Файл қосу

Азық - түлік өнімдерінің қауіпсіздігі



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                     |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                               |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы                                           |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты     |ПОӘК                 |                        |
|                            |                     |                        |
|                            |                     |ПОӘК 042-18-7.1.80/01 - |
|                            |                     |2014                    |
|                            |                     |                        |
|                            |                     |                        |
|ПОӘК                        |                     |                        |
|Студентке арналған          |№1  басылым          |                        |
|«Азық-түлік өнімдерінің     |«11» қыркүйек 2014ж  |                        |
|қауіпсіздігі»               |                     |                        |
|студентке арналған пәнінің  |                     |                        |
|бағдарламасы                |                     |                        |





               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                            мамандығына арналған


                    «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі»

                        ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                             СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН

                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
























                                    Семей


                                    2014



                                   Алғысөз



      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   аға   оқытушы   Әбішев   Болат   Шарипқазыұлы
____________ «27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы»
 кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «03» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі      __________            Б.Қ. Әсенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  05 қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы    ___________   С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ


















                                   Мазмұны
|1  |Жалпы талаптар                                               |4     |
|2  |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу    |5     |
|3  |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар                    |7     |
|4  |Курс форматы                                                 |8     |
|5  |Курс саясаты                                                 |8     |
|6  |Баға қою саясаты                                             |8     |
|7  |Әдебиеттер                                                   |      |

































      1 ЖАЛПЫ ТАЛАПТАР


      1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер
Оқытушының аты-жөні – Әбішев Болат Шарипқазыұлы;
Кафедра  –    «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»;
Хабарласу ақпараты – тел: 35-48-56, № 9-оқу ғимараты, № 217 кабинет;
Сабақ өткізу орыны–№ 214;
Несие саны  – 3;


      1.2 Пәннің  қысқаша мазмұны:
        «Азық-түлік өнімінің қауіпсіздігі»- техникалық ғылым. Пәннің негізгі
қызметтері қоғамдық  тамақтануда  және  тамақ  өндірісінде  тамақ  өнімдерін
сақтаудағы   тәсілдері  және  олардың  өнім  сапасына   әсері.   Өндiрiстегi
қорлардың тиiмдi қолдануының әдiстері. Әр  түрлі  тәжірибелік  тапсырмаларды
орындау үшін технологқа пәннің негізін білу қажет.

      1.3 Пәнді оқыту мақсаты:
      Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық  және  микробиологиялық
зерттеулер жүргізу  үшін білікті маман дайындау, қазіргі  таңда  ең  маңызды
тапсырма болып  табылады.  Бұл  халықтың  әлеуметтік  жағдайының  жақсаруына
әсерін тигізіп, тұтынушыларға тек сапалы өнімдер сатуға мүмкіндік береді.


      1.4 Пәннің негізгі міндеттері:
        Студенттерді техника түсінігімен, өндіріс  және  еңбек  құралдарының
дамуымен   және   тағам   өнімдері   өндірісінде   қолданылатын   физикалық,
биохимиялық,   молекулалық-генетикалық,   биологиялық    әдістерімен    және
ақпараттық технологиялармен таныстыру.

      1.5 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек:
      Студент  өндіріс  өнімдерінің  түрлерін  және  олардың  құрылымы   мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды  өндіру  технологиясын
үйренеді.   Студент  білімдерін  теориялық  тұрғыда  оқып-үйренумен   қатар,
тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу  және  өндіру  технологиясымен  танысу
арқылы толықтырады.Пәнді игеру нәтижесінде студент білуі қажет:
      - Тамақтану аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі;
      -  Тағамдық  өнімдердің   тағамдық   және   биологиялық   құндылығын,
        құрылымдық ерекшелігін білуі;
      - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
      - Бұл білімдерді теориялық  және  практикалық  мақсаттарда  пайдалану
        дағдысын білуі;

      1.6 Курстың пререквизиттері:
      1.6.1 Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері
      1.6.2 Коммуникация қаупі
      1.6.3 Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық, микробиологиялық
зерттеулері
      1.6.4 Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау



      1.7 Курстың постреквизиттері: Зерттеу тәжірибелері


      2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
       Кесте - 1
|№  |Тақырыптың аты                    |Түрлері                               |
|   |                                  |ДС    |Зерт.  |Тәжір  |ОБАӨЖ   |БАӨЖ   |
|   |Модуль 1. Тамақ өнімдерінің       |      |       |       |        |       |
|   |қауіпсіздігі және негізгі бағыт   |      |       |       |        |       |
|   |мен бағасы.                       |      |       |       |        |       |
|1  |Тамақтанудың эколого- әлеуметтік  |2     |       |       |4       |3      |
|   |аспектісі                         |      |       |       |        |       |
|2  |Тамақ өнімдерінің негізгі         |      |2      |       |        |       |
|   |принціптері мен техикалық бақылау |      |       |       |        |       |
|   |реттіліктері                      |      |       |       |        |       |
|3  |Азық – түлік өнімдерінің          |2     |       |       |3       |3      |
|   |қауіпсіздігі                      |      |       |       |        |       |
|4  |Азық- түлік қауіпсіздігімен       |2     |       |       |        |3      |
|   |қамтамасыз ету мәселелері         |      |       |       |        |       |
|5  |«Тамақ өнімдерін өндіру жөніндегі |      |2      |       |        |       |
|   |объектілерге қойылатын            |      |       |       |        |       |
|   |санитариялық-эпидемиологиялық     |      |       |       |        |       |
|   |талаптар»                         |      |       |       |        |       |
|   |санитариялық қағидалары           |      |       |       |        |       |
|6  |Тағам гигиенасы саласында         |2     |       |       |4       |2      |
|   |мелекеттік санитарлық қадағалау.  |      |       |       |        |       |
|   |Мелекеттік санитарлық қадағалаудың|      |       |       |        |       |
|   |ұйымдастырушылық және құқықтық    |      |       |       |        |       |
|   |негіздері.                        |      |       |       |        |       |
|7  |Тамақтық азық-түліктерд сапасы.   |      |2      |       |        |       |
|8  |Тамақ өнімін сертификаттау.       |2     |       |       |4       |1      |
|9  |Әр турлі өндеудің турлері және    |      |2      |       |        |       |
|   |тәсілдері негізделетің тауарларды |      |       |       |        |       |
|   |сақтау әдістері.                  |      |       |       |        |       |
|10 |Азық- түлік қауіпсіздігінің       |2     |       |       |4       |2      |
|   |деңгейін анықтаушы факторлар мен  |      |       |       |        |       |
|   |шарттар жүйесі                    |      |       |       |        |       |
|   |Модуль 2. Тағамдық концентраттар  |      |       |       |        |       |
|11 |Тағамдық концентраттар            |2     |       |       |4       |2      |
|12 |Азық- түлік өнімдерінің сапасы    |      |2      |       |        |       |
|13 |Азық- түлік өнімдерінің химиялық  |2     |       |       |3       |3      |
|   |құрамы                            |      |       |       |        |       |
|14 |Тамақ өнімдерімен тағамдық        |2     |       |       |4       |3      |
|   |шикізаттардың ластануы            |      |       |       |        |       |
|15 |Тағам – токсикологиялық және      |      |2      |       |        |       |
|   |биологиялықактивті заттардың көзі |      |       |       |        |       |
|16 |Барлығы                           |30    |15     |0      |67      |23     |




      3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР


    Пәнді оқу бойынша сиапаттаманы магистрант танысқан  кезде  пән  бойынша
үйлесімді түрде меңгере алатындай етіліп құрылуы керек. Сипаттаманы  әзірлеу
кезінде магистранттардың өзбетімен  ізденетін  курстық  бөлімі  болу  керек.
Әдістемелік сипаттамаға мыналарды кіргізуге болады:
 - пәнді оқуға қажет уақытты жоспарлау және құру жөнінде кеңес
 - магистрант ісінің жүйелілігін немесе пәнді оқу жоспарын жазу
 - ОӘК материалдарын қолдану туралы сипаттама
 - әдебиетпен жұмыс істеу туралы сипаттама
 - емтиханға дайындалу туралы кеңес (есеп беруге)


    4 КУРС  ФОРМАТЫ
         «Азық-түлік  өнімдерінің  қауіпсіздігі»  курсы  бір-бірімен   тығыз
байланысты төрт түрден тұрады - дәрістер, зертханалық жұмыстар,  аудиторияда
оқытушының  бақылауымен  жүретін  студенттің  өзіндік  жұмысы  (БАОӨЖ)  және
магистранттың өзіндік жұмысы (БАӨЖ). Дәріс  сабағы  ең  маңызды  түрі  болып
табылады:   пәннің   негізгі   және   қиын   бөлімдерін   түсіндіру;   нақты
эксперименттер  орындап,  олардың   қортындыларының   дәлелді   шешімдерінен
зертханалық жаттықтыру сабағы және әдістемелер  анықтайды.     Күрделі  және
оқу-әдістемелік, әдеби жетімді материалдарды БАӨЖ түрінде  жасайды.  Негізгі
маңыздысы  зертханалық  жаттықтыру  сабағы  (барлық  оқу  уақытының   ~50%).
Зертханалық жұмысты  орындау  көзбен  көруге  және  теориялық  материалдарды
бекітуге, оқу және ғылыми – зерттеу эксперименттерінің, логикалық ойлау  мен
дәлелді қортындыларының дағдысын жетілдіріп және дамытуға  жол  береді.  МӨЖ
нақты тапсырмалармен күнделікті және міндетті түрде  оқытушының  бақылауымен
жасалынып отырылады.




      5 КУРС САЯСАТЫ

                                                                   Кесте - 2

|Курс        |Семестр          |Несие             |Дәріс                     |
|            |                 |саны              |тер                       |
|А           |4,0              |95 – 100          |Өте жақсы                 |
|А–          |3,67             |90 – 94           |                          |
|В+          |3,33             |85 – 89           |                          |
|            |                 |                  |Жақсы                     |
|В           |3,0              |80 – 84           |                          |
|В–          |2,67             |75 – 79           |                          |
|С+          |2,33             |70 – 74           |                          |
|            |                 |                  |                          |
|            |                 |                  |Қанағаттанарлық           |
|С           |2,0              |65 – 69           |                          |
|С–          |1,67             |60 – 64           |                          |
|D+          |1.33             |55 – 59           |                          |
|D           |1,0              |50 – 54           |                          |
|F           |0                |0 – 49            |      Қанағаттанарлықсыз  |
|I           |NA               |-                 |Аяқталмаған               |
|P           |-                |өтті              |Пәнді өтті                |


      7 ӘДЕБИЕТТЕР


      7.1 Негізгі әдебиеттер:
      7.1.1 Основы технологии молока и молочных продуктов: учебное  пособие/
М.Б.Ребезов, Н.Г.Догарева и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ,  2011.-
Ч.1.-123с.
      7.1.2 Физико-химические и биохимические  основы  производства  мяса  и
мясных   продуктов:   учебное   пособие/    М.Б.Ребезов,    Е.П.Мирошникова,
О.В.Богатова и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ,2011,-Ч.2.-133с
      7.1.3 Современное состояние и перспективы развития производства мясных
продуктов функционального назначения: Монография/  Амирханов  К.Ж.,  Асенова
Б.К., Нургазезова А.Н., Касымов С.К., Байтукенова Ш.Б. Алматы, 2013.-127 с
      7.1.4 Микробиология молока  и  молочных  продуктов:  учебное  пособие,
М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, Г.К.Альхамова  и  др.-Челябинск:  Издательский
центр ЮУрГУ, 2011.-132с
      7.1.5  Функциональные   продукты   питания.   Спрос   и   предложение:
монография/ Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов,  Е.Я.Варганова-Челябинск:  издателский
центр ЮУрГУ,2012-78с.
      7.1.6 Технохимический контроль  и  управление  каечством  производства
мяса  и  мясопродуктов:  учебное  пособие/   М.Б.РЕбезов,   Е.П.Мирошникова,
Н.Н.Максимюк и др.-Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011.-107с

      7.2 Қосымша әдебиеттер
      7.2.1 Антипова,Л.В.  Методы  исследования  мяса  и  мясных  продуктов:
учебник/Л.В.Антипова, И.А.Глотова, И.А.Рогов –М.:Колос, 2001.-376с
      7.2.2 Донченко, Л.В. Безопасность пищевой  продукции  /  Л.В.Донченко,
В.Д.Надыкта. – М.:Пищепромиздат, 2001. – 296с.
      7.2.3 Общая технология пищевых производств. Л.П. Ковальский.  М.Колос.
– 1997 –320 стр.
      7.2.4  Химический  состав  и  пищевая  ценность   продуктов   [Текст]:
справочник. М.Н.Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 360 с.
      7.2.5 Рогов, И.А. Химия пищ / И.А.Рогов, Л.В.Антипова, Н.И.Дунченко. –
М.: Колос С, 2007. – 853с
      7.2.6  Голубев,  В.Н.  Пищевая  биотехнология  /  В.Н.  Голубев,  И.Н.
Жиганов. – М.: Делипринт, 2001. – 123с.


Пәндер