Файл қосу

Сойыс малдары мен құсты өндеу



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3-деңгейлі СМЖ құжаты       |ПОӘК               |ПОӘК                      |
|                            |                   |042-18.23-1.22/01-2013    |
|«Мал шаруашылық өнімдерінің |Басылым № 1        |                          |
|технологиясы және           |                   |                          |
|стандартизациясы» пәнінің   |                   |                          |
|оқытушыға арналған жұмыс    |                   |                          |
|бағдарламасы                |                   |                          |






       «Мал шаруашылық өнімдерінің технологиясы және стандартизациясы»
      пәнінің 5В120200 -«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған




                           ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                          ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ



















                                    Семей
                                    2014




                                  Алғы сөз


1 ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ

Құрастырушы                 _____________  Серикова  А.Т.  в.ғ.к,  профессор
м.а.

                                          _____________   Қойгелдинова  А.С.
в.ғ.к., доцент м.а.

 «Ветеринариялық санитария»  кафедрасы,  «___»___________ 2014 ж.






   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2014ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2014 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2014ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. Алғаш рет енгізілді















                                   МАЗМҰНЫ



   1. Пайдалану аймағы
   2. Нормативтік сілтемелер
   3. Жалпы ережелер
     4.  Оқу пәннің мазмұны (модуль бойынша)
     5.  Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі
    6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
     7.  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы
   8.  Әдебиеттер













































1 ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ

 «Мал  шаруашылық  өнімдерінің  технологиясы  және  стандартизациясы  »  пән
бойынша   оқу-әдістемелік   кешен   5В120200-   «Ветеринариялық   санитария»
мамандығының студенттеріне арналган. Ол  студенттерді  курстың,  мазмұнымен,
қажеттілігімен,  өзектілігімен,  саясатымен  таныстырып,  қажетті   біліммен
қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік  кешен  пәнді  оқудағы  басшылыққа  алатын
нeriзri құжат болып саналады.

2 НОРМАТИВТІК НЕГІЗДЕР
  «Мал  шаруашылық  өнімдерінің  технологиясы  және  стандартизациясы»  пәні
бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша  оқу  үрдісін  ұйымдастырудағы
негіз  болып  саналады  және  ол    Шәкәрім   атындағы   Семей   мемлекеттік
университетінің оқу  бағдарламасының  элективті  пәндер  каталогі  негізінде
22.09.2008ж бекітілген.

СТУ 042-РГП-СГУ-8-2007 Университет стандарты

РГП 042-08.10.12-2007

3. ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР

3.1 Пәннге қысқаша түсініктеме – мал және құс шаруашылығы өнімдері  вет  сан
сараптаудың халық шаруашылық маңызы зор себебі  сойыс  өнімдерін  интенсивті
технологиялық өңдеу негізінде қазіргі  заманғы,  алдыңғы  зерттеу  әдістерін
қолдану, бүгінгі күнде жоғары  сапалы  тағамдық  өнімдерді  алуға  мүмкіндік
береді.  Халықты  зоонтропонозды  аурулардан  қорғау,  жануарлардың   жануар
тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау  ветеринариялық
санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан  жануар  және
құс сойыс өнімдерін, ет  өнімдерін,  сүт  және  сүт  өнімдерін  өндіру  және
шығару  салаларында   зерттеушілік   ұйымдастырушылық,   басқарушылық   және
сараптау қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады.
3.2  Мақсаты-   мал   және   құс    шаруашылығы   өнімдерін   ветеринариялық
санитариялық бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу  әдістерін,  сонымен
қатар жануар  тектес  шикізаттарын  және  өнімдерін  стандартизациялық  және
сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру.
3.3 Білу керек:
- Инфекциялық, инвазиялық аурулардың  қоздырғыштарына  термиялық  әсерлердің
режимдерін (төменгі және  жоғарығы  температуpa)  санитарлық  өңдеу  сапасын
микробиологиялық қадағалау  үшін  вет  бақылау  нысандарынан  сынамалар  алу
ережелері;
- Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және  басқа  да
жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында  дайындау
кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
- Мал және құс шаруашылығы өнімдерін  жабайы  аңдар  және  құстар  өнімдерін
жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВСС-ды ұйымдастыруды және  оның
әдістерін санитарлық бағалауды;
-  Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
-  Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Меңгеру:
- Органикалық, биохимиялық, гистологиялық, бактериологиялық, ғылыми  зерттеу
әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды  анықтау  үшін  малдардың
сойыс   өнімдерін   қарап   тексеру    әдістерін    сонымен    қатар    етті
трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек;
- Өнімдер мен шикізаттардың сапалығын  анықтау  үшін  оргенолептикалық  және
арнайы зерттеу әдістерін;
- Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік  мәселелерді
шешу үшін алынған белгілер;
Істей білу:
- Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін,  сүт  және  сүт
өнімдерін, жұмыртқа  және  жұмыртқа  өнімдерін  жануар  тектес  шикізаттарды
ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу;
- Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу;
- Инфекциялық, инвазиялық, жұқпалы емес аурулар уланулар кезіндегі  мал  құс
өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық  сараптауды  жүргізу
және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу;
-  Жануар  тектес  шикізаттар  мен  өнімдерді  зерттеудің  қазіргі   заманғы
әдістерін қолдану;
Түсіну:
- Сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін,  сүт  және
сүт  өнімдерін  ветеринариялық  санитариялық   сараптауды,   ет   және   құс
комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың  құрылысына,
жер таңдауды квалификациялық  жүргізуге  мүмкіндік  беретін  теорияны  жақсы
түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде  қолданылатын  технология  және
стандартизация негіздерін білу.
Ескере білу:
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін  факторлар  туралы  жалпы
түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу;
 Игеру:
- Сойыс малдарын, құстардын қабылдауға және тапсыру  тасымалдау  және  союға
дайындауға:  микробиологиялық,  технологиялық,  биохимиялық   бақылау   үшін
өнімдерден, шикізаттардан сынама алу;
- Ет өнімдерін өндеу кәсіпорындарында, базарлардың ВСС зертханаларында,  сүт
зауыттарында  ВСС жүргізу;
- Етке, сүтке, жұмыртқа  мен  мал  шикізаттарына  органолептикалық,  физика-
химиялық, гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру.
3.4. Пәннің реквизиттері:
3.4.1. Жануарлар морфологиясы:
3.4.2 Жануарлар физиологиясы:
3.4.3. Биохимиясы:
3.4.4.Биофизика,
3.4.5. Мал шаруашылығы және азықтардың сапасын бағалау:
3.4.6. Микробиология,  вирусология:
3.5. Пәннің реквизиттері:
3.5.1.Індеттану:
3.5.2. Жануарлардың инвазиялы аурулары:
3.5.3. Жануарлардың инфекциялы аурулары:
3.5.4. Патологиялық анатомия:

   3.6 ЖҰМЫС ОҚУ ЖОСПАРЫНЫҢ КӨШІРМЕСІ
                                                                   кесте - 1
|Курс                                                                     |
|Тақырыптың аты және мазмұны         |Сағат |Әдебиеттер                   |
|                                    |саны  |                             |
|1                                   |2     |3                            |
|1 модуль. Пәннің анықтамасы және сойыс малдарының сипаттамасы            |
|1.Пәннің анықтамасы және оның мал   |2     |№ 1. 3-6 б.                  |
|дәрігерлерін дайындаудағы маңызы.   |      |№ 12.3-10 б.                 |
|Отандық және шетелдік всс даму      |      |                             |
|тарихы. ВСС дамуына ғалымдардың     |      |                             |
|қосқан үлесі. Адамдардың және       |      |                             |
|жануарлардың денсаулығын қорғау     |      |                             |
|ісіндегі мал шаруашылығы өнімдерінің|      |                             |
|всс ролі. Негізгі тапсырмалары,     |      |                             |
|зерттеу әдістері.                   |      |                             |
|2. Сойыс малдары. Сойыс малдарының  |2     |№ 6. 18-20б.                 |
|сипаттамасы, дайындауды мен оларға  |      |№ 12. 15-20б.                |
|қойылатын қазіргі заманғы           |      |№ 5.7-14б.                   |
|талапттары. Сойыс малдарын бағып    |      |                             |
|семірту және бордақылау.            |      |                             |
|3. Сойыс малдарын тасымалдау.       |2     |№ 6.32-35б.                  |
|Сойыс малдарын тасымалдаудағы       |      |№10.5-34б.                   |
|ветеринариялық санитариялық дәрігері|      |№5.18-24б.                   |
|мамандарының міндеттері. Тасымалдау |      |                             |
|тәсілдері; автокөлікпен, теміржол,  |      |                             |
|су қатынасы арқылы және айдап       |      |                             |
|жеткізу. Сойылатын малдарды         |      |                             |
|тасымалдауға дайындау, оларды       |      |                             |
|көлікке артуға және жол бойы күтіп  |      |                             |
|бағуға қойылатын талапттар.         |      |                             |
|Тасымалдауға қажетті құжаттар.      |      |                             |
|4-5. Сойыс малдары мен құсты өндеу  |4     |№5. 25-30б.                  |
|кәсіпорындары және оларға қойылатын |      |№10.69-102б.                 |
|ветеринариялық-санитариялық         |      |                             |
|талаптар.                           |      |                             |
|Ет  және құс комбинаттарының,       |      |                             |
|мұздатқышты қасапхана,              |      |                             |
|қасапханалардың, сойыс пунктінің    |      |                             |
|және аланың, өндіріс                |      |                             |
|комплекстеріндегі және құс          |      |                             |
|фабрикаларындағы                    |      |                             |
|ветеринариялық-санитариялық         |      |                             |
|блоктардың құрлысына, орнына        |      |                             |
|қойылатын                           |      |                             |
|ветеринариялық-санитариялық         |      |                             |
|талаптар.                           |      |                             |
|6. Малдарды сояр алдында күтіп-бағу |2     |№ 5.31-37б.                  |
|және оның маңызы.                   |      |                             |
|Сойыс малдарын қабылдау және күтіп  |      |                             |
|бағу тәртібі. Ет өндейтін           |      |                             |
|мекемелерде сояр алдындағы          |      |                             |
|күтіп-бағу ережелері, оның ет       |      |                             |
|шығымына, ет өнімдерінің сапасына   |      |                             |
|және санитариялық гигиеналық        |      |                             |
|жағдайына әсері етуі.               |      |                             |
|7-8. Сойыс малын өндеу гигиенасы мен|4     |№ 5.39-54б.                  |
|технологиясы негіздері.             |      |                             |
|Қазіргі кездегі малды сою және өндеу|      |                             |
|технологиясының негізі.Малды есінен |      |                             |
|тандыру мен қансыздандыру тәсілдері |      |                             |
|және оларды салыстырып бағалау. Әр  |      |                             |
|түрлі мал үшаларын ет комбинатының  |      |                             |
|жылжымалы конвейр жүйелерінде,      |      |                             |
|қасапхналарда және далалық          |      |                             |
|пункттерінде өндеудің технологиялық |      |                             |
|ерекшеліктері.                      |      |                             |
|2 модуль. Ауыл шаруашылық құстарын, қояндарды сою технологиясы           |
|9. Қояндарды сою технологиясы мен   |2     |№ 5.54-56б.                  |
|гигиенасы.                          |      |                             |
|Қоян өндейтін кәсіпорындар.         |      |                             |
|Қояндарды қабылдау күтіп бағу       |      |                             |
|тәртібі. Қояндарды сояр алдындағы   |      |                             |
|күтіп-бағу ережелері және сою       |      |                             |
|технологиясының қазіргі жүйелерінің |      |                             |
|ерекшеліктері.                      |      |                             |
|10.Ауыл шаруашылық құстарын өндеу   |2     |№ 5.56-59б.                  |
|гигиенасы және технологиясы.        |      |                             |
|Құс өндейтін кәсіпорындар. Сойылатын|      |                             |
|ауылшаруашылық құстары. Тасымалдау  |      |                             |
|және қабылдау.Союға қабылдау.Сояр   |      |                             |
|алдында байқау. Құсты сою мен       |      |                             |
|өндеудің қазіргі технологиялық      |      |                             |
|жүйелері.                           |      |                             |
|3 модуль. Еттің мрфологиясы, химиясы және тауартануы.                    |
|11. Еттің мрфологиясы, химиясы және |2     |№1.  399 б.                  |
|тауартануы.                         |      |№5. 59-69б.                  |
|Ет, оның тағамдық және биологиялық  |      |№ 4. 102-126б.               |
|маңызы. Әр түлік мал еттерінің      |      |                             |
|морфологиясы. Еттің химиялық құрамы |      |                             |
|және физикалық химиялық қасиеті,    |      |                             |
|тағамдық құндылығы.                 |      |                             |
|12.Еттің сапасына байланысты ұшаның |2     |№ 5. 74-82б.                 |
|қондылық категорияларын анықтау.    |      |                             |
|Етті таңбалау.                      |      |                             |
|МЕС СТ талаптары бойынша ірі қара,  |      |                             |
|қой, жылқы, шошқы ұша қондылығын    |      |                             |
|анықтау.                            |      |                             |
|13.Субөнімдерін өндеу гигиенасы мен |2     |№ 5. 290-293б.               |
|технологиялық ерекшеліктері.        |      |                             |
|Субөнімдер, олардың жіктелуі және   |      |                             |
|тағамдық құндылығы. Субөнімдерді    |      |                             |
|алғашқы өндеудің технологиясы мен   |      |                             |
|гигиенасы.                          |      |                             |
|14.Тері-үлбір және техникалық       |2     |№ 5.302-310б.                |
|шикізаттарды өндеу технологиясы және|      |                             |
|гигиенасы.                          |      |                             |
|Тері-үлбір және техникалық мал      |      |                             |
|шикізаттарын дайындау мен тасымалдау|      |                             |
|тәртібі және қойылатын талаптар.    |      |                             |
|Терінің жіктелуі. Шошқа қышшқығын,  |      |                             |
|қылды, қауырсынды, тұяқты, мүйізді  |      |                             |
|жинау және өндеу технологиясы.      |      |                             |
|15.Сүт және ашытылған сүт өнімдерін |2     |№ 6.634-647б.                |
|өндеу технологиясы және гигиенасы.  |      |                             |
|Мемлекттік стандарт бойынша         |      |                             |
|дайындалатын сүтке және сүт         |      |                             |
|өнімдеріне  қойылатын талапттар.    |      |                             |
|Фермерлік сүт алу технологиясы мен  |      |                             |
|өндеу ерекшеліктері.                |      |                             |


|Зертханалық сабақтар                                                     |
|Тақырыптың аты және мазмұны           |Сағат   |Әдебиеттер                |
|                                      |саны    |                          |
|1                                     |2       |3                         |
|1 модуль. Малшаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау кезіндегі зерттеу   |
|әдістерінің стандарттар.                                                 |
|Кафедра талаптарына сай техника       |1       |№ 5. 3-6б.                |
|қауіпсіздігі.                         |        |                          |
|Малшаруашылығы өнімдерінің сапасын    |        |                          |
|бағалау кезіндегі зерттеу әдістерінің |        |                          |
|стандарттар.                          |        |                          |
|2-3. МЕМСТ 5110-87-  талабы бойынша   |2       |№ 5. 9-14;74-81;82-84б.   |
|ірі қара және  МЕМ СТ 5111-87 қой     |        |№ 10. 230б.               |
|ұшасының қондылығын анықтау.          |        |                          |
|4-5. МЕМСТ 1213-74 талабы бойынша     |        |                          |
|шошқа және  МЕМСТ 27095-86 талабы     |        |                          |
|бойынша жылқы ұшасының қондылығын     |        |                          |
|анықтау.                              |2       |                          |
|                                      |        |                          |
|6-7. МЕМСТ 21784-76 талабы бойынша    |2       |№ 5. 9-14,74-81,82-84б.   |
|құстардың және қояндардың ұшасының    |        |                          |
|қондылығын анықтау.                   |        |                          |
|8. Коллоквиум.                        |1       |                          |
|9.Ірі қара, жылқы, шошқа, қой және    |1       |№ 5. 9-14,74-81,82-84.    |
|ешкі еттерін сорттап шабу.            |        |                          |
|                                      |        |                          |
|2 модуль. Етті таңбалау                                                  |
|10. Етті таңбалау.                    |1       |№ 5. 106-10б.             |
|11. Малды ет өндейтін кәсіпорындарға  |1       |№ 5. 25-26.               |
|тасмалдау және өткізу бойынша есептер.|        |№ 10.63-68.               |
|12. Әр түрлі малдардың қондылық       |1       |№ 5..463б.                |
|категориясына байланысты ұшалардың    |        |№ 10.230б.                |
|сойыс шығымы.                         |        |                          |
|13.Сүт және ашытылған сүт өнімдерінің |1       |№ 13.108-111б.            |
|сапасын бағалауда қолданылатын        |        |                          |
|мемлекеттік стандарттар.              |        |                          |
|14. Тері-үлбір және техникалық        |1       |№ 6. 535-545б.            |
|шикізаттарды өндеу технологиясында    |        |                          |
|қолданылатын стандарттар.             |        |                          |
|15. Қорытынды  сабақ.                 |1       |                          |

5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
Кесте - 3
|1-2.Серуендеу және азықтандыру орындарында сойыс малдарын ветеринариялық  |
|дайындау                                                                  |
|3-4.Сойыс малдарын өңдеу кәсіпорындарының сипаттамасы.                    |
|5-6. Сойыс малдарын өткізу және қабылдау тәртібі.                         |
|7-8.Сойыс алдындағы тексеруді ұйымдастыру және малдарды диагностикалық    |
|зерттеу.                                                                  |
|9-10. Құстарды механизирленген өндірістерде негізгі технологясы және      |
|гигиенасы.                                                                |
|11-12. Қояндарды өңдеудің негізгі технологясы және гигиенасы.             |
|13-14. Ауыз суының қышқылдығы және кермектігі                             |
|15-16.Сойыс малдарының (боенской) ұшаларын өңдеу процесінің технологиясы  |
|және гигиенасы                                                            |
|17-18. Шошқаны өңдеу процесінің технологиясы және гигиенасы.              |
|19-20.Лимфа жүйесі.Топографиясы.                                          |
|21-22. Жабайы жануарлар, түйе ұшасын және мүшелерін ветеринариялық қарау  |
|әдістері.                                                                 |
|23-24. Инвазиялық аурулар кезедскен кездегі сойыс өнімдерін ВСС.          |
|25-26.. Инфекциялық аурулар кезедскен кездегі сойыс өнімдерін ВСС.        |
|27-28. Инвазиялық аурулар кезедскен кездегі сойыс өнімдерін ВСС.          |
|29-30. Инвазиялық аурулар кезедскен кездегі сойыс өнімдерін ВСС.          |


                          СОӨЖ мазмұны және жоспары
|№     |Тақырып аты            |Мазмұны                |сағ  |Әдебиеттер      |
|1-2   |Ұсақ малдардың қоңдылық|3 қоңдылық категориясы:|3    |5. Стр.11       |
|      |категориясын анықтау.  |Олардың сипаттамасы.   |     |                |
|3-4   |Ірі қара малдарының    |Қоңдылық категориясының|3    |5.Стр.9-11      |
|      |қоңдылық категориясын  |4 тобы. Олардың        |     |                |
|      |анықтау.               |сипаттамасы.           |     |                |
|5-6   | Шошқа малының қоңдылық|Қоңдылық категориясының|3    |5.стр.11-12     |
|      |категориясын анықтау.  |5түрі: беконды, етті,  |     |                |
|      |                       |майлы, бордақылар,     |     |                |
|      |                       |торайлар.              |     |                |
|7-8   |Етті маркерлеу және    |Әртүрлі таңбалау       |3    |5.стр.106-108   |
|      |таңбалау.              |түрлері. Оларды        |     |                |
|      |                       |дайындау және қолдану. |     |                |
|      |                       |Таңбалау формасы.      |     |                |
|      |                       |Әріптік штамтар.       |     |                |
|9-10  |МЕСТ бойынша құстардың |Құстардың жасына       |3    |5.стр.13-14     |
|      |қоңдылық категориясын  |байланысты жіктелуі.   |     |                |
|      |анықтау.               |                       |     |                |
|11-12 |Жануарларды тасымалдау |Әртүрлі малдарды       |3    |5.с.18-19       |
|      |тәртібі және           |тасымалдау кезіндегі   |     |                |
|      |ветеринариялық қызмет  |ветеринарлық тексеру.  |     |                |
|      |көрсету.               |Малдары союға жіберу   |     |                |
|      |                       |тәртібі.               |     |                |
|13-14 |Көлікпен сойыс малдарын|Стрестің әсері.  Ұзақ  |3    |5.стр.23        |
|      |тасымалдау әсері.      |тасымалдаудың малдарың |     |                |
|      |                       |организміне зияны.     |     |                |
|15-16 |Ет комбинаттары мен құс|Мал базасы, өндіріс    |3    |5.стр.25-27     |
|      |комбинаттарының        |цехтары, отдел ВББ     |     |                |
|      |құрылысын ұйымдастыру. |бөлімі ветеринариялық  |     |                |
|      |                       |зертханасымен қосымша  |     |                |
|      |                       |объектілер.            |     |                |
|17-18 | Малдарды өңдеу        |Орын таңдау,           |3    |5.стр.29-31     |
|      |кезіндегі              |кәсіпорындарды         |     |                |
|      |кәсіпорындарға         |жоспарлау және         |     |                |
|      |қойылатын              |орналастыру.           |     |                |
|      |ветеринариялық         |                       |     |                |
|      |санитариялық талаптар. |                       |     |                |
|19-20 |Малдарды сояр алдында  |Жануарлар мен құстарды |3    |5.стр.33-37     |
|      |дайындау.              |кәсіпорындарда өңдеу   |     |                |
|      |                       |және қабылдау. Союға   |     |                |
|      |                       |тиым салынған малдар.  |     |                |
|      |                       |Шектеуге байланысты    |     |                |
|      |                       |маладарды сою.         |     |                |
|21-22 |Сүт қышқылдарының МЕСТ |ТУ. Жіктелуі. Ақаулары.|3    |5.стр.365-374   |
|      |бойынша сапасы.        |Буып тию, маркерлеу    |     |                |
|      |                       |және тасмалдау.        |     |                |
|23-24 |Қой жүніне аранлған    |ТУ. Жіктелуі. Ақаулары.|     |7.«Продукты     |
|      |МЕСТ.                  |Буып тию, маркерлеу    |     |животноводства и|
|      |                       |және тасмалдау.        |     |животное сырье» |
|      |                       |                       |     |ГОСТ стр.69-73  |
|25-26 |Тері шикізатына        |ТУ. Жіктелуі. Ақаулары.|3    |7.стр.211-226   |
|      |арналған МЕСТ.         |Буып тию, маркерлеу    |     |                |
|      |                       |және тасмалдау.        |     |                |
|27-28 |Өткен тақырыптарды қайталау.                                         |
|29-30 |Қорытынды бақылау.                                                   |
|Барлығы                                               |45   |                |




                   6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                   кесте - 4
|Тақырытар      |Плакаттар,   |Өзіндік дайындалуға арналған      |Бақылау  |
|               |зертханалық  |сұрақтар                          |түрі     |
|               |стенд,       |                                  |         |
|ДС     |ЗС     |             |                                  |         |
|1      |2      |3            |4                                 |5        |
|№1     |№1     |Тақта, мел,  |1.Ветеринариялық-санитариялық     |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |сараптаудың тарихы?               |жазбаша  |
|       |       |             |2.Ветеринариялық-санитариялық     |бақылау  |
|       |       |             |сараптаудың дамуына қосқан        |жұмысы   |
|       |       |             |ғалымдардың үлесі?                |         |
|       |       |             |3.Өнімнің сапасын анықтауда       |         |
|       |       |             |қолданылатын мемелекетік          |         |
|       |       |             |стандарттар және нормативтік      |         |
|       |       |             |құжаттар?                         |         |
|№2     |№2-3   |Тақта, мел,  |1.Ірі қара малдарының қоңдылық    |Ауызша   |
|       |       |плакаттар    |категориясын анықтау.             |жазбаша  |
|       |       |             |2.Ұсақ малдардың қоңдылық         |бақылау  |
|       |       |             |категориясын анықтау.             |жұмысы   |
|       |       |             |3.Малды өндеу және басқа          |         |
|       |       |             |техноло-гиялық процесстермен      |         |
|       |       |             |танысу.                           |         |
|№3     |№4-5   |Тақта, мел,  |1.Шошқа малының қоңдылық          |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |категориясын анықтау.             |жазбаша  |
|       |       |             |2.Серуендеу және азықтандыру      |бақылау  |
|       |       |             |орындарында сойыс малдарын        |жұмысы   |
|       |       |             |ветеринариялық дайындау           |         |
|       |       |             |3.Сойыс малдарын тасымалдау       |         |
|       |       |             |ережелері.                        |         |
|№4-5   |№6-7   |Тақта, мел,  |1. Малдарды сояр алдындағы        |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |дайындық және өнімді алуына       |жазбаша  |
|       |       |             |байланысты сапасы.                |бақылау  |
|       |       |             |2.Малдарды өңдеу кезіндегі        |жұмысы   |
|       |       |             |кәсіпорындарға қойылатын          |         |
|       |       |             |ветеринариялық санитариялық       |         |
|       |       |             |талаптар.                         |         |
|       |       |             |3.Құстарды өндеу және аштықта     |         |
|       |       |             |ұстау.                            |         |
|№6.    |№8.    |Тақта, мел,  |1. Ірі қара малын союға дайындау. |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |2. Жылқы етін сорттап шабу.       |жазбаша  |
|       |       |             |3. Ет комбинаты, құс комбинаты    |бақылау  |
|       |       |             |және шикізат базасының құрлысы мен|жұмысы   |
|       |       |             |танысу.                           |         |
|№7-8   |№9     |Тақта, мел,  |1.Жануарларды тасымалдау тәртібі  |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |және ветеринариялық қызмет        |жазбаша  |
|       |       |             |көрсету.                          |бақылау  |
|       |       |             |2.Үй жағдайында сойыс малдарын    |жұмысы   |
|       |       |             |өндеу                             |         |
|№9     |№10    |Тақта, мел,  |1.МЕСТ бойынша қоянның қоңдылық   |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |категориясын анықтау.             |жазбаша  |
|       |       |             |2. Қоян еттінің химиялық құрамы.  |бақылау  |
|       |       |             |                                  |жұмысы   |
|№10    |№11    |Тақта, мел,  |1.МЕСТ бойынша құстардың қоңдылық |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |категориясын анықтау.             |жазбаша  |
|       |       |             |2. Құс етінің химиялық құрамы.    |бақылау  |
|       |       |             |                                  |жұмысы   |
|№11    |№12    |Тақта, мел,  |1 Етті маркерлеу және таңбалау.   |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |2 Құс және қоян етін сорттап шабу.|жазбаша  |
|       |       |             |3Еттің жетілу процессі            |бақылау  |
|       |       |             |                                  |жұмысы   |
|№12    |№13    |Тақта, мел,  |1.Малдарды өңдеу кезіндегі        |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |кәсіпорындарға қойылатын          |жазбаша  |
|       |       |             |ветеринариялық санитариялық       |бақылау  |
|       |       |             |талаптар.                         |жұмысы   |
|       |       |             |2.Сүт қышқылдарының МЕСТ  бойынша |         |
|       |       |             |сапасы.                           |         |
|       |       |             |3.МЕМСТ талабы бойынша еттің      |         |
|       |       |             |категориялары.                    |         |
|№13    |№14    |Тақта, мел,  |1.Субөнімдердің технологиясы және |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |стандартизациясы                  |жазбаша  |
|       |       |             |2 .Ұсақ малдарды союға дайындау.  |бақылау  |
|       |       |             |3.Субөнімдерін өндеу.             |жұмысы   |
|№14    |№15    |Тақта, мел,  |1.Ішек шикізаттарына арналған     |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |МЕСТ.                             |жазбаша  |
|       |       |             |2. Тері-үлбір шикізаттың өндеу.   |бақылау  |
|       |       |             |                                  |жұмысы   |
|№15    |       |Тақта, мел,  |1.Көлікпен сойыс малдарын         |Ауызша   |
|       |       |плакаттар.   |тасымалдау әсері.                 |жазбаша  |
|       |       |             |2.Сиыр сүтін сатып алғанда        |бақылау  |
|       |       |             |қойыланын талаптар                |жұмысы   |

7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                   кесте - 5
|Оқу әдістемелік оқулықтар         |Саны         |Студенттер  |% Қамтамасыз |
|                                  |             |саны        |етілуі       |
|1                                 |2            |3           |4            |
|1. Большаков А. С. и др.          |2            |25          |8            |
|«Технология мяса и мясопродуктов».|             |            |             |
|Москва, 1976 г. с. 399.           |             |            |             |
|2. Горегляд Х. С. и др.           |4            |25          |16           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза|             |            |             |
|с основами технологии переработки |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва,|             |            |             |
|1981 г.                           |             |            |             |
|с. 575.                           |             |            |             |
|3. Загаевский И.С., Жмурко Т. В.  |25           |25          |100          |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза|             |            |             |
|с основами технологии переработки |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва,|             |            |             |
|1983 г. с. 224.                   |             |            |             |
|4. Житенко П. В. «Технология      |4            |25          |16           |
|продуктов убоя животных» Москва,  |             |            |             |
|1984 г. с. 230.                   |             |            |             |
|5. Макаров В. А.                  |200          |25          |80           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза|             |            |             |
|с основами технологии переработки |             |            |             |
|продуктов животноводства». Москва,|             |            |             |
|1991 г.                           |             |            |             |
|с. 463.                           |             |            |             |
|6. Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П.  |200          |25          |80           |
|«Технология переработки мяса и    |             |            |             |
|других продуктов убоя животных».  |             |            |             |
|Москва, 1971 г. с. 159.           |             |            |             |
|7. Поздняковский В. М. «Экспертиза|2            |25          |8            |
|мяса и мясопродуктов качество и   |             |            |             |
|безопасность». Новосибирск, 2005  |             |            |             |
|г. с. 524.                        |             |            |             |
|8. Житенко П. В., Боровков М. Ф.  |2            |25          |8            |
|Ветеринарная санитарная экспертиза|             |            |             |
|продуктов животноводства. Москва, |             |            |             |
|Колос, 2000 г. с. 335.            |             |            |             |
|9. Сенченко Б. С.                 |10           |25          |40           |
|«Ветеринарно-санитарная экспертиза|             |            |             |
|продуктов животного и             |             |            |             |
|растительного происхождения».     |             |            |             |
|Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.   |             |            |             |
|10. Алехина Л. Т. и др. Технология|1            |25          |4            |
|мяса и мясопродуктов. Москва,     |             |            |             |
|Агропромиздат, 1998 г. с. 576.    |             |            |             |
|11.Коряжнов В. П., Таршис М. Г.,  |2            |25          |8            |
|Шлипаков Л.П. Технология продуктов|             |            |             |
|убоя животных. Москва, Колос. 1967|             |            |             |
|г. с. 207.                        |             |            |             |

8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізігі әдебиеттер
8.1.1 Большаков А. С. и др. «Технология мяса и мясопродуктов». Москва,  1976
г. с. 399.
     2. Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с  основами
        технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с.
        575.
     3. Загаевский И.С., Жмурко Т. В. «Ветеринарно-санитарная экспертиза  с
        основами технологии переработки продуктов животноводства».  Москва,
        1983 г. с. 224.
     4.  Житенко П. В. «Технология продуктов убоя животных»  Москва,   1984
        г. с. 230.
     5. Макаров  В.  А.    «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с  основами
        технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с.
        463.
8.2.6.  Сенченко  Б.   С.   «Ветеринарно-санитарная   экспертиза   продуктов
животного и растительного происхождения». Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
8.2 Қосымша әдебиеттер
8.2.1 . Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. «Технология переработки мяса и  других
продуктов убоя животных». Москва, 1971 г. с. 159.
8.2.2 Поздняковский В.  М.  «Экспертиза  мяса  и  мясопродуктов  качество  и
безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.2.3. Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П.  Шлипаков.  Технология  продуктов
убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
8.2.4. Житенко П. В., Боровков  М.  Ф.  Ветеринарная  санитарная  экспертиза
продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
   5. Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва,
      Агропромиздат, 1998 г. с. 576.
Пәндер