
|арқылы қарау, суретін салу, морфологиясын және|             |                |
|тинкториальды қасиетін анықтау.               |             |                |
|6.Спораны және капсуланы анықтау әдістері.    |        1    |4. 31-35 б,     |
|Бактериялардың қозғалысын анықтау.            |             |4. 39-42 б.     |
|Бактериядағы спора мен капсуланы анықтаудың   |             |                |
|әдісінің маңызын түсіну. Дайын препаратты     |             |                |
|Виртц әдісі бойынша бояу (спораны анықтау     |             |                |
|үшін), микроскоп арқылы қарау, суретін салу.  |             |                |
|Ольт әдісі бойынша бояудың боялған дайын      |             |                |
|препаратты микроскоп арқылы қарау, капсуланы  |             |                |
|зерттеу. Суретін салу.                        |             |                |
|Жіпшені анықтаудың әдісін (Морозов            |             |                |
|б/ша),қозғалуды анықтау әдісін («аспа тамшы», |             |                |
|«жаншылған тамшы» әдісі)игеру. «Жаншылған     |             |                |
|тамшы» препаратын дайындау.Микроскоппен қарау.|             |                |
|7.Коллоквиум.                                 |         1   |                |
|8.Зертханалық  аппаратура. Залалсыздандыру    |         1   |4. 53-67 б.     |
|әдістері. Қоректік ортаны дайындау.           |             |                |
|Залалсыздандыру әдісін талдау (құрғақ бумен,  |             |                |
|дымқыл бумен). «Дезинфекция», «асептика» және |             |                |
|«антисептика» ұғымдарын түсіну. ЕПА, ЕПС, ЕПЖ |             |                |
|дайындаудың техникасын талдау. Өздігінен      |             |                |
|құрғақ қоректік ортадан Эндо және ЕПС         |             |                |
|дайындау.                                     |             |                |
|9.Микробтардың таза өсіндісі. Анықтау         |         1   |4. 68-94 б.     |
|әдістері. Аэроб және анаэробты қалпына        |             |                |
|келтіру.                                      |             |                |
|«Таза өсінді», «микробты өсінді», «аэробтар», |             |                |
|«анаэробтар», микроаэрофильдер»,              |             |                |
|«факультативты анаэробтар» ұғымын түсіну. Таза|             |                |
|өсіндіні алудың негізгі әдісін және           |             |                |
|анаэробтарды қалпына келтіру үшін анаэробты   |             |                |
|шартты тудыру жолын  талдау. Петри табақшасына|             |                |
|ауадан ЕПА себуді жүргізу.                    |             |                |
|10.Микроорганизмдердің культуральды           |         1   |4. 94-97 б.     |
|қасиеттері.                                   |             |                |
|Микроорганизмдердің қатты (ЕПА), сұйық (ЕПС), |             |                |
|жартылай сұйық (ЕПЖ) қоректік ортада өсу      |             |                |
|әрекетін зерттеу.                             |             |                |
|11.Микроорганизмдердің ферментативті          |       1     |4. 94-97 б.     |
|қасиеттері.      Микроорганизмдердің түрлерін |             |6. 227-245 б.   |
|анықтау.                                      |             |                |
|Микроорганизмдердің сахаролитикалық,          |             |                |
|протеолитикалық, гемолитикалық, редуцирланушы |             |                |
|қасиеттерін  зерттеу. Аталған қасиеттерді     |             |                |
|зерттеуге арналған қоректік орталар және      |             |                |
|нәтижелер қорытындысы.                        |             |                |
|12.Топырақ, су, ауа микрофлорасы.             |        1    |1. 55-57 б.     |
|Су, топырақ сынақтарын сұрыптау ережелерімен  |             |4. 103-120 б.   |
|танысу және жалпы микроб саны, коли-титр,     |             |6. 164-174 б.   |
|коли-индекс және гемолитикалық стрептококканы |             |                |
|анықтаудың әдістерін зерттеу.                 |             |                |
|13.Жем микрофлорасы.                          |        1    |1. 59 б.        |
|Азық-түлік өндірістерінде жұмыс жасайтын      |             |4. 340-342 б.   |
|техникалық жабдыққа, инвентарға, тарға, жұмыс |             |                |
|қолына санитарлы-микробиологиялық бақылау     |             |                |
|жасаудың әдістерімен танысу.                  |             |                |
|14.Нан және ұнға санитарлы-микробиологиялық   |       1     |6. 247-300 б.   |
|бағалау.                                      |             |                |
|Ұн мен нанды зерттеудің микробиологиялық      |             |                |
|әдістерімен танысу. Астық салмағын            |             |                |
|инфицилаудың  жолдары. Жаңа жиналған астықтың |             |                |
|микрофлорасы. Астықты сақтау және оны өңдеу   |             |                |
|жағдайының микрофлора құрамына  әсері. Астық  |             |                |
|пен ұнның ақауы және микрофлорасы.            |             |                |
|Сапрофиттерге байланысты астықтың             |             |                |
|азық-түліктік, тұқымдық және фураждық сапасы. |             |                |
|15.Коллоквиум.                                |        1    |                |
|Қорытынды                                     |        15   |                |



                  5.  СТУДЕНТТІҢ  ӨЗДІК  ЖҰМЫСЫНА  АРНАЛҒАН
                             ТАҚЫРЫПТАР  ТІЗІМІ

|Тақы-  |Тақырып атауы      |Мазмұны             |Әдебиеттер                   |
|рып  № |                   |                    |                             |
|1      |Прокариоттардың    |Шар тәрізді, таяқша |Азық-түлік өнімінің          |
|       |эукариоттардан     |тәрізді, ирек       |техникалық                   |
|       |айқын              |формалы             |микробиологиясы/А.Я.Панкратов|
|       |ерекшеліктері.     |микроорганизмдердің,|аның ред. бойынша.-М., 1968  |
|       |                   |ашытқы              |ж. 14-53 б.                  |
|       |                   |саңырауқұлағының    |А.Ю.Жвирблянская,            |
|       |                   |(аспергил, пеницилл,|О.А.Бакушинская. Тағам       |
|       |                   |мукор), дрожжының,  |өндірісінің микробиологиясы –|
|       |                   |актиномицеттің      |М.,1975.-44-57 б.            |
|       |                   |морфологиясы.       |Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану |
|       |                   |                    |үшін микробиология, тамақтану|
|       |                   |                    |физиологиясы және            |
|       |                   |                    |санитарияның                 |
|       |                   |                    |негізі.-Ростов-на-Дону:      |
|       |                   |                    |«Феникс»,2000.-13-25 б.      |
|2      |Эпифитті және      |Өсімдіктің жасыл    |Н.А.Красильников. «Топырақ   |
|       |ризосфералы        |бөліктерінің беткі  |микроорганизмдері және жоғары|
|       |микрофлора.        |қабатында өмір      |сатыдағы                     |
|       |                   |сүретін микробтар.  |өсімдіктер».Мәскеу,1958ж.-319|
|       |                   |Тамырлы топырақ     |-418 б.                      |
|       |                   |микрофлорасы.       |                             |
|3      |Дезинфекция.       |Дезинфекция – ұғымы.|А.Ю.Жвирблянская,            |
|       |Дезинфекциялайтын  |Дезинфекциялайтын   |О.А.Бакушинская. Азық-түлік  |
|       |заттардың негізгі  |заттардың (сілті,   |өндірісіндегі                |
|       |топтарының         |қышқыл, формальдегид|микробиология.-М.,1975ж.-196-|
|       |мінездемесі.       |топтары, хлор       |209 б.                       |
|       |                   |құрамды препараттар,|                             |
|       |                   |фенол,т.б.) әр түрлі|                             |
|       |                   |топтарының          |                             |
|       |                   |мінездемесі.        |                             |
|4      |Микроорганизмерге  |Симбиоз, метабиоз,  |Ветеринарлық және            |
|       |биологиялық        |сателлизм,          |иммунологиялық микробиология |
|       |факторлардың әсері.|синергизм,          |/Н.А.Радчук                  |
|       |                   |вирогения,          |редакциясымен.-М.,1991.-90-94|
|       |                   |антагонизм.         |б.                           |
|       |                   |                    |Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану |
|       |                   |                    |үшін микробиология, тамақтану|
|       |                   |                    |физиологиясы және            |
|       |                   |                    |санитарияның                 |
|       |                   |                    |негізі.-Ростов-на-Дону:      |
|       |                   |                    |«Феникс»,2000.-26-30 б.      |
|       |                   |                    |Егоров. Өндірістік           |
|       |                   |                    |микробиология.-М.,1989ж.-167-|
|       |                   |                    |216 б.                       |
|5      |Силостау әдістері. |Шикізат             |О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко,|
|       |                   |микрофлорасы.       |А.А.Ванькова, Л.И.Войно.     |
|       |                   |                    |Микробиология:               |
|       |                   |                    |Агротехнологтарға арналған   |
|       |                   |                    |оқу                          |
|       |                   |                    |құралы.-М.:ИНФА-М,2005.-287б.|
|6      |Картоп ауруының    |Паршаны тудырушы    |Азық-түлік өндірісіның       |
|       |қоздырғыштары.     |микроорганизмдер.   |техникалық микробиологиясы/  |
|       |                   |Сақтау жағдайлары.  |А.Я.Панкратова               |
|       |                   |                    |ред.-М.,1968.-467 б.         |
|7      |Консервіленген     |Консервілеудің      |Азық-түлік өндірісіның       |
|       |көкөністер         |микробиологиялық    |техникалық микробиологиясы/  |
|       |микрофлорасы.      |негізі. Көкөніс     |А.Я.Панкратова               |
|       |                   |ауруы мен паршаны   |ред.-М.,1968.-467 б.         |
|       |                   |туғызушы            |                             |
|       |                   |микроорганизмдер.   |                             |
|       |                   |Қызанақ             |                             |
|       |                   |консервісінің       |                             |
|       |                   |микрофлорасы. Табиғи|                             |
|       |                   |көкөніс             |                             |
|       |                   |консервісінің       |                             |
|       |                   |микрофлорасы.       |                             |
|8      |Консервіленген     |Консервілеудің      |Азық-түлік өндірісіның       |
|       |жеміс микрофлорасы.|микробиологиялық    |техникалық микробиологиясы/  |
|       |                   |негізі.Жеміс ауруы  |А.Я.Панкратова               |
|       |                   |мен паршаны туғызушы|ред.-М.,1968.-467 б.         |
|       |                   |микроорганизмдер.   |                             |
|       |                   |Жидек микрофлорасы. |                             |
|       |                   |Компот              |                             |
|       |                   |микрофлорасы.       |                             |
|9      |Топырақ түзуші     |Гумусты түрлендіру  |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.     |
|       |процесс және       |процесі.Топырақ     |Микробиология. «Колос»       |
|       |топырақтың микробты|микроорганизмдерінің|баспасы,1978ж.,368 б.        |
|       |цианоздарын        |белсенділігіне әсер |                             |
|       |түрлендіру.        |ететін факторлар.   |                             |
|10     |Топырақ            |Топырақты өңдеудің  |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.     |
|       |микроқоныстанушылар|негізгі түрі.       |Микробиология. «Колос»       |
|       |ына топырақ өңдеуі |Микроорганизмдердің |баспасы,1978ж.,368 б.        |
|       |мен мелиорациясы   |өсімдікке әсері.    |                             |
|       |әсері.             |                    |                             |
|11     |Органикалық        |Органикалық         |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.     |
|       |тыңайтқыштармен    |тыңайтқыштар және   |Микробиология. «Колос»       |
|       |өңделген топырақ   |олардың топыраққа   |баспасы,1978ж.,368 б.        |
|       |микрофлорасы.      |әсері.              |                             |
|12     |Пестицидтердің     |Химиялық заттар және|Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.     |
|       |микроорганизмдерге |олардың топырақ     |Микробиология. «Колос»       |
|       |әсері.             |микро               |баспасы,1978ж.,368 б.        |
|       |                   |қоныстанушыларына   |                             |
|       |                   |әсері.              |                             |
|13     |Көң микрофлорасы.  |Көңді сақтау        |Ветеринарлық және            |
|       |                   |амалдары мен        |иммунологиялық микробиология |
|       |                   |жағдайлары.         |/Н.А.Радчук ред.-М.,1991.-67 |
|       |                   |                    |б.                           |
|14     |Топырақты          |Ауыл шаруашылық     |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.     |
|       |зиянсыздандырудың  |өсімдіктері         |Микробиология. «Колос»       |
|       |химиялық және      |зиянкестерімен      |баспасы,1978ж.,368 б.        |
|       |термиялық әдістері.|күресте қолданылатын|                             |
|       |                   |шаралар.            |                             |
|15     |Жануар организмінің|Микроорганизмдер    |Ветеринарлық және            |
|       |микрофлорасы.      |денені тұрақты мекен|иммунологиялық микробиология |
|       |                   |етушілер ретінде.   |/Н.А.Радчук ред.-М.,1991.-61 |
|       |                   |                    |б.                           |



                            6. ПӘН  БОЙЫНША  ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КАРТАСЫ

               3-кесте. Пән  бойынша  оқу-әдістемелік  картасы

|Тақырып                            |Көрнекілік,   |Өздік оқуға       |Бақылау  |
|                                   |ТСО,          |арналған сұрақтар |формасы  |
|                                   |плакаттар,    |                  |         |
|                                   |зертханалық   |                  |         |
|                                   |стендтер.     |                  |         |
|Дәріс             |Зертханалық     |              |                  |         |
|                  |сабақ           |              |                  |         |
|1                 |2               |3             |4                 |5        |
|1.Микробиология   |Микробиологиялық|Плакаттар,    |Микробиология-ның |Ауызша   |
|пәні және оның    |зертхана, оның  |слайдтар.     |дамуына           |сұрау.   |
|мақсаты.          |міндеттері.     |              |ғалымдардың қосқан|Тесттар. |
|                  |Иммерсионды     |              |үлестері          |         |
|                  |жүйе.           |              |(А.Левенгук,      |         |
|                  |                |              |Л.Пастер, Р.Кох,  |         |
|                  |                |              |Н.Ф.Гамалея,      |         |
|                  |                |              |И.И.Мечников,     |         |
|                  |                |              |С.Н.Виноград-ский,|         |
|                  |                |              |В.Л.Омелянский,   |         |
|                  |                |              |Д.И.Ивановский,   |         |
|                  |                |              |С.П.Костычев,     |         |
|                  |                |              |В.С.Буткевич, В.Н.|         |
|                  |                |              |Шапошни-ков,      |         |
|                  |                |              |Я.Я.Ники-тинский  |         |
|2.Микроорганизм   |Микроорганизмдер|Плакаттар,    |Спирохетта,       |Ауызша   |
|систематикасы.    |дің негізгі     |слайдтар.     |микоплазма,       |сұрау.   |
|                  |формалары.      |              |риккесия,         |Тесттар. |
|                  |                |              |хламидияның       |         |
|                  |                |              |морфологиясы және |         |
|                  |                |              |құрылысы.         |         |
|3.Микроскопиялық  |Ашытқы          |Плакаттар,    |Өсу және көбею    |Ауызша   |
|саңырауқұлақтар   |саңырауқұлақтары|слайдтар.     |ұғымдарын анықтау.|сұрау.   |
|және оның         |ның, дрожжы     |              |Микроорганизм-дерд|Тесттар. |
|классификациясы.  |және            |              |ің жабық ортада   |         |
|                  |актиномицеттерді|              |өсу қисығы.       |         |
|                  |ң  морфологиясы.|              |                  |         |
|4.Микроорганизм   |Бояулар,бояу    |Плакаттар,    |Микроорганизм-дерд|Ауызша   |
|физиологиясы.     |ерітінділері.   |слайдтар.     |ің қатты, сұйық   |сұрау.   |
|                  |Бактериялық     |              |және жартылай     |Тесттар. |
|                  |препарат        |              |сұйық қоректік    |         |
|                  |дайындау        |              |ортада өсуі.      |         |
|                  |техникасы.      |              |                  |         |
|                  |Бояудың         |              |                  |         |
|                  |қарапайым       |              |                  |         |
|                  |тәсілі.         |              |                  |         |
|5.Микроорганизм   |Бояудың күрделі |Плакаттар,    |Тура күн сәулелі, |Ауызша   |
|физиологиясы.     |тәсілі. Грам    |слайдтар.     |УФС (УФЛ), рентген|сұрау.   |
|                  |және            |              |сәулелерінің      |Тесттар. |
|                  |Циль-Нильсен    |              |әрекет механизмі. |         |
|                  |әдісі бойынша   |              |                  |         |
|                  |бояу.           |              |                  |         |
|6.Микроорганизм   |Спора және      |Плакаттар,    |                  |Ауызша   |
|экологиясы.       |капсуланы       |слайдтар.     |                  |сұрау.   |
|                  |анықтау тәсілі. |              |                  |Тесттар. |
|                  |Бактерияның     |              |                  |         |
|                  |қоздырғышын     |              |                  |         |
|                  |анықтау.        |              |                  |         |
|7.Микроорганизм   |Коллоквиум.     |Плакаттар,    |Бактерия геномына |Ауызша,жа|
|генетикасы.       |                |слайдтар.     |мінездеме.        |збаша    |
|                  |                |              |Бактерияның       |сұрау,   |
|                  |                |              |өзгергіштігінің   |тесттар. |
|                  |                |              |жіктелуі          |         |
|                  |                |              |(фенотиптік және  |         |
|                  |                |              |генотиптік        |         |
|                  |                |              |өзгергіштік).     |         |
|8.Микроорганизм   |Зертханалық     |Плакаттар,    |Терінің, желіннің,|Ауызша   |
|мен қоршаған орта.|аппаратура.     |слайдтар.     |конъюнктивтың,    |сұрау.   |
|                  |Залалсыздандыру |              |тыныс алу         |Тесттар. |
|                  |әдістері.       |              |жолдарының, ауыз  |         |
|                  |Қоректік ортаны |              |қуысының,         |         |
|                  |дайындау.       |              |асқазан-ішек      |         |
|                  |                |              |трактысының       |         |
|                  |                |              |микрофлорасы.     |         |
|9.Микроорганизм   |Микробтардың    |Плакаттар,    |Микроорганизм-дерд|Ауызша   |
|мен өсімдік       |таза өсіндісі.  |слайдтар.     |ің өсімдік        |сұрау.   |
|арасындағы өзара  |Анықтау         |              |әлеміндегі        |Тесттар. |
|қарым-қатынас.    |әдістері. Аэроб |              |мағынасы.         |         |
|                  |және анаэробты  |              |                  |         |
|                  |қалпына келтіру.|              |                  |         |
|10.Көмірқышқыл,   |Микроорганизмдер|Плакаттар,    |Микроорганизм-дерд|Ауызша   |
|азот және т.б.    |дің культуральді|слайдтар.     |ің күкірт,        |сұрау.   |
|химиялық          |қасиеттері.     |              |темір,фосфор      |Тесттар. |
|элементтердің     |                |              |айналымындағы     |         |
|микроорганизм     |                |              |рөлі. Сальмонелла,|         |
|өзгеруінен        |                |              |эшериха,          |         |
|бірігуі.          |                |              |стафилококка,     |         |
|                  |                |              |клостридидің      |         |
|                  |                |              |культуральдық және|         |
|                  |                |              |биохимиялық       |         |
|                  |                |              |қасиеттері.       |         |
|11.Инфекция       |Микроорганизмдер|Плакаттар,    |Инфекция түрлері. |Ауызша   |
|негізі.           |дің             |слайдтар,     |                  |сұрау.   |
|                  |ферментативтік  |үйлестірмелі  |                  |Тесттар. |
|                  |қасиеті.        |материал.     |                  |         |
|                  |Микроорганизм   |              |                  |         |
|                  |түрін анықтау   |              |                  |         |
|12.Иммунитет      |Топырақ, су, ауа|Плакаттар,    |Антиген-антидене  |Ауызша   |
|негізі.           |микрофлорасы.   |слайдтар.     |реакцияларының    |сұрау.   |
|                  |                |              |практикалық       |Тесттар. |
|                  |                |              |мағынасы.         |         |
|13.Топырақ        |Жем-шөп         |Плакаттар,    |Негізгі           |Ауызша   |
|микробиологиясы.  |микрофлорасы    |слайдтар,     |микро-организмдер,|сұрау.   |
|                  |                |үйлестірмелі  |топырақты         |Тесттар. |
|                  |                |материал.     |мекендеушілер.    |         |
|14.Топырақ        |Нан және ұнға   |Плакаттар,    |Топырақты         |Ауызша   |
|микробиологиясы.  |өнімдерін       |слайдтар,     |қоректендірудің   |сұрау.   |
|                  |санитарлы-микроб|үйлестірмелі  |қайнар жолдары.   |Тесттар. |
|                  |иологиялық      |материал.     |                  |         |
|                  |бағалау.        |              |                  |         |
|15.Шолу дәрісі    |Коллоквиум.     |Плакаттар,    |Микроорганизм-дер |Ауызша,  |
|                  |                |слайдтар,     |қатысында         |жазбаша  |
|                  |                |үйлестірмелі  |антибиотик,       |сұрау,   |
|                  |                |материал.     |фермент, дәруменді|тесттар. |
|                  |                |              |практикалық түрде |         |
|                  |                |              |қолдану.          |         |



             7.  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

          4 кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуі

|Оқу құралының, оқу-әдістемелік нұсқау | Көшірмелер |Студенттер саны |Қамту     |
|атаулары                              |саны        |                |пайызы    |
|1                                     |2           |3               |4         |
|Негізгі                                                                       |
|1.М.Радчук. «Ветеринарлық және        |341         |20              |100       |
|иммунологиялық микробиология».        |            |                |          |
|Мәскеу,1991ж. 383 б.                  |            |                |          |
|2.А.С.Лабинская. «Микробиологиялық    |2           |20              |1         |
|зерттеулер әдістері техникасы         |            |                |          |
|микробиологиясы». Мәскеу,1968ж.467 б. |            |                |          |
|3.Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев.            |2           |20              |1         |
|Микробиология. – «Колос» баспасы,     |            |                |          |
|1978ж., 368 б.                        |            |                |          |
|4.П.А.Емельяненко. «Ветеринарлық      |99          |20              |100       |
|микробиология». «Колос» баспасы,      |            |                |          |
|1982ж., 304 б.                        |            |                |          |
|5.А.Я.Панкратова. «Азық-түлік         |150         |20              |100       |
|өндірісінің техникалық                |            |                |          |
|микробиологиясы». Мәскеу, 1968ж. 744  |            |                |          |
|б.                                    |            |                |          |
|6.О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко,       |10          |20              |50        |
|А.А.Ванькова, Л.И.Войно.              |            |                |          |
|Микробиология: Агротехнологтарға      |            |                |          |
|арналған оқу                          |            |                |          |
|құралы.-М.:ИНФА-М,2005.-287 б.        |            |                |          |
|7. Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану үшін  |10          |20              |50        |
|микробиология, тамақтану физиологиясы |            |                |          |
|және санитарияның                     |            |                |          |
|негізі.-Ростов-на-Дону:               |            |                |          |
|«Феникс»,2000.-384 б.                 |            |                |          |
|8. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская. |50          |20              |100       |
|Азық-түлік өндірісіндегі              |            |                |          |
|микробиология.-М.,1975ж.-494 б.       |            |                |          |
|9. С.В.Нецепляев. Жаратылысы жануар   |100         |20              |100       |
|болатын азық-түлік өндірісі           |            |                |          |
|микробиологиясының зертханалық        |            |                |          |
|практикумы. – М.,1990 ж.              |            |                |          |
|10.С.С.Гительсон, Т.С.Костенко,       |227         |20              |100       |
|Е.И.Скаршевская. Ветеринарлық және    |            |                |          |
|иммунологиялық микробиология бойынша  |            |                |          |
|практикум. – М.,1989 ж.-272 б.        |            |                |          |
|11. Т.Н.Блейм. Микробиология бойынша  |7           |20              |30        |
|тесттер жинағы. Оқу нұсқаулықтары. –  |            |                |          |
|Семей:Шәкәрім ат. СМУ,2005 ж. – 112 б.|            |                |          |
|Қосымша                                                                       |
|1. Ауыл шаруашылығындағы              |2           |20              |1         |
|микроорганизмдер. II Вузаралық ғылыми |            |                |          |
|конференция еңбектері. Мәскеу         |            |                |          |
|университетінің баспасы. – 1970 ж. 3  |            |                |          |
|б.                                    |            |                |          |
|2. Н.А.Красников. «Топырақ            |2           |20              |1         |
|микроорганизмдері және жоғары сатыдағы|            |                |          |
|өсімдіктер». Баспа, КСРО Ғылым        |            |                |          |
|Академиясы. Мәскеу,1958 ж.            |            |                |          |
|3. Ауыл шаруашылық жануарларының      |2           |20              |1         |
|инфекциялық және протозойлық          |            |                |          |
|аурулардың диагностикасы (Альбом).    |            |                |          |
|–М.,1968. / 196 б.                    |            |                |          |
|4. Н.Р.Ассонов. Микробиология. –      |331         |20              |100       |
|М.1989. – 351 .б.                     |            |                |          |
|5. В.Бетина. Микробтар әлеміне саяхат.|1           |20              |0,5       |
|– М.,1976.-272 б.                     |            |                |          |
|6. Я.Е.Коляков. Ветеринарлық          |10          |20              |50        |
|иммунология. М.:Агропроибаспа. – 1986 |            |                |          |
|ж.                                    |            |                |          |
|7. В.Д.Тимаков және т.б.              |7           |20              |50        |
|Микробиология. М.:Медицина. – 1983 ж. |            |                |          |
|8. Т.С.Сайдулдин. Серология негіздері.|20          |20              |100       |
|– Алматы:Ғалым, 1992. – 272 б.        |            |                |          |
|9. Б.Н.Хмелевский және т.б.           |1           |20              |0,5       |
|Жануарлардың микотоксикозының         |            |                |          |
|профилактикасы. – М.:                 |            |                |          |
|Агропромбаспа,1985.-271 б.            |            |                |          |
|10. Р.В.Петров. Иммунология. –        |1           |20              |0,5       |
|М.:Медицина, 1987 ж.                  |            |                |          |
|11.В.Гусев, Л.А.Минеева.              |5           |20              |25        |
|Микробиология.  – Мәскеу              |            |                |          |
|университетінің баспасы,1978. – 384 б.|            |                |          |
|12. К.Д.Пяткин, Ю.С.Кривошеин.        |1           |20              |25        |
|Микробиология. – М.,1980 ж. – 512 б.  |            |                |          |
|13. В.Д.Тимаков, В.С.Левашев,         |5           |20              |25        |
|Л.Б.Борисов. М., 1983. – 512 б.       |            |                |          |













                               8.  ӘДЕБИЕТТЕР
          8.1. Негізгі:
 1.   М.Радчук.   «Ветеринариялық   және   иммунологиялық   микробиология».
    Мәскеу,01991 ж. 383 б.
    8.1.2 А.С.Лабинская. «Микробиологиялық  зерттеу  әдістері  техникасымен
    микробиология». Мәскеу, 1968 ж., 467 б.
    8.1.3    Е.Н.Мишустин,    В.Т.Емцев.    Микробиология.    –    «Колос»
    баспасы,1978ж., 368 б.
    8.1. 4. П.А.Емельяненко. «Ветеринарлық микробиология». «Колос» баспасы,
    1982ж.,  304 б.
    8.1.5.А.Я.Панкратова.      «Азық-түлік      өндірісінің      техникалық
    микробиологиясы». Мәскеу, 1968ж. 744 б.
    8.1.6.   О.Д.Сидоренко,   Е.Г.Борисенко,    А.А.Ванькова,    Л.И.Войно.
    Микробиология: Агротехнологтарға арналған оқу  құралы.-М.:ИНФА-М,2005.-
    287 б.
    8.1.7. Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану үшін микробиология, тамақтану
    физиологиясы және санитарияның негізі.-Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000.-
    384
    8.1.8. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская. Азық-түлік өндірісіндегі
    микробиология.-М.,1975ж.-196-209 б.
    8.1.9. С.В.Нецепляев. Жаратылысы  жануар  болатын  азық-түлік  өндірісі
    микробиологиясының зертханалық практикумы. – М.,1990 ж.
    8.1.10. С.С.Гительсон, Т.С.Костенко,  Е.И.Скаршевская. Ветеринарлы және
    иммунологиялық микробиология бойынша практикум. – М.,1989 ж.-272 б.
    8.1.11.  Т.Н.Блейм.   Микробиология   бойынша   тесттер   жинағы.   Оқу
    нұсқаулықтары. – Семей:Шәкәрім ат. СМУ,2005 ж. – 112 б.
         8.2. Қосымша:
    8.2.1  Ауыл  шаруашылығындағы  микроорганизмдер.  II  Вузаралық  ғылыми
    конференция еңбектері. Мәскеу университетінің баспасы. – 1970 ж.403 б.
    8.2.2 Н.А.Красников. «Топырақ микроорганизмдері  және  жоғары  сатыдағы
    өсімдіктер». Баспа, КСРО Ғылым Академиясы. Мәскеу,1958 ж.
    8.2.3  Ауыл  шаруашылық  жануарларының  инфекциялық  және   протозойлық
    аурулардың диагностикасы (Альбом). –М.,1968. / 196 б.
    8.2.4 Н.Р.Ассонов. Микробиология. – М.1989. – 351 .б.
    8.2.5 В.Бетина. Микробтар әлеміне саяхат. – М.,1976.-272 б.
      6. Я.Е.Коляков. Ветеринарлы иммунология. М.:Агропроибаспа. – 1986 ж.
 7.  В.Д.Тимаков және т.б. Микробиология. М.:Медицина. – 1983 ж.
      8. Т.С.Сайдулдин. Серология негіздері. – Алматы:Ғалым, 1992. – 272 б.
 9. Б.Н.Хмелевский және т.б. Жануарлардың микотоксикозының  профилактикасы.
    –  М.: Агропромбаспа,1985.-271 б.
     10. Р.В.Петров. Иммунология. – М.:Медицина, 1987 ж.
11.   М.В.Гусев,  Л.А.Минеева.  Микробиология.   –  Мәскеу  университетінің
    баспасы,1978. – 384 б.
12.  К.Д.Пяткин, Ю.С.Кривошеин. Микробиология. – М.,1980 ж. – 512 б.
13.  В.Д.Тимаков, В.С.Левашев, Л.Б.Борисов. М., 1983. – 512 б.

Пәндер