Файл қосу

Ауыл шаруашылық құстарының эволюциясы



|Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі                          |
|Министерство образования и науки Республики Казахстан                        |
|Семей каласының Шәкарім атындағы мемлекеттік университеті/ Государственный   |
|университет имени Шакарима г. Семей                                          |
|МСЖ құжат 3 деңгейлі     |ПОӘК                     |ПОӘК                     |
|                         |                         |                         |
|                         |                         |042-18.22.67/02-20___    |
|ПОӘК                     |Басылым №1               |                         |
|«Ауыл шаруашылық         |                         |                         |
|құстарының селекциясы мен|                         |                         |
|интенсивті өсіру         |                         |                         |
|технологиясы» пәнінен    |                         |                         |
|студенттерге арналған    |                         |                         |
|жұмыс  бағдарламасы      |                         |                         |












                       ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

  «Ауыл шаруашылық құстарының селекциясы мен интенсивті өсіру технологиясы»

             5В080200 «Мал шылығы өнімдерін өндіру технологиясы»
                             мамандығыны арналған

                        ПӘННІҢ СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН

                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ










                                 Семей 20__







                                  Алғы сөз


      1 ҚҰРАСТЫРҒАН

        «Мал   шаруашылығы   және   аңшылықтану   морфология   негіздерімен»
кафедрасының  ауыл  шаруашылық  ғылымдарының  кандидаты,  доценті  Габдуллин
Панарбек Рымханович
      «_____» __________2013 ж.


2   ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1.  «Мал  шаруашылығы  және  аңшылықтану  морфология   негіздерімен»
кафедрасының мәжілісінде



Хаттама «_____» __________2013 ж., №___



Кафедра меңгерушісі ____________ Тугамбаева С.М.


        2.2. Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының  мәжілісінде

Хаттама «_____» __________2013 ж., №___


Төраға ___________________Тлеубаева А.


3 БЕКІТЕМІН:
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды




Хаттама «_____» __________2013 ж., №___



ОӘК төрағасы _____________Искакова Г.


4  БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН
































                                   МАЗМҰНЫ







     1. Қолданылу аймағы
     2. Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
     3. Пәді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
     4. Курстың форматы
     5. Курстың саясаты
     6. Баға қою саясаты
     7. Әдебиеттер






































   1. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР


         1.1 Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер
Габдуллин Панарбек Рымханович – ауыл шаруашылық ғылымдарының кандидаты,
доцент.
Кафедра «Мал шаруашылығы және аңшылықтану морфология негіздерімен»
Хабарласу телефоны – тел. 53-19-70, 5 оқу ғимараты
Жұмыс өткізілетін орны – 5 оқу ғимараты, аудитория № 101

Кредит саны – 2


      1.2 Пәннің қысқаша мазмұны
      Ауыл  шаруашылығында  құстардың  интенсивті  өсіп-өну  биотехнологиясы
пәнін оқу барысында құстардың өнімдерін, оның ішінде  түрлеріне  байланысты,
жұмыртқа өнімін, ет өніміні неғұрлым  интенсивті  жолмен  дамуын  дұрыс  деп
санау керек.
          Құстардың  ұдайы  өсуінің  негізгі  теориялық   және   практикалық
ерекшеліктерімен    және    құстарды    күтіп    бағу,    сұрыптау,    өсіру
биотехнологияларымен танысу.


      1.3 Курстың мақсаты
    Құстардың  өнімдерін,  интенсивті  биотехнологиясын,  өсіп-өнуін   және
селекция жұмыстарын толық жүргізу.  Құстардың  тұқымдарын,  биотехнологиялық
ерекшеліктеріне байланысты олардың өнімдерін 10-15 пайызға көтеру  шараларын
қолданған жөн.
    Құстардың  өнімін  көтеруде,  асылдандыру  жұмыстарымен   бірге,   оның
организмінде     жұмыртқаның     морфобиологиялық-физиологиялық     дамуының
ерекшеліктерімен студенттерді таныстыру.


    1.4 Пәннің негізгі міндеті:
      - құстардың өсіп-өну процестеріне  назар  аударған  жөн,  оның  ішінде
ұрықтандыру, жұмыртқаның дамуы, дамуы, негізінде сұрыптау жұмыстарына  назар
аударған дұрыс.


    5.  Оқу нәтижесінде
 -  студенттер құстардың өсіп-өну процестерін жеткілікті екенін білген жөн;
-  құстардың негізгі селекция жұмыстарымен танысып, құс
   шаруашылығында дұрыс пайдалануы;
-  құстардың жұмыртқа, ет өнімдерін көтеруде негізгі құс
   шаруашылығындағы жұмыстармен жүргізетін технологияларымен
   танысқаны дұрыс;
-  құс өнімдерін дұрыс бағалау жолдарымен, биотехнологияларын
   пайдалануы арқылы, құс гаруашылығының экономикасын көтеруде үлес
   қосқандары деп саналады.


       1.6  Курс пререквизиттері:
       1.6.1 Анатомия
       1.6.2 Биохимия
       1.6.3 Физиология
       1.6.4 Математика
       1.6.5 Химия


       1.7 Курс постреквизиттері:
          1.7.1 Экономика
          1.7.2 Құс өнімдерін технологиясы
          1.7.3 Құстар селекциясы
          1.7.4 Жалпы малшаруашылығы өнімдері


         2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР

                                                                   Кесте – 1
|№    |Тақырыптың аты                        |Сағат саны                         |
|     |                                      |Дәріс |Прак.|СӨОЖ  |СӨЖ |Қолданылған|
|     |                                      |      |сабақ|      |    |әдебиет    |
|1    |2                                     |3     |4    |5     |6   |7          |
|Модуль 1 Құстардың анатомиясы, физиологиясы, биологиялық ерекшеліктері.         |
|Өнімдері.                                                                       |
|Блок 1 Құстардың өсіп-өнуі туралы ұғым.                                         |
|1    |Кіріспе. Ауыл шаруашылық пәнінің басты|2     |     |2     |    |           |
|     |рөлі. Маңызы және басқа пәндермен     |      |     |      |    |           |
|     |байланысы. Құстардың анатомиясы,      |      |     |      |    |           |
|     |физиологиясы, биологиялық             |      |     |      |    |           |
|     |ерекшеліктері. Өнімдері.              |      |     |      |    |           |
|2    |Құстардың өсіп-өнуі туралы ұғым. Ауыл |2     |     |2     |    |           |
|     |шаруашылық құстарының эволюциясы.     |      |     |      |    |           |
|     |Құстардың конституциясы, ішкі және    |      |     |      |    |           |
|     |сыртқы құрылысы «бағалау түрлері,     |      |     |      |    |           |
|     |сипаттамасы».                         |      |     |      |    |           |
|3    |Өсіп-өну барысындағы көбею            |2     |     |2     |    |           |
|     |органдарының құрылысы, ерекшеліктері, |      |     |      |    |           |
|     |әсер ететін факторлар.                |      |     |      |    |           |
|     |Құстардың көбею жолдарының            |      |     |      |    |           |
|     |ерекшеліктері. «Өсіп-өну барысындағы  |      |     |      |    |           |
|     |жолдары».                             |      |     |      |    |           |
|4    |Құстардың тұқымдарының дамуы.         |2     |     |2     |    |           |
|     |Генефондты пайдалануы, өнімдеріне әсер|      |     |      |    |           |
|     |етуі.                                 |      |     |      |    |           |
|5    | Жұмыртқа бағытындағы құстарды        |2     |     |2     |    |           |
|     |асылдандыру жұмыстары.                |      |     |      |    |           |
|     |                                      |      |     |      |    |           |
|     |Құс өнімінің көбею ерекшеліктерінің   |      |     |      |    |           |
|     |негізгі жолдары.                      |      |     |      |    |           |
|6    | Жұмыртқа бағытындағы құстардың       |2     |     |2     |    |           |
|     |биотехнологиясы.                      |      |     |      |    |           |
|     |Құстардың жұмыртқа бағытындағы тұқым  |      |     |      |    |           |
|     |іздерімен кросстарына сипаттама.      |      |     |      |    |           |
|Модуль 2 Үйрек, қаз, күрке тауықтардың өсіп-өнуі және өнімдерін көтеру жолдары. |
|Блок 1 Құс етін өндіру биотехнологиясы.                                         |
|7    |Үйрек, қаз, күрке тауықтардың         |2     |     |2     |    |           |
|     |өсіп-өнуі және өнімдерін көтеру       |      |     |      |    |           |
|     |жолдары. Құс шаруашылығындағы сұрыптау|      |     |      |    |           |
|     |жұмыстарының негіздері.               |      |     |      |    |           |
|8    |Құс етін өндіру биотехнологиясы.      |1     |     |2     |    |           |
|     |Ауыл шаруашылық құстардың сыртқы      |      |     |      |    |           |
|     |тұлғасы, экстерьері және оны бағалауы.|      |     |      |    |           |
|9    |РК 1                                  |      |     |      |    |           |
|Блок 2 Құстардың өсіп-өну ерекшеліктерімен танысу.                              |
|10   |Құстардың дене бітімінің индекстерін  |      |1    |2     |    |           |
|     |есептеу.                              |      |     |      |    |           |
|11   |Құстардың негізгі өлшемдері.          |      |1    |2     |    |           |
|12   |Клиникадағы құстарды ала отырып дене  |      |1    |2     |    |           |
|     |бөлшектерінің атаулары.               |      |     |      |    |           |
|13   |Құстардың өсіп-өну ерекшеліктерімен   |      |1    |2     |    |           |
|     |танысу.                               |      |     |      |    |           |
|14   |Ауыл шаруашылығы құсының көбею        |      |1    |2     |    |           |
|     |органдарының құрылысы.                |      |     |      |    |           |
|15   |Тауықтардың органдарының              |      |1    |2     |    |           |
|     |ерекшеліктерімен танысу.              |      |     |      |    |           |
|Блок 3 Жұмыртқаның морфологиясы және құрылысы                                   |
|16   |Жұмыртқаның морфологиясы және         |      |1    |2     |    |           |
|     |құрылысы.                             |      |     |      |    |           |
|17   |Жұмыртқаны ала отырып, құрылысын,     |      |1    |2     |    |           |
|     |өлшемдерін алып қорытынды жазыңыз.    |      |     |      |    |           |
|18   |Жұмыртқаның дамуын салыңыз, оқып      |      |1    |2     |    |           |
|     |танысыңыз және әр органдармен         |      |     |      |    |           |
|     |байланысына түсініктеме беріңіз.      |      |     |      |    |           |
|19   |Инкубациядағы жұмыртқаның даму жолын  |      |1    |2     |    |           |
|     |салыңыз.                              |      |     |      |    |           |
|20   |Жылдық жұмыртқа өнімін есептеу.       |      |1    |2     |    |           |
|Блок 4 Жұмыртқа бағытындағы құстардың селекциялық жұмыстары.                    |
|21   |Жұмыртқа бағытындағы құстардың        |      |1    |2     |    |           |
|     |селекциялық жұмыстары.                |      |     |      |    |           |
|22   |Ет бағытындағы құстардың тұқымдары.   |      |1    |2     |    |           |
|23   |Етті бройлер балапандарын өсіру.      |      |1    |2     |    |           |
|24   |РК 2                                  |      |     |      |    |           |
|     |Барлығы:                              |15    |15   |      |    |           |




3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰҚАУЛАР
а) Пәнді оқу барысында қажетті уақытты ұйымдастыру  және  жоспарлау  бойынша
кеңестер:
      Семестрдегі оқу жүктемесін біркелкі үлестіру керек және әрбір  студент
міндетті  түрде  орындайтындай,  тапсырмалар  жиынтығын  беру  керек,   және
олардың орындалуын қатаң  бақылау   керек.  Бұл  үшін  кафедрада  бақылаудың
әртүрлі формасы бар.
Әрбір пән бойынша өздік жұмысының сағат  санын  анықтау,  оқу  тапсырмаларын
регламенттеу  нақтылыққа, анықттыққа  әкеледі,  басқа  сабақтардың  есебінен
СӨЖ  дің  көбейіп  кетпеуін  қамтамасыз  етеді.Бұл  қорытынды  студенттердің
пікірімен нақтыланады.
Пәнді  оқу  барысында  сұрақтардың  бір  бөлігін   студент   өздігінен   оқу
керектігін білуі қажет.
Біздің кеңес: өз уақытыныздың шығынын  талдау  керек.  Өз  уақытынды  есепте
және бақылау жаса, оған ұқыпты қара.
б) Студенттің іс-әрекеті, немесе пәнді оқудың сценарий
     1. Оқу материалын дұрыс  орналастыру  және  пәнніңөткен  материалдарын
        және басқа пәндерді байланыстыру.
     2.  Тақырыпқа  байланысты  сабақты  өткізудің  түрлері  мен   әдістері
        анықталады.  Пәннің  көптеген  сұрақтарын  нақты  мысалдардан  және
        зертхана жұмыстарынан меңгеруге болады.
     3.  Теориялық   курс   зертханалық-   тәжірибелік   жұмыстармен   және
        тәжірибеден өту барысында, оның ішінде диплом алды тәжірибеден  өту
        барысында бекітіледі.
Зертханалық сабақтар тақырып дәрістері оқылғаннан кейін жүргізіледі.
Сөзсіз, бұндай сабақтарда ойлау, талдай білу қабілеттері  дамиды.  Пәнаралық
байланыс  студенттердің  ғылым   негізін   терең   меңгеруге   қажет.   Олар
ойкеңістігінің кеңеюіне, білуге деген қызығушылықтың дамуына,  жаңа  ғылымды
өздігінен игеруге және оларды
тәжірибеде қолданудын белсенділігін жоғарылатады.
       Пәнаралық  байланыстың  негізінде  бір  пәнмен   келесісінің   арасын
жалғастыруға  болады,  оқу  материалдарын  көшіруді  болдырмау  керек.   Оқу
процесінде бұндай байланыстар туындауы  мүмкін,  оларды  алдын  ала  анықтап
және де оларды жұмыс бағдарламасына, жоспарына кіргізу керек.
       в)  Оқу-  әдістемелік   кешенінің   материалдарын   қолдану   бойынша
ұсыныстар.
       ПОӘК  енгізілген  оқу-  әдістемелік  материалдаы   дамыған   ғылымның
жетілдірілген  деңгейін көрсетуі керек, оқу материалының логикалық  мазмұның
қарастыру керек, студенттердің оқу материалын терең меңгеру  үшін  және  оны
тәжірибеде пайдалану үшін жетілген әдістер мен техникалық  тәсілдер  қолдану
керек.
      Кредиттік оқу жүйесінде СӨЖ- нің үлесі өсіп, мәні жоғарылайды, ал  бұл
өз  кезегінде  студенттің  жұмысын  өзгертеді,  оның  іс-  әрекетіне   талап
жоғарылайды.
      г) Әдебиеттермен жұмыс істеу бойынша ұсыныстар.
      Оқырманның мақсатын білмей,  қандай  әдебиет  көздерімен  жұмыс  жасау
керек екенін,  қандай  көлемде  әдебиет  қолдану  керек  екенін  айту  қиын.
Студент оқу бағытын жоспарлай білу керек, табылған әдебиет көзіне  тез  және
дәл есеп беріп, содан кейін  оны кез- келген уақытта оңай табылатындай  етіп
қою керек. Өйтпеген жағдайда үлкен әдебиет қорын белсенді  пайдалану  мүмкін
емес.
      Пән бойынша арнайы әдебиетпен жұмыс ітеудің негізгі мақсаты  келесідей
болып  бекітіледі:  улкен  көлемдегі  материалдан  өзіне   керекті   негізгі
мәліметтерді, болашақ мамандарға қажетті материалдарды таңдап алу керек.
      д) Емтиханға дайындалу бойынша кеңестер.
      Жазғы және қысқы сессия – ең қиын  жұмыс кезеңдері.
       Қысқы  сессия  уақытында,  семестр   бойына   жүйесіз   жұмыс   істеу
нәтижесінде меңгеруге мүмкін емес үлкен  материалдарды  еске  түсіруге  тура
келеді. Сессия уақытында материалдарды тек  қайталап,  бір  жүйеге  келтіріп
және түсініксіз сұрақтар бойынша кеңестер алуға болады.
      Сессияға дайындықты алғашқы, ынтамен тындалған дәрістерден және  толық
орындалған зертхана-тәжірибелік,  семинар  сабақтарынан  бастау  керек.  Бұл
Сіздің табысыныздың негізі.
      Есте сақтаңыздар- түнгі дайындық сабақтары аз өнімділік  береді.  Олар
ойдың  жұмысқа  қабілеттілігінің  төмендеуіне  әкеледі.  Уақытты   жоспарлау
кезінде, қандай емтихан сізге қиын болады және  қайсысына  уақыт  қорын  көп
қолдану керек екенін ескеру керек.  Өзіндік  дайындық  үшін  кафедра  берген
бақылау сұрақтарын және бағдарламаларын ұтымды пайдалану керек.
       Семестірдегі  ұқыпты  жұмыстарыңыз  және  емтиханға   деген   екпінді
дайындығыңыз  сізге сенімділік туғызады және білімінізге сай бағаны аласыз.

4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ

      Дәрісханадан  тыс  уақытта  студенттер  СОЖӨЖ   және   СӨЖ   дайындап,
белгіленген мерзімде оқытушыға өткізеді.  СОЖӨЖ  және  СӨЖ  тапсырмалары  6-
пунктте  белгіленген.  СОЖӨЖ  және  СӨЖ   4  форматтағы  таза  ақ   беттерге
орындалады.
         Межелік бақылау қорытындысы  студенттің  сабаққа  қатысуын,   өздік
жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап  беруін
ескере отырып қойылады.
        Қорытынды емтихан оған босатылған барлық  студенттер  үшін  билеттік
жүйе негізінде жүргізіледі.  Билеттің  әрбір  нұсқасы  үш  сұрақтан  тұрады.
Емтиханның  қорытынды  бағасы  қорытынды  аттестациямен  емтиханның   орташа
проценті арқылы есептеленеді.


5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
         Бірге жұмыс істеу барысында біз келесі ережелерді ұстанамыз:
    • Оқытушы мен студент бір-біріне құрметпен қарауға міндетті
    • Сабақ үстінде үнемі тәртіп  бұзған  студент  аудиториядан   шығарылып,
      жіберіледі және барлық курс бойынша «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады.
    •  Сабаққа  кешігіп  келуге   болмайды,   сабаққа   кешіккен     студент
      дәрісханаға кірмейді.
    • Баға қою түрі балды-рейтингті түрде жүргізіледі

      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
«Ауыл шаруашылық құстарының селекциясы мен  интенсивті  өсіру  технологиясы»
пәні бойынша балдарды қою
|Апта    |Бақылау түрі                                 |Жалпы   |Ескерту     |
|        |                                             |бал саны|            |
|1       |2                                            |3       |4           |
|1       |1 және 7 апта аралығында барлық сабақ        |30      |            |
|        |түрлеріне қатысу                             |        |            |
|2       |Ағымдық бақылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл         |24      |            |
|3       |Ағымдық бақылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл         |24      |            |
|4       |Ағымдық бақылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл, СӨЖ 30 |54      |            |
|        |балл                                         |        |            |
|5       |Ағымдық бақылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл         |24      |            |
|6       |Ағымдық бақылау 18 балл. СОӨЖ 6 балл, СӨЖ 30 |54      |            |
|        |балл                                         |        |            |
|7       |Межелік бақылау 1                            |90      |            |
|1 және 7 апта аралығындағы оқу барысындағы жалпы      |300     |            |
|балдар саны                                           |        |            |
|        |8 және 15 апта аралығында барлық сабақ       |30      |            |
|        |түрлеріне қатысу                             |        |            |
|8       |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл        |17      |            |
|9       |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл        |17      |            |
|10      |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 30|47      |            |
|        |бал                                          |        |            |
|11      |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл        |17      |            |
|12      |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл        |17      |            |
|13      |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 30|47      |            |
|        |бал                                          |        |            |
|14      |Ағымдық бақылау 12 баллв. СОӨЖ 6 балл        |        |            |
|15      |Межелік бақылау 2                            |90      |            |
|8 және 15 апта аралығындағы оқу барысындағы жалпы     |300     |            |
|балдар саны                                           |        |            |
|Жалпы экзамен балы                                    |400     |            |
|Жалпы академиялық кешендегі бал саны                  |1000    |            |

   8 ӘДЕБИЕТТЕР

 8.1  Негізігі әдебиеттер
8.1.1  Ш.Ә. Әлпейсов. К.П. Тәжиев. Құс шаруашылығы, Алматы, 2001 ж
8.2.2  Э.Э. Пенионжкевич, К.В. Злочевская  Құс шаруашылығы, Алматы,
           2001 ж
8.3.3  А.Б. Таңатаров. Е.Б. Байбаранов. Құс шаруашылығы және құстың
           жұмыртқасы мен етін өндірудің технологиясы. Алматы, 1992 ж

8.2  Қосымша әдебиетттер
8.2.1 И.Е. Новак. Құс шаруашылғындағы құстардың көбею биологиясы
         және қолдан ұрықтандыру негіздері. Москва, 1964 ж
8.2.2 П.П. Царенко. Құс өнімдерінің сапасын көтеру негіздері. Ленинград,
     1988 ж




















Пәндер